|
Odoslaný - 27 júl 2005 : 22:47:05
|
quote: Pôvodne poslal pavelba To, že Mária bola obyčajnou veriacou ženou dosvedčujú fakty o Ježišových súrodencoch.. inak, prečo by bol Boh taký povedzme "egoista", že by nedoprial Márii šťastné manželstvo s kopou detí? A to dosvedčuje Písmo.
Ked ideme debatit o tom ktore knihy patria a ktore nie do Pisma, prizvukujes nutnost poznania Hebrejskej stylistyky, spomenies mena odbornikov na pol strany ... Ked vsak pises o Kristovych surodencoch, pouzivas iny meter, o sposobe vyjadrovania ani slovo, prizmurujes oko ...
Paly, Paly, nie si tak trocha posadnuty ? Co tak na chvilu vypnut. Je teplo, zobut topanky a len tak naboso, prejst sa po trave ... |
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 06:52:36
|
vies, pali, "nielen Pismom je clovek zivy"..., kde mas napisane, ze iba skrze Pismo ziskas vykupenie? pripadas mi ako maly chlapcek, ktory v potoku nasiel krasny trblietavy kamen, drzis ho hrdo v ruke a myslis si, ze je najkrajsi, najuzasnejsi a jediny na svete, a nechces pripustit, zeby v tom pokoku mohli byt aj ine, krajsie. A ked Ti chce niekto iny ukazat nieco podobne, ako mas Ty, das mu svojim kamenom po hlave, lebo Ti naburava Tvoju predstavu uzasnosti a jedinecnosti... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 08:01:51
|
To: Vlkodlak Cit:Ked vsak pises o Kristovych surodencoch, pouzivas iny meter, o sposobe vyjadrovania ani slovo, prizmurujes oko ...
Dovolil som si použiť vlastné slová, lebo o Ježišových súrodencoch som už písal. Pre Teba to však rád zopakujem:
V SZ sa označenie "brat" vzťahovalo aj na mužov toho istého pokolenia, toho istého národa, na spojenca, priateľa, osobu toho istého úradu, suseda a človeka vôbec. Aj v dobe Ježišovho pôsobenia sa slovom "brat" označuje jednak pokrvný príbuzný a jednako duchovná spriaznenosť. V prenesenom slova zmysle znamená "brat" spolukresťana, ktorého prvorodený brat je Ježiš. Rim 8:29; Žd 2:11 a nasl.. Medzi Ježišovými učeníkmi bolo niekoľko bratov, napr. Šimon a Ondrej, Jakub a Jan. Podľa Mar 6:3 mal Ježiš "bratov", Jakuba, Jozesa, Judu a Šimona. Doprevádzali jeho matku do Káni Galilejskej a odtiaľ do Kafarnaum Jan 2:12. Ďalej sa hovorí, že ani "Jeho bratia" mu neverili Jan 7:5. Po zmŕtvychvstaní sa s nimi stretávame medzi učeníkmi. Sk 1:14. Tam sa píše o "Všetkých" so ženami a Márii a o "Jeho bratoch". V Gal 1:19 sa znova píše o Jakobovi ako o "bratovi Pána".
V Ježišovom rodnom meste vyjadrili ohromenie nad tým, že brat Jakuba, Jezesa, Júdov Šimonov, má takú múdrosť a moc /Marek 6:2-3!!/ V tejto otázke existujú dokonca tri učenia. 1. „Bratia“ boli súrodencami Ježiša, deti Márie a Jozefa. Z Luk 2:7 a Mat 1:25 prirodzene vyplýva, že po narodení Pána existoval medzi Jozefom a Máriou normálny manželský vzťah. Tento pohľad vehementne zastával Helvidius v 4. storočí, ale vo svetle stále atraktívnejšieho učenia o trvalom panenstve Mária , v dobe kedy sa rozrastalo asketické hnutie sa stal herézou. Až od čias reformácie sa táto vec začala verejne rozoberať a toto učenie začali zastávať protestanti do dnes. 2. „Bratia“ boli detmi Jozefa s nejakou predchádzajúcou manželkou. Túto teóriu, poprvýkrát prezentovanú v treťom storočí a zastávanú Epifanom v 4. storočí , prijala do svojho učenia pravoslávna cirkev. 3. „Bratia“ boli v skutočnosti Pánovými bratrancami. Tento názor presadzoval Jeroným na obranu učenia o trvalom panenstve. Zakladá sa nasledujúcich predpokladoch: a) správna interpretácia Jan 19:25 je tá, že pri kríži stáli tri a nie štyri ženy, teda Mária, matka Ježišova, jej sestra stotožnená s Marií Kleofášovou a Maria Magdaléna. b) Druhá Mária z jana je totožná s Máriou, ktorá je známa z Mar 15:40, ako matka Jakuba mladšieho a Jozefa. c) Tento Jakub mladší je apoštolom, v Mar 3:18, nazvaný „syn Alfeov“ d) Druhá Mária v Jan 19:25, bola vydatá za Alfea.. Prečo sa jej hovorilo „Kleofášova“, čo znamená to isté ako manželka Kleofáša, Jeroným nevedel, čo aj sám priznal.
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 08:33:21
|
Kokso, toľko bludov po kope... Ani nemám chuť k tomu niečo písať... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 08:34:45
|
Amerika1 Nechcelo sa mi už púšťať do týchto debát.., no vyhlasujete tu isté pravdy tak sa zas pýtam:
Netraduje sa to od minuleho storocia . To je omyl . Tato tradicia pretrvava starocia . Teda od kedy? Ktorý cirkevný otec písal o nepoškvrnenom počatí....?
A ako dokaz je , ze i pravoslavny , ktori nie su v spolocenstve s Katolickou Cirkvou svatia sviatok usnutia Panny Marie , co nie je v rozpore s katolickou vierou , pretoze nikde nehovoria o smrti Panny Marie . Vieš čo myslia tým „usnutím“?
A ked chces dat svoje ucenie do suladu s Pismom , tak mi na zaklade Pisma Dokaz jeden hriech Panny Marie . Kedze my verime , ze bola pocata bez dedicneho hriechu , tak nemohla zomriet , lebo smrt je nasledok hriechu . Prečo nazýva Boha svojím Spasitelom? Od čoho ju spasil? Luk 1,46-48: Mária hovorila: "Velebí moja duša Pána a môj duch jasá v Bohu, mojom Spasiteľovi, lebo zhliadol na poníženosť svojej služobnice. Hľa, od tejto chvíle blahoslaviť ma budú všetky pokolenia. Eliáš tiež nezomrel – bol nepoškvrnene počatý?
Vĺčik: Ked vsak pises o Kristovych surodencoch, pouzivas iny meter, o sposobe vyjadrovania ani slovo, prizmurujes oko ... "Bratia" mi nevadia. Skorej mám problém s Mat.1,25 – a výrazom „dokým – kým“. Prečo to tam evanjelista dal?
Co tak na chvilu vypnut. Je teplo, zobut topanky a len tak naboso, prejst sa po trave ... Prečo, ak niekto poukazuje na písmo, sa Vám to zdá ako posadnutosť? Triezvosť sa dá docieliť rôznymi spôsobmi, predpokladám, že aj čítaním Písma. Toto hore je najlepšie kým je rosa, tráva je mäkšia..., ale či sa tým dá docieliť Božia triezvosť... neviem.
Mirecnr .... "nielen Pismom je clovek zivy"..., kde mas napisane, ze iba skrze Pismo ziskas vykupenie? Vykúpenie je skrze Krista. On je slovo.., chlieb. Či nie? Nie je jeho slovo duch a život? Na čo staviate teda dogmy?
|
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 08:35:58
|
To: Veritas
Pre niekoho bludy, pre niekoho reálny pohľad z viacerých strán....
Keď nechceš, tak nič nepíš... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 09:02:16
|
quote: Aniko:Mirecnr .... "nielen Pismom je clovek zivy"..., kde mas napisane, ze iba skrze Pismo ziskas vykupenie? Vykúpenie je skrze Krista. On je slovo.., chlieb. Či nie? Nie je jeho slovo duch a život? Na čo staviate teda dogmy?
To len ja mam pocit, ze u paliho je Pismo nad vsetkym ostatnym, aj nad Jezisom? vari nevidis v paliho slovach priam hrube osocovanie Marie? ze si z nej Boh urobil iba akysi nastroj? V tomto spociva jeho viera, laska, ze osocuje, utoci a ponizuje Jezisovu matku? Dokelu, ved to je uz aj proti ludskej slusnosti... prepac teda, ze som nieco vobec napisal. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 09:05:19
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Pre niekoho bludy, pre niekoho reálny pohľad z viacerých strán....
Keď nechceš, tak nič nepíš...
Pavle, pre Teba su to teorie, kopa slova filozofovania, kde je Tvoja viera? Hla, ake veci sa udiali v Tvojom zivote, obratil si sa, preco tie "zazraky" neskumas "realnym pohladom"? preco veris len tomu, co skusis na vlastnej kozi, dotknes sa vlastnymi rukami? a vsetko ostatne je mimo, "lebo to nie je v Pisme"? vari Ta Pismo obratilo? Si ako Tomas, priatelu... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 09:05:19
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
Amerika1 Nechcelo sa mi už púšťať do týchto debát.., no vyhlasujete tu isté pravdy tak sa zas pýtam:
Netraduje sa to od minuleho storocia . To je omyl . Tato tradicia pretrvava starocia . Teda od kedy? Ktorý cirkevný otec písal o nepoškvrnenom počatí....?
A ako dokaz je , ze i pravoslavny , ktori nie su v spolocenstve s Katolickou Cirkvou svatia sviatok usnutia Panny Marie , co nie je v rozpore s katolickou vierou , pretoze nikde nehovoria o smrti Panny Marie . Vieš čo myslia tým „usnutím“?
A ked chces dat svoje ucenie do suladu s Pismom , tak mi na zaklade Pisma Dokaz jeden hriech Panny Marie . Kedze my verime , ze bola pocata bez dedicneho hriechu , tak nemohla zomriet , lebo smrt je nasledok hriechu . Prečo nazýva Boha svojím Spasitelom? Od čoho ju spasil? Luk 1,46-48: Mária hovorila: "Velebí moja duša Pána a môj duch jasá v Bohu, mojom Spasiteľovi, lebo zhliadol na poníženosť svojej služobnice. Hľa, od tejto chvíle blahoslaviť ma budú všetky pokolenia. Eliáš tiež nezomrel – bol nepoškvrnene počatý?
Vĺčik: Ked vsak pises o Kristovych surodencoch, pouzivas iny meter, o sposobe vyjadrovania ani slovo, prizmurujes oko ... "Bratia" mi nevadia. Skorej mám problém s Mat.1,25 – a výrazom „dokým – kým“. Prečo to tam evanjelista dal?
Co tak na chvilu vypnut. Je teplo, zobut topanky a len tak naboso, prejst sa po trave ... Prečo, ak niekto poukazuje na písmo, sa Vám to zdá ako posadnutosť? Triezvosť sa dá docieliť rôznymi spôsobmi, predpokladám, že aj čítaním Písma. Toto hore je najlepšie kým je rosa, tráva je mäkšia..., ale či sa tým dá docieliť Božia triezvosť... neviem.
Mirecnr .... "nielen Pismom je clovek zivy"..., kde mas napisane, ze iba skrze Pismo ziskas vykupenie? Vykúpenie je skrze Krista. On je slovo.., chlieb. Či nie? Nie je jeho slovo duch a život? Na čo staviate teda dogmy?
Nehovoril som v tej suvislosti o neposkvrnenom pocati , ale o nanebovzati . Nebudem hovorit za pravoslavnych , ale v tejto otazke nie je medzi katolikmi a pravoslavnymi ziadny teologicky problem Maria je dokonala v laske k Bohu a ako predstavitelka ludstva v bozom plane spasy nazyva Boha spasitelom , lebo bez jeho milosti by nebola ani bez dedicneho hriechu . Preco je taky problem pochopit , ze ak Boh ma plan spasy cloveka skrze vtelenie , a toto vtelenie musi predchadzat suhlas zeny " Stan sa mi podla tvojho slova " tak vo svojej vsemohucnosti moze urobit vsetko , aby tomuto planu spasy nic nestalo v ceste . Tu v osobe Panny Marie ide viac o oslavu Boha ako cloveka . To je stale kamen urazu . Nepochopenie , ze marianska ucta , ak je autenticka musi byt kristocentricka . Elias nezomrel . Dobre , ale preco nezomrel ? Bolo bez hriechu . Nebol . Tak preco nezomrel ? Z milosti Bozej , z Bozieho rozhodnutia . Tento argument sluzi skor pre ako proti , lebo dokazuje , ze Boh moze v ojedinelych pripadoch konat proti prirozenosti . Lebo nevieme preco Boh vzal prave Eliasa do neba zo vsetkych prorokov . Tak ak Boh kona proti prirozenosti v pripade Eliasa , preco nemoze konat v pripade Marie ak ide o Bozi plan spasy a vtelenia . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 09:35:48
|
Paly a nezanedbala potom Maria vychovu svojich dalsich deti ? Pozri, ked visel Kristus na krizi, bola tam ona, Janovi ju dali na krk - hla tvoja matka - hla tvoj syn. O surodencoch(i dedidcoch) ani slovo. Dokonca i nejaky Simon sa musel z prace vratit neskor ako predpokladal ... Nebolo po ruke brata ani sestry, co by braskovi pomohli niest bremeno ... |
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 10:06:15
|
Veru, božia rodina asi nejako spolu nedržala... Mária s Jozefom asi neboli najlepší rodičia, keď nadŕžali len jednému... A súrodenci boli tiež akýsi čudní, keď jediná z rodiny bola pod krížom len matka...
A aj učeníci. Že sa nejako viacej Ježišovi bratia neangažovali... Určite by mali čo povedať okoliu - ako Kristus žil, ako vyrastal - veď keby boli jeho pokrvní bratia, museli vidieť, ako sa pripravuje na svoje poslanie (napr. modlitbou)... Že nenapísali žiadne pamäti... Toto mi je čudné... O Ježišovi písali samí cudzí ľudia a dokonca len z rozprávania (Lukáš len spisuje počuté o ježišovom dectve. Keby mal Kristus súrodencov, tak by sa nešiel opýtať rovno ich...? A nespomenul by to...?)
Ale skôr to asi bude tak, že Ježiš bol sám, mal jednu Matku a jedného Otca a pestúna Jozefa... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 11:19:39
|
quote: Pôvodne poslal veritas
Veru, božia rodina asi nejako spolu nedržala... Mária s Jozefom asi neboli najlepší rodičia, keď nadŕžali len jednému... A súrodenci boli tiež akýsi čudní, keď jediná z rodiny bola pod krížom len matka...
A aj učeníci. Že sa nejako viacej Ježišovi bratia neangažovali... Určite by mali čo povedať okoliu - ako Kristus žil, ako vyrastal - veď keby boli jeho pokrvní bratia, museli vidieť, ako sa pripravuje na svoje poslanie (napr. modlitbou)... Že nenapísali žiadne pamäti... Toto mi je čudné... O Ježišovi písali samí cudzí ľudia a dokonca len z rozprávania (Lukáš len spisuje počuté o ježišovom dectve. Keby mal Kristus súrodencov, tak by sa nešiel opýtať rovno ich...? A nespomenul by to...?)
Ale skôr to asi bude tak, že Ježiš bol sám, mal jednu Matku a jedného Otca a pestúna Jozefa...
Alebo podla pravdila "doma nie je nikto prorokom" sa od neho distancovali. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 11:30:11
|
Ale keď mal dvanásť, tak ešte by mali byť s ním...? Nie? Veď keď sa "stratil" pri púti do Jeruzalema, tak je napísané, že ho hľadali len matka (Mária) a otec (Jozef). A nikto iný... Keby mal súrodencov, určite by ho hľadali aj oni...
Ale čo ak mala Mária ďalších synov až po smrti Ježiša...? Ale s Jozefom ťažko - bol už v čase Kristovej smrti zosnulý... Tak potom s kým...? A navyše, kto by si ženu - skoro päťdesiatročnú - bral za manželku (vek asi 15 keď prišiel anjel + 33 rokov keď Kristus zomiera)? A 50 rokov je už dosť rokov... aj na splodenie a výchovu detí...
Proste mne a mnohým iným a múdrejším odo mňa, to jasne vychádza, že Ježiš bol jediným synom Márie.
A ešte šplechnem: ak by existoval hrob Márie - matky Krista, nebol by azda najväčším pútnickým miestom...? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 12:15:25
|
Amerika1 Maria je dokonala v laske k Bohu a ako predstavitelka ludstva v bozom plane spasy nazyva Boha spasitelom , lebo bez jeho milosti by nebola ani bez dedicneho hriechu . Je predstaviteľkou /čo tým myslíš/ akého ľudstva – hriešneho – či nehriešneho /nehriešne už nepotrebuje spasenie.../?
Preco je taky problem pochopit , ze ak Boh ma plan spasy cloveka skrze vtelenie , a toto vtelenie musi predchadzat suhlas zeny " Stan sa mi podla tvojho slova " tak vo svojej vsemohucnosti moze urobit vsetko , aby tomuto planu spasy nic nestalo v ceste . Toto nemám problém pochopiť. Boží plán spasenia + slobodné rozhodnutie Máriino poslúchnuť, a ďalej poslúchnutie Petrovo, Pavlovo.... /v SZ – Abrahámovo,..... Jeremiášovo..../
Tu v osobe Panny Marie ide viac o oslavu Boha ako cloveka . To je stale kamen urazu . Nepochopenie , ze marianska ucta , ak je autenticka musi byt kristocentricka . Ak je to tak, prečo všade u RKC vidím, že sa jej zverujú, prosia ju, aby ich osvietila, aby ich viedla, bdela, vypočúvala, prihovárala, vytvárajú si úzky a dôverný vzťah k nej....... /subjektívny dojem - viac ako ku Kristovi/ Prečo o tomto všetkom nepíšu apoštoli /aj cirk.otcovia/, prečo píšu len o Otcovi, Synovi a D.Svätom.../?/
Elias nezomrel . Dobre , ale preco nezomrel ? Bolo bez hriechu . Nebol . Tak preco nezomrel ? Z milosti Bozej , z Bozieho rozhodnutia . Tento argument sluzi skor pre ako proti , ... Amerika1, mne je jedno či je pre alebo proti, ja sa pýtam.....
Veritas: A aj učeníci. Že sa nejako viacej Ježišovi bratia neangažovali... Určite by mali čo povedať okoliu - ako Kristus žil, ako vyrastal - veď keby boli jeho pokrvní bratia, museli vidieť, ako sa pripravuje na svoje poslanie (napr. modlitbou)... Že nenapísali žiadne pamäti... Toto mi je čudné... O Ježišovi písali samí cudzí ľudia a dokonca len z rozprávania (Lukáš len spisuje počuté o ježišovom dectve. Keby mal Kristus súrodencov, tak by sa nešiel opýtať rovno ich...? A nespomenul by to...? Prečo, veď bola predsa medzi nimi Jeho matka....?
A ešte šplechnem: ak by existoval hrob Márie - matky Krista, nebol by azda najväčším pútnickým miestom...? Bezpochyby, dokonca väčším ako Kristov..../ospravedlňujem sa, ale nedalo sa mi nereagovať/
|
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 21:42:43
|
To: Mirecnr Pavle, pre Teba su to teorie, kopa slova filozofovania, kde je Tvoja viera?
Moja viera je práve taká, že korešponduje s Božím slovom, ktorá napr. nepopiera ani existenciu Pánových bratov.... podľa Písma Je to živá viera opierajúca sa o Písmo, nie o poznanie ľudí.., ktorých Vy označujete ako cirkevných Otcov, Otcov cirkvi...
Poznanie ľudí, poznanie od Boha skrze ľudí a skrze priame pôsobenie, ktoréje v súlade s Písmom, ktoré poskytuje alternatívy, ktoré sú overiteľné Písmom, je to čomu verím... a je mi šumafuk, či sa pritom nazývajú katolíci, moslimovia alebo protestanti. Keďže toto poznanie, ktoré mi potvrdzuje Duch Svätý, mi dávajú i evanjelisti a biblisti... odvolávam sa na nich a nie na organizáciu, nech sa už odvoláva na čokoľvek....a nech sa volá akokoľvek
Ešte sa vrátim ku Kristovým bratom.
Darmo mi tu vysvetľujete, že Mária ako 50 ročná ťažko mohla mať potomkov... pravdou je, že Ježišovi bratia sa narodili po narodení Ježiša... Ďaľšou pravdou je, že svojho brata považovali za akúsi čiernu ovcu rodiny, preto sa k nemu nehlásili. Ak chceš verše... nemám problém...
Skôr je ale na pováženie dôvod, prečo tak vehementne odmietate ďalších potomkoch Márie, súrodencov Krista podľa človeka, no nie podľa Boha. Jednoducho by tak padol Mariánsky kult, ktorý odvádza ľudí od Krista!!!!
Krkolomné výklady o bratrancoch, Márii Kleofášovej sú načo dobré? Spýtam sa na čo a komu slúžia? Prečo práve pre katolíkov je tak dôležité, aby Ježiš bol jedináčik? Odpoviem si sám, v duchu toho ako to vidia reálne zmýšľajúci veriaci: kvôli učeniu o Márii. Inak kvôli ničomu inému. Mne by bolo v podstate jedno, či mal Pán bratov a sestry, a či nie. Jeho čin na Golgote, Jeho vykúpenie jasne ukazuje koho Boh a s akým plánom poslal. Ukazuje ku komu sa máme obracať, kto je ako jediný prostredník medzi Otcom a nami. Ani anjelíček strážníček, ani sv Cyril, ani snežná Mária nikto ti nemôže sprostredkovať odpustenie a spásu, to musíš sám Ty a Pán. Tak ako raz budeš raz pred ním stáť, tak pred ním stojíš aj teraz. Medzi Vami nie je nikto. A neviem, čo mu odpovedia tí, ktorý sa snažia prísť k Nemu cez Máriu, keď sa ich opýta: "Prečo si šiel za mojou matkou? Ty mi neveríš? Prečo si sa neobracal na Mňa? A Ja Ťa mám teraz prijať? :-("
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 22:34:32
|
Paly, fantaziu mas, to sa musi uznat. Normalne by som si aj s tebou rad sadol na pivo. Ked za triezva dokazes vymyslat take story, kto vie co ta napadne po dvoch-troch ...
Dame sa dokopy, ked zasa pojdem na sluzobku ? |
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2005 : 22:39:42
|
Nie som proti, pivo mám rád.... i keď do určitej miery..... môj mail je: pavelba@centrum.sk |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 00:01:37
|
To: Vlkodlak
Cit: Paly, fantaziu mas, to sa musi uznat.
Hm, fantázia je obrazotvornosť, predstavivosť, výmyseľ, výtvor predstavivosti a pod...
Hm, dedukcia je logické odvodzovanie jednotlivého prípadu, posudzovanie jednotlivého materiálu, poznatkov s úmyslom prísť k záveru, prípadne záveru zo všeobecných poznatkov...
A tak teraz posúď, či som bol fantasta "ala" Jules Verne, alebo človek hľadajúci pravdu na základe všetkých dostupných info.... či už z kat. strany, pravoslávnej, protestantskej... preto toľko vysvetlení a učení.... ktoré ste napokon šmahom ruky odsúdili tak ako Veritas....
Tiež nereagujem na príspevky, ktorým nerozumiem, viď príklady GMK-ových príspevkov. Je však pravdou, že na základe takýchto príspevkov sa snažím nájsť pravdu, resp. overiť si, nakoľko je ten či oný príspevok pravdivý.... čo Vy odmietate, viď reakciu Veritasa: "Bludy, nechce sa mi reagovať...."
Ďaľšou pravdou je, že Vy sa tieto moje príspevky nesnažíte porovnať s pravdou, ale vyhlasujete o mne, že vieru iba hlásam a nežijem ju. Pritom ma nepoznáte, pritom súdite, pritom odsudzujete, pritom Vás štve, že argumenty, ktoré by ste potrebovali sa odvolávajú iba na chabú "tradíciu" a "učenie" pochádzajúce z ľudí, ktorí apoštolmi nikdy neboli, i keď sa za nich vyhlasovali, /papeži/ či apoštolský "úrad" im vo vašich očiach takúto právomoc prisudzuje. Pritom dejiny a história svedčí o opaku, vďaka ich prešľapom a omylom ich skôr stavia do pozície antikristov.
Iste sa nedá poprieť, že od prvotnej cirkvi, cca 60 rokov po Kristovi sa veriaci spoliehali na znamenia opisujúce posledné časy. Tie znamenia videli v konaní cirkvi, ktorú Vy označujete ako nezničiteľnú cirkev Kristovu, na základe toho, že je tu už tak dlho.
Všetky znamenia, však prichádzajú až dnes. Medzi ne rátam globalizáciu, čo nebolo v minulosti možné, odklon od čistého učenia Krista, čo praktizujete po celý čas Vášho pôsobenia na scéne náboženstva, ďalej návrat Izraelského národa na svoje územie, ďalej nenávisť a útoky voči tomuto národu,/nehovorí o útokoch z Vašej strany, ale všeobecne/, ďalej spájanie sa všetkých náboženstiev po rúškou ekumenizmu, mám tu na mysli všetky náboženstvá, nielen kresťanské..... dôkazov je dosť a dosť.
Vaše učenie a dôkazy viery sú len z hľadiska Božej lásky, a neakceptujete Božie príkazy ohľadom oddelenia sa od neveriacich, ohľadom neťahania jarma z tými, ktorí si Písmo prispôsobujú, a s tými, ktorí vyznávajú a uznávajú len to čo im vyhovuje, či už ohľadom Božej Spravodlivosti, ktorá je fundamentálna a nekompromisná...Spravodlivosť odmietate a staviate ju do pozície niečoho v budúcnosti, čomu sa dá vyhnúť príslušnosťou k cirkvi, a v prípade omylu jednotlivca sa všetko vyrieši očistcom.... to je smiešne učenie, ktoré ponižuje a znevažuje Kristovu obeť!!!!!
Iste, učenie o láske, celá 13 kap 1Kor je učením, ktoré plne rešpektujem a snažím sa podľa neho žiť! Ale tak ako vidím túto časť, vidím aj ostatné.... napr. toto budete činiť na moju pamiatku... a činíte to?????
Alebo: Ján 5:24 Ameň, ameň vám hovorím, že ten, kto čuje moje slovo a verí tomu, ktorý ma poslal, má večný život a neprijde na súd, ale prešiel zo smrti do života.
1 Ján 2:1 Moje dieťatká, toto vám píšem nato, aby ste nezhrešili. A keby niekto zhrešil, máme prímluvcu u Otca, Ježiša Krista, spravedlivého.
1 Timoteovi 2:5 Lebo je jeden Bôh, jeden aj prostredník Boha a ľudí, človek Kristus Ježiš, 6 ktorý dal sám seba jako výmenné za všetkých
Prepáč za dlhší príspevok, ale domnievam sa, že to bolo potrebné na oživenie pamäti prispievatelov tohoto fóra, čomu verím a prečo reagujem tak ako reagujem.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 07:03:00
|
A tak teraz posúď, či som bol fantasta "ala" Jules Verne, alebo človek hľadajúci pravdu na základe všetkých dostupných info.... či už z kat. strany, pravoslávnej, protestantskej... preto toľko vysvetlení a učení.... ktoré ste napokon šmahom ruky odsúdili tak ako Veritas....
Paly, Paly. Kus skromnosti. Skor mi pripadas ako Deniken(neviem ako sa pise). Nebavme sa zo siroka. Zbytocne si sa rozpisoval. Posledny konkretny priklad. JK co by jedinacik. Noze zareaguj na i ked na prvy poklad ironicke prispevky(Vlkodlak 28 Jul 2005 : 09:35:48 a Veritas 28 Jul 2005 : 10:06:15 ), ale majuce racionalny podklad. Noze, bez nejakych mudrovacieki, povedz, kde bola teda Kristova rodina, ked prezival najtazsie chvile, alebo, preco aj ich nepozvali do Kany galilejskej na svadbu a pod. ... Resp. vies ze Zidia mali radi Boha, ale ani majetok im nebol cudzi. Nenadarmo maju pre istotu v desatore ako prve cosi o laske k Bohu. Poznas Pismo, vies ako to bolo z dedenim, ak brat umieral bez muzskeho potomka ... Preco teda pod krizom Jano musel Mariu drzat pod pazuchy a nadejnych dedicov nikde .... |
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 07:43:16
|
Tiež nereagujem na príspevky, ktorým nerozumiem, viď príklady GMK-ových príspevkov. Je však pravdou, že na základe takýchto príspevkov sa snažím nájsť pravdu, resp. overiť si, nakoľko je ten či oný príspevok pravdivý... Ako potvrdenie tychto slov mozno uviest neutichajucu snahu PavelBA o zosmiesnenie GMK.
Ďaľšou pravdou je, že Vy sa tieto moje príspevky nesnažíte porovnať s pravdou, ale vyhlasujete o mne, že vieru iba hlásam a nežijem ju. Pritom ma nepoznáte, pritom súdite, pritom odsudzujete GMK ta pozna osobne a a plne sa s tymto konstatovanim nielen stotoznuje, ale ho sam hlasa. Ba co viac, PavelBA sa sam priznal, ze konal daleko viac - vyuzil dobrotu GMKovu vo svoj prospech a potom ho odhoil ako pouzitu vreckovku.
Viem, PavelBA, ze sa ti to tazko cita, najme ked zijes vo vynivanom svete, kde si si urobil sam o sebe taky obraz, ze si krestan atp., ver mi vsak, ze mam dost zivotnych skusenosti, aby som mohol povedat, ze si v prvom rade stale nevyrovnany muz dvoch tvari.
pritom Vás štve, že argumenty, ktoré by ste potrebovali sa odvolávajú iba na chabú "tradíciu" a "učenie" pochádzajúce z ľudí, ktorí apoštolmi nikdy neboli, i keď sa za nich vyhlasovali, /papeži/ či apoštolský "úrad" im vo vašich očiach takúto právomoc prisudzuje. Jediny, koho tu nieco stve v tejto suvislosti si ty sam, PavelBA, ze nie a nie prijat tvoj pohlad na vec.
Vaše učenie a dôkazy viery sú len z hľadiska Božej lásky, a neakceptujete Božie príkazy ohľadom oddelenia sa od neveriacich, ohľadom neťahania jarma z tými, ktorí si Písmo prispôsobujú, a s tými, ktorí vyznávajú a uznávajú len to čo im vyhovuje, či už ohľadom Božej Spravodlivosti, ktorá je fundamentálna a nekompromisná...Spravodlivosť odmietate a staviate ju do pozície niečoho v budúcnosti, čomu sa dá vyhnúť príslušnosťou k cirkvi, a v prípade omylu jednotlivca sa všetko vyrieši očistcom.... to je smiešne učenie, ktoré ponižuje a znevažuje Kristovu obeť!!!!! S tymto sa da suhlasit, ak to pojmeme ako vseobecne tvrdenie.
Prepáč za dlhší príspevok, ale domnievam sa, že to bolo potrebné na oživenie pamäti prispievatelov tohoto fóra, čomu verím a prečo reagujem tak ako reagujem... Ale to my davno vieme, ze preco: Lebo si obsedantny maniak. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 08:14:05
|
To: Vlkodlak Cit:kde bola teda Kristova rodina, ked prezival najtazsie chvile, alebo, preco aj ich nepozvali do Kany galilejskej na svadbu a pod. ...
Ján 7:3 Vtedy mu povedali jeho bratia: Prejdi odtiaľto a idi do Judska, aby aj tvoji učeníci videli tvoje skutky, ktoré činíš. 4 Lebo veď nikto nerobí ničoho skryte a chce sa sám ukázať verejnosti. Ak tedy činíš také veci, zjav sa svetu. 5 Lebo ani jeho bratia neverili v neho.
Jeho "nevlastní" bratia Jakub, Jozef, Šimon a Juda v tom zmysle, že boli deťmi Márie a Jozefa, kým Pán Ježíš iba Márie... Viera v nové učenie bola v tých časoch veľmi prísne posudzovaná a často sa trestala smrťou, niet sa čo čudovať, ak sa rodina odtiahla od toho, kto sa vyhlasoval za proroka, či hlásil niečo nové. Dokonca i všetci učeníci sa rozpŕchli po Ježišovom "zatknutí" ako keď medzi sliepky hodíš delobuch. Sám Peter ho zaprel a nie jeden krát... To, že napokon jeho bratia uverili, nájdeš v Skutkoch. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 09:10:14
|
Inak zaujímavé: Mária, matka Kristova veľmi súhlasila zo všetkým, čo Ježiš robil. (Dokonca tak v neho verila, že privolala urobenie prvého zázraku v Káne na svadbe.)
Ale všetci ostatní bratia sa od Ježiša dištancovali, nemali ho radi a boli by najradšej, keby ani nebol...
Zaujímavá výchova! Zaujímavé rodinné pomery... V takej rodine by som nechcel byť dlho...
Skutočne ja nikde v písme nevidím ani len náznak súrodenectva. A nevidia ho ani odborníci... Ale Palino to vidí... Zaujímavé...
Preto som si istý, že Ježiš mal bol jedniným synom Božím a jediným synom Panny Márie... A ako aj Vlkodlak poznamenal, dedičstvo (ale aj prenasledovanie) by sa určite rozdeľovalo najprv medzi súrodencov... (mám na mysli aj dedičstvo "á la": Ecce tua mater, ecce tuo filii...)
Takže Pali, čo píšeš, sú BLUDY! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 09:30:07
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
Amerika1 Maria je dokonala v laske k Bohu a ako predstavitelka ludstva v bozom plane spasy nazyva Boha spasitelom , lebo bez jeho milosti by nebola ani bez dedicneho hriechu . Je predstaviteľkou /čo tým myslíš/ akého ľudstva – hriešneho – či nehriešneho /nehriešne už nepotrebuje spasenie.../?
Preco je taky problem pochopit , ze ak Boh ma plan spasy cloveka skrze vtelenie , a toto vtelenie musi predchadzat suhlas zeny " Stan sa mi podla tvojho slova " tak vo svojej vsemohucnosti moze urobit vsetko , aby tomuto planu spasy nic nestalo v ceste . Toto nemám problém pochopiť. Boží plán spasenia + slobodné rozhodnutie Máriino poslúchnuť, a ďalej poslúchnutie Petrovo, Pavlovo.... /v SZ – Abrahámovo,..... Jeremiášovo..../
Tu v osobe Panny Marie ide viac o oslavu Boha ako cloveka . To je stale kamen urazu . Nepochopenie , ze marianska ucta , ak je autenticka musi byt kristocentricka . Ak je to tak, prečo všade u RKC vidím, že sa jej zverujú, prosia ju, aby ich osvietila, aby ich viedla, bdela, vypočúvala, prihovárala, vytvárajú si úzky a dôverný vzťah k nej....... /subjektívny dojem - viac ako ku Kristovi/ Prečo o tomto všetkom nepíšu apoštoli /aj cirk.otcovia/, prečo píšu len o Otcovi, Synovi a D.Svätom.../?/
Elias nezomrel . Dobre , ale preco nezomrel ? Bolo bez hriechu . Nebol . Tak preco nezomrel ? Z milosti Bozej , z Bozieho rozhodnutia . Tento argument sluzi skor pre ako proti , ... Amerika1, mne je jedno či je pre alebo proti, ja sa pýtam.....
Veritas: A aj učeníci. Že sa nejako viacej Ježišovi bratia neangažovali... Určite by mali čo povedať okoliu - ako Kristus žil, ako vyrastal - veď keby boli jeho pokrvní bratia, museli vidieť, ako sa pripravuje na svoje poslanie (napr. modlitbou)... Že nenapísali žiadne pamäti... Toto mi je čudné... O Ježišovi písali samí cudzí ľudia a dokonca len z rozprávania (Lukáš len spisuje počuté o ježišovom dectve. Keby mal Kristus súrodencov, tak by sa nešiel opýtať rovno ich...? A nespomenul by to...? Prečo, veď bola predsa medzi nimi Jeho matka....?
A ešte šplechnem: ak by existoval hrob Márie - matky Krista, nebol by azda najväčším pútnickým miestom...? Bezpochyby, dokonca väčším ako Kristov..../ospravedlňujem sa, ale nedalo sa mi nereagovať/
1 , ake ludstvo nepotrebovalo a nepotrebuje Kristovu zmiernu obetu kriza ? Maria je predstavitelkou toho ludstva , ktore tu obetu potrebuje . Ona je novou Evou Matkou vsetkych zivych , preto jej miesto v ekonomii spasy je vynimocne , postavene nad apostolov , prorokov aj anjelov . 2 , Prosia ju , aby ich viedla . Viedla kam ? K bohu skrze Jezisa Krista nasho Pana 3 , problem nastava , ked sa pokusame o rozumove pochopenie tajomstiev . Ako mozno rozumovo pochopit , ze je Jeden Boh v troch osobach ? To sa prieci rozumovemu poznaniu a je tu len cesta k prijatiu clanku viery . Tak ako nemozno ani rozumovo pochopit , ako sa vsemohuci Boh moze stat clovekom , zomriet za jeho spasu na dreve kriza , vstat z mrtvych a vystupit na nebesia . To su vsetko clanky viery , a stroskota kazdy , kto sa pokusi o rozumove zdovodnenie . Preto je Mariina uloha v diele spasy zastreta mlcanim , lebo ide o nevyslovne tajomstvo . Tak ako skrze neposlusnost prvej zeny nastal hriech a smrt , tak skrze pokoru , ponizenost a oddanost Bohu novej Evy Marie prichadza vtelenim a narodenim Spasitela hriesnemu ludstvu Spasa . 4 , ak Pannu MAriu staviate na roven apostolov a prorokov , ak jej neprinalezi osobitne miesto v ekonomii spasy postavene nad vsetkych ludi , tak musime zodpovedat nasledujucu otazku : O ktorom apostolovi prorokovi , alebo aj anjelovi Boh povedal : " Nepriatelstvo ustanovujem medzi tebou a zenou , medzi tvojim potomstvom a jej potomstvom , ono ti rozsliape hlavu a ty mu zranis patu " Gn 3 , 15 Ide o protoevanjelium , a tento text sa hodi a splnil sa len skrze Pannu Mariu a jej " potomstvo " vteleneho Jezisa Krista , ktory padlemu ludstvu otvara cestu k spase . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 12:02:20
|
Cit: Takže Pali, čo píšeš, sú BLUDY!
Takže ak už zatvárate oči pred jasnými slovami Písma, hlásate bludy Vy a budete sa za to raz zodpovedať!
Jan 7:5 Lebo ani jeho bratia neverili v neho.
Podľa Mar 6:3 mal Ježiš "bratov", Jakuba, Jozesa, Judu a Šimona. Doprevádzali jeho matku do Káni Galilejskej a odtiaľ do Kafarnaum Jan 2:12. Ďalej sa hovorí, že ani "Jeho bratia" mu neverili Jan 7:5. Po zmŕtvychvstaní sa s nimi stretávame medzi učeníkmi. Sk 1:14. Tam sa píše o "Všetkých" so ženami a Márii a o "Jeho bratoch". V Gal 1:19 sa znova píše o Jakobovi ako o "bratovi Pána".
Takže rečičky o bludoch si nechaj pre tých, čo Písmo nepoznajú a veria náboženským vodcom a nie Bohu!
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2005 : 12:08:56
|
Vysvetli mi Marek 6:3! Konkrétne mená a konkrétne spomenuté sestry, konkrétne spomenutý tesár, syn Máriin... prosím o vysvetlenie! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|