|
Odoslaný - 15 júl 2005 : 08:48:11
|
quote: Problem je v tom , ze vyrok kompetentnej cirkevnej vrchnosti nemusi byt bezpodmienecne neomylny
Pockat, pockat. Takze ked vychazdam z VASHO predpokladu, ze RKC = cirkev Kristova, tak niekto moze byt z CIRKVI KRISTOVEJ VYLUCENY AJ OMYLOM Ty brdo, tak to je spravodlivost v pravom slova zmysle, bez urazky. To by som potreboval vysvetlit blizsie, lebo to zsi zle chapem, dufam. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2005 : 08:50:04
|
pali. tu to nie je povedane si exkomunikovany tak si zatrateny, o tom rozhoduje len dobry Pan Boh. Ale ked ja vykonam tazky hriech - vedome, dobrovolne a v tazkej veci - sam sa akokeby exkomunikujem. Tu ide napr. potrat. Je to vrazda. Ale ked ho vyvolam umyselne a som veriaci, tak mnohi ludia by povedali, ze aj oni mozu. Exkomunikacia - nepriznavam sa k tomu cloveku, k jeho uceniu, lebo svojim spravanim tvrdi nieco, s cim Cirkev nemoze suhlasit a takto chce dat najavo, ze ucenie(bludarstvo) pochadza od daneho cloveka a nie od Cirkvi. Ja mozem mat iny nazor(blud) ale ked sa dozviem, ze je to blud, tak sa ho zrieknem. ak nie, tak smola. a o to ide. krst je len jeden a neda sa zrusit. ale zotrvavat v exkomunikacii umyselne, znamena zotrvavat v blude. Cize v hriechu. Ak som bol nepravom exkomunikovany(nevinne ma obvinili z vrazdy - napomahaniu pri potrate). Pouzijem Veritasov sposob: Si slovak, zijes na slovensku, ale urobis spionaz proti slovensku. slovaci ta exkomunikuju. Prestanes byt Slovakom? Nie. Zijes na Slovensku? Tiez nie. Ak urobis ukon kajucnosti(to je dovod exkomunikacie - priviest hriesnika k pokaniu) a vratis sa na Slovensko. Ale v exkomunikacii(vo vyhnanstve) nemas moznost dosiahnut to, aby si bol s prezidentom. Mozes s nim komunikovat, aby ti udelil milost, ale pojde top len velmi, velmi tazko. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2005 : 08:55:49
|
Alesko, pekne napísane! A je to aj pre Lajosa - naozaj, clovek je omylny ale prave preto, ze existuje dokladne presetrovanie, omyly sa takto veľmi, ale veľmi minimalizujú...
Ale pochopme jedno: Cirkev nechce nikoho za každú cenu vyobcovávať! Opak je pravdou - vždy sa snaží privádzať späť. Ale keď niekto naozaj robí zlobu, tak: komu niet rady, tomu niet pomoci - a je to tak, ako pise napr. aj alesko... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2005 : 13:29:21
|
quote: Pôvodne poslal amerika1
Kazdy koncil , ktory je pravoplatny musi byt promulgovany papezom . Pokial by sa konal koncil v case Sedi Vacante tak na to , aby bol pravoplatny ho dodatocne musi promulgovat pravoplatny papez.
Čo značí "Sedi Vacante"? Prosím si konkrétnu odpoveď na koncil v Nikaj.
.. papez nie je zvoleny Bohom , ale kolegiom kardinalom , ktory by sa mali pri volbe nechat viest Duchom Svatym . 2 , precitaj si volbu Mateja za apostola , ako inak by sa mali konat podla teba volby ? Telegramom z neba ?
Prečítala som si. Mohol by si si aj Ty? Robí to tak RKC?
.. 3 , neviem asi mas problemy s citanim , alebo s pochopenim jasnych veci . V oboch pripadoch za to nemozes , nepachas hriech . Bula proti Honoriovi je nasledkom , ze ako papez svojou necinnostou proti bludu zapricinil jeho sirenie . Pre teba osobitne , ze clovek moze hresit , a to aj tazko , tym , ze nekona , ked konat ma , ked je to jeho povinnostou . Kedze toto precital moj 9 - rocny syn a pochopil , dufam , ze pochopis aj ty .
S čítaním zatiaľ problém nemám, s pochopením niekedy. Ďakujem za povzbudenie, hriech by som nerada páchala. Prosím, maj so mnou trpezlivosť, ako keď bol Tvoj syn 3 ročný. Takže rozumiem tomu, že Honorius neblúdil /podľa RKC/, lenže nerozumiem prečo jeho nečinnosť bola dôvodom na anathema. Pre mňa /možno pre Vás nie/ je zvlášne ak nejaký pápež /záruka pravosti/ je prehlásený za kacíra.
quote: Pôvodne poslal Alesko
.. Ja mozem mat iny nazor(blud) ale ked sa dozviem, ze je to blud, tak sa ho zrieknem. ak nie, tak smola
Ako sa dozviem, že mám blud. Podľa Vás, aký blud napr. hlása nejaká evangelikálna cirkev na Slovensku /ale môžte aj ECAV - ak ju poznáte lepšie/. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2005 : 14:00:33
|
aniko, to je nad ramec mojich vedomosti. A ako spoznas ze mas blud? Hladanim Pana Jezisa uprimnym a cistym srdcom. A to ty mas. Opytaj sa Jeho a On ti povie. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2005 : 14:18:43
|
No, podľa mňa, skôr druhí dajú indíciu, že niekto hovorí bludy... Hriech a spytovanie svedomia - to sa dá zistiť aj sám na sebe. Ale to, že niekto sa odchyľuje od pravého učenia Ježiša Krista, to môžu odsledovať a povedať len určití učitelia, u KRC, je to magistérium Cirkvi. |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2005 : 10:24:28
|
quote: Pôvodne poslal Lajos
quote: Problem je v tom , ze vyrok kompetentnej cirkevnej vrchnosti nemusi byt bezpodmienecne neomylny
Pockat, pockat. Takze ked vychazdam z VASHO predpokladu, ze RKC = cirkev Kristova, tak niekto moze byt z CIRKVI KRISTOVEJ VYLUCENY AJ OMYLOM Ty brdo, tak to je spravodlivost v pravom slova zmysle, bez urazky. To by som potreboval vysvetlit blizsie, lebo to zsi zle chapem, dufam.
Tieto fantasmagoricke idealizovania mam skutocne najradsej . A co je na tom take nepochopitelne ? Tak konkretne Hlinka bol postihnuty suspenziou od svojho biskupa Parvyho . Bola v tom aj politika a ine osobne vplyvy . Tak ako v vsade kde je ludsky vplyv . Az papezsky sud rozhodol o zruseni suspenzie . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2005 : 10:39:48
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
Kazdy koncil , ktory je pravoplatny musi byt promulgovany papezom . Pokial by sa konal koncil v case Sedi Vacante tak na to , aby bol pravoplatny ho dodatocne musi promulgovat pravoplatny papez.
Čo značí "Sedi Vacante"? Prosím si konkrétnu odpoveď na koncil v Nikaj.
.. papez nie je zvoleny Bohom , ale kolegiom kardinalom , ktory by sa mali pri volbe nechat viest Duchom Svatym . 2 , precitaj si volbu Mateja za apostola , ako inak by sa mali konat podla teba volby ? Telegramom z neba ?
Prečítala som si. Mohol by si si aj Ty? Robí to tak RKC?
.. 3 , neviem asi mas problemy s citanim , alebo s pochopenim jasnych veci . V oboch pripadoch za to nemozes , nepachas hriech . Bula proti Honoriovi je nasledkom , ze ako papez svojou necinnostou proti bludu zapricinil jeho sirenie . Pre teba osobitne , ze clovek moze hresit , a to aj tazko , tym , ze nekona , ked konat ma , ked je to jeho povinnostou . Kedze toto precital moj 9 - rocny syn a pochopil , dufam , ze pochopis aj ty .
S čítaním zatiaľ problém nemám, s pochopením niekedy. Ďakujem za povzbudenie, hriech by som nerada páchala. Prosím, maj so mnou trpezlivosť, ako keď bol Tvoj syn 3 ročný. Takže rozumiem tomu, že Honorius neblúdil /podľa RKC/, lenže nerozumiem prečo jeho nečinnosť bola dôvodom na anathema. Pre mňa /možno pre Vás nie/ je zvlášne ak nejaký pápež /záruka pravosti/ je prehlásený za kacíra.
quote: Pôvodne poslal Alesko
.. Ja mozem mat iny nazor(blud) ale ked sa dozviem, ze je to blud, tak sa ho zrieknem. ak nie, tak smola
Ako sa dozviem, že mám blud. Podľa Vás, aký blud napr. hlása nejaká evangelikálna cirkev na Slovensku /ale môžte aj ECAV - ak ju poznáte lepšie/.
Sedi VAcante je neobsadeny papezsky urad . Povedz v com konkretne mas problem s tym Nicejskym koncilom . 2 , a co tak nerobi ? Nemusi ist o rovnaku formu , ale obsah je rovnaky Proste volby . To je opat problem tolko raz prezentovany slobodna vola cloveka . Aj Kristova Cirkev ( rozumej katolicka ) je zverena ludom , ale vedena Bohom . Lenze clovek moze konat tak , ze da prednost svojmu rozumu pred vedenim . Aby to tak nebolo musel by Boh zbavit cloveka slobodnej vole . Lenze to by ho uz clovek neprijmal z lasky . 3 , dovodom na anathema bolo zanedbanie povinnosti Honoria ako papeza okamzite potlacenie bludu . Ked je niekto zodpovedny za bezpecnost statu , alebo cokolvek ineho a on svojim nezospovednym pristupom vcas toto nebezpecenstvo neeliminuje nebude postihnuty ? Pojdes po ulici a neposkytnes pomoc zranenemu , tak ta svatsky zakon bude stihat pre trestny cin neposkytnutia pomoci aj ked ty si ho sama nezranila . Proste trest za necinnost ! Skutocne neviem co je na tom take nepochopitelne ! 4 , no tych bludov je cela koppa napriklad odmietanie sviatostneho knazstva , posvatneho Magisteria , ucitelskeho uradu , sviatosti , realnej pritomnosti , transubstanciacie atd . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2005 : 11:38:42
|
Cit: 4 , no tych bludov je cela koppa napriklad odmietanie sviatostneho knazstva , posvatneho Magisteria , ucitelskeho uradu , sviatosti , realnej pritomnosti , transubstanciacie atd .
Zabudol si na desatoro, viac o tom na: http://www.krestan-ba.wz.cz/desatoro.html |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2005 : 12:33:59
|
1 , chyba autor 2 , to co chces tymto povedat tu uz bolo pretriasana a nemienim sa k tomu vracat |
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2005 : 21:50:10
|
Autor som ja a o pretriasaní viem.... bolo to pretriasané so mnou a k ničomu sme nedospeli. Inak som si dovolil iba poznamenať, že si na desatoro zabudol... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2005 : 20:01:19
|
zabudol som akurat tak na tvoj vyklad desatora |
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2005 : 21:47:26
|
No vidíš, ešte že som si to všimol... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 júl 2005 : 14:45:16
|
Povedz v com konkretne mas problem s tym Nicejskym koncilom .
Ktorý Pápež ho promulgoval
2 , a co tak nerobi ? Nemusi ist o rovnaku formu , ale obsah je rovnaky Proste volby. To je opat problem tolko raz prezentovany slobodna vola cloveka. Peter aj Matej boli vyvolení Bohom. A jednoznačne poslúchli. Myslíš, že keby Boh vedel /a On dopredu vie - teda ja tomu verím/, že to nebudú chcieť, že by ich vyvolil?
3 , dovodom na anathema bolo zanedbanie povinnosti Honoria ako papeza okamzite potlacenie bludu. Amerika1, tomuto rozumiem, čo mi stále hovoríš. Len tento dôvod sa mi zdá slabý na anathema. Ostatní pápeži ihneď potláčali herézie? Boli dokonalí? A potom mi vyvstávajú otázky: keď je pápež vylúčený - ako to je potom s pápežskou postupnosťou? Ako Boh môže povolať do pápežského úradu človeka o ktorom vie, že zlyhá a nakoniec ho vylúči od seba?
4 , no tych bludov je cela koppa napriklad odmietanie sviatostneho knazstva , posvatneho Magisteria , ucitelskeho uradu , sviatosti , realnej pritomnosti , transubstanciacie atd . Vieš aj dokázať, že sú to bludy?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 júl 2005 : 19:15:59
|
Nicejsky koncil je uznany za pravy a promulgoval ho papez Silvester a akta koncilu po predsedajucom podpisovali dvaja papezsky legati , ktorych papez splnomocnil . |
|
|
|
Odoslaný - 18 júl 2005 : 19:20:15
|
Peter bol vyvoleny Bohom Matej bol vyvoleny tiez ? Nie volbou apostolov ? A ked nastupcovia volia , tak to uz nie je volby vedena Duchom Svatym . A k tomu vzdaniu sa papezskeho uradu . U Celestina V . zvitazilo duchovne rojcenie o anjelskom papezovi . Bol to do urcitej miery nasledom masovaj sugescie prejevujuci sa aj u albigencov a valdenskych . Celestin V bol pustovnik , nemal absolutne vlohy na pastiersky urad a sam ako svatec uznal , ze nie je schopny byt papezom , a preto sa vzdal . To je aj o velkosti osobnosti . |
|
|
|
Odoslaný - 18 júl 2005 : 19:21:17
|
S akou pepezskou postupnostou ? Hovoris o niecom , comu absolutne nerozumies ! |
|
|
|
Odoslaný - 18 júl 2005 : 19:22:34
|
Samozrejme , ze to viem dokazat ! Pozri si zavary Tridenskeho koncilu . Ten definoval ucenie a odsudil bludy protestantizmu . |
|
|
|
Odoslaný - 19 júl 2005 : 13:38:44
|
Nicejsky koncil je uznany za pravy a promulgoval ho papez Silvester a akta koncilu po predsedajucom podpisovali dvaja papezsky legati , ktorych papez splnomocnil . A nebolo tam tých podpisov viac? Lebo predpokladám, že vtedy sa podpisovali aj ostatní biskupi... Ale neviem, overím si to....
Peter bol vyvoleny Bohom Matej bol vyvoleny tiez ? Nie volbou apostolov ? Peter a Matej boli vyvolení Bohom. Pri Petrovi je to na betón, pri Matejovi – viď verš 24: „Ty, Pane, ktorý znáš srdcia všetkých ľudí, ukáž, prosíme, z tých dvoch jedného, ktorého si si vyvolil,...
A ked nastupcovia volia , tak to uz nie je volby vedena Duchom Svatym . To netvrdím. Len ma zaráža fakt, že keď biskupi /v súčasnosti kardináli/ volia pápeža sú vedení Duchom Svätým, ale keď určia niečo čo sa pápežovi nepáči a neodsúhlasi to, tak to už nie je vedené DS – napríklad koncil v Chalcedóne rozhodol, že konštantinopolský biskup dostáva rovnaké privilégiá ako rímsky. No kánon /28/ bol Levom I rázne odmietnutý. Tak potom mám chaos.../?/, nečuduj sa.
Bol to do urcitej miery nasledom masovaj sugescie prejevujuci sa aj u albigencov a valdenskych . Môžeš objasniť?
Celestin V bol pustovnik , nemal absolutne vlohy na pastiersky urad a sam ako svatec uznal , ze nie je schopny byt papezom , a preto sa vzdal . To je aj o velkosti osobnosti. Absolútne nepochybujem o jeho veľkosti! Ale pochybujem, že Boh si vyvolí človeka, ktorý sa na to nehodí....
S akou pepezskou postupnostou ? Hovoris o niecom , comu absolutne nerozumies ! Nehovorím, ale pýtam sa, lebo tomu naozaj nerozumiem. Ty iste vieš, čo myslím a dúfam, že mi to vysvetlíš.
Samozrejme , ze to viem dokazat ! Pozri si zavary Tridenskeho koncilu . Ten definoval ucenie a odsudil bludy protestantizmu. Áno, závery si pozriem. Na akom základe sú tie závery – na základe Písma?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 júl 2005 : 19:08:59
|
1 , akta koncilu moze podpisat ktokolvek , napriklad predsedovia prislusnych komisii , alebo prefekti kongregacii . To vobec nie je dolezite . Na platnost koncilu je potrebna preukazatelna vola suhlasu papeza so zavermi koncilu . Ta sa musi prejavit vyhlasenim papeza , ze zavery koncilu su platne pre celu Cirkev , bez tohto vyhlasenia sa mozu zist aj biskupi celeho sveta a vyhlasit cokolvek , bez suhlasu papeza budu tieto zavery neplatne . |
|
|
|
Odoslaný - 19 júl 2005 : 19:13:05
|
Pokial je akykolvek kanon neodsuhlaseny papezom je neplatny . Cely problem spociva v tom , ze nechapes , ze papez ma v Cirkvi plnu a neobmedzenu pravomoc nad celou Cirkvou , ktoru ani on sam sebe nemoze obmedzit , pretoze ide o ustanovizen bozieho prava. A preto akekolvek pokusy o pokoncilovu biskupsku kolegialitu a snahu o postavenie papeza prveho medzi rovnymi su odsudene posvatnym Magisteriom . |
|
|
|
Odoslaný - 19 júl 2005 : 19:16:30
|
Pozri v dejinach sa vyskytlo urcite obdobie nabozenskeho rojcenia , kedy sa operovalo navratom k akejsi cistote prveho krestanstva . Z toho vznikli bludy albigencov a valdenskych , bogomilov na Balkane , ale prejavili sa aj v katolickej Cirkvi nestastnou krizovou vypravou dietok . Spociatku sa zdalo , ze i sv . Frantisek z Asissi bude k nim patrit , avsak ten tieto prudy vedel pouzit na dobro Cirkvi . |
|
|
|
Odoslaný - 19 júl 2005 : 19:18:25
|
Pri volbe Celestina V . sa prave prejavila viac ludska vola po akejsi dokonalosti , a nie realite , cim doslo k problemom . Proste ludsky vplyv nemozno ani zo zivota Cirkvi plne vylucit , pretoze by sa potlacila slobodna vola . |
|
|
|
Odoslaný - 19 júl 2005 : 19:19:28
|
Neexistuje v Cirkvi pojem papezska postupnost , iba apostolska postupnost , cim je myslene uplne nieco ine . |
|
|
|
Odoslaný - 19 júl 2005 : 19:20:54
|
Zavery Tridenskeho koncilu su na zaklade Pisma a posvatnej Tradicie svatej Matky Cirkvi inspirovane bludmi protestantizmu . |
|
|
|
|
|
|