Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Obliekanie
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Boh a zlo Téma Next Topic: Porod, epidural a bolest vseobecne
Strana: z 8

guest636

Stav: offline

Odoslaný - 17 február 2014 :  19:37:40  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
Takych ludi, ci inych tvorov, zalezi na uhle pohladu (niekto by ich nazval trebars svin) beha len po Slovensku niekolko a to sme dost malicky a malo vplyvny priestor. Vo svetovom meritku su takych tvorov stovky az tisice.
Pôvodne zaslal Mato - 17 február 2014 :  19:26:31

dost dlho som rozmyslal, ako formulovat moju myslienku tak, aby niekto nemohol napisat to co si ty napisal :) napokon som sa rozhodol to risknut, no ako vidis Murphyho pravidla stale platia

stale to tym "tvorom" nedava nedotknutelnost, pretoze dovtedy sa chodi s dzbanom po vodu, kym sa nerozbije, a teda nik neochrani cloveka, ak sa niekto rozhodne, ze sa zahra na samosudcu a samokata ak zlyha system

povodny GUEST635

He will learn... no king rules forever...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 18 február 2014 :  12:05:35  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
http://rodinasexualitavztahy.wordpress.com/2012/07/26/saty-odev-oblecenie-aky-ma-negativny-vplyv-na-ludi-nosenie-kratkych-siat/

mrazi ma ....

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 18 február 2014 :  13:08:36  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
z coho vsetkeho konkretne? Ta veta ma velmi vela vaznamov, tak ako si to myslel?

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 18 február 2014 :  13:13:11  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
saxsax, niekde si pisal o tom, ako by som sa zachoval, ked..

by som si mal zvolit medzi zivotom dietata alebo matky a ze ako by som to riesil ci co a nieco tam bolo s interupciou, tak tu je 1 clanok na tu temu:

SYMPÓZIUM: INTERRUPCIA NIE JE NIKDY NUTNÁ PRE ZÁCHRANU ZDRAVIA MATKY
citácia:

a

BÝVALÁ POTRATÁRKA CHCE SKONCOVAŤ S POTRATOVÝM PRIEMYSLOM V USA
citácia:

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. †

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1456  ~  Člen od: 18 august 2012  ~  Posledná návšteva: 19 jún 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 18 február 2014 :  14:34:51  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
si v nespravnej teme, daj to adminovi prelozit, to za prve

za druhe, nezaujmaju ma tie odkazy, pytal som sa na tvoj nazor, uz viem, ze ziadny nemas, potrebujes podklady od inych, uz si passe ...

a ked uz, staci mi nazov clanku, neslo o zdravie, ale o zivot v mojom dotaze na teba .... to len tak na upresnenie

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 18 február 2014 :  20:50:37  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
V tej teme som uz odpovedal, ze by som sa riadil svedomim - ako by som to citil, ze to mam urobit, tak, ako to chce Boh.

Takze taky neveriaci clovek ak by nevedel na to odpovedat, tak takemu by si mohol povedat, ze nema vlastny nazor, ale krestanom take nehovor.

A preco? Lebo veriaci sleduju Boziu volu a nie tu svoju a riadia sa Nim a nie sebou.

Boh vie najlepsie, co je pre nas dobre, lebo nas stvoril.

On sa do toho rozumie viac ako my a kazdy, kto tomu veri, tak sa odvolava na Neho a riadi sa Nim a ide za Nim a sleduje Jeho volu.

Rozum je v tom: varovat sa zla a mudrost je v tom: ctit si Hospodina.

Greta

Odoslaný - 19 február 2014 :  22:49:02  Zobraziť profil  Pridať Greta do zoznamu priateľov
citácia:
[quote]2 – Znova vyjadrujem môj opakovaný nezáujem. Z pohľadu kresťanstva je to bezpredmetné.
3 – Áno, dá sa to možno i tak povedať. Neplatí to ale úplne.
Pôvodne zaslal derek - 17 február 2014 :  13:09:38

2, cize ohladom tej spoluviny iba taras do vetra a tvoj nezaujem len dokazuje ze moralka krestanov nie je nicim co by bolo hodne nasledovania
3, "freeman on the land", takych chytrakov uz bolo, zatial ziaden neuspel ked prislo na lamanie chleba

[i][right]Pôvodne zaslal guest636 - 17 február 2014

Moralka krestanov (katolikov zrejme myslis) nie je moralkou, ci etikou dereka.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 373  ~  Člen od: 29 august 2011  ~  Posledná návšteva: 24 október 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 20 február 2014 :  06:11:09  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Takych ludi, ci inych tvorov, zalezi na uhle pohladu (niekto by ich nazval trebars svin) beha len po Slovensku niekolko a to sme dost malicky a malo vplyvny priestor. Vo svetovom meritku su takych tvorov stovky az tisice.
Pôvodne zaslal Mato - 17 február 2014 :  19:26:31

dost dlho som rozmyslal, ako formulovat moju myslienku tak, aby niekto nemohol napisat to co si ty napisal :) napokon som sa rozhodol to risknut, no ako vidis Murphyho pravidla stale platia

stale to tym "tvorom" nedava nedotknutelnost, pretoze dovtedy sa chodi s dzbanom po vodu, kym sa nerozbije, a teda nik neochrani cloveka, ak sa niekto rozhodne, ze sa zahra na samosudcu a samokata ak zlyha system

Pôvodne zaslal guest636 - 17 február 2014 :  19:37:40

Zaujimava uvaha. Najprv davate ako vzor a zakladny argument sudnictvo a statny system a potom plynulo prejdete k moznosti, ze sytem zlyha a nastupuje lynch.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 20 február 2014 :  09:18:59  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
Moralka krestanov (katolikov zrejme myslis) nie je moralkou, ci etikou dereka.
Pôvodne zaslal Greta - 19 február 2014 :  22:49:02

to je chybny argument "No true Scotsman"

nie je mozne predefinovavat svetonazor cloveka zakazdym ked da najavo svoj postoj; ale je mozne, ze clovek aj napriek svetonazoru, moze zastavat rozne nazory a aj odsudeniahodne

povodny GUEST635

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 20 február 2014 :  09:22:44  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
Zaujimava uvaha. Najprv davate ako vzor a zakladny argument sudnictvo a statny system a potom plynulo prejdete k moznosti, ze sytem zlyha a nastupuje lynch.
Pôvodne zaslal Mato - 20 február 2014 :  06:11:09
chces mi povedat, ze nieco take nie je mozne? ze neico take sa uz v minulosti nestalo? ze existuje clovek, ktory je nedotknutelny?

povodny GUEST635

sinceretly

Odoslaný - 20 február 2014 :  09:45:42  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
existoval tu na tejto Zemi - Jezis Kristus.

,,..a Slovo sa Telom stalo a prebyvalo medzi nami.."

Potom Ho zabili aj napriek tomu, ze nijaku vinu nemal.

Okrem toho ludske zakony nikdy neboli, nie su a ani nebudu dokonale.

Vzdy sa musia menit, skoro kazdu chvilu - to svedci o nedokonalosti takychto zakonov a o nedokonalosti tych, ktori ich upravuju a vytvaraju.

Bozi Zakon sa raz napisal a odvtedy plati naveky a nezmenila sa v nom ani 1 veta, ani 1 slovo, ani 1 pismeno a ani 1 ciarka - to svedci o dokonalosti Toho, Ktory to napisal - Vsemohuci Boh.

Nam je tieto Bozie zakony dodrzovat nemozne, ale Bohu nie je nic nemozne. Dokazy su v zivotopisoch svätych.

Mato

Odoslaný - 20 február 2014 :  10:41:57  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Pôvodne zaslal Mato - 20 február 2014 :  06:11:09
chces mi povedat, ze nieco take nie je mozne? ze neico take sa uz v minulosti nestalo? ze existuje clovek, ktory je nedotknutelny?

Pôvodne zaslal guest636 - 20 február 2014 :  09:22:44

Nedoknutelny statnym pravom ano, taky clovek existuje a nie je jeden.

To vsak neznamena, ze je absolutne nedotknutelny a tym sa dostavame k tomu, o com bola povodna diskusia a ktoru ste zaklincovali tymto. Vy ste tu totiz argumentovali statnym pravom ako normou vsetkeho a Vas oponent sa Vam snazil vysvetlit, ze to tak nie je. A na zaver vsetkeho sam pripustite, ze statne pravo vobec nie je take uzasne a ze ho neraz nahradil sudca Lynch.

Som z toho trochu zmateny, co vlastne chcete povedat,

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 20 február 2014 :  11:53:59  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
Nedoknutelny statnym pravom ano, taky clovek existuje a nie je jeden.

To vsak neznamena, ze je absolutne nedotknutelny a tym sa dostavame k tomu, o com bola povodna diskusia a ktoru ste zaklincovali tymto. Vy ste tu totiz argumentovali statnym pravom ako normou vsetkeho a Vas oponent sa Vam snazil vysvetlit, ze to tak nie je. A na zaver vsetkeho sam pripustite, ze statne pravo vobec nie je take uzasne a ze ho neraz nahradil sudca Lynch.

Som z toho trochu zmateny, co vlastne chcete povedat,
Pôvodne zaslal Mato - 20 február 2014 :  10:41:57
nepochopili sme sa

derek reagoval v tom zmysle (aspon ja som to tak pochopil) ze on alebo urcita skupina ludi stoji ciastocne mimo zakon statu a ze sa riadia hlavne "nadpozemskymi" zakonmi; ja jednoducho tvrdim, ze to nie je pravda a ak stat/ludia bude mat paku na vynutenie klasickeho prava, tak sa nasledkom nevyhnu bez vynalozenia velmi velkej namahy a ani to im nemusi z dlhodobeho hladiska nic priniest

aj taki "velikani" ako prezidenti ci vodcovia, sice kratkodobo klamali ludi ci porusovali zakony a unikali spravodlivosti, no napokon boli odhaleni odsudeni a potrestani takym ci inym sposobom (vid napr momentalnu situaciu na Ukrajine ci Bielorusku, pripadne v minulosti Watergate a rozne diktatorske rezimy)

stat tvoria ludia a ludia v podobne spolocnosti tvoria zakony ci uz priamo alebo sprostredkovane, neexistuje ziaden zakon, ktory by bol vytvoreny mimo spolocnosti a ktory by nebolo mozne porusit a takisto neexistuje porusenie zakona, ktore by nebolo mozne potrestat - nik nestoji mimo spolocnosti a nik nedisponuje silou na diktovanie absolutnych zakonov ci beztrestne porusovanie zakonov, tych par vynimiek, ktore sa vyskytli su dokazom toho, ze spolocnost a ludia, kotri ju tvoria nie su dokonali, a nie toho, ze niekto moze byt nedotknutelny

povodny GUEST635

guest636

Odoslaný - 20 február 2014 :  12:01:12  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
Bozi Zakon sa raz napisal a odvtedy plati naveky a nezmenila sa v nom ani 1 veta, ani 1 slovo, ani 1 pismeno a ani 1 ciarka - to svedci o dokonalosti Toho, Ktory to napisal - Vsemohuci Boh.
Pôvodne zaslal sinceretly - 20 február 2014 :  09:45:42
to je minimalne diskutabilne

ak povazujem za "bozi zakon" 10 prikazani, tak tie boh prikazal porusit uz par kapitol po ich ustanoveni, cize nejde o nic absolutneho

a stary zakon bol v podstate novelizovany novym zakonom, cize aj to, co povazuje boh za absolutne, nemenne a dokonale, podlieha zmenam v case a teda je to relativne, meniace sa a nedokonale

pokial bude existovat cas, tak budu prebiehat zmeny v case a pokial sa bude spolocnost vyvijat, zdokonalovat sa a zvysovat svoje vedomosti, tak sa vsetko bude menit, nic nie je absolutne odolne voci zmenam a to sa tyka aj vasich predstav o vasom bohu; uvedom si ze vsetko co krestania vedia o svojom bohu maju sprostredkovane cez inych ludi a ludia su omylni a meniaci sa v case

povodny GUEST635

sinceretly

Odoslaný - 20 február 2014 :  16:41:40  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
citácia:
ak povazujem za "bozi zakon" 10 prikazani, tak tie boh prikazal porusit uz par kapitol po ich ustanoveni

guest, ty hovoris, ze kazde 1 tvrdenie treba niecim podlozit.

Tak, prosim, podloz to vsetkymi castami z Biblie, ktore to hovoria.

A ked nie vsetky, tak aspon nejake casti. A ak sa nemas coho bat, kldune by si mohol vymenovat vsetko, co ty na to?

citácia:
a stary zakon bol v podstate novelizovany novym zakonom, cize aj to, co povazuje boh za absolutne, nemenne a dokonale, podlieha zmenam v case a teda je to relativne, meniace sa a nedokonale

Mal by si pravdu, ale len vtedy, ak by Jezis Kristus nepovedal:
citácia:
Evanjelium podľa Matúša - kapitola 5
17 Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov; neprišiel som ich zrušiť, ale naplniť.
18 Veru, hovorím vám: Kým sa nepominie nebo a zem, nepominie sa ani jediné písmeno, ani jediná čiarka zo Zákona, kým sa všetko nesplní.
19 Kto by teda zrušil jediné z týchto prikázaní, čo aj najmenšie, a tak by učil ľudí, bude v Nebeskom kráľovstve najmenší. Ale kto ich zachová a tak bude aj učiť, ten bude v nebeskom kráľovstve veľký.
20 Preto vám hovorím: Ak vaša spravodlivosť nebude väčšia ako spravodlivosť zákonníkov a farizejov, nevojdete do nebeského kráľovstva.
21 Počuli ste, že otcom bolo povedané: "Nezabiješ!" Kto by teda zabil, pôjde pred súd.
22 No ja vám hovorím: Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá. Kto svojmu bratovi povie: "Hlupák," pôjde pred veľradu. A kto mu povie: "Ty bohapustý blázon," pôjde do pekelného ohňa.
23 Keď teda prinášaš dar na oltár a tam si spomenieš, že tvoj brat má niečo proti tebe,
24 nechaj svoj dar tam pred oltárom a choď sa najprv zmieriť so svojím bratom; až potom príď a obetuj svoj dar.
25 Pokonaj sa včas so svojím protivníkom, kým si s ním na ceste, aby ťa protivník nevydal sudcovi a sudca strážnikovi a aby ťa neuvrhli do väzenia.
26 Veru hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľ, kým nezaplatíš do ostatného haliera.
27 Počuli ste, že bolo povedané: "Nescudzoložíš!"
28 No ja vám hovorím: Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci.
29 Ak ťa zvádza na hriech tvoje pravé oko, vylúp ho a odhoď od seba, lebo je pre teba lepšie, ak zahynie jeden z tvojich údov, ako keby sa malo celé tvoje telo dostať do pekla.
30 A ak ťa zvádza na hriech tvoja pravá ruka, odtni ju a odhoď od seba, lebo je pre teba lepšie, ak zahynie jeden z tvojich údov, ako keby malo ísť celé tvoje telo do pekla.

hned v tom mas aj tie novelizacie, ktore sa ti nepacia a ktore ti nesedia.

Teraz ti to uz sedi, guest?

Uz to mas jasnejsie? Uz tomu rozumies?

Rozumies tomu, ze Jezis Kristus neprisiel zrusit zakon, ale ho naplnit?

Guest, rozumies tomu, ze ludia v Starom Zakone mali predobrazy - ze vsetko v Starom Zakone je predobrazom Noveho Zakona a ze vsetko zo vsetkym v celej Biblii suvisi a je to spojene a prepojene ako take puzzle a ze vsetko to tvori 1 dokonaly obraz - 1 svedectvo?

Svedectvo o tom, ze Boh existuje. Ze Boh je Pravda. Ze bez Neho nepovstalo nic z toho, co povstalo. Ze On je Laska. Ze Jemu na nas zalezi a Biblia je kniha nabozenska. Nabzenstvo je vztah cloveka a Boha. Biblia cela je o vztahu Boha a cloveka.

Vsetko to je o 1 - o laske. Cela Biblia je o 1 - o laskyplnom vztahu Boha a cloveka, ktoreho stvoril Boh, navzajom. O laskyplnom spoluziti a o dokonalej harmonii s Bohom.

Guest sa riadi heslom: nekrmit trollov. Pisal si to tu. Nepis, ze nie.

=> nech sa to obrati nanho a nech ho uz nikto viac nicim nekrmi. Amen.

Vidite, kam to speje.. radim vam vsetkym dobre - nechajte ho na pokoji.

Vybral si. A tuto jeho volbu treba plne respektovat, lebo ked Boh respektuje nasu slobodu, musime ju respektovat aj my. †

Inak nas stihne trest - On nenecha nic bez trestu, Boh nas varuje, aby sme respektovali slobodu druhych ludi.

A ak by sa nieco stalo aj napriek tomu, nic sa nedeje, lebo mame istotu, ze u nas to bolo vsetko v poriadku a ze chyba bola na druhej strane, ak sme sa uplne podvolili vole Bozej a riadili sa Nim z nesmiernej lasky k Nemu. †

Ved aj Jezisa zabili a pritom nebol vinny ani omylom. A ak by sme citili vinu, mozeme sa napravit, Boh nam daroval slobodnu volu z nesmiernej lasky k nam, ktoru On plne respektuje a kazdy - kto si co zvoli, to bude mat, a aby to bolo spravodlive, Boh nenecha nic bez trestu, lebo On nenavidi nepravost, lebo toto vsetko nie je nase - aj nase zivoty a vsetko patri Bohu a nie nam, my sme len toho spravcami a nie majitelmi, len Boh je Majitel a nikto iny a tak sa treba aj zariadit, aby to bolo spravodlive, aby sa to Bohu pacilo, aby to bolo v sulade s Nim. †

saxsax

Odoslaný - 20 február 2014 :  16:47:23  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
sinceretly uz si naplnil doslovne znenie zakona bozieho a zabil niekoho preto, ze pracuje v sobotu ?

ak nie

preco?

nenaplnas nemenne slovo bozie ???

sinceretly

Odoslaný - 20 február 2014 :  16:49:22  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Znova opakujem: podloz svoje tvrdenia presnymi citatmi z Biblie.

saxsax

Odoslaný - 20 február 2014 :  17:04:24  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
Znova opakujem: podloz svoje tvrdenia presnymi citatmi z Biblie.

Pôvodne zaslal sinceretly - 20 február 2014 :  16:49:22

robime sa zas blbym a nechapavym ??? ty znalec pisma ?!!!!

uz len to ze nesvätis sobotu ako pismo kaze ale nedelu ti co hovori o tvojom pysnom tvrdeni ze sa ani ciarka nezmenila?????

32 Keď boli Izraeliti na púšti, prichytili istého muža, ktorý v sobotňajší deň zbieral drevo.
33 A tí, čo ho prichytili pri zbieraní, priviedli ho k Mojžišovi a Áronovi a k celej izraelskej pospolitosti.
34 Oni ho uväznili, lebo sa ešte nevedelo, čo s ním treba urobiť.
35 Tu povedal Pán Mojžišovi: "Ten muž musí zomrieť. Celá izraelská pospolitosť ho ukameňuje mimo tábora."
36 Celá izraelská pospolitosť ho teda vyviedli pred tábor a tam ho na smrť ukameňovali, ako prikázal Pán Mojžišovi.

guest636

Odoslaný - 20 február 2014 :  18:21:38  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal sinceretly - 20 február 2014 :  16:41:40

nemam dostatok casu na opis vesetkeho

spomeniem aspon exodus 32:26-29 "Mojžiš sa postavil do vchode do táboriska a zvolal: "Kto je za Pána, ku mne sa!" I zhromaždili sa okolo neho všetci leviti. A on im povedal: "Toto hovorí Pán, Boh Izraela: "Každý nech si opáše meč na bedrá! Choďte cez tábor od jedného vchodu k druhému vchodu a zabíjajte svojich bratov, priateľov i príbuzných! A leviti urobili tak, ako rozkázal Mojžiš. A v ten deň padlo z ľudu do tritisíc mužov.
Potom Mojžiš povedal: "Dnes ste zasvätili svoje ruky Pánovi - veď každý bol proti svojmu bratovi - a preto dnes ste požehnaní"

cize cez Mojzisa hovori krestansky boh, ktory pred chvilou zoslal cez Mojzisa desat prikazani medzi ktorymi je aj "nezabijes" a nasledne na rozhaz toho isteho krestanskeho boha, sa zrazu vo velkom zabija a to nie len tak hocikoho, ale svojich bratov, priatelov a pribuznych

povodny GUEST635

saxsax

Odoslaný - 21 február 2014 :  11:15:25  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
sinceretly !

NEZAKRYVAJ TEMY !

odpovedz ty mudrlant !

Mx

Odoslaný - 21 február 2014 :  21:31:08  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal sinceretly - 20 február 2014 :  16:41:40

nemam dostatok casu na opis vesetkeho

spomeniem aspon exodus 32:26-29 "Mojžiš sa postavil do vchode do táboriska a zvolal: "Kto je za Pána, ku mne sa!" I zhromaždili sa okolo neho všetci leviti. A on im povedal: "Toto hovorí Pán, Boh Izraela: "Každý nech si opáše meč na bedrá! Choďte cez tábor od jedného vchodu k druhému vchodu a zabíjajte svojich bratov, priateľov i príbuzných! A leviti urobili tak, ako rozkázal Mojžiš. A v ten deň padlo z ľudu do tritisíc mužov.
Potom Mojžiš povedal: "Dnes ste zasvätili svoje ruky Pánovi - veď každý bol proti svojmu bratovi - a preto dnes ste požehnaní"

cize cez Mojzisa hovori krestansky boh, ktory pred chvilou zoslal cez Mojzisa desat prikazani medzi ktorymi je aj "nezabijes" a nasledne na rozhaz toho isteho krestanskeho boha, sa zrazu vo velkom zabija a to nie len tak hocikoho, ale svojich bratov, priatelov a pribuznych

Pôvodne zaslal guest636 - 20 február 2014 :  18:21:38

Stále nechápem, aký je v tomto problém a rozpor.
Boh, ktorý ľuďom ako jednotlivcom zakáže sa navzájom zabíjať, toto právo vyhradí vrchnosti "v dnešnej podobe štátu". V tej dobe sa niektorí z ľudu prehrešili, tak boli potrestaní hrdelným trestom. Kde tam je nejaký problém? Keby len tak niekto z ľudu zabil iného, tak by sa prehrešil. Podobne aj vojaci ak bojujú v spravodlivej vojne, tak zabitím nepriateľa (agresora) nehrešia proti prikázaniam. So simple.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 21 február 2014 :  21:38:11  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
uz len to ze nesvätis sobotu ako pismo kaze ale nedelu ti co hovori o tvojom pysnom tvrdeni ze sa ani ciarka nezmenila?????
32 Keď boli Izraeliti na púšti, prichytili istého muža, ktorý v sobotňajší deň zbieral drevo.
33 A tí, čo ho prichytili pri zbieraní, priviedli ho k Mojžišovi a Áronovi a k celej izraelskej pospolitosti.
34 Oni ho uväznili, lebo sa ešte nevedelo, čo s ním treba urobiť.
35 Tu povedal Pán Mojžišovi: "Ten muž musí zomrieť. Celá izraelská pospolitosť ho ukameňuje mimo tábora."
36 Celá izraelská pospolitosť ho teda vyviedli pred tábor a tam ho na smrť ukameňovali, ako prikázal Pán Mojžišovi.

Pôvodne zaslal saxsax - 20 február 2014 :  17:04:24

Ak pripustíme, že nemáme istotu, ktorý deň je naozaj tá presná sobota a teda pripustíme, že to podstatné nie je sobota ale 7. deň v týždni, tak možno pochopíme, že nie je až tak podstatné či je to pondelok, sobota alebo nedeľa.
A ak prejdeme k tomu zbieraniu dreva, kto dnes v nedeľu zbiera drevo? A keďže sa niektoré veci zmenili (treba správne chápať, čo sa nezmenilo a čo sa naopak zmeniť muselo a časom zase aj musí), tak dnes našťastie nebehajú po svete hordy zapálených mojžišovcov, ktorí by vo veľkom zabíjali každého človeka, ktorí by sa prehrešil proti ich zákonu. Či si také prajeme? Čo konkrétne znamená, že sa "Zákon a proroci sa nezmenia"? Ktoré prikázania dal Boh a ktoré Mojžiš?
Prečo raz chceme brať veci doslovne a raz pripustíme symboliku? Toto celé len potvrdzuje potrebu autority, ktorá by to autenticky vysvetľovala.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sinceretly

Odoslaný - 21 február 2014 :  21:38:29  Zobraziť profil  Pridať sinceretly do zoznamu priateľov
Zabudol si uviest, preco k tomu doslo:
citácia:
21 Potom Mojžiš povedal Áronovi: "Čo ti urobil tento ľud, že si uvalil naň také veľké previnenie?!"
22 Áron odpovedal: "Pán môj, nehnevaj sa! Veď ty vieš, že tento ľud je zlý!
23 Vraveli mi: "Urob nám boha, ktorý pôjde pred nami, lebo nevieme, čo sa stalo s tým mužom, Mojžišom, ktorý nás vyviedol z egyptskej krajiny."
24 Povedal som im: "Kto má zlato, nech sa ho zbaví!" Oni mi ho dali, ja som ho pohádzal do ohňa a urobilo sa toto teľa."
25 Keď Mojžiš videl, že ľud bol taký bezuzdný - lebo Áron im popustil uzdu na škodoradosť ich nepriateľov -,
26 Mojžiš sa postavil do vchode do táboriska a zvolal: "Kto je za Pána, ku mne sa!" I zhromaždili sa okolo neho všetci leviti.
27 A on im povedal: "Toto hovorí Pán, Boh Izraela: "Každý nech si opáše meč na bedrá! Choďte cez tábor od jedného vchodu k druhému vchodu a zabíjajte svojich bratov, priateľov i príbuzných!"
28 A leviti urobili tak, ako rozkázal Mojžiš. A v ten deň padlo z ľudu do tritisíc mužov.
29 Potom Mojžiš povedal: "Dnes ste zasvätili svoje ruky Pánovi - veď každý bol proti svojmu bratovi -, a preto dnes ste požehnaní!" -
30 Na druhý deň povedal Mojžiš ľudu: "Previnili ste sa veľkým hriechom. Ja teraz vystúpim k Pánovi, hádam ho budem môcť uzmieriť za váš hriech."

Stary Zakon mal ludi pripravit na prislubenie, ktor dal Boh Abrahamovi.

Ze posle svojho Syna Jezisa Krista na svet aby ho spasil a nie odsudil.

Aby kazdy, kto v Neho veri, nezahynul, ale mal vecny zivot v Nom.

Dovtedy musel platit Stary Zakon.

Potom Jezis Kristus - Bozi Syn, nastolil Novy Zakon.

citácia:
O odplate38 Počuli ste, že bolo povedané: Oko za oko a zub za zub. 39 Ja vám však hovorím: Neprotivte sa zlému! Naopak: Tomu, kto ťa udrie po pravom líci, nadstav aj ľavé. 40 Tomu, kto sa chce s tebou súdiť a vziať ti spodné rúcho, nechaj aj plášť. 41 Ak ťa bude dakto nútiť niesť náklad jednu míľu, choď s ním dve. 42 Kto ťa prosí, tomu daj a neodvracaj sa od toho, kto si chce od teba požičať.

O láske k nepriateľom43 Počuli ste, že bolo povedané: Milovať budeš svojho blížneho a nenávidieť svojho nepriateľa. 44 Ja vám však hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, ktorí vás prenasledujú, 45 aby ste boli synmi svojho Otca v nebesiach. Lebo on dáva vychádzať slnku nad zlými aj nad dobrými a zosiela dážď na spravodlivých aj nespravodlivých. 46 Veď keď budete milovať iba tých, čo vás milujú, aká vám patrí odmena? Či to isté nerobia aj mýtnici? 47 A ak budete pozdravovať iba svojich bratov, čo robíte navyše? Či to isté nerobia aj pohania? 48 Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec.

a farizeji boli ti, ktori zili podla Stareho Zakona a neprijali Novy Zakon.

Cistili nadoby zvonka, ale zabudli, ze clovek sa sklada aj z duse. Ze cistit treba aj vnutro. Svoje vnutro mali darovat ako almuznu a tak mali byt spaseni - lebo Jezis tomu, co prisiel za Nim, ze vsetko dodrzuje, vsetky tie prikazania,co este ma robit - On mu povedal, ze chod, a... povedal mu, co ma urobit, aby miloval, lebo ten, kto miluje, vyplnil zakon - to je zakon aj proroci.

Jezis Kristus adresoval farizejom a zakonnikom, ze zakon lasky je hlavny a najhlavnejsi a ze mame mat na 1. mieste lasku, 2. sluzbu Bohu a 3. Sväte Pismo-Zakon, ale oni to mali presne naopak a Jezis im povedal, ze o vnutornu cistotu sa mali snazit a tu vonkajsiu nezanedbavat a oni zanedbali vnutornu a cistili len zvonka samych seba.

Precitajte si, co ste napisali. Vidite? Z vasich prispevkov sa kladie ako 1. doraz na zakon, 2. sluzbu Bohu a 3. lasku. Treba to napravit. Mozete sa zmenit, ak chcete, je to na vas.

Ja som vas len na to upozornil, ze nadoby treba cistit hlavne zvnutra a tu vonkajsiu cistotu netreba zanedbavat - to povedal Jezis Kristus farizejom a zakonnikom, ktori sa sustredovali hlavne a len na vonkajsiu cistotu, to bolo pre nich prvorade a tu vnutornu uplne zanedbali.

Mame sa varovat tohoto ich kvasu - povedal Jezis.

Teraz vidite, co vsetko ste urobili. Je len na vas, ci sa z toho poucite.

Boh je Ten, Ktory respektuje slobodu druhych. A naozaj - kto si co zvoli, to bude mat. Je to velmi jednoduche. †

Bohu na nas zalezi a On skutocne nenecha nic bez trestu.

Pocuval som v radiu Lumen, ze Stary Zakon zväzoval ludi a ze kvoli nemu ludia popachali tolko hriechov, ale muselo to byt - dokym neprislo to slubene Bozie prislubenie - nastolenie Noveho Zakona Jezisom Kristom. Ten Stary Zakon bol len docasny.

A preco farizeji a zakonnici nechceli prijat Novy Zakon? Lebo:
citácia:
Verš v kontexte
…37 Ani ni­kto nenalieva mladé víno do starých mechov, lebo nové víno by mechy po­tr­halo. Vy­tiek­lo by a aj mechy by sa zničili. 38 Mladé víno treba nalievať do nových mechov. 39 A vôbec, kto sa už na­pil starého vína, ne­má chuť na mladé. Po­vie si: Staré je lepšie.

Farizeji a zakonnici mohli dosiahnut odpustenei hriechov tym, ze by rozdali svoje vnutro ako almuznu - ze by prejavili lasku bliznym - teda vsetkym ludom - lebo laska si nevybera, laska miluje vsetkych ludi.

Potvrdzuje to toto, sledujte:
citácia:
Lukáš 11, 37 - 41

Keď’ ešte hovoril, pozval ho istý farizej, aby uňho obedoval. On šiel a sadol si k stolu. A farizej sa začudoval, keď videl, že sa pred obedom neumyl. Pán mu povedal: „Vy, farizeji, čistíte čašu a misu zvonka, ale vaše vnútro je plné lúpeže a neprávosti. Hlupáci, či ten, čo stvoril vonkajšok, nestvoril aj vnútro“? Ale čo je vnútri, rozdajte ako almužnu a všetko vám bude čisté.

Tou starostlivostou aj o vnutro mohli dosiahnut odpustenie hriechov - aby sa zamerali z vonkajska na vnutro a aby popritej starostlivosti o vnutro nezanedbavali vonkajsok:
citácia:
3 Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo dávate desiatky z mäty, kôpru a rasce, ale zanedbali ste, čo je v zákone dôležitejšie - spravodlivosť, milosrdenstvo a vernosť! Toto bolo treba robiť, a tamto nezanedbávať.

Guliver

Odoslaný - 21 február 2014 :  22:32:02  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Ak pripustíme, že nemáme istotu, ktorý deň je naozaj tá presná sobota a teda pripustíme, že to podstatné nie je sobota ale 7. deň v týždni, tak možno pochopíme, že nie je až tak podstatné či je to pondelok, sobota alebo nedeľa.
Pôvodne zaslal Mx - 21 február 2014 :  21:38:11

Ale nehovorte, prečo v tomto prípade neberiete SZ doslovne, ale ho interpetujete tak aby Vám vyhovoval a v inej téme trváte na doslovnosti?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 730  ~  Člen od: 13 marec 2009  ~  Posledná návšteva: 13 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 22 február 2014 :  00:03:15  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Pôvodne zaslal Mx - 21 február 2014 :  21:38:11

Ale nehovorte, prečo v tomto prípade neberiete SZ doslovne, ale ho interpetujete tak aby Vám vyhovoval a v inej téme trváte na doslovnosti?
Pôvodne zaslal Guliver - 21 február 2014 :  22:32:02

Ja v žiadnej téme netrvám na doslovnej interpretácii. Trvám na interpretácii, ktorú ponúka katolícka Cirkev. Podľa mňa iba ona má na to nielen mandát, ale aj správny "dešifrovací kľúč".
Ak ale niekto požaduje odo mňa nejaký citát na podporu nejakého tvrdenia, vnímam ako vcelku nefér, keď ma potom niekto nariekne z toho, že si vyberám, keď svoje tvrdenie aj podporím citátom. Chcel citát? Chcel? Dostal ho? Dostal. Hodí sa k danej téme? Hodí. Tak kde je problém? Niekde byť musí, lebo ... no veď to poznáme. (Fero daj cigaretu! Chceš krátku alebo dlhú? Potvora ja Ti dám, kde máš čapicu?)

A tiež asi môžem povedať, že trvám na čítaní s porozumením, lebo sa tak dá predísť mnohým problémom.

RKC

Strana: z 8 Previous Topic: Boh a zlo Téma Next Topic: Porod, epidural a bolest vseobecne  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06