Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Nebezpečenstvo kreacionizmu
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Predsa sa to da Téma Next Topic: Stretnutie
Strana: z 6

Vlkodlak

Stav: offline

Odoslaný - 24 august 2006 :  08:44:33  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Takisto si myslim, v zhode s Aleskom, ze problem je v tom, ze sa naraba s pojmami(evolucia-kreacia) bez toho aby bolo jednoznacne, co tieto pojmy vyjadruju.

Podobne ako Amigo naznacil, pri debatach o vyhrade svedomia zacali(podla mna populisticky a nekompetentne) zaznievat tieto terminy bez toho aby sa niekto aspon na chvilu zamyslel nad ich obsahom. Az mam niekedy pocit, ze terminy suvisiace s evoluciou sa pouzivaju vtedy, ked sa ide utocit na oponenta, ktory deklaruje svoj prislusnost ku krestanstvu. Mne to pripomina taky Savanarola-ovsky pristup.

Opat sa mozem opytat na exponovany priklad. Krempasky, alebo Grigar je kreacionalista, evolucionista, ci nejaky pochabel a bludar.

Inac v fundamentalistickom pristupe ku kreacionalizmu( sialenec Kabrt a pod. ) je podla mna i kus pokrytectva. Pretoze na jednej strane akceptuju poznatky o vlastnostiach hmoty(energeticke hladiny elektronov, elektromagneticke vlastnosti urcitych druhov vlnenia) v tom zmysle, ze tieto poznatky pretavene do praxe - napr. konstrukcie PC-ciek, z poza ktorych pisu svoje duchaplne teorie vyuzivaju dennodene, ale ak na zaklade tych istych vlastnosti hmoty sa pocita vek vesmiru, resp. popisuju niektore procesy vzniku nami poznaneho sveta, uz vsetko odmietaju, oznacuju za ruhanie a pod.
Myslim si, ze ak by boli tieto skupiny korektne a poctive a ak naozaj odmietaju teorie a poznatky, ktore ponuka sucasna veda, mali by o PC-cku hovorit ako o magickej hovoriacej a svetielkujucej skrinke, o elektrickych ziarovkach ako o skriatkoch ci magickych svetielkach ... Pretoze inac vodu kazu a vino piju.
Alebo ak akceptujem, ze 2+1 je 3 a chapem princip, ako som sa dostal k vysledku, nemozem oznacit za pavedcu a bludara toho, kto povie ze 3+1 je 4 ...

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  09:53:36  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
kto odmieta poznatky sucastnej vedy ? to je totalny nezmysel Ak niekto nieco odmieta , tak nedokazane nazory vydavajuce sa za vedecku pravdu

A tak namiesto otazok na konkretne otazky a namietky zacne hystericke zvanenie o vede A tomoto sa hovori vedecky pristup

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  11:23:04  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
amerika neviem ako vlcko ale ja mam studovanu fyziku viem o com hovorim...

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  11:33:03  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
a co ma fyzika spolocne napriklad s evolucnou teoriou ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  11:40:29  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
to by si sa cudoval - ma co hovorit do vzniku svbeta, do podmienok za akych moze existovat zivot.... a ma co hovorit do pristrojov ktore skumaju zEm i biologiu.... i geologiu a historiu... cize velmi vela.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  11:47:48  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
no dobre skusime co je cas

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  11:51:05  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
takze napodobnujes gmk, fajn.... ale taku radost ti nespravim.... je viacero definici casu, na jednej strane, na druhej strane pojem zasahuje do filosofie...

ja poznam najlepsie definicu kde sa hovori o zakriveni priestoru a o tom ze je tam kde je hmota.... ale uvedomujem si ze sa pytas na to co cas je a nie na to kde je...

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  11:55:46  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
vidis a sme prakticky doma Vedecky sa hadze milonmi a miliardami rokov ale definicia casu robi problemy Ale fyzika uz vsetko dokazala , vsetko odmerala , len cas nevie poriadne definovat

Skusime este jednu otazku
Predstav si , ze na Zemi su dvaja rovnako stari bratia Jedneho vystrlime do vesmiru a druhy zostane na Zemi Otazka . Budu starnut rovnako ?

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  11:59:04  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
teoria relativity hovori o tom ze zavisi od rychlosti. ale vo vseobecnosti menej gravitacie(menej zakriveny casoprietor lebo je tam menej hmoty)- pomalsie prebiehanie casu...

takze odpoved zavisi to od konkretnych fyzikalnych podmienok....

a ak ho vystrcis do vesmiru len tak tak tomu vo vesmire pride velmi rychlo smrt

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:00:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
A este jedna otazka na zaver . Je nespochybnitelne jasne , ze od Velkeho tresku plynie cas rovnako ?

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:01:48  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

teoria relativity hovori o tom ze zavisi od rychlosti. ale vo vseobecnosti menej gravitacie(menej zakriveny casoprietor lebo je tam menej hmoty)- pomalsie prebiehanie casu...

takze odpoved zavisi to od konkretnych fyzikalnych podmienok....

a ak ho vystrcis do vesmiru len tak tak tomu vo vesmire pride velmi rychlo smrt

Takze potom ak vesmir vznikol v bode x nasledkom Velkeho tresku Museli jednotlive vesmirne telesa starnut rovnako ?
To ma len zaujima nesledujem tym nic

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:12:25  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
si zaspal ci co ? ved to mas nastudovane

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:12:30  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
smerujes niekde
je to na vazkach. su napr. cierne diery - tam ten cas ako keby sa yvonku vliekol . napr. si na planete tak vnimas ako ta pohltila cierna diera apod. ale z vonku ako by zastal cas...
a navyse aj nase vnimanie je uspobene na to vnimanie casu. proste zijeme v urcitom priestore a case.

takze je otazka ci take ako cas existuje.

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:13:37  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

varim obed a skora mi pirpalil
pridem do desat minut.... ozik, jedol si uz vyprazanu ryzu?

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:17:34  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

smerujes niekde
je to na vazkach. su napr. cierne diery - tam ten cas ako keby sa yvonku vliekol . napr. si na planete tak vnimas ako ta pohltila cierna diera apod. ale z vonku ako by zastal cas...
a navyse aj nase vnimanie je uspobene na to vnimanie casu. proste zijeme v urcitom priestore a case.

takze je otazka ci take ako cas existuje.

znamena to , ze meriame cas , ale je otazka ci take ako cas existuje ?

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:30:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

quote:
Pôvodne poslal amerika1

varim obed a skora mi pirpalil
pridem do desat minut.... ozik, jedol si uz vyprazanu ryzu?

vyprazanu ryzu ? to ja neriskujem radsej rezen

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:35:12  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ano presne tak. pre nas je to akoby postup od jednej udalosti k druhej. my v skutocnosti ani nemeriame cas ako fyzikalnu velicinu, ale my sledujeme ine fyzikalne deje, medzi ktorymi uplynie nejaka doba, najlepsie ak je to jav ktory sa pravidelene opakuje.

k tomu vesmiru: keby sme sa total zmensili na uroven sub atomov, dosli by sme vlastne k vesmiru. to bol aj moment kedy napr. sa zacal uplatnovat fyzika mikrocastic na realny vesmir.

ale k teme. ak berieme cas ako postupnost od jednej udalosti k druhej tak vlastne cas existuje. my sme total navyknuti na toto. skutocnost moze byt ina - zaujimave je ze clvoek v ohrozeni - par milisekund vnima ako vecnost - alebo ked sa cas vlecie(a nudime sa) alebo ubihea rychlo(ked sme zaujati) - to je relativnost mvnimania casu. preto boli zostrojene hodiny ako objektivny urcovatel plynutia casu.
dosledkom toho je aj vytvorneie pojmov ako je sekunda, hodina, rok,....- a vsetky ostatne pojmy ktore boli viacmenej urcene dohodou. - zakladom boli periodicky sa opakujuce deje - den/noc , rok(streidanie rocnych obdobi, v egypte zima- obdobie dazdov/leto- obdobie sucha), hodina vznikla z presypacich hodin. rozne civilizacie ich mali rozne. niekedy sa vsak jednotky(tie vacsie) takmer zhodovali.

Milan

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:38:52  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

Vacsina vyrokov pana Kissa je nekomentovatelna

...hm, preco Lajos?

... len preto, ze je nezlucitelne s tym comu veris a obhajuhes ty?

.... ja vidim jedno: tu mnohi tvrdili a tvrdia , ze biblia, slovo Bozie je nemenne, pravdive, dokonale ... na druhej strane uz byvala hlava rimskokatolickej cirkvi pripustila myslienku, ze clovek nemusel byt vymieseny z cervenej hliny ale, ze mohol povstat z ineho ziveho tvora.... ktory by to tak asi mohol byt? ... mozno mys, DNA 99% zhodnych z clovekom....to sa ti ako pozdava, ak nie z opice napriklad... nie ze by mna osobne uchvacovala myslienka, ze sme sa vyvinuli z opice.... ale vzdy viac ako z hliny...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:40:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
dobre cas je teda nejaka velicina , ktora je dana povedzme obehom Zeme okolo Slnka
Ked poviem miliarda rokov je to doba miliard obehov Zeme okolo Slnka
Je tak ?

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:43:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Milan

quote:
Pôvodne poslal Lajos

Vacsina vyrokov pana Kissa je nekomentovatelna

...hm, preco Lajos?

... len preto, ze je nezlucitelne s tym comu veris a obhajuhes ty?

.... ja vidim jedno: tu mnohi tvrdili a tvrdia , ze biblia, slovo Bozie je nemenne, pravdive, dokonale ... na druhej strane uz byvala hlava rimskokatolickej cirkvi pripustila myslienku, ze clovek nemusel byt vymieseny z cervenej hliny ale, ze mohol povstat z ineho ziveho tvora.... ktory by to tak asi mohol byt? ... mozno mys, DNA 99% zhodnych z clovekom....to sa ti ako pozdava, ak nie z opice napriklad... nie ze by mna osobne uchvacovala myslienka, ze sme sa vyvinuli z opice.... ale vzdy viac ako z hliny...

Aj sudruh Engels si to myslel Napisal pracu podiel prace na poludsteni opice a miliony ludi sa tomu klanali ako svetovemu vedeckemu nazoru , ktory bol dogmatickejsi ako buiblicke ucenie
To su paradoxy

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:50:09  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

dobre cas je teda nejaka velicina , ktora je dana povedzme obehom Zeme okolo Slnka
Ked poviem miliarda rokov je to doba miliard obehov Zeme okolo Slnka
Je tak ?

ano dalo by sa to i tak povedat. ale pozor - v nasej civilizacii a v nasej dobe kde je rok chapany ako si to definoval. je zaujimave ze stare civilizacie, najme egypt poznal nieco ako rok, i mayska(ci inska, aztecka) civilizacia poznali obdobie podobne roku - urcovali to podla slnka ked sa ocitlo znova na tom istom mieste. ale bolo to priblizne 360 dni. niekde to bolo iba 300 dni... proste rozne. napr. my slovania ako europske pohanske narody sme boli nauceni napriklad na slnovraty.

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:54:33  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
dobre ale ode mi o toto
Mame povedzme milardu rokov
Je to miliarda obehov Zeme okolo Slnka rovnakou rychlostou po rovnakej drahe , pri nemenenej gravitacii ostatnych telies
Je tak ?

Ales

Odoslaný - 25 august 2006 :  12:57:49  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ano je to tak. rychlost sa mozno menila - v zavislosti od polohy povedzme zemskej osi - ale nepredpokladam ze nejak vyrazne.. draha by mala ostat rovnaka. prave pre tuto nemenost(mozno na sekundy) bol zvoleny rok

ale pozor. ta rychlost sa meni pocas priebehu povedzme ze po miernej eliptickej drahe sa pohybujeme voci slnku a ked sme blizsie rychlost sa meni k rychlejsiemu a ked sme dalej tak spomaluje zem. ale celkova priemerna rychlost je minimum zmeny.

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:02:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
pockaj pockaj , tu mame problem Ako mala , ako mozno To nie su predsa fazulky . Ak Zem ma vek 4 miliardy rokov tak styri miliardy obehov Zeme okolo Slnka za rovkakych podmienok ako dnes Inak je to meranie nepresne
Ake ma veda dokazy , ze to meranie casu za tie miliardy rokov sa nemenilo

amerika1

Odoslaný - 25 august 2006 :  13:05:35  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
predstav si laboratorium v ktorom do nadoby tecie voda Povedzme za pat hodin pat litrov
Co sa ale stane ked niekto zvysi silu vody ako pritoku , alebo proste do nadoby naleje pat litrov vody
Je vylucene , ze sa za tie miliardy rokov nieco take stalo ?

Strana: z 6 Previous Topic: Predsa sa to da Téma Next Topic: Stretnutie  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06