|
Odoslaný - 03 august 2007 : 18:40:35
|
Každá duša poddaná buď nadriadeným vrchnostiam. Lebo nieto vrchnosti, ak len nie od Boha, a tie čo sú, Bohom zriadené sú. … Preto sa im treba podriadiť nie len pre hnev boží, ale aj pre svedomie. Veď preto platíte aj daň, lebo sú to boží služobníci, práve tomuto povolaniu trvale oddaní. Dávajte každému, čo ste komu podlžní: komu daň, tomu daň, komu clo, tomu clo…. Ríms. 13 : 1+ 5+6+7 … buďte… k potrebám svätých ochotní, k hosťom pohostinní. Ríms. 12 : 13. Teraz však odchádzam do Jeruzalema v službe tajomších svätých. Makedó- nia a Achaja totiž uznali za dobré urobiť nejakú zbierku pre chudobných svätých v Jeruzaleme. Uznali to za dobré a sú im to aj povinné. Lebo keď sa (bývali) pohania stali účastnými ich duchovných pokladov, oni sú zase povinní poslúžiť im aj hmotnými darmi. Len čo to vykonám a zapečatím zbierku, pôjdem cez vás do Španielska. Ríms. 15 : 25 – 28. … a moja služba pre Jeruzalem aby bola príjemná svätým. Ríms. 15 : 31. Po niekoľkých rokoch prišiel som, aby som doniesol milodary svojmu národu a obete. Skutky. 24 : 17. Kto vojenčí kedy na vlastné trovy? Kto sadí vinicu a neje z nej ovocia? Alebo kto pasie stádo a nepožíva mlieka od stáda? Či to hovorím len po ľudsky? Či to nehovorí aj Zákon? Veď je napísané v Mojžišovom Zákone: Nezaviažeš volovi hubu, keď mláti! Či sa Boh stará len o voly? Alebo či to nehovorí pre nás všetkých? Veď je napísané: Oráč má orať v nádeji a mlatec mlátiť v nádeji na podiel. Keď sme my rozsievali medzi vami duchovné, či je takou veľkou vecou, keď žneme telesné? Ak iní majú u vás toto právo, prečo nie tým viac my? Ale my sme nepoužili toto právo, áno všetko znášame, len aby sme neprekážali evanjeliu Kristovmu. Či neviete, že tí čo pri svätých veciach pracujú, zo svätých veci aj jedia a ktorí slúžia pri oltári, z oltára majú podiel. Tak to nariadil aj Pán, aby z evanjelia žili tí, čo zvestujú evanjelium. … Akú odmenu mám teda? Že keď kážem evanjelium, predkladám ho bezplatne, aby som nevyužil svoje právo pri evanjeliu. 1. Kor. 9 : 7 – 14 + 18. So zbierkou pre svätých urobte aj vy tak, ako som prikázal cirkevným zborom v Galácii. Nech každý z vás každú nedeľu odloží čo mohol usporiť, aby sa zbierky nekonali práve vtedy keď prídem. Keď prídem, pošlem tých ktorých uznáte za hodných, s listom do Jeruzalema zaniesť váš milodar. Ale ak by bolo hodno, aby som išiel i ja, pôjdu so mnou. 1. Kor. 15 : 1 – 4. Ak niekto nemiluje Pána, nech je prekliaty! 16 : 22. Lebo nie som ako mnohí, ktorí robia obchod so slovom Božím … 2. Kor. 1 : 17 Uvedomujem vás bratia, o milosti Božej, ktorej sa dostalo zborom makedónským, že sa hojnosť ich radosti v mnohých skúškach súženia a ich veľká chudoba v bohatstve štedrosti rozhojnila. Vydávam svedectvo, že dali podľa možnosti, aj nad možnosť. Sami od seba a veľmi naliehavo nás prosili aby mohli mať účasť na dobročinnosti a na službe svätým. … Len radu vám dávam v tomto, veď to je prospešné vám, ktorí ste už odlanska boli začali nielen skutkom, ale aj dobrou vôľou, dokončite teda teraz dielo, aby tak vašej ochotnej dobrej vôli zodpovedal aj výsledok podľa toho čo máte. Lebo keď je ochota, vítaná je podľa toho koľko kto má, a nie podľa toho čo nemá. Veď nejde o to, aby sa iným uľavilo a vám priťažilo, ale aby bola rovnosť. Vaša terajšia hojnosť nech pomôže ich nedostatku, aby ich hojnosť pomohla nedostatku vášmu, a tak nastala rovnosť. … ale varujeme sa pri tom, aby nás nikto neupodozrieval pri tejto zbierke, ktorú spravujeme 2. Kor. 8 : 1 – 4 + 10 – 14 + 20. Zbytočne mi je písať vám o službe svätým… Preto uznali sme za potrebné požiadať bratov, aby vopred išli k vám a pripravili vašu ohlásenú zbierku, aby bola pripravená ako požehnaný milodar a nie ako lakomstvo. Toto však hovorím: Kto skúpo rozsieva, skúpo bude aj žať, kto však hojne rozsieva, hojne bude aj žať. Každý nech dá, ako si umienil v srdci, nie z neochoty alebo z prinútenia, lebo ochotného darcu miluje Boh. … Lebo táto služba lásky, nielen že doplňuje nedostatky svätých, ale rozmnožuje aj vďačnosť mnohých k bohu. 2. Kor. 9 : 1 – 7 + 12. Alebo dopustil som sa chyby, že som sa ponížil, aby ste vy boli povýšení, keď som vám zadarmo zvestoval evanjelium Božie? Iné cirkevné zbory som olupoval, prijímajúc od nich plat, aby so vám slúžil. 2. Kor. 11 : 7 – 8. … čo hovorím, nehovorím podľa Pána, ale ako nerozumný. Keď sa mnohí chvália podľa tela, pochválim sa aj ja. Veď vy rozumní radi znášate nerozumných! Strpíte, keď vás niekto zotročuje, keď vás niekto vyžiera, keď vás niekto zdiera… 2. Kor. 11: 17 – 20. Nech bude! Ja som vás neobťažil! Ale som vraj chytrák a preľstil som vás. Či som vás vykorisťoval niektorými z tých čo som poslal k vám?…. 2. Kor. 12 : 16 – 17. Veľmi som sa zaradoval v Pánu, že sa už zase raz rozvila vaša starostlivosť o mňa. Veď ste aj mysleli na to , ale nebolo príležitosti. Nehovorím to preto, ako by som mal nedostatok, lebo ja som sa naučil pristávať na tom, čo mám. Viem sa aj uskromniť a viem aj v hojnosti žiť. … A predsa dobre ste urobili, že ste sa ma ujali v mojej tiesni. Veď aj vy Filipskí, viete, že odkedy som začal zvestovať evanjelium a odišiel som z Makedónie, ani jeden cirkevný zbor ničím neprispel na moje výdavky a príjmy, jedine vy. .. Mám dosť všetkého, mám aj navyše, som hojne zaopatrený tým čo som prijal od vás, je mi to ako Bohu milá, príjemná obeť rozkošnej vône. Môj Boh však ukojí všetky vaše potreby… Fil. 4 : 10 – 19 Veď ako viete, ani sme vám nikdy nelichotili v reči, ani – Boh je svedok! – nechceli sme lakome získať niečo pre seba. Ako Kristovi apoštolovia mohli sme síce požadovať vážnosť, ale boli sme prívetiví k vám, ako keď kojná matka laská dietky. 1. Tesal. 2 : 5+7. …ani chleba sme od nikoho zadarmo nejedli, … Nie ako by sme nemali práva na to, ale aby sme vám dali na sebe príklad… 2. Tesal. 3 : 8 – 9. … lebo Písmo hovorí: nezaviažeš ústa volovi, keď mláti! a: Hodný je pracovník svojej mzdy. Koreňom všetkého zla je zaiste milovanie peňazí…1. Timot. 5 : 18 + 6 : 10. Namáhajúci sa roľník má mať v prvom rade podiel na úrode. 2. Timot. 2 : 6. Zéna, učiteľa zákona, a Apolla vystroj pečlive na cestu, aby im nič nechybovalo. Nech sa aj naši ľudia učia dobre činiť, keď sa vyskytnú nevyhnutné potreby, aby neboli bez ovocia. Títovi 3 : 13 – 14. Nezabúdajte na dobročinnosť a na zbierky. Lebo v takýchto obetiach má Boh zaľúbenie. Židom 13 : 16.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 357 ~
Člen od: 30 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 06 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 august 2007 : 10:21:52
|
Nejaky zhutneny a lepsie strukturovany prispevok by sa nenasiel? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 august 2007 : 17:29:05
|
je mi to ako Bohu milá, príjemná obeť rozkošnej vône --- koreňom všetkého zla je zaiste milovanie peňazí. ??!! trochu ma zaráža ten zjavný rozpor v predošlom texte sú v ňom aj iné |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 august 2007 : 18:28:25
|
Problem je, ze ten predosly text sa prakticky neda citat. Skus ho, tak ako Marcellooo pise, rozstrukturovat, rozdelit na odstavce a pripadne zostrucnit, potom je mozne, ze sa niekto vyjadri. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2007 : 09:47:34
|
citácia: Problem je, ze ten predosly text sa prakticky neda citat. Skus ho, tak ako Marcellooo pise, rozstrukturovat, rozdelit na odstavce a pripadne zostrucnit, potom je mozne, ze sa niekto vyjadri. Pôvodne zaslal Mato - 08 august 2007 : 18:28:25 Vypísal som citáty Pavlových listov, aby sa určitý kontext dal čítať. Tento kontext (nazveme ho "peňažný") obsahuje celý text Nového Zákona. Tento kontext je zatienený silou iného Svätého písma a veriaci ho priehľadajú. Podľa mňa by sa mali teológovia priamo vyjadriť aj k tomuto kontextu a to celej Biblie. Uvedené citáty nie sú vytrhnute z kontextu oni akoby mimo kontextu Písma existovali. A svätým písmom sú. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2007 : 10:35:35
|
Neviem ci nechces chapat, alebo nedokazes. K obsahu sa zatial nikto nevyjadril a to preto, ze forma akou ho podavas, sa neda citat.
Teda znova - skus text prezentovat este raz tak, ze ho rozdelis na odstavce, oddelis citaty od vlastnych komentarov a potom mozes ocakavat, ze sa rzobehne diskusia. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2007 : 13:50:14
|
Mato! v predloženom texte nie je ani písmenko môjho komentára. Čo chceš na ňom upravovať. To chceš upravovať Bibliu? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2007 : 15:07:44
|
nikto Bibliu upravovat nechce. Skus pochopit, ze sa ti k tomu nikto nevyjadril preto, ze vetna skladba, stylizacia a vobec tne text ako taky je pre normalneho cloveka necitatelny. K OBSAHU sa tu doteraz NIKTO nevyjadril. Jednoducho je to slohova praca tak na 4ku bez ohladu na obsah. |
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2007 : 20:21:18
|
citácia: Mato! v predloženom texte nie je ani písmenko môjho komentára. Čo chceš na ňom upravovať. To chceš upravovať Bibliu? Pôvodne zaslal yyyno - 11 august 2007 : 13:50:14 Bez komentara. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 august 2007 : 22:54:09
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2007 : 09:29:34
|
Milan! keby som ti vypísal všetky "úpravy" mojžišských textov bola by z toho kniha. Stačí keď uvediem, že kniha Genessis bola vložená do židovskej Biblie na konci jej kanonizácie okolo r,200 p. n l. Daj si to do súvislosti, čo z toho vyplýva. Lajos! Pavlove výroky o peniazoch same "tnú" kontext jeho listov. Objavujú sa v nich z čista- jasna ako prízraky. Pretože pre niekoho môžu znamenať, že peniaze boli u neho "až na prvom mieste" |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2007 : 11:54:35
|
Zda sa, ze yyyno je dokonale neschopny pochopit, co sa po nom pozaduje.
Tema potom nema ziaden efekt a odklana sa od zamyslanej podstaty.
yyyno ma moznost otvorit ju znova s dodrzanim odporucani uvedenych vyssie, tuto konkretnu temu vsak uzamykam. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|