Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Kresťania a svet
 Kresťanská kultúra
 Sklamanie z Boha
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Faraon a Jezis Téma Next Topic: životopisný film o prešovských biskupoch
Strana: z 6

Aniko

Stav: offline

Odoslaný - 22 február 2006 :  13:19:43  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
GMK
Nuz teda napriklad v tom, ze sa nemoze slobodne rozhodnut nie pre Boha. Za tuto volbu sa mu Boh vyhraza pekelnym vecnym utrpenim.
Rozhodnúť sa môžeš, Ty zvažuješ dôsledky. A keby sa nevyhrážal, tak by si sa pre Neho nerozhodol?

Ved ani navrhnut a postavbit budovu, ktora pod snehom prepadene nie je to iste ako ju zvalit. Ked vsak viem, ze budova ma takyto nedostatok, som za to zodpovedny.
Boh však postavil inú bezpečnú budovu, do ktorej nás volá. Niečo v zmysle: „Do tej nebezpečnej nechodte, tu je dobrá, tu sa vám nič nestane“. Prečo by mal mať zodpovednosť keď niekto tvrdohlavo len to tej nestatickej?

Lenze ako si bez toho zradielka ti svaly nenarastu, ba co viac, telo zacne chradnut.
Vieš dobre ako som to myslela..

To netvrdim, ze nie. Ale ked sa stale nieco deje, co ty nechces, dostavuje sa frustracia.
Hej. Ale keď veríš Bohu, tak sa s tým istým spôsobom vyrovnáš /prijmeš, prípadne necháš volne plávať/.

???
???

Však môžu aj bohatí byť štastní, len je otázne z čoho to šťastie pramení. A ni je to jedno? Ked je dotycny spokojny a stastny?
Neni. Niekto môže byť spokojný, keď ťa vyfackuje...

Ja tu potrebu mam vsak.
GMK a čo mám teraz s tým robiť?

GMK dakedy chcel byt ako kurva vzduch: Bez neho neprezijes, ale kvoili nemu postupne vsetci umrieme (oxidacia tkaniva je tiez pricinou jej starnutia).
GMK chcel byť ako Boh.., to nie je celkom v pohode...
Aniko chcela byť ako obláčik, plávať si po oblohe ako vietor fúka, sem-tam podľa potreby niečo zvlažiť, a zas ísť..., haha.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 22 február 2006 :  17:09:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko
Nuz teda napriklad v tom, ze sa nemoze slobodne rozhodnut nie pre Boha. Za tuto volbu sa mu Boh vyhraza pekelnym vecnym utrpenim.
Rozhodnúť sa môžeš, Ty zvažuješ dôsledky.

Ved hovorim: Nemozes sa rozhodnut slobodne.

quote:
A keby sa nevyhrážal, tak by si sa pre Neho nerozhodol?

Ale ano - rozhodol. Ale takto: no neviem neviem.

quote:
Boh však postavil inú bezpečnú budovu, do ktorej nás volá. Niečo v zmysle: „Do tej nebezpečnej nechodte, tu je dobrá, tu sa vám nič nestane“. Prečo by mal mať zodpovednosť keď niekto tvrdohlavo len to tej nestatickej?

Znovu sa ta pytam: Je projektant a stavbar zodpovedny za svoje dielo, ked vedel, ze nevydrzi napor?

quote:
Vieš dobre ako som to myslela..

Hej, len si to nedomyslela do dosledkov.

quote:
Hej. Ale keď veríš Bohu, tak sa s tým istým spôsobom vyrovnáš /prijmeš, prípadne necháš volne plávať/.

A-ha. Tak to teda dakujem pekne.

???
Vysvetluj.

Neni. Niekto môže byť spokojný, keď ťa vyfackuje...
Moze a zrejme by sa taki nasli aj tunak. Ale zasak vytacas.

GMK a čo mám teraz s tým robiť?[/b]
Reflektovat ju.

quote:
GMK chcel byť ako Boh..

Nie, iba ako kyslik.

quote:
to nie je celkom v pohode...

Precop nie? Nie je dobre mat ambicie?

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 23 február 2006 :  13:32:26  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
GMK
Ved hovorim: Nemozes sa rozhodnut slobodne.
A kedy by to bolo slobodné? Keby za to neboli žiadne výhody/nevýhody? Podľa čoho by si sa potom rozhodol?

Znovu sa ta pytam: Je projektant a stavbar zodpovedny za svoje dielo, ked vedel, ze nevydrzi napor?
JE! A keď príde terorista a hodí mu tam silnú výbušninu, je zodpovedný, že sa zrúti? Môže sice útok predvídať, ale bude to zrejme riešiť dobrou únikovou cestou, nie nepostavením budovy.

Hej, len si to nedomyslela do dosledkov.
Domyslela, len Ty si nesprávne doťahoval.

A-ha. Tak to teda dakujem pekne.
Si zvykaj. Niekto mi tu stále tvrdí, že život nie je prechádzka ružovým sadom... A čo spravíš, keď Tvoje chcenie nie je v súlade s chcením druhého? Mám sa presadiť a pozerať sa na nevôľu druhého? Ako to robí GMK, obzvlášť s ľuďmi v úzkom kruhu?

Vysvetluj.
Neviem čo, ..nechajme to tak.

Moze a zrejme by sa taki nasli aj tunak. Ale zasak vytacas.
Ako? Je teda jedno z čoho je človek spokojný a šťastný?

Nie, iba ako kyslik.
Mali byť ľudia na niekom /okrem Boha/ tak do krajnosti závislí, nutne ho potrebovať k životu?

Precop nie? Nie je dobre mat ambicie?
Nie je ambícia ako ambícia, viď vyššie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 23 február 2006 :  22:43:58  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko
A kedy by to bolo slobodné? Keby za to neboli žiadne výhody/nevýhody?
quote:

Spravne: Vtedy by to bolo rozhodnutie slobodne a zalozene na laske a na tom, co je spravne a co nie.

Takto je to rozhodnutie neslobodne a ide bud o to, ze si niekto sebecky chce ukropjit z topho kolaca hojnosti a sa navtira alebo bojazlivo zo strachu pred trestom.

quote:
Podľa čoho by si sa potom rozhodol?

Podla lasky a podla toho, co je spravne a co nie.

quote:
JE!

A je Boh (spolu|zodpovedny ze vypustil von nieco, o com vedel, ze zlyha?

A zoberme si inu zaijimavost: Autobus plny ludi spadne z utesu, len jeden sa zachrani. Co mu povedia? Ze ma dakovat Bohu, ze ho zachranil. Lenze, otazka vyvstava: Ostatnych zhodil? Preco ich nechal kazdopadne spadnut?

quote:
A keď príde terorista a hodí mu tam silnú výbušninu, je zodpovedný, že sa zrúti?

Ano je. A je vlada zodpovedna (zoiberme si Dvojicky v NYC) ked o pripravovanom utoku vedela, no nic nepodnikla na jeho odvratenie?

quote:
Si zvykaj. Niekto mi tu stále tvrdí, že život nie je prechádzka ružovým sadom...

Spravne: nie je. Na vyrovnanie sa vsak s touto realitou nepotrebujem Boha ako barlicku pre psychicku podporu.

quote:
A čo spravíš, keď Tvoje chcenie nie je v súlade s chcením druhého? Mám sa presadiť a pozerať sa na nevôľu druhého?

To mas ukazkovu konfliktnu situaciu: Bud budes nestastna ty alebo ten druhy. Koho volis a preco? Kedy sa spravas inak?

quote:
Ako to robí GMK, obzvlášť s ľuďmi v úzkom kruhu?

Ako robi GMK co, obzvlast s ludmi v uzkom kruhu?

quote:
Neviem čo, ..nechajme to tak.

To, na coi som reagoval nechapajucimi otaznickami.

quote:
Je teda jedno z čoho je človek spokojný a šťastný?

Myslim, ze pre neho ano.

[quote]Mali byť ľudia na niekom /okrem Boha/ tak do krajnosti závislí, nutne ho potrebovať k životu?

Zavisli netreba byt na nicom,, ani na rodicoch, ani na zene, ani na detoch, ani na priateloch ani na Bohu. Zakladom stastia je vyrovnany vztah.

Zavislost na cloveku je neprijemna aj v tom, ze ked o neho dojdeme.

[quote]Nie je ambícia ako ambícia, viď vyššie.

Ako delime ambicie a preco?

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 24 február 2006 :  08:40:18  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
v jednej veci treba podotknut, ze rozhodovanie v slobode je ozaj vtedy ked nevidime ani vyhody ani nevyhody. Paradoxom vsak je aj to ze sa tak stava ked sme zalubeni(gmk namietne ze vidim sebecku ideu - sebauspokojenie v ociach druhych). vtedy v zavislosti tie vyhody a nvyhody neberieme ani do uvahy.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 24 február 2006 :  12:55:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

v jednej veci treba podotknut, ze rozhodovanie v slobode je ozaj vtedy ked nevidime ani vyhody ani nevyhody. Paradoxom vsak je aj to ze sa tak stava ked sme zalubeni(gmk namietne ze vidim sebecku ideu - sebauspokojenie v ociach druhych). vtedy v zavislosti tie vyhody a nvyhody neberieme ani do uvahy.

Berieme, ale su malou cenou za uspokojenie ovela vacsej potreby - tej lasky. Ostatne, a to som uz tiez spominal, laska a zalubenost nevytvara priestor pre slobodu, ale naopak, miesto pre jej zuzenie a naviuazanie sa na objekt lasky.

Ales

Odoslaný - 24 február 2006 :  13:35:10  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
lenze druha strana mince je ze je to tvoje slobodne rozhodnutie, ze ci sa do niekoho zalubis. cize ak aj zvazuje, ty dobrovolne sa nechavas zviazat.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 24 február 2006 :  13:35:40  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
GMK
Spravne: Vtedy by to bolo rozhodnutie slobodne a zalozene na laske a na tom, co je spravne a co nie.
He, a láska už nie je tlak? A takisto správnosť/nesprávnosť..?

Takto je to rozhodnutie neslobodne a ide bud o to, ze si niekto sebecky chce ukropjit z topho kolaca hojnosti a sa navtira alebo bojazlivo zo strachu pred trestom.
Boh určil dôsledky ľudského rozhodnutia /všetky rozhodnutia v živote predsa majú následky/, ale človek sa nemá zrejme rozhodovať len podľa nich. Ak však tak učiní, predpokladám, že jeho viera bude skúšaná /v podstate každého/. Obstojí-neobstojí, je pravá či nie...

Podľa čoho by si sa potom rozhodol?
Podla lasky a podla toho, co je spravne a co nie.
Tak sa tak rozhoduj.

A je Boh (spolu|zodpovedny ze vypustil von nieco, o com vedel, ze zlyha?
Urobil Boh chybu, keď dal človeku možnosť voľby byť/nebyť s Ním? Nemal dať túto eventualitu /lebo však všetko mi z toho vyplýva/? Mali sme byť panáci? Však aj keď sme /zároveň Eva s Adamom/ zhrešili, dáva ešte možnosť nového života? Zlyhal Boh?

A zoberme si inu zaijimavost: Autobus plny ludi spadne z utesu, len jeden sa zachrani. Co mu povedia? Ze ma dakovat Bohu, ze ho zachranil. Lenze, otazka vyvstava: Ostatnych zhodil? Preco ich nechal kazdopadne spadnut?
Neviem. Niekedy si myslím, že Boh sa pozerá na smrť inak ako my. Možno na čase ani nezáleží.............

A keď príde terorista a hodí mu tam silnú výbušninu, je zodpovedný, že sa zrúti?
Ano je. A je vlada zodpovedna (zoiberme si Dvojicky v NYC) ked o pripravovanom utoku vedela, no nic nepodnikla na jeho odvratenie?
V čom je tá zodpovednosť projektanta?

Spravne: nie je. Na vyrovnanie sa vsak s touto realitou nepotrebujem Boha ako barlicku pre psychicku podporu.
Nepozerám sa tak na to. Pre mňa je Boh v každej situácii. Moje deti prídu za mnou keď sú šťastné, či sa chcú hrať, povedia mi čo sa im prihodilo...., ale takisto prijdú, keď sa im nedarí, buchnú sa, či navzájom hádajú. Ja verím, že Boh všetko vidí, je všemohúci, je nad všetkým a všetkými /i mnou/, je živý a neustále pôsobí a koná svojím spôsobom, tak prečo za Ním neísť aj v chvíli ťažkosti? Prečo to považovať za barličku? Veď mám s Ním vzťah? Neustály.

To mas ukazkovu konfliktnu situaciu: Bud budes nestastna ty alebo ten druhy.
Nešťasná budem len chvíľu /isto však záleží od veľkosti problému/.
Koho volis a preco? Kedy sa spravas inak?
Ťažko povedať, každá situácia je špecifická. Zvyčajne /ale nie je pravidlo/, keby mali byť negatívne dotknutí aj iní, tak idem proti tomu.

Ako robi GMK co, obzvlast s ludmi v uzkom kruhu?
Ako/kedy sa presadzuje/nepresadzuje.

Otázničky som si všimla, len neviem k čomu napísanému konkrétne smerovali.

Zavisli netreba byt na nicom,, ani na rodicoch, ani na zene, ani na detoch, ani na priateloch ani na Bohu.
Neviem GMK či je to možné. Sme aj nie sme. Ako sme sa raz bavili s Aleškom – potrebujeme byť sami aj nie sami. Ale keď niečo „potrebujeme“ sme závislí /či nie?/.

Zakladom stastia je vyrovnany vztah.
A čo to je, haha..?

Hej.

Ako delime ambicie a preco?
Isteže, môžeš v niečom vynikať, ale poznám ľudí značne ctižiadostivých, ktorí idú cez mŕtvoly.

Marcelllooo

Odoslaný - 24 február 2006 :  14:04:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

lenze druha strana mince je ze je to tvoje slobodne rozhodnutie, ze ci sa do niekoho zalubis. cize ak aj zvazuje, ty dobrovolne sa nechavas zviazat.

Tazko povedat, ze ci dobrovolne, taka zalubenost je stav, ktory nastava akosi spontanne - cize vlastne nedobrovolne.

Ales

Odoslaný - 24 február 2006 :  14:18:57  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
zalubenost nastava, ked druhemu cloveku, resp. voci Panu Bohu otvorime svoje srdce. a o tom rozhodujes ty, ci ho mas otvorene alebo zatvorene. alebo kedy ho mas a voci komu otvorene/zatvorene

Marcelllooo

Odoslaný - 24 február 2006 :  14:19:33  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko
He, a láska už nie je tlak? A takisto správnosť/nesprávnosť..?

Mozno je to tlak. Co teda znaci, ze neni sanca na slobodu.

quote:
Boh určil dôsledky ľudského rozhodnutia /všetky rozhodnutia v živote predsa majú následky/, ale človek sa nemá zrejme rozhodovať len podľa nich. Ak však tak učiní, predpokladám, že jeho viera bude skúšaná /v podstate každého/. Obstojí-neobstojí, je pravá či nie...

Cize, Boh nas obmedzuje (nasu slobodu), robi vselkijake hryu, aby nas testoval ohnoim (aj ked vie, ze neprejdeme) a potom nas este muci peklom.

Co je to za Boha?

quote:
Tak sa tak rozhoduj.

Nemozem, ked na mna tlaci a vydiera ma.

quote:
Urobil Boh chybu, keď dal človeku možnosť voľby byť/nebyť s Ním?

Nie. Ale nedotiahol to do konca, ked nedal cloveku aj slobodu.

quote:
Nemal dať túto eventualitu /lebo však všetko mi z toho vyplýva/?

Mal dat aj slobodu.

quote:
Neviem. Niekedy si myslím, že Boh sa pozerá na smrť inak ako my. Možno na čase ani nezáleží.............

Jemu zrejme nie. A nam?

quote:

A- uz si sa spamatala a zhacila. Nuz v tom, ze schvalne navrhol smrtiacu masinu.

quote:
Nepozerám sa tak na to.

To nemusis. Co nic na veci, samozrejme, nemeni.

quote:
Pre mňa je Boh v každej situácii. Moje deti prídu za mnou keď sú šťastné, či sa chcú hrať, povedia mi čo sa im prihodilo...., ale takisto prijdú, keď sa im nedarí, buchnú sa, či navzájom hádajú.

Ano, lebo si pre nich barlicka a ten, co im sluzi. To je tajomstvo celeho uspechu.

quote:
Ja verím, že Boh všetko vidí, je všemohúci, je nad všetkým a všetkými /i mnou/, je živý a neustále pôsobí a koná svojím spôsobom, tak prečo za Ním neísť aj v chvíli ťažkosti?

Kludne chod, ja ti nebranim.

quote:
Prečo to považovať za barličku? Veď mám s Ním vzťah? Neustály.

Lebo to barlickou je. Od toho mame aj priatelou - aby nam boli barlami, ked potrebujeme. Co ta na tom zas tak prekvapuje?

quote:
To mas ukazkovu konfliktnu situaciu: Bud budes nestastna ty alebo ten druhy.
Nešťasná budem len chvíľu /isto však záleží od veľkosti problému/.

A od toho, ako si ho pripustas a ako ti je dana vec blizka.

quote:
Ťažko povedať, každá situácia je špecifická. Zvyčajne /ale nie je pravidlo/, keby mali byť negatívne dotknutí aj iní, tak idem proti tomu.

Proti comu ides a koho volis aby bol stastny a koho aby nestastny?

quote:

Ako a kedy sa presadzuje a nepresadzuje?

quote:
Otázničky som si všimla, len neviem k čomu napísanému konkrétne smerovali.

K tomu, co bolo nad nimi, k toimu, na co som takto reagoval.

quote:
Neviem GMK či je to možné. Sme aj nie sme. Ako sme sa raz bavili s Aleškom – potrebujeme byť sami aj nie sami. Ale keď niečo „potrebujeme“ sme závislí /či nie?/.

Nie, zavislot je to az vtedy, ked to musis uspokojit, ni eje, ked nemas problem aby potreba ostala neuspokojena.

Dalej mas zavislosti pozitivne, neutralne a negativne.

quote:
Hej.

Co vsak zase svedi len o nmasej sebeckosti.

quote:
Isteže, môžeš v niečom vynikať, ale poznám ľudí značne ctižiadostivých, ktorí idú cez mŕtvoly.

Ja idem cez mrtvoly a je zle byt ambiciozny?

Ales

Odoslaný - 24 február 2006 :  14:22:06  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
na jednu reakciu: tazko na bojisku lahko na cvicisku. mozno to s tym peklom nebude az tak zle, a ked sa nim prebijeme, mozno sa dostaneme aj k Bohu.

Vlkodlak

Odoslaný - 24 február 2006 :  15:59:14  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Alesko
zozen si knihu "Ako Frantisek" do Carla Careta.
Mam doma 2 , ale dat nemozem. Co tak citam tvoje vzdychy kadetade skrz forum, urcite by si zaplesal i nasiel pokoj na dusi.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 24 február 2006 :  16:30:21  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

na jednu reakciu: tazko na bojisku lahko na cvicisku. mozno to s tym peklom nebude az tak zle, a ked sa nim prebijeme, mozno sa dostaneme aj k Bohu.

Akoze z Pekla je moznost navratu? Akoze Biblia v tomto nie celkom dobre vravi?

Ales

Odoslaný - 26 február 2006 :  11:24:28  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Alesko
Mam doma 2 , ale dat nemozem. Co tak citam tvoje vzdychy kadetade skrz forum, urcite by si zaplesal i nasiel pokoj na dusi.

Precital som od neho "Ja, František" - tu mam i doma. nasiel som tam jednu vec: ze vzdychat budem az do smrti. Pane Boze, kedy uz zomriem?

neviem vlcko, cez tyzden zvladam v pohode ale sobota a nedela ma chytavaju nervy z toho ze musim ist v endelu na omsi. a celu nedelu sa davam dokopy z nedelnej omse. dnes to bol len priestrel, co bude nabuduce? Harakiri?

Marcelllooo

Odoslaný - 26 február 2006 :  11:50:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Alesko, mozno si prehliadol mokju otazku:
Akoze z Pekla je moznost navratu? Akoze Biblia v tomto nie celkom dobre vravi?

Ales

Odoslaný - 27 február 2006 :  08:14:10  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Alesko

co z toho ze je to len na tych par okamihov kym ju citam - ale aspon nemusim mysliet na realitu(utiect z reality sa da roznymi sposobmi, ale treba ich striedat lebo po dlhsej dobe jeden sposob zacne byt fadny). viem prave preto ma uz citanie nenaplna ani nic ostatne - lebo stale citam ze nie je spravne aby clovek viedol sam seba, ale ked mne okrem knih a niekedy internetu, resp. filmov nezostava nic ine aby som viedol sam seba. je to taky blby pocit - vies ze to nie je spravne, ale nemas inu moznost ako robit to nespravne. a potom sa mozu cudovat ludia ze som velky egoista a zahladeny na seba, ale ja inu moznost NEMAM!

Aniko

Odoslaný - 27 február 2006 :  12:07:24  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
Pôvodne poslal GMK
Mozno je to tlak. Co teda znaci, ze neni sanca na slobodu.
Neviem GMKo či je sloboda naozaj iba rozhodovanie a konanie bez tlaku /či by sme sa vôbec pre niečo rozhodli bez akéhokoľvek tlaku/, zvažovania dôsledkov. Ale máš pravdu, že väčšinou láska.. atď, pôsobí „chcenie“, kdežto to opačné viacmenej „musenie“.
Len rozmýšľam, či má význam tu špekulovať. Nakoniec to či ono, ak nevypôsobí v srdci človeka UVERENIE, to spasiteľné, tak je márne. Boh vidí do človeka a keď mu dá Sv.Ducha, tak vie prečo.

Cize, Boh nas obmedzuje (nasu slobodu), robi vselkijake hryu, aby nas testoval ohnoim (aj ked vie, ze neprejdeme) a potom nas este muci peklom.
Stále neviem, čo si pod slobodou predstavuješ a ako by to malo podľa Teba byť OK. To prepalovanie /prečo by sme neprešli?/ je zrejme pre nás, .. keby ma Boh neokresával, tak by som bola poriadna „koza“.
Co je to za Boha?
Však pozri na JK.

Tak sa tak rozhoduj.
Nemozem, ked na mna tlaci a vydiera ma.
GMK nie. Boh nás vždy ťahá svojou láskou, pravdou, dokonalosťou... Ano, je tu peklo, ale povedz mi, čo dať ľuďom, ktorí Bohom pohrdli, Jeho milovaním, Jeho obetou.../?/ A stále volá, stále dáva milosť, stále ešte nedal koniec...

Jemu zrejme nie. A nam?
Väčšinou ano.

A- uz si sa spamatala a zhacila. Nuz v tom, ze schvalne navrhol smrtiacu masinu.
Nepohneme sa. Aká schválnosť? Možnosť VOĽBY!!!

Ano, lebo si pre nich barlicka a ten, co im sluzi. To je tajomstvo celeho uspechu.
Lebo to barlickou je. Od toho mame aj priatelou - aby nam boli barlami, ked potrebujeme. Co ta na tom zas tak prekvapuje?

Lenže ak sme aj barličkami, tak určite je to na základe vzájomného vzťahu lásky.

Proti comu ides a koho volis aby bol stastny a koho aby nestastny?
To je jedno, princíp je hádam jasný.

Ako a kedy sa presadzuje a nepresadzuje?
Prosím Ťa, čo ma naťahuješ..?

K tomu, co bolo nad nimi, k toimu, na co som takto reagoval.
Aka fuka fundaluka funda kava keven duka.... Som v koncoch.

Ja idem cez mrtvoly..
A ako sa Ti prekračujú?
..a je zle byt ambiciozny?
Keď takto, tak podľa mňa je.

Marcelllooo

Odoslaný - 27 február 2006 :  12:54:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko
Neviem GMKo či je sloboda naozaj iba rozhodovanie a konanie bez tlaku /či by sme sa vôbec pre niečo rozhodli bez akéhokoľvek tlaku/, zvažovania dôsledkov.

Ja som vsak nikdy netvrdil, ze sme slobodny. To ty sa snazis utvrdit v tejto iluzii.

quote:
Ale máš pravdu, že väčšinou láska.. atď, pôsobí „chcenie“, kdežto to opačné viacmenej „musenie“.

Samozrejme - laska je nieco prijemne, a my chceme mat prijemne veci, naopak nutenie je neprijemne a tomu sa vyhybame.

quote:
Len rozmýšľam, či má význam tu špekulovať.

Podla toho, co je tvojim zamerom. Ak chces si uzrejmjit iste veci a zaujat iste stanovisko, potom spekulovat ma cenu.

quote:
Nakoniec to či ono, ak nevypôsobí v srdci človeka UVERENIE, to spasiteľné, tak je márne. Boh vidí do človeka a keď mu dá Sv.Ducha, tak vie prečo.

A dalsia vec: Bez daru DS nemome uverit a nemozeme byt spaseny. Otazka znie: Preco Boh nedava kazdemu takyto dar a kto je potom zodpovedny za to, ze niektori idu do pekla?

quote:
Stále neviem, čo si pod slobodou predstavuješ a ako by to malo podľa Teba byť OK.

aLE, NO TAK aNIKO, NMEVYHOVARAJ SA, NEVYTACAJ.

quote:
To prepalovanie /prečo by sme neprešli?/ je zrejme pre nás, .. keby ma Boh neokresával, tak by som bola poriadna „koza“.

A teraz nie si?

quote:
GMK nie. Boh nás vždy ťahá svojou láskou, pravdou, dokonalosťou...

Ale ano. A sama to potvrdzujes hned v dalsom odstavci.

quote:
Ano, je tu peklo, ale povedz mi, čo dať ľuďom, ktorí Bohom pohrdli, Jeho milovaním, Jeho obetou.../?/

Dat im pokoj. Keby mal zakazdym ten, co je ohrdnuty sa dotycnemu mstit, hahaha, to by bolo. Chces mi teda tvrdit, ze kedze ty si ohrdla GMKom a jeho priatestvom a\tp, ma teraz on pravo sa ti mstit?

A mimochodom si priznala, ze Boh jepomstichtivy urazeny a ohrdnuty napadnik.

quote:
A stále volá, stále dáva milosť, stále ešte nedal koniec...

Milost od coho?

quote:
Väčšinou ano.

A sme doma: sebectvo Boha. Jasne, ze jemu kedze je to jedno, tak sa aj tak sprava. Nam to ale jedno nie je a tiez sa podla toho chovame.

quote:
Nepohneme sa. Aká schválnosť? Možnosť VOĽBY!!!

Ale nie slobodna moznost volby, ale volba pod natlakom a vydieranim.

quote:
Lenže ak sme aj barličkami, tak určite je to na základe vzájomného vzťahu lásky.

Je uz jedno, v tomto ohlade, ze ci to robime pre peniaze, a ci dobry pocit z lasky.

quote:
To je jedno, princíp je hádam jasný.

To nie je jedno, aspon nie tym merdzi ktorymi vyberas. Takze: koho si vyberies a preco?

Nezahovaraj, nevytacaj!

quote:
Prosím Ťa, čo ma naťahuješ..?

Nie, len sa snazim z teba konecne dostat odpoved na polozenu otazku.

quote:
Aka fuka fundaluka funda kava keven duka.... Som v koncoch.

Tak sa presun na zaciatok a vystopuj na co sa ta pytam.

quote:
A ako sa Ti prekračujú?

V poho.

quote:
Keď takto, tak podľa mňa je.

Preco? Ake su hranice ambicioznosti?

Aniko

Odoslaný - 27 február 2006 :  16:07:01  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
GMK
Ja som vsak nikdy netvrdil, ze sme slobodny. To ty sa snazis utvrdit v tejto iluzii.
Potrebujem to s niečím porovnať.

Stále neviem, čo si pod slobodou predstavuješ a ako by to malo podľa Teba byť OK.
aLE, NO TAK aNIKO, NMEVYHOVARAJ SA, NEVYTACAJ.
NEVYTAČAM A TY MI TO LASKAVO VYJASNI, najlepšie konkrétnym príkladom.

A dalsia vec: Bez daru DS nemome uverit a nemozeme byt spaseny. Otazka znie: Preco Boh nedava kazdemu takyto dar a kto je potom zodpovedny za to, ze niektori idu do pekla?
Myslím, že to nie je tak. Človek najskôr uverí, obráti sa a potom dostáva DS /viď knihu Skutkov/

A teraz nie si?
Som, no menšia.

Ano, je tu peklo, ale povedz mi, čo dať ľuďom, ktorí Bohom pohrdli, Jeho milovaním, Jeho obetou.../?/
Dat im pokoj. Keby mal zakazdym ten, co je ohrdnuty sa dotycnemu mstit, hahaha, to by bolo.
Neverím, že bez Boha môže byť pokoj, ani tu na zemi by nebol ani trošku, keby Boh nepôsobil http://www.svatepismo.sk/suradnice.php?suradnice=2Sol+2%2C7
Okrem toho zabúdaš, že smrť/peklo je za hriechy. My by sme tiež tam patrili, keby niet Kristovej obete.

Chces mi teda tvrdit, ze kedze ty si ohrdla GMKom a jeho priatestvom a\tp, ma teraz on pravo sa ti mstit?
Čo je toto za hlúposť?

Milost od coho?
Milosť v Kristovi.

A sme doma: sebectvo Boha. Jasne, ze jemu kedze je to jedno, tak sa aj tak sprava. Nam to ale jedno nie je a tiez sa podla toho chovame.
Možno ani Jemu nie. Hodila som to do placu, lebo ma to tak napadlo. Neviem ako zmýšľa v tomto Boh.

Je uz jedno, v tomto ohlade, ze ci to robime pre peniaze, a ci dobry pocit z lasky.
GMK možno ano, mne nie. Ak sa niekto so mnou kamaráti len pre peniaze, tak ďakujem.

To nie je jedno, aspon nie tym merdzi ktorymi vyberas. Takze: koho si vyberies a preco?
Zelených! Asi preto, že ich mám radšej ako červených?! GMK neviem.., budem rozmýšľať.

Nie, len sa snazim z teba konecne dostat odpoved na polozenu otazku.
Ja som sa pýtala prvá a stále neviem odpoveď.

Tak sa presun na zaciatok a vystopuj na co sa ta pytam.
Stopuj si sám, ...nechajme to tak.

Preco? Ake su hranice ambicioznosti?
Každý má zrejme svoje hranice, tak ako má každý iné svedomie. Nech si to GMK vyjasní s Bohom.

Marcelllooo

Odoslaný - 27 február 2006 :  22:20:51  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko
Potrebujem to s niečím porovnať.[/quote}
Pre porovnanie ti uvadzam dve pripadover studie.

Pripad 1.
Pride vypalnik s pistolou a ozbrojenym sprioevodom k majitelovi restauracie. Vytiahne pistol na stol a hovori mu: Od buduceho mesiaca by som Vam rad fakturoval cca 10000 SKK za poradenstvo v oblastio bezpecnosti, aby sa Vam nic nestalo. Premyslite si to a rozhodniute sa uplne slobodne: bude ti mi platit a nic sa vam nestane alebo nebudete a ja vam nebudem vediet zarucit, ze tunak Jozko vam nezlomi ruku, ci nezastreli manzelku.

Ide o slobodne rozhodovanie sa? Dal mafian podnikatelovi na vyber, dal mu slobodu rozhodovania sa? Ma podnikatel slobodu?

Pripad 2.
Majme krajinu, kde diktator ovlada celu zem. Mame noviny v tejto krajine. Redaktor sa rozhodne vydat kriticky fejton. Editor jej povie, samozrejme, ze to mozes napisat, ale ja ti neviem zaruciot, ze ti to vyjde a ze za to nebudes postihnuta represiou.

Ide o slobodu slova?

quote:
NEVYTAČAM A TY MI TO LASKAVO VYJASNI, najlepšie konkrétnym príkladom.

Opakovane som ti ho uviedol trosku vyzsie.

quote:
Myslím, že to nie je tak. Človek najskôr uverí, obráti sa a potom dostáva DS /viď knihu Skutkov/

Cize viera je uplne nasou zasluhou? My sme sa rozhodli bez pokmoci Bopha a DS?

quote:
Som, no menšia.
.
A co takto nebut vobec?

quote:
Okrem toho zabúdaš, že smrť/peklo je za hriechy. My by sme tiež tam patrili, keby niet Kristovej obete.

Takze mam najsvatejsie pravo ta potrestat za to, ze si ohrdla GMKovou laskou.

quote:
Chces mi teda tvrdit, ze kedze ty si ohrdla GMKom a jeho priatestvom a\tp, ma teraz on pravo sa ti mstit?
Čo je toto za hlúposť?

Nuz len tolko, ze mam, podla tvojej logiky, pravo trestat niekoho, kto ohrdne mojou laskou a priatelstvom.

quote:
Milosť v Kristovi.

Milost od coho? Od coho so omilosteny, preco a preco mi vlastne nieco hrozilo?

quote:
Možno ani Jemu nie. Hodila som to do placu, lebo ma to tak napadlo.

Mozno by prospelo najprv sa pytat az potom strielat. Najprv premyslat ajh s dosledkami a az potom do placu hadzat.

quote:
GMK možno ano, mne nie. Ak sa niekto so mnou kamaráti len pre peniaze, tak ďakujem.

A v com je rozdiel, ked priatelovi platis penaznymi jednotkami a ked je protihodnotu prijemny cas? V com je rozdiel ked platis peniazmi a ked sluzbou?

quote:
Zelených! Asi preto, že ich mám radšej ako červených?! GMK neviem.., budem rozmýšľať.

Ale ved si to uz povedala, vyberies si toho, koho mas radsej, teda toho, co ti viac vyhovuje. Je to sebecke a teda sa ti to tazko priznava, ale je to tak.

quote:
Stopuj si sám, ...nechajme to tak.

Takto sa zbavovat zodpovednosti. Tu nie si v praci, ked za teba robi robotu sef.

[quote]Každý má zrejme svoje hranice, tak ako má každý iné svedomie. Nech si to GMK vyjasní s Bohom.

Ja ti poviem ako to je - je to sutaz, je to o tom, kto sa uplatni. Uplatni sa ten schopnejsi na ukor menej schopnych. Je to boj o uspech.

Ales

Odoslaný - 28 február 2006 :  10:06:47  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
to uz sa bojuje aj o nase nakupne stredisko?

milost moze byt aj od slova omilosteny, to s tebou suhlaseny, ale milost je aj dar. to ako ked sa nacahujes po pohar s dzemom, nedociahnes ho, ale snazis sa ho dociahnut. no a otec ti udeli milost a pomoze ti a poda ti ten pohar. Ale teraz mi dochadza ze si bol omilosteny(uchraneni) od buduceho trapenia.

Aniko

Odoslaný - 28 február 2006 :  10:25:07  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
GMK
Pre porovnanie ti uvadzam dve pripadover studie....
OK, tomu rozumiem, nie je sloboda.
Môj príklad: Štát má ústavu a zákony. Porušenie sa trestá. Je toto tiež nesloboda?

Ale viac som chcela pozitívny príklad, aby som videla práve tú slobodu...

Cize viera je uplne nasou zasluhou? My sme sa rozhodli bez pokmoci Bopha a DS?
Hehe, si ma dostal. Nie je celkom našou zásluhou, ale Boh vidí, že túžime, tak dá.

A co takto nebut vobec?
Možno sa raz zadarí..

Takze mam najsvatejsie pravo ta potrestat za to, ze si ohrdla GMKovou laskou.
Nuz len tolko, ze mam, podla tvojej logiky, pravo trestat niekoho, kto ohrdne mojou laskou a priatelstvom.

Keby /keby!/ som niekedy ohrdla GMKovým priateľstvom, tak by mal právo mi to priateľstvo už nikdy neprejaviť a ja by som sa ho už nemohla domáhať.

Milost od coho? Od coho so omilosteny, preco a preco mi vlastne nieco hrozilo?
Smrť ako trest za hriech.

Mozno by prospelo najprv sa pytat az potom strielat. Najprv premyslat ajh s dosledkami a az potom do placu hadzat.
Ano.

A v com je rozdiel, ked priatelovi platis penaznymi jednotkami a ked je protihodnotu prijemny cas? V com je rozdiel ked platis peniazmi a ked sluzbou?
Ale služba nie je platenie. Službu dávaš rád, skôr ako dar, nie ako protihodnotu k niečomu.

Ale ved si to uz povedala, vyberies si toho, koho mas radsej, teda toho, co ti viac vyhovuje. Je to sebecke a teda sa ti to tazko priznava, ale je to tak.
Hej, isto často do toho zkĺznem, človek sa aj snaží robiť čo je správne a dobré, no to srdce predsa len ťahá.. Nejak to treba skĺbiť... Ideálne by malo byť, že čo je správne a dobré, tak v tom by malo byť naše srdce.

Takto sa zbavovat zodpovednosti. Tu nie si v praci, ked za teba robi robotu sef.
GMK, netoč ma. Ani v práci sa nezbavujem zodpovednosťi /hoc ma šéf fakt oproti kolegovi nejak šetrí/. Proste si myslím, že nie potrebné to rozoberať.

Ja ti poviem ako to je - je to sutaz, je to o tom, kto sa uplatni. Uplatni sa ten schopnejsi na ukor menej schopnych. Je to boj o uspech.
Bože, ale je toto život? Aby sme sa bili - kto je silnejší..., nie aby sme si pomáhali? To si nechaj pre firmu, nie pre ľudské vzťahy.

Aniko

Odoslaný - 28 február 2006 :  10:26:26  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

..milost je aj dar. to ako ked sa nacahujes po pohar s dzemom, nedociahnes ho, ale snazis sa ho dociahnut. no a otec ti udeli milost a pomoze ti a poda ti ten pohar...

Hej, pekný obraz.

Marcelllooo

Odoslaný - 28 február 2006 :  11:13:18  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Aniko
OK, tomu rozumiem, nie je sloboda.

A tak sa ta pytam: je slobodou, to co nam dava Boh, ked nas za jedno z dvoch moznych rozhodnuti tresta dost strasne a vyvija na nas tlak, aby sme sa rozhodli pre to druhe?

quote:
Môj príklad: Štát má ústavu a zákony. Porušenie sa trestá. Je toto tiež nesloboda?

Samozrejme. Nemas slobodu rozbijat ustavne zriadenie, nemas slobodu v hocicom.

To je principo zakonov - obmedzuju slobodu.

quote:
Ale viac som chcela pozitívny príklad, aby som videla práve tú slobodu...

Tak ho ukaz, ked ho chces - ty sa tejto iluzie drzis zubami -nechtami ako kliest. Ja tvrdim, ze sloboda nie je.

quote:
Hehe, si ma dostal.

Zase raz.

quote:
Nie je celkom našou zásluhou, ale Boh vidí, že túžime, tak dá.

Cize ked nie je nasou zasluhou, ale je darom, kto je zodpovedny za to, ze niekto nedostal a teda vzhladom na tuto absenciu daru musi ist do pekla?

quote:
Keby /keby!/ som niekedy ohrdla GMKovým priateľstvom, tak by mal právo mi to priateľstvo už nikdy neprejaviť a ja by som sa ho už nemohla domáhať.

A mam aj pravo ta poslat za to do ohniveho jazera, ci nie?

Preco ma Boh pravo ta mucit pekelnytm ohnom len za to, ze si nim ohrdla?

quote:
Smrť ako trest za hriech.

Lenze kto je zan zodpovedny? Vylucne ludia?

quote:
Ale služba nie je platenie. Službu dávaš rád, skôr ako dar, nie ako protihodnotu k niečomu.

Pozname viacere druhy protihodnoty. Najcastejsie sa vyskytuje penazna protihodnota, jedna sa o nejaku unifikovanu a meratelnu velicinu. Podobne caste su aj protihodnoty v podobe tovaru a sluzieb (tzv. barter). To ze to davas rada, ci ochotne nic nemeni na veci, ze to protihodnotou je.

quote:
Hej, isto často do toho zkĺznem, človek sa aj snaží robiť čo je správne a dobré, no to srdce predsa len ťahá.. Nejak to treba skĺbiť... Ideálne by malo byť, že čo je správne a dobré, tak v tom by malo byť naše srdce.

Lenze, ako som uz bol byval povedal, my nezijeme v idealnom svete rozpravok, hoci by sa nam to pacilo. Zijeme v realnom svete s realnymi ludmi a realnym sebectvom.

Sklbit sa da len to, co sa sklbit da. V pripade dvoch napadnikov to akosi neni celkom dobre mozne, pokial nepristupis na arabsky model polygamie.

quote:
GMK, netoč ma. Ani v práci sa nezbavujem zodpovednosťi /hoc ma šéf fakt oproti kolegovi nejak šetrí/. Proste si myslím, že nie potrebné to rozoberať.

Hej, takze opat vytacky. Ja ta setrit nemienim, uz som vravel, ze neni som tvoj sef. Odpovedz.

quote:
Bože, ale je toto život? Aby sme sa bili - kto je silnejší..., nie aby sme si pomáhali? To si nechaj pre firmu, nie pre ľudské vzťahy.

A co ine je napriklad taky proces dvorenia sa dame, ked maju o dotycnu zaujem aspon dvaja?

Zivot je boj.

Strana: z 6 Previous Topic: Faraon a Jezis Téma Next Topic: životopisný film o prešovských biskupoch  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06