Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Prijimanie pod obojim sposobom
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Ruzenec - podrobna analyza Téma Next Topic: Práca Ducha Svätého
Strana: z 3

Marcelllooo

Stav: offline

Odoslaný - 15 jún 2006 :  16:23:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka
inak suhlasim, ze zeny maju svoje specificke danosti tak ako muzi

Specificke danosti urcite maju - aj rozdiely tu su (muz nikdy nebude nadajat babatko zo svojej bradavky). Nie su vsak takeho charakteru, ako naznacuje PavelBA (v tejto konkretnej veci).

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 15 jún 2006 :  17:35:15  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: GMK

Poprosím Ťa, zdrž sa už hodnotenia mojej osoby a venuj sa téme. Aspoň ja to tak budem robiť vo vzťahu k Tvojím príspevkom.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

andreios2

Odoslaný - 15 jún 2006 :  20:45:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: andreios2  Pridať andreios2 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal rad.ek

quote:
Pôvodne poslal Lajos

Sorry, ale takymto sposob dojdeme k tomu, ze pomrieme hladom, bo radsej nepecme chleba, aby ho nahodou niekto nenatrusil na zem. Toto uz mi vobec na krestansku praktiku nesedi, to skor radim niekde k alchimii aza magii. Cize radsej ludom polovicu vecere panovej odmietnut, aby potom satstvo palit nemuseli???

Není to magie, ale víra ve skutečnou přítomnost Krista v eucharistii.
Otázkou potom je, jak eucharistii pod způsobou vína dostat dostatečně uctivým způsobem ze šatů? (počkat až se odpaří? spálit šaty? ....)

Počkať, až sa odparí, príp. namočiť do čistej vody, resp. utrieť vlhkým ilitonom (purifikatóriom). Kde sa stráca matéria (specia), stráca sa aj eucharistia.

andreios
www.grkat.net - modlitby, katechézy, mp3, ikony, dokumenty...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 181  ~  Člen od: 15 jún 2006  ~  Posledná návšteva: 22 december 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

andreios2

Odoslaný - 15 jún 2006 :  20:48:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: andreios2  Pridať andreios2 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka
nepovedala som, ze je to jediny dovod, preco sa vzdy neprijima pod obojim
minule sa stalo, ze z kristovho tela podlo na zem, a to sa ovela lahsie dviha zo zeme...ide o uctu k jeho telu, ked sa nenecha posliapat na zemi...a ak by tam nedopatrenim nieco ostalo, ze by si to nik nevsimol, to neznamena , ze by teraz ten clovek mal 100 rokov nestastia a este by aj do pekla isiel...

To nie je, podľa mňa, vôbec žiadny dôvod, ani historicky. Znesvätenie eucharistie je, keď ju nehodne prijímame. Nie keď jedna molekula spadne na zem či na šaty.

Dôvod, prečo latinská cirkev opustila prijímanie laikov pod obidvoma spôsobmi, bol pragmatický, aspoň podľa mojich vedomostí.

andreios

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 181  ~  Člen od: 15 jún 2006  ~  Posledná návšteva: 22 december 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 16 jún 2006 :  09:00:35  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
ze z kristovho tela podlo na zem, a to sa ovela lahsie dviha zo zeme...
to myslis ako seriozny dovod???

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 16 jún 2006 :  16:29:48  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal andreios2
Dôvod, prečo latinská cirkev opustila prijímanie laikov pod obidvoma spôsobmi, bol pragmatický, aspoň podľa mojich vedomostí.

Ktovie ak je to v inych statoch. Ked som bol v Dubline, tam sa skoro na kazdej omsi dalo prijimat pod obidvoma sposobmi. Ale to sme boli i s fararom 12-ti v kostole. Teda okrem nedele. Vtedy takisto kvoli pragmaticnosti davali iba telo s tym, ze na zaciatku prijimania, kto chcel dala sa prijat i krv Kristova.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

andreios2

Odoslaný - 16 jún 2006 :  22:07:36  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: andreios2  Pridať andreios2 do zoznamu priateľov
Zdá sa mi, že v latinskej cirkvi existujú určité snahy o návrat k pôvodnej tradícii podávania pod obidvoma spôsobmi, hlavne v západných krajinách.

andreios

Strana: z 3 Previous Topic: Ruzenec - podrobna analyza Téma Next Topic: Práca Ducha Svätého  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06