Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Krst a spasa
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Otvorený dopis Téma Next Topic: Mám problém
Strana: z 14

veritas

Stav: offline

Odoslaný - 25 júl 2005 :  14:37:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
Funguje to tak aj niekde na strednom Slovensku?
Prečo by nemalo? (Len tam nežijem, tak neviem, aké majú poriadky sv. omší...)

- Viera, vedomosť: -
Aniko, ak som veriaci, znamená to, že niečomu verím, čo nie je dokázateľné. V to, čo verím, to sú pre mňa pravdy viery - dané dlhou úctou k Bohu, tradíciou apoštolov a ich nasledovníkov ale aj dokonca osobnými zážitkami svätcov.

Ale nič z toho, čo mi ponúka písmo ako pravdy viery, si exaktne overiť nemôžem. To nejde. Ostáva mi "len" viera.

Viera je jednou z nadprirodzených čností (Božských čností): viera, nádej, láska.

Takže pravdy viery sa na tejto zemi exaktným dôkazom nedočkám. A je pravdou to, že ak verím v to, čo je overené - t.j. dokázané, nie je to viera ale poznanie. A to je riadny rozdiel.

Ja napr. môžem veriť, že máš doma plazmový televízor. A povedzme, že tomu verím. A aj keď mi to viacerí povedia, verím tomu. No keď prídem k Tebe a pozriem sa na neho, už vieru nemám ale vedomosť. A potom už neverím, že máš plazmový televízor ale to viem.

Apoštoli, keďže Boha videli, mali vedomosť - oni môžu učenie podávať ďalej, sú pre nás veľkou autoritou. Ale ja, môžem len veriť, lebo Boha som nikdy nevidel...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 25 júl 2005 :  21:17:29  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: Veritas

Prepáč, že budem reagovať systémom pána GMK, lebo v tomto prípade sa mi to vidí najlepšie riešenie. Poďme na to:

Cit: Ozaj nemá zmysel davatovať o niečom o čom sa debatovať nemá...

Odkiaľ máš poznanie, o čom sa debatovať a o čom nie?
Nezakladá sa to iba na Tvojom prístupe, ktorý vyznieva tak, že debatovať sa bude len o tom, čo viem vysvetliť a dokázať?

Cit: Tak máme proste veriť a nie všetko (opakujem a zdôrazňujem - všetko overovať). Lebo potom to už nie je viera ale vedomosť.

Aha, takže teraz Ti vyhovuje takáto definícia viery… a čo urobíš s veršami o kresťanoch v Beroji, ktorí Písma skúmali a overovali si, či to čo počujú je v súlade s Nimi????
Slepých veriacich nájdeš v dejinách milióny, veria Koreshovi, Budhovi, i papežovi. Kresťan nemá byť slepý a nemá veriť tomu čo si nevie v druhom pláne potvrdiť. Takže toto prosím neprekrúcaj!

Cit: Ja, prežívam tajomsvo viery (ECCE, MYSTÉRIUM FIDEI), tajomstvá a veci, ktoré sa nedajú exaktne overiť, ale verím v ne, lebo v ne verili aj moji predkovia a aj apoštoli... Oni tiež všetko nemali overené...!

Prečo chceš vieru v Boha stále haliť do tajomnosti? Podstatné veci sú overiteľné históriou. Jedine čo nieje dnes overiteľné je transsubstanciácia, očistec a nanebovstúpenie Márie…. toť iba zopár príkladov…. o tom však 11 kapitola židom nehovorí… tam sa píše o skutočnej viere….

Cit: Preto verím, že v hostii je Kristus plne prítomný,

Ja tomu neverím, chceš snáď povedať, že apoštoli jedli skutočne Krista pri poslednej večeri, kedy Pán hovoril: „ toto budete činiť na moju Pamiatku“????

Cit: Mária bola a zostala pannou,

Iste zostala pannou do tej doby, než „poznala“ Jozefa a narodili sa Kristovi bratia, príbuzní…

Cit: že bola nanebovzatá

Iste, veriť tomu môžeš, ale neodpovedal si mi na otázku, prečo to bolo vyhlásené ako dogma až takmer dvetisíc rokov po jej smrti, ktorí cirkevní Otcovia tzv. korene, to prehlasovali za pravdu a kde to nájdem….. zároveň tvrdíš, /na moju poznámku, že Vaše učenie sa mení od storočia po storočie/, že Vy nič vieroučné nemeníte… hm…

Cit: že Kristus raz príde na zem,

Príde ešte dvakrát, priateľu….. raz neviditeľne, keď sa so svojou cirkvou stretne v povetrí a druhýkrát ako sudca a víťaz…, ale to nájdeš v Písmach….

Cit: verím, že keď dokončím svoju púť tu na zemi, tak prejdem do druhého života, verím, že Kristus porazil smrť

Ja som si tým istý…. Prečo? Lebo to píše Boh v Písme.

Cit: verím, že Kristus porazil smrť, verím, v Boha, Otca, verím v Ducha Svätého...

Tieto námatkové veci - ani jedna z nich nie je overená FAKTOM. Preto som veriaci.

A teraz si to zaklincoval!!!! Ako to, že nie je overiteľné zmŕtvychvstanie? Nie je to víťazstvo nad smrťou a porážka smrti? Veď boli stovky svedkov ukrižovania a stovky svedkov stretnutia sa s živým Kristom…. Máš medzery v Písme…. Faktom je upálenie Husa, podľa svedkov, faktom je Hitlerov holokaust, podľa svedkov, faktom je vypálenie Ríma podľa svedkov…. Ale Ty s kľudom napíšeš, že to, že Kristus porazil smrť je vec neoveriteľná…, teda nedokázateľný fakt, hm, Tvoju vieru by som nechcel mať.

Cit: prídi k nám do kostola v ktorýkoľvek štvrtok a budeš účastný na prijímaní pod obojím spôsobom - ale musíš veriť, že je tam Kristus prítomný a byť v milosti posväcujúcej.

Rád prídem, ale zabudol si napísať kam!!! Hahahaha. Kedy, hahahaha, a podmieňuješ moju návštevu vierou v prítomnosť Krista. Kde je prítomný? Tam kde sa dvaja traja zídu v Jeho mene, alebo prítomný v oplátke?

Cit: Aniko, ak som veriaci, znamená to, že niečomu verím, čo nie je dokázateľné.

Toto je haľuz. Veríš, že žena je tehotná, lebo jej rastie bruško? Je to dokázateľné? Veríš, že príde autobus o pol piatej? Veď je to v cestovnom poriadku…. Tak isto sú v „cestovnom poriadku“ veriacich kresťanov, faktá, ktoré sa stali a udalosti ktoré prídu…. Nie sú dokázateľné? Ani tými udalosťami, proroctvami, čo sa už odohrali? Iba preto sa jedná o vieru? V ostatných prípadoch nie? Trochu prekrútený význam Židom 11.

Kľudne použi GMKov štýl a odpovedaj mi na všetko, čo je v mojom príspevku relevantné.
Z mojich posledných príspevkov si si vybral iba niečo... a na väčšinu si nereagoval, alebo len všeobecne.... verím a hototo...

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 26 júl 2005 :  08:14:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Iba expresne, aby bolo jasné, ako to vnímam:
O viere nemôžeme príliš diskutovať, lebo viera sa verí. Keď si niečo fyzicky overíš, tak to už nie je viera ale vedomosť. Aj Písmo písali ľudia a ja im verím, že to, čo tam je je správne. Verím, že videli Krista, že s ním žili a že im kázal, aby nám hlásali jeho učenie. Verím tomu.

Históriou Boha nijako neoveríš. Jediné, čo ostáva, je viera.

Ja verím, že v hostii je Kristus prítomný (nie ako z mäsa a kostí) celý a verím, že Mária, ako Bohom odpočiatku vyvovelá bola uchránená od dedičného hriechu, bola a zostala pannou a bola nanebovzatá a oroduje za mňa v nebi u svojho syna. A to, že napr. dogma o nanebovstúpení vznikla až "nedávno", je len v tom, že treba pochopiť, čo to dogma je: je to slávnostné vyhlásenie jednej z vieroučných právd. Po storočia sa zachovala a v mysliach ľudu pretrvávala viera, že Mária bola aj s telom vzatá na nebo. Ale keďže túto vieru začali mnohí napádať a prekrúcať, tak táto pravda viery bola slávnostne vyhlásená DE FIDE, aby sme my, ktorí tomu veríme, nemali ani najmenšej pochybnosti.
(Len tak pre zaujímavosť, nájdi si na google, od ktorých rokov sa zasväcovali kostoly k Panne Márii Namebovzatej... Zistíš zaujímavú skutočnosť)

A ešte na záver: ja som si neni istý, že či uvidím Boha po smrti. Ja tomu "len" pevne verím, že sa tak stane. Prosím ho, aby mi dal dostatok síl aby sa tak stalo. Ja "len" verím Písmu, že to tak bude...
Som proste veriaci. A Palino, mne sa zdá, že Ty si veriacim už dávno prestal byť, lebo máš až príliš istoty. Len aby to nebolo opovážlivé spoliehanie sa na Boha...

Ostatné podpichovania ohľadom prítomnosti Krista v hostii nebudem komentovať, snáď len o tak, že tomu opäť "len" verím. Ale moja viara je silná.
Zmŕtvychvstanie je overiteľné, no ja som sa diabla nepýtal, (a ani nikto z apoštolov) aký mal pocit zo zmŕtvychvstania a či ho naozaj "porazilo". Ja len verím prisľúbeniam, ktoré Boh dal a ktoré sa vypĺňali, že skutočne diabol dostal "po papuli"...
Ale "len" verím! Ty máš vo všetkom tomto istotu...? Tak potom nie si veriaci...

Ja mám detskú vieru v môjho Otca. Nevidel som ho, no cítim ho a verím, že ma ochraňuje.

Som proste veriaci!

Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 26 júl 2005 :  08:18:25  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Ďakujem za odpoveď.

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 26 júl 2005 :  12:07:41  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
Takže pravdy viery sa na tejto zemi exaktným dôkazom nedočkám. A je pravdou to, že ak verím v to, čo je overené - t.j. dokázané, nie je to viera ale poznanie. A to je riadny rozdiel.

Len ja nehovorím o "overovaní" si pravdy, ale o prijímaní. To sa môže diať možno logicky, emocionálne /no týmto spôsobom mi to pripadá neisté../, no pre mňa je to, keď počujem ten vnútorný hlas, ktorý mi povie - áno, to je pravda. Kým to nemam vnútorne odobrené, neviem veriť. A predpokladám, že aj Ty robíš nejakú selekciu a neveríš všetkému čo počuješ.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 26 júl 2005 :  12:12:52  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
A ešte
quote:
Pôvodne poslal veritas

Aniko: Funguje to tak aj niekde na strednom Slovensku?]
Veritas....Prečo by nemalo? (Len tam nežijem, tak neviem, aké majú poriadky sv. omší...)

Pýtala som sa, tu to tak nie je. V našom kostole nikdy nepríjímajú pod obojím spôsobom...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 26 júl 2005 :  12:29:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Aniko, dobre si povedala! ;) S týmto s tebou súhlasím: že určité pravdy viery musím PRIJAŤ. Áno, neuverím ihneď akejkoľvek "pravde" viery, no skúmam, porovnávam s ostatnými zložkami, radím sa ale hlavne (a tu ma teraz znesiete mnohí pod čiernu zem) verím autirite.

Existuje totiž viacero ciest poznávania pravdy: rozumom, zmyslami a pomocou autority.
Zmyslami Pána Boha nijako nezistím. Ak, tak len veľmi nedokonale.
Rozumom, je to už ďaleko lepšie - tu už je možné Boha spoznať (napr. príčina účinok...prvá príčina) Napr. vidím dym, tak rozumom viem, že tam niekde musí byť oheň.

Ale najviac viery a to si prosím uvedomme, sme získali od našich autorít. Najprv rodičia a ak nie oni, tak od našich duchovných vodcov...
Aby bol niekto pre mňa utoritou musí sa vo veciach o ktorých mi hovorí vyznať, musí byť dôverihodný a pravdovravný a to, o čom hovorí, musí aj žiť...

Teda som veriaci, ktorý neprijíma všetko ako teliatko, ale mám zmysly, rozum a autority, ktorým dôverujem. Týmto spôsobom ja prijímam pravdy viery do svojho života.

Ale opakujem, máločo mám 100% overené. Nemám istotu. Mám len obrovskú vieru a dôveru v toho, v koho verím - v Pána Boha.

A ešte k tomu prijímaniu pod obojím:
1. vaša obec nie je celé stredné Slovensko
2. záleží od kňaza, ako často a komu a kedy bude dávať sv. prijímanie pod obojím spôsobom.
3. katolícka Cirkev presne ustanovuje a POVOĽUJE podávanie sv. prijímania pod obojím spôsobom
4. my katolíci veríme, že Kristus je rovnako, vždy a celý prítomný v chlebe ako aj vo víne

Marcelllooo

Odoslaný - 26 júl 2005 :  12:36:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Hlupost. Ak je to tak, ako pises, potom sa nediv, ze si ponimany ako rozpravkar.

GMK vnima Boha a poznava aj zmyslami.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 26 júl 2005 :  12:43:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Tak, ako si videl naposledy Boha? Ako si počul Božie prikázanie? Ako si Boha nahmatal? Ako ti Boh chutí na jazyku? Ako si Boha nosom cítil...?

Je, samozrejme jasné, že ak vidíš okolie, tak rozum Ti povie, že niečo ten svet okolo muselo stvoriť. A niekto (autorita) Ti to aj vysvetí...

Lajos

Odoslaný - 26 júl 2005 :  12:50:52  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Pre mna je jedina 100% neomylna autorita BOH. Ine autority sa mozu aj mylit.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 26 júl 2005 :  13:05:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Kto Ti o Bohu povedal...? Kto Ti vysvetľoval Písma? Ako si sa naučil terminológiu, spôsoby modlitieb, rozprávanie sa s Bohom...
Na 100% viem, že Boh Ti to ako zmyslami nepovedal. Jedine cez niekoho a to si potom prijal rozumom.

Všetky tri cesty poznávania pravdy musíme používať. Nestačí len jedna z nich...

Ja v Boha verím a verím Bohu, že je so mnou. Aj pre mňa je autoritou, no dozvedám sa o Bohu prostredníctvom ľudí - tých, čo tiež uverili a snažia sa byť Bohu podobní - najmä láskou, dobrotou, porozumením...

Teda: Boh je pre mňa veľká utorita, ktorú však musím poznávať. A ja to dokážem jedine vierou, kde zapájam zmysly (menej), rozum (viac) a svedectvá druhých (najviac)...

Vlkodlak

Odoslaný - 26 júl 2005 :  13:07:26  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

Pre mna je jedina 100% neomylna autorita BOH. Ine autority sa mozu aj mylit.

A ten co trepal tie klince do tej slavnej brany ?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 26 júl 2005 :  16:08:05  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

Ale najviac viery a to si prosím uvedomme, sme získali od našich autorít. Najprv rodičia a ak nie oni, tak od našich duchovných vodcov...
Aby bol niekto pre mňa utoritou musí sa vo veciach o ktorých mi hovorí vyznať, musí byť dôverihodný a pravdovravný a to, o čom hovorí, musí aj žiť...

Hej, ja si tiež vážim ľudí, ktorí nasledujú Krista, sú pre mňa povzbudením /len neviem či by boli aj pre Teba /

A ešte k tomu prijímaniu pod obojím:
1. vaša obec nie je celé stredné Slovensko

A koľko farností Ti mám nájsť? Aj tak myslím, že jeden človek je dosť.
2. záleží od kňaza, ako často a komu a kedy bude dávať sv. prijímanie pod obojím spôsobom.
Žiadna jednotnosť...?
3. katolícka Cirkev presne ustanovuje a POVOĽUJE podávanie sv. prijímania pod obojím spôsobom
To je ako? Nebolo Tridentom určené, že laikom nie? Aké sú tie výnimky? A prečo potom tá nejednotnosť?
4. my katolíci veríme, že Kristus je rovnako, vždy a celý prítomný v chlebe ako aj vo víne
Tak prečo Pán Ježiš to dáva dvojmo? Prečo kňaz potom prijíma aj kalich?

Marcelllooo

Odoslaný - 26 júl 2005 :  16:15:04  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:

Tak, ako si videl naposledy Boha? Ako si počul Božie prikázanie? Ako si Boha nahmatal? Ako ti Boh chutí na jazyku? Ako si Boha nosom cítil...?

Nie, nevidel som Boha, ani som honecitil na jazyku, ba som ho ani necuchal, ale hmatom a sluchom som ho vnimal. Nie tak, ze som pocul nejake hlasy odnikadial, ale pocul. Rovnako som ho hmatovymi senzorami umiestnenymi v pokozke citil.

quote:
Je, samozrejme jasné, že ak vidíš okolie, tak rozum Ti povie, že niečo ten svet okolo muselo stvoriť. A niekto (autorita) Ti to aj vysvetí...

Prave si sa u GMK zhodil na plnej ciare a pripojil si sa k tym pablbom z druhej strany, ktori odsuvaju Boha do rise snov a fantazii.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 26 júl 2005 :  16:20:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Kto Ti o Bohu povedal...?
Boli tu vselijake snahy: Od RKC, az po jednotlivcov. Zaposobilo az osobne stretnutie.

Kto Ti vysvetľoval Písma?
Nikto, mam predsa vlastny rozum.

Ako si sa naučil terminológiu, spôsoby modlitieb, rozprávanie sa s Bohom...
Uplne prirodzene tak ako som si vytvaral vztah s hocikym.

Na 100% viem, že Boh Ti to ako zmyslami nepovedal. Jedine cez niekoho a to si potom prijal rozumom.
Nuz, tu mame potom ale logicky problem.

Majme totiz predpoklad:

1. Boh mi tozmyslami nepovedal.
1a. Dozvedel som sa to zmyslami od sprostredkovatela.

Teraz sa dostavame k situacii, ktora je trosku komplikovana: Na tohto zvestovaterla mozme nahliadat dvomi sposobmi:

2a. Boh mu to nepovedal zmyslami - vrat sa na 1.
2b. Boh mu to povedal pomocou zmyslov - Poom mame ale dolezity problem - preco to mne povedat nemohol?

A taktiez sa dostavame k dalsiemu nemenej zavaznemu problemu: Kto vnimal Boha a jeho slovo zmyslami?

Ja v Boha verím a verím Bohu, že je so mnou. Aj pre mňa je autoritou, no dozvedám sa o Bohu prostredníctvom ľudí - tých, čo tiež uverili a snažia sa byť Bohu podobní - najmä láskou, dobrotou, porozumením...
To je sice fajn, ale prave si odsunul Boha do uzadia a v mojich ociach si zasa klesol dakam dole.

Teda: Boh je pre mňa veľká utorita, ktorú však musím poznávať. A ja to dokážem jedine vierou, kde zapájam zmysly (menej), rozum (viac) a svedectvá druhých (najviac)...
A pritom to mas robit presne naopak...

veritas

Odoslaný - 26 júl 2005 :  16:25:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
A pritom to mas robit presne naopak...
Domnievam sa, že nie:
quote:
Zaposobilo az osobne stretnutie.
Naozaj sa domnievam, že viac sa dá povedať osobným príkladom, rozhovorom s autoritou (kto je autorita som už vyššie naznačil) t.j. priamym kontaktom so živou vierou, ako len zmyslami, či len rozumom. A spomenul som aj, že všetky tri cesty poznávania máme využívať...
quote:
Kto vnimal Boha a jeho slovo zmyslami?

Apoštoli? Veru áno. Predtým: patriarchovia? Áno.

Marcelllooo

Odoslaný - 26 júl 2005 :  16:55:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Od konca.

quote:
Kto vnimal Boha a jeho slovo zmyslami?

Apoštoli? Veru áno. Predtým: patriarchovia? Áno.

Ked mohli oni, ja nemozem? Tak si sa vyjadril nielen explicitne, ale i ironicky. Nerozumiem celkom dobre tvojmu postoju.

Naozaj sa domnievam, že viac sa dá povedať osobným príkladom, rozhovorom s autoritou (kto je autorita som už vyššie naznačil) t.j. priamym kontaktom so živou vierou, ako len zmyslami, či len rozumom.
Ja tieto moznosti predsa nevylucujem...

A spomenul som aj, že všetky tri cesty poznávania máme využívať...
Aj si naznacil vahu jednotlivych sposobov.

mirecnr

Odoslaný - 27 júl 2005 :  04:25:47  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
quote:
GMK: Ked mohli oni, ja nemozem?

GMK, vies, Boh si vyvolil ludi, ktorym sa zjavil viditelne. K inym hovoril - vid prorokov. Neboj sa, nie si v Jeho ociach menejcenny, a ked sa stisis a zapocuvas, prehovori aj k Tebe. Aj ked to mozno nebudu proroctva, nemiluje Ta vsak o nic menej, ako kohokolvek ineho. Nad Tvojim pokusom dat si ruky vbok, vypnut hrud a dupnut, ze aj Ty chces, ked ini mohli...sa vsak iba pousmeje. On nie je s Tebou v krcme na pivku a nerozklepu sa mu kolena ked povies "Tak pod von!"

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 27 júl 2005 :  08:15:25  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
GMK, ale aj ostatní: na Boha sa nemožno pozerať zmyslami - t.j. napr. fyzickým zrakom, či sluchom, ale zrakom viery, sluchom viery...

A váhu, ktorú som naznačil, platí a nevymyslel som to ja, ale študovanejší odo mňa. Naozaj najviac právd sme sa dozvedeli od našich spolublížnych, ktorých máme za utority (sú čestní, v problematike sa vyznajú, dôverihodní, neklamú...), potom rozumom (poznaním) a až nakooniec tak, že som si niečo "ohmatal", vyskúšal... Takáto je váha ciest pri poznávaní pravdy (pravdy okolo nás, ale aj duchovnej - t.j. Božích právd)

Marcelllooo

Odoslaný - 27 júl 2005 :  08:34:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
GMK, vies, Boh si vyvolil ludi, ktorym sa zjavil viditelne. K inym hovoril - vid prorokov. Neboj sa, nie si v Jeho ociach menejcenny, a ked sa stisis a zapocuvas, prehovori aj k Tebe.
Ty si zmeskal niekolko poslednych hodin a zabudol si si precitat predchadzajuce prispevky???

GMK predsa tvrdil, ze k nemu Boh hovori.

Marcelllooo

Odoslaný - 27 júl 2005 :  08:37:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
GMK, ale aj ostatní: na Boha sa nemožno pozerať zmyslami - t.j. napr. fyzickým zrakom, či sluchom, ale zrakom viery, sluchom viery...
Je totok uz naozaj mozne? Nedivim sa uz heretickym spoluobcanom a ich cynickemu usklabku, ked veriaci katolik zosmoli nieco taketo.

A váhu, ktorú som naznačil, platí a nevymyslel som to ja, ale študovanejší odo mňa.
Blablablablablablablabla.

Naozaj najviac právd sme sa dozvedeli od našich spolublížnych, ktorých máme za utority (sú čestní, v problematike sa vyznajú, dôverihodní, neklamú...), potom rozumom (poznaním) a až nakooniec tak, že som si niečo "ohmatal", vyskúšal... Takáto je váha ciest pri poznávaní pravdy (pravdy okolo nás, ale aj duchovnej - t.j. Božích právd)
Kto je to 'MY', v mene ktorych vystupujes? Lebo tvrdenie ktore uvadzas nie je vseobecne platne.

veritas

Odoslaný - 27 júl 2005 :  08:37:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
GMK predsa tvrdil, ze k nemu Boh hovori.

Je to možné. Ak ho skutočne aj fyziologickými zmyslami počuješ, máš unikátny dar: súkromné zjavenia... Skúmaj, či sú pravé a či sú Božie. A určite sa poraď s kňazom o týchto zjaveniach...
Pokiaľ sú to iné prejavy komunikácie s Bohom, tak také mám(e) aj my /t.j. veriaci/. To je komunikácia vierou, slovami viery, dôvery, lásky...

P.S.
Ešte by som Ťa rád poprosil, že keď sa domievaš, že som niečo zle napísal, tak ma oprav - ale konkrétne. Nie iba v zmysle "hovoríš zle"... Ukáž, čo som zle povedal a povedz, ako to vnímaš Ty... Inak je to iba štekanie do tmy...

Marcelllooo

Odoslaný - 27 júl 2005 :  08:58:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ešte by som Ťa rád poprosil, že keď sa domievaš, že som niečo zle napísal, tak ma oprav - ale konkrétne. Nie iba v zmysle "hovoríš zle"... Ukáž, čo som zle povedal a povedz, ako to vnímaš Ty... Inak je to iba štekanie do tmy...
Kde som ti jasne nepovedal, ci nenaznacil, ze v com sa mylis?

amerika1

Odoslaný - 27 júl 2005 :  19:22:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

Cit: a bola nanebovzatá...

Hm... moja otázka znela: Prečo sa to traduje až od polovice minulého storočia???
Alebo to nepatrí do Tradície? Nie je to vieroučná dogma?

Netraduje sa to od minuleho storocia . To je omyl . Tato tradicia pretrvava starocia . A ako dokaz je , ze i pravoslavny , ktori nie su v spolocenstve s Katolickou Cirkvou svatia sviatok usnutia Panny Marie , co nie je v rozpore s katolickou vierou , pretoze nikde nehovoria o smrti Panny Marie . A ked chces dat svoje ucenie do suladu s Pismom , tak mi na zaklade Pisma Dokaz jeden hriech Panny Marie . Kedze my verime , ze bola pocata bez dedicneho hriechu , tak nemohla zomriet , lebo smrt je nasledok hriechu .
Mylis sa a podla mna si pleties vyhlasenie dogmy o neposkvrnenom pocati s nanebovzatim .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 27 júl 2005 :  21:06:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To Amerika1
Hm, nemýlim si dogmy... nemýlim si nepoškvrnené počatie a nanebovzatie...

Nepoškvrnené počatie je splodenie Pána skrze Ducha Svätého....

Na druhej strane: po Otcovi bol Boh, po mame človek. Prečo? Lebo človek musel poraziť hriech... Pre Boha by to bola maličkosť, poraziť a zničiť Satana... nemohol to však urobiť takýmto spôsobom, lebo by nedodržal Svoje vyhlásenie o spravodlivosti, preto sa to odhralo tak ako sa to odohralo... Kristus, ktorý prišiel na svet ako druhý Adam, /teda bez hriechu/ porazil smrť, satana ale musel byť zároveň človekom z hriešneho druhu... a tou stranou hriešneho druhu bola Mária.

Nikde nie je napísané, že Mária bola bez hriechu... bola iba bránou ktorou prišiel na svet Spasiteľ v podobe človeka. To znamená, že Mária bola obyčajný človek, ktorý síce bol oslovený DS a bol veriacim, následne svätým, tak ako každý kto uverí a odovzdá volant riadenia svojho života Bohu v mene Ježiša Krista a pod vedením Ducha Svätého.

To, že Mária bola obyčajnou veriacou ženou dosvedčujú fakty o Ježišových súrodencoch.. inak, prečo by bol Boh taký povedzme "egoista", že by nedoprial Márii šťastné manželstvo s kopou detí? A to dosvedčuje Písmo.

Takže keď to bola obyčajná žena s obyčajnou vierou, s neobyčajným poslaním, prečo by mala byť iná ako Ty , ja, a iní... všetci máme dedičný hriech... Mária nie je výnimkou.

Podmieňovať a dokazovať Máriine nanebovstúpenie neprítomnosťou "dedičného" hriechu, je zavádzajúce učenie, ktoré nemá v Písmach žiaden podklad....
Ak má, čakám, že mi ho uvedieš.

<°)))))><(

Strana: z 14 Previous Topic: Otvorený dopis Téma Next Topic: Mám problém  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06