|
Odoslaný - 22 júl 2005 : 16:29:41
|
Samozrejme , ze Pismo obsahuje plnost zjavenia . Problem je , kto to Pismo moze autenticky vykladat . Preto neobstoji Lutherova nauka o slobodnom vyklade Pisma , lebo odporuje Pismu ktore hovori , ze ziadne slova Pisma neumoznuju sukromny vyklad . Casom neslo o doplnenie zjavenia , ale vyklad Zjavenia . My katolici vyznavame a verime , ze len Cirkev vedena biskupmi a Petrovym nastupcom ma pravo autentickeho vykladu Pisma .
|
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 22 júl 2005 : 16:41:30
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
Rozumiem, že Pápež nie je vždy neomylný, no iba vtedy keď hovorí Ex Catedra. Len nerozumiem na základe čoho to je? Ak poviete - Mat.16 , tak je tam napísané - lebo telo a krv ti to nezjavili, ale môj Otec, ktorý je v nebesiach. Nevyplýva z toho, že pravdu zjavuje /neomylný/ Boh a ktokoľvek /dúfam, že nepobúrim/, komu Otec zjaví pravdu je vlastne neomylný? Prečo by Boh mal zjavovať pravdu iba pápežovi /viď - Ale keď prijde on, ten Duch pravdy, uvedie vás do každej pravdy...Ján16,13 - veď toto neplatí iba na pápeža/? Ako sa môže neomylnosť dostávať s úradom? Sme Kristovo telo a On je našou hlavou, teda keď sa telo drží Krista, tak je neomylné, ale keď sa ho pustí, tak to ešte platí? Isteže je problém s heréziami - ale to by cirkev držiaca sa Hlavy mala rozpoznať - viď prvá cirkev. Ozvem sa aj k iným veciam /Alesko, Amerika1/ - ale niekedy nabudúci týždeň. Ahojte.
Mylis sa , ked si myslis , ze papez je jediny , komu moze byt zjavena Pravda . Cirkev ma ucitelov , ktorych nazyva Ucitelia Cirkvi a medzi nimi je napriklad aj nemalo zien . Otazka papezskej neomylnosti spociva v niecom inom . Aj vyhlasenie ex catedra . Asi dobre nerozumies tomu vyrazu ex catedra . Predstav si to asi takto . Nejaky laik vylozi teologicky problem , ktory Cirkev potrebuje definovat . A hlavne si uvedom , ze aj protestanske denominacie vykladaju teologicke otazky . Rozdiel je iba v tom , ze protestanti nemaju Ucitelsky urad . Preto je mylne , ked tvrdite , alebo argumentujete , ako keby len katolicka Cirkev potrebovala riesit teologicke otazky . Riesia ich aj protestanti . Takze spat . Laik navrhne riesenie problemu , alebo otazky a dalsi postup je nasledujuci . Papez vymenuje komisiu odbornikov , ktori tvrdenie posudia . Ak na nom nenachodia nic bludne odporucia papezovi vyhlasit trebars danu otazku za clanok viery . A az potom to papez , ako najvyssia autorita moze urobit , ale nemusi . A ak to urobi stava sa to ucenie zavazne pre vsetkych katolikov . Takze nielen papez ma akysi monopol na vyklad pravd viery , to moze byt hocikto v Cirkvi . Papez len dava svojou autoritou konecno - platne placet na uvyroky tykajuce sa viery a mravov . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 22 júl 2005 : 16:45:56
|
Dobre pokusme sa rozobrat na zaklade coho je neomylnost . Kto napisal evanjelia ? Ludia . Preco povazujeme to , co je v evanjeliach napisane za neomylne ? Co su apostolske listy ? Nic ine len predsa vyklad Evanjelii pod apostolskou autoritou . Ak ziadny clovek nemoze byt neomylny , tak to musite dopovedat dokonca . Ani Peter ani Jan , ani Jakub , ale ani Pavol . Ak spochybnime tento vyklad , vyklad apostolov , co zostane ? Nic ! Mozeme takouto logikou spochybnit cokolvek . A preco by apostolska autorita nemala pokracovat ? V podstate nie je to nic ine iba rovnaka neomylnost pod akou prijmame apostolov . |
|
|
|
Odoslaný - 22 júl 2005 : 22:34:45
|
To: Amerika Absolútne si odignoroval verše ktoré som iviedol i fakty. Začal si sa zaoberať neomylnosťou.....
Veritas so mnou aspoň diskutoval.
To: Vlkodlak K technickej poznámke--- to je ten problém. My, teda Ja uznávam ako autoritu jedine Písmo, ktoré je preukázateľne od Boha... to hádam nepoprieš. Vy uznávate i "tradíciu", ktorá ako svedčia dejiny je plná omylov a prešľapov, je plná vplyvu chcenia moci, peňazí, i keď nepopieram, že v istých prípadoch bola chápaná a praktikovaná v úprimnosti viery. Oveľa viac dôkazov však svedčí o opaku!
Tak čomu mám ako úprimne hľadajúci veriť? Neomylnosti omylných? Alebo neomylnosti Boha, Písmu? Čo máš viac od Boha, dokázateľne od Boha, než je Písmo?
Ak povieš, že pravdy zjavené Duchom Svätým.... súhlasím. Tie pravdy však nemôžu byť v rozpore s tým, čo Boh nechal napísať skrze inšpirovaných autorov a skrze poverených autorov v Písme. Boh nemôže klamať, ani meniť svoje rozhodnutia v NZ, ktorý je konečnou cestou k spáse!!!!! /SZ bol prípravou na NZ/!
Nejaký zázrak, nejaké vyhlásenia, učenia, ktoré zdanlivo korešpondujú s Božím slovom???? Prepáč, nie som hazardér... radšej sa budem držať Písma a zasľúbenia v nich ako učeniu cirkvi, nech sa už volá akokoľvek... a nech sa odvoláva na čokoľvek....
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 júl 2005 : 09:18:55
|
quote: Pôvodne poslal pavelba To: Vlkodlak K technickej poznámke--- to je ten problém. My, teda Ja uznávam ako autoritu jedine Písmo, ktoré je preukázateľne od Boha... to hádam nepoprieš. Vy uznávate i "tradíciu", ktorá ako svedčia dejiny je plná omylov a prešľapov, je plná vplyvu chcenia moci, peňazí, i keď nepopieram, že v istých prípadoch bola chápaná a praktikovaná v úprimnosti viery. Oveľa viac dôkazov však svedčí o opaku!
O com rozpravas ? Tradicia - tradovat. Ako myslisl, ze siril evanjelium napr. Jan. pred tym nez to pisomne spracoval. Povedal svojim nasledovnikom - chlapi, ani muk, pokial to nespisem, nedostanete zo mna ani hlasku ? Alebo, ked sa objavili prace evanjelistov, zvolali si predstavenych - a povedali im - Co bolo - bolo, odteraz iba to, co sme dali na papier ... Vsak vies ze niektore spisy sa stratili. Nespominam, teraz ci Pavlov, ci Petrov list, na ktory sa apostol odvolav sa nenasiel. Odkaz(Kristov) sa siril najma ustne. ... Chodte do celeho sveta a ohlasujte evanjelium ... Poznas to ? Nik netvrdi, ze Pismo je o nicom, ze v suvislosti s Pismom mozno hovorit o deficite. Pismo, vsak nie su iba skripta. Cirkev bola ziva od pociatku. Mnohe veci sa sirili i ustne. Sam evanjelista pise, ze este mnoho veci sa udialo, co nie je zapisane v tejto knihe ...
Teraz mi ty povedz, preco sa distacujes od prvotnej cirkvi, od jej odkazu, od interpretacii prezitych udalosti(i s Kristom). Ano, o krestanstve mozno hovorit ako o "polpriamke". S pociatkom v Kristovi, cez prvych krestanov, pad imperia a nastup stredoveku az po sucasnost, s koncom v nekonecne. Cirkev prezivala stastnejsie i menej stastne chvile. Preco vsak ty svoj pociatok kladies kdesi na koniec stredoveku ? Sam nastavujes pravidla, urcujes co bolo, ci nebolo pred tym. Uvedomujes si, ze sa hrajes na Krista ? Urcujes pravidla(2K po), kanonizujes Pismo, hovoris v mene Boha, urcujes kto je a kto nie farizej, rozhodujes kto ma, a kto nie Ducha , revidujes pracu Ucitelov Cirkvi ... Paly, vsak to je na smiech. |
|
|
|
Odoslaný - 23 júl 2005 : 15:18:11
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
To: Amerika Absolútne si odignoroval verše ktoré som iviedol i fakty. Začal si sa zaoberať neomylnosťou.....
Veritas so mnou aspoň diskutoval.
To: Vlkodlak K technickej poznámke--- to je ten problém. My, teda Ja uznávam ako autoritu jedine Písmo, ktoré je preukázateľne od Boha... to hádam nepoprieš. Vy uznávate i "tradíciu", ktorá ako svedčia dejiny je plná omylov a prešľapov, je plná vplyvu chcenia moci, peňazí, i keď nepopieram, že v istých prípadoch bola chápaná a praktikovaná v úprimnosti viery. Oveľa viac dôkazov však svedčí o opaku!
Tak čomu mám ako úprimne hľadajúci veriť? Neomylnosti omylných? Alebo neomylnosti Boha, Písmu? Čo máš viac od Boha, dokázateľne od Boha, než je Písmo?
Ak povieš, že pravdy zjavené Duchom Svätým.... súhlasím. Tie pravdy však nemôžu byť v rozpore s tým, čo Boh nechal napísať skrze inšpirovaných autorov a skrze poverených autorov v Písme. Boh nemôže klamať, ani meniť svoje rozhodnutia v NZ, ktorý je konečnou cestou k spáse!!!!! /SZ bol prípravou na NZ/!
Nejaký zázrak, nejaké vyhlásenia, učenia, ktoré zdanlivo korešpondujú s Božím slovom???? Prepáč, nie som hazardér... radšej sa budem držať Písma a zasľúbenia v nich ako učeniu cirkvi, nech sa už volá akokoľvek... a nech sa odvoláva na čokoľvek....
A preco by som sa mal zaoberat tvojimi poznamkami , ktore na rozdiel od Anikinych su nekonstruktivne . Vies , co vlastne je tradicia . A vy protestanti , ked mate autoritu len Pismo , tak potom by to znamenalo , ze nemate ucelenu teologiu , co nie je pravda . A vy sa preco odvolavate na Luthera , Kalvina , Zwingliho , Husa , alebo trebars Viklefa . To je co ? Vy mate autoritu Pismo , a to Pismo vykladate tolkymi sposobmi , kolkymi sa vam zapaci . A neco potom Melanchton zostavil Lutherovu teologicku koncepciu , hoci bol len laik , ale mal hlbsie teologicke vedomosti , ako sam Luther . |
|
|
|
Odoslaný - 24 júl 2005 : 22:46:48
|
To Vlkodlak
Cit: Odkaz(Kristov) sa siril najma ustne. ... Chodte do celeho sveta a ohlasujte evanjelium ... Poznas to ?ˇ Áno poznám a uznávam. Kristus tradíciu podporoval a doporučoval!!! Je však Tradícia Evanjelia, Kristovho učenia a tradícia cirkvi, učenia cirkvi. A tu je rozdiel!
Cit: Cirkev bola ziva od pociatku. Mnohe veci sa sirili i ustne. Sam evanjelista pise, ze este mnoho veci sa udialo, co nie je zapisane v tejto knihe ... Ale iste, s tým iba súhlasím. Žiadna vec, ktorá sa udiala a tradovala mimo Evanjelia však nie je v rozpore s Tradíciou Evanjelia, kým tradícia cirkvi... napr. odpustky za peniažky sú v rozpore s Evanjeliom...
Cit: Teraz mi ty povedz, preco sa distacujes od prvotnej cirkvi, od jej odkazu, od interpretacii prezitych udalosti(i s Kristom). Práve že sa nedištancujem ale vraciam. Kedže tradícia ako ju poznám ja a zjavujú nám ju dejiny je plná omylov a prešľapov, odbáča od učenia Písiem, treba sa vrátiť na začiatok, tak ako to prežívali a vieru žili prvotní kresťania. Traduje sa niekde v súlade s Evanjeliom, že Mária bola nanebovzatá? Prečo sa to traduje až od polovice minulého storočia???
Cit: Preco vsak ty svoj pociatok kladies kdesi na koniec stredoveku ? Sam nastavujes pravidla, urcujes co bolo, ci nebolo pred tym. Uvedomujes si, ze sa hrajes na Krista ? Ja kladiem počiatok na počiatok, až si si nevšimol priateľu. Predo mnou sa to snažil urobiť Luther, Wiklef, Hus... a pozor, neprirovnávam sa k ním, nie som tak dobrý, zanietený vo viere aby som vedel s istotou prehlásiť, že by som za vieru v Krista i zomrel. A za to sa hanbím... Čo sa týka pravidiel, tie nájdeš v Písmach, Vaše pravidlá sa menia od storočia po storočie... pamätáte sa na časy, keď ste všetci prijímali pri pamiatke Pánovej chlieb a víno? Prečo už dnes nie?
Cit: Paly, vsak to je na smiech.
Možno; Hľa čo píše Pavel:
1 Korintským 4:8 Už ste nasýtení, už ste zbohatli, bez nás kraľujete, a bárs by ste len kraľovali, aby sme aj my s vami spolu kraľovali. 9 Lebo mám za to, že nás apoštolov vykázal Bôh za najposlednejších, na odiv, ako oddaných na smrť, lebo sme sa stali divadlom svetu i anjelom i ľuďom. 10 My blázni pre Krista, a vy rozumní v Kristu; my slabí, a vy silní; vy slávni a my takí, ktorí nemajú cti.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 júl 2005 : 23:08:42
|
To: Amerika A vy protestanti , ked mate autoritu len Pismo , tak potom by to znamenalo , ze nemate ucelenu teologiu , co nie je pravda . A vy sa preco odvolavate na Luthera , Kalvina , Zwingliho , Husa , alebo trebars Viklefa .
Práve že teológia je v Písme a z Písma. Nevykladáme si Písmo ako každý potrebuje, ale tak, že všetky poznania s Písmom korešpondujú a nie sú s ním v kontradikcii. Odvolávame sa na Husa, Luthera atd. ... lebo s tým, s nimi a ich názormi jednoducho súhlasíme, pretože korešpondujús Písmom. Nejedná sa však o nové vieroučné dogmy, ako to robíte Vy pri jednotlivých papežoch.
Označenie kresťanov ako protestantov, tiež nie je dvakrát trefné a správne. Kresťan neprotestuje, nemá hierarchickú cirkev ako Vy, nástupcov a voliteľných do ustanovených funkcií.... Pozri si čo je vlastne protestnatská cirkev a ako funguje a porovnaj ju so spoločenstvom kresťanov v Skutkoch..... Potom označuj ľudí ako protestantov... I Keď musím uznať, že k tomuto vyznaniu viery mám oveľa bližšie ako k tomu Vášmu.
Prečítaj si Augsburské vyznanie viery z roku 1530. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 05:52:54
|
quote: Pôvodne poslal pavelba Kristus tradíciu podporoval a doporučoval!!! Je však Tradícia Evanjelia, Kristovho učenia a tradícia cirkvi, učenia cirkvi. A tu je rozdiel!
Co je to tradicia Evanjelia ? Paly, co myslis, ze bolo prve ? Tradicia, ci evanjelia ?
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 08:20:54
|
quote:
Práve že sa nedištancujem ale vraciam. Kedže tradícia ako ju poznám ja a zjavujú nám ju dejiny je plná omylov a prešľapov, odbáča od učenia Písiem, treba sa vrátiť na začiatok, tak ako to prežívali a vieru žili prvotní kresťania. Traduje sa niekde v súlade s Evanjeliom, že Mária bola nanebovzatá? Prečo sa to traduje až od polovice minulého storočia???
Pali, Pali. My už nežijeme v minulosti. My žijeme v prítomnosti. Je hluposť sa vracať do minulosti. Z minulosti treba hlavne čerpat. |
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 08:39:07
|
Cit: Co je to tradicia Evanjelia ? Paly, co myslis, ze bolo prve ? Tradicia, ci evanjelia ?
Ježíš položil svoje učenie vedľa Božieho slova ako autoritatívny výklad a ten odovzdával svojim učeníkom. Existovala i židovská tradícia, ktorá skrze rabínov vykladala SZ. Tradícia kresťanská, v NZ sa skladá z: 1. Faktá o Pánovi. 2. Ich teologický výklad 3. Spôsob života, ktorý z nich vyplýva.
Ježiša spoznávali ďaľší a ďaľší ľudia na základe svedectiev apoštolov. Preto apoštoli tvrdili, že sa táto tradícia má považovať za autoritatívnu. Napr. v Ef 4:20… kde čitatelia nepočuli samotného Krista, ale apoštolské svedectvo. Pán im sľubil taktiež dar DS, ktorý ich uvedie do každej pravdy. Spojením toho, čo apoštoli videli na vlastné oči a Duchom vedeného svedectva vznikla Tradícia. Preto 1Tim 5:18 a 2Pet 3:16 kladie apoštolskú tradíciu na roveň s Písmom. Táto tradícia mala kedysi ústnu podobu, ale pre nás sa vykryštalizovala v Evanjeliách, apoštolských písomných pamiatkach, ktoré obsahujú Duchom vedené svedectvá o Kristovi. Žiadne iné učenie, nech sebaužitočnejšie, nemôže o sebe tvrdiť, že je rovnako autoritaívne ako SZ a NZ. Ak by to tvrdilo, bude mať v očiach nášho Pána tie isté nedostatky ako ním odsúdená židovská tradícia.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 08:44:53
|
Cit: Je hluposť sa vracať do minulosti. Z minulosti treba hlavne čerpat.
Áno, treba čerpať z minulosti. Asi si ma zle pochopil, nevraciam sa do minulosti aby som chodil bosý, či v sandáloch pešo po Európe, ale preto, aby som sa riadil tým, čím sa riadili vo viere prvotní kresťania. Nie je návrat ako návrat.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 08:47:48
|
Ale zabudli ste odpovedať na moje otázky, keď už ja odpovedám na Vaše:
Traduje sa niekde v súlade s Evanjeliom, že Mária bola nanebovzatá? Prečo sa to traduje až od polovice minulého storočia???
Vaše pravidlá sa menia od storočia po storočie... pamätáte sa na časy, keď ste všetci prijímali pri pamiatke Pánovej chlieb a víno? Prečo už dnes nie?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 09:21:57
|
Takto to veríme my katolíci a naša viera je založená na Svätom písme a na Tradícii. Nie je to iba rozhodnutie nejakého koncilu. Ten iba potvrdil to, čo sme my, katolíci, už stáročia predtým verili... Mária je Panna Mária, je to Božia matka, Bohorodička a bola nanebovzatá...
Skutočne cirkevní otcovia, ale aj obyčajní ľudia v toto verili a ctili si to... Nič v KC nie je zo "storočia na storočie" ale naša viara má od počiatku rovnaké člányk viery ako aj teraz...
|
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 09:25:45
|
Cit: a bola nanebovzatá...
Hm... moja otázka znela: Prečo sa to traduje až od polovice minulého storočia??? Alebo to nepatrí do Tradície? Nie je to vieroučná dogma? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 09:47:18
|
Ja viem (a určite lepšie ako Ty), že uvedené pravdy viery sa tradovali už veľmi preveľmi dávno a korene majú už u prvých kresťanov... /napr. rímske katakomby/ - doba ranného kresťanstva... Takže
P.S. A k prijímaniu vína: Asi si dobre, Palino, "mimo", lebo napr. ja pravidelne prijímam pod obojím spôsobom aj u nás vo farnosti... Takže nechápem, čo si týmto chcel povedať: quote: Vaše pravidlá sa menia od storočia po storočie... pamätáte sa na časy, keď ste všetci prijímali pri pamiatke Pánovej chlieb a víno? Prečo už dnes nie?
Opakujem: pravidelne! Takže |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 10:40:12
|
Chlapi nechajte to uz tak, nikam to nevedie. Spytam sa ta Pavel. Naplnas tieto Bozie prikazania do bodky: 1. Miluj svojho Boha, celym svojim srdcom, a celou svojou silou 2. Miluj svojho blizneho ako seba sameho
Ak toto naplnas tak ako mas, mozes sa bavit dalej o inych veciach, ak tu mas rezervy, tak ti je zbytocne bavit sa o inych veciach, pretoze treba zapracovat na tomto poli. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 10:58:30
|
To: Lajos Cit: Chlapi nechajte to uz tak, nikam to nevedie. Spytam sa ta Pavel. Naplnas tieto Bozie prikazania do bodky: 1. Miluj svojho Boha, celym svojim srdcom, a celou svojou silou 2. Miluj svojho blizneho ako seba sameho
Do "bodky" to nedokážem, Ty snáď áno? Ale.... Efezským 6:14 Tedy stojte majúc svoje bedrá opásané pravdou a súc oblečení v pancier spravedlivosti 15 a majúc nohy obuté v hotovosti evanjelia pokoja. 16 A pri tom pri všetkom vezmite štít viery, ktorým budete môcť uhasiť všetky ohnivé šípy toho zlého. 17 A vezmite aj prilbu spasenia i meč Ducha, ktorým je slovo Božie
Zdá sa Ti, že moje slová, otázky sú Písané s hnevom a nenávisťou? Veď sa len v pokore a pokojne pýtam, dôvodím ako to vidím ja....
To: Veritas Cit: že uvedené pravdy viery sa tradovali už veľmi preveľmi dávno a korene majú už u prvých kresťanov...
Tak ak som Ťa správne pochopil, máš dôkazy o tom, že dajme tomu "istá" skupina kresťanov v koreni, verila, že Mária bola nanebovzatá. Je to tak?
Cit:Opakujem: pravidelne! A čo ostatní? Ponúka aj im kňaz chlieb i víno? Ak áno, napíš kde to je a prídem sa pozrieť... Ak im totiž ponúka a oni odmietajú, nečinia to, čo Kristus požaduje... a toto čiňte na Moju Pamiatku! A ak im neponúka, iba tzv, nelaikom, opäť porušuje to čo Kristus nariadil. Takže ako je to s tým??? Ján 6:54 Kto jie moje telo a pije moju krv, má večný život, a ja ho vzkriesim v posledný deň. 55 Lebo moje telo je pravdivý pokrm a moja krv pravdivý nápoj. 56 Ten, kto jie moje telo a pije moju krv, zostáva vo mne a ja v ňom.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 11:11:23
|
Vies Pavel, do bodky to nenaplnuje nikto, ale kto sa nesnazi to do bodky naplnat, ten sa na krestana iba hra. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 11:14:13
|
Tak, tak... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 11:20:00
|
Takze ked to zhrniem, uznal si ze toto je podstata krestanstva a tak isto si uznal, ze v tom mas rezevy (a nie iba ty), tak naco tocit donekonecna o priebehu vecere Panovej, ked podstata krestanstva nie je zvladnuta. Podme sa bavit o tom, ako dostat Panovym slovam, zakladu Jeho ucenia. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 11:21:36
|
OK začni... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 11:24:48
|
A priebeh Pánovej Pamiatky medzi podstaty kresťanstva nepatrí? Ak nevieš dodržať ani to, ako potom chceš dodržiavať ostatné, v tomto tele nedodržateľné /na 100%/ požiadavky Písma? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 12:32:48
|
Lajoš, pripájam sa k Tebe . Ja musím veľmi popracovať na "Miluj blížneho..." Ozaj nemá zmysel davatovať o niečom o čom sa debatovať nemá...
Mňa len tak napadla jedna drobnosť: sme veriaci. Že? Tak máme proste veriť a nie všetko (opakujem a zdôrazňujem - všetko overovať). Lebo potom to už nie je viera ale vedomosť. Tí, ktorí všetko chcú dokazovať by sa vôbec nemali nazývať veriacimi, lebo oni proste neveria - oni majú vedomosť.
Ja, prežívam tajomsvo viery (ECCE, MYSTÉRIUM FIDEI), tajomstvá a veci, ktoré sa nedajú exaktne overiť, ale verím v ne, lebo v ne verili aj moji predkovia a aj apoštoli... Oni tiež všetko nemali overené...!
Ja chcem zostať veriacim, nie vediacim. Preto verím, že v hostii je Kristus plne prítomný, verím, že Mária bola a zostala pannou, verím, že bola nanebovzatá, verím, že Kristus raz príde na zem, verím, že keď dokončím svoju púť tu na zemi, tak prejdem do druhého života, verím, že Kristus porazil smrť, verím, v Boha, Otca, verím v Ducha Svätého...
Tieto námatkové veci - ani jedna z nich nie je overená FAKTOM. Preto som veriaci. A chcem veriacim ostať. Nechcem byť vediaci kresťan. Lebo keď niečo viem, načo by som sa ďalej snažil zdokonaľovať, odriekať si, zlepšovať si svoje čnosti...? Preto ja "iba" verím!
P.S. Pre PavlaBa: prídi k nám do kostola v ktorýkoľvek štvrtok a budeš účastný na prijímaní pod obojím spôsobom - ale musíš veriť, že je tam Kristus prítomný a byť v milosti posväcujúcej.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 júl 2005 : 14:32:37
|
To: Veritas Mňa len tak napadla jedna drobnosť: sme veriaci. Že? Tak máme proste veriť a nie všetko (opakujem a zdôrazňujem - všetko overovať). Lebo potom to už nie je viera ale vedomosť. Tí, ktorí všetko chcú dokazovať by sa vôbec nemali nazývať veriacimi, lebo oni proste neveria - oni majú vedomosť. No ak niečomu veríš, musíš to pokladať za pravdu. Ak niečo pre mňa tá pravda nie je, potrebujem to najskôr vidieť ako pravdu - aby som mohla uveriť.
P.S. Pre PavlaBa: prídi k nám do kostola v ktorýkoľvek štvrtok a budeš účastný na prijímaní pod obojím spôsobom Funguje to tak aj niekde na strednom Slovensku? |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|