|
Odoslaný - 10 január 2014 : 13:19:27
|
mx: citácia: Ja si tiež myslím, že epidurálka pri pôrode je škodlivá, hlavne pre vzťah matka a dieťa.
to mi pripadá to isté ako keď feministky nosia dieťa v batohu ná chrbte či ná predku. vedľajší efekt zničenia chrbtice oboch je nepodstatny hlavný je vzťah mama dieťa. ako keby to len od toho záviselo.
Moja žena by bez epiduralky neporodila - čo je ohrozením života oboch. a ani dieťa nenosila moc ná rukách. a nemám dojem že by medzi nimi dvoma chýbal ten vzťah.
|
morituri te salutant |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 337 ~
Člen od: 15 december 2011 ~
Posledná návšteva: 30 marec 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 13:56:13
|
A ja by som sa chcel toho Mx opýtať či to môže aj dokazať, že je to škodlivé pre vzťah matka-dieťa. Prečo by tu matka mala menej milovať svoje dieťa alebo dieťa matku? |
Počet príspevkov: 79 ~
Člen od: 10 január 2014 ~
Posledná návšteva: 22 marec 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 13:56:15
|
Ospravedlňujem sa, no myslím, že si treba prečítať v danej téme aj nasledujúcu vetu môjho príspevku, ktorá práve pokrýva aj Vašu ctenú manželku a jej prípad.
A reagoval som tam trochu podrobnejšie, prečo si to myslím. Ak by sa táto téma volala epidurálka, môžem to dať aj sem, ale takto mi to nedáva zmysel. Eše raz sa ospravelňujem, ak som sa niekoho dotkol. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:01:16
|
citácia: A ja by som sa chcel toho Mx opýtať či to môže aj dokazať, že je to škodlivé pre vzťah matka-dieťa. Prečo by tu matka mala menej milovať svoje dieťa alebo dieťa matku? Pôvodne zaslal derik - 10 január 2014 : 13:56:13 Nie, ja to nemôžem dokázať. Ale čítal som to v odbornom článku jedného českého uznávaného gynekológa, ktorý vraj robil výskum v spolupráci s psychológom. Počty si nepamätám. Brali do úvahy ženy, ktoré rodili viac detí a minimálne jedno bez a jedno s epidurálkou. Väčšina žien, ktoré rodili najskôr bez a potom s tvrdila, že si dlhšie hľadali vzťah k tomu dieťaťu rodenému s E.
PS: Poprosím zmeniť názov témy na "Názory na epidurálnu anestézu", či čo to vlastne je. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:01:54
|
ja som to čítal celé. nem boj.
nazval som to očkovaním aby bolo jasné ku ktorej téme to patrí. keďže ja okrem voľnej diskusie a diskusie o fore nemôžem prispievať. ak to maťo premenuje, kľudne. |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:07:38
|
cit.:Brali do úvahy ženy, ktoré rodili viac detí a minimálne jedno bez a jedno s epidurálkou.
mno aj keby tie čísla boli v miliónoch....tak to tvrdenie nemá reprezentatívnu hodnotu. Lebo ná vzťah rodič-dieťa vplýva toľko rôznych faktorov... takže si myslím že z tohto pohľadu je epiduralka či šatka ná bruchu úplne nepodstatna. |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:09:18
|
A aby som sa vyjadril k tomu prvému. Neviem, či sú to feministky, čo nosia deti v batohu. Nosili tak deti naše prastaré a staré mamy a naši rodičia problém s chrbticou nemali. Práve feministky sú tie, ktoré nechcú deti vôbec a keď už, tak celkom isto nie nosiť a už vôbec nie stále pri sebe.
A teda ešte k téme. Je jasné, že žena, ktoré nerodila oboma spôsobmi to predsa nemôže vedieť porovnať, či? |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:15:24
|
ako nie som zástanca epiduralky vo všeobecnosti. slovami primára gynekologickeho oddelenia: neexistuje univerzálny spôsob. čiže nie je ani prirodzený pôrod ani epiduralka úplne top. všetko ma svoje pre aj proti. závisí to od konkrétnej situácie. pre mňa je hlúposť to, že to má vplyv ná vzťah k dieťaťu. resp. až taký zásadný vplyv. |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:23:48
|
Mx, môže byť, že keď sme niečoho dosiahli s pomocou potu a bolesti, potom si toho viac ceníme. Ale materské pudy a city voči dieťaťu by aspoň z dlhodobého pohľadu nemali byť zasiahnuté. A ja som čítal aj o opačnom prípade, že matka nenávidela svoje dieťa, lebo si kôli nemu vytrpela toľko bolesti. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:28:50
|
lenže staré mamy, pra.. prapra .... inú možnosť nemali. a viem že bol vysoký výskyt chbrticovych ochorení potom neskôr v dospelosti. čož budeš argumentovať "robotami".
k epiduralkam: no áno porovnať to môžu. a keď kedysi rodili ženy furt prirodzene a znenavideli dieťa kvôli bolesti? nejde len o porovnanie rodenia. ale ta epiduralka nemusí mať zákonite rovnaký vplyv. väčšina to nie je semtam výnimka ale aj 50.0001%. čiže dopredu sa nedá presne vymedziť ten vplyv. pri epiduralke je psychologycky problém skôr strach, obava aby po prestani pôsobenia epiduralky, telo fungovalo rovnako. Plus výčitky ženy, že. je zlá matka, keď nedokázala normálne rodiť. Práve toto môže mať vplyv na ten vzťah. |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:30:16
|
Prenášam sem, nech nediskutujem o jednom na dvoch frontoch
citácia: Skoda, ze dany cesky gynekolog nespecifikoval ake su to tie zdravsie sposoby, rad by som sa nechal poucit. A mimochodom, porod do vody je fyziologicky tak pre velerybu, nie pre cloveka. A skor nez zakazate lekarovi robit nieco s Vasou zenou, mozno by bolo dobre opytat sa na jej nazor na danu problematiku. Pôvodne zaslal Mato - 10 január 2014 : 14:15:04
1. On tam toho uvádzal viacero a myslím, že aj alternatívy. Pamätám si, že pre človek aj vraj prirodzenejší pôrod v stoji, a menej bolestivý do vody. Nie je to moja oblasť a už sa ma to asi ani veľmi netýka. Tak si to nepamätám presne, ospravedlňujem sa.
2. V tomto sa rozchádzajú aj gynekológovia, tak komu veriť? Mne je to jedno, ja rodiť nebudem nikdy. To nech si vybavia ženy a doktori medzi sebou.
3. Ak bude pri vedomí a pri zmysloch, tak si o sebe rozhoduje sama, ja jej nič zakazovať nebudem. Ale ak nie, tak poriadne pána doktora vyspovedám, než mu dovolím niečo spraviť, lebo ... ale to je na samostatnú tému ak nie na osobný rozhovor.
|
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:34:46
|
pre úplnosť by bolo treba odsledovat ženy rodiace akýmkoľvek spôsobom, bez ohľadu na to ako rodili. plus všímať si aj iné faktory napr. vzťahy v rodine, momentálna sociálna situácia atď. lebo len podla pôrodu/šatky sa to nedá a potom až robiť záver. |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:36:02
|
Ja si viem predstaviť len egoistu ako toho, kto znenávidí svoje dieťa preto, že mu spôsobuje bolesť (je jedno či pri pôrode alebo inak).
Celé je to choré ako dnešní ľudia utekajú pred bolesťou, utrpením a smrťou? Ale nech si utekajú, aj tak neutečú, iba čo zbytočne plytvajú časom a milosťami. Obetované utrpenie je niečo, čo otvára nebo, ale kto ... to je jedno, ja som tým celým chcel povedať, že aj keby môj názor na epidurálku bol nesprávny, snáď ma hneď nehodíte do škatuľky, že všetky moje názory sú nesprávne (na margo badatel.sk).
A teraz som taký ako tí na badatel.sk. Neuvádzam zdroje, nuž ale keď ja sa k tomu časopisu už nedostanem, lebo do pôrodnice už nechodím. Zapamätal som si len podstatné a pre mňa zaujímavé informácie. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:38:31
|
mx, ono rodiť sa dá aj v drepe. vraj žena vie odísť sama do kukurnista a tam sama odrodi.
načo sú nam potom pôrodnici? |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:40:11
|
citácia: pre úplnosť by bolo treba odsledovat ženy rodiace akýmkoľvek spôsobom, bez ohľadu na to ako rodili. plus všímať si aj iné faktory napr. vzťahy v rodine, momentálna sociálna situácia atď. lebo len podla pôrodu/šatky sa to nedá a potom až robiť záver. Pôvodne zaslal thorah - 10 január 2014 : 14:34:46 Všetky ženy rodili na koze a s ostatnými vecami súhlasím. Mne tá štúdia pripadala vcelku objektívna. Nie som ani lekár a ani žena. Mne ako otcovi sa vzťah k dieťaťu hľadá ťažšie, keďže mi ho po pôrode nechcú hneď dať do rúk, vlastne nechceli, ale aj to sa postupne časom zlepšovalo. Aj preto bude možno vždy vzťah otca k deťom iný ako vzťah matky. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:41:43
|
citácia: mx, ono rodiť sa dá aj v drepe. vraj žena vie odísť sama do kukurnista a tam sama odrodi. načo sú nam potom pôrodnici? Pôvodne zaslal thorah - 10 január 2014 : 14:38:31 Lebo keby boli komplikácie a ako prevencia infekcie. Ako som predtým napísal. Dnes rodia ženy tak, ako je pohodlnejšie pre lekára ale nie pre ženu. Snáď sa zhodneme, že inak sa rodí 20 ročnej a inak 35 ročnej prvorodičke. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:42:23
|
citácia: Celé je to choré ako dnešní ľudia utekajú pred bolesťou, utrpením a smrťou Pôvodne zaslal Mx - 10 január 2014 : 14:36:02
Mx, už zasa začínaš farizejčiť? Alebo si si naozaj utišujúce prostriedky proti bolesti ešte nikdy nedal? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:46:01
|
citácia: Celé je to choré ako dnešní ľudia utekajú pred bolesťou, utrpením a smrťou? Ale nech si utekajú, aj tak neutečú, iba čo zbytočne plytvajú časom a milosťami. Obetované utrpenie je niečo, čo otvára nebo, ale kto ... Pôvodne zaslal Mx - 10 január 2014 : 14:36:02
...toto ako argument proti epiduralke beriem
|
Počet príspevkov: 1472 ~
Člen od: 22 december 2009 ~
Posledná návšteva: 14 júl 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:49:33
|
vzťah je niečo, čo sa vyvíja celý život. a k dieťaťu ho môžeš mať dávno predtým ako sa čo i len počne. ty si jeden z dvoch ktorý rozhoduje o jeho existencii. s ním môžeš komunikovať od počatia až po pôrod. nie až pár dní po narodení. ty sa vlastne od narodenia pripravuješ aj ná svoje dieťa, aj keď si to uvedomíš niekedy inokedy. kedysi staré msmy učili svoje dcéry odmalička sa modliť za svoje deti. a nepochybujem že to isté kedysi aj dedovia svojich synov k tomu viedli aby sa pripravili ná otcovstvo. |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 14:55:26
|
pri epiduralke sa žena bolesti nevyhne. iba ju nepreziva počas pôrodu ale až po. epiduralka nie je všeliekom. sú zname prípady keď žena po epiduralke ochrnula a/alebo zomrela. ale sú zas prípady keď žena nedokáže prirodzene porodit. napr. kvôli srdcovej vade, kde by pri tlačení mohla prasknut nejaká dosť dôležitá zilka. |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 15:00:38
|
citácia: citácia: mx, ono rodiť sa dá aj v drepe. vraj žena vie odísť sama do kukurnista a tam sama odrodi. načo sú nam potom pôrodnici? Pôvodne zaslal thorah - 10 január 2014 : 14:38:31 Lebo keby boli komplikácie a ako prevencia infekcie. Ako som predtým napísal. Dnes rodia ženy tak, ako je pohodlnejšie pre lekára ale nie pre ženu. Snáď sa zhodneme, že inak sa rodí 20 ročnej a inak 35 ročnej prvorodičke. Pôvodne zaslal Mx - 10 január 2014 : 14:41:43
moja žena rodila s 42 ročnou prvorodickou. len nie vždy je epiduralka z pohodlnosti lekára. sú určite riziká a to bežne človek nevie dôvody prečo sa tak lekár rozhodol. vo všeobecnosti sa dáva prednosť prirodzenemu pôrodu. ale miešať tam vplyv vzťahu matka dieťa je irelevantne. |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 15:09:48
|
Prosím Vás, nerobte zo mňa idiota, ktorý je radikálne proti niečomu alebo všetkému.
Súhlasím s tým, že neexistuje rovnaká palica na všetkých. Každý sme originál a preto to, čo zaberie pri 100 ľuďom pri 101. môže spôsobiť smrť. Zatiaľ si nepripadám ako extrémista. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 15:13:53
|
výrok: "epiduralku nie lebo bude horší vzťah matka dieťa"
je
extrémny. |
morituri te salutant |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 15:15:24
|
citácia: citácia: Celé je to choré ako dnešní ľudia utekajú pred bolesťou, utrpením a smrťou Pôvodne zaslal Mx - 10 január 2014 : 14:36:02 Mx, už zasa začínaš farizejčiť? Alebo si si naozaj utišujúce prostriedky proti bolesti ešte nikdy nedal? Pôvodne zaslal derik - 10 január 2014 : 14:42:23 Nie drahý derik, nezačínam farizejčiť, to ja už dávno (som nájomný vrah a vlastním nevestince, obchodujem s ľuďmi a pod veci) . (Pre menej chápavých - to bol žart)
Lieky proti bolesti neužívam už dlhé roky napriek tomu, že mám problém nielen s chrbticou. Je to už dávno, myslím aj viac ako 15 rokov, keď som naposledy a vlastne tuším jediný krát vedome a dobrovoľne užil liek proti bolesti. Odkedy som objavil, že obetovaním utrpenia môžem pomáhať iným, tak to riešim touto cestou. Aspoň sa snažím. Bolesť je varovanie, že nie je niečo v poriadku. Radšej sa snažím odstrániť príčinu, než bolesť. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 15:18:27
|
citácia: Podložené to mám tvrdením jedného českého uznávaného (vraj) gynekológa a pôrodníka. Tvrdil, že žene sa dá od pôrodných bolestí pomôcť aj inými, zdravšími spôsobmi. A tiež, že v minulosti ženy nezomierali pri pôrode pre vyčerpanie od bolesti, ale na infekcie a neboli také "padavky" v zmysle nerobili z bolesti a utrpenia taký strašný problém ako sa robí dnes. Pôvodne zaslal Mx - 10 január 2014 : 12:53:39 ty si riaden exot
jeden odbornik nic neznamena, hlavne ked si ho nemenoval; medicina sa nepraktikuje na zaklade autorit, ale na zaklade konsenzu a vedeckej metodologie
ake su tie "ine, zdravsie metody"?
clovece, to ako ked idem na extrakciu zubu tak mam odmietnut znecitlivejucu injekciu lebo je to "zdravsie"
zeny su padavky? porodne bolesti su jedny z najsilnejsich, co je na tom, ze ak je moznost ich zmernit tak ju vyuzije? v minulosti epiduralka neexistovala, tak zena asi musela bolesti pretrpiet, no preco by mala trpiet aj teraz ked nemusi? |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 január 2014 : 15:19:42
|
citácia: výrok: "epiduralku nie lebo bude horší vzťah matka dieťa" je extrémny. Pôvodne zaslal thorah - 10 január 2014 : 15:13:53
Nie extrémny, len vytrhnutý z kontextu. Tak teda znovu a naposledy pre tých, čo nevedia čítať menšie písmenká odcitujem, čo som na túto tému napísal. Pre tých, čo majú poruchu, že nevydržia čítať až do konca (tzv. manažérsky syndróm) odporúčam čítať len hrubo modrou farbou vyznačené.
citácia: Ja si tiež myslím, že epidurálka pri pôrode je škodlivá, hlavne pre vzťah matka a dieťa. Ale zase nie všeobecne. Zvyčajne totiž platí, že čo si neodtrpíme, to si nevážime. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|