Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Cirkev a jej denominácie
 Krst nemluvniat
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Sola scriptura este raz Téma Next Topic: Príčiny odpadnutia mnohých od RKC
Strana: z 10

pavelba

Stav: offline

Odoslaný - 17 december 2005 :  20:20:08  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Krutá realita... ale keby poznal dotyčný Písmo, vedel by, že byť pokrstený proti svojej vôli, alebo bez jeho vedomia a súhlasu, nie je platný krst... teda i príslušnosť k cirkvi, ktorá tento krst vykonala je príslušnosťou z ľudského hľadiska a nie z Božieho... kľudne túto tému otvorme v inej časti, pretože toto vtip rozhodne nie je, je to podľa Písma pravda.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora 

amerika1

Odoslaný - 17 december 2005 :  22:49:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
kniha,kapitola , vers

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 20 december 2005 :  22:30:01  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: kniha,kapitola , vers

Otvor tému....

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 27 december 2005 :  11:34:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Cit: kniha,kapitola , vers

Otvor tému....

Naco temu ved si ju otvoril ty

že byť pokrstený proti svojej vôli, alebo bez jeho vedomia a súhlasu, nie je platný krst...

Takze este jeden pokus kniha , kapitola , vers Ked Sola Scriptura , tak sola scriptura a ziadna dedukcia

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 27 december 2005 :  21:43:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Mimochodom Kornelius bol pokrsteny aj s celym svojim domom ! Zeby nemal deti ? To by Pismo pravdepodobne zdoraznilo , kedze sa bezdetnost chapala ako bozi trest

Mato

Odoslaný - 28 december 2005 :  00:13:06  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ze princip Sola scriptura je nebiblicky, sme uz ukazali v inej teme, ale nezaskodi to znova ukazat aj v inom kontexte.
Tak sa pridavam k amerikovi1 a cakam, kniha, kapitola, vers.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 28 december 2005 :  04:55:17  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Nikde v Písmach nenájdeš odporučenie, aby sa krstili nemluvňatá. A Tak kedy má byť človek pokrstený?
Až keď uverí. Sk 8:12, Mar 16:16, Sk 2:38, 8:36-38, 9:17-19, 10:44-48.
Marek 16:16 Ten, kto uverí a pokrstí sa, bude spasený......
Tu sa nepíše, kto sa pokrstí a uverí....
Krstom nieje: Krst nemluvniat, detí, ktoré ešte nie sú schopné uveriť a zodpovedne sa rozhodnúť pre Ježiša.
Krst toho, kto neprijal vierou spasenie.
Krst toho, kto v pokání neprejavil ľútosť nad svojimi hriechmi.

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

quisutdeus

Odoslaný - 28 december 2005 :  07:19:47  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: quisutdeus  Pridať quisutdeus do zoznamu priateľov
Ten, kto uverí a pokrstí sa, bude spasený......

Keď už tak dôsledne, neodpustím si trošku logiky.
(A a B) je ekvivalentné (B a A).
Iné by bolo, keby text znel: "Kto uverí a POTOM sa pokrstí...".

Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!

Počet príspevkov: 342  ~  Člen od: 08 február 2004  ~  Posledná návšteva: 17 september 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 28 december 2005 :  09:01:21  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Pavelba ja nechcem od teba odpoved na ozazky , ktore nezazneli . Ja chcem odpoved na otazku , alebo tvrdenie , ktore si sem vniesol ty sam .

že byť pokrstený proti svojej vôli, alebo bez jeho vedomia a súhlasu, nie je platný krst...

A pointa je v slovach , nie je platny krst . Kedze si evidentne mieril na krst deti , tak chcem vediet knihu , kapitolu , vers , ze nie je taky krst platny

Inak Jezisove slova
Nechajte malickych ku mne prist , lebo takych je kralovstvo nebeske " si samozrejme neodcitoval . Nehodili sa ti do kramu

Mato

Odoslaný - 28 december 2005 :  10:15:36  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Nikde v Písmach nenájdeš odporučenie, aby sa krstili nemluvňatá. A Tak kedy má byť človek pokrstený?

Neodbiehaj pavlik, kniha, kapitola vers kde je napisane, ze krst nemluvniat nie je platnym krstom.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 29 december 2005 :  19:09:11  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Tak co, ako je to s tou neplatnostou krstu? Cakam na knihu, kapitolu vers. Ci pouzijes obvyklu strategiu ako pri odhaleni, ze Sola scriptura je nebiblicky princip a sice, odmlcis sa a budes dufat, ze sa na to zabudne, aby si neskor mohol opat pekne farebne vymalovat napis, ze krst nemluvniat je neplatny?

Marcelllooo

Odoslaný - 30 december 2005 :  20:43:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1
Inak Jezisove slova
Nechajte malickych ku mne prist , lebo takych je kralovstvo nebeske " si samozrejme neodcitoval . Nehodili sa ti do kramu

S tymto sa vsak ohladom krstu ohanat nemozes - tyka sa to toho, ze deti boli zvedave a chceli byt so svojim velkym kamosom.

Pri krste dieta nechce - je rozhodnute za neho, je mu vnutene.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 03 január 2006 :  10:18:03  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ano, ale to dieta sa moze v dospelosti rozhodnut ze ci chce zit s Bohom alebo bez neho. ver mi, ze by som uvital keby som bol ako nemluvna pokrsteny(clovek ma jednoduchsi navrat do cirkvi), usetrilo by mi to niekedy kopu starosti navyse. aj ked v mojom pripade mi to pomohlo.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 03 január 2006 :  11:48:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

quote:
Pôvodne poslal amerika1
Inak Jezisove slova

S tymto sa vsak ohladom krstu ohanat nemozes - tyka sa to toho, ze deti boli zvedave a chceli byt so svojim velkym kamosom.

Pri krste dieta nechce - je rozhodnute za neho, je mu vnutene.

OK. Povedzme, že mu "vnucuješ" krst - t.j. spásu (lebo: Kto nebude pokrstený, nemôže byť spasený...)

Teda vedomým a dobrovoľným nepokrstením mu vnucuješ zatratenie. Je to lepšie? Je to kresťanské?

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 03 január 2006 :  12:42:08  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
OK. Povedzme, že mu "vnucuješ" krst - t.j. spásu

Da sa spasa vnutit? Pocuvaj veritas, precitaj si po sebe co pises.
quote:
lebo: Kto nebude pokrstený, nemôže byť spasený...
a kto sa da pokrstit, nemusi byt nutne spaseny, zalezi ako s tymto darom nalozi. Je mnoho ludi ktori odpadli...

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 03 január 2006 :  13:08:21  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Aby som to teda zaviedol spat k povodnej myslienke - pavelba kapitola, kniha, vers kde Biblia hovori, ze krst nemluvniat je neplatny. Mlcanim to nezodpovies.

Skus si zvyknut, ze vzdy ked z niecoho obvinis Katolicku Cirkev, dolozis svoje tvrdenie dokumentom Cirkvi, aby sme vedeli odkial cerpas informacie, lebo v poslednej dobe obvinujes Cirkev z takych nezmyslov, az mi rozum ostava stat. A potom ked ukazes dokument, dolozis knihou, kapitolou a versom, kde Biblia tvrdi opak.
Dohodnute?

veritas

Odoslaný - 03 január 2006 :  13:42:18  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

quote:
OK. Povedzme, že mu "vnucuješ" krst - t.j. spásu

Da sa spasa vnutit? Pocuvaj veritas, precitaj si po sebe co pises.
quote:
lebo: Kto nebude pokrstený, nemôže byť spasený...
a kto sa da pokrstit, nemusi byt nutne spaseny, zalezi ako s tymto darom nalozi. Je mnoho ludi ktori odpadli...

Takže takto:
Ak vieš, že niečo je dobré a správne, ale tvoj najbližší koho miluješ sa k tomu nemôže dostať tak mu to proste nedáš a počkáš, kým si to bude môcť sám zobrať?
Super!
Teda keď horí nemocnica, ty sa sám rozhodneš, že ešte zomrieť nechceš, tak utečieš. Ale pacient, neschopný sa práve rozhodnúť z vážnych zdravotných dôvodov proste najprv musí vyzdravieť a potom dať celému svetu najavo, že neche zomrieť a túži aby bol odvezený od nebespečenstva.

Dieťa - jeho duša túži po Bohu (každá duša túži po Bohu) - dokáž mi nejako, že zle hovorím!
Ak teda duša dieťaťa túži po Bohu ale telo je ešte neschopné túto túžbu vyjadriť - máme právo mu šancu na vstúpenie do Cirkvi (do Kristových údov) zakázať?
Dokáž mi Písmom, kde je dieťa vylúčené z Cirkvi (zo spoločenstva veriacich) - že nemôže prijímať krst. Vpodstate už ste dvaja, ktorí máte za úlohu (podľa princípu sola scriptúra) nájsť knihu, kapitolu a verš, kde je o tomto, čo tu spomínam(e) napísané.

Ďakujem za odpoveď.

Rád si aj po sebe ale hlavne po vás dvoch prečítam príspevky.

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 03 január 2006 :  14:19:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Ty si pil? Inak si podobne vysvetlenie zdovodnit neviem. Ja nikde netvrdim, ze dieta nemozno pokrstit. Aj v Pisme je pisane... a pokrstil cely dom (cize vsetkych). Len vyrok o "vnuteni spasenia" je riadny preslap.
Pre pavelba: Tak preco Zidia robili obriezku chlapcom, bez toho aby sa ich pytali?

quote:
Vpodstate už ste dvaja, ktorí máte za úlohu

a co ta opravnuje zadavat mi ulohy, si moj zamestnavatel alebo nadriadeny, je to snad uvedene v nejakom "organizacnom poriadku" fora? A uz duplom by som chcel vediet, preco ma davas do jedneho mecha s Pavelba.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 03 január 2006 :  14:46:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
No, prosím, nečerti sa. Ospravedlňujem sa za môj nie príliš vhodný tón. Ale nepil som. Ak sa však pokojným spôsobom pozrieš na môj príspevok, reagoval som na GMK a slovíčko vntiť ("vnucuješ") som dal do jasných úvodzoviek - teda viem, prečo som to tak napísal, ako som napísal.
Ja so slovom "vnuvovať" v tejto súvislosti nesúhlasím. Prvý ho použil GMK. zaujímavé, že u neho si chybu nenašiel...
Takže?
Quid est veritas?

Lajos

Odoslaný - 03 január 2006 :  14:57:48  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Takze ziadny problem a ja som toho este nenasiel....

veritas

Odoslaný - 03 január 2006 :  15:38:41  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov

Mato

Odoslaný - 03 január 2006 :  17:31:10  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos
Pre pavelba: Tak preco Zidia robili obriezku chlapcom, bez toho aby sa ich pytali?

Presne Lajos, toto som mal pre pavlaba pripravene ako otazku, plus verse, kde sv. Pavol prirovnava krst k obriezke.

Pre pavlaba: stale cakam na knihu, kapitolu vers, ktoru podlozis svoje tvrdenie, ze krst nemluvniat je neplatny. Ci si zasa iba trieskal do vetra ako uz tolkokrat pred tym?

pavelba

Odoslaný - 03 január 2006 :  18:06:13  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Veritas
Cit: Dieťa - jeho duša túži po Bohu (každá duša túži po Bohu)

No, väčšiu somarinu som hádam ani počas minulého roka nečítal....

Žalmy 14:3  Všetci dovedna sa odvrátili; zkazení sú. Neni toho, kto by činil dobré, neni ani jedného.

Žalmy 53:4  Všetci dovedna sa obrátili zpät; zkazení sú; neni toho, kto by robil dobré, neni ani jedného.

Rímskym 3:10  ako je napísané: Nieto spravedlivého ani jedného

Rímskym 3:11  niet toho, kto by rozumel, niet, kto by vážne hľadal Boha;
12 všetci sa odchýlili, napospol stali sa neužitočnými; niet toho, kto by činil dobro, nieto ani jedného.

Máš dojem, že toto sa netýka novorodencov? Potom poďme zabíjať novorodencov, lebo oni sú Boží, sú povolaní, sú automaticky spasení. Zabime ich hneď po krste, pretože ako Ty tvrdíš:telo je ešte neschopné túto túžbu vyjadriť
a Boh meodmietne maličkých, však? Vaše učenie a praktiky sú scestné....

<°)))))><(

amerika1

Odoslaný - 03 január 2006 :  18:10:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Boze , je toto mozne ? Clovek je stvoreny na oslavu Boha !

pavelba

Odoslaný - 03 január 2006 :  18:25:57  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

quote:
Pôvodne poslal Lajos

Presne Lajos, toto som mal pre pavlaba pripravene ako otazku, plus verse, kde sv. Pavol prirovnava krst k obriezke.

To: Mato
Pre pavlaba: stale cakam na knihu, kapitolu vers, ktoru podlozis svoje tvrdenie, ze krst nemluvniat je neplatny. Ci si zasa iba trieskal do vetra ako uz tolkokrat pred tym?

K obriezke:

/Obriezka je znamením Božieho diela Milosti, ktorým si Hospodin vyvoluje a označuje jeho ľud v čase SZ. Nezabudni, že nebola vyžadovaná od NZ-onných ľudí. Zmluva "obriezky" pôsobí na princípe symbolu duchovnej jednoty... (podobne ako krst). Obriezka v SZ poukazuje na status človeka pred Bohom a je predznamenaním Božej Milosti. Vzťah medzi obriezkou a poslušnosťou ostáva biblickou konštantou. (Jer 4:4; Rim 2:25-29; Ga 5:3.)/

/Vzťah medzi fyzickou obriezkou a fyzickým krstom sa nedá porovnať. Kým obriezka je fyzickým výkonom na tele človeka, krst je duchovným výkonom. Duchovný výkon nieje výkonom, pokiaľ je človek v stave kedy sa nemôže rozhodnúť, kedy duchovne nemôže tento úkon prijať. A to iste uznáš, že to nemluvňa nedokáže./

<°)))))><(

pavelba

Odoslaný - 03 január 2006 :  18:33:29  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Američan

Cit: Clovek je stvoreny na oslavu Boha !

Noooo, tak u Teba sa mu to ozaj (ne)podarilo... nadávajúci, osočujúci a vulgárny "kresťan", nie je obrazom Boha, ale obrazom zástancu cirkevnej mašinérie, kde účel svätí prostriedky...., škoda že nie je k dispozícii smajlík, ktorý plače, iste by som ho v tomto (a nielen v tomto) prípade použil.....

<°)))))><(

Strana: z 10 Previous Topic: Sola scriptura este raz Téma Next Topic: Príčiny odpadnutia mnohých od RKC  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06