Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Kauza Boh - osobny ci neosobny?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Prečo  Téma Next Topic: Znovuzrodení kresťania
Strana: z 2

Syseľ

Stav: offline

Odoslaný - 25 november 2005 :  13:12:22  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Jednoducha otazka:
Myslite si, ze boh je osobnej, alebo neosobnej podstaty?

Pridam svoj nazor:
Boh je neosobnej podstaty. Je to nieco ako pociatocna energia, atomi rutiace sa do novich architektonickych zjavov. Nehybny hybatel, nevytvoreny tvorca vsetkeho, co je. Vo svete sa prejavuje skrz tri vlastnosti, osve nedavajuce zmysel, no spolu tvoriace zaklad vsetkeho. Energia, Slovo (Skutok), Laska. Otec, Syn, Duch. Energia je prvopociatok vsetkeho. Skutok je dokaz energie vo vsetkom. Laska je prirodzeny dosledok skutku(nenavist je neprirodzeny dosledok skutku).

Ci chcete, ci nie, neodporujem nicomu z ucenie Jezisa Krista.

"Pre Teba som ateista, pre boha lojalna opozicia"
(Allen)

Počet príspevkov: 230  ~  Člen od: 19 september 2005  ~  Posledná návšteva: 07 marec 2010 Upozorniť moderátora 

Marcelllooo

Odoslaný - 25 november 2005 :  13:17:05  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ci chces alebo nie - odporujes.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 25 november 2005 :  13:18:43  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
A v com, Gluteus Maximus Klitoris XIV.?

Počet príspevkov: 230  ~  Člen od: 19 september 2005  ~  Posledná návšteva: 07 marec 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 25 november 2005 :  13:19:14  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
a nie v jednej veci....

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 25 november 2005 :  13:20:18  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Odpotujem len uceniu Cirkvi. A to nie je Jezisovo ucenie.

Počet príspevkov: 230  ~  Člen od: 19 september 2005  ~  Posledná návšteva: 07 marec 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 25 november 2005 :  14:02:49  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
preco urayas Jeyisa? co ti yleho spravil, alebo ti je malo, ye yomrel ya teba na kriyi?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 25 november 2005 :  14:04:23  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Ja Jezisa neurazam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ales

Odoslaný - 25 november 2005 :  14:27:56  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
tak preco ho oddelujes od jeho Cirkvi, jeho nevesty? Nevies ye Cirkev=Kristus?

pavelba

Odoslaný - 25 november 2005 :  19:56:03  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Hm, Cirkev Kristova neznamená cirkev katolícka!
Takže ak sa Syseľ náhodou odvoláva na cirkev s malým "c", kc... neuráža Ježiša, to skôr Ho urážajú tí, ktorí Jeho slovu neveria!

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 25 november 2005 :  21:17:09  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Pavelba, Ty si asi uz uplne mimo. Cital si vobec co sysel napisal? Ze Jezis je neosobny, ze to je atom rutiaci sa do novych architektonickych zjavov. Ale nevadi, hlavne ze si zasa mohol napisat nejaky hlod o KC...

Nestalo by za uvahu dat si zavazok, ze po precitani prispevku pockas 12 hodin, potom si ho precitas este raz a az potom nieco napises?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 26 november 2005 :  09:39:11  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Syseľ

Jednoducha otazka:

Pridam svoj nazor:
Boh je neosobnej podstaty. Je to nieco ako pociatocna energia, atomi rutiace sa do novich architektonickych zjavov. Nehybny hybatel, nevytvoreny tvorca vsetkeho, co je. Vo svete sa prejavuje skrz tri vlastnosti, osve nedavajuce zmysel, no spolu tvoriace zaklad vsetkeho. Energia, Slovo (Skutok), Laska. Otec, Syn, Duch. Energia je prvopociatok vsetkeho. Skutok je dokaz energie vo vsetkom. Laska je prirodzeny dosledok skutku(nenavist je neprirodzeny dosledok skutku).

Ty neodporujes akurat tak uceniu New Age

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 26 november 2005 :  21:41:30  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Aleško,

prosím Ťa, možeš mi dať link na miesto v Biblii, na ktorom sa nachadza konštatovanie: Kristus=Cirkev? A ešte link na pasáž Biblie, v ktorej sa hovorí že Církev je nevesta Kristova.
Alebo hociktorý z prispievateľov. (Svojho času ma takto nasmeroval Veritas)

Ďakujem

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 25 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 07 január 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 26 november 2005 :  22:51:26  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Gonadom
Cit: prosím Ťa, možeš mi dať link na miesto v Biblii, na ktorom sa nachadza konštatovanie: Kristus=Cirkev?

Matúš 16:18 A ja ti tiež hovorím, že si ty Peter, Skala, a na tej skale zbudujem svoju cirkev, a nepremôžu jej ani brány ríše smrti

/Pozor, však, nejedná sa tu o cirkev, ktorá by mala byť vybudovaná Petrom a na Petrovi, ale o cirkev - súpoločenstvo, jednotlivý základ, prvý zbor, prvú cirkev, ktorá bola Petrom založená v Jeruzaléme!!! Tým jeho úloha končí!!!/

Kristus=Cirkev?

/Iste. Cirkev je zo slov Krista mienená ako spoločenstvo veriacich. Cirkev bola založená samotným Kristom. Viď vyššie.
Odpoveď sa nachádza v otázke,: „kto je členom Církvi Kristovej“ a čo je "Cirkev Kristova"?. Odpoveď je v SK 2:37-41. Prijali Slovo a dali sa pokrstiť. Teda vierou.
Ďalej ak chceš verše: 1Kor 12:12-31.

Pýtaš sa či Kristus, rovná sa Cirkev. Od: Kristus rovná sa hlava Církvi, spoločenstva, spoločenstvo, ktoré prijíma Krista, ktoré Ho uznáva ako hlavu, teda je toto spoločenstvo a jednotlivec Jeho súčasťou. Samozrejme v individuálnom ponímaní./

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 27 november 2005 :  12:21:42  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Ďakujem PavelBA,

nakoľko som dal Maťovi sľub, nebudem tu rozoberať svoje stanovisko.
Ak chceš poznať moj názor, polož mi otázku na inom fore. Ak nie, aj tak ďakujem za pomoc, príjemný zvyšok víkendu

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 25 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 07 január 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 27 november 2005 :  13:03:21  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Pomoc ala eutanazia

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 27 november 2005 :  14:03:04  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Ahoj Amerika1,

nasmeruješ ma na to, čo podľa Teba je doležité. Alebo mi to vysvetli svojimi slovami. Ďakujem

amerika1

Odoslaný - 27 november 2005 :  15:13:34  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Co je dolezite ? Predovsetkym , ze Cirkev je Kristom zalozene hierarchicky usporiadane spolocenstvo veriacich . Opakujem hierarchicky usporiadane Zalozene na Petrovi , ktory ma v zbore apostolov jednoznacne autoritu , a ktoreho respektuju . Dalej su to apostoli , ktori svoju moc predavaju biskupom , ako predstavenym miestnych zborov . Apostoli maju jediny pravo vykladat Pismo , preto apostolske listy a tuto moc dalej odovzdavaju zboru biskupov , z ktoreho vznika uz v prvom storoci to , co je aj dnes , i ked v pozmenenej forme , vzhladom na zmenene vonkajsie okolnosti .
Akekolvek popieranie autority apostolov a biskupov nie je nic ine len hereza !

gonadom

Odoslaný - 27 november 2005 :  15:51:47  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Chcem sa ešte opýtať,

zborom apoštolov, v ktorom má Peter autoritu - myslíš priamych učedníkov Ježíša - jeho rovesníkov, ktorý ho ešte zažili? Čo je Zbor apoštolov?

a to odovzdanie moci apostolov - biskupom, mysliš kedy? Časovo - priebežne? Ešte inak sa opýtam: chcel si tam napísať "predávajú", či "predali"? Toto ma matie, či tam má byť minulý čas, alebo prítomný, t.j. že sa to odovzdávanie od apoštolov - biskupom deje podnes? Akým sposobom?
Trochu ma poplietlo Tvoje vysvetlenie.
Aby som ho pochopil lepšie, potreboval by som si upresniť časy, kedy sa udalosti dialy. Teda čo sa udialo ešte za Ježišovho života, a čo dnes, resp. po Ňom.
ďakujem

amerika1

Odoslaný - 27 november 2005 :  17:52:00  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
V Pisme je jednoznacne , ze Jezis si vyvolil dvanastich , z ktorych Peter dostal moc klucov . Peter vystupuje ako hlava apostolskeho zboru . Dokazy najdes
1 . Jan je prvy pred prazdnym hrobom , ale nevstupuje don , ale caka na Petra Preco ? Ak Peter nema prvenstvo
Peter sa ujima slova na Letnice , na koncile v Jeruzaleme , Petrovi je adresovane osobitne zjavenie o pripusteni pohanov ku krstu , Petrovi je oznacene Panom akou smrtou zomrie , atd . Je to priam sustredenie dokazov .
Odovzdavanie moci apostolov
Porovnaj ako volia Mateja za apostola a ako sa nasledne objavuju biskupi ako hlavy krestanskych komunit . Odkial sa vzali ak sa moc neodovzdava ?
Takze prebieha odovzdavanie apostolskej moci vkladanim ruk na biskupov To je nezvratny biblicky dokaz . Moc ma ten , toho poslanie je autenticke na koho polozia apostoli ruky pri vysviacke za biskupa . Kto sa nemoze preukazat apostolskym poverenim , nie je primani za autentickeho ohlasovatela evanjelia . To je uplne jasne z listu Timotejovi
Preco by postupnost mala zaniknut casom , ked biblicke posolstva su nadcasove .
Apostolska postupnost je jasne od cias apostolov az do dnesnych cias
Napriklad kardinal Korec klikni na
http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bkorec.html
a najdes tam apostolsku postupnost do 16 . storocia To je dokaz legitimity jeho poslania biskupa
Cirkev totiz to nie je spolkom , kde by si kazdy robil a ucil , co sa mu paci To prenechame sektarom Pavebovho typu

gonadom

Odoslaný - 27 november 2005 :  19:06:37  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Cirkev totiz to nie je spolkom , kde by si kazdy robil a ucil co sa mu pacirešpektujem to !
Zároveň som, ale PavelBA vďačný že sa so mnou podelil o svoj názor.

Ľudí ťažko zmeníš, ani ja nebudem iný – mojím životom je pýtať sa. Preto Ťa ešte raz popýtam o radu.Rád by som sa dozvedel viac o forme, akou je cirkev „postavená“. Ak ma možeš nasmerovať na stránky, alebo zdroj z ktorého sa viac dozviem o Církvi – ako inštitúcií, aj o tom ako sa v církvi zabezpečuje zachovanie tradičného posolstva, budem Ti vďačný.
Zaujíma ma napr.aj to, či je u kňazov nejaké dovzdelávanie, v priebehu rokov keď už sú na farnostiach. Či je to na úsudku ich samých, resp. či sa navzájom stretávajú. Rozumieš mi? Či seminár opúšťajú dovzdelaný a potom sa profiluje už „len“ ich osobný postoj, alebo je možné v ich prípade vieru ešte iným (myslím z titulu ich profesie) sposobom obohatiť.

Ďakujem, že si mi venoval svoj čas. Príjemný zbytok Nedele.

amerika1

Odoslaný - 27 november 2005 :  20:24:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Cirkev je v podstate postavena na dvoch pilieroch Prvym je Pismo a druhym Tradicia je to ako orol, ktory nas prikryva svojimi ochrannymi kridlami
Ak mas na mysli hierarchiu tak ide o dve otazky Prvou je hierarchia svatenia a druhou hierarchia pravomoci
Co sa tyka hierarchie svatenia tak okrem nizsich svateni , ktore smeruju ku knazstvu je potom plnost knazkeho svatenia prijatim biskupskej vysviacky . Tu doslo k akoby rozdeleniu knazskeho svatenia pretoze v prvotnej Cirkvi zrejme knazi dostavali hned plnost biskupskeho svatenia , ale u diakonov uz mozno pozorovat zarodok rozdelenia knazskeho stavu
Co sa tyka hierarchie pravomoci tak je to v podstate jednoducha struktura
papez ako nastupca uradu Petra
biskupi ako nastupcovia apostolov , pricom sa rozlisuje ci ide o pomocnych biskupov , alebo sidelnych , ktory maju pravomoci pri spravovani diecezy .
Pomocnici biskupov v diecezach su knazi
To je v podstate monarchicky episkopat , ktory je uz v Pisme najma v apostolskych listoch jednoznacne definovany
Lebo v Pisme najdes jednak Petra , ktory si nikdy od nikoho nepyta poverenie zakrocit kdekolvek a jeho pravomoc je univerzalna
Potom mozes sledovat apostolov - zakladatelov , ktory svojimi listami usmernuju miestne Cirkvi , ktore zalozili . U sv . Pavla neodiskutovatelne . Vzdy sa odvolava , ze jeho pravomoc je odvodena tym , ze miestny zbor zalozil . Pocas nepritomnosti apostola zakladatela je vedenie miestnej Cirkvi odovzdane miestnemu biskupovi , ktoremu miestna Cirkev podlieha , ale ktory pravomoc odovzdava apostolovi ihned po jeho prichode . Preto sa sv . Pavol odvolava , ze neporiadky , ktore v miestnych Cirkvach vznikaju odstrani pri svojom prichode a vinnikov vezme na zodpovednost .
Co sa tyka formovania knazov , myslim , ze radsej by si sa mal obratit na Veritasa

gonadom

Odoslaný - 28 november 2005 :  10:09:06  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov

Ďakujem Amerika1

Aniko

Odoslaný - 28 november 2005 :  10:51:19  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Syseľ

Jednoducha otazka:
....Ci chcete, ci nie, neodporujem nicomu z ucenie Jezisa Krista.

Sysel, a bol Pán Ježiš k učeníkom osobný či neosobný? A k Tebe?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 30 november 2005 :  14:48:27  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Jezis sa svojim ucenikom spraval ako clovek. A ku mne? Boh sa k nam ukazuje skrz cele stvorenie.

(Allen)

Ales

Odoslaný - 30 november 2005 :  15:50:31  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
v skrytosti sa moze s tebou rozpravat. A co slova Pana Jezisa: blahoslaveni, lebo vase oci vidia... a este jedna vec: Tomas, veris, lebo si uvidel, ale blahoslaveni ti, ktori nevideli a uverili...

Syseľ

Odoslaný - 01 december 2005 :  17:52:10  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Boh sa s nami "rozprava" skrz udalosti v nasom zivote a skrz cele stvorenie. V skrytosti hovoris Bohu, "odpoveda" cez veci vyssie naznacene. Z Bohom sa priamo rozpravat neda. Neviem ako sa da viest dialog s Bohom. Dialog s Bohom je cely nas zivot.
Alesko, a kto je ten Tomas?

(Allen)

Strana: z 2 Previous Topic: Prečo  Téma Next Topic: Znovuzrodení kresťania  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06