|
Odoslaný - 12 december 2005 : 10:04:02
|
Najčastejšími príčiny odpadu od RKC sú rôzne,či už psychologického charachteru alebo aj zbytočného.Čo sa týka psychologických príčin,môže to byť tým,že tej dotyčnej osobe nejako ublížil napr.kňaz,po prípade má negatívne skúsenosti s RKC,ale ako som už písal,uvediem teraz podľa môjho názoru úplne smutné príčiny odchodu od RKC.Nuž,ľahšie kresťan-nekatolík dostane na svoju stranu svojími argumentáciami,vysvetľovaním Písma a tak takých kresťanov-katolíkov,ktorí nepoznajú dostatočne Písmo a aj náuku RKC,takže to je čiastocne prvý dôvod.Druhý dôvod ktorý s tým prvým súvisí dosť často,je ten,že keď sa niekomu niečo nepáči na RKC(ich postoje k určitým veciam a iné),tak je ľahšie ju kritizovať a vysvetľovať si v Písme mnoho po svojom než solídne hľadať,porovnávať náuku RKC spolu s Písmom.Toľko o tom,ako to ja vidím.....ako to vidíte vy?
|
Johnny:-) |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 10:17:19
|
My to vidime aj tak , ze pricinou je rezignacia na jasne vyjadrenie pravdy , co je nasledok ekumenizmu v pokoncilovej Cirkvi . Ved o co potom vlastne ide , ked vsetky denominacie maju rovnako otvorenu cestu k spase . Potom je tento problem uplne zbytocny , ak spasu mozno dosiahnut kdekolvek |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 10:28:09
|
quote: Pôvodne poslal amerika1
My to vidime aj tak , ze pricinou je rezignacia na jasne vyjadrenie pravdy , co je nasledok ekumenizmu v pokoncilovej Cirkvi . Ved o co potom vlastne ide , ked vsetky denominacie maju rovnako otvorenu cestu k spase . Potom je tento problem uplne zbytocny , ak spasu mozno dosiahnut kdekolvek
dovoľ mi prosím nesúhlasiť,myslím si,že tento problém nie je zbytočný,neviem či si si aj vôbec všimla,že kresťania-katolíci bývajú zámerne poslednú dobu znevažovaní,hlavne v médiach(noviny).Je to smutné a treba to riešiť,veď treba pomôcť niekomu kto by chcel odísť z RKC,nech nerobí unáhlené závery...spásu nemožno kdekoľvek dosiahnuť,nesúhlasím,jedine skrze Ježiša Krista,iné meno nebolo uložené na spásu,teda iná bytosť a podobne,ak narázaš na náboženstvá. |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 10:31:21
|
lenze to je zase zle pochopenie ekumenizmu. Spasu moze dosiahnut kazdy, ale treba ju hladat. a zit vieru. problem je vsak ten, co si spomenul, ze ludia si hladaju ulahcenie a potom si aj tie slova vysvetlia tak, aby nemuseli pohnut ani prstom a mali sa eno-nuno. ale ani ja nie som v tomto za ekumenizmus - podla mna by mal hovorit skor o tolerancii voci druhym cirkvam a znasanlivosti, ktoru nie vsetky cirkvi maju. nastastie rkc moze ist v tomto najskor prikladom. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 10:31:24
|
1 , nie som zena 2 , prestuduj si pokoncilovu nauku o spase 3 , podla tvojich zaverov je Pavelba uplne v poriadku , ved stale hovori o Kristovi ,nehovori o Alahovi |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 10:33:43
|
1 , nie som zena 2 , prestuduj si pokoncilovu nauku o spase 3 , podla tvojich zaverov je Pavelba uplne v poriadku , ved stale hovori o Kristovi ,nehovori o Alahovi
áno,preštudujem si,len neviem,čo tým sleduješ. |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 11:14:13
|
Uryvok z knihy ktoru prave prekladam: Ľudia opúšťajú Cirkev z rozličných dôvodov. Niektorí v nej nikdy skutočne neboli a hlásili sa k nej iba zo zvyku. Ich viera bola buď mŕtva, alebo bola minimálne kandidátom pre jednotku intenzívnej starostlivosti. Jedného dňa sa proste prestali zúčastňovať omší a bolo to. Iní túžia po duchovnom občerstvení, ale zdá sa im, že ho nevedia nájsť vo svojich farnostiach a tak odchádzajú inam. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 11:14:54
|
Je v tom istá irónia, pretože najlepšie duchovné občerstvenie predstavuje Eucharistia, ktorá je dostupná v každej farnosti, ale niektorí ľudia jednoducho nechápu, čo, alebo lepšie povedané kto, je Eucharistia. Opúšťajú Cirkev kvôli denomináciám, ktoré sa im zdajú byť „živé“. Ďalší odchádzajú v dobrej viere, mysliac si (samozrejme chybne), že Katolícka viera je falošná a že niektorá iná viera je pravá. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 11:15:40
|
Ak si títo ľudia neuvedomujú, že to čo robia je nesprávne, zostávajú duchovne spojení s Cirkvou, aj keď z nej oficiálne vystúpili. Stále majú nádej získať ospravedlnenie a spásu, ale je to tým ťažie, čím ďalej sa nachádzajú od plnosti pravdy, ktorá je prítomná iba v Katolíckej cirkvi a čím ďalej sú od najdostupnejšieho zdroja milostí – sviatostí. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 11:16:16
|
Ak však ľudia odchádzajú v zlej viere, ak veľmi dobre vedia, že Katolícka Cirkev je tá, ktorú založil Ježiš, že majú byť jej členmi a že majú veriť všetkým jej doktrínam bez výnimky, berú si za vlastné heslo, ktoré Dante umiestnil nad bránu do pekla „Vzdajte sa nádeje, vy ktorí vstupujete“. Nikto, kto sa vedome zrieka pravdy a odmieta sa kajať, nemôže byť spasený.
Ospravedlnujem za za rozsekanie prispevku, ale z prace nemozem posielat dlhsie prispevky (netusim preco) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 14:52:27
|
ja som odpadla od viery preto,lebo som mala falosne predstavy o Bohu a potom s ak tomu pridalo aj to, ze som videla ako sa spravaju veriaci a nakoniec som ich hodila vsetkych do jedneho vreca ako pokrytcov...a vdaka Panovi a ludom,ktorych mi poslal do cesty som dostala vieru |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 15:13:00
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Ak však ľudia odchádzajú v zlej viere, ak veľmi dobre vedia, že Katolícka Cirkev je tá, ktorú založil Ježiš, že majú byť jej členmi a že majú veriť všetkým jej doktrínam bez výnimky, berú si za vlastné heslo, ktoré Dante umiestnil nad bránu do pekla „Vzdajte sa nádeje, vy ktorí vstupujete“. Nikto, kto sa vedome zrieka pravdy a odmieta sa kajať, nemôže byť spasený.
Tak takto neodchádza žiadny protestant. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 15:38:31
|
Ak sa protestant vráti do lona KC je hlboko presvedčený o Pravde, je pokorný a snaží sa neosočovať ostatné cirkvi, dokonca ani bývakú vlastnú...
Dokonale precíti čo je to návrat márnotratného syna... Pocíti Otcovkú lásku Boha, materskú lásku Matky Cirkvi, spoločenstvo bratov v žijúcich (putujúcich tu na Zemi), trpiacich (v očistci) a oslávených v nebi...
Pochopí, (ako kalvín v knihe Baránkova večera), čo je to obeta sv. omše a s láskou a s dôverou a s neobyčajnou úctou prijme sviatosti, ktoré Cirkev dostala od Krista alebo ponúka z nevyčerpateľného pokladu, ktorý Cirkev dostala z Ježišovej obety a obiet nespočetného množstva mučeníkov a svätých.
Ten, kto príde do lona Cirkvi pocíti opravdivé spoločensvo - žijúcich, oslávených, trpiacich s Pánom Bohom. |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 15:47:03
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
Tak takto neodchádza žiadny protestant.
Tebe pisu vysvetlenia svoho odchodu ked to tak dobre vies ? A ti protestanti , ktori sa stali bolsevikmi a ateistami odisli preco ? Ale inak neodchadzaju , pretoze napriklad protestantizmus nikdy nepovedal tym , co sa pridali k bolsevikom , ze viac nie su clenmi Cirkvi ako to povedal katolikom Pius XII. |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 17:45:02
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
Tak takto neodchádza žiadny protestant.
Tebe pisu vysvetlenia svoho odchodu ked to tak dobre vies ? A ti protestanti , ktori sa stali bolsevikmi a ateistami odisli preco ? Ale inak neodchadzaju , pretoze napriklad protestantizmus nikdy nepovedal tym , co sa pridali k bolsevikom , ze viac nie su clenmi Cirkvi ako to povedal katolikom Pius XII.
A čo nám týmto chceš povedať?Teraz si tu vlastne hodil výčitku na katolíkov,resp.vtedajšiu hlavu našej Cirkvi,ale prečo.....akého si vierovyznania? |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 19:04:22
|
Moj odpad od Cirkvi sposobila negativna skusenost s RKC a iracionalnost niektorych jej metod a uceni. |
"Pre Teba som ateista, pre boha lojalna opozicia" (Allen) |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 19:24:05
|
quote: Pôvodne poslal Syseľ
Moj odpad od Cirkvi sposobila negativna skusenost s RKC a iracionalnost niektorych jej metod a uceni.
Takže moje dedukcie boli správne,a iracionálnosť akých metód a učení?Podľa mňa to chcelo trocha trpezlivosti a oboznámení sa s tými učeniami či metódami,že prečo je to tak,ako to je.....ale zaiste je jednoduchšie sa na to vykašľať však? |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 19:33:59
|
Preco pouzivas dedukciu a nie indukciu. Ovela lepsie je spoznat jadro a potom zistovat, co sa na to nabalilo. Neboj sa. Studoval som hlbsie veci, ktore myslis, ze su pre mna nepodstatne, co len prisvedcilo mojej empirii. |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 19:39:54
|
Aký je teda tvoj súčasný postoj voči kresťanom-katolíkom? |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 19:55:15
|
Su to ludia, ktory ziju svoj svojsky styl zivota v idei milujuceho Boha, co im pomaha zit "normalne"(presnejsie to zistis, ked si pozres niektore moje prispevky na adamovom fore). Bohuzial, niektory to prehanaju, a potom ich viera prerasta do fideizmu a dogmatizmu. Takych ludi nemam moc rad. Krestania dokazu byt aj prijemny ludia(moj naj kamarat, Miso Augustin, prezivany Gusto, na tomto fore prispievajuci ako Misko, je krestan-katolik). |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 20:00:20
|
Nuž,je možné že za dogmatizmom sa môže skrývať strach dotyčného človeka,obrana pred ,,niečím" respektívne pokrytectvo,možno sa dotyčná osoba snaží pôsobiť dojmom neotrasiteľnej viery..a čo znamená pojem ,,fideizmus"?To je jediné,čomu som nepochopil. |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 20:37:09
|
Mato, zavádzaš... raz za to zoberieš "mzdu"... nezávidím Ti... |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 20:47:34
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Mato, zavádzaš... raz za to zoberieš "mzdu"... nezávidím Ti...
Ani ja tebe nezavidim tvoju mzdu. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 20:51:24
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Mato, zavádzaš... raz za to zoberieš "mzdu"... nezávidím Ti...
Nechápem,o akom ,,zavádzaní" sa tu jedná a o čo tu vlastne ide? |
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2005 : 20:55:20
|
a napokon Čo viac napísať..... |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~