Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Forma liturgie - stara ci nova ci obe?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Jan Pavol II. a existencia pekla Téma Next Topic: Svatil biskup Korec platne?
Strana: z 10

mino

Stav: offline

Odoslaný - 21 máj 2013 :  01:06:12  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
ak Janka tento styl diskusie zalozenej na zhadzovani a urazani sa vam paci,Janka,tak mne nie.

mino ma zjavny problem reagovat vecne
namiesto toho reaguje ironiou protiotazkou zhadzovanim oponenta a urazani jeho hodnot a nadradenym nahadzovani udiciek

jednoducho to cloveka prestane bavit a dospeje k tomu ze bud zacne sa o dotycnom vyjadrovat vulgarne alebo prestane s nim diskutovat

Nie je mi jasne, Janka co sa Vam tak paci na Minovom sposobe komunikacie
vecnych informacii som sa od neho dozvedel naozaj minimum ....

Pôvodne zaslal misojogi - 21 máj 2013 :  00:11:12

Po rýchlom zistení, že misojogi a jeho "magistérium" dokáže prekrútiť aj neprekrútiteľné, poprípade prekrútiť už aj to prekrútené, a niekedy prekrútiť aj sám seba, som prišiel k záveru že je škoda plytvať odkazmi na akýkoľvek zdroj... okrem toho misojogi googlovať vie. (to že si pri hľadaní napr. traktoristu vygoogli trockistu, kombajnistu, morfinistu atď. už nie je môj problém...ale podobá sa to)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 21 máj 2013 :  01:43:36  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
pytala som sa, kto je clenom Cirkvi
tak dajte, kto to podla Vas je

Janka vies co na to povedal sv Augustin? Aky bol jeho nazor ako ucitela cirkvi? Zaujima Ta to ?

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Elo

Odoslaný - 21 máj 2013 :  16:05:41  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
citácia:
nemam KKC a ani nechcem
Pôvodne zaslal janka - 16 máj 2013 : 21:28:05

MIlá Janka, ak ste katolíčka, tak KKC, ten dnešný, by mal byť pre vás čosi samozrejmé. V podstate je iste viera KC aj v novom aj v starom, ale podobne ako v iných oblastiach, aj v oblasti života viery, jej chápania, prežívania, jej vyjadrenia v praxi a pod. existuje určitý vývoj, ktorý ovplyvňuje - ako všetko - aj skúsenosť Cirkvi. A navyše - všelijaké iné katechizmy by mali sa odvíjať od tohto oficiálneho KKC, a jemu neprotirečiť. Ten je určite nadradený nejakému katechizmu jedného autora alebo úzkeho kolektívu autorov. /Spomínate si možno na tzv. Holandský katechizmus, a ten oficiálne KC v niektorých bodoch kritizovala, hoci ho napísali teeológovia biskupi Holandska.../

citácia:
sam Vas JP2 sa vyjadril, ze je nanic, lebo umoznuje vykladat si tak, ako sa komu zachce
dokaz je v knizke Benedikta16, je tam uverejneny list JP2, Ratzingerovi o potrebe kompendia KKC
Určite ste to zle pochopili. Určite ani Ján Pavol, ani Beneddikt nekritizoval katechizmus ako celok, ale fakt, že dnes mnohí si príliš subjektívne po svojom vysvetľujú takmer všetko. A nech by napísal ktokoľvek čokoľvek, ľudia si to vysvetlia po svojom... Ale to nesúvisí predsa len s KKC, ale so všetkým, dokonca s Písmom. Veď predsa čo je protestantizmus? Subjektívne vysvetľovanie Písma - na rozdie od oficiálnej KC. Ba aj dnešné poblúdenia ako napr. aj tento forový sedevakantizmus nie je nič iné iba subjektívne vysvetlenie určitých vecí rozdielne od oficiálnej KC vedenej pápežom.
Dnes sa ľudia pustia skoro do všetkého... NO z toho nevyplýva, že Písmo, či KKC je zlý, ale to že ľudia sú zlí, lebo nijaká autorita, ani ustanovená Bohom, im nie je svätá. Súčasťouz našej viery v Krista je naozaj aj viera v Cirkev, a to aj cez ich cirkevných predstavených a ich rozhodnutia. Predovšetkým vo veciach viery a mravov, ale aj liturgie a disciplíny a organizácie cirk. života... Kritizovať iste možno, ale iste nie je katolícke zhadzovať /ako to robia tu mnohí/ najvyššie autoríty Cirkvi na verejnom fóre. Že to robia nekatolíci, to chápem, ale nemali by to robiť katolíci. Členovia rodiny by mali svoju rodinu skôr brániť, a nie je pred inými zhadzovať...

citácia:
pytam sa preto, lebo ste povedal, ze: " Svätá jenaozaj len vo svojej božskej stránke, ale hriešna vo svojej ľudskej stránke."
tak ak je podla Vas Cirkev bojujuca hriesna, tak predsa nemoze patrit do spolocenstva svatych preco uz je zrazu v tomto Vasom prispevku v spolocenstve svatych?
Janka, vidím, že ja to, čo om napísal, bola pre vás vysoká matematika. Tak skúsim ešte raz jednoduchšie: Všetko, čo je v Cirkvi sväté, čisté, nepoškvrnené, a toho je v Cirkvi celkove, ba dokonca každom aj tom hriešnikovi /aspoň občas - po pokání.../ celkove dosť - to je tá božská stránka Cirkvi, to je vlastníetá svätá Cirkev, lebo presne toto všetko pochádza od Boha, ktorý je svätý /milsoť Božia, učenie, Božie slovo, múdrosť/. A všetko, čo je hriešne, zlé - to je tá ľudská stránka Cirkvi /hriech, zvady, nemravnosti, rozbroje a i./. Ak toto pochopíte, tak niet o čom sa hádať. Pretože Cirkev /chápané ako Božie dielo/ je naozaj svätá, nepoškvrnmená, čistá /presne ako to opisuje Pavol v Písme/, ale v tejto Cirkvi konkrétni ľudia páchajú konkrétne hriechy, ktoré nepripisujeme Cirkvi, ale tým ľuďom. Chápete?
A teraz ide už len o to, či sa budeme vyjadrovať takto vedecky, presne teologicky, lebo - ako sa hovorí "ľudovo". Ak sa chápeme, a vieme o čo ide, nemali by sme sa pohádať... /Bežne sa ľudia vyjadrujú "ľudovo", ale ako katolíci by sme mali vedieť, o čo ide, a zbytočne sa nehádať.../

citácia:
vsak keby bojujuca Cirkev stala na len na hriesnikoch, ktori aj tak kazdu chvilu ostanu ozaj len udmi tela Cirkvi a prestanu vdaka hriesnemu zivotu patrit k dusi, tak "skrachuje" Cirkev trpiaca i oslavena, lebo by sa do neba nikto nikdy nedostal
vsak KC stoji na svatych, naozaj svatych, nie relativne!!! a hriesnici su v Cirkvi len trpeni, aby sa s kukolom nevytrahala aj psenica
Cirkev iste nestojí ani nijakom len človeku. Všetci stoja na Kristovi, na Bohu, na milosti Božej, z ktorej žije aj ich svätosť, a ich hriešnosť je odmietanie tejto milosti... Vďaka Bohu aj svätých je v Cirkvi dosť, ale, žiaľ, aj hriešnikov /tých ešte viac/.
A dnes je naozaj veľká kríza. Verte Janka, že aj tento spôsob komunikácie, ktorý je aj tu na fóre je prejavom tejto krízy /obávam sa, že aj váš..., lebo svätý, opravdivý katolík by mal myť trochu iný prístup ku KKC a k autoritám a rozhodnutiam KC... Nemyslíte?.../
Pán vás žehnaj.

Krajina: Russia  ~  Počet príspevkov: 370  ~  Člen od: 27 február 2013  ~  Posledná návšteva: 05 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

baránok

Odoslaný - 21 máj 2013 :  18:33:04  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
citácia:
Kritizovať iste možno, ale iste nie je katolícke zhadzovať /ako to robia tu mnohí najvyššie autoríty Cirkvi na verejnom fóre. Že to robia nekatolíci, to chápem, ale nemali by to robiť katolíci. Členovia rodiny by mali svoju rodinu skôr brániť, a nie je pred inými zhadzovať...
Pôvodne zaslal Elo - 21 máj 2013 :  16:05:41

Tu ste sa možno z nepozornosti dopustili logickej chyby.
Tieto tvrdenia nemožno pripisovať katolíkom, ale kresťanom, ktorí sv.omšu označujú ako satanoliturgiu, sv. Otca za arciničomníka a Cirkev pod vedením Rímskeho biskupa za odpadlícku sektu.
Na dôvažok, ak by ste stále mali zavreté oči, videl som kdesi aj tému s názvom "Chvála bohu že nie som katolík."
Nemožno nikomu nič zazlievať, všetci sme svojprávne bytosti, sami si vyberáme čo si myslíme, že je pre nás to najlepšie.
Myslím si, že v tomto prípade ide o učebnicový príklad postavenia mimo spoločenstva formou Latae sententiae.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 21 máj 2013 :  21:18:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
lebo svätý, opravdivý katolík by mal mať trochu iný prístup ku KKC a k autoritám a rozhodnutiam KC... Nemyslíte?...

Vystizne !!!

citácia:
Kritizovať iste možno, ale iste nie je katolícke zhadzovať /ako to robia tu mnohí/ najvyššie autoríty Cirkvi na verejnom fóre. Že to robia nekatolíci, to chápem, ale nemali by to robiť katolíci.

opat vystizne

som ale zvedavy ako mi Janka odpovie na moju otazku ....

Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev.
sv.Ignac z Loyoly

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1231  ~  Člen od: 06 november 2010  ~  Posledná návšteva: 01 máj 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 22 máj 2013 :  21:19:54  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Na čom stojí Mystické telo Kristovo? To je otázka?

Položil ju zrejme analfabet, ktorý nevie ani klásť otázky

Pôvodne zaslal mino - 18 máj 2013 :  08:27:2,pot4

ak Janka tento styl diskusie zalozenej na zhadzovani a urazani sa vam paci,Janka,tak mne nie.Ak mate potrebu aby za vami stal niekto,kto nediskutuje ale ludi zhadzuje,potom nevidim zmysel takejto diskusie.

Pôvodne zaslal Zachariáš - 20 máj 2013 :  22:33:25

nevsimla som si, zeby Vas urazal, len konstatoval holu skutocnost
naozaj ste reagoval na Vas vymysel a odo mna ste ziadal, aby som ten Vas vymysel obhajovala

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 22 máj 2013 :  21:21:46  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
ak Janka tento styl diskusie zalozenej na zhadzovani a urazani sa vam paci,Janka,tak mne nie.

mino ma zjavny problem reagovat vecne
namiesto toho reaguje ironiou protiotazkou zhadzovanim oponenta a urazani jeho hodnot a nadradenym nahadzovani udiciek

jednoducho to cloveka prestane bavit a dospeje k tomu ze bud zacne sa o dotycnom vyjadrovat vulgarne alebo prestane s nim diskutovat

Nie je mi jasne, Janka co sa Vam tak paci na Minovom sposobe komunikacie
vecnych informacii som sa od neho dozvedel naozaj minimum ....

Pôvodne zaslal misojogi - 21 máj 2013 :  00:11:12

a ja sa zas dozviem toho dost, aj z jednej vety
tiez si myslim, ze Vas neuraza, len konstatuje skutocnost
vsak sam povedzte, napriklad: guglite,ci nie?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 22 máj 2013 :  21:26:21  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Telo Cirkvi je svate, pretoze vzdy su v nej ludia svati
nezalezi od poctu
nemozno povedat o Cirkvi, ze je hriesna, len preto, ze su v nej hriesnici
tak som to myslela, ze KC nestoji na hriesnikoch, ale na svatych
aj keby boli vsetci clenovia hriesny a jeden jediny svaty, bola by Cirkev svata prave pre jeho svatost, aj po ludskej stranke

Ano takto povedane to beriem
avsak podotykam ze Elo ked hovoril o hriesnej cirkvi mal na mysli to ze su v nej aj hriesnici, urcite nechcel povedat ze by popieral svatcov v nej
I ked to asi nie je dogma, ale verim ze Pan Boh v cirkvi vzdy vzbudi aspon nejakych svatcov ....

Pôvodne zaslal misojogi - 21 máj 2013 :  00:13:57

Vasu obhajobu Ela neberiem, lebo sam povedal, ze Cirkev je svata len po Bozskej stranke, po ludskej je hriesna a svatci v nej su len relativnymi svatcami
keby v Cirkvi neboli ziadny svatci, Pan Jezis by bol klamar, pretoze On ju zalozil, aby ludi viedla do neba, ak by tak nerobila, nebola by svata ani z tej Bozej stranky, ziadnu by totiz nemala
dogmou je, ze jednou zo znamok pravej Cirkvi je svatost. bodka.

janka

Odoslaný - 22 máj 2013 :  21:27:56  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
pytala som sa, kto je clenom Cirkvi
tak dajte, kto to podla Vas je

Janka vies co na to povedal sv Augustin? Aky bol jeho nazor ako ucitela cirkvi? Zaujima Ta to ?

Pôvodne zaslal misojogi - 21 máj 2013 :  01:43:36

zaujima, ak si to potom nebudete prekrucat ignorovanim Ucitelskeho uradu Cirkvi a nepreskocite si par storoci

janka

Odoslaný - 22 máj 2013 :  21:46:03  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
nemam KKC a ani nechcem
Pôvodne zaslal janka - 16 máj 2013 : 21:28:05

MIlá Janka, ak ste katolíčka, tak KKC, ten dnešný, by mal byť pre vás čosi samozrejmé. V podstate je iste viera KC aj v novom aj v starom, ale podobne ako v iných oblastiach, aj v oblasti života viery, jej chápania, prežívania, jej vyjadrenia v praxi a pod. existuje určitý vývoj, ktorý ovplyvňuje - ako všetko - aj skúsenosť Cirkvi. A navyše - všelijaké iné katechizmy by mali sa odvíjať od tohto oficiálneho KKC, a jemu neprotirečiť. Ten je určite nadradený nejakému katechizmu jedného autora alebo úzkeho kolektívu autorov. /Spomínate si možno na tzv. Holandský katechizmus, a ten oficiálne KC v niektorých bodoch kritizovala, hoci ho napísali teeológovia biskupi Holandska.../

Pôvodne zaslal Elo - 21 máj 2013 : 16:05:41

zas dobre pre potvrdenie stavu vo vasej cirkvi, dakujem

citácia:
citácia:
sam Vas JP2 sa vyjadril, ze je nanic, lebo umoznuje vykladat si tak, ako sa komu zachce
dokaz je v knizke Benedikta16, je tam uverejneny list JP2, Ratzingerovi o potrebe kompendia KKC
Určite ste to zle pochopili. Určite ani Ján Pavol, ani Beneddikt nekritizoval katechizmus ako celok, ale fakt, že dnes mnohí si príliš subjektívne po svojom vysvetľujú takmer všetko. A nech by napísal ktokoľvek čokoľvek, ľudia si to vysvetlia po svojom... Ale to nesúvisí predsa len s KKC, ale so všetkým, dokonca s Písmom. Veď predsa čo je protestantizmus? Subjektívne vysvetľovanie Písma - na rozdie od oficiálnej KC. Ba aj dnešné poblúdenia ako napr. aj tento forový sedevakantizmus nie je nič iné iba subjektívne vysvetlenie určitých vecí rozdielne od oficiálnej KC vedenej pápežom.
Dnes sa ľudia pustia skoro do všetkého... NO z toho nevyplýva, že Písmo, či KKC je zlý, ale to že ľudia sú zlí, lebo nijaká autorita, ani ustanovená Bohom, im nie je svätá. Súčasťouz našej viery v Krista je naozaj aj viera v Cirkev, a to aj cez ich cirkevných predstavených a ich rozhodnutia. Predovšetkým vo veciach viery a mravov, ale aj liturgie a disciplíny a organizácie cirk. života... Kritizovať iste možno, ale iste nie je katolícke zhadzovať /ako to robia tu mnohí/ najvyššie autoríty Cirkvi na verejnom fóre. Že to robia nekatolíci, to chápem, ale nemali by to robiť katolíci. Členovia rodiny by mali svoju rodinu skôr brániť, a nie je pred inými zhadzovať...

nepochopila som to zle, vsak si sam precitajte
ked je KKC taky super, preco ho uz po 10 rokoch chceli zjednodusovat, lebo ani studovani si ho nevedeli zjednodusit tak, aby bolo "lahke vzdy a naplno zachovat uplnost a neporusenost katolickej viery..."
ako viete, ze Vy si ho vykladate spravne, ked mnohi ini, tiez studovani RKC, to nevedia?

citácia:
citácia:
pytam sa preto, lebo ste povedal, ze: " Svätá jenaozaj len vo svojej božskej stránke, ale hriešna vo svojej ľudskej stránke."
tak ak je podla Vas Cirkev bojujuca hriesna, tak predsa nemoze patrit do spolocenstva svatych preco uz je zrazu v tomto Vasom prispevku v spolocenstve svatych?
Janka, vidím, že ja to, čo om napísal, bola pre vás vysoká matematika. Tak skúsim ešte raz jednoduchšie: Všetko, čo je v Cirkvi sväté, čisté, nepoškvrnené, a toho je v Cirkvi celkove, ba dokonca každom aj tom hriešnikovi /aspoň občas - po pokání.../ celkove dosť - to je tá božská stránka Cirkvi, to je vlastníetá svätá Cirkev, lebo presne toto všetko pochádza od Boha, ktorý je svätý /milsoť Božia, učenie, Božie slovo, múdrosť/. A všetko, čo je hriešne, zlé - to je tá ľudská stránka Cirkvi /hriech, zvady, nemravnosti, rozbroje a i./. Ak toto pochopíte, tak niet o čom sa hádať. Pretože Cirkev /chápané ako Božie dielo/ je naozaj svätá, nepoškvrnmená, čistá /presne ako to opisuje Pavol v Písme/, ale v tejto Cirkvi konkrétni ľudia páchajú konkrétne hriechy, ktoré nepripisujeme Cirkvi, ale tým ľuďom. Chápete?
A teraz ide už len o to, či sa budeme vyjadrovať takto vedecky, presne teologicky, lebo - ako sa hovorí "ľudovo". Ak sa chápeme, a vieme o čo ide, nemali by sme sa pohádať... /Bežne sa ľudia vyjadrujú "ľudovo", ale ako katolíci by sme mali vedieť, o čo ide, a zbytočne sa nehádať.../

ja sa nehadam, len porovnavam Vase vedomosti s napr. vedomostami Salajku
Cirkev ma tu Boziu stranku a ludsku, Vy stale vravite, ze ta ludska je hriesna a Bozia svata

citácia:
citácia:
vsak keby bojujuca Cirkev stala na len na hriesnikoch, ktori aj tak kazdu chvilu ostanu ozaj len udmi tela Cirkvi a prestanu vdaka hriesnemu zivotu patrit k dusi, tak "skrachuje" Cirkev trpiaca i oslavena, lebo by sa do neba nikto nikdy nedostal
vsak KC stoji na svatych, naozaj svatych, nie relativne!!! a hriesnici su v Cirkvi len trpeni, aby sa s kukolom nevytrahala aj psenica
Cirkev iste nestojí ani nijakom len človeku. Všetci stoja na Kristovi, na Bohu, na milosti Božej, z ktorej žije aj ich svätosť, a ich hriešnosť je odmietanie tejto milosti... Vďaka Bohu aj svätých je v Cirkvi dosť, ale, žiaľ, aj hriešnikov /tých ešte viac/.
A dnes je naozaj veľká kríza. Verte Janka, že aj tento spôsob komunikácie, ktorý je aj tu na fóre je prejavom tejto krízy /obávam sa, že aj váš..., lebo svätý, opravdivý katolík by mal myť trochu iný prístup ku KKC a k autoritám a rozhodnutiam KC... Nemyslíte?.../
Pán vás žehnaj.

Pôvodne zaslal Elo - 21 máj 2013 :  16:05:41

uz som yvsvetlovala vyssie, ako som to myslela s tym, ze Cirkev stoji na svatych
ja sa z katechizmu ucim, aj autority a rozhodnutia KC uznavam, lenze nestotoznujem si RKC s KC, preto ani ziaden hriech nepacham voci rozhodnutiam a autoritam RKC

misojogi

Odoslaný - 23 máj 2013 :  00:54:29  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
porovnavam Vase vedomosti s napr. vedomostami Salajku

je niekde nejaka kniha od Salajku aj na nete?
zeby som si stiahol

sv.Ignac z Loyoly

mino

Odoslaný - 23 máj 2013 :  08:22:16  Zobraziť profil  Pridať mino do zoznamu priateľov
No amen, misojogi sa dozvie ako to je s Katolíckou Cirkvou... čo je napr. priamy a nepriamy predmet Neomylnosti a iné. Lenže čo to urobí? Utvrdí v prekrúcaní.(doteraz si nevyčistil svoj duchovný Augiášov chliev, plný balastu a bludov a prekrúcanín...) Salajka bude ďalši skalp na misojogiho prekrúcajcobýke.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4422  ~  Člen od: 27 november 2011  ~  Posledná návšteva: 22 február 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 23 máj 2013 :  21:05:00  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
porovnavam Vase vedomosti s napr. vedomostami Salajku

je niekde nejaka kniha od Salajku aj na nete?
zeby som si stiahol

Pôvodne zaslal misojogi - 23 máj 2013 :  00:54:29

neviem, ja mam normalnu knizku

vsak tu staci aj ten katechizmus, co tu boli odkazy nan
k tej svatosti by som Vam rada dala este nieco, mozno to bude jasnejsie:

303. Čo robí Boh v duši človeka milosťou posväcujúcou?
Boh milosťou posväcujúcou:
1. oslobodzuje človeka od trestu večnej smrti, ak si ho
zaslúžil;
2. očisťuje dušu človeka od hriechov a robí ju svätou
(nespravodlivého človeka ospravedlňuje);
3. dáva človekovi nadprirodzený život (ak ho nemá)
alebo v ňom nadprirodzený život zveľaďuje [ak ho
človek má];
4. prijíma človeka za svoje dieťa;
5. činí človeka dedičom. Kráľovstva nebeského.
a) Človek, ktorý má posväcujúcu milosť, je nielen dieťaťom svo-
jich rodičov, ale aj adoptovaným dieťaťom božím. Okrem pri-
rodzeného života, ktorý dostal od otca a matky, má takýto
človek aj nadprirodzený život, ktorý dostal od Du-
cha Svätého. Kto sa chce dostať do neba, musí sa podľa slov
Ježiša Krista narodiť dva razy: nielen z otca a matky, ale aj
„z vody a Ducha Svätého" pri krste.
b] Posväcujúcu milosť sme prvý raz dostali pri krste.

misojogi

Odoslaný - 24 máj 2013 :  01:41:33  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Cirkev ma tu Boziu stranku a ludsku, Vy stale vravite, ze ta ludska je hriesna a Bozia svata

a nie je to tak?
citácia:
ked je KKC taky super, preco ho uz po 10 rokoch chceli zjednodusovat, lebo ani studovani si ho nevedeli zjednodusit tak, aby bolo "lahke vzdy a naplno zachovat uplnost a neporusenost katolickej viery..."

zamer katechizmu je ten (bol som na skoleni ohladom neho este pred jeho vydanim) aby bola prirucka pre teologov a dopredu sa ratalo s tym ze pre katecheticke ucely sa napisu dlasie, podrobnejsie katechizmy
isteze vsetko sa da zle pochopit alebo az prekrutit, aoe nemyslim si ze by bola chyba v KKC ale v tych ludoch a nich sa zrejme hovorilo ...

citácia:
Cirkev je svata len po Bozskej stranke, po ludskej je hriesna a svatci v nej su len relativnymi svatcami

dobre, spytam sa inak:
Viete mi povedat meno nejakeho svatca ktory by nepotreboval sv spoved?
pokial viem jedine Panna Maria bola bez hriechu.
Ano clovek rastom ku svatosti sa dopusta hriechov stale menej a mensich
ale uplne bezhriesni neboli
(vid 1 Janov list: ak tvrdime ze sme bez hriechu tak klameme sami seba ... ale ak si hriech prizname a vyzname tak On je vacsi ako nase srdce ....)
svatost nie je definovana ako stav bez hriechu(negativne) ale ako stav hrdinskej cnosti(pozitivne)

aj sv Ignac z Loyoly sa spovedal kazdy tyzden az do svojej smrti ...

me z toho vychadza ze asi nespravne chapate pojem svatost
naozaj si myslite ze svatci nepotrebuju ocistec?
hovori sa ze ano ale len velmi kratko (mozno su aj pripady ked vobec nie ale asi je ich dost malo ....)

citácia:

to ano, suhlasim , ale stale plati ze uplne bez hriechu bola len Panna Maria
alebo viete o nejakom inom svatcovi ze by to cirkev prehlasila?

neznizujem ulohu svatosti, DonBosco vsetkych volal ku svatosti
ale treba ratat s nedokonalostou a hriesnostou cloveka

sv.Ignac z Loyoly

misojogi

Odoslaný - 24 máj 2013 :  01:49:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
-----
zaujima, ak si to potom nebudete prekrucat ignorovanim Ucitelskeho uradu Cirkvi a nepreskocite si par storoci

SV Augustin hovoril o tom ze
citácia:
existuju clenovia Cirkvi ktori v nej nie su
a naopak
existuju neclenovia Cirkvi ktori v nej su ...

sv.Ignac z Loyoly

janka

Odoslaný - 25 máj 2013 :  21:22:59  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

a nie je to tak?

citácia:
Cirkev je svata len po Bozskej stranke, po ludskej je hriesna a svatci v nej su len relativnymi svatcami

dobre, spytam sa inak:
Viete mi povedat meno nejakeho svatca ktory by nepotreboval sv spoved?
pokial viem jedine Panna Maria bola bez hriechu.
Ano clovek rastom ku svatosti sa dopusta hriechov stale menej a mensich
ale uplne bezhriesni neboli
(vid 1 Janov list: ak tvrdime ze sme bez hriechu tak klameme sami seba ... ale ak si hriech prizname a vyzname tak On je vacsi ako nase srdce ....)
svatost nie je definovana ako stav bez hriechu(negativne) ale ako stav hrdinskej cnosti(pozitivne)

aj sv Ignac z Loyoly sa spovedal kazdy tyzden az do svojej smrti ...

me z toho vychadza ze asi nespravne chapate pojem svatost
naozaj si myslite ze svatci nepotrebuju ocistec?
hovori sa ze ano ale len velmi kratko (mozno su aj pripady ked vobec nie ale asi je ich dost malo ....)

citácia:

to ano, suhlasim , ale stale plati ze uplne bez hriechu bola len Panna Maria
alebo viete o nejakom inom svatcovi ze by to cirkev prehlasila?

neznizujem ulohu svatosti, DonBosco vsetkych volal ku svatosti
ale treba ratat s nedokonalostou a hriesnostou cloveka

Pôvodne zaslal misojogi - 24 máj 2013 :  01:41:33

dost rozmyslam, ze co dalej
lebo nemam uz co
som v mrtvom bode, neviem, ako by dalej mala spravna diskusia pokracovat, lebo to by bolo hadam donekonecna- Vas nazor, moj nazor, a tak dookola

citácia:
citácia:

zamer katechizmu je ten (bol som na skoleni ohladom neho este pred jeho vydanim) aby bola prirucka pre teologov a dopredu sa ratalo s tym ze pre katecheticke ucely sa napisu dlasie, podrobnejsie katechizmy
isteze vsetko sa da zle pochopit alebo az prekrutit, aoe nemyslim si ze by bola chyba v KKC ale v tych ludoch a nich sa zrejme hovorilo ...
Pôvodne zaslal misojogi - 24 máj 2013 : 01:41:33

no, lenze ja predpokladam, ze ti, co tie katechizmy z KKC robili neboli obycajni laici, ale prinajmensom knazi, teda ludia so vzdelanim, kde by nemal byt vobec problem s katolickou naukou
tak ked je KKC dobry, potom je to iny, ale nezmysleny problem - knazi nevedia ani z dobreho KKC porozumiet, co by mali uz aj tak ovladat, takze su potom aky....?

janka

Odoslaný - 25 máj 2013 :  21:24:51  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
-----

SV Augustin hovoril o tom ze
citácia:
existuju clenovia Cirkvi ktori v nej nie su
a naopak
existuju neclenovia Cirkvi ktori v nej su ...

Pôvodne zaslal misojogi - 24 máj 2013 :  01:49:52

ak dovolite, zatial to nechajme tak, rada by som aby sa dopracovala k zaveru v diskusii v teme o svatosti Cirkvi

misojogi

Odoslaný - 26 máj 2013 :  00:37:41  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
lebo nemam uz co
som v mrtvom bode, neviem, ako by dalej mala spravna diskusia pokracovat, lebo to by bolo hadam donekonecna- Vas nazor, moj nazor, a tak dookola

neviem , ja sa zamyslam aj nad tym co napisete a snazim sa pochopit Vase myslenie, pripadne aj dodatocne reagovat, ono to niekedy aj chce cas, aby sa ludia vzajomne pochopili ....
vsimol som si napr. ze niektore pojmy chapate odlisne a potom Vam z toho vyplyvaju odlisne vysledky ... a zaroven je to zdroj urciteho (zbytocneho) nedorozumenia
Ak mozem za seba chcel by som Vas Janka poprosit aby ste podrobnejsie vysvetlovali svoje nazory

citácia:
knazi nevedia ani z dobreho KKC porozumiet, co by mali uz aj tak ovladat,

asi nejaka mylna informacia:
napisal som totiz (alebo aspon som chcel napisat) ze KKC je pre profesionalov = knazov
ale pre zaciatocnikov, deti studentov a podobne treba napisat podrobnejsie a im primerane katechizmy ktore sa o tento zakladny dokument Cirkvi budu opierat
nechce sa mi verit ze by knazi nerozumeli KKC
s vynimkou ak flakali ucenie v seminari a presli len s odretymi usami (ale to je ich problem napr taki knazi z Jarku pri Nitre)
zasa mzemponuknut osobnu skusenost ze som nestretol knaza (ani mladeho) co by nerozumel katechizmu ale naopak som stretol vela knazov co mu rozumelo perfektne
Neviem mozno islo o nejaky problem v rozvojovych krajinach, kde ludia castokrat ani len citat nevedia ...

sv.Ignac z Loyoly

janka

Odoslaný - 27 máj 2013 :  22:15:24  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
lebo nemam uz co

neviem , ja sa zamyslam aj nad tym co napisete a snazim sa pochopit Vase myslenie, pripadne aj dodatocne reagovat, ono to niekedy aj chce cas, aby sa ludia vzajomne pochopili ....
vsimol som si napr. ze niektore pojmy chapate odlisne a potom Vam z toho vyplyvaju odlisne vysledky ... a zaroven je to zdroj urciteho (zbytocneho) nedorozumenia
Ak mozem za seba chcel by som Vas Janka poprosit aby ste podrobnejsie vysvetlovali svoje nazory
Pôvodne zaslal misojogi - 26 máj 2013 : 00:37:41

tato namietka tu uz na mna bola, nie jeden krat
jedine, co s tym vsak viem robit je, ze budem davat viac prepisov katolickych knih, ked sabude dat a tak budem vyjadrovat svoje myslienky
predsa ma to vacsiu hodnotu, vyjadrovanie je presne
dam preto este raz,c o som sem uz raz davala
podla mna je problem v tom, ze vy si mylite svatost s bezhriesnostou

Ze Cirkev musi byti svata, plyne to z jejiho pomeru ke Kristu. ... Rozeznavame dvoji svatost Cirkve: ontologickou a mravni.
Ontologicka nebo vecna svatost Cirkvi prislusi vzhledem k jeji nadprirozene podstate. svatost mravni nebo tez osobni ma ruzne stupne: je hrdinska(heroicka) zvlast cnostnym zivotem, radna, utekem prfed tezkym hrichem, a svatost dokonala, zachovavanim evangeliovych rad a utekem pred lehkym hrichem. I mravni svatost Cirkvi prislusi, pretoze aspon nekteri jeji clenove vynikaji hrdinskou svatosti, ostatni pak svatosti dokonalou a radnou.
...
Cirkev je mravne svata, coz plyne z jejiho spojeni s Kristem. Je v ni predevsim svatost radna. Kristus ji naplnuje skrze Ducha Svateho milostmi, jimz odpovida u vericich ucinek. Cirkev se skvi vsak svatosti dokonalosti a hrdinskou svatosti. Kristus je nejdokonalejsim vzorem svatosti, proto pusobi, ze v Cirkvi jsou vzdy clenove, kteri zachovavanim evangelickych rad a konanim hrdinskych cnosti se snazi o vyssi stupen svatosti.

Salajka, Ve svetle viry, 1945,s.164-165

citácia:
citácia:
knazi nevedia ani z dobreho KKC porozumiet, co by mali uz aj tak ovladat,

asi nejaka mylna informacia:
napisal som totiz (alebo aspon som chcel napisat) ze KKC je pre profesionalov = knazov
ale pre zaciatocnikov, deti studentov a podobne treba napisat podrobnejsie a im primerane katechizmy ktore sa o tento zakladny dokument Cirkvi budu opierat
nechce sa mi verit ze by knazi nerozumeli KKC
s vynimkou ak flakali ucenie v seminari a presli len s odretymi usami (ale to je ich problem napr taki knazi z Jarku pri Nitre)
zasa mzemponuknut osobnu skusenost ze som nestretol knaza (ani mladeho) co by nerozumel katechizmu ale naopak som stretol vela knazov co mu rozumelo perfektne
Neviem mozno islo o nejaky problem v rozvojovych krajinach, kde ludia castokrat ani len citat nevedia ...

Pôvodne zaslal misojogi - 26 máj 2013 :  00:37:41

ani mne sa to nechcelo verit, ze by mu nerozumeli

misojogi

Odoslaný - 28 máj 2013 :  00:22:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
Salajka, Ve svetle viry, 1945,s.164-165

ten Salajka vyzera naozaj dobre
nechcete ho naskenovat?

nasledne by som ten skenu uz vedel spracovat do WORDU a PDF
(sken musi byt seda alebo farebny GRAY or COLOR
cierno biely by nemal byt a ked tak potom 600 Dpi)
idealne ulozit do TIFF, ale snad staci aj JPG aknebude prilis komprimovane
PDF v ziadnom pripade z toho nerobte, lebo vacsinou sa to pritom zmrsi .... a vysledna praca je v tahu ...
nasledne upnut na ulozto ...

to co by ste rucne museli pomaly prepisovat cele dni ja mam cez OCR program spravene za pol hodinu ... (plus korektura chyb)

sv.Ignac z Loyoly

janka

Odoslaný - 28 máj 2013 :  10:41:12  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
nemam doma skener
ale co su na nete vselijake dobre knihy, tie by ste mohol upravit cez OCR a poskytnut to

Mx

Odoslaný - 28 máj 2013 :  19:25:40  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
K tej téme mimo tému o svätosti Cirkvi.

Podľa mňa je celý problém v tom, že nemáte rovnaký pochop výrazu "hriešna, hriech". Jeden to berie ako absolutórium, tzn hriech ako odklon od Božej vôle bez ohľadu na závažnosť a potom áno, všedné hriechy páchame všetci a z tohto pohľadu by sa dalo povedať, že Cirkev je po ľudskej stránke nedokonalá (čiže pritiahnuté za vlasy - pácha všedné hriechy).

No na druhej strane ten, kto spácha ťažký hriech prestáva byť údom Cirkvi (preto máme aj sviatosti mŕtvych) a preto Cirkev v tomto význame je svätá, lebo nikto z jej členov nie je v ťažkom hriechu, čiže - Cirkev je zložená z členov, ktorí sú v milosti posväcujúcej. A keďže spáchaním všedného hriechu nestrácame posväcujúcu milosť, tak Cirkev je svätá.
A teraz len naznačím, že vďaka komu členovia Cirkvi nepáchajú ťažké hriechy? Na kom to teda celé stojí? ("Bezo mňa nemôžete nič urobiť...")

A zrazu sa mi zdá, že sa hádajú o tom istom a nechcú sa pochopiť.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 28 máj 2013 :  21:03:28  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:

No na druhej strane ten, kto spácha ťažký hriech prestáva byť údom Cirkvi

Pôvodne zaslal Mx - 28 máj 2013 :  19:25:40

toto nie je pravda
Clenmi Cirkvi nie su: neveriaci, verejni bludari (formalny a materialny), verejni rozkolnici (formalny a materialny).
Dogma hovori, ze" Skutecnimi cleny Cirkve nejsou toliko predzvedeni a spravedlivi."
Bludari a rozkolnici tajni jsou cleny Cirkve, rovnez exkomunikovani trpeni a hrisnici (patri k telu Cirkve).

Mx

Odoslaný - 28 máj 2013 :  23:02:32  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Tak potom prečo je sviatosť zmierenia - sviatosťou mŕtvych?

Janka, vy sama píšete, že členom Cirkvi je každý kto je v milosti posväcujúcej, ja som iba reinpretoval Vaše slová "dogmou je, ze jednou zo znamok pravej Cirkvi je svatost. bodka." Lenže človek v ťažkom hriechu nie je svätý. A keď je cirkev svätá, tak potom musia byť
1. alebo sväté aj údy, alebo
2. je svätý Boh, ktorý ju posväcuje, no potom údy môžu byť aj hriešne

V tomto sa mi veľmi páči podobenstvo o viniči.
Krstom sa staneme ratolesťou na Kristovi. Ťažkým hriechom sa odtrhneme od životodarného kmeňa. Ostávame už raz na vždy ratolesťou, lebo krst je nezmazateľný znak, ale bez sviatosti zmierenia nemôžeme byť "znovu zaštepení" do Krista. Čo by inak znamenali slová, že Otec je vinohradník a "on na mne každú ratolesť, ktorá neprináša ovocie odstráni a každú čo prináša, čistí aby prinášala ešte viac ovocia ..."(voľná citácia po pamäti)

A keďže Cirkev je tajomstvo, tak sa samozrejme môžeme hádať koľko chceme, aj tak o tom málo vieme.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

misojogi

Odoslaný - 29 máj 2013 :  00:33:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: misojogi  Pridať misojogi do zoznamu priateľov
citácia:
No na druhej strane ten, kto spácha ťažký hriech prestáva byť údom Cirkvi

stava sa suchou ratolestou a vnutorne sa od Cirkvi oddelil - od jej zivota milosti
dalsi stupen je exkomunikacia
a dalsi vylucenie z Cirkvi (heretici schizmatici atd ....)
ale vzdy nieco ostane pretoze krst je nezmazatelny znak do duse cloveka ...

je ale pravda ze formalne do cirkvi patria aj ti , ktori sa od nej nejakym sposobom neodlucili ako spomenula Janka (napr skryti heretici, hriesnici a dalsie kategorie)

citácia:
ale co su na nete vselijake dobre knihy, tie by ste mohol upravit cez OCR a poskytnut to

uz som aj spravil a nie jednu ....
ale zo zleho skenu sa neda nic viac spravit, len troska ho vycistit, na OCR musi byt kvalitny sken ...

sv.Ignac z Loyoly

Strana: z 10 Previous Topic: Jan Pavol II. a existencia pekla Téma Next Topic: Svatil biskup Korec platne?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06