Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Je Boh len jeden?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Vatikán připravuje rozsáhlé opravy v Bibli Téma Next Topic: Morálka
Strana: z 5

amerika1

Stav: offline

Odoslaný - 02 august 2005 :  16:36:34  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Dobre tak jasne a zretelne . Tuzba po dokonalosti , po nasledovani Boha a napodobnovani jeho konania , nie je predsa nic ine ako naplnanie evanjelia . " Budte dokonali ako je dokonaly vas otec nebesky "
Prvym hriechom prarodicov bola tuzba byt ako Boh nie jeho nasledovanim , ale neposlusnostou , vzburou proti Bohu .
Clovek porusuje Bozi zakaz v snahe sam urcovat , co je dobro a co zlo , v tom je ta vzbura .
Mimochodom , co ty povazujes za prvy hriech prarodicov ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 02 august 2005 :  16:39:18  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Neviem , niekedy mi to pripada ako by som sa rozpraval s negramotnymi . Adam a Eva su dvaja . Takze budete ako bohovia . Inak niektore preklady uvadzaju budete ako Boh , ale to vobec nie je podstatne .
A este pre teba osobne . Niekedy sa pouziva mnozne cislo . Napriklad Clovek je ako jeden z nas . Ide o lingvisticky pojem Bozej trojice . Jeden Boh v troch osobach . To pre teba a Morphe , ked vas stale mata kolko je Bohov .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 02 august 2005 :  16:47:27  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Rexo, ked sa tak vehementne dozadujes odpovede, ci su aj ini bohovia ako pravy Boh, co rozumies pod slovom Boh?

Mozno som nespravne (matuco) dal nadpis tejto diskusii "Je Boh len jeden?" a malo to skor byt "Je boh len jeden?", ale Vy vacsinou boha pisete s velkym B, takze som to mimovolne prebral. A teraz k odpovedi na Tvoju otazku. Uz som to tu napisal: podla citovanych usekov z biblie vyplyva, ze aj sam krestansky boh uznava existenciu inych bohov (nadprirodzenych bytosti s podobnymi vlastnostami) a zakazuje ich vzyvanie/adorovanie/... (ale nepopiera ich existenciu). Pytal som sa na Vas nazor.

Počet príspevkov: 190  ~  Člen od: 17 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 29 september 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 02 august 2005 :  16:55:29  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

Neviem , niekedy mi to pripada ako by som sa rozpraval s negramotnymi . Adam a Eva su dvaja . Takze budete ako bohovia . Inak niektore preklady uvadzaju budete ako Boh , ale to vobec nie je podstatne .
A este pre teba osobne . Niekedy sa pouziva mnozne cislo . Napriklad Clovek je ako jeden z nas . Ide o lingvisticky pojem Bozej trojice . Jeden Boh v troch osobach . To pre teba a Morphe , ked vas stale mata kolko je Bohov .

Dalsie slovne eskamoterstvo. Odkedy su Adam a Eva bohovia? Adresoval snad Jezis (jeho si oznacil za autora predmetneho citatu) tieto slova im?

Zaujimave ze o bozej trojici sa v SZ nic nepise - vtedy este zidovsky Boh nevedel ze je/bude trojjediny? Okrem toho v KKC sa pise, ze Boh je sice v troch osobach, ale je len jediny, takze mnozne cislo nie je na mieste.

quote:
Pôvodne poslal amerika1

Ak by som uz pripustil, ze nieco take by malo existovat, tak jedine fakt, ze sa vzopreli boziemu prikazu (aj ked suhlasim s Morphee-inym nazorom, ze cela konstrukcia ma vazny logicky nedostatok). Ziadne napodobnovanie Boha ani nic podobne by v tom prvotnom hriechu nebolo.

Počet príspevkov: 190  ~  Člen od: 17 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 29 september 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 02 august 2005 :  16:56:20  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Boh nikde nepripusta existenciu inych Bohov. Co pripusta je existencia bozstiev a modiel stvorenych clovekom . Boh hovori k clovekovi , a preto pouziva jazyk , ktoremu clovek rozumie .
A potom sa niekdo cuduje , ze Cirkev zakazovala laikom citat bibliu bez vysvetlovania jej obsahu Cirkvou . Co sa da urobit , a ako vysvetlit biblicke pojmy bez Ucitelskeho uradu . Pomaly tu mame dokaz , ze biblia je Panteon bozstiev . Je to hlupost !

Mato

Odoslaný - 02 august 2005 :  16:56:59  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex
... existenciu inych bohov (nadprirodzenych bytosti s podobnymi vlastnostami) a zakazuje ich vzyvanie/adorovanie/...

Podme este kusok dalej, ake su to tie podobne vlastnosti, podla ktorych urcujes, ze niekto je Boh (boh) a iny nie je.

Pytam sa preto, aby sme si ujasnili pojmy, s ktrymi narabame, aby nedoslo k podobnemu nedorozumeniu ako s prekurzormi.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 02 august 2005 :  17:04:54  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato
[brPodme este kusok dalej, ake su to tie podobne vlastnosti, podla ktorych urcujes, ze niekto je Boh (boh) a iny nie je.

Ale samozrejme - velmi rad. Mozno dostanem dalsi nazor na uvedenu temu. Boh (boh) je nadprirodzena entita podobna (ale nie totozna s) tej, ktoru Vy nazyvate Boh.

amerika1

Odoslaný - 02 august 2005 :  17:06:03  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex

quote:
Pôvodne poslal amerika1

Dalsie slovne eskamoterstvo. Odkedy su Adam a Eva bohovia? Adresoval snad Jezis (jeho si oznacil za autora predmetneho citatu) tieto slova im?

Zaujimave ze o bozej trojici sa v SZ nic nepise - vtedy este zidovsky Boh nevedel ze je/bude trojjediny? Okrem toho v KKC sa pise, ze Boh je sice v troch osobach, ale je len jediny, takze mnozne cislo nie je na mieste.

quote:
Pôvodne poslal amerika1

Ak by som uz pripustil, ze nieco take by malo existovat, tak jedine fakt, ze sa vzopreli boziemu prikazu (aj ked suhlasim s Morphee-inym nazorom, ze cela konstrukcia ma vazny logicky nedostatok). Ziadne napodobnovanie Boha ani nic podobne by v tom prvotnom hriechu nebolo.

Ukazka zmysluplnosti diskusie .
Tvrdenie 1 . Budete ako bohovia ( t.j. Adam a Eva ) Opakujem ako bohovia .
odpoved : Odkedy su Adam a Eva bohovia .
Ja neviem , ale Mato prosim ta nemas znameho psychiatra , ten by nam to mozno vysvetlil cislom diagnozy .

Rex

Odoslaný - 02 august 2005 :  17:16:45  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
Amerika1, nehladiac na to, ze mas problemy s formatovanim odpovedi tak, aby sa z nich aj dalo nieco vycitatat, pokusim sa o reakciu na tu poslednu odpoved (aj ked uz bola obsiahnuta v predcahdzajucej).

Tu je Tvoj prispevok v nezmenenj forme (dovolil som si len zvyraznit podstatne casti, aby si vedel co mam na mysli), kde si sa zacal ohanat "bytim ako bohovia":

quote:
Povodne napisal amerika1
Pokusat sa byt ako Boh by nebolo hriechom , pretoze Jezis hovori : " Budte dokonaly ako je dokonaly vas Otec nebesky . Ide jednoznacne o tuzbu Byt ako Boh .
Vobec nezomriete , ale budete ako bohovia .

Potom si sa nan zacal odvolavat s nasledovnym:
quote:
... a dalej amerika1 napisal
... Adam a Eva su dvaja . Takze budete ako bohovia...

Takze o com tu hovoris? Ako sa do suvislosti dostali Adam, Eva & Kristus? Chybou formatovania? Okrem toho, ak je boh len jeden, tak prirovnanie ma zniet: budete ako boh!

Mato

Odoslaný - 02 august 2005 :  17:30:39  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex
Boh (boh) je nadprirodzena entita podobna (ale nie totozna s) tej, ktoru Vy nazyvate Boh.

No nehnevaj sa na mna, ale toto nie je odpoved. To je ako keby som ja na Tvoju otazku co si predstavujem pod pojmom auto odpovedal najprv, ze auto je to, co ma vlastnosti podobne ako auto a potom by som to upresnil, ze auto je to, co je podobne tomu co Ty nazyvas autom.

Mas teda zaujem diskutovat na tuto temu, alebo je to len jeden z dalsich pokusov (nie prilis vydarenych) dokzaovat si, aky si vtipny a inteligentny?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 02 august 2005 :  18:10:38  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

quote:
Pôvodne poslal Rex
Boh (boh) je nadprirodzena entita podobna (ale nie totozna s) tej, ktoru Vy nazyvate Boh.

No nehnevaj sa na mna, ale toto nie je odpoved. To je ako keby som ja na Tvoju otazku co si predstavujem pod pojmom auto odpovedal najprv, ze auto je to, co ma vlastnosti podobne ako auto a potom by som to upresnil, ze auto je to, co je podobne tomu co Ty nazyvas autom.

Mas teda zaujem diskutovat na tuto temu, alebo je to len jeden z dalsich pokusov (nie prilis vydarenych) dokzaovat si, aky si vtipny a inteligentny?

Nadprirodzena entita Ti nestaci? Nesmrtelna. Schopna zazrakov. Mimo tohto (realno-materialneho) sveta. Boh (teda boh) myslim vo vseobecnom slova zmysle (ako napr. grecki bohovia, rimski bohovia, Allah, Visnu a pod.) Bozstvo.

Staci Ti to takto? Preco hned utocis? Definoval som co chcem (mozno nie velmi extenzivne) a dal som Ti aj priklad, ktory by Ti mohol byt blizky (pretoze mne az tak nie je, ale chcel som poukazat na vlastnosti, ktore mu pripisujes). Zda sa mi, ze sa snazis vykrutit z toho kadejakymi odbockami a zosmiesnovain/urazanim druhej strany. Tato diskusia je o bohoch, tak ako sa to slovo pouziva v slovenskom jazyku (bez zuzenia na krestanskeho Boha), v anglictine "deity". Spokojny?

Mato

Odoslaný - 02 august 2005 :  19:54:45  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Nadprirodzena entita mi nestaci, lebo napriklad aj anjel je nadprirodzena entita, schopna robit zazraky a v mojom ponimani nie je boh. Nadprirodzena entita schopna robit zazraky je aj diabol a tiez v mojom ponimani nie je boh.
Preto je dolezite, aby sme si ujasnili co pod pojmom boh vobec rozumies. Ak sa pytas ci existuje viac bohov, musis mat jasno v tom, kto alebo co je boh. Grecki bohovia, rimski bohovia, Visna a pod., ktorych tu spominas su oznacovani ludmi za bohov, ale splnaju kriteria skutocneho boha?
Takze pytam sa este raz - o kom alebo o com by si Ty povedal, ze splna kriteria, aby sme ho mohli oznacit slovom boh (Boh) a ake kriteria to su.

Co sa tyka uhybania, ak svoje doterajsie odpovede povazujes za priame a neuhybave, tak no comment.

Rex

Odoslaný - 02 august 2005 :  21:00:36  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
Mato, ako to povedat? Zda sa mi, ze uhybas, lebo velmi dobre vies, ze anjel je len nizsia bozska bytost bohu podriadena - nie boh. Diabol je anjel co odvrhol boha. Sam pises:

quote:
Grecki bohovia, rimski bohovia, Visna a pod., ktorych tu spominas su oznacovani ludmi za bohov, ale splnaju kriteria skutocneho boha?

Nuz tak napis ake to su (tie kriteria) a preco ich menovane entity nesplnaju a teda bohmi nie su. Ja sa kludne uspokojim s ponimanim boha od niekoho ineho (pretoze vlastnu nemam).

Nanestastie neviem Ti dat presnejsiu definiciu - nechcem ju totiz zuzit na predstavu niektoreho znameho bozstva.

Tato diskusia kladie otazku, ci sam starozakonny boh (nech uz je akykolvek) pripusta existenciu inych bytosti podobnych jemu.

Mato

Odoslaný - 02 august 2005 :  21:24:56  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex
Zda sa mi, ze uhybas, lebo velmi dobre vies, ze anjel je len nizsia bozska bytost bohu podriadena - nie boh.

Ja to viem, ale potrebujem sa uistit, ze aj Ty to vies a rozlisujes. Kdze teraz je jasne, ze nie kazda nadprirodzena entita je Boh, mozeme ist dalej.

quote:

Ja sa kludne uspokojim s ponimanim boha od niekoho ineho (pretoze vlastnu nemam).

Nanestastie neviem Ti dat presnejsiu definiciu - nechcem ju totiz zuzit na predstavu niektoreho znameho bozstva.

Tato diskusia kladie otazku, ci sam starozakonny boh (nech uz je akykolvek) pripusta existenciu inych bytosti podobnych jemu.

Takze sme sa dostali ku korenu veci. Zaujima Ta, ci Boh pripusta existenciu inych bytosti podobnych jemu, ale v podstate nevies ani kto je to ten Boh, ktory by tu existenciu mal/nemal pripustat.

Cize Ti s pokojnym svedomim mozem napisat, iny boh ako pravy Boh neexistuje, vsetko ostatne (zeus, visna, perun a pod) su vymysli ludi, alebo mozno bludy satana a Boh jednoznacne zakazuje ich uctievania, nie preto, ze by existovali, ale preto, ze to boli bludy odvadzajuce od Neho. Podobne ako v sucasnosti napriklad peniaze, krasa, uspech. Su to bohovia, ktorym sa dnesny svet klania a ani o tom nevie.

A na zaver len mala poznaka - nemas definiciu Boha, ani ja ju nemam. Boh sa totiz neda definovat ako poucka, alebo rovnica. Mozes opisat niektore Jeho vlastnosti, ale urcite sa Ti ho nepodari definovat. Ale mozes si s Nim vybudovat vztah, ak o to budes stat.

Tarfful

Odoslaný - 03 august 2005 :  02:06:31  Zobraziť profil  Pridať Tarfful do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex

Teraz mi napadla otazka pri citani ineho fora a 13.kapitoly Deuteronomia, ci je Boh naozaj len jeden (ten krestansky)?

V biblii je nastastie uvedeny presny navod, ako sa da otestovat, ktori bohovia z celeho toho zverinca su pravi a ktori falosni:

"Nech nám dajú dva býky. Oni nech si vyberú jedného býčka, nech ho rozsekajú, pokladú na drevo, ale oheň nech nepodkladajú. Potom ja pripravím druhého býčka, položím ho na drevo a tiež nepodložím oheň. Potom vzývajte meno svojho boha a ja budem vzývať meno Pánovo. A Boh, ktorý odpovie ohňom, ten je Boh."
(1Kr 18:23-24)

Mozme teraz aplikovat tento postup na RKC, alebo jej klony a ja som si celkom isty, ze ich Boh by "neodpovedal ohnom", ani keby okolo byka skackalo 10 fararov, ako Apaci okolo totemu. Nezostava mi teda nic ine, ako postupovat biblicky suladne a zachovat sa ako Elias, ktory (urcite s uskrnkom na ksichte) drazdil Balovych prorokov slovami: "Kričte nahlas, je predsa boh! Azda je zamestnaný, alebo sa utiahol, alebo odcestoval, alebo azda spí, nech sa zobudí!" (1Kr 18:27). Keby som mal byt uplne biblicky suladny, tak by som mal tych desiatich fararov pochytat, zavliect k najblizsej rieke a tam ich pobit. Ale ja nebudem zachadzat do extremov.

Hank

Krajina: South Sandwich Islands  ~  Počet príspevkov: 73  ~  Člen od: 18 január 2005  ~  Posledná návšteva: 09 august 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 03 august 2005 :  05:40:16  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
je mi Ta luto Tarfull, ze si sa nedostal v citani Pisma dalej, ako po SZ. Lebo v NZ Jezis hovori "ja som s vami az do skoncenia sveta...", "Blahoslavení ste, keď vás budú pre mňa potupovať a prenasledovať a všetko zlé na vás nepravdivo hovoriť...", alebo "Blahoslavení budete, keď vás budú ľudia nenávidieť, keď vás vylúčia spomedzi seba, potupia a ako zlo zavrhnú vaše meno pre Syna človeka."
Dnesni katolicki knazi nie su apaci, tancujuci okolo ohniska nad zabitym bykom... Na Boha nie je treba kricat, skor sa stisit, aby sme poculi, co nam vravi On. Ale to by si musel najskor zazit, aby si to zacal brat vazne a nerobil si z toho sou.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 03 august 2005 :  06:44:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Tarfful

quote:
Pôvodne poslal Rex

Teraz mi napadla otazka pri citani ineho fora a 13.kapitoly Deuteronomia, ci je Boh naozaj len jeden (ten krestansky)?

V biblii je nastastie uvedeny presny navod, ako sa da otestovat, ktori bohovia z celeho toho zverinca su pravi a ktori falosni:

"Nech nám dajú dva býky. Oni nech si vyberú jedného býčka, nech ho rozsekajú, pokladú na drevo, ale oheň nech nepodkladajú. Potom ja pripravím druhého býčka, položím ho na drevo a tiež nepodložím oheň. Potom vzývajte meno svojho boha a ja budem vzývať meno Pánovo. A Boh, ktorý odpovie ohňom, ten je Boh."
(1Kr 18:23-24)

Mozme teraz aplikovat tento postup na RKC, alebo jej klony a ja som si celkom isty, ze ich Boh by "neodpovedal ohnom", ani keby okolo byka skackalo 10 fararov, ako Apaci okolo totemu. Nezostava mi teda nic ine, ako postupovat biblicky suladne a zachovat sa ako Elias, ktory (urcite s uskrnkom na ksichte) drazdil Balovych prorokov slovami: "Kričte nahlas, je predsa boh! Azda je zamestnaný, alebo sa utiahol, alebo odcestoval, alebo azda spí, nech sa zobudí!" (1Kr 18:27). Keby som mal byt uplne biblicky suladny, tak by som mal tych desiatich fararov pochytat, zavliect k najblizsej rieke a tam ich pobit. Ale ja nebudem zachadzat do extremov.

Akosi si pozabudol, ze - ako MirecNR vystizne podotkol, ze od cias J.K.Nazaretskeho sa obete nedavaju, lebo on je jedina a dostatocna obet a kto by sa snazil obetovat je sam ako baalov nasledovnik a preto bude nevyslysany.

Ak chces sam seba zhadzovat, kludne tak rob nadalej.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 03 august 2005 :  07:51:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Pôvodne poslal amerika1

Vobec nezomriete , ale budete ako bohovia.

--------------------------------------------------------------------------------

Ze by ich predsa len bolo viac???

Okrem toho, ak je boh len jeden, tak prirovnanie ma zniet: budete ako boh!
ňIba poznamka , neviem preco ma niekto tuzbu robit z cloveka hlupaka .

Rex

Odoslaný - 03 august 2005 :  09:12:20  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
Amerika1, vobec nie je mojou snahou urobit z Teba hlupaka a ak to tak vyznelo, ospravedlnujem sa Ti. Ale pravda je taka, ze naozaj nerozumiem vyrokom a postupu ktory si zvolil, aby si si vysvetlil svoje stanovisko. A kedze si ma zacal posielat na psychiatriu, neostalo mi ine len polopatisticky ukazat, kde vidim problemy v Tvojich vyrokoch...

Rex

Odoslaný - 03 august 2005 :  09:20:53  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Cize Ti s pokojnym svedomim mozem napisat, iny boh ako pravy Boh neexistuje, vsetko ostatne (zeus, visna, perun a pod) su vymysli ludi, alebo mozno bludy satana a Boh jednoznacne zakazuje ich uctievania, nie preto, ze by existovali, ale preto, ze to boli bludy odvadzajuce od Neho. Podobne ako v sucasnosti napriklad peniaze, krasa, uspech. Su to bohovia, ktorym sa dnesny svet klania a ani o tom nevie.

Veritas aj toto je platny a uplne legitimny nazor. Len z hladiska tejto diskusie nie moc cenny (prepac), pretoze tu absentuje akakolvek vec o ktoru by si sa oprel. V intenciach tejto diskusie som ochotny prijat napr. taky argument, ked odcitujes z biblie pasaz, ktora dostatocne jasne povie, ze vsetci ostatni bohovia su len iluzia a neexistuju (ako protiklad citatov ktore som dal ja a ktore hovoria, ze by existovat mohli, len ich nemame adorovat).

quote:
Pôvodne poslal Mato

Takze sme sa dostali ku korenu veci. Zaujima Ta, ci Boh pripusta existenciu inych bytosti podobnych jemu, ale v podstate nevies ani kto je to ten Boh, ktory by tu existenciu mal/nemal pripustat.

A na zaver len mala poznaka - nemas definiciu Boha, ani ja ju nemam. Boh sa totiz neda definovat ako poucka, alebo rovnica. Mozes opisat niektore Jeho vlastnosti, ale urcite sa Ti ho nepodari definovat. Ale mozes si s Nim vybudovat vztah, ak o to budes stat.

Ako som uz napisal skor - som neveriaci a preto sa mi dost tazko definuje nieco, comu neverim. Boha (boha) som sa popisat v intenciach vseobecneho vyznamu tohto slova bez zuzenia na vlastnosti niektoreho partikularneho bozstva - najma krestanskeho. Ty sam si ale napisal:

quote:
Pôvodne poslal Mato

Grecki bohovia, rimski bohovia, Visna a pod., ktorych tu spominas su oznacovani ludmi za bohov, ale splnaju kriteria skutocneho boha?

Takze sa vraciam k prvej casti tohto prispevku. Na zaklade akych kriterii si vyssie menovanych vyradil z potencialnej existencie?

Morphee

Odoslaný - 03 august 2005 :  10:57:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Orientujme sa na Bibliu. Biblia hovorí, že bohov je viacero. Starozákonný Jahwe sa v ničom významnom nelíši od ostatných bohov. Ak by som miesto neho dosadila Amon-Reho, Odina alebo Peruna, ani by som si nepovšimla rozdiel. Kresťanstvo však z Jahweho urobilo niečo, čo ho odlišuje, nedá sa definovať a musí sa v to enem veriť.

Kresťan-katolík - ak považuje Bibliu za slovo Pána - musí pripustiť existenciu iných bohov, s ktorými sa v Biblii stretne. Avšak podľa Biblie zároveň musí aj odmietnuť slúžiť im. Je to ako keby si vo výklade obchodného domu videl rôznych bohov. Každý by sa ťa snažil niečím upútať, aby si si ho vybral.

Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.

Počet príspevkov: 720  ~  Člen od: 04 február 2005  ~  Posledná návšteva: 09 jún 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 03 august 2005 :  11:45:52  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
Morphee - uplne suhlasim s Tvojim nazorom - moj vyklad by bol rovnaky. Mne ide v tejto diskusii o to, ze krestanstvo vo vseobecnosti tvrdi ze existuje len jeden trojjediny boh. Toto tvrdenie sa mi vidi v rozpore s tym co je napisane v biblii a preto kladiem otazku ako sa k danej teme stavaju pritomni veriaci priatelia.

veritas

Odoslaný - 03 august 2005 :  11:54:41  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ja sa držím pevne Písma, presných a konrétnych slov:
Sir 1,8
Dan 3,45
Prípadne ďalšie z Dt:
Dnes teda vedz a vezmi si k srdcu, že Pán je jediný Boh hore na nebi a dolu na zemi, iného niet.
Kniha Deuteronómium - kapitola 6:
4 Počuj, Izrael, Pán je náš Boh, Pán jediný!
Kniha Deuteronómium - kapitola 32:
39 Pozrite: Ja som sám jediný a niet Boha okrem mňa; ja zabíjam, aj život navraciam, zraňujem, aj uzdravujem; a niet toho, kto by z mojej ruky vykĺzol!

Nevyhľadávam sporné a pre neodborníka nevhodné pasáže, kde sa snažím objasňovať to, čo nie je moja parketa...

Takže stále nechápem, o čom tu je reč - vraj Biblia hovorí niečo o mnohých bohoch, podobných jedinému dokonalému, večnému, všemohúcemu, nekonečnému... Bohu. Ja práve v Biblii vidím to, že je len jedna dokonalá bytosť, jediný dokonalý boh: Boh.

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 03 august 2005 :  12:30:33  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

Ja sa držím pevne Písma, presných a konrétnych slov:
...
Prípadne ďalšie z Dt:
Dnes teda vedz a vezmi si k srdcu, že Pán je jediný Boh hore na nebi a dolu na zemi, iného niet.

Kniha Deuteronómium - kapitola 32:
39 Pozrite: Ja som sám jediný a niet Boha okrem mňa; ja zabíjam, aj život navraciam, zraňujem, aj uzdravujem; a niet toho, kto by z mojej ruky vykĺzol!

Nevyhľadávam sporné a pre neodborníka nevhodné pasáže, kde sa snažím objasňovať to, čo nie je moja parketa...

Takže stále nechápem, o čom tu je reč - vraj Biblia hovorí niečo o mnohých bohoch, podobných jedinému dokonalému, večnému, všemohúcemu, nekonečnému...

Veritas, toto je nieco co som ocakaval ako reakciu na moj prispevok. Uviedol som citaty podla ktorych existuje viac bohov, Ty si uviedol take, ktore ich existenciu popieraju a musim uznat, ze Tebou vybrate citaty su ako vyroky jednoznacnejsie.

Marcelllooo

Odoslaný - 03 august 2005 :  13:04:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Veritas, toto je nieco co som ocakaval ako reakciu na moj prispevok. Uviedol som citaty podla ktorych existuje viac bohov, Ty si uviedol take, ktore ich existenciu popieraju a musim uznat, ze Tebou vybrate citaty su ako vyroky jednoznacnejsie.
Ale kdeze, ziadnu existenciu tieto veritasove nepopieraju, len ich stavaju do noveho svetla, resp. zuzuju sposob ich interpretacie.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 5 Previous Topic: Vatikán připravuje rozsáhlé opravy v Bibli Téma Next Topic: Morálka  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06