|
Odoslaný - 22 február 2014 : 00:40:07
|
Ale prosím Vás prečo tárate? SZ je židovský, sobota je v ňom explicitne uvedená a židia ju po stáročia dodržujú - až po dnes. Tak akú istotu nemáme? |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 730 ~
Člen od: 13 marec 2009 ~
Posledná návšteva: 13 február 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 01:38:32
|
citácia: Ale prosím Vás prečo tárate? SZ je židovský, sobota je v ňom explicitne uvedená a židia ju po stáročia dodržujú - až po dnes. Tak akú istotu nemáme? Pôvodne zaslal Guliver - 22 február 2014 : 00:40:07 No nie tak celkom. Lebo od stvorenia sveta po Mojžiša ubehol nejaký čas a potom tiež boli zopár rokov aj v zajatí a tak, neviem, či si môžeme byť istý, že nedošlo k nejakým úpravám kalendára a či tá Božia sobota bola naozaj aj tou, ktorú dodržiavali Židia a údajne dodržiavajú dodnes.
Mimochodom. Ale to je fakt mimo tému, Židia dodnes dodržiavajú všeličo len nie Zákon a prorokov. Ak by totiž zachovávali Zákon a prorokov, tak by prijali Ježiša za Mesiáša. A treba sa spýtať samotných Židov, či je naozaj dôležité, aby sa dodržiavala terajšia sobota, alebo aby sa svätil 7. deň. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 01:53:33
|
Musím si ujasniť pre ďalšiu debatu s Vami jednu vec: aký čas podľa Vás ubehol od stvorenia po Mojžiša?
Ak nemáte istotu či židovská sobota SZ nie je dnešnou sobotou ako si možete byť istý inými vecami v SZ napr. tými prorokmi?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 02:08:21
|
Ujasnime si to teda takto. Bol svet stvorený za šesť dní? Povedzme, že bol, ale nevieme momentálne presne stanoviť, koľko ten jeden deň trval a ani či náhodou neprebiehali niektoré dni paralelne. Môže byť?
Biblia hovorí o "niečom" a začleňuje to do určitého rámca. Veda hovorí o tom rámci, no často sa nad to nevie a ani nemôže povzniesť, čiže pre mňa, z hľadiska toho "niečoho" veda hovorí o ničom. (Záleží o uhle pohľadu.)
Dúfam, že som odpovedal na obe otázky. Biblia nie je vedecká publikácia pre exaktné vedy. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 02:33:06
|
Stačí, nemá význam pokračovať v debate... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 08:46:23
|
zasnem !
14 Zachovávajte moju sobotu, nech vám je svätá! Kto ju znesvätí, musí zomrieť. Kto by v ten deň pracoval, bude vyhubený spomedzi svojho ľudu!
15 Šesť dní budete pracovať, v siedmy deň je však Pánova svätá sobota, deň odpočinku. Každý, kto bude v sobotu pracovať, musí zomrieť!
co tu je za problem ?
arogantne si vykladate a zdovodnujete ako vam pasuje, pffffff
tak sinceretly !, ako dodrzujes toto nemenne bozie prikazanie?
Uz si ovalil niekoho po hlave za to, ze pracuje v sobotu?
Mozem ta uniest a predat ako otroka, keed mi to biblia umoznuje ???
Ved sa nezmenilo nic, ani ciarka !
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 09:55:14
|
citácia: Ujasnime si to teda takto. Bol svet stvorený za šesť dní? Povedzme, že bol, ale nevieme momentálne presne stanoviť, koľko ten jeden deň trval a ani či náhodou neprebiehali niektoré dni paralelne. Môže byť? Pôvodne zaslal Mx - 22 február 2014 : 02:08:21 nie nemoze, pretoze to co si napisal, je bezkonkurence najvacsi nezmysel ktory som kedy cital na tomto fore
pozemsky den je definovany ako doba celej jednej rotacie planety okolo jej osi (zjednodusene povedane); vies mi vysvetlit ako moze na pevnom telese, ktore sa otaca okolo svojej osi, prebehnut dalsia paralelna otocka? ved to je nieco ako tvrdenie, ze koleso sa moze v rovnakom momente otacat v smere aj proti smeru hodinovych ruciciek |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 11:34:12
|
citácia: zasnem !14 Zachovávajte moju sobotu, nech vám je svätá! Kto ju znesvätí, musí zomrieť. Kto by v ten deň pracoval, bude vyhubený spomedzi svojho ľudu!
15 Šesť dní budete pracovať, v siedmy deň je však Pánova svätá sobota, deň odpočinku. Každý, kto bude v sobotu pracovať, musí zomrieť! co tu je za problem ? arogantne si vykladate a zdovodnujete ako vam pasuje, pffffff tak sinceretly !, ako dodrzujes toto nemenne bozie prikazanie? Uz si ovalil niekoho po hlave za to, ze pracuje v sobotu? Mozem ta uniest a predat ako otroka, keed mi to biblia umoznuje ??? Ved sa nezmenilo nic, ani ciarka ! Pôvodne zaslal saxsax - 22 február 2014 : 08:46:23 Z toho => Sobota = 7. den.
V Biblii sa pise: citácia: Kniha Genezis - kapitola 2 2 V siedmy deň Boh skončil svoje diela, ktoré urobil. A v siedmy deň odpočíval od všetkých diel, ktoré urobil. 3 I požehnal siedmy deň a zasvätil ho, lebo v ňom odpočíval od všetkých diel, ktoré Boh stvoril a urobil. Takze ak to niekomu robi problem, je tu take riesenie:
Vedeli ste, ze ak pridete do kostola na sv. omsu v sobotu, ze sa to pocita, akoby ste tam boli v nedelu?
Napr. ak je niekto chory a nemoze prist do kostola v nedelu, tak pride v sobotu a pocita sa mu to za tu nedelu, ze tam bol, aj ked tam nebol a bol tam v sobotu.
Takze ak ma niekto vazny problem s tou sobotou, co takto chodit do kostola na sv. omse vylucne len v sobotu? Aj to je riesenie.
Alebo ak si niekto nie je niecim isty, tak moze chodit aj v sobotu a aj v nedelu, ked nevie presne, ktory den sa ma svätit, ako nam to prikazal Boh.
Tak kde je potom problem? Mame slobodnu volu od Boha, ktoru nam daroval z nesmiernej lasky k nam, lebo ak ma byt laska laskou, musi byt uprimna a dobrovolna a nesmie brat, musi len davat, lebo prava laska neberie, len dava a len uprimna a cista laska sa mzoe nazyvat laskou, prava laska boli - len to je prava laska.
Takze: - ak ma niekto problem s tou sobotou, nech kludne chodi na sv. omse vylucne len v sobotu a vsetko by malo byt teoreticky v poriadku, kedze kazdy, kto pride do kostola v sobotu, uz tam nemusi prist v nedelu, tak to uci Kristova Cirkev - ze ti, ktori sa z vaznych dovodov nemozu dostavit do kostola v nedelu, ze mozu prist v sobotu a nahradia si ten den. A ci sa to takto mzoe robit stale, neviem, ale ak okolo toho maju vznikat zbytocne hadky, spory, rozkoly a neviem co vsetko este, tak najlepsie bude taketo riesenie - prestanete tu pisat prispevky plne vykricnikov a zacnete chodit do kostola kazdu sobotu a bude sa vam to ratat, akoby ste tam boli v nedelu a vsetko to bude vyriesene, nebudu tu musiet okol toho a aj na inych miestach vznikat ziadne hadky, lebo kazdy kto si co zvoli, to bude mat a nikto sa uz viac nikomu nebude stazovat a hadat sa ohladom soboty.
Ak si tak za tou sobotu stoja ti, ktori si za nou stoja - pytam sa, preco potom nechodia do kostola vylucne len v sobotu? Preco vsade okolo seba sa takito ludia neustale s niekym hadaju namiesto toho, aby zacali chodit do kostola kazdu sobotu, ked si za nou tak velmi stoja, preco to potom oni sami nerobia? Preco? Preco sa namiesto toho donekonecna hadaju o sobote namiesto toho, aby ju svätili, ak si za nou tak velmi stoja?
- a ak je niekto za nedelu, tak nech chodi do kostola v nedelu.
- A ak si niekto nevie vybrat a nevie presne, ktory den sa ma svätit, moze kludne chodit do kostola na sv. omsu aj v sobotu a aj v nedelu.
- A komu by to nestacilo, kludne moze chodit do kostola aj kazdy 1 den a tak sa vyhne tomu, ze by nahodou neprisiel na den, ktory sa ma svätit podla Boha - lebo by chodil kazdy 1 den do kostola a eliminoval by tym takyto clovek riziko, ze by neprisiel na den, ktory sa ma svätit, ktory ustanovil Boh.
Tak sa pytam - preco, ak mame my vsetci slobodnu volu, preco tolko hadok a vykricnikov okolo toho? Mlcte radsej a viac skutkov a nie ze menej, ale ziadne reci okolo toho, prosim, toto naozaj nema ziaden zmysel ani omylom. Myslim to vazne.
Kto chce a vybral si uz neico, tak nech si za tym ide, ked si uz to zvolil, no nie? A nech do toho netaha ostatnych, nech respektuje ich slobodnu volu - kazdy ako si zvoli, tak bude mat, tak kde je potom problem?
Naozaj mali by ste si precitat esteraz ten dlhy prispevok odo mna na predoslej strane - ten prispevok pred tymto prispevkom a hned vam to vsetko bude jasne a nebudu tu musiet vznikat ziadne zbytocne hadky a konflikty, tak do toho - viac citat a menej pisat. Ja som musel zareagovat, lebo ked vidim tie hadky.. je mi z toho zle - cistite case zvonka, ale zabudate na to, ze existuje aj vnutro.
Vy navyse ani do kostola asi zjavne nechodite, tak o to viac vam to odobera pravo pisat o takychto veciach a hadat sa ohladom nich a dokazovat si svoje nazory - naco je toto dobre? Naco je dobre hadat sa a argumentovat vselijakymi vecami a pritom zaroven ich nedodrzovat?
Ine by bolo, ak by ste to robili a zaroven by ste aj pisali, co treba robit - ktory den treba svätit a tak - ale predpokladam, ze do kostola ani nechodite, tak preco sa potom do toho starate a pisete tu o tom? Preco to robite? O co vam ide? Mali by ste sa nad sebou zamysliet, taketo veci robia naozaj len.. a ak takymito ludmi nechcete byt, mali by ste zmenit svoj styl vyjadrovania sa a aj to, o com vsetkom sa vyjadrujete, inak budete takymi ludmi, akymi nechcete byt. Ci? Chcete nimi byt?
Ja som tu napisal to, co som sa dozvedel ja a ako to vnimam. A naozaj mi nedava zmysel, ako niekto, koho nezaujima Kristova Cirkev a neriadi sa nou a vobec nestuduje taketo veci, ako niekto moze druhych o takychto veciach poucovat, ak to nema nastudovane. Ku mne sa dostalo to, co sa dostalo a z toho som potom napisal tento prispevok - aby sme sa nad sebou my vsetci zamyslali, ze co robime, je to velmi dolezite.
Precitajte si znova, co napisal Mx:
citácia: A tiež asi môžem povedať, že trvám na čítaní s porozumením, lebo sa tak dá predísť mnohým problémom. Pôvodne zaslal Mx - 22 február 2014 : 00:03:15 |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
Počet príspevkov: 1456 ~
Člen od: 18 august 2012 ~
Posledná návšteva: 19 jún 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 11:44:37
|
nespamuj
neviem co si tam popisal, ja chcem len odpoved na otazku ako dodrzujes tebou prezentovanny nemenny bozi zakon !
budem voci tebe ohladuplny, mne je fuk ci je to sobota, nedela ci iny den v tyzdni, chapes ?
mna zaujma preco nenaplnas slovo bozie, alebo si vyplnil slova pana a potrestal uz smrtou niekoho co pracuje v jeho nariadeny den odpocinku ?
preco tak nekonas a neplnis slovo bozie ?!!!!
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 12:45:36
|
Sobota vs Nedeľa
Justín rok 167:
citácia: V den nedělní všickni společně scházíme se, poněvadž první den jest, v nějž Bůh tmu a hmotu proměniv, svět stvořil, a poněvadž Ježíš Kristus spasitel náš v týž den z mrtvých vstal. Nebo před sobotou ukřižovali jej, a po sobotě, jenž jest neděle, zjeviv se apoštolům svým a učeníkům, učil je věcem těm, jichž jsme vám ku považování podali.
http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=3816&whichpage=5
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 13:51:23
|
citácia: citácia: Ujasnime si to teda takto. Bol svet stvorený za šesť dní? Povedzme, že bol, ale nevieme momentálne presne stanoviť, koľko ten jeden deň trval a ani či náhodou neprebiehali niektoré dni paralelne. Môže byť? Pôvodne zaslal Mx - 22 február 2014 : 02:08:21 nie nemoze, pretoze to co si napisal, je bezkonkurence najvacsi nezmysel ktory som kedy cital na tomto fore pozemsky den je definovany ako doba celej jednej rotacie planety okolo jej osi (zjednodusene povedane); vies mi vysvetlit ako moze na pevnom telese, ktore sa otaca okolo svojej osi, prebehnut dalsia paralelna otocka? ved to je nieco ako tvrdenie, ze koleso sa moze v rovnakom momente otacat v smere aj proti smeru hodinovych ruciciek Pôvodne zaslal guest636 - 22 február 2014 : 09:55:14 Ako vies ze mal na mysli pozemsky den? |
Počet príspevkov: 606 ~
Člen od: 28 október 2011 ~
Posledná návšteva: 05 apríl 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 14:07:04
|
saxsax, odpovede na tvoje otazky su v tych predoslych 2 prispevkoch, ktore som napisal v tejto teme. |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
Počet príspevkov: 1456 ~
Člen od: 18 august 2012 ~
Posledná návšteva: 19 jún 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 15:41:30
|
citácia: Ako vies ze mal na mysli pozemsky den? Pôvodne zaslal mak - 22 február 2014 : 13:51:23 nuz aky iny den by mal na mysli? den sa moze vztahovat iba na planetu o ktorej sa bavime, alebo sa ti zda, ze sa v genesis spomina nejaka ina planeta?
ak chces genesis (a stvorenie za sest pozemskych dni) brat doslovne, musis ju brat doslovne celu, nie iba casti co tebe vyhovuju |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 20:33:45
|
Ja nechcem a ani neberiem Bibliu doslovne co sa tyka vyrokov co patria do posobnosti exaktnych vied. Biblia je ucebnica dobreho zivota, ukazovatel na ceste spasy ale nie ani ucebnica historie a ani prirodnych vied. K prirodnym vedam sa vyjadruje obrazne symbolickym jazykom. V tom jazyku den znamena ucelene casove obdobie ale nehovori nic o jeho trvani. Dokonca jednotlive "dni" v biblickom jazyku nemusia mat ani rovnsku dlzku |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 22:40:03
|
citácia: Ja nechcem a ani neberiem Bibliu doslovne co sa tyka vyrokov co patria do posobnosti exaktnych vied. Biblia je ucebnica dobreho zivota, ukazovatel na ceste spasy ale nie ani ucebnica historie a ani prirodnych vied. K prirodnym vedam sa vyjadruje obrazne symbolickym jazykom. V tom jazyku den znamena ucelene casove obdobie ale nehovori nic o jeho trvani. Dokonca jednotlive "dni" v biblickom jazyku nemusia mat ani rovnsku dlzku Pôvodne zaslal mak - 22 február 2014 : 20:33:45 v "symbolickom biblickom jazyku" den neznamena vobec nic, nevstahuje sa na nic, lebo clovek, ktory tie slova pisal si pravdepodobne ani neuvedomoval (a nic viac nemozno ani ocakavat od primitivnych ludi tej doby), ze den a striedanie dna a noci suvisi prave s rotaciou planety; postup tvorenia vztahujuci sa na oddelenie dna od noci je zjavne oddeleny od vzniku slnka a v nespravnom poradi aby aspon obrazne mohol byt povazovany za plauzibilny - pojem den je v biblii pouzity takym sposobom, ze nie je mozne ho ani len symbolicky napasovat na to, co pozname pod pojmom "den"; s tym uzko suvisi aj Joz 10:12-13, v ktrom boh zastavil Slnko za ucelom predlzenia dna, co je ale aj v ramci geocentrickeho modelu nezmysel, lebo tym by sa den paradoxne o nieco skratil, vid logicke vysvetlenie G. Galileiho: http://www.inters.org/Galilei-Benedetto-Castelli
verit v to, ze svet bol stvoreny za sest "dni" (a samozrejme dalsie veci v biblii opisujuce fungovanie, tvar a usporiadanie zeme/vesmiru) samozrejme mozete, ale ziadnym sposobom sa nemozete opriet o vedu ak by ste tuto vieru chceli co i len vzdialene zosuladit so skutocnostou, az tak extremne sa lisia opisy v biblii od skutocnosti (http://hypertextbook.com/eworld/geocentric.shtml) |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 február 2014 : 23:49:32
|
To su len tvoje fantazmagorie. Nie si exegeta anevies sa vyjadrit k biblickemu jazyku ani k symbolom a uz vobec nie k vyznamu a posolstvu Biblie. Ked ti niekto kto sa v tom vyzna nieco vysvetli mas povedat, zaujimave alebo dobre beriem na vedomie. Mozes aj neverit alebo pochybovat, ale nemozes tak bohorovne prehlasovat nice za fakt co je len tvoja predstava |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 február 2014 : 10:45:56
|
fakt je taky, ze pozorovatelna a pozorovana skutocnost dava za pravdu mne, prave na zaklade biblie bol vypracovany geocentricky kozmologicky system, ktory pretrval nejakych tych 1600 rokov a miatol ludi; az postupnym hromadenim vedomosti prisli ludia na to, ze zakladat akukolvek vedecku hypotezu/teoriu na biblii je nespravne a stratou casu, vsak povedz mi ty sam - poznas nejaku vedecku teoriu, ktora by bola vypracovana na zaklade nejakych udalosti v biblii? ja ziadnu nepoznam
nie je ziaden exegeta, ktory by bol schopny obhajit nespravne udaje v genesis a ine stati v biblii priamo tykajuce sa kozmologie a astronomie s tym co pozorujeme; takisto mi nie je znama ziadna teologicka praca, ktora by genesis dokazala obhajit pred prisnym pohladom vedy; samozrejme nasli sa fundamentalisti, ktori vykladaju udalosti v biblii doslovne, lenze vo vedeckych kruhoch nie su brani vazne; cital som aj encykliku Fides et ratio a ani v nej som nenasiel ziadne konkretne vysvetlenia, len neustale a neurcite uistovanie ze rozum a viera nie su v rozpore a neustale stazovanie sa ze abstraktne fizlozoficke mlatenie prazdnej slamy z cias Akvinskeho je prec |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 február 2014 : 18:55:10
|
citácia: saxsax, odpovede na tvoje otazky su v tych predoslych 2 prispevkoch, ktore som napisal v tejto teme. Pôvodne zaslal sinceretly - 22 február 2014 : 14:07:04
takze ziadna odpoved, nemas co k tomu povedat, ako vzdy
ty uz nikdy nechod na mna s bibliou ako jedinym spravnym moralnym kredom, ty nemas na to pravo, pretoze podla biblie nezijes,nedodrzujes co ti biblia prikazuje, si falosny clovek ...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 február 2014 : 21:13:23
|
citácia: fakt je taky, ze pozorovatelna a pozorovana skutocnost dava za pravdu mne, prave na zaklade biblie bol vypracovany geocentricky kozmologicky system, ktory pretrval nejakych tych 1600 rokov a miatol ludi; az postupnym hromadenim vedomosti prisli ludia na to, ze zakladat akukolvek vedecku hypotezu/teoriu na biblii je nespravne a stratou casu, vsak povedz mi ty sam - poznas nejaku vedecku teoriu, ktora by bola vypracovana na zaklade nejakych udalosti v biblii? ja ziadnu nepoznam nie je ziaden exegeta, ktory by bol schopny obhajit nespravne udaje v genesis a ine stati v biblii priamo tykajuce sa kozmologie a astronomie s tym co pozorujeme; takisto mi nie je znama ziadna teologicka praca, ktora by genesis dokazala obhajit pred prisnym pohladom vedy; samozrejme nasli sa fundamentalisti, ktori vykladaju udalosti v biblii doslovne, lenze vo vedeckych kruhoch nie su brani vazne; cital som aj encykliku Fides et ratio a ani v nej som nenasiel ziadne konkretne vysvetlenia, len neustale a neurcite uistovanie ze rozum a viera nie su v rozpore a neustale stazovanie sa ze abstraktne fizlozoficke mlatenie prazdnej slamy z cias Akvinskeho je prec Pôvodne zaslal guest636 - 23 február 2014 : 10:45:56 Tvoje medzery vo vzdelani prekona iba tvoja namyslenost. Chlapce dopln si vedomosti. Geocentricky system nevymyslela cirkev, ale starogrecky filozof Ptolemaios. Heliocentricky system tiez nie je produktom stredovekej vedy ( Kopernika) prvy s nim prisiel tiez staroveky Grek Aristarcho zo Samu. Kopernik a neskor Kepler len oprasili jeho teoriu pretoze lepsie vysvetlovala astronomicke pozorovanie. A k exegeze sa nevyjadruj lebo jej rozumies jak koza nakladaku |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 február 2014 : 21:57:26
|
citácia: Tvoje medzery vo vzdelani prekona iba tvoja namyslenost. Chlapce dopln si vedomosti. Geocentricky system nevymyslela cirkev, ale starogrecky filozof Ptolemaios. Heliocentricky system tiez nie je produktom stredovekej vedy ( Kopernika) prvy s nim prisiel tiez staroveky Grek Aristarcho zo Samu. Kopernik a neskor Kepler len oprasili jeho teoriu pretoze lepsie vysvetlovala astronomicke pozorovanie. A k exegeze sa nevyjadruj lebo jej rozumies jak koza nakladaku Pôvodne zaslal mak - 23 február 2014 : 21:13:23 kto povedal, ze cirkev vymyslela geocentricky system? napisal som, ze bol inspirovany bibliou (priznavam, mal som napisat "aj" bibliou); o Aristarchovi zo Samosu viem o to sa neboj, len je dost zaujimave, ze cirkev podporila nespravny model namiesto spravneho, co myslis preco? podla mna preto, lebo ho bolo mozne lepsie napasovat do predstavy sveta opisovanej v biblii
ako som povedal, pre mna za mna si verte comu chcete, pokial sa to nebudete snazit prepasovat (nanestastie sa o to snazite) do skoly ako ekvivalent skutocnych vedeckych teorii |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 február 2014 : 22:14:34
|
Ak by sme chceli byť exaktný tak geocentrický model sa formoval už pred Sokratom a vychádzal z Babylónskych predstáv a až Ptolemaios ho štandartizoval. Potiaľ ok. Problém nastal, keď sa tento model začal dogmatizovať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 február 2014 : 14:14:04
|
citácia: clovece, ked muz znasilni zenu, tak je on vinnik; kto sa opovazi obhajovat nasilnika si zasluzi Pôvodne zaslal guest636 - 24 január 2014 : 17:39:09
A to ja sa ho tiež schválne zastanem, keď vidím takéto nenávistné reči. My kresťania máme milovať aj hriešnika, takže aj jeho milujem a nič zlé mu neželám.
Aj tu platí, že kto je bez viny, nech prvý doň hodí kameňom. Všetci sme hriešnici, každý nejako, preto nikto také právo nemá.
Podobne, ako jeho obeť, môžeme ho tiež rovnako milovať i poľutovať ho. A ak bol k tomu ešte aj zvádzaný, provokovaný, tak tým viac. A tiež, ako už iní písali, potom nemá vinu len on, ale aj tá, čo ho úmyselne zvádzala, provokovala. To nás učí Ježiš Kristus.
A nejaké chytanie sa štátnych zákonov nás ako kresťanov fakticky zaujímať nemusí, lebo pre kresťanov vždy platí, že Boha treba poslúchať viac ako ľudí a ich zákony.
Ale súhlasím aj s tým, že nejaké samo oblečenie a ani úplná nahota nie je ešte provokácia k znásilneniu.
|
Počet príspevkov: 77 ~
Člen od: 19 január 2014 ~
Posledná návšteva: 04 júl 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 február 2014 : 14:17:26
|
hej,
nezabudni ho objat a pobozkat na lice az ti taky nejaky kreten znasilni zenu alebo dceru, potom daj vediet ako ho milujes ....
mozno ty si ozaj iny, mozno ho pozves po tom cine aj na veceru ...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 február 2014 : 14:21:33
|
citácia: tiez sa mi pacia pekne upravene, oblecene zeny, rad sa za takou otocim, preco nie... Pôvodne zaslal saxsax - 29 január 2014 : 12:06:03
V tomto sme obaja rovnakí. Už aby bolo leto
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 február 2014 : 14:29:39
|
citácia: hej, nezabudni ho objat a pobozkat na lice az ti taky nejaky kreten znasilni zenu alebo dceru, potom daj vediet ako ho milujes .... mozno ty si ozaj iny, mozno ho pozves po tom cine aj na veceru ... Pôvodne zaslal saxsax - 24 február 2014 : 14:17:26
V Starom Zákone bolo ustanovené, že takému nešťastnému mužovi, čo znásilnil, sa má dať na výber: Buď bude súhlasiť, že je ochotný si tú ženu vziať za manželku, alebo dostane trest smrti.
Takže ak by mi znásilnil dcéru, chcel by som od neho aby sa jej ospravedlnil a tiež aby aspoň prajavil ochotu si ju aj vziať za manželku, ak by aj ona chcela.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|