Rex
Stav:
| |
Odoslaný - 03 august 2005 : 13:49:58
|
GMK, to je vec nazoru. Zrovna tie dva co som odcitoval po Veritasovi moc priestoru na manevrovanie nedavaju - jedine snad v suvislosti s velkym/malym "b" v Boh/boh.
Ale ved sa vyjadri aj Ty, co si o tom vsetkom myslis - na zaciatku si nieco naznacoval, ale asi som to nepochopil a potom si uz nepokracoval... |
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 14:00:11
|
quote: Pôvodne poslal veritas
Kniha Deuteronómium - kapitola 6: 4 Počuj, Izrael, Pán je náš Boh, Pán jediný!
Táto citácia podľa môjho názoru tiež nepotvrdzuje, že Jahwe bol jediný boh. Dľa mňa sa opäť jedná o to, že Jahwe mal byť jediným bohom pre Izraelitov, nie jediným bohom na svete, či nedajboh vo vesmíre či dakde inde ešte.
Inak, Veritas, táto citícia ma zaujala: Dan 3,45. Nevieš, kedy vznikla? |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 14:10:08
|
Podľa úvodov vo sv. Písme, tak Deutero-Izaiáš, teda kniha proroka Daniela, sa datuje: roky 587/6 - 538 pred Kr. Teda dosť dávno pred Koperníkom a Galileom... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 14:12:05
|
Podľa úvodov vo sv. Písme, tak Deutero-Izaiáš, teda kniha proroka Daniela, sa datuje: roky 587/6 - 538 pred Kr. Teda dosť dávno pred Koperníkom a Galileom...
A kde vznikla? |
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 14:16:20
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 14:25:31
|
V čase tzv. babylonského zajatia - tak asi v týchto miestach: http://dent.ii.fmph.uniba.sk/~filit/fvb/babylonske_zajatie.html
Enem to ma zarazilo, že Egypťania pokladali Zem za guľu, čo obieha okolo Slnka. Toto poznanie mali od boha Thovta, teda od nepamäti. A opäť, rozšírenie týchto vedomostí sa kryje s vojnovými výpravami Egypta alebo proti Egyptu, kedy mohlo dôjsť k stretu kultúr a k "vynášaniu" egyptských múdrostí za hranice ríše. |
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 14:29:43
|
Nepopieram, môže byť... Poznanie mohlo prichádzať odkiaľkoľvek...
Ono ani Biblia, čo ja viem, nikde nehovorí o tom, že zem je stredom vesmíru, alebo že je doska... Skôr naopak, hovorí o zemi, ako o kruhu:
http://www.svatepismo.sk/hladat.php?vstup=kruh&action=hladat
http://www.svatepismo.sk/hladat.php?vstup=zemekruh&kniha=&action=hladat |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 14:39:03
|
Ono ani Biblia, čo ja viem, nikde nehovorí o tom, že zem je stredom vesmíru, alebo že je doska... Skôr naopak, hovorí o zemi, ako o kruhu:
http://www.svatepismo.sk/hladat.php?vstup=zemekruh&kniha=&action=hladat
Však to aj musí, Mojžiš aj Ježiš pobudli podľa Biblie dlhšiu časť svojho života v Egypte. O Mojžišovi sa píše, že bol zasvetený do všetkých jeho múdrostí. To je celkom prípustné, bo v 17. a 18. dynastii, ako píše Kozák, bolo bežné vidieť na faraonovom dvore semitov, ktorí zastávali popredné funkcie. Čiže by som sa čudovala skôr tomu, ak by sa od nich ničomu nenaučili. Ostatne, Kozák tiež uvádza, že Biblia, resp. Starý zákon, bol silne ovplyvnený egyptskou filozofiou. Vraj, že sa to týka hlavne knihy Genezis. Ale k čítaniu hermetických textov som sa ešte nedostala.
Kozák tiež uvádza inú zaujímavú vec, na ktorú ale asi založím novú debatu. |
|
|
|
Rex
Stav:
| |
Odoslaný - 03 august 2005 : 17:17:48
|
http://www.svatepismo.sk/hladat.php?vstup=zemekruh&kniha=&action=hladat
Dovolim si hlboko nesuhlasit. Argument o gulatosti Zeme citovanim biblie, kde sa spomina (zeme)kruh minule na mna skusali pouzit Svedkovia Jehovovi a snazili sa tym dokazat, ze biblia je vedecka. Dovolim si malu lekciu z geometrie: kruh je rovinny (2D) utvar, ktory ma v tomto ponimani (predstavy sveta) daleko blizsie k doske (kruhy by sme mohli nazvat podtriedou dosiek) ako ku guli, ktora je priestorovy utvar (3D). Uz v biblickych casoch bol medzi kruhom a gulou dost zasadny rozdiel. Takze takyto argument zavana slovnym carovanim (a mozno aj neznalostou uciva zakladnej skoly). |
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 17:29:41
|
quote: Pôvodne poslal veritas Ono ani Biblia, čo ja viem, nikde nehovorí o tom, že zem je stredom vesmíru, alebo že je doska... Skôr naopak, hovorí o zemi, ako o kruhu...
...zemekruh, okruh, kruh...nove nazvy pre gulu...?
...tu je sen Nebuchodonozorov tak ako si zem predstavoval . Autor si predstavoval strom vyrastajúci zo stredu plochej zeme, čo siahal až do neba , ako si to vtedy mysleli vzdialeného iba niekoľko míľ. Tento strom bol viditeľný až na okraj plochej zeme ( Daniel. 4:7-9. ) Videnie, ktoré mi na mojom lôžku prešlo hlavou. Videl som, a hľa, strom bol uprostred zeme, jeho výška bola veľká. Strom vzrastal a mohutnel , jeho výška siahala do neba a vidieť ho bolo až na končiny celej zeme
Tu sú ďalšie verše popisujúce ako Boh nakreslil plochý dvojrozmerný kruh na „tvári vôd“, aby vytvoril suchú zem.( Prísl 8:26-27. ) prv než bol nivy učinil a planiny a prvé hrudy na ZEMEKRUHU. (Job 26:10 )Hladinám vôd vymeral presný OBVOD po hranicu samu svetla so tmou. Opísal KRUH na tvári vôd na hranici medzi svetlom a tmou. ( Isa 40: 22m)On tróni nad OKRUHOM zeme- jej obyvatelia sú ako kobylky, on rozťahuje sťa závoj nebesá a rozprestiera ich ako obytný stan.
...nesvedci to skor o tom, ze si v tych dobach predstavovali Zem plochu? |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 17:36:00
|
Zasa dokola stara pesnicka, je Biblia ucebnicou geometrie, astronomie, matematiky fyziky? Kazdy normlany trosku sa o pravdu zaujimajuci clovek vie, ze Biblia nie je nic z toho, tak o co zasa ide? |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 17:58:56
|
GMK, to je vec nazoru. Zrovna tie dva co som odcitoval po Veritasovi moc priestoru na manevrovanie nedavaju - jedine snad v suvislosti s velkym/malym "b" v Boh/boh. Ved ti vravim: vysvetluju, spresnuju a vytycuju interpretaciu aj ostatnychcitacii Biblie. Preto je dolezity kontext a brat Bibliu celistvo.
Ale ved sa vyjadri aj Ty, co si o tom vsetkom myslis - na zaciatku si nieco naznacoval, ale asi som to nepochopil a potom si uz nepokracoval... Mudremu napovedz, sprosty aj tak nepochopi.
Myslim, ze nie si az taky duty, aby si nechapal. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 18:04:41
|
...zemekruh, okruh, kruh...nove nazvy pre gulu...? Ked si to zoberies algebraicky, tak kruh je len 2D vseobecnej gule, ktora je definovana v nD priestore ako suma bodov vzdzdialenych od stredu nanajvys polomer.
...tu je sen Nebuchodonozorov tak ako si zem predstavoval . Autor si predstavoval strom vyrastajúci zo stredu plochej zeme, čo siahal až do neba , ako si to vtedy mysleli vzdialeného iba niekoľko míľ. Tento strom bol viditeľný až na okraj plochej zeme ( Daniel. 4:7-9. ) Videnie, ktoré mi na mojom lôžku prešlo hlavou. Videl som, a hľa, strom bol uprostred zeme, jeho výška bola veľká. Strom vzrastal a mohutnel , jeho výška siahala do neba a vidieť ho bolo až na končiny celej zeme Hej, a co s tym?
Tu sú ďalšie verše popisujúce ako Boh nakreslil plochý dvojrozmerný kruh na „tvári vôd“, aby vytvoril suchú zem.( Prísl 8:26-27. ) prv než bol nivy učinil a planiny a prvé hrudy na ZEMEKRUHU. (Job 26:10 )Hladinám vôd vymeral presný OBVOD po hranicu samu svetla so tmou. Opísal KRUH na tvári vôd na hranici medzi svetlom a tmou. ( Isa 40: 22m)On tróni nad OKRUHOM zeme- jej obyvatelia sú ako kobylky, on rozťahuje sťa závoj nebesá a rozprestiera ich ako obytný stan.
A hadaj, aky rovinny utvar je obvod, ci rez Zeme? A co tak topologicky priemet do roviny?
...nesvedci to skor o tom, ze si v tych dobach predstavovali Zem plochu? Nie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Rex
Stav:
| |
Odoslaný - 03 august 2005 : 20:35:38
|
quote: Napisal GMK:Ked si to zoberies algebraicky, tak kruh je len 2D vseobecnej gule, ktora je definovana v nD priestore ako suma bodov vzdzdialenych od stredu nanajvys polomer.
Ale GMK, sam dobre vies, ze teraz argumentujes "od veci". Toto by bola validna poznamka, ak by Mato nenapisal:
quote: Mato: Zasa dokola stara pesnicka, je Biblia ucebnicou geometrie, astronomie, matematiky fyziky? Kazdy normlany trosku sa o pravdu zaujimajuci clovek vie, ze Biblia nie je nic z toho, tak o co zasa ide?
Takze Tvoja poznamka je sice pravdiva, nema v tomto kontexte ziadny vyznam (t.j. je nanic - mohol si ako argument kludne uviest, ze obvod kruhu je 2*Pi*r). Okrem toho uz Veritas predtym napisal:
quote: Napisal Veritas Ono ani Biblia, čo ja viem, nikde nehovorí o tom, že zem je stredom vesmíru, alebo že je doska... Skôr naopak, hovorí o zemi, ako o kruhu
Neviem ako Tebe, ale mne sa to javi ako pokus ukazat, ze vlastne ta biblia ma pravdu. Okrem toho ak je jej autorom (alebo spoluautorom ) dokonaly Boh, nechapem preco by sa mali chybne zamienat rovinne a priestorove utvary najma ak k ich rozliseniu netreba ziadnu vysoku matematiku... |
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 20:48:58
|
Ale GMK, sam dobre vies, ze teraz argumentujes "od veci". Toto by bola validna poznamka, ak by Mato nenapisal:
quote: Mato: Zasa dokola stara pesnicka, je Biblia ucebnicou geometrie, astronomie, matematiky fyziky? Kazdy normlany trosku sa o pravdu zaujimajuci clovek vie, ze Biblia nie je nic z toho, tak o co zasa ide?
Takze Tvoja poznamka je sice pravdiva, nema v tomto kontexte ziadny vyznam (t.j. je nanic - mohol si ako argument kludne uviest, ze obvod kruhu je 2*Pi*r). Ale iste, ved o to sa nepriem. Naopak, plne sa stotuznujem s Matom. Len ti ukazujem, ze aku hodnou ma aj tvoje opieranie sa o taketo pseudoargumenty.
Neviem ako Tebe, ale mne sa to javi ako pokus ukazat, ze vlastne ta biblia ma pravdu. Nie, len zaroven ukazujem(e), ze Biblia nema v tomto ohlade rozpor s realitou. Ani pri tebou naznacovanych suvislostiach.
Okrem toho ak je jej autorom (alebo spoluautorom ) dokonaly Boh, nechapem preco by sa mali chybne zamienat rovinne a priestorove utvary najma ak k ich rozliseniu netreba ziadnu vysoku matematiku... Lebo nie je urcena citatelovi - algebraikovi, ale beznemu cloveku, ktory pochopi aj bez nezmyselnej analyze bez suvislosti. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 august 2005 : 20:58:42
|
Topologia a kartografia
Iste ti nemusim hovorit, ze co je topologia a topologicka transformacia. Ale pre istotu si to zopakujme: http://mathworld.wolfram.com/Topology.html
Taktiez ti nemusim nic hovorit o kartografii, cize projekcii objektov do roviny. Iste si spomenies na Atlas pre ZS a rozne sposoby zobrazenia Sveta, ktore maju rozne tvary, ale su topologicky ekvivalentne: kruh, elipsa, nasekane supky z pomaranca.
Mala prakticka otazka: Co je to stat, myslim teraz z geografickeho hladiska. Jeden by mohol povedat, ze je to uzavreta plocha nejakou krivkou - hranicou.
No a uz tu mame problemy: je Slovensko aj 20 cm pod Zemou, ked vykopem poklad? A co 1 meter? A co takto kilometer? A co 10 kilometrov? A co 10 000 kilometrov? A co nad zemou? Ako vysoko ide Slovensko? Akym sposobom robime plochu vytycujucu stat v priestore - kolmicou na rovinu zeme v bode hranice? Narusuje mesiac a satelity beztrestne nase hranice? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 01:42:11
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 01:55:38
|
quote: Pôvodne poslal GMK Neviem ako Tebe, ale mne sa to javi ako pokus ukazat, ze vlastne ta biblia ma pravdu. Nie, len zaroven ukazujem(e), ze Biblia nema v tomto ohlade rozpor s realitou. Ani pri tebou naznacovanych suvislostiach.
Presne tak. Aj ked biblia nie je ucebnicou, v tomto a aj v mnohych inych ohladoch nema rozpor s realitou. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 08:25:38
|
quote: Ako vysoko ide Slovensko? Akym sposobom robime plochu vytycujucu stat v priestore - kolmicou na rovinu zeme v bode hranice? Narusuje mesiac a satelity beztrestne nase hranice?
dobra otazka, ked mesiac narusi nase hranice, mali by sme ho anektovat a potom predat, aby sme zaplatali diery v statnom rozpocte, aby bolo aj buduce roky z coho kradnut |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
Rex
Stav:
| |
Odoslaný - 04 august 2005 : 09:37:10
|
quote: Pôvodne poslal GMK ... Ale iste, ved o to sa nepriem. Naopak, plne sa stotuznujem s Matom. Len ti ukazujem, ze aku hodnou ma aj tvoje opieranie sa o taketo pseudoargumenty.
... Nie, len zaroven ukazujem(e), ze Biblia nema v tomto ohlade rozpor s realitou. Ani pri tebou naznacovanych suvislostiach.
Ake moje pseudoargumenty? Pisal som len o tom, co sa v tej biblii spomina - Ty si sem zacal zatahovat veci, ktore su uplne mimo. Okrem toho, ak nevidis rozpor medzi 2D a 3D utvarmi, tak potom ani biblia nema rozpor s realitou. Ale opak je pravdou a ziadne bajky o topologii a kartografii to nezmenia - biblia okrem toho ze nie je matematicka prirucka, tak nie je ani kartograficka a preto ohanat sa niecim takym je argumentacne eskamoterstvo, ktore by som zrovna od Teba necakal.
quote: Pôvodne poslal GMK
... Lebo nie je urcena citatelovi - algebraikovi, ale beznemu cloveku, ktory pochopi aj bez nezmyselnej analyze bez suvislosti.
A opat argumentacne eskamoterstvo. Fakt, ze je tam napisane nieco co ma k realite daleko sa snazis zakryt tym, ze bezny clovek "to" aj tak pochopi. Preco by Boh vo svojej nekonecnej mudrosti, prozretelnosti a vseveducnosti vkladal do svojho diela nezmysly, najma ked rozdiel medzi kruhom a gulou nie je zrejmy len slaboduchym???
|
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 09:52:46
|
K tomu rozdielu medzi kruhom a gulou... skor ako vnikli tieto hadky sa molo pozriet do hebrejskeho textu, ake slovo pouziva na toto HEBREJCINA, a ake dalsie vyznamy toto slovo ma. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 09:53:25
|
Priatelia, ešte, ak môžem, by som rád upriamil pozornosť na jeden dôležitý fakt:
Bibliu písali ľudia. A keďže ju písali ľudia, používajú sa aj ľudské výrazové prostriedky. A také, aké sa bežne používali v dobe, kedy sa Písmo písalo.
To, že Biblia je významné dielo je tým, že bola Bohom inšpirovaná - t.j. Boh nič nediktoval pisateľovi. Boh inšpiroval pisateľov k písaniu. Nie všetko, čo je v Biblii má jasný a konkrétny význam...
Bolo mnoho ľudí (aj vedcov aj laikov), ktorí sa pokúsili každému slovu v Biblii dať jasný význam a určiť, prečo sa použilo práve tu a toto slovo... No, pohoreli... To sa nedá. V Písme, je okrem Božích proroctiev a Božieho plánu aj plno viet (slov), ktoré sú tam len preto, aby to bolo aj čitateľné... (Poviem to tak tvrdo, ale aj v písme je okolo hlavného jadra a podstany, plno slovnej "omáčky"...) A takto to treba chápať...
Písmo písali ľudia a pre ľudí. Preto aj výrazy a konštrukcie viet, čo sú tam sú ľudské konštrukcie a štylizácie. Boh však dával inšpiráciu pisateľom, aby písali a aby písali to, čo Boh skrze mnohé podnety dáva ľuďom navedomie... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 10:34:22
|
quote: Pôvodne poslal Rex
Tato diskusia kladie otazku, ci sam starozakonny boh (nech uz je akykolvek) pripusta existenciu inych bytosti podobnych jemu.
Ani SZ ani NZ nepripúšťa existenciu iných bytostí podobných Jemu. Mne pripadá, že výrazom „boh“ bolo označované niečo v čo ľudia dúfali, verili, prípadne podľa čoho prispôsobovali svoje konanie. Dokonca aj človek sám si môže byť bohom – modlou. Fil.3,19 lch koniec je záhuba, ich bohom je brucho a hanba je slávou tých, čo zmýšľajú pozemsky.
Hab.1,11 Nato mu nadmieru ožije duch, prehreší sa, svoju silu pokladá za boha."
1 Sam.15,23 Lebo odbojnosť je (ako) hriech čarodejníctva, svojvoľnosť je (ako) hriech modlárstva... Pretože si pohrdol Pánovým slovom, zavrhne ťa, nebudeš kráľom!"
Kol. 3,5 Umŕtvujte teda svoje pozemské údy: smilstvo, nečistotu, vášeň, zlú žiadostivosť a lakomstvo, čo je modloslužba!
Gal.4,8 No vtedy, keď ste nepoznali Boha, slúžili ste tým, čo v skutočnosti nie sú bohmi. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 20:05:14
|
Npripusta bytosti podobnych Jemu ?
Ludkovia, vsak sa stale povysujete nad nas, biedne zvery, ze ste stvoreni na jeho obraz, ba co viac, jeho syn, teda On v inej osobe vam bol "podobny vo vsetkom okrem hriechu" ...
Tak ako teda ? Druhykrat aspon nekabatte ... |
|
|
|
Odoslaný - 04 august 2005 : 20:34:23
|
To: Vlkodlak
Cit: Ludkovia, vsak sa stale povysujete nad nas, biedne zvery, ze ste stvoreni na jeho obraz, ba co viac, jeho syn, teda On v inej osobe vam bol "podobny vo vsetkom okrem hriechu" ...
Nechcem hovoriť za Aniko, ale z citovaných veršov je docela jasné, že nemala na mysli podobu fyzickú, ale že nie sme mu podobní v Jeho dokonalosti. Naopak sami sa utvrdzujeme v dokonalosti, v tom akí sme dobrí a že môžeme byť bohmi, sme bohmi, za boha máme prašulky, úspech, moc..... A keď to náhodou neplatí v našom prípade, vidíme týchto "bohov" v iných, úspešných ľuďoch, ktorí sú v našich verejných očiach bohmi.... pekné ženy, úspešní muži, alebo naopak... /úspešné ženy.../ Hahahahaha
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|