|
Odoslaný - 19 júl 2005 : 19:21:54
|
Pani katolici , kde ste , co sa nepripojite k vysvetleniu |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 19 júl 2005 : 21:53:55
|
Nuž, keby som mohol poprosiť, aké sú to tie bludy protestantizmu? A konkrétne, podložené Písmom, teda učenie protestantizmu v rozpore s Písmom /aby sme sa rozumeli..../. |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 07:27:05
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Nuž, keby som mohol poprosiť, aké sú to tie bludy protestantizmu? A konkrétne, podložené Písmom, teda učenie protestantizmu v rozpore s Písmom /aby sme sa rozumeli..../.
Skusim protiotazku: Je ucenie, ktore bolo na pociatku dane nam ludom od Krista, ked Kristus zakladal cirkev tu na zemi, bludne? |
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 09:08:11
|
No napriklad je premenene vino a chlieb skutocnym telom a krvou Krista ? |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 09:22:08
|
Amerika, ja sa pripájam k vysvetľovaniu, ale vidím, že zatiaľ to zvládaš - je to zatiaľ viac medzi Tebou a Anikou, preto nechcem priveľmi zasahovať. A zatiaľ hovoríš dobre, a veľmi krátko.
Ja, ak by som to vysvetľoval, bolo by to príliš dlhé, preto nechávam priestor pre kratšie a trefnejšie odpovede. MOje sú naozaj pridlhé a neviem, či ich niekto aj celé číta...
Možno by si mohol (v skratke) ozrejmiť pojem apoštolská postupnosť. (Ale môžem to aj ja urobiť, no bude to "veritasovské" - t.j. dlhšie...) |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 11:33:57
|
quote: Pôvodne poslal amerika1
No napriklad je premenene vino a chlieb skutocnym telom a krvou Krista ?
Čo rozumieš pod "skutočným telom a krvou"? Vo chvíli, keď Pán Ježiš hovoril: Toto je moje telo..., toto je moja krv.., jeho skutočne telo bolo medzi učeníkmi, On im to hovoril. Bolo to "skutočné telo" vtedy v chlebe a kalichu, ktoré im dával?
Ozvem sa aj na ostatné, ale ešte som si nestihla pozrieť ten Trident.
|
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 15:57:37
|
Ano bolo to skutocne telo a krv . Bola to nekrvava obeta kriza , ktora sa o den neskor krvavym sposobom preliala na Kalvarii za spasu sveta . Svedci o tom aj reakcia ucenikov : " Tvrda je to rec , kto ju moze pocuvat " Tie slova svedcia o tom , ze pochopili tieto slova doslovne a Kristus ich apostolom nevysvetluje inym sposobom . |
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 16:03:45
|
Co sa tyka postupnosti treba rozlisovat medzi hierarchiou svatenia a hierarchiou pravomoci . |
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 18:50:54
|
Ja len k tej skale, o ktorej hovorite ze to je apostol Peter.
1 list Pavla Korintanom 10,4 "lebo vsetci pili ten isty duchovny napoj, lebo pili z duchovnej skaly, ktora isla isla za nimi, a tou skalou bol Kristus."
Tato skala sa objavuje uz pri putovani Zidov po pusti pred vstupom do zaslubenej zeme, ako pise apostol Pavel. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 19:45:46
|
Takze ked Kristus hovori Ty si Peter skala tak mysli na seba ? |
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 21:47:21
|
Cit: Takze ked Kristus hovori Ty si Peter skala tak mysli na seba ? Od: Polož si otázku. Na akom základe vybudoval Kristus svoju cirkev? Sú ľudia, ktorí tvrdia, že na Petrovi. Tu je slovná hračka. Doslova to v gréčtine znie:Mat 16:18 Ty si Petros (malá skalka) a na tejto „Petra“ (skale, alebo skalnom masíve) postavím svoju cirkev. Kto je ta skala, ten skalný masív? Ježiš Kristus. Cirkev je postavená na Kristovi, On je jej základom, úholným (od slova uhol, hrana) kameňom. Ef 2:20; Mat 21:42; Mar 12:10; 1Pet 2:6-7; 1Kor 3:11; 10:4.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 22:18:41
|
opat tvoj vyklad . Nejde o nic ine , len o spochybnovanie papezstva . A vy kde mate v biblii , ze si ju mozete vysvetlovat ako chcete ? |
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 22:37:32
|
Nejde o moj vyklad, ale podobne ako som písal v inej teme opieram sa okrem výkladov evanjelistov i o názory biblickej spoločnosti Universities and Colleges Christian Fellowship, England; Leicester. Možno Ti viac napovie spolupráca tejto spoločnosti s Bible college; Singapore. Tyndale house, Cambridge. University of Manchester. London Bible College. University of Liverpool. Regent College; Vancouver.
Netreba asi dodávať, že tu sa jedná o profesorov, vysokoškolsky vzdelaných veriacich ľudí, o ľudí, ktorí sa venujú Písmam celé generácie, ktorí v dnešnej dobe využívajú moderné informačné technológie pre porovnanie kto čo kde napíše a prehlasuje, že sú to tisícky evanjelistov a biblistov, ktorí po zvážení všetkých dostupných názorov dávajú do pozornosti viacero verzií, v Biblisckých slovníkoch.... slovník nie je len prekladový, slovník je tiež niečo ako encyklopédia......hm..... Teraz v tomto štádiu Ťa nebudem upozorňovať na vedenie Duchom Svätým.... nielen moje, ale hlavne tých, ktorých som tu vymenoval.... a ktorí berú Písmo a poznanie nie ako zárobkovú a existenčnú činnosť ale ako službu a poslanie. Čo je s Písmom v rozpore, nie je pravdou, ale prekrúcaním právd Písma a tým právd od Boha.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 júl 2005 : 22:49:36
|
Ešte dodám, že Biblické slovníky a všetci tí biblisti a evanjelisti by mi boli platní ako mŕtvemu zimník, pokiaľ by som nemal vieru a túto svoju vieru si neoveroval v každodennom živote a vo vzťahu ku každému zdroju informácií.... preto sa zaujímam o všetky viery, či sa jedná o protestantizmus, baptizmus, hinduizmus, mormonizmus, jehovizmus, katolicizmus, komunizmus, islámizmus, terorizmus, judaizmus...... Veriť slepo bez overovania si z infor. od Boha/Písmo/ je hazard. Pochopili to prvotní kresťania napr. v Beroji, viď Skutky apoštolov, pochopili to kresťania pri reformácii... iba ortodoxní židia, katolíci a všetci nábožníci to nechcú pochopiť. Na ich vlastnú škodu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 06:50:23
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Veriť slepo bez overovania si z infor. od Boha/Písmo/ je hazard. Pochopili to prvotní kresťania napr. v Beroji, viď Skutky apoštolov, pochopili to kresťania pri reformácii... iba ortodoxní židia, katolíci a všetci nábožníci to nechcú pochopiť. Na ich vlastnú škodu.
Paly, mne tieto teorie(ked padne kosa na kamen - Ako o Petrovi co by Kristovom zastupcovi na Zemi) velmi nevonaju. Skor sa mi to zda, ako ked sa topiaci stebla chyta.
Chcem sa ta spytat na iny konkretny pripad, kde je nutny takisto spravny(protestantsky ) pristup k citaniu Biblie. Poznas spory katolikov a protestantov, co s dusou bezprostredne po smrti. Jedni hovoria o ocistci, ci o inom zaradeni, ini zasa uprednostnuju latentny stav s tym, ze na poslednom sude sa to poriesi ... Prosim neriesme tento problem tu, aj tak sa k vysledku nedopracujeme ...
Skor by ma zaujimalo ako trebaspravne chapat jeden dialog z Pisma. Urcite to poznas, vypocute na Golgote ...
„Ježišu, spomeň si na mňa, keď prídeš do svojho kráľovstva.“ On mu odpovedal: „Veru, hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji.“
Takze ako treba vysvetlit Kristov prihovor odsudenemu ? Bude kajajuci sa lotor po smrti(dnes) s Kristom v raji, ci si pekne pocka na posledny sud ? Treba brat vazne Krista, ci treba prizmurit oko nad jeho tvrdeniami bezprostredne pred smrtou. Predsa len, agonia aj poriadneho chlapa skoli a potom ani sam nevie ... Jeden znamy, protestant mi to uz vysvetloval, podobnou metodikou ak ty v kauze Peter - skala. Som zvedavy na tvoje vysvetlenie. Ci sa zhodnete.
PS. Paly, prosim sustred sa len ta tuto pasaz z Pisma. Zaujima ma tvoj vyklad. A nemusis lepit odkazy na "uconnych" , ktory garantuju spravny(tvoj) vyklad ... |
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 08:32:40
|
Cit: Takze ako treba vysvetlit Kristov prihovor odsudenemu ? Bude kajajuci sa lotor po smrti(dnes) s Kristom v raji, ci si pekne pocka na posledny sud ?
Aby sme pochopili prečo Pán uistil lotra na kríži, že pôjde s ním do neba, raja, treba sa pozrieť v rámci celej Biblie /Sz+Nz/ na to, kde boli doteraz mŕtvi, či už spasení alebo nespasení a čo sa zmenilo po ukrižovaní a zmŕtvychvstaní Krista. Toto vysvetľujem vo svojej práci "Kde sú mŕtvi" http://www.krestan-ba.wz.cz/mrtvi.html Ak sa Ti už nechce čítať ju celú, /viem ako nerád čítaš/, skús si prečítať aspoň tretiu kap. zvlášť časť "Hades od Kristovho vystúpenia k otcovi". Mŕtvi po smrti boli spoločne v Hádese, Šeoli i pred tým, ako prišlo k zmene, no vždy boli oddelení, podľa toho, či boli spasení alebo nie. Kto príde na súd, koľko tých súdov bude a koho sa budú týkať, o tom hovorím v siedmej kapitole. Otázkou existencie očistca sa zaoberám v trinástej kapitole, v časti "Môžeme zmeniť niečo na svojom umiestnení po smrti?"
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 08:43:03
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Pochopili to prvotní kresťania napr. v Beroji, viď Skutky apoštolov, pochopili to kresťania pri reformácii... iba ortodoxní židia, katolíci a všetci nábožníci to nechcú pochopiť. Na ich vlastnú škodu.
silne pochybujem, ze reformacia bola vedena pod Duchom Svatym... |
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 08:51:07
|
Pochybovať môžeš..., od tých čias už veľa duchovných i v RKC pociťovalo, pociťuje potrebu reformácie. Žeby náhoda? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 08:56:55
|
Netreba privelmi spiritizovat o Petrovi ako Skale. Poznam aj to ako sa protestanti snazili silou mocou podporovat tvrdenie , ze Peter nebol v Rime , a ze tam nie je pochovany . Ked archeologicke nalezy dokazali opak , tak sa to obislo mlcanim . Urad Petra - skaly je najdolezitejsim clankom Kristovho zriadenia pozemskej Cirkvi . |
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 09:08:14
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Pochybovať môžeš..., od tých čias už veľa duchovných i v RKC pociťovalo, pociťuje potrebu reformácie. Žeby náhoda?
ja sa nedivím..protestanti ponúkajú ľahšiu cestu k Bohu... |
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 09:42:57
|
Pan Jezis hovori: siroka cesta vedie do zatratenia a vela je ludi ktori po nej kracaju....
keby RKC mnohe veci ulahcovala nebolo by to znakom toho, ze je vysledkom iba ludi? Neskoncila by po nejakom tom storoci niekde v prachu? Ale Cirkev zije. Nie siroka cesta, ale uzka brana vedie do zivota vecneho. Nie ulahcovanie si, ale sebazapieranie.
A ked aj bola potreba reformacie, bud si to niektori chceli ulahcit(ludia sme slabi), alebo videli, ze to ulahcovanie bolo velke. Vid sv. Frantisek a porovnaj Luther. Obidvaja reformovali. A pritom sv. Frantisek(resp. sv. Dominik a mnoho inych svatych) zostali v RKC, hoci videli jej nedostatky(resp. nedostky ludi v RKC). Kritizovat vie kazdy, ale co takto niest si svoj vlastny kriz?
Je jedna prihoda. Dvaja zlodeji sa obratili a isli pesi do Jeruzalema a vyhotovili si kazdy svoj kriz. Zprvu sa im slo dobre, ale postupne ako sa unavili, obidvaja si chceli ulahcit. Jeden odpilil kusok na konci, druhy prepilil kriz pozdlz. Takto sa im to nieslo dobre. Ale prisli k priepasti. chceli si pomoct s krizmi a neslo. Prvy bol kratky a ten druhy slabi.
Mam problem s tym ze autorita mi nesedi, sup ju prec. Aj ja si mozem "logicky" zdovodnit, ze Peter nie je hlavou cirkvi a co ma je po biskupoch a knazoch a ze si mozem robit co chcem. A mozem si dokonca mysliet, ze aj nedodrziavanim Bozich prikazani mozem byt spaseni. Niektori ludia tomu veria. Nepaci sa mi ist do ocistca? Sup ho tam, vsak naco? Ked sa bojim ze tam dojdem, tak sa aspon zbavim strachu. A "Bozej nespravodlivosti". A peklo? Kto by tomu veril? Chlapci, pokracovat takto dalej a patrim diablovi a nie Panu Jezisovi. Umenie nie je zmenit podmienky(tie moze len dobry Pan Boh), umenie je vytrvat(Boh nas miluje, a ked dopusti na nas pokusenie, da nam aj silu odolat). A to je problem reformacie. Ja mozem Cirkev reformovat akurat tak, ze zreformujem sameho seba. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 10:49:57
|
Palino si asi pletie pojmy reforma a reformacia. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 12:00:31
|
Paly, dik za vysvetlenie, i za HLAVU III.
Moj znamy, takisto studovany protestant - evanjelik(co nie je podstatne), mal vsak originalnejsie vysvetlenie. A priznam, ze i (pre mna) menej neprijatelne, ako tvoje Hades-uvahy. Mimochodom, neviem, ospravedlnujem sa za svoju nevedomost, ale termin "Hades" nepatri skor do helenistickeho sveta ?
Nevadi, ale nie o tom som chcel ... Moj znamy mi to vysvetlil takto. Samozrejme, RKC nespravne pochopila odtiene zidovskeho jazyka, ten vraj nema ciarky a teda Kristov vyrok by spravne mal zniet : "Veru, hovorím ti dnes, budeš so mnou v raji." Uz je to jasne. Kristus mu to hovori jednoducho - dnes. Aha. Akurat neviem, ci spravila chybu zakerna RKC, ci Lukas ked pisal evanjelium po grecky. Zabudol som sa vtedy opytat ...
Co ty na to, Paly ? Mame zmanipulovanu RKC, a minimalne dvoch vykladacov, ako pises ty, vedenych Duchom Svatym, co tu RKC prichytili pri cine. A teraz povedz, ako sa mam zorientovat. Resp. ktora reformacia je ta prava. |
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 12:24:03
|
Vĺčik Takze ako treba vysvetlit Kristov prihovor odsudenemu ? A ja by som zas potrebovala vysvetliť prečo Mat. 19,18-19 si nemám privlastniť , no verše Ján 19,27 áno.. /?/
Amerika1 Netreba privelmi spiritizovat o Petrovi ako Skale. Ano, ja verím, že Peter bol skala, na ktorej Kristus postavil svoju cirkev. On ako prvý mal kázeň na základe ktorej ľudia uverili a boli spasení, vznikla cirkev, ďalšie kamene boli pridané. Poznam aj to ako sa protestanti snazili silou mocou podporovat tvrdenie , ze Peter nebol v Rime , a ze tam nie je pochovany . Podľa mojich zistení bol aj umrel. Nikde však nie je uvedený ako biskup Ríma. Najstarší zoznam biskupov Ríma začína Linusom. /Poznámka: môžme ešte pokračovať v našej debate, keď toto tu prehrmí?/
Sasulník ja sa nedivím..protestanti ponúkajú ľahšiu cestu k Bohu... Čo tým myslíš? Čo máme ľahšie?
Alesko Mam problem s tym ze autorita mi nesedi, sup ju prec. Myslíš, že to tak protestanti robia? Mýliš sa, rešpektujeme autority /ak teda mám tak nazvať nejakých vedúcich bratov/ a podriaďujeme sa jeden druhému navzájom.
... ze si mozem robit co chcem. Myslíš, že si nejaký znovuzrodený kresťan môže robiť čo chce?
A mozem si dokonca mysliet, ze aj nedodrziavanim Bozich prikazani mozem byt spaseni. Niektori ludia tomu veria. Ja verím, že dodržiavaním desatora nemôžem byť spasená. Ale keď verím v Pána Ježiša a som Jemu poslušná vo viere, čiže nezarmucujem Sv.Ducha vo mne, tak áno.
Nepaci sa mi ist do ocistca? Prečo vznikol „očistec“?
Ja mozem Cirkev reformovat akurat tak, ze zreformujem sameho seba. Súhlasím, len problém je, keď ti v tej reforme samého seba niekto bráni. Čo potom?
|
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 júl 2005 : 12:36:53
|
aniko a preco neuznavaju papeza? a to co im bolo dane ako autoritou inymi papezmi? to je take zvlastne.
to co som pisal v tom odseku bolo pisane v uvodzovkach. Plati vsak jedno: Miluj a rob co chces. Mnohi to miluj vynechaju.
Dodrziavanie Bozich prikazani sa chranim od hriechu. Pomoc je hlavne od dobreho Pana Boha, ale naco by ich potom nam daval?
ocistec? niekedy inokedy.
reforma sameho seba? Modli sa. Pomoc prichadza zhora. A pozor na jednu vec. Branit si mozes iba sama. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|