Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Nebezpečenstvo kreacionizmu
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Predsa sa to da Téma Next Topic: Stretnutie
Strana: z 6

Milan

Stav: offline

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:07:42  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
... mne je fuk co si myslel Engels, chcem povedat, ze keby sme sa vyvinuli hoci aj z tej mysi, je mi to uplne jedno, rozumies? ...

... ked som sem dal ten prispevok p. Kissa, cakal som ako dlho potrva, kym niekto zacne: co je to cas ???

... preco je v tomto pripade tak dolezity ?

... mozno vznikol spolu s priestorom v okamihu big bangu.

... cas je existencial, teda to ,co pre nas najrealnejsie existuje a ma pre ludsky pobyt zasadnejsi vyznam ako priestor. Cas, tym ze nam stanovuje urcity limit, venuje okamziku jedinecnost a je sucastne prilezitostou k tomu, aby clovek existoval autenticky....

... menovany pan si v tom svojom referate urcite nevymyslel C-14 meranie a ine tam spominane datovania, su to zalezitosti ludi na celom svete prave pre ten spominany existencial casu pre cloveka ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:10:03  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
chod si nastudovat na akom principe je zalozena metoda C - 14

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:13:44  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Milan

... mne je fuk co si myslel Engels, chcem povedat, ze keby sme sa vyvinuli hoci aj z tej mysi, je mi to uplne jedno, rozumies? ...

... ked som sem dal ten prispevok p. Kissa, cakal som ako dlho potrva, kym niekto zacne: co je to cas ???

... preco je v tomto pripade tak dolezity ?

... mozno vznikol spolu s priestorom v okamihu big bangu.

... cas je existencial, teda to ,co pre nas najrealnejsie existuje a ma pre ludsky pobyt zasadnejsi vyznam ako priestor. Cas, tym ze nam stanovuje urcity limit, venuje okamziku jedinecnost a je sucastne prilezitostou k tomu, aby clovek existoval autenticky....

... menovany pan si v tom svojom referate urcite nevymyslel C-14 meranie a ine tam spominane datovania, su to zalezitosti ludi na celom svete prave pre ten spominany existencial casu pre cloveka ...

tebe to je jedno , tak co sa ozyvas ? tu diskutuju ti , ktorym to jedno nie je Rozumies ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:16:23  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

pockaj pockaj , tu mame problem Ako mala , ako mozno To nie su predsa fazulky . Ak Zem ma vek 4 miliardy rokov tak styri miliardy obehov Zeme okolo Slnka za rovkakych podmienok ako dnes Inak je to meranie nepresne
Ake ma veda dokazy , ze to meranie casu za tie miliardy rokov sa nemenilo

v prvom rade trvanie casu a nie meranie casu. my meriame poriadne cas poslednych cca sto rokov(taky optimisticky pohlad) pred nami nemohol nik merat.
hej, tiie odchylky sa tykaju inej veci. k tej vode tolko ze tych pet litrov napustats takto 3 litre rychlo, dva pomaly alebo potom naopak, ale v skutocnosti to trva tak ako by si pustal vodu priemernou rychlostou.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:18:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
pockaj sto rokov meriame cas ale ako vieme teda aky bol pred milionom rokov

Vlkodlak

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:19:20  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Amigo nesuhlasim s tvojou argumentaciou z dvoch dovodov.

1. Pricipialna chyba. Zem a vsetky hoviadka, ludkovia, opice i jastery, hory i doliny, rieky i moria, vsetko to tvori uzavretu sustavu. Tvoja teoria o pokrivenom case v uzavretej sustave neplati. I keby nasa maticka Zem lietala ako diva sem a tam a vzhladom na nejké inu sustavu by lietala rychlostou svetla, podobne ako tebou spomenuty kozmonat, nic nemeni na fakte, ze pozorovatel vo vnutri sustavy, teda vy na vasej maticke Zemi, nijaku deformaciu casu nepozorujete. Teda za prepokladu ze jastery, hoviadka i plazy, hory a doly nepoletuju medzi sebou tak, ze vysledny vektorovy sucet rychlosti sa blizi k rychlosti svetla. A pokial viem nik nic podobne nepozorval.

2. Neviem o co ti ide. I ked kabrtovsky pokrivys cas a spochybnis metody urcovanie veku, a ohuris fantastickymi teoriami, i pri najvacsej voli a chuti sa nedopracujes k veku sveta cca 6000 rokov. Ale na druhej strane busis do poznatkov, ktore predklada sucasna veda. Teda ani prerecitovany Genezis, ani ucebnica fyziky. Pripomina mi to situaciu, ze ked mne zdochne koza, tak nech i susedovi.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:24:26  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
kto sa chce dopracovat k veku sveta 6 000 rokov ?
o ostatnom skoda hovorit skus si to precitat este raz

Mimochodom tvoja reakcia len dokazuje dogmaticku zabednenost vacsiu ako vycitate oponentom
Odkedy je nevedecke klast spochybnujuce otazky Budte aspon principialny

Milan

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:26:40  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov

Nikdy si nerozumiete, keď hovoríte o bohu!

Len to vylyva i z tej konferencie o Viere a vede a na tomto fore !

... verim, ze ti to nie je jedno, radsej budes verit, ze si vymieseny z hliny a prachu ...ale to je v poriadku amerika, aj ked si nevedel ze sa o tom pise priamo v biblii...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:27:05  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

pockaj sto rokov meriame cas ale ako vieme teda aky bol pred milionom rokov

nechapem tejto vete.

hovorime o plynuti casu? resp. rychlosti plynuti casu? ze si sekunda pre milionom rokov trvala povedzme tak isto ako dnes ci co sa vlastne pytas?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:35:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
povedzme cisto hypoteticky takto
Skusim to
v Genesis Boh tvori svetla na oblohe na urcovanie casu az stvrty den
Podla coho sa merali tie prve tri
Skusim to este inak o com sa hovori v prvych troch dnoch stvorenia ? Ma veda vobec kompetenciu o tom hovorit A ak ano , tak aka veda

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:39:08  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Amigo nesuhlasim s tvojou argumentaciou z dvoch dovodov.

2. Neviem o co ti ide. I ked kabrtovsky pokrivys cas a spochybnis metody urcovanie veku, a ohuris fantastickymi teoriami, i pri najvacsej voli a chuti sa nedopracujes k veku sveta cca 6000 rokov. Ale na druhej strane busis do poznatkov, ktore predklada sucasna veda. Teda ani prerecitovany Genezis, ani ucebnica fyziky. Pripomina mi to situaciu, ze ked mne zdochne koza, tak nech i susedovi.

neviem ci mu ide o toto, ale ja som si uvedomil prefektnu vec. hoci viem davno ze zidia pre pojem "obdobie" "rok" a "den" pouzivaju tenm isty pojem. ide aj o to ze ten den sa moze chapat symbilicky - rano ako zaciatok novej ery a noc ako zabehnutie a konniec danej ery. tym padom by viacero veci zapadalo do seba. a malo by miesto i stvorenie i evolucia... su tu predsa FYZIKALNE ZAKONY....

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:39:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Nikdy si nerozumiete, keď hovoríte o bohu!

ale rozumieme To , ze ty nerozumies neznamena , ze nikto nerozumie

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:41:07  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

Skusim to
Skusim to este inak o com sa hovori v prvych troch dnoch stvorenia ? Ma veda vobec kompetenciu o tom hovorit A ak ano , tak aka veda

toto je vyhradne fyzikalna vec(fyzika je prazakladom vsetkych vied). inac ako som raz spominal - tato cast mi pripomina zrod veriaceho.... velmi silne a neviem sa toho zbavit...

napis doslovne znenie stvorenia a potom dovysvetlim.

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:44:02  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
milan
tu nejde ze sa nezhodnu o Bohu. Boha nikto nikto nevidel. Ale snahou cloveka je spoznat Ho. a to sa niekedy bez konfrontacie neda. a najme medzi tymito dvoma ked ide o stvorenie sveta. tazke miesto kritiky by som ich cital a rozmyslal....

Vlkodlak

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:51:49  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

Skusim to

Podla poznania starych Zidov a podla toho, ze boli ovplivneni poznanim vyspelejsch narodov tejto oblasti, kedze sami boli iba kocovnici. Preto sa tvorilo 6+1 den, preto clovek sa viaze k hline a pod. Jednoducho obkukali vedecke poznatky tej toby, v regione kde zili.

Uz sa bojim facky.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  15:28:01  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
takze skusime , ci vlastne hovorime o tom istom
Na pociatku stvoril Boh nebo a Zem
Co to vlastne stvoril Boh ?

A Boh riekol
Bud svetlo

Ake svetlo to Boh stvoril ?

Vlkodlak

Odoslaný - 25 august 2006 :  15:54:47  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Amigo, neviem koho sa pytas, ked tak vseobecne, pokusim sa odpovedat.

Podla mna stvorenie nemozes rozatomizovat na drobne, ale pribeh o Stvoreni musis brat ako komplex - system. Vtredy sa odpved da najst.
Ked povies, ze Boh ze stvoril svetlo a následne sa spytas ake svetlo, tak podla mna, na tuto otazku racionalna odpoved neexistuje.

Pretoze urcite neexsitval taky den, pre ktory by platilo, ze Zem bola stara jeden den a ked nastal jej druhy den, zacalo existovat svetlo.

Alebo, hovoris o svetle. Vy(ludia) volate svetlom taky druh elektromagnetickeho vlnenia, ktore su schopne vase obmedzene organy zraku zaznamenat. Nemate ani ponatia o tom, ake kvanta vlnenia roznej podstaty vas obklopuju bez toho, ze by ste vnimali ich pritomnost. Staci pouzit vhodny pristroj a nastane uzas. Mohol by som sa pytat, ktore svetlo to bolo stvorene druhy den ? To co rozozna ludske oko, alebo i to ktore vnima trabars had, ci citlivy snimac infrakamery, ci kamery citlivej na RTG ziarenie ?

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  15:56:22  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Ked povies, ze Boh ze stvoril svetlo a následne sa spytas ake svetlo, tak podla mna, na tuto otazku racionalna odpoved neexistuje.

ale existuje , to je len tvoja odpoved na neznalost biblickej exegezy

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  15:58:11  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Alebo, hovoris o svetle. Vy(ludia) volate svetlom taky druh elektromagnetickeho vlnenia, ktore su schopne vase obmedzene organy zraku zaznamenat. Nemate ani ponatia o tom, ake kvanta vlnenia roznej podstaty vas obklopuju bez toho, ze by ste vnimali ich pritomnost. Staci pouzit vhodny pristroj a nastane uzas. Mohol by som sa pytat, ktore svetlo to bolo stvorene druhy den ? To co rozozna ludske oko, alebo i to ktore vnima trabars had, ci citlivy snimac infrakamery, ci kamery citlivej na RTG ziarenie ?

o akom svetle to hovori Boh v prvy den stvorenia ked Slnko stvoril az na stvrty den

Tu povedal Boh: "Buď svetlo!" a bolo svetlo. Gn 1 , 3

Tu Boh povedal: "Buďte svetlá na nebeskej oblohe na oddeľovanie dňa od noci! A buďte na znamenie pre obdobia, dni a roky! I buďte svetlami na nebeskej oblohe, aby ste osvetľovali zem!" A stalo sa tak. Gn 1 , 14 - 15

Vlkodlak

Odoslaný - 25 august 2006 :  16:02:00  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Co si tym chces dokazat ?

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  16:02:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
pytam sa , co ako katolici viete povedat ake svetlo stvoril Boh prvy den

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  16:02:54  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
moj sukromny nazor na vznik sveta podla biblie

Na pociatku stvoril nebo i zem - kedze zvlast je spominany vznik zeme. tak nemoze ist o ten isty pojem. v prenesenom zmysle moze ist o rozdelenie na hmotny a nehmotny svet. aj dnes sa totiz s pojmom nebo mysli na duchovny svet. vlastne okamihom Big Bangu je moment ked sa z nicoho tvori hmota, ked sa hmota zhustnuje do jedneho bodu. ale v nicom.

Tu povedal Boh: "Buď svetlo!" a bolo svetlo. - mna ako fyzika zaujala tato vec: vesmir ako taky vznikol Velkym treskom. To co tu par sekund a vlastne aj roky po tomto tresku existovalo bolo elektromagneticke ziarenie. aj svetlo - je viditelne elektromagneticke ziarenie - preto ako fyzika mnou velmi otriaslo co biblia tvrdi. clovek je schopny kazde ELM ziarenie "zviditelni" tak ze sa posunie frekvencia ziarenia o urcity kus. takze s takymi specialnymi okuliarmi by to bola nadhera sa pozerat na vznik sveta.

Potom Boh povedal: "Buď obloha uprostred vôd a staň sa delidlom medzi vodami a vodami!" - zaujalo ma to uprostred vod: plyny ako aj kvapaliny(voda) sa spolocnym nazvom nazyvaju TEKUTINY. ako prve vznikaju oblaky, alebo mracna. v tychto mracnach "akosi" vznikaju prve hviezdy.

Potom Boh povedal: "Vody, ktoré ste pod nebom, zhromaždite sa na jedno miesto a ukáž sa súš!" A stalo sa tak. - vskutku, vznikaju najprv plynove hviezdy, neskor kvapalinove(napr. Jupiter je hviezda(nedokoncena) kde je stlaceny vodik). Postupom casu sa zacinaju utvarat prvky ktore neskor tvoria pevne jadro a vznikaju cisto pevne utvary podobne Mesiacu.Zanikaju medzitym ine hviezdy a z ich pozostatkov vznikaju dalsie... medzitym vznika i zem. tato veta moze konieckoncov znamenat i vznik nasej Planety.

Tu Boh povedal: "Zem, vyžeň trávu, rastliny s plodom semena a ovocné stromy, prinášajúce plody, v ktorých je ich semeno podľa svojho druhu na zemi." A stalo sa tak. - proste vznikaju prve organizmy, zaujimave ze tieto boli rastlinneho povodu(biologiu poriadne neovladam, takze tu poprosim o doplnenie informacii)

Tu Boh povedal: "Buďte svetlá na nebeskej oblohe na oddeľovanie dňa od noci! A buďte na znamenie pre obdobia, dni a roky!
I buďte svetlami na nebeskej oblohe, aby ste osvetľovali zem!" A stalo sa tak. A Boh urobil dvoje veľkých svetiel: väčšie, aby vládlo nad dňom, a menšie, aby vládlo nad nocou, a aj hviezdy.- je mozne ze naskor vznikla Zem? a potom a z hviezdy? urcite nie. Moze ist o dva javy:a) prisiel k nam z dialky Mesiac a stal sa sucastou Zeme b) vhzadom na to ze svetlo prechadza hranicnou rychlostou, tak zacinaju sem dochadzat svetla hviezd.

V biblii sa spominaju terminy bolo rano a bol vecer resp. noc. cele sa to uzatvara do pojmov den. Tieto pojmy mozme vsak chaapt obrazne a tym padom je den vyrazom pre slovo "era", kde rano znamena zaciatok(usvit noveho veku ako to bratia komunisti vravievali) a vecer koniec, resp . noc ukoncenie danej fazy.

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  16:03:56  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

pytam sa , co ako katolici viete povedat ake svetlo stvoril Boh prvy den

da sa to vysvetlit aj kristologicky ak mas aj to na mysli.

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  16:21:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
ako kristologicky ?
nie je dolezite co ja mam na mysli .

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  16:25:40  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
mno myslel som na janovo evanjelium a jeho zaciatok...

Strana: z 6 Previous Topic: Predsa sa to da Téma Next Topic: Stretnutie  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06