Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 O Kristovych udoch
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Na nový vesmír potrebujete: RECEPT Téma Next Topic: vtipy na ucet Boha
Strana: z 4

mirecnr

Stav: offline

Odoslaný - 27 jún 2005 :  09:52:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
Amen, veritas.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 27 jún 2005 :  13:56:45  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
veritas, pises mi, ze clovek ktoreho vedie bozi duch, mimo ine nedrazdi(napr.svojim postojom,ci ...). Chcem Ta preto poziadat o nasledovne: pokial budes mat dojem, ze Ta moja argumentacia drazdi a nechces so mnou dalej diskutovat - napis mi to. Budem to respektovat. Dobre? Ako som napisal Janke - mam rad ludi s dobrym srdcom, ale som nekompromisny argumentator( v zmysle slusny,ale neberiem veci za automaticky platne). Aj preto zacnem veritas vecnu stranku svojej odpovede, malym oponovanim tvojho pohladu na to,ze clovek ktoreho vedie DUCH, argumentuje s laskou, ..., nedrazdi(napr.svojim postojom). Myslim, ze Jezis zomrel na krizi preto.lebo drazdil svojimi myslienkami mocnych svojej doby. Myslim, ze kazdy kto hlada pravdu, sa moze dostat do situacie, ze svojimi otazkami drazdi svojich oponentov. To sa moze odohravat na oboch stranach. Provokater moze umyselne drazdit svojich oponentov, ale aj druha strana moze byt podrazdena - bez umyslu toho,kto hlada pravdu - provokovat. Preto do nasej diskusie vedz, ze moje umysly su ciste - hladat pravdu. A nech by si kedykolvek pochyboval, ver ze si stojim za slovom.
Nieco sa naucim ja od Teba, a nieco sa mozmo naucis Ty odo mna.
Teraz uz naozaj konkretne: Jezis sa vedel pre vec aj dost zapalit, a vziat palicu do ruk - to bola argumentacia znacne vasnivej lasky, co povies. To sa niekedy stava aj tym najlepsim. Vasen je ludom blizka a ani ludia dobri ci mudri, nie su proti nej imunny. Inak sa ale stotoznujem s citaciou - na vyznam,ktorej som sa Ta pytal. Ja si to len vysvetlujem trochu inak. Podla mna sa v tejto citacii skryva dost dolezita odpoved na otazku: do akej miery sme, a v akom zmysle - podobni Bohu. Ja si dokonca myslim,ze prave aj tato veta nam ma napovedat - aky konkretny typ jednoty bol medzi Bohom a Jezisom. Zatial tolko, ahoj.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 25 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 07 január 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 27 jún 2005 :  14:17:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Gonadom, ďakujem a vážim si, že si sa zapojil so mnou do diskusie. Sledujem Tvoju diskusiu aj v časti s Jankou a zatiaľ vidím, že Tvoje otázky sú úprimné a odpovede a reakcie láskavé. (Inak som bol svedkom aj u "adamovcov", Tvojho stretu s ich názormi a príspevkami.)

Teda môj výrok, "nedráždi" bol myslený v negatívnom zmysle, čo som predpokladal, že bude zjavné, keďže som tam spomínal negatívne stránky (sváry, zvady, závisť...). Ale, skutočne más pravdu v tom, že treba mať jednotný slovník, lebo slovo dráždiť môže mať aj negatívny, aj pozitívny, ba aj neutrálny význam. Teda použitý termín "dráždiť" som chápal a aj stále chápem, ako niečo negatívne, čím niekoho podnecujem k neprimeranej reakcii.

Jednoznačná odpoveď pre Teba: Teším sa komunikáciu s Tebou, Ty, keďže to vyzerá, že hľadáš úprimne, ma svojimi otázkami nedráždiš, aj ja sa potrebujem a chcem učiť, preto žiadny Tvoj argument ani výrok nebudem považovať za dráždenie (provokáciu).

Toto by ma zaujímalo, keby si trošku rozviedol, keď budeš mať čas:
quote:
do akej miery sme, a v akom zmysle - podobni Bohu. Ja si dokonca myslim,ze prave aj tato veta nam ma napovedat - aky konkretny typ jednoty bol medzi Bohom a Jezisom.
Ďakujem Ti...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 27 jún 2005 :  15:36:35  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Trivialny vyklad javu podobnosti cloveka na Boha, opisaneho v Biblii, hovori o podobnosti fyzickej. To sluzilo(a aj sluzi - do dnesnych dni) na vyjadrenie Boha - veriacim(napr.vytvarne diela). Su aj taki veriaci, ktori po najdeni prvych odpovedi na svoje skorsie otazky, narazaju na boj protikladnych postojov vo svojom vnutri. Predstava fyz.podobneho boha sa im nezda to, co tym autor textov o bohu - myslel. Preto hladaju dalej. A ako idu svojou cestou hladania, jedny tvrdia: nasiel som odpoved. A odpovedou je toto. Iny zase tvrdia: tiez som nasiel odpoved. Ale odpoved je ine-toto. Iny, napr.Janka - vyjadria svoju predstavu volne: mozno je aj to, aj ono. Pre mna je ale dolezity cit, ktory k nemu prechovavam, a ktory on prechovava ku mne - cim sa mi zjavuje( Janka, dufam ze som pochopil spravne podstatu Tvojho vztahu k Bohu). Preco to vsetko spominam?

Pokial sretavas ludi s dobrou volou, respektujucich ludskost - potom akakolvek definicia je zbytocna . Tam mozno suhlasit s tym,ze boh je laska. Tam mozno povedat aj: konaju v pravde a teda Boh ich napojil aj pravdou. Co,ale v pripade ze stretnes iny typ ludi? Poviem Ti maly priklad z tychto dni: obyvam byt s jednou rodinou(teenager plus rodicia). Od zaciatku sa k nim chovam priatelsky. Ponukol som im pomoc, ci uz dobrou radou, ci nejakym nasmerovanim. Spravam sa k nim milo, s usmevom. Vsetko zatial v poriadku. Ale tu jeden den - tu druhy den zbadas - ako velmi rychlo si takito ludia zamenia slusneho cloveka za hlupaka,ktoreho by bolo najlepsie zodrat z koze. Nebudem tu opisovat svoje sklamanie. Som uz dost skuseny clovek,aby som predpokladal u nich aj tento typ "vdaky". Tymto chcem poukazat na jednu vec: su ludia, ktory potrebuju pravidla. Su ludia, ktori vedia konat aj bez definovania tychto pravidiel - v sulade s nimi. Clovek je tak postaveny - vie co by sa malo, len mu vyhovuje robit inak. A casom, po uskutocneni mnoho kompromisov, uz strati vedomost o tom - ako to ma spravne byt.

Pre ludi,ktori nedokazu sami od seba dodrzat pravidla, pre tych ich treba nadefinovat. Zatial neprekonane pravidla nam nadefinoval Boh(tazko ich aj cloveku prekonat, pretoze rozhlad do siroka-do daleka, je cloveku umozneny len s bozou pomocou). Otazka recnicka: ako sme sa dozvedeli jeho predstavu? Cez svojich,ci jeho prorokov. Jezis podla mojho usudku je takymto "hovorcom" bozich umyslov, ci pouzijem radsej jednotne cislo: bozieho umyslu. Nechcem a nemozem ho porovnavat s tym,co sa dnes bezne mysli pod slovom - hovorca. A to,co ho odlisuje od bezneho chapania tohto slova, to je odpoved na vztah Boha a Jezisa.
Zostupenie ducha svateho na jezisa sa vo vytvarnom umeni vyjadrovalo aj symbolikou holuba(sprepitujem hrdlicky? to neviem, ale teraz ani nie je dolezite.Slovom vtaka zostupivsieho z nebies-oblohy). Clovek tym symbolicky vyjadril zostupenie ducha svateho do osoby Jezisa.
Tu si myslim moze dojst k sporu o zostupeni ducha svateho do jezisa 2x(dva krat). Mozno si povies, ze ide len o predstavu umelca, ale dielo tohto umelca predpokladam preslo schvalovanim zastupcov cirkvi,pred jeho vystavenim. Ja si myslim,ze tento pristup zobrazenia dospeleho jezisa - vo chvili zostupenia ducha svateho - vystihuje predstavu znacnej skupiny nabozensky veriacich. Takze v tom pripade by islo o to,ze duch svaty zostupil do Jezisa 2x. Moznosti su nasledovne: 1,zostupil len raz,a to - vo chvili pocatia. 2,zostupil len raz,a to - vo veku dospelosti. 3,zostupil dvakrat - aj vtedy - aj vtedy. 4,zostupoval do neho nepretrzite - pocas celeho jeho zivota. S piatou moznostou: nezostupil don ani raz - nepocitam(nepredpokladam ju - pre nabozensky neveriacich citatelov dokladam - pre tento pripad)
Moja otazka zneje takto(nezavisle od poctov zostupenia ducha svateho do Jezisa): co si mam predstavit pod slovnym spojenim-zostupil don duch svaty?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 25 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 07 január 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:03:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Priateľu, pekne si to napísal. A prenádherne si opísal skúsenosť s rodinou... 100% súhlas.

Ale dosť dobre nerozumiem tomu počtu zostúpení Ducha Svätého na Ježiša - ja viem (momentálne) len o jednom prípade: Lk 3,21-22.
Pokiaľ v tejto chvíli viem, tak Duch Svätý účinkoval len v živote Panny Márie, pri počatí - keďže počala z Ducha Svätého: Lk 1,35.

Čo mne hovoria moje skromné vedomosti kresťanského učenia, tak Ježiš začal verejne účinkovať, t.j. začal konať zázraky a dostal moc učiť a uzdravovať, až po krste v Jordáne, potom keď na neho zostúpil Duch Svätý...

Keďže nie som teológ, netrúfnem si ako laik, vysvetliť vzťah medzi Najsvätejšou Trojicou ani v tejto situácii a dokonca ani v iných prípadoch...

K Tvojej otázke by som povedal asi toľko:
Pod pojmom zostúpil na neho Duch Svätý, si treba vysvetliť asi to, že od tejto chvíle mnohí aj na vlastné uši počuli vôľu Boha a Ježiš dostal povel, aby na zemi začal s vykupiteľkým dielom - učením, uzdravovaním... Ježiš dostal Duchom aj to, že dokázal odolávať pokušeniam a koniec koncov aj fyzickú silu, aby vynesením kríža na Golgotu spasil ľudí...

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:20:01  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
lajos prosim ta zachovaj si odpustajuce a trpezlive srdce...pisem na povzbudenie pre teba, Bozie dieta

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

vader

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:33:54  Zobraziť profil  Pridať vader do zoznamu priateľov
Nuz, a skuste si v pisme najst slova ako... zostupil na neho Duch bozi ... a nahneval sa.

Teda hnev, ale pre dobru vec je tiez pozitivny.

Romans 8:14 Lebo všetci, ktorí sú vedení Duchom Božím, tí sú synmi Božími.

Počet príspevkov: 399  ~  Člen od: 08 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 20 október 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 27 jún 2005 :  16:39:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Spravodlivý hnev nie je hriešny: "Hnevajte sa, ale nehrešte!" (Ef 4,26)

gonadom

Odoslaný - 27 jún 2005 :  17:18:28  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
veritas, prosim Ta, ak to je mozne - pridaj k uvedenym nazvom kapitol pisma, ak citujes - aj hypertext.odkaz. Dakujem. Ak nie tak to nic.
Podla mojho nazoru je pocet zostupeni ducha svateho na Jezisa, ci este pred tym, na pannu Mariu - informacia, ktora nas moze priblizit k odpovediam na mnoho otazok. A dakujem za vysvetlenie vyznamu slovneho spojenia: zostupil don duch svaty.

Aniko

Odoslaný - 28 jún 2005 :  10:41:44  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal gonadom

Moja otazka zneje takto(nezavisle od poctov zostupenia ducha svateho do Jezisa): co si mam predstavit pod slovnym spojenim-zostupil don duch svaty?

Zostúpenie DS na Pána Ježiša bolo naplnením starozákonneho:
Duch Pána Hospodina je na mne, pretože ma pomazal Hospodin, aby som zvestoval pokorným evanjelium, poslal ma obviazať skrúšených srdcom, vyhlásiť zajatým slobodu a väzňom otvorenie žalára. Iz. 61,1
No nemyslím, že by predtým /Jordánom/ Pán Ježiš nemal SD, nakoľko On bol počatý SD-chom /na rozdiel od nás/, bol to slovo, ktoré bolo Boh /Ján. 1,1/ a skrze neho povstalo všetko. On sa však vzdal tej slávy, ktorú mal u Otca a stal sa človekom. Udalosť pri krste rozumiem skôr ako akúsi ordináciu do služby. Neviem presne.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 28 jún 2005 :  11:00:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Gonadom, vždy sa snažím dávať k citáciám aj link, no niekedy buď zabudnem alebo nestihnem (lebo je to dosť zložitý proces).
Ak máš konkrétnu požiadavku, kde som nedal odvolávku na SP, daj vedieť a napravím chybu...

A aké otázky (odpovede) máš na mysli, ohľadom zostúpenie DS na Ježiša?

gonadom

Odoslaný - 28 jún 2005 :  12:09:06  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Ahoj Aniko. Ako som napisal vyssie, niektori krestania akceptuju za okamih aktu "zostupenia DS" - okamih krstu. No panna Maria podla Biblie pocala z ducha svateho. T.j. musel do nej vstupit(nie v pejorativnom vyzname,ale vecnom),resp. na nu zostupit. To druhe slovne spojenie zdanlivo nie je vhodne - ale len zdanlivo. Pretoze, zatial nikto nevysvetlil(nie na tomto fore, ale vo vseobecnosti) - ako take pocatie z ducha svateho vyzera,resp.co si pod tym predstavit. Ja si myslim,ze toto druhe vyjadrenie: "zostupil NA NU" by bolo vystiznejsie - keby bolo pravdou, ze DS sa dostava do blizkosti Jezisovej uz pri jeho pocati, ale moj nazor je nasledovny:

Jezis bol, ako clovek, pocaty rovnakym sposobom - ako ini ludia. T.j.mal biologicku matku a biologickeho otca. Pokial nas, ale zaujima Jezis - osobnost tlmociaca Boziu volu, zostupenie ducha svateho nenastava pri pocati. Boh nie je otcom Jezisa v biologickom slova zmysle. Duch svaty = bozi duch( to"svaty" je vo vyzname: !nutne dodrziavat jeho volu!,resp.: dolezitost najvyssieho stupna! ). Ak povieme: zostupil nan bozi duch, a ak predpokladame u slova DUCH - vyznam: osobnost. Potom by sa dalo uvazovat o tom, ze podobnost medzi bohom a Jezisom je v oblasti: prevzal niektore prejavy jeho osobnosti.

Moznym dosledkom pravdivosti takejto myslienky je: umoznenie Jezisovi vladnut niektorymi schopnostami Boha. Neslo by o zazracne vlastnosti. Islo by o schopnost Jezisa pozriet sa na svet okolo seba - bozimi ocami (v prenesenom vyzname tohto slovneho spojenia). Takato a podobne schopnosti sa ziskavaju v procese poznavania a ucenia. Tie sa nededia geneticky.

Preto som sa pytal na pocet zostupeni DS na Jezisa.

gonadom

Odoslaný - 28 jún 2005 :  12:12:59  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Ahoj veritas, trochu svojim prispevkom Aniko - odpovedam aj na Tvoj. Ak nie - pytaj sa ma dalej.

veritas

Odoslaný - 28 jún 2005 :  12:29:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ahoj gonadom, škoda, že dnes si tu naposledy (pred dlhšou pauzou).
Dovolím si zacitovať z KCC, kde je to vysvetlené nasledovne:

I. Počal sa z Ducha Svätého...

484 Zvestovaním Márii sa začína "plnosť času" (Gal 4,4), to znamená čas plnenia prísľubov a príprav. Mária je pozvaná, aby počala Toho, v ktorom "bude telesne prebývať celá plnosť božstva" (Kol 2,9). Na jej otázku "ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?" (Lk 1,34) dostáva Božskú odpoveď z moci Ducha: "Duch Svätý zostúpi na teba" (Lk 1,35).

485 Poslanie Ducha Svätého sa vždy spája a je podriadené poslaniu Syna.114 Duch Svätý je poslaný, aby posvätil lono Panny Márie a božsky ju oplodnil, On "Pán a Oživovateľ" a spôsobil, aby počala večného Syna Otca v ľudskej prirodzenosti, ktorá pochádza z nej.

486 Jediný Syn Otca, keďže bol počatý ako človek v lone Panny Márie, je "Kristus", to znamená pomazaný Duchom Svätým115 od začiatku Jeho ľudského jestvovania, i keď sa Jeho zjavovanie uskutočňovalo len postupne: pastierom 116, mágom117, Jánovi Krstiteľovi118, učeníkom.119 Teda celý život Ježiša Krista bude zjavovať "ako Ho Boh pomazal Duchom Svätým a mocou" (Sk 10,38).

Zdroj: http://www.fararaca.sk/databaza/formacia/admin_katechizmus_katolickej_cirkvi.doc (paragrafy okolo 484 - t.j. pred aj za; treba prečítať v kontexte a celé. Je tam vysvetlená Božskosť, ľudskosť, ako aj počatie, narodenie Krista...)

Aniko

Odoslaný - 28 jún 2005 :  15:15:55  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
Ahoj gonadom, zväčša nesúhlasím

ale moj nazor je nasledovny:
Jezis bol, ako clovek, pocaty rovnakym sposobom - ako ini ludia. T.j.mal biologicku matku a biologickeho otca.

Nie. Ján Kristiteľ bol splodený normálne a predsa je o ňom napísané, že Sv.Duchom bude naplnený ešte od života svojej matky... lenže pri Kristovi je to nadprirodzené, On je viac.
Prečo si myslíš, že to tak nemohlo byť?

Pokial nas, ale zaujima Jezis - osobnost tlmociaca Boziu volu, zostupenie ducha svateho nenastava pri pocati.
Kristus nebol iba osobnosť tlmočiaca Božiu vôlu, On bol Boh sám. V Ňom sa zjavil Otec.
Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný, a kniežatstvo bude na jeho pleci a nazvú jeho meno: Predivný, Radca, Silný Boh, Udatný Hrdina, Otec Večnosti, Knieža Pokoja. Iz.9,6
...Islo by o schopnost Jezisa pozriet sa na svet okolo seba - bozimi ocami (v prenesenom vyzname tohto slovneho spojenia). Takato a podobne schopnosti sa ziskavaju v procese poznavania a ucenia. Tie sa nededia geneticky.
Spasenie nie je poznanie. Keby si mal aj najdokonalejší náhľad na svet - nebudeš spasený, oslobodený.
Chcela som aj viac, ale už nestíham...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

gonadom

Odoslaný - 28 jún 2005 :  15:55:34  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Veritas, precital som si to,co si mi poslal. Spociatku som mal problemy s natiahnutim, ale nakoniec to bolo v poriadku. Premyslam teraz nad tym,ako Ti co najlepsie vyjadrit moje myslienky

Prispievatelia na tomto fore(predpokladam) sa zucastnuju kvoli tomu, aby konfrontaciou svojich nazorov s nazormi inych – dalej rastli vo svojom poznani. Pozitivna konfrontacia - je zakladom plodnej diskusie. Ja od ucasti na fore cakavam, ze pocas diskusie ziskam vyjadrenie druhej strany na mnou vyjadreny nazor. Na to, aby som ale pochopil vyjadrenie druhej strany, musime hovorit „spolocnou recou“. T.j.musim rozumiet jej argumentacii

Veritas,Ty pouzivas sposob argumentacie, ktory mi nie velmi vyhovuje. Vo vede sa v ramci argumentacie pouzivaju – odvolavania na nejaku teoriu, resp.na nejake konkretne vedecke pojednanie suvisiace s danou temou. V biblii sa to robi odkazmi na inu - konkretnu cast Biblie,resp. citatmi. Tento sposob pouzivas aj Ty.
V takomto pripade,ale nehovoris svoj nazor – „len“ citujes. Pretoze, ak chcem vediet Tvoj nazor – najprv si musim overit, v akej suvislosti sa vyjadril autor citatu, a nasledne – ako si to pouzil Ty vo svojej argumentacii. Rozumies mi? Preto Ta chcem poprosit( a dufam,ze moja prosba nevyznie trufalo ),ak je to mozne povedz mi svoj nazor vlastnymi slovami. Dobre?
Citacia je v podstate - substitucia. A so substituciami je ten problem, ze zvysuju hladiny argumentacie. Takze v priebehu diskusie sa mozes znacne vzdialit povodnej otazke. Namiesto toho diskutujuce strany uviaznu v nekonecnom dokazovani dokazov.

Zrejme si si vsimol, ze ja sa vyjadrujem dost proletarsky. Ver mi, nerobim to samoucelne. Tym,ze sa snazim zostat v co najnizsej hladine argumentacie – zostavaju moje myslienky obnazene, a tym aj zrozumitelne druhej strane.

Teraz vecne.
Mozem povedat ( po precitani vyberu,ktory si mi poslal ), ze s niektorymi castami suhlasim, ale s niektorymi trosku nie: Jezis nie je Boh (resp.nebol). Clovek nemoze byt Bohom.
Zacnime trivialnym predpokladom: Jezis je totozny s Bohom. Ak by platila rovnost Jezis = Boh. A ak vychadzame z toho, ze Boh stvoril vesmir. Potom by asi malo platit, ze Jezis stvoril vesmir. A tak to asi nebude.
Myslim,ze pri dobrej voli – ak budeme hladat dalej. Mozeme najst aj ine vyznamove roviny „puta“ medzi Jezisom a Bohom. Jednou z nich je ta, ktoru uvadzam v odpovedi Aniko. T.j. Jezis sa pocas svojej zivotnej pute – ucil vidiet svet ocami Boha. Nenarodil sa so svojim specifickym putom k Bohu – ale si ho osvojil pri svojej puti zivotom.

veritas

Odoslaný - 28 jún 2005 :  16:13:34  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Priateľu, dobre som pochopil, čo odo mňa žiadaš. Budem robiť všetko preto, aby som si Tebou popisovaný spôsob diskusie osvojil. Len Ťa prosím o zhovievavosť, nakoľko vôbec nie som vedec (ani VŠ nemám - teda som nepísal žiadne diplomovky, kde sa to určite tak, ako popisuješ robí), kým sa to naučím.

Ale teraz k tomu, čo si písal...
quote:
Zacnime trivialnym predpokladom: Jezis je totozny s Bohom. Ak by platila rovnost Jezis = Boh. A ak vychadzame z toho, ze Boh stvoril vesmir. Potom by asi malo platit, ze Jezis stvoril vesmir. A tak to asi nebude.
Myslim,ze pri dobrej voli – ak budeme hladat dalej. Mozeme najst aj ine vyznamove roviny „puta“ medzi Jezisom a Bohom. Jednou z nich je ta, ktoru uvadzam v odpovedi Aniko. T.j. Jezis sa pocas svojej zivotnej pute – ucil vidiet svet ocami Boha. Nenarodil sa so svojim specifickym putom k Bohu – ale si ho osvojil pri svojej puti zivotom.

Myslím, že vážne načierame do problematiky Trojice. Žiaľ, dogmatiku ani učenie o Trojici momentálne nemám nejako vžité, preto odpoveď si chcem trošku premyslieť...

Jediné, čom môžem teraz napísať je, že verím (POZOR! NIE VIEM, ale VERÍM), že BOH = JEŽIŠ = DUCH SV.

Ale chceš môj názor, tak pouvažujem a napíšem...

Asi budem čerpať z tohto: http://www.kaplnka.sk/dogmatika/dedeo3.html
Pozri si to, aby si vedel, o čo sa opieram...

gonadom

Odoslaný - 28 jún 2005 :  16:17:06  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
Dakujem, naozaj dakujem.

gonadom

Odoslaný - 28 jún 2005 :  19:15:02  Zobraziť profil  Pridať gonadom do zoznamu priateľov
veritas, este raz som sa pozrel na Tvoju odpoved.
Asi som to trochu prepiskol. Prave vedecky pristup neocakavam. Davam prednost: vlastnymi slovami. Aj ja sa snazim svoj nazor prerozpravat. Nemyslim, ze by mi v Tvojich prispevkoch chybal seriozny pristup. Prave naopak.

Uz len to by mi chybalo - sterilny vedecky pristup

Tvoje prispevky rozohriali moju dusu diskutera. ozvem sa o niekolko dni, ahoj

Mato

Odoslaný - 29 jún 2005 :  09:29:31  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Trojica je velmi osemetna a tazko pochopitelna tema. Nedavno som sa zucastnil prednasky na tuto temu, bohuzial po anglicky, ale ak si najdem cas, skusim vam sem predlozit hlavne myslienky.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 29 jún 2005 :  23:05:59  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Mato cit: Trojica je velmi osemetna a tazko pochopitelna tema.

Ono to nie tak zložité pochopiť, ak si veriaci.....

Ak si schopný pochopiť kreáciu... nepotrebuješ špeciálne školenie a prednášky na to, aby si pochopil trojjedinosť....

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 30 jún 2005 :  08:34:07  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
Ono to nie tak zložité pochopiť, ak si veriaci.....
Ak si schopný pochopiť kreáciu... nepotrebuješ špeciálne školenie a prednášky na to, aby si pochopil trojjedinosť...

No ja to rozumom stále neviem pochopiť.., aj keď verím.
Budem vďačná, ak sem Maťo niečo o tom dá.

amerika1

Odoslaný - 30 jún 2005 :  17:28:50  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
trojica je tajomstvo viery nepustajte sa do rozumoveho zdovodnenia

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 30 jún 2005 :  21:13:35  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Amigo, neplas ho, sam som zvedavy na to vysvetlenie. Co vies, mozno s prekvapenim zistime, ze taky Augustin je v porovnani s palym obycajny trkvas ...

Paly ides. Ako to teda je s tou Trojicou ?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 30 jún 2005 :  21:32:58  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Otázka na Mata a Vas vsetkých... nechce sa mi prepisovat celý clánok o trojjedinosti, môžem ho sem skopírovať? Je v češtine..... /Link nemozem dat... mám ho v PC vo worde/...
Podľa mojej mienky ide o seriózný pohľad na trojjedinnosť....

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 4 Previous Topic: Na nový vesmír potrebujete: RECEPT Téma Next Topic: vtipy na ucet Boha  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06