|
Odoslaný - 19 august 2007 : 14:17:11
|
citácia: Preco mame teda cintoriny pre ludi? Preco im staviame pomniky? Preco neberieme ich smrt ako 'ze zomreli a ideme dalej'?
Lebo človek a zviera je veľký rozdiel. A človek si zaslúži úctu po smrti. Ako si zaslúži aj úctu počas života. Marcelllooo nebodaj evanielici máte iný pohľad na človeka ked ho zrovnávaš so zvieraťom? |
Rímskokatolík |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 16:21:37
|
citácia: Keby viac ludi takto myslelo tak by sa namiesto stavania zbytocnych pomnikov zachranilo vela hladujucich ludi.
Veru veru v histórii ľudstva sa premrhalo na všeliaké "modly" prostriedkov, ktoré mohli zachrániť strašne veľa a to nemyslím len leninské modly... |
Počet príspevkov: 357 ~
Člen od: 30 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 06 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 16:23:40
|
citácia: citácia: Lebo človek a zviera je veľký rozdiel.A človek si zaslúži úctu po smrti. Aku uctu? Takuto?
Neviem či som dobre pochopil "Takúto?" ale ak jedna z možností úcty po smrti človeka nie je jeho pochovanie a vystavanie hrobu z pomníkom na pamiatku a modlitba pred hrobom zomrelého tak si neviem uctievať mŕtvych. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 17:15:43
|
citácia: Neviem či som dobre pochopil "Takúto?" ale ak jedna z možností úcty po smrti človeka nie je jeho pochovanie a vystavanie hrobu z pomníkom na pamiatku a modlitba pred hrobom zomrelého tak si neviem uctievať mŕtvych. Pôvodne zaslal Azuritko - 19 august 2007 : 16:23:40 Pochovanie s uctou je v poriadku. Ale prach si a na prach sa obratis. A Dusa sa vracia k Bohu.
Nie su pomniky len akymisi faraonskymi pyramidami, len v malom? Nie su modlami? Ci len mierne pretransformovane praktiky pohanov, ktori sa vsetci bezozbytku venovali roznym kultom smrti a coho prejavom boli prave aj pohrebne ritualy. Krestanstvo je vsak nabozenstvom zivota od Ziveho! |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 17:46:55
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 20:54:11
|
Jak mozne ze clovek co pojedol tolko mudrosti ako Vy si nedokaze domysliet ze som nehovoril o pochovavani ludi ale ciste o zvieratach. Podla mojho nazoru sa zvierata pochovavaju ciste s hygienickych dovodov. Dalej si myslim ze ani prehnane honosne pomniky pre ludi niesu dobre. Pomnik ma byt spomienkou na cloveka v hrobe a na to nemusi byt pouzita tona zuli a 50 kg zlata. Tu uz ide o vytahovanie sa tym aky som bohaty a na aky pomnik mam. A chcel by som vidiet pohreby evanielikov. Podla toho co si povedal tak vy hodite truhlu do hrobu, zasipete ho a odidete? Ja viem ze to tak nieje takze asi by si mal zmenit vieru ked si myslis ze modlitba za mrtveho je iba sebecke divadielko pre utisenie bolesti pozostalych. Podla mna je to rozlucenie sa s dusou cloveka. Nemali sme ho predsa radi koli telesnej schranke ale koli tomu co bol. |
Počet príspevkov: 21 ~
Člen od: 03 august 2007 ~
Posledná návšteva: 02 január 2008
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 21:00:10
|
Naozaj je pohreb modlidba za dusu umreleho alebo len divadielko pre utisenie nasej sebeckosti po strate blizkeho?
Ano je to modlitba za dušu zomreleho. A kedže aj ty uznávaš že duša ide k Bohu tak to divadileko byť nemôže. Lebo jediná útecha na obradoch je tá že duša ide k Bohu. Neviem či tam je ešte nejaké iné utišovanie. Bol som na vela pohreboch, nie velmi blízkych ludí a nijak tam neutešujú jedine fakt tým že duša je nesmrteľná.
Raz som bol v muzeu na Starej Turej, kde je muzeum nejakej evanjelicky, ktora bola ale celoslovensky znama. O co mi ale ide je, ze ona si este za zivoa nechala vytlacit biele radostne oznamenia o smrti jej tela. Vraj, ze ona ako veriaca vojde k Bohu a do Jeho slavy. A ze jej pozostali blizky by sa mali vlastne tesit s nou! To veru radosť je ked sa duša dostane k Bohu a pozostalí sa skôr nie tešia ale v to dúfajú a obrady pohrebu to viac približujú. Ako ale aby to bola radostná udalosť alebo niečo podobné to sa z ludskej ľútosti dosiahnuť nedá. Smútok a spomienky to nedovolia. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 21:17:31
|
citácia: Jak mozne ze clovek co pojedol tolko mudrosti ako Vy si nedokaze domysliet ze som nehovoril o pochovavani ludi ale ciste o zvieratach. Podla mojho nazoru sa zvierata pochovavaju ciste s hygienickych dovodov. A ako taky clovek, ktory sice nezjedol tolko mudrosti ako ja, ale predsa len si mohol domysliet, ze ja sopm hovoril o pochovavani ludi.
Ale komu neni z hury dano, v apatiece nekupi...
citácia: Pomnik ma byt spomienkou na cloveka v hrobe Ako sme prisli na to, ze mame robit pomniky na spomienky na mrtvych?
citácia: A chcel by som vidiet pohreby evanielikov. Tak sa pridite pozriet. Ale nie ako divak, ale skor ako zucastneni sucitiaci.
citácia: Podla mna je to rozlucenie sa s dusou cloveka. Nemali sme ho predsa radi koli telesnej schranke ale koli tomu co bol. Prave preto by to nemalo byt smutne a cierne a slova o strate.
Prave preto, ak bol clovek skutocne veriaci, ako povedzme ta zena zo Starej Turej, mal by byt pohreb radostnou udalostou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 21:19:06
|
citácia: Ako ale aby to bola radostná udalosť alebo niečo podobné to sa z ludskej ľútosti dosiahnuť nedá. Smútok a spomienky to nedovolia. Cize vitazi nase sebectvo a pocit nasej ujmy, ked sme prisli o milovaneho, ako by sme sa tesili (ci aspon boli vyrovnani) aj za neho, ze uz moze byt s Bohom? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 21:55:48
|
citácia: Prave preto, ak bol clovek skutocne veriaci, ako povedzme ta zena zo Starej Turej, mal by byt pohreb radostnou udalostou.
1. Ako si prišiel na to že to má byť radostná udalosť? 2. Dokázal by si sa radovať po smrti manželky s ktorou si žil 40 rokov? Alebo po smrti matky alebo iných príbuzných? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 21:59:27
|
citácia: Cize vitazi nase sebectvo a pocit nasej ujmy, ked sme prisli o milovaneho, ako by sme sa tesili (ci aspon boli vyrovnani) aj za neho, ze uz moze byt s Bohom?
To je sebecke byť smutny? Je sebecke plakať? Ludská vlastnosť smútku vlastne neovplyvniteľná samotným človekom daná od Boha je pre teba sebecká? Čistá demagógia. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:02:24
|
citácia: 1. Ako si prišiel na to že to má byť radostná udalosť? 2. Dokázal by si sa radovať po smrti manželky s ktorou si žil 40 rokov? Alebo po smrti matky alebo iných príbuzných? Pôvodne zaslal Azuritko - 19 august 2007 : 21:55:48 1. Ci je to radostna udalost zavisi, ci boli dotycni krestania. Ak nie - az take radostne to nebude, s tym suhlasim. Ale ak boli krestanmi, tak by mali byt v spolocnosti Boha, ci aspon na najlepsej ceste tam (ak prijmeme RKC ucenie o ocistci). Mali by sme byt radi aj za nich, ze su na tom takto. Nie je to hadam svedectvom nasej malej viery, alebo sebeckeho zamerania sa na seba samych?
2. Ja som clovek dost sebecky v tomto ohlade, takze by som sa neradoval, nakolko by som prisiel o nieco, co som mal a cim som disponoval. Neviem, ci by som sa na to pozeral z ich hladiska, teda, ze su uz s Bohom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:04:53
|
citácia: To je sebecke byť smutny? Je sebecke plakať? Ludská vlastnosť smútku vlastne neovplyvniteľná samotným človekom daná od Boha je pre teba sebecká? Pôvodne zaslal Azuritko - 19 august 2007 : 21:59:27 Zavisi od priciny toho smutku. Ak je pricinou smutku, ze sme prisli o niekoho, kto bol zdrojom nasich pozitkov (nielen hmotnych, ale i emocnych a citovych), tak ano, smutok je prejavom nasho sebectva.
Ak som smutny preto, ze zomrela moja babka a teda uz k nej nemozem chodit na prazdniny a nikdy mi nenapecie buchty a co ja viem co este - je zrejme, ze som sebec, nesmutim za babkou, ale za tym, co pre mna robila. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:12:16
|
citácia: citácia: To je sebecke byť smutny? Je sebecke plakať? Ludská vlastnosť smútku vlastne neovplyvniteľná samotným človekom daná od Boha je pre teba sebecká? Pôvodne zaslal Azuritko - 19 august 2007 : 21:59:27 Zavisi od priciny toho smutku. Ak je pricinou smutku, ze sme prisli o niekoho, kto bol zdrojom nasich pozitkov (nielen hmotnych, ale i emocnych a citovych), tak ano, smutok je prejavom nasho sebectva. Ak som smutny preto, ze zomrela moja babka a teda uz k nej nemozem chodit na prazdniny a nikdy mi nenapecie buchty a co ja viem co este - je zrejme, ze som sebec, nesmutim za babkou, ale za tym, co pre mna robila. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 19 august 2007 : 22:04:53 Aha čiže vlastne babka samotna je pre teba vzduch v okoli a necitiš sa pri nej dobre a nerozprava sa s tebou ide iba o pôžitky? V takomto ponimani si sebec. Ale takto mysliacich ludi na pohreboch - no neviem či taky sebec existuje. Určite by mi do oči slzi netlačili buchty ale babka samotná a všetko pekné čo som s ňou prežil a aj to pekne aj to považuješ za sebecké? Ved potom je sebecké že píšeš že ty máš pravdu je sebecké že doma obeduješ iba zo svojho taniera piješ zo svojho pohára, že spíš vo svojej posteli... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:22:49
|
Mardelllooo,
mne to iba tak vychádza, že podľa seba súdiš druhých...
Ty to pokladáš za sebectvo, keď niekto smúti, lebo u teba je to smútok zo sebectva. Tak? A prečo by to nemohol byť obyčajný ľudský cit, ktorý sa prirodzene prejaví, keď ten, koho sme mali radi, už s nami nebude, už ho nebudeme počuť, rozprávať sa s ním, nebudeme s ním preživať radosti či žiale... (teraz hovorím o ľuďoch samozrejme).
Prečo to hneď nálepkovať ako sebectvo? |
Život je veľký dar - nepremrhajme ho
|
Počet príspevkov: 890 ~
Člen od: 28 október 2006 ~
Posledná návšteva: 23 október 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:28:10
|
Mne zomrel stari otec asi pred rokom. Ak povies ze som sebec ked my je za nim smutno tak si ma do krvi urazil. Nemal som ho rad pre to ze mi pisal slohy alebo preto ze mi vymyslal basnicky do skoly, ale preto aky bol vnutri a preto ze to bol dobry clovek. Ale o tom ty vyditelne nic nevies. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:39:01
|
citácia: Mardelllooo, mne to iba tak vychádza, že podľa seba súdiš druhých... Ty to pokladáš za sebectvo, keď niekto smúti, lebo u teba je to smútok zo sebectva. Tak? A prečo by to nemohol byť obyčajný ľudský cit, ktorý sa prirodzene prejaví, keď ten, koho sme mali radi, už s nami nebude, už ho nebudeme počuť, rozprávať sa s ním, nebudeme s ním preživať radosti či žiale... (teraz hovorím o ľuďoch samozrejme). Prečo to hneď nálepkovať ako sebectvo? Pôvodne zaslal zmurka - 19 august 2007 : 22:22:49
Toto si Marcelllooo prečítaj a staň sa človekom nie obeťou vlastného sebectva. Ja to už dnes neviem takto dobre definovať ale presne takto to je. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:46:20
|
Ale ja si to vôbec nevyčítam ako sebectvo...
Veď ak sa môj blízky dostal do neba, on sa tam už raduje, a mňa teda netrápi už jeho stav - jemu už nič nechýba - ale on mne áno... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:47:55
|
Dobre je to tvoj nazor a respektujem to. Ja som otvoreny inym nazorom tak ti to uz nebudem vyvracat. napisal som co si ja myslim ze je pravda. Ak to neberes je to tvoja vec. Ja som k tomuto dosiel sam. Ak si ty dosiel k niecomu inemu je to tvoja vec. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:52:27
|
Lebo to sebectvo je. Hoci je cloveku prirodzene. Vsimni si ze aj ty hovoris o tom, o co vsetko si prisla. Nepises o tom, ze dotycny uz nebude moct robit co mal rad, ze on si nebude moct uzit chvile s nami, ci len tak pobafkat fajku. Pises, ze ty s nim nebudes prezivat radosti i ziale. Smutis za svojou stratou.
Lenže byť v nebi je večná radosť. Ak sa ten čo zomrel dostal do neba nebude pociťovať smútok ani žial že už nemôže robiť tie veci nad ktorými smútim ja. A kedže sa má človek radovať že zomrelá duša už má iba radosť tak nemôže nikto písať že nebude môcť robiť tie veci, lebo ona už je šťastná. Tá duša. A ked už hovoríš o tom čo ludia povedia tak hovoria aj tam na druhom svete mu bude lepšie aspon lebo tu sa trápil chorobou alebo tak. Smútiť nad zomrelím logicky môže byť sebecké ale pred Bohom to hriech nie je podla mna a nemám ti to čím argumentovať lebo reči niekoho iného by argumentami neboli aj keby to bol kňaz a z biblie neviem či by som to vyčítal. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 22:52:45
|
citácia: Ale ja si to vôbec nevyčítam ako sebectvo... Veď ak sa môj blízky dostal do neba, on sa tam už raduje, a mňa teda netrápi už jeho stav - jemu už nič nechýba - ale on mne áno... Pôvodne zaslal zmurka - 19 august 2007 : 22:46:20 Spravne a to je ten dovod, preco je to sebectvo. Ze tebe nieco chyba, hoci jemu nie. Kedze jemu nic nechyba, kedze je v Nebi kde sa raduje, mala by si byt stastna aj za neho (ak ti skutocne islo o jeho dobro). Ty vsak radsej smutis za svojou stratou ako by si sa radovala z jeho stastia. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 23:04:49
|
V živote ma to už tiež napadlo, asi tak ked som mal 15 možno menej už neviem, že vlastne by to mala byť radosť že zomrelí ide do neba. Ale sami aj tak nevieme či sa tam dostane. Musíme sa preto zaňho modliť v podobe pohrebných obradov a dúfať že to tak bude. A smútok je vlastne vedlajší produkt smrti blízkeho. Ale sebecké to môže byť fakt len s pohladu logiky. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 23:07:59
|
Nie - sebecké to môže byť fakt len z pohladu Marcelllaaa... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 23:10:38
|
citácia: V živote ma to už tiež napadlo, asi tak ked som mal 15 možno menej už neviem, že vlastne by to mala byť radosť že zomrelí ide do neba. Ale sami aj tak nevieme či sa tam dostane. Musíme sa preto zaňho modliť v podobe pohrebných obradov a dúfať že to tak bude. A smútok je vlastne vedlajší produkt smrti blízkeho. Ale sebecké to môže byť fakt len s pohladu logiky. Pôvodne zaslal Azuritko - 19 august 2007 : 23:04:49 Smutok je vedlajsi produkt sebectva v nas. Sebecke je to z podstaty veci. Moze to byt prirodezenym citom a nemusis to pokladat za hriech ani za zle (ja som to ani za jedno neoznacil), ale pokial je na prvom mieste to, o co sme my prisli, ako mozme vobec povedat, ze sme daneho cloveka mali radi?
Ved v ode na lasku sa pise, co to je, ze je nesebecka, ze sa nevypina...
Ak sam nevies, ci sa tam dostanes, tak je tvoja viera akosi primala. Ja napriklad verim, ze sa tam dostanem. Viera konverguje k istote.
Modlit sa za cloveka po jeho smti je vsak uz aj tak vlastne neskoro. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 august 2007 : 23:18:23
|
citácia: citácia: V živote ma to už tiež napadlo, asi tak ked som mal 15 možno menej už neviem, že vlastne by to mala byť radosť že zomrelí ide do neba. Ale sami aj tak nevieme či sa tam dostane. Musíme sa preto zaňho modliť v podobe pohrebných obradov a dúfať že to tak bude. A smútok je vlastne vedlajší produkt smrti blízkeho. Ale sebecké to môže byť fakt len s pohladu logiky. Pôvodne zaslal Azuritko - 19 august 2007 : 23:04:49 Smutok je vedlajsi produkt sebectva v nas. Sebecke je to z podstaty veci. Moze to byt prirodezenym citom a nemusis to pokladat za hriech ani za zle (ja som to ani za jedno neoznacil), ale pokial je na prvom mieste to, o co sme my prisli, ako mozme vobec povedat, ze sme daneho cloveka mali radi? Ved v ode na lasku sa pise, co to je, ze je nesebecka, ze sa nevypina... Ak sam nevies, ci sa tam dostanes, tak je tvoja viera akosi primala. Ja napriklad verim, ze sa tam dostanem. Viera konverguje k istote. Modlit sa za cloveka po jeho smti je vsak uz aj tak vlastne neskoro. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 19 august 2007 : 23:10:38
Ach vy "vedľajšie produkty"... V óde na lásku sa píše napr. aj - nezmýšľa zle, nie je dotieravá, neraduje sa z neprávosti ... všetko dúfa...atď. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|