|
Odoslaný - 03 január 2006 : 18:34:04
|
Blbost , lebo potom by taky clovek , ktory nie je sposobily pochopit duchovny ukon nemohol byt spaseny "Lebo kto sa nenarodi z vody a z Ducha nemoze vojst do kralovstva " |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 18:37:48
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
To: Američan
Cit: Clovek je stvoreny na oslavu Boha !
Noooo, tak u Teba sa mu to ozaj (ne)podarilo... nadávajúci, osočujúci a vulgárny "kresťan", nie je obrazom Boha, ale obrazom zástancu cirkevnej mašinérie, kde účel svätí prostriedky...., škoda že nie je k dispozícii smajlík, ktorý plače, iste by som ho v tomto (a nielen v tomto) prípade použil.....
Ako môžeš povedať svojmu bratovi: "Brat môj, dovoľ, vyberiem ti smietku, čo máš v oku," keď vo svojom vlastnom oku brvno nevidíš? Pokrytec, vyhoď najprv brvno zo svojho oka! Potom budeš vidieť a budeš môcť vybrať smietku, čo je v oku tvojho brata.
|
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 18:44:10
|
To: Američan Cit:quote: Pôvodne poslal amerika1
Blbost , lebo potom by taky clovek , ktory nie je sposobily pochopit duchovny ukon nemohol byt spaseny "Lebo kto sa nenarodi z vody a z Ducha nemoze vojst do kralovstva "
Presne tak... kto nie je spôsobilý pochopiť a prijať, prejaviť svoju vôlu a nenarodí sa z Ducha a Vody nemôže vôjsť do Kráľovstva nebeského....(Čo sa týka nenarodených a zomrelých v čase "nezodpovednosti spoliehame sa na Božiu Spravodlivosť a predzvedenie). Všetko je to o jednotlivcovi, v celej Biblii, nikde nie je v súvislosti so spásou nejaké zástupné jednanie a rozhodnutie....
/Krst je akt poslušnosti Božiemu slovu, príkazu Ježiša Krista, je to viditeľné svedectvo o neviditeľnej vnútornej zmene, je to symbol smrti, v súvislosti s minulosťou človeka, pochovanie starého človeka, je vyjadrením vstupu do obecenstva Božieho ľudu. Ak si toto prežil v perinke, potom môžeš hovoriť o pokrstení a nepotrebuješ krst v čase vlastnej zodpovednosti. Ak si toto neprežil, nebol si pokrstený, ani zástupne, takýto krst Biblia nepozná. Takže, ak si toto neprežil, nie si pokrstený. Prečítaj si: Skut 2:41-42; Kolos 2:12; Gal 3:27; Mat 28:18-20; Skut 2:38; Mar 16:16./
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 18:47:08
|
No tak ti si skutocne posledny , ktory urci , ci ja som , alebo nie som pokrsteny |
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 19:29:58
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Vzťah medzi fyzickou obriezkou a fyzickým krstom sa nedá porovnať. Kým obriezka je fyzickým výkonom na tele človeka, krst je duchovným výkonom.
To su mi novinky. Obriezka vsak mala aj duchovny vyznam. Sv. Pavol tvrdi toto: V ňom ste boli obrezaní obriezkou urobenou nie rukou, ale obriezkou Kristovou, vyzlečením hriešneho tela. S ním ste boli pochovaní v krste a v ňom ste boli s ním aj vzkriesení vierou v moc Boha, ktorý ho vzkriesil z mŕtvych
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 19:31:18
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Ak si toto neprežil, nebol si pokrstený, ani zástupne, takýto krst Biblia nepozná.
Kniha kapitol vers pavel... Nie Tvoje dedukcie, opakujem, kniha kapitol vers... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 19:40:33
|
Niektori protestanti (ako pavelba) odmietaju pripustit, ze Biblia nikde netvrdi, ze krst je IBA pre dospelych. Iba tak dedukuju, aj ked to text explicitne netvrdi (cim popieraju Sola Scriptura, ze ano ). Pochopitlne, ze ak citame o niecom krste v Biblii, je to krst dospeleho, lebo tito ludia konvertovali ako dospeli. Dava to zmysel, krestanstvo iba zacinalo a nemalo "rodenych krestanov", ludi ktory sa narodili a vyrastli v krestanskych rodinach. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 19:46:52
|
Dokonca ani v knihach Noveho zakona ktore boli napisane neskor v prvom storoci, ked uz prichadzali deti narodene a vychovavane v prvych krestanskych domoch, nenajdeme spomenuty ani jediny priklad dietata, ktore by bolo vychovane v Krestanskom dome, ale pokrstene az ked sa "rozhodlo pre Krista". Skor sa vzdy predpokladalo, ze deti krestanskych domov uz boli krestania, ze uz boli "pokrsteni v Kristovi" (Rim 6,3). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 19:50:13
|
Ak by krstenie novorodencov nebolo pravidlom, mali by sme najst referencie na deti krestanskych rodicov, ktore sa pripojili k Cirkvi az ked dosiahli urcity vek, taketo zaznamy vsak v Biblii neexistuju. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 21:57:40
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Iste, a mne je to dokonca šumafuk...
To vieme uz davno.
A s Bohom si to budeš musieť vysporiadať sám. Tak co keby si im uz konecne dal cas a priestor bez toho,aby sa im do toho niekto montoval? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 21:59:49
|
To: Mato Na podporu svojho tvrdenia si uviedol iba (Rim 6,3).
Kým ja: Prečítaj si: Skut 2:41-42; Kolos 2:12; Gal 3:27; Mat 28:18-20; Skut 2:38; Mar 16:16.
I to o niečom svedčí.... ale aspoň si sa vyhol citovaniu z katolických encyklík, za čo som Ti vďačný... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:03:24
|
To: GMK Cit: Tak co keby si im uz konecne dal cas a priestor bez toho,aby sa im do toho niekto montoval?
Rímskym 10:14 Ale jako budú vzývať toho, v ktorého neuverili? A jako uveria v toho, o ktorom nepočuli? A jako počujú bez kazateľa? 15 A zase jako budú kázať, keď nebudú poslaní? Jako je napísané: Jaké krásne sú nohy tých, ktorí zvestujú pokoj, tých, ktorí zvestujú dobré veci! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:06:20
|
Uvediem Ti aj viac, uvediem Ti aj dokumenty prvych Cirkevnych otcov, ale najprv sa teda pozrime na to co si predlozil ako dokaz tvrdenia, ze krst deti je neplatny, ked si na to taky hrdy.
Sk 2,41-42 konstatovanie, ze sa dalo pokrstit 3000 ludi. Nikde vyjadrenie, ze krst deti je neplatny Kol 2,12 - vid vyssie, tam ukazujem, ze Pavol prirovna obriezku ku krstu a obrezavali sa uz male deti. Nikde neprizukuje, ze nekrstite male deti Gal 3,27 - vsetci pokrsteni... nikde nevidim zmienku o tom, ze by sa to netykalo deti |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:08:34
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Niektori protestanti (ako pavelba) odmietaju pripustit, ze Biblia nikde netvrdi, ze krst je IBA pre dospelych.
Nie, to nikto netvrdi. Tvrdi sa len, ze na krst a teda prijatie Krista treba vedomy a uvedomely proces a suhlas dotycneho.
Pochopitlne, ze ak citame o niecom krste v Biblii, je to krst dospeleho, lebo tito ludia konvertovali ako dospeli. Dava to zmysel, krestanstvo iba zacinalo a nemalo "rodenych krestanov", ludi ktory sa narodili a vyrastli v krestanskych rodinach. Alebo, ze sa predpoklada krst dospeleho.
Dokonca ani v knihach Noveho zakona ktore boli napisane neskor v prvom storoci, ked uz prichadzali deti narodene a vychovavane v prvych krestanskych domoch, nenajdeme spomenuty ani jediny priklad dietata, ktore by bolo vychovane v Krestanskom dome, ale pokrstene az ked sa "rozhodlo pre Krista". Skor sa vzdy predpokladalo, ze deti krestanskych domov uz boli krestania, ze uz boli "pokrsteni v Kristovi" (Rim 6,3).[/b] Ale kdeze - s indoktrinaciou treba zacatr este skoro, este za detstva, vtedy je dieta dovercive a citovo naviazane na rodica, preto sup, sup. Dieta si este nemoze vyberat a nemoze sa rozhodovat, tak to treba frisko urobit za neho.
Ale co to, v Biblii sa to nikde nespomina, dokonca ani v uvedenych odkazoch. Dovod je prosty - s Pismom, krestanstvom a s Bohom suladnym postojom to nema vela spolocneho. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:11:37
|
Mt 28,18-20 - prikaz krstit - opat nevidim zmienku, kde by Jezis prizvukoval, ze sa to netyka deti Sk 2,38 - Peter hovori aby sa dali pokrstit - nikde nespomina ze okrem deti, priam naopak, v dalsom versi hovori, ze sa prislubenie tyka aj deti Mar 16,16 - to iste co Mt 28,18-20
Zacinam pochybovat, ci vobec citas, to co sem kopirujes, CTRL+F s klucovym slovom krst nestaci. Ako sa ukazalo, pocet uvedenych citatov nie je zarukov, ze vies co hovoris.
Kde v tom co si citoval vids napisane, ze krst deti je neplatny? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:20:59
|
Ale podme dalej v Sk 16,33 ...sa dal pokrstiť on i všetci jeho domáci, v 1 Kor 1,16 ...Ba pokrstil som aj Stefanasov dom, v Sk 16,15 keď sa dala so svojím domom pokrstiť,...
Vo vsetkych pripadoch sa dal pokrstit cely dom, alebo inak povedane rodina. Aj s detmi. Keby sa dal pokrstit iba zalarnik a jeho zena, Biblia by napisala "zalarnik s manzelkou sa dal pokrstit". Biblia vsak hovori o viac ako nich dvoch. Vo vsetkych citovanych pripadoch. Takisto naopak, keby deti boli vynimkou, Biblia by to uviedla. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:26:07
|
Mt 28,18-20 - prikaz krstit - opat nevidim zmienku, kde by Jezis prizvukoval, ze sa to netyka deti Sk 2,38 - Peter hovori aby sa dali pokrstit - nikde nespomina ze okrem deti, priam naopak, v dalsom versi hovori, ze sa prislubenie tyka aj deti Mar 16,16 - to iste co Mt 28,18-20
Ako si sam podotkol - hovori sa o prislubeni pre deti, nie o krste deti. Dalej, dieta neznamena, ze nerozhodne sa samo. A naposledy, dieta je synonymum pre potomka.
Takze, nielenze si neobhajil tento postoj, zacinas demagogizovat ako tvoj oponent.
quote: Kde v tom co si citoval vids napisane, ze krst deti je neplatny?
Mam taku malu otazocku: Je platny sobas, ktory urobia "predcasne" za dieta rodica jedneho z buducich manzelov? Povedzme, ako to bolo na slachtickych dvoroch beznou praxou?
Preco ano a preco nie?
Odpoved na otazku: Ked ta poprosim, aby si mi doniesol 4 cervene pera, tak simyslim, ze je zrejme, ze tuzim mat prave styri pera pisuce na cerveno. Nevyjadril som sice dostatocne explicitne ze tych pier nema byt ani 1, ani 2, ci 3, ale ani 5, 6, ci 7.8. Myslim, ze som dal dostatocne na javo, ze ich ma byt styri. Podobne som sice nezakazal aby si mi doniesol miesto pier rychlovarnu konvicu, ale myslim, ze by si mi tym nijak extra neulahodil, a to ani keby bola cerven, ci modra, nakolko ani farbu som nezakazal inu. Myslim vsak, ze keby ze ides mame nakupit vei do obchodu, o ktore ta poziadala, a ty by si kupil nieco ine, nepochvalila by ta. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:26:51
|
Nevidíš Matko to čo je vo všetkých týchto prípadoch zrejmé. A to je spôsob, následnosť, postupnosť: viera-pokánie-krst.
Ako môže dieťa v perinke veriť a činiť pokánie? Ak mi toto vysvetlíš, uznám, že sa ja a ostatní biblisti, evanjelisti mýlia a treba krstiť deti po narodení. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:28:50
|
Ale aby pavlovi nebolo malo, podme sa pozriet do historie (ktoru pavelba ked sa mu to hodi, tiez rad pouziva proti Cirkvi) aka bola prax prvych krestanov. Origen v roku 244 v diele Homilie o Levitikus 8:3:11 pise, ze boli krstene aj deti. Roku 253 Kartagsky koncil zavrhol nazor, ze s krstom sa musi cakat az do 8 dna zivota. Este neskor Augustin v diele Literarne interpretacie Genesis 10:23:39, AD 408 pise "zvykom Matky Cirkvi krstit nemluvnata s urcitostou nemozme opovrhovat... ani tvrdit, ze jeho tradicia je nejaka ina ako apostolska" |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:31:09
|
Nevidíš Matko to čo je vo všetkých týchto prípadoch zrejmé. Skut 2:41-42; Kolos 2:12; Gal 3:27; Mat 28:18-20; Skut 2:38; Mar 16:16. A to je spôsob, následnosť, postupnosť: viera-pokánie-krst.
Ako môže dieťa v perinke veriť a činiť pokánie? Ak mi toto vysvetlíš, uznám, že sa ja a ostatní biblisti, evanjelisti mýlia a treba krstiť deti po narodení. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:34:33
|
Ale aby pavlovi nebolo malo, podme sa pozriet do historie (ktoru pavelba ked sa mu to hodi, tiez rad pouziva proti Cirkvi) aka bola prax prvych krestanov. Origen v roku 244 v diele Homilie o Levitikus 8:3:11 pise, ze boli krstene aj deti. Roku 253 Kartagsky koncil zavrhol nazor, ze s krstom sa musi cakat az do 8 dna zivota. Este neskor Augustin v diele Literarne interpretacie Genesis 10:23:39, AD 408 pise "zvykom Matky Cirkvi krstit nemluvnata s urcitostou nemozme opovrhovat... ani tvrdit, ze jeho tradicia je nejaka ina ako apostolska"
Hej - kroniky spominaju vselico, napriklad vrazdu nemluvniatok Herodesom. Ci z nedavnej minulosti zasvatenie Gioebelsovych deti Hitlerovi a nacizmu.
O com to svedci? O blbosti ich rodicov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:34:54
|
Ziadny z prvych Cirkevnych otcov ani koncilov nevyhlasil, ze tato prax by bola v protiklade s Bibliou. Zhodli sa na tom, ze prax krstit nemluvnata je v poriadku uz od prvych dni Cirkvi. Jedinou nejasnostou sa zda byt, kedy presne by sa mali deti krstit. Dalsim dokazom toho, ze krsty deti boli akceptovanou praxou v prvotnej Cirkvi je fakt, ze ak by boli v protiklade s vierou prvych krestanov, isto by sme nasli diela prvych krestanskych spisovatelov, ktore ju zavrhuju. Nic take vsak nenachadzame. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:36:15
|
quote: Pôvodne poslal pavelba A to je spôsob, následnosť, postupnosť: viera-pokánie-krst.
Nejkde ani tak o postupnost, ko skor o to, ze dietra na to dojde samo.
Ozaj - uz si preco ty svojim detom nedopriavas rovnakej slobody, na ktoru sa teraz odvolavas? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:40:48
|
GMKovi o jeho argumente nechajt malickych prist ku mne zajtra, dnes uz som unaveny. Argument s tymi ceruzkami snad nemyslis vazne? Naco sa pytam aj tak tuto vetu odcitujes a napises myslim. Argument o dome ako soc. jednotke zahrna vsetkych, sluzobnictvo atd. avsak nie deti, chapem spravne?
Pavelba - zda sa, ze tu je jeden problem v chapani pojmov. Co presne je pre Teba krst a co sa stane v momente ked sa pokrstis? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 január 2006 : 22:41:45
|
Nejde o to co maju tvoje deti , ale aka je pravda Aj ateista si mysli , ze jeho deti maju slobodu rozhodnut sa pre Boha . Ake pokanie nemluvniat Nespachali osobny hriech a dedicny je zmyty krstnou vodou . Inak Pavelba si v koncoch ! Uz tapes ! Kniha , kapitola , vers nebude ? |
|
|
|
|
|
|