Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Znovuzrodení kresťania
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Kauza Boh - osobny ci neosobny? Téma Next Topic: Dokaze si cirkev priznat chybu?
Strana: z 12

janka

Stav: offline

Odoslaný - 16 december 2005 :  10:40:35  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
v com myslis, ze to nie je viera v Boha? som to nepochopila

a nieze nebudes moct...ta uz sa nebudes preto pytat, lebo uz budes vsetko vediet...budes zit v plnej pravde, ktora sa tu neda dosiahnut, preto sa pytame a pochybujeme..teraz zijeme z viery, ale potom budeme hladiet Pravde priamo do tvare

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  10:44:44  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
A Lucifer nezil v plnej pravde a nevidel Bohu do tvare ked padol?

Počet príspevkov: 1409  ~  Člen od: 06 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 02 január 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 16 december 2005 :  10:54:45  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
tomuto sa prilis uz nerozumiem...ale logicky: Pan pripravil plan spasy iba pre ludi...Pan Jezis zomrel za ludi, aby v nom mali vecny zivot...cize:anjeli si uz predtym svoj poddiel museli vybrat...ci budu naveky s Panom alebo nie...tejto problematike anjelov sa velmi nerozumiem, ale v niecom sa museli anjeli a prvi ludia odlisovat, ked sa Pan takto rozhodol...ze Pan Jezis zomrel len za ludi

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:01:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
Takze anjeli nemali tu vysadu ako ludia aby za nich zomrel Jezis. Preco?

Počet príspevkov: 1409  ~  Člen od: 06 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 02 január 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:06:11  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
vyzera to tak, ze nie...ale chyba mi tu teraz veritas...on sa tomuto urcite lepsie rozumie a zaujimalo by aj mna preco za nich Pan Jezis nezomrel

Ales

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:06:21  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
patrik, nemaj stracha nemaj hlavu plnu diabla a padlych anjelov, zloby atd.
patrik, laska je o tom, ze myslim na toho, koho milujem(pre gmk: na to, co milujem), to ze sa tesim ze budem s nim. a potom, som stastny ze som s tym, koho milujem a o tom je raj - stastie zo stretnutia a prebyvania s Bohom. Mozes sa bat ze urazis Niekoho, kto ti vie odpustit? Budes umyselne urazat toho, koho milujes?

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:12:20  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka

vyzera to tak, ze nie...ale chyba mi tu teraz veritas...on sa tomuto urcite lepsie rozumie a zaujimalo by aj mna preco za nich Pan Jezis nezomrel

anjeli tym ze sa rozhodli stratili slobodnu volu(akonahle sa rozhodnes, stratis slobodnu volu ohladom tej veci). proste uz ich rozhodnutie padlo. u ludi mame cely zivot na rozhodovanie - rozhodujeme sa az na konci zivota, preto za ludi, aby nam Pan Jezis svojim zivotom, prikladom a obetou ukazal, ze je nieco viac ako plny zaludok a mohli sa tak cely zivot pripravovat na pobyt s Bohom.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:19:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

patrik, nemaj stracha nemaj hlavu plnu diabla a padlych anjelov, zloby atd.
patrik, laska je o tom, ze myslim na toho, koho milujem(pre gmk: na to, co milujem), to ze sa tesim ze budem s nim. a potom, som stastny ze som s tym, koho milujem a o tom je raj - stastie zo stretnutia a prebyvania s Bohom. Mozes sa bat ze urazis Niekoho, kto ti vie odpustit? Budes umyselne urazat toho, koho milujes?

Preco si toto myslis? Za prve mam strach a bazen... podla Pisma je to pociatok mudrosti. Za druhe nemam hlavu plnu diabla a padlych anjelov. Boli casy ked som sa venoval naplno demonologii, ale tie pominuly a ja viem, ze predmet nasej spasy neni demonologia ale kristologia. Ale ked citas Evanjelia, Jezis hovori o pekle ci diablovi pomaly viac ako o nebi a anjeloch. Preco? Jeden nezmysel je diabla vidiet vsade a za vsetkym. Druhy, nevidiet ho nikde...
Ano mozem sa bat ze urazim niekoho kto mi vie odpustit. Strach je sucastou mojej identity, dostal som ho od Boha ako prostriedok sebaochrany podobne ako pud sebazachovy. Ak niekoho milujem mozem sa ho zaroven aj bat... alebo inac povedane mat pred nim bazen.. uctu. Nevsimol si si ze prave toto sa dnes straca? Iste dievca oslovuje Boha nazdar sefinko... myslis ze prave toto je ono bezstrachove priblizenie sa k Bohu? Nezasluzi si On napriek tomu vsetkemu ze sa k nam sklonil v Jezisovi a ukazal takto svoju tvar istu bazen a uctu? On je Boh hrozny ako Ho popisuju Pisma... na jednej strane je v Pisme napisane.. .hla do dlani som si ta vryl /a vyvstava otazka ci si tych, ktori prijdu do zatratenia Boh z dlani zase odryje.../ a kusok vedla je napisane... je strasne upadnut do ruk ziveho Boha... mam pocit ze dnes sa viera v mocneho hrozneho Boha zmenila na vieru v plysoveho macika alebo senilneho deduska ktory ani poriadne uz nevie co ma robit s ludstvom ktore sa od Neho takto vzdaluje...

Ales

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:25:05  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ine je bazen ine strach - druhy extrem je bat sa Boha ako nejakeho teroristu, od ktoreho nevieme, kde a kedy uderi.
suhlasim s baznou. "Tam kde je strach, nie je laska", resp. naopak.
Islo mi o toto: Ked niekoho milujem, snazim sa mu urobit radost. Je dolezita snaha - Boh vie ze sme nedokonali, ze to pokazime... ale vidi nasu snahu a to je dolezitejsie. Preto sa aj Jezis obetoval za nas, aby nam ulahcil tu snahu a zobral nase jarmo.
Nie "co ak ho urazim?" ale "ako ho potesim?".

p.s. strach je Bozie dielo, ale ma nam SLUZIT ale nie nas OVLADAT.

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:29:29  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
ale jasne... aj "obrazy"Boha robia svoje.. namiesto laskaveho Otca je to obraz policajta ci teroristu... plavcika... casto je nas obraz o Nom poriadne zhovadila karikatura a nie obraz... ale On vie ze si neraz zatiahneme do vztahu s Nim to co sme prezili..

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:31:26  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
no vlastne vsetky emocie nas mozu priblizit alebo vzdialit od Boha... no prestanu byt dobre vo chvili ked emocie zacnu ovladat nas a nie my ich... a okrem toho laska je rozhodnutie nie emocia...

Ales

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:34:26  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ano, uz je cas Lasky.

vdaka Patrik, a aby som prispel i k teme: znovu obrateni krestanbia sice sa dozvedia ze Boh je, ale este dlho trva kym sa zbavia tych nedokonalych predstav. vlastne potom zivot je o tom, ze sa zbavujem falosnych predstav o Bohu a utrpenie k tomu napomaha. Alelujááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá.

p.s. Pane, Bože, bez toho utrpenia by to niekedy nešlo?

janka

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:38:24  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
vdaka alesko, ze si zaskocil za veritasa

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:42:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
Jasne ja som obrateny 10 rokov a ako vidim tak som vlastne ani nie poriadne obrateny... lebo mam otazky... nestaci mi zazit Bozi dotyk a jednoducho verit... haldam odpovede.. je to tak zle???? Ale ak tu zavadziam tak sa zasa radsej stiahnem... vsetko tu chcete nalinkovat... toto sa este smies spytat ale tamto uz nie... a na co neni odpoved jednoducho neni predmetom viery... ale aj znouzrodeni krestania mozu mat otazky a hladaju na ne odpovede... nestacia im odpovede typu: iba ver a viac sa nad tym nezamyslaj... nechapem ako toto moze niekomu stacit...

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  11:46:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
ano je sympaticke citovat neustale na vsetko z PIsma ako to robi PavelBa... alebo jednoducho to zamiest pod nejaky koberec... najlepsie Bozieho milosrdenstva... ale viera je o hladani... niekto najde Boha v priprode, niekto vo filozofii, niekto v Eucharistii, niekto vo vesmire... kazdy ma tu cestu inu... ale vedie k tomu istemu Bohu...

Ales

Odoslaný - 16 december 2005 :  13:04:25  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Patrik

Jasne ja som obrateny 10 rokov a ako vidim tak som vlastne ani nie poriadne obrateny... lebo mam otazky... nestaci mi zazit Bozi dotyk a jednoducho verit... haldam odpovede.. je to tak zle???? Ale ak tu zavadziam tak sa zasa radsej stiahnem... vsetko tu chcete nalinkovat... toto sa este smies spytat ale tamto uz nie... a na co neni odpoved jednoducho neni predmetom viery... ale aj znouzrodeni krestania mozu mat otazky a hladaju na ne odpovede... nestacia im odpovede typu: iba ver a viac sa nad tym nezamyslaj... nechapem ako toto moze niekomu stacit...

teraz si mi cital z duse. moja skusenost hovori, ze otazky nie su zbytocne. obcas na ne akosi zabudnem a po nejakom case objavim odpoved. ale niekedy zistim, ze keby som tu odpoved vedel hned uskodilo by mi to. treba hladat neustale, ale nielen na jednom mieste.

veritas

Odoslaný - 16 december 2005 :  13:15:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Patrik

Takze anjeli nemali tu vysadu ako ludia aby za nich zomrel Jezis. Preco?

Lebo sme boli stvorený o niečo menší ako anjeli, ako hovorí Písmo.
Anjel bola dokonalá bytosť. Má jediný cieľ - slúžiť. Byť poslíčkom. Boh ich na to stvoril.
Anjeli sú dokonalejší - viac ako ľudia. Majli teda aj super inteligenciu. A mali du darovanú - nikde sa nehovorí, že anjel sa musel niečomu učiť, že by anjeli museli vyrastať, dospievať...

Teda anjel bol stvorený ako dokonalý inteligentný služobník so slobodnou vôľou. Ale nie so vševediacosťou.
Anjeli dostali možnosť si vybrať: použiť najmocnejší nástroj: slobodnú vôľu. Pýcha zvíťazila (NON SERVIAM) a niekto (sluha) chcel sa stať obsluhovaným...

A toto sa stalo ešte mimi nášho času, teda ich rozhodnutie je večné a nemené...
POjem čas sa u Boha a v nebi úplne vytratí - ostane len večnosť.

A keďže anjeli sú bytosti bez tela, nepotrebujú Zem a priestor. A Boh sa vtelil do človeka.
A ešte poznamenám, že človek nebol stvorený na službu Bohu (ako anjeli), ale na lásku...

Ale v katechizme je o tom dosť povedané...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  15:21:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
ale hej cital som viacero knih o anjeloch ci diabloch... ale otazky ostavaju... pootom ak su len ako sluhovia stvoreni, ako mozu milovat? Alebo mozu anjeli milovat? Ak ano, musia mat slobodu... ak nie, ako mozu byt osobou?

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  15:36:22  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
Ako si padla z neba, žiarivá zornička! Zrazený si k zemi, čo si vládol nad národmi. Veď v srdci si si hovoril: "Do nebies vystúpim, až nad Božie hviezdy vyvýšim svoj trón, sídliť chcem na vrchu zhromaždenia, na stráňach severu.Vystúpim do výšin oblakov, prirovnám sa Najvyššiemu." Lenže do podsvetia si zvrhnutý, na stráne priepasti.
Tu pise Izaias o pade anjela... a hovori ze ma srdce.... teda moze milovat?

veritas

Odoslaný - 16 december 2005 :  15:40:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
No lenže láske sa neučili, lásku dostali pri stvorení. Aj slobodnú vôľu. Aj to využili.
Taký anjel nikdy nemôže pocítiť (zažiť), čo to je návrat k Láske (k Bohu), nevie oceniť život lásky: obeta za druhého, obeta (napr. vzdanie sa jedla, obydlia...), anjel sa láske neučil, anjel lásku už dostal. Tí, ktorí si povedali, že slúžiť nechcú využilislobodnú vôľu a odišli do "pekla"... Kde niet Lásky.

My ľudia sa láske musíme naučiť. Vieme, čo znamená byť zima, byť hladný, byť utrápený, byť ponížený...
Anjeli toto nezažívajú.
Človek, keď sa rozhodne pre dobro a lásku, ktorej sa musí tu na zemi naučiť, úplne inak si bude túto lásku vážiť, ako anjel, ktorý ju má tiež, tiež má slobodnú vôľu ale všetko dostal darom - už pripravené.
Človek sa musí cvičiť aj v ovládaní vôle, aj v pudoch, aj v láske...

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 16 december 2005 :  15:46:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Ale prosim vas , uz skoncite s tym trepanim a ujasnite si pojmy Chcete porovnavat anjelov ako stvorene bytosti s clovekom pred padom , alebo po nom . Lebo pletiete piate cez deviate bez ladu a skladu

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 16 december 2005 :  15:48:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ja hovorím pred. Po už nie je o čom.

amerika1

Odoslaný - 16 december 2005 :  15:50:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Tak pred padom clovek nebol ani utrapeny , ani hladny ani sa nemusel ucit laske , atd atd co si vsetko popisal
Anjel dostal darom a clovek nie ? Ved tu nerobte s toho cirkus

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Patrik

Odoslaný - 16 december 2005 :  15:51:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

Ale prosim vas , uz skoncite s tym trepanim a ujasnite si pojmy Chcete porovnavat anjelov ako stvorene bytosti s clovekom pred padom , alebo po nom . Lebo pletiete piate cez deviate bez ladu a skladu

No a co preco by sme nemohli? Sme v sekcii hadky polemiky a filozofovanie... nie v dogmatike, tak sa ukludni a nech brouka zit...

amerika1

Odoslaný - 16 december 2005 :  15:52:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
To este neznamena , ze ked niekde ste , tak vas to opravnuje prznit katolicku vierouku

Strana: z 12 Previous Topic: Kauza Boh - osobny ci neosobny? Téma Next Topic: Dokaze si cirkev priznat chybu?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06