|
Odoslaný - 16 október 2005 : 17:26:43
|
Alebo bude stale dookola opakovat pesnicku o vplyve DS?
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2005 : 17:30:37
|
V prvom rade si musia chybu priznat jednotlivci, ktori v cirkvi posobia, potom sa moozme bavit dalej. Drahy alg1, priznas si svoje chyby? |
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2005 : 18:17:07
|
Ja si priznam svoje chyby (aj ked nie som clenom cirkvi). Sam som neraz sa uprimne ospravedlnoval za chyby a napraval ich (aj ked sukromie nechcem prilis rozoberat na fore) a doteraz ma tie chyby mrzia. Na co narazam: Cirkvi totizto akosi pridlho trva pokym sa ospravedlni za upalovanie, cenzuru a pod. Akoby sa jej nechcelo a robila to len pod "tlakom spolocenskych okolnosti" - aby sa prisposobila dobe a nestratila ovecky zo svojho kosiara. |
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2005 : 18:44:54
|
Inac taka poznamka: Dufam ze sa nemylim, ak si myslim, ze cirkev je organizacia, to jest je tvorena ludmi a riadena ludmi. Samozrejme v organizacii moze dojst k pochybeniu nizko postaveneho jednotlivca, vtedy vsak organizacia sa ma od neho distancovat a vylucit ho alebo sankciovat. Ale ak dojde k pochybeniu vedenia, tak to mozno povazovat za pochybeniu celej organizacie. Hlavne takej, co si to cele stazuje tym, ze vyhlasuje ze je riadena DS. |
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2005 : 10:12:54
|
alg az na jeden detail. cikrev ako taka nie je organizacia. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 október 2005 : 19:02:33
|
quote: Pôvodne poslal alesko
alg az na jeden detail. cikrev ako taka nie je organizacia.
|
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2005 : 07:16:33
|
cirkev je bozko-ludska ustanovizen. spolocentvo veriacich. keby si nahodou nevedel. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2005 : 10:38:37
|
Nesúhlasím, že KC nie je organizácia. |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2005 : 11:44:42
|
Dávajte pozor na seba a na celé stádo, v ktorom vás Duch Svätý ustanovil za biskupov, aby ste pásli Božiu Cirkev, ktorú si získal vlastnou krvou. Sk 20 , 28
Veď ja som najmenší z apoštolov. Ba nie som hoden volať sa apoštolom, lebo som prenasledoval Božiu cirkev. 1 Kor 15 , 9
Muži, milujte manželky, ako aj Kristus miluje Cirkev a seba samého vydal za ňu, Ef 5 , 25 Kristus vydal seba sameho za organizaciu ? Alebo za svoju nevestu Cirkev ?
Radujme sa a plesajme, vzdávajme mu slávu, lebo nadišla Baránkova svadba a jeho nevesta sa pripravila. Zj 19 , 7 Kto sa to pripravil ? Kto je ta nevesta ? Organizacia ? |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2005 : 14:32:13
|
tak pavelba preco je to organizacia? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 október 2005 : 17:09:35
|
Upresnim povodnu otazku. Dokaze si aj vnutorne priznat chybu, alebo to len prezentuje navonok pod spolocenskym tlakom? Aby sa necitila zahanbene, ze sa mylila napr. vo veci kupcenia z odpustkami (Zeby pre Boha mali ludske peniaze taku vysoku cenu?). Alebo ze by si priznala, ze DS ju nedrzi az tak pevne za "opraty". |
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 11:08:43
|
alg dokial nezijes v rkc, tak sa prosim do nej neobuvaj. dobre? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 14:12:50
|
Ak by som sa do nej obuval, tak ma zmysel pytat sa: Preco? RKC sa tyka aj mna, pokial si ju zivim zo svojich dani, a pokial ona isty vplyv na moj zivot. Ja zas mozem povedat: Neobuvaj sa do protestantov, zidov, moslimov.... pripadne hocikoho kym nie si napr. alkolholikov alebo zlocincov. Alebo Ti uz dosiel dych a nevies co napisat? A ak sa do nej neobuvam, tvoja poznamka nema zmysel.
Ak mi nevies odpovedat na jednoduchu otazku, je to tvoj problem. Ak ako vzdy odbacas od temy alebo zahmlievas. Naviac, preco na otazku neodpovedas, ale utocis na umysel protistrany? Aj ked je nepodstatny. (To mozem rovno sa pytat: Preco sa obuvas do Alg1?) |
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 17:04:43
|
KC na seba ušila búdu. Za dogmu stanovila, že je riadená Duchom Svätým a teda nemôže chybiť. Už dnes ale je známe, že sa vo svojej histórii dopustila mnohých omylov, ostatne, tak ako hockto iný. V prípade KC však vďaka dogme o neomylnosti pápeža a o dogme o vedení Duchom Svätým musia cirkevní hodnostári vymýšľať tie najneuveriteľnejšie vysvetlenia svojich omylov tak, aby za omyli neboli považované, nakoľko by to protirečilo dogmám. KC sa tak ocitla v začarovanom kruhu, z ktorého sa nemôže vymaniť. |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 17:16:03
|
Hlavne ze ty nechybis vo svojom prispevku Cirkev nie je riadena Duchom Svatym , ale hierarchiou Cirkev je inspirovana Duchom Svatym v dogmatickom uceni , hierarchia pochadza od Boha , co vsak nevylucuje ludske chyby , omyly a hriechy . A o neomylnosti sa s tebou skoda bavit , lebo nevies co to je . Mudrujes , ale ucenie Cirkvi nepoznas ! Taketo idiotiny mozes tlacit do hlavy niekomu na Adam fore . Tu sa takych veci laskavo zdrz , nie sme na to zvedavi |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 19:43:59
|
Tak si skúsme konkrétny prípad pápeža Inocenta III. Je o ňom známe, že nechal zavraždiť okolo 15 000 gnostikov v južnom Francúzsku. Pápež je podľa učenia KC neomylný v náboženských otázkach - čo vyvraždenie gnostikov jednoznačne bolo - a teda bolo podľa KC rozhodnutie pápeža Inocenta III. správne a v súlade s učením Krista, dokonca inšpirované Duchom Svätým? |
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 20:30:40
|
Hruba neznalost ! Cirkevny sud , ziadnej instancie , ani Inkvizicia nikdy nevynasala rozsudky smrti . Len urcovala , ci dana nauka je , alebo nie je v sulade s Cirkevnym ucenim . Inak demagogia najhrubsieho zrna , pretoze a , neslo o gnostikov , ale o katarov b , neuvadzas kolko obeti mali na svedomi oni , tym ze rozputali obciansko - nabozensku vojnu c , uplne rozvratili zivot vo Francuzsku |
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 20:59:44
|
Učebnicový príklad najneuveriteľnejších výhovoriek, ktoré by ospravedlnili omyl cirkvi. Katari boli gnostikmi (viď Evanjelium Esejských) a to dokonca mierumilovnými. Žili v spoločenstvách v absolútnej chudobe. Jediným ich previnením bolo, že odmietali učenie KC, ktorá bola jedna ruka so štátnou mocou a úplne sa spreneverila svojmu poslaniu. Odmietali sviatosti, kult svätých, uctievanie kríža, relikvií, ktoré považovali za pohanské vplyvy - čo naozaj sú - v kresťanstve. A preto muselo 15 000 z nich umrieť počas križiackej výpravy nariadenej Inocentom III.
http://dent.ii.fmph.uniba.sk/~filit/fvk/katari.html
Takže ako Rojka? Nedokážete si pripustiť, že cirkev sa dopustila omylu? Alebo si snáď nehovárate, že Ježiš Kristus, mimochodom autor výrokov "Miluj blížneho svojho" alebo "Milujte svojich nepriateľov", by 40 ročné krvavé prenasledovanie katarov požehnal? |
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 21:09:38
|
Este raz ma oslovis menom a nebudem s tebou diskutovat Tebe sa to tiez nepacilo , ked ta na fore oslovovali menom
Jasne , takze oni boli nevinne ovecky , ktore nikdy nevzali do ruky zbran a nebojovali To mozu hlasit akurat taki ako ty Katari , znamena cisti a okrem ineho odmietali aj podriadenie svatskej moci , co samozrejme nie je zlocin , ze ? V tomto pripade Cirkev postupovala absolutne spravne ! Zachranovala poriadok , pravo a spravodlivost |
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 21:17:28
|
Samozrejme dnes by tiez statna moc nepouzila silu ak by niekto vystupil so zbranou v ruke a odmietol by respektovat platne zakony Tento zlocin sa pripisuje len Cirkvi a papezovi |
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 21:18:30
|
Nemám ďalšie otázky, Rojka. Je evidentné, že poniektorí veriaci nedokážu pochopiť, že prvotná cirkev nemala v úmysle plniť poriadkové úlohy svetskej moci a ak ich neskôr plnila, bolo to v rozpore s učením osoby, ktorú si vzala do emblému.
PS: Pokiaľ mne je známe, Katari sa nedopúšťali žiadnych zločinov. |
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 21:22:54
|
Jasne Monika Holeckova lebo prvotna Cirkev stala pred rovnakou ulohou ako Cirkev v stredoveku Podla teba stredoveka Cirkev mala dovolit robit kazdemu co sa zachce , aby sa nahodou osvietencom poslednych 200 rokoch neuracilo Cirkev kritizovat |
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 21:33:14
|
Pán Rojka, úmyselne som vás v predchádzajúcom príspevku oslovila po mene, keďže ste sa sľúbili viac so mnou nediskutovať. Nuž ale... Vaše chápanie cirkvi je mimoriadne podivuhodné. Už len očakávam, kedy začnete presadzovať, aby mal pápež k dispozícii vojenské divízie zložené z praktizujúcich katolíkov pre potreby udržovania poriadku vo svete.
Na vašu otázku mám jedinú odpoveď: stredoveká cirkev mala pokračovať v tom, čo robila prvotná cirkev. T. j. pohybovať sa v čisto duchovnej: nábožensko-filozofickej rovine. |
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 21:35:42
|
Holečková to je tvoj nazor , v com mala pokracovat stredoveka Cirkev A inak Holečková sa pyta ako Stalin Kolko ma papez divizii ? |
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 21:43:42
|
Nie pán Rojka, ja sa to nepýtam. To vy požadujete, aby cirkev plnila poriadkové úlohy svetskej moci. Ja som vám len taktne pripomenula, k akým myšlienkam sa pri obhajobe vraždenia v mene lásky k blížnemu skĺzate. |
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2005 : 23:10:00
|
HOLECKOVA TAK VAM VOBEC NIE JE JASNY STREDOVEK A uz vobec nie co bolo ulohou Cirkvi a co bolo ulohou svetskej moci Vy si proste myslite , ze dnesny sekularny svet musi byt meradlom posudzovania celych dejin |
|
|