Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Rimskokatolicka cirkev - pohanska.
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Co je spravodlivost Téma Next Topic: nech zije GMK
Strana: z 4

veritas

Stav: offline

Odoslaný - 21 marec 2006 :  09:32:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Aj ja som za odpovedanie na Vlkodlakovu otázku, aby sme vedeli, či vôbec máme Tvoje (GMK) reakcie brať ako dôverihodné.

Pokiaľ neodpovieš na čo sa Vlkodlak pýta, budem musieť pripustiť fakt, že nie si taký inteligentný, ako si sa tu celý čas prezentoval. Ale keďže nemám dôvod nedôverovať ti, že by si to nevedel, prosím ťa o odpoveď.

Vox populi vox dei.

Som zato, aby GMK odpovedal na Vlkodlakovu otázku.

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 21 marec 2006 :  10:07:59  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Dobre daco za daco.

Aby sme v tejto diskusii pokrocili, prezrad mi uz konecne ako osoba Theodoricha a potazmo historicke udalosti daneho obdobia vyvracia tvrdenie, ze RKC je jedinym (mozme dodat aj suvislym) pojitkom Rimskej rise a Stredoveku, ze sa snazi nadviazat na jej organizaciu a moc.
heslovite:
Milansky Edikt 313 - legalizacia krestanstva v rimskej risi
Theodorich Amal 5. a zaciatok 6. storocia, Italia - teda 200 rokov po legalizacii krestanstva
Theodorichova vlada v Italii, rimske pravo, vydavanie ediktov(kto mohol vydavat edikty, resp. kto ich vydaval - predsa rimski uradnici ), snaha o cisarsku hodnost - prenesenie cisarskych insignii z Konstantinopola(odnesenych Odoakarom ) spat k Theodorichovi, korespondecia s vychodom ako rovny z rovnym s dorazom na to, ze ako je byzantsky cisar panom nad vychodom, Theodorich je panom nad zapadom s tym ze hladal u byzantskeho cisara a u seba spolocne pojitka(ak mi uspokojivo odpovies na moju otazku, premozem sa a prepisem tu pasaz z listu), ochrana rimskej pozemkovej aristokracie - Rimania Ostrogotov zivili - ostrogoti ich chranili, organizacia spravy uzemi a prenesenie moci - comitatus, snaha napodobnovat cisarov i megalomanskou budovatelskou cinnostou
Mimochodom, pozri si ako sa nechal zobrazovat Theodorich. Nic ti to nepripomina ? http://www.initaly.com/regions/byzant/pix/b6.jpg
Je evidentne, ze Theodorich robil vsetko pre to aby nadviazal na rimsku tradiciu, ale Theodorich, hoci bol krestanom nebol katolik, ale arian !!! A hovorime o rannom stredoveku. Teda nemoze platit tvoje tvrdenie ze : RKC je jedinym (mozme dodat aj suvislym) pojitkom Rimskej rise a Stredoveku

Gluto, ako som uz vyssie povedal, som presvedceny, ze namiesto argumentaci ma zasypavas googlovinami. preto ak mas zaujem pokracovat v debate, zargumentuj svoj vyrok:

20 Mar 2006 : 14:12:39 Odoakar (435–493), napoli este aj Hun, bol vodca Germanov.

Namodelujem situaciu, poviem ze sa mylis a ze si vymyslas. Presvedci ma. Ako by si dokazal toto svoje tvrdenie, resp. na ake pramene sa odvolavas. Ktory historik uvadza tento Odoakarov povod a na zaklade coho sa usudzuje, ze Odoakar-ov povod mozno vztahovat ku Hunom ?
Ked sa obhajis mozem s tebou diskutovat. Superit s googlom vsak nemienim. Pretoze niektore fakty rozne interpretujeme a ja chcem vediet ci hovoris iba o nejakych svojich predstavach, alebo tvoje informacie pochadzaju zo serioznych pramenov. Chcem vediet, ze hovorim s fundovanym clovekom, ale fundovanym v danej problematike, a nie v praci s google.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 21 marec 2006 :  11:18:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Dobre daco za daco.

quote:
heslovite:

Heslovite, ale od konca:
Pojitkom, cili premostenim, moze byt len nieco,co ma prechod na oboch stranach. Theodorich mal akurat snahu nieco si pre seba vybudovat - chybalo mu nastupnictvo po Rimskej risi na jednej strane, a pokracovanie jeho rise na strane druhej.

O akom pojitku to teda cely cas rozpravas? Aj Napoleon sa oslovoval cisar a mal v plane obnovit zaslu slavu Rimskych dejin, podobneaj Hitler, co by novy cisar Svatej rimskej rise Nemeckeho naroda. Obaja vsak dobre vieme, ze nejde o nasledovnictvo a teda pojitko so starou Rimskou risou. Tak ako nie je dnesna Slovenska republika naslednikom Slovenskeho statu...

quote:
Theodorichova vlada v Italii, rimske pravo, vydavanie ediktov([i]kto mohol vydavat edikty, resp. kto ich vydaval - predsa rimski uradnici

Netrep. Takato dezintepretacia a ucelove prekrucanie historickych faktov si nezasluzi ani komentar.

quote:
snaha o cisarsku hodnost - prenesenie cisarskych insignii z Konstantinopola(odnesenych Odoakarom ) spat k Theodorichovi,

O akom preneseni to hovoris? Ved jeden aj druhy si insignie jednoducho ukradol.

quote:
ochrana rimskej pozemkovej aristokracie - Rimania Ostrogotov zivili - ostrogoti ich chranili, organizacia spravy uzemi a prenesenie moci - comitatus, snaha napodobnovat cisarov i megalomanskou budovatelskou cinnostou

Hej - sproste vypalnictvo. A dobre ze si to spomenul. Aj mafia sa snazi posobit ako cestni podnikatel a snazi sa vytvorit si 'statne struktury'. Nikdy vsak cestnnym podnikatelom ani statom nebude, napriek tomu, ze aj u nasmala fakticku moc v istom obdobi.

Pochop uz ten rozdiel medzi snahou byt nieco a bytim nieco.

A este daco - ked to bolo take rimske cisartstvo, preco gotska slachta tlacila, aby Theodorichov vnuk a jeho nastupca Atalarik nebol vychovany v duchu rimskej tradicie ale naopak, v duchu gotskom?

quote:
Mimochodom, pozri si ako sa nechal zobrazovat Theodorich. Nic ti to nepripomina ? http://www.initaly.com/regions/byzant/pix/b6.jpg

Hej. Pripomina. Pripomina mi to cisara. Byzantskeho cisara. Justiniana I. Toho, co pomocou generala Belisaria odstavil Teodoricha. Obraz pochadza z mozaiky z baziliky San Vitale a zobrazuje Justiniana I., hoci tento tu nikdy nebol.

quote:
Je evidentne, ze Theodorich robil vsetko pre to aby nadviazal na rimsku tradiciu, ale Theodorich, hoci bol krestanom nebol katolik, ale arian !!!

Znovu zopakujem otazku: vies aky je rozdiel medzi snahou byt niecim a bytim niecim?

Vies, ze pojitko potrebuje mat suvislost s predchadzajucim a s nasledujucim?

quote:
Gluto, ako som uz vyssie povedal, som presvedceny, ze namiesto argumentaci ma zasypavas googlovinami. preto ak mas zaujem pokracovat v debate, zargumentuj svoj vyrok:

Tvoje presvedcenie je irelevantne a uz som ti povedal, ze je len a len tvojim problemom.

Kedze si nepriniesol ziadne nove poznatky a argumenty na podporu svojich tvrdeni, nateraz mozeme nasu debatu uzavriet tvrdeni:
RKC je pojitkom medzi antikou a stredovekom, je nositelkou moci a pojitkom Rimskej rise v organizacii, sprave a mocenskom hladisku.

Jeden zo zdrojov:
Cassiodorus, James O'Donnell, 1979

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 21 marec 2006 :  11:26:36  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Co google zlyhal ?

PS. Je na co reagovat v tvojich vyplodoch, ale nesplnil si pociatocnu podmienku a defacto potvrdil moje obvinenie.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 21 marec 2006 :  11:37:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Aj ja som sklamaný.

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 21 marec 2006 :  12:28:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Vlcko, Tlcko, zase si nepochopil niekolko zakladnych veci:
• Ty nie si nielen ucitel, ale ani sudca ci ina autorita, ze by si mohol niekoho obvinovat, ci ziadat obhajobu alebo skusku. Preto ostavaju tvoje neme nocne zavyjania sice vypocute, ale odignorovane.

Nemas ani nic ine, cim by si si zasluzil, nejake specialne postavenie u GMKa na zaklade ktoreho by si eventualne mohol pozadovat od neho nieco.

• Historicke nedostatky zakladneho charakteru sa u teba, Vlcko, Tlcko prejavili hned v niekolkych ohladoch:
- pomylenie si podobizne Justiniana a Theodoricha,
- nechapanie vztahov medzi Byzanciou a Gotmi, struktury vztahov daneho geopolitickeho systemu,
- nechapanie casovych vazieb.

Tvoje precudesne interpretacie historie su sice mozno zaujimave a tvoje ego uspokojujuce, ale to je tak vsetko, nemaju s opisom skutocnych dejinnych udalosti nic spolocneho.

• Historicke a ine zdroje pouzite GMKom:
- Kronika ludstva
- Cassiodorus, James O'Donnell, 1979
- Wikipedia.org
- Historia Gotov, Berkeley 1988
- dalsie minoritne webove zdroje zaoberajuce sa Byzantskou risou.

• Tema znie RKC - pohanska a k tomuto predmetu sa treba vyjadrovat. Kedze uz nemas co k veci povedat, uzatvaram debatu s nasledovnym sumarom:

RKC je pojitkom medzi antikou a stredovekom, je nositelkou moci a pojitkom pohanskej Rimskej rise v organizacii, sprave a mocenskom hladisku.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 21 marec 2006 :  13:20:06  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Takze sa defakto priznavas, ze nie semestre, ale lepis kde co z webu. A dokonca nevies ani posudit pravdivost svojich vyrokov.

Ked napriklad poviem, ze Odoakar bol riman(co viem ze nebol) a nie polovicny Hun ako si ty povedal, a Theodorich nastupil namiesto neho a takto zabezpecil kontinuitu so starym rimom, tak rychlo nieco pohladas na webe, alebo siahnes do vedomosti nazbieranych za semestre ?

Pretoze ak ja tvrdim a uvadzam priklady, ze o nástupnictvo po Rime sa konkretne uchadzal ten a tan a ty tvrdis nieco ine, niekto z nas zakonite trepe. Preto je dolezite aby sme si skonfrontovali svoje zdroje. Ak by si naozaj mal semestre z historie bola by to vazna vec. Ak vsak zliepas data z roznych webov, sam k nim pridavas svoj komentar len preto aby si podpori svoje vizie, tak to si musis najst ineho, kto bude zasnut nad tvojou mudrostou.

Marcelllooo

Odoslaný - 21 marec 2006 :  13:34:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Takze sa defakto priznavas, ze nie semestre, ale lepis kde co z webu. A dokonca nevies ani posudit pravdivost svojich vyrokov.

Ked napriklad poviem, ze Odoakar bol riman(co viem ze nebol) a nie polovicny Hun ako si ty povedal, a Theodorich nastupil namiesto neho a takto zabezpecil kontinuitu so starym rimom, tak rychlo nieco pohladas na webe, alebo siahnes do vedomosti nazbieranych za semestre ?

Vlcko Tlcko, pre nechapavych zadubencov, ecute et repete:
• Tato tema je tu na to, aby sme si zapolemizovali, ci je RKC pohanska alebo krestanska, ako sa naznacuje v preambule k teme. Nie je tu ani na historicke okienko (ak sa netyka priamo predmetu temy), ani na nic ine. Dokonca ani na to nie, aby si tu hodnotil vedomosti GMKove, ci jeho osobnost.
• Ty, ale ani nikto iny na tomto fore, nie je taka autorita, aby vyzadoval ucty od GMK, ci ziadal obhajobu alebo mohol vynasat sudy. Preto tieto tvoje snahy, Vlcko Tlcko, ostali ignorovane a nebude tomu inak ani teraz. Zavyjaj si na mesiac, nie na GMKa.
• Kedze si sa nedokazal vysporiadat s historickymi skutocnostami ani po oznameni ti zdrojov (tri knizne univerzitne publikacie a jedna webova encyklopedia), musim opakovane zhrnut doterajsi priebeh temy:

RKC je pojitkom medzi antikou a stredovekom, je nositelkou moci a pojitkom pohanskej Rimskej rise v organizacii, sprave a mocenskom hladisku.

quote:
Pretoze ak ja tvrdim a uvadzam priklady, ze o nástupnictvo po Rime sa konkretne uchadzal ten a tan a ty tvrdis nieco ine, niekto z nas zakonite trepe.

Znova ti opakujem, ze je rozdiel snazit sa nadviazat na Rimsku risu a uchadzat sa o naslednictvo a byt nasledovnik a nadvazujuci na Rimsku risu.

Theodorich sa len uchadzal a nebol naslednik Rimskej rise. RKC bola.

Mato

Odoslaný - 21 marec 2006 :  17:33:27  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Nanestastie sa opat potvrdzuje, dojem ktory som ziskal. Pokial ide o filozofovanie a vytvaranie uzasnych nicim nepodlozenych teorii, je GMK nedostizny. Pokial dostane konkretnu otazku, tak sa to snazi zase len obkecat, cim ziska cas na googlovanie. Ak google nic nehadze (ako v tomto pripade) treba zasa len viac kecat, pripadne vyhlasit, ze toto je GMKova hra a tema, ako by sa tym nieco vysvetlovalo.
Nastastie vsak "lud" nie je tak hlupy, ako GMK predpoklada a dozaduje sa aj niecoho konkretnejsieho. Pridavam svoj vox...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 21 marec 2006 :  18:32:56  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Ospravedlnujem sa za dlhy prispevok. Ak sa Vam nechce citat, pozrite si aspon prvu cast, moje spravedlnenie, dalej to viacmenej adresujem Glutovi.

Takze najprv oprava. Priznavam omyl, hoc v dobrej viere. Mal som pred ocami obraz Theodoricha v hlave a v snahe priblizit ho i citatelom tohto fora som sa nechal oklamat lajdackym webom. Po dlhsom hladani a po studovani materialov v mojej kniznici(pretoze z webu sa to zistit neda, ani s google ani z nicoho ineho) ponukam obraz Theodoricha, ktory som vyssie spominal.
http://www.paradoxplace.com/Perspectives/Venice%20&%20N%20Italy/Ravenna/Ravenna%202004.htm
Hned prva fotka vlavo hore pod nadpisom Basilica di San Vitale (consecrated 548) by mohol byt Justinian. Neviem, necital som knihu o Justinianovi, niet preco nedoverovat webu. Cast z tejto mozaiky je mylne oznacovana na linku ktory som ponukal( http://www.initaly.com/regions/byzant/pix/b6.jpg ) ako Theodorich Velky.
Zaujimavou fotkou je mozaika, pod ktorou je komentar Justinian again (this time in San Apolliniare Nuovo) V skutocnosti badatelia zastavaju nazor, ze je to autenticka podoba Theodoricha Velkeho. Nenechajte sa vyviest z miery napisom IVSTINIAN, pretoze tento napis nie je povodny. Je mladsi ako samotna mozaika. Toto sa z google docitat neda. Tento obraz mam aj v svojej literature, mal som ho v hlave, podobnost s Justinianom je znacna, jednoducho som sa nechal oklamat linkom, v praci som poruke knihy nemal. Mea culpa. Ale aspon vidno zranitlnost, pri cerpani info z webu ...

... Odoaker - Odoacer bol vraj synom Idika(Ioannes z Antiochie), alebo Aedika(Anonymus Valesianus). Badatelia sa sa uz od stredoveku zhoduju v tom, ze ten tajomny Idico ci Aedico bol v skutocnosti Edekon - Hun a blizky Attilov spolupracovnik, ktory pri inej prilezitosti cestoval s Priskom(autorom Byzantskych dejin) a so sprievodom cisara Theodosia a ktory bol byzantskymi vyslancami nahovarany aby Attilu zavrazdil, sprisahanie vsak vyslo najavo, Edekon sa zachoval cestne a svojho pana nezradil ... (ale to uz je iny pribeh) - zdroj E.A.Thompson:The Huns
Preto som vedel(a otestoval ), ze sa to v google neda najst. Tema na prvy pohlad nesuvisiaca, ale Gluto tvrdil, ze Theodorich bol vazalom byzancie, pretoze porazil zmienovaneho Odoakera.
Predpokladam Gluto ze povies, ze si to vedel, a ze si opat iba hral hru ...

na margo Glutovho vyroku:
O akom preneseni(cisarskych insignii z Konstantinopola k Theodorichovi - pozn. V.) to hovoris? Ved jeden aj druhy si insignie jednoducho ukradol.
Neviem z coho cerpe Gluto, neviem si technicky predstavit ako mohol niekto insignie ukradnut z Konstantinopola.
Odborna literutura zasa hovori : ... Formalna dohoda s Anastasiom(cisarom Byzancie - pozn. V) nasledovala az roku 497 alebo 498 a jej vysledkom bolo, ze Theodorich ziskal naspat "vsetky odznaky cisarskej moci, ktore dal Odoaker preniest do Konstantinopola". V tomto momente Anastasius zjavne Theodoricha uznal ...

Ale nechal som si perlicku nazaver. Gluto, podme hrat tvoju hru. Ty rozdavas karty, ja ich prijimam.
Napisal si: A este daco - ked to bolo take rimske cisartstvo, preco gotska slachta tlacila, aby Theodorichov vnuk a jeho nastupca Atalarik nebol vychovany v duchu rimskej tradicie ale naopak, v duchu gotskom?
Schvalne, noze mi to povedz. Som zvedavy a bez vykrucaciek povedz, preco gotska slachta vyvijala v tomto tak velky tlak. Pretoze ked to ozaj vies, neuvadzal by si to ako priklad, pretoze sa to do tejto temy jednoducho nehodi. Skor mam opatovne podozrenie ze v tomto je zasa google chudobny ...
Takze, pouc ma ako to bolo s tym Athalarichom. Odstran otaznik z tvojho tvrdenia.

Odmlcim sa, pretoze postradam zmysle takejto debaty. Zajtra odpovedou na tuto Glutovu otazku(pretoze neocakavam jeho odpoved - ale patri sa dat trocha priestoru na zhavenie googla) urobim bodku za touto debatou.

rad.ek

Odoslaný - 21 marec 2006 :  22:30:05  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
Já vždycky myslel že Petra a apoštoly si vyvolil Ježíš.
Vyvolil. Ale k comu?
A ona to římská říše?
Prekrucas? Ale kludne, ti to vysvetlim pomalsie, aby si chapal. To Peter si vybral Rimsku risu, po ktorej sa zacal opicit. Az neskor si Rim vybral na oplatku krestanstvo. V tom 4. storoci.

Takže, církev je založená na apoštolech v čele s Petrem, které si vyvolil Ježíš Kristus.
Co církev odkud přijala nebo ještě přijme záviselo a bude zase záviset na biskupech a papeži. Ti jsou zárukou nezkresleného předávání zjevení. Klidně si o tom mysli co chceš .

quote:
Pôvodne poslal GMK
Stromeček, vajíčka a šibačka - to má něco společného s učením RKC?
Podle mě v tradici církve je betlém, jesličky a klanění mudrců z východu.

Hej. Betlehem ako figurativne znazornenie narodenia, ktore ukladame - pod stromcek, ktori sme si ozdobili.

S křesťanstvím souvisí betlém. Dnes to dáváme pod stromeček, za tisíc let třeba do skříně. Pokud se to někomu líbí.
Nechápu co to má společného s pohanstvím.
Máš asi bujnou fantazii.

quote:
Pôvodne poslal GMK
Stromecek, vajicka i sibacka su praktiky, ktore si RKC osvojila a mierne upravene aplikovala nadalej. Skratka sa chcela cez tieto tradicne ludove zvyklosti navtirat.

Stromeček, vajíčka i pomlázka nijak nesouvisí s učením církve.

quote:
Pôvodne poslal GMK
Svatí jako bohové?
To učí RKC?

Ano, RKC uci o svatych, ako o blahoslavenych i ako o patronoch, teda tych, ktori maju danu vysiu moc nad oblastou i ludmi. A to je uz boh (sice s malym 'b' a mamon, ale ved o to prave ide).

Ano církev učí o svatých, ale nic o tom, že to jsou bohové.
Máš bujnou fantazii.

quote:
Pôvodne poslal GMK
[bTy opravdu nechceš přiznat těm lidem, kteří chtějí žít dohromady nějakým způsobem života ve slibech daných bohu dobrý a křesťanský úmysl?[/b
Bozechran! to si rozhodne nedovolim! Co vsak neznamena, ze nemohli byt zneuzity nejakym pablbom, ako to robi Mun. Alebo si myslis, ze ti jeho nasledovnici su vsetci rovnaki idioti?

Všechno , kde jsou lidé je zneužitelné (jen o církvi jako celku víme, že ji brány pekel nepřemohou)

quote:
Pôvodne poslal GMK
[a]Ty řády neustanovila církev. Ale potvrdila.[/a]
Cim ich autorizovala a prijala za svoje.

Ano. A co je na tom špatného či pohanského?

quote:
Pôvodne poslal GMK
A děje se to dodnes. Vznikají stále nové - protože někteří věřící hledají nové možnosti zasvěceného života.
A potom mi vycitajte este, ze si ECAV ide vlastnou cestou. Vas iba serie, ze neni podriadenia RKC. Zase sa raz potvrdili slova GMKa.

Pleteš koše s baňama

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 22 marec 2006 :  01:05:02  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak
Takze najprv oprava. Priznavam omyl, hoc v dobrej viere. Mal som pred ocami obraz Theodoricha v hlave a v snahe priblizit ho i citatelom tohto fora som sa nechal oklamat lajdackym webom.

A ze kto da na lajdacke weby. Hahahahaha !!!

quote:
Ale aspon vidno zranitlnost, pri cerpani info z webu ...

Nie, to nebola zranitelnost cerpania vedomosti z webu - to bola neznalost autorova, ktory nerozoznal zakladny rozdiel. Taktiez jeho nespravny postup, ktory sa k historickej analyze nehodi.

Dovolim si rypnut: Ako to, ze 'googlovy vzdelanec' a 'pred-piatimi-minutami-nic-netusiaci' GMK ihned rozpoznal tvoj omyl? Ako to, ze on ma tie spravne vedomosti nielen z knih, ale i z roznych webovych zdrojov, ktore su korektne?

Hahahahahahahahahaha!!!

Co sa tyka novej podobizne Theodoricha, ktoryze odbornici sa nazdavaju, ze je to Theodorich? Povedzze menovite! Nedava to ani zmysel - je tu totiz zbrazeny byzantsky cisar (cisarska koruna, cisarska paska i farby cisara), nevidim najmensi dovod, preco by tu zopbrazovali niekoho koho dal Justinian odpravit ako Theodoricha, najme ked sa podoba na seba, ked bol mladsi. Tato fotka Justiniana sa zase nachadza v bazilike San Appolinaire Nuevo, tiez v Ravene.

O tej tvojej druhej fotke sa mozes dozvediet napr. tu: http://www.hp.uab.edu/image_archive/ulj/uljc.html

quote:
Gluto tvrdil, ze Theodorich bol vazalom byzancie, pretoze porazil zmienovaneho Odoakera.

Nie, to Gluto netvrdil. Gluto tvrdil, ze bol vazalom Byzancie preto, lebo sa na takomto postaveni dohodol so Zenom.

quote:
Odmlcim sa, pretoze postradam zmysle takejto debaty. Zajtra odpovedou na tuto Glutovu otazkubodku za touto debatou.

To, samozrejme, mozes, a bude to vitane, nakolko tato tema je o niecom inom: O tom, ci je RKC pohanska alebo krestanska. Kedze sa ti nepodarilo nijakym sposobom vyvratit povodne tvrdenia z preambuly, tieto ostavajku v platnosti. Dalsie historicke zalezitosti budeme riesit v samostatnej historickej casti.

Marcelllooo

Odoslaný - 22 marec 2006 :  01:10:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal rad.ek
Co církev odkud přijala nebo ještě přijme záviselo a bude zase záviset na biskupech a papeži.

A kedze boil rimsky Biskup v Rime a mal iste postavenie a moc a sme doma.

quote:
Ti jsou zárukou nezkresleného předávání zjevení.

Ako pre koho.

quote:
S křesťanstvím souvisí betlém. Dnes to dáváme pod stromeček, za tisíc let třeba do skříně. Pokud se to někomu líbí.

S pohanstvom to ma spolocne to, ze sa prijimaju a pestuju pohanske zvyklosti a tradicie.

quote:

To zjavne nie. Napriek tomu su praktizovane, udrziavane a vyuzivane.

quote:

Nie su svaty patronmi niektorych oblasti ludskej cinnosti? Nebola im dana nejaka moc?

quote:
Všechno , kde jsou lidé je zneužitelné (jen o církvi jako celku víme, že ji brány pekel nepřemohou)

Takze kludne moz byt v istych opbdobioach zmietana strasnou chorobou, hoci jej nepodlahne. Vsak?

quote:

Tie rady, ich princip , fungovanie a stanovy.

Vlkodlak

Odoslaný - 22 marec 2006 :  11:10:22  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
... takze slubena bodka(z mojej strany )

Gluto volne nadviazem na tvoju repliku :Co sa tyka novej podobizne Theodoricha, ktoryze odbornici sa nazdavaju, ze je to Theodorich? Povedzze menovite! Nedava to ani zmysel - je tu totiz zbrazeny byzantsky cisar (cisarska koruna, cisarska paska i farby cisara), nevidim najmensi dovod, preco by tu zopbrazovali niekoho koho dal Justinian odpravit ako Theodoricha, najme ked sa podoba na seba, ked bol mladsi. Tato fotka Justiniana sa zase nachadza v bazilike San Appolinaire Nuevo, tiez v Ravene.
Gluto, to ze ty nevidis dovod, nie je pre vysvetlenie danej zahady podstatne. Prevaznu cast informacii o Theodorichovi cerpam z prace Dr. Petra Heathera : The Gots, v ceskom preklade - Gotove. Spominany autor prednasa historiu ranneho stredoveku na University College v Londyne.
Spominany autor uvadza na margo tejto podobzine Theodoricha, ze "... Tato mozaika byl odkryta pri stavebnych pracich v chramu San Apollinare Nuovo v Ravenne. Zda se, ze jde o autenticky Theodorichuv portret, adaptovany pozdeji pro potreby cisare Justiniana(napis totiz neni puvodny) ..." Autor dalej vysvetluje, na za klade coho sa dopravcovalo k tomuto nazoru - na zaklade sposobu vyobrazenia a celkovej kompozicie, i na zaklade toho, ze mozaika vznikla za cias Theodorichovej vlady v Ravenne(sidelnom Theodorichovom meste) a az neskor bola upravovana a az neskor tam bol aj pridany napis IVSTINIAN. Je to dlhsia pasaz z knihy, Gluto, kvoli tebe ju tu nebudem prepisovat. Pre mna nie si v tejto problematike autoritou, aby som s tebou mohol viest zmyslupnu polemiku, preto nevidim dovod rozpisovat na pol strany nejake uvahy.

Toto svoje tvrdenie - ze nie si v tomto odbore autoritou, ze tvoje vedomosti su plytke v nepriemej umere s aroganciou ktoru prezentujes je velmi jednoduche dokazat. Stacia na to tri body.

1. Omyl.
Omyl sa moze stat kazdemu. Ci uz prehliadne tvrdku, ci sa pomyli v mene ci roku. Aj ja si priznavam omyl, aj ked vidim, ze rasties od radosti. Pochybujem, ze ty v hlave mas vstky fresky a mozaiky a najma tie skoro navlas podobne a ze tebe by sa takyto omyl nemohol stat. Po tvojom upozorneni som ponukol vysvetlenie(o ktorom si ani netusil) a tym to pre mna hasne. Aspon sa budes mat na com zachytit pri kopani do mna ...

2. Nevedomost.
V tvojom pripade pri pokuse ohurit citatelov fora vlepil si sem sumu informacii pri ktorej sme asi mali popadat na zadok. Nie ja, lez ty si vlepil informaciu ze Odoaker bol polovicny Hun. I ked to s temou nesuviselo. Nechapal som, preco to sem davas a vskrslo vo mne podozrenie, ze iba machrujes. Samozrejme, ked som sa ta pytal odkial to vies a ako to mozes dokazat, nazorne si sa predviedol, ze nie znalosti, ale prezentujes sa nevedomostami i ked datovo-objemovo v znacnom rozsahu. Na moju vyzvu aby si teda osvetlil svoje poznanie(o Odoaker-ovi) si zahral do autu, ze to nesuvisi s temou. Ale vari ja som s tym zacal ?

3. Systemova neznalost - zosmiesnovanie sa
Gluto korunku svojej exhibicii si nasadil na zaver. Citujem:A este daco - ked to bolo take rimske cisartstvo, preco gotska slachta tlacila, aby Theodorichov vnuk a jeho nastupca Atalarik nebol vychovany v duchu rimskej tradicie ale naopak, v duchu gotskom? Takto si sa snazil vyvracat moje uvahy o snahy Theodoricha o uzurpovani si nastupnictva po Rimskej risi. Samozrejme, ked som sa ta pytal, ze schvalne, ze preco, akosi si tuto otazku prehliadol. Definitivne si ma presvedcil, ze v danej problematike si hostafler. Jednoducho si nieco nasiel na webe, hodil si to tu bez toho aby si chapal suvislosti.
Troska zacitujem, pretoze je to celkom pekny pribeh:... Politicka situace v Italii, jez se vytvorila po Theodorichove smrti v roce 526, nebyla idealni. Moc vykonavala jmenem sveho nezletileho syna Athalaricha(bylo mu 8 nebo 10 let) Theodorichova dcera Amalasuntha. Vcelku nebylo obvykle, aby zeny vystupovali v roli vladce, takze takova situace s sebou vzdy nesla problemy a casto koncila nasilnym prevratem. Francka regentka Brunhilda byla nakonec usmykana mezi divokymi konmi, nebot ji cinili odpovednou za radu dynastickych rozbroju rozehravanych pres tricet let. Je vice nez pravdepodobne, ze jeji zensky status z ni ucunil pohodlny terc. Osud kralovny Amalasunthy musime proto videt v tomto svetle. V obdobi jeji vlady probihali dve souvztazne politicke krize. Prvni z nich vyvolal boj o kontrolu nad Athalarichem. Podle Prokopia z Kaisareie(Valky V 2) byl konflikt uspisen Athalarichovou vychovou. Podobne jako jeho matce, dostalo se i mlademu krali alespon z casti rimskeho vzdelani, coz byl proces tradicne doprovazeny hojnym uzivanim rakosky. Z obav, ze Amalasuntha usiluje o chlapcovu smrt(pry ho jednou sama uderila) a chce se podruhe vdat, zacali predaci vystupovat proti rimske vychove jako takove : "Rikali, ze ani Theodorich nedovolil nikdy nikomu z Gotu, aby posilal sve deti do skoly; rikal pry totiz vsem: jestli se do nich vloudi strach pred dutkami, nikdy nebudou schopni postavit se statecne proti meci a kopii". Zneklidneni moznosti, ze se Amalasuntha znovu vda a zbavi je moci a vlivu, zacali predaci zduraznovat, ze Athalarich je take v jejich peci. ....
Takze, Gluto, ked si sem polozil svoju basnicku otazku ako protidokaz, je evidento vidno, ze si ani netusil o com hovoris.

Nevyhybam sa konrontacii. Napr. s takym Amigom sa z 5-tich moznosti pochytime minimalne v 4-roch . Ale musim, priznat, ze Amigo disponuje znacnym rozsahom vedomosti a i ked s nim v mnohych pripadoch nesuhlasim, dokaze ma casto obohatit(dufam ze je to obojstranne )
Podla mna Gluto, s tebou lomcuje posadnutost exhibicionizmom, i ked urcite v mnohych veciach mozno vies obohatit diskutujuceho oponenta, ale na tvoju chybu snazis sa mudrovat i o veciach kde evidentne tapes. A som presvedceny ze tento thread je toho jasnym dokazom, co som podlozil nazornymi.

Nevidim zmysel(pre mna) pokracovat s tebou v tejto debate.
A tentoraz definitivne.

amerika1

Odoslaný - 22 marec 2006 :  16:07:16  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
nesuhlas nemusi znamenat , ze ine tvrdenie je chybne Proste zalezi na videni suvislosti , co najma v pripade starovekych a ranno - stredovekych dejin je velmi dolezite . Su to sklicka moziky , s ktorych ten , alebo onen historik sklada obraz a niektore veci su stale otvorene a mozno ani uzavrete nikdy nebudu . Pretoze napriklad po rozpade zapadorimskej rise sa proste hladal sposob ako vybudovat stabilny statopravny model . A najma si Cirkev musela dat pozor , aby nepadla do ovladania svatskou mocou ako sa to stalo na vychode , co neskor viedlo k takym javom ako obrazoborectvo . Pre niekoho je jednoduche tarat ved naco brat do uvahy kam islam v 7 . storoci dosiel a co vsetko ohrozoval . Co dejinne znamenalo pomazanie Chlodovika , alebo osobnost Karola Mertela . To su vsetko len mocenske snahy katolicizmu . Ale niekomu to vysvetlit je nad ludske sily .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 22 marec 2006 :  16:10:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

nesuhlas nemusi znamenat , ze ine tvrdenie je chybne Proste zalezi na videni suvislosti , co najma v pripade starovekych a ranno - stredovekych dejin je velmi dolezite . Su to sklicka moziky , s ktorych ten , alebo onen historik sklada obraz a niektore veci su stale otvorene a mozno ani uzavrete nikdy nebudu . Pretoze napriklad po rozpade zapadorimskej rise sa proste hladal sposob ako vybudovat stabilny statopravny model . A najma si Cirkev musela dat pozor , aby nepadla do ovladania svatskou mocou ako sa to stalo na vychode , co neskor viedlo k takym javom ako obrazoborectvo . Ale niekomu to vysvetlit je nad ludske sily .

Amerika, celkom by ma zaujimal tvojnazor v tejto veci, ako i tvoja reakcia na preambulu k tejto teme.

amerika1

Odoslaný - 22 marec 2006 :  16:20:19  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Pozri to je jednoduche Ty proste pouzivas pri svojich uvahach jednu chybu Dejinne suvislosti vidis ocami dneska A preto si nic nepochopil Ty proste nedokazes pochopit totalny rozklad zivota ako takeho , ked spolocnost upadla do barbarstva . Rimska risa sa nerozpadla nasledkom vonkajsich snazeni , ale nasledkom totalneho zrutenia vnutornych pomerov . A tie pomery trvalo dlho kym sa ako tak stabilizovali Snad az nastupom Otonovcov Europa dostava stabilnu politicku strukturu I ked s korunovaciou Karola Velkeho sa ukazala cesta po jeho smrti chybal schopny panovnik jeho formatu , cim paradoxne Cirkev stratila oporu Cirkev totiz nemoze existovat vo vakuu , ale posobi v danej lokalite , alebo uzemi , ktore ma aj statnu spravu . A vzdy ju malo . Len snad v papezskom state sa prelinala . Ale ten zase nehral mocensku ulohu .

Co chces ? Obvinovat Cirkev , ked sa papezi postavili na obranu Europy pred napriklad Turkami zatial co protestanske kniezata s nimi paktovali ? Posobenie sedmohradskych protestanskych kniezat , ktore v snahe o ziskanie uhorskeho tronu sto rokov viedli krvave stavovske povstania , to nebola samozrejme protestanska snaha o moc , Z tej je vzdy dobre obvinovat len katolikov . Pozametajte si najskor pred vlastnym prahom a potom nieco hovorte o mocenskych snahach .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 22 marec 2006 :  17:59:53  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK
Co církev odkud přijala nebo ještě přijme záviselo a bude zase záviset na biskupech a papeži.
A kedze boil rimsky Biskup v Rime a mal iste postavenie a moc a sme doma.
Ti jsou zárukou nezkresleného předávání zjevení.
Ako pre koho.

Ano, a jsme doma.
Církev má neměnnou strukturu v úřadu biskupů v čele s papežem, v posloupnosti nástupcích apoštolů a Petra. To ostatní není podstatné a může se měnit podle toho, jak církev uzná za vhodné. Vázaná je božím zjevením.
Prostě, kdo nechce pochopit, nepochopí.

quote:
Pôvodne poslal GMK

S pohanstvom to ma spolocne to, ze sa prijimaju a pestuju pohanske zvyklosti a tradicie.

RKC nic takového neučí ani jako křesťanské nepředkládá.
A jak to vlastně je s tím stromečkem – mám dojem, že tato tradice (ne církevní), nebyla převzata z žádného pohanství, ale vznikla někde v Německu docela nedávno, a vůbec není v církvi obecně rozšířena.
Míváte doma o vánocích stromeček?
A ostatní ve vaší církvi?

quote:
Pôvodne poslal GMK
To zjavne nie. Napriek tomu su praktizovane, udrziavane a vyuzivane.

U vás v církvi?
RKC o tom nic neučí.
Aspoň jsem o tom v katechismu nic nečetl.

quote:
Pôvodne poslal GMK
Nie su svaty patronmi niektorych oblasti ludskej cinnosti? Nebola im dana nejaka moc?

Žádný člověk nebyl nikdy církví představován jako Bůh. Je to nesmysl.
Máš ty nějakou moc?
Máš možnost se u Boha za někoho přimlouvat?
Vyslyší Bůh modlitby spravedlivého?
Budeš na tom po smrti hůř než za života, pokud budeš uznán za spravedlivého?

quote:
Pôvodne poslal GMK
Takze kludne moz byt v istych opbdobioach zmietana strasnou chorobou, hoci jej nepodlahne. Vsak?

Myslím, že církev v různých dobách byla a bude zmítána různými „chorobami“, možná někdy i strašlivými (co jiného chtěl asi Kristus říci, tím že mocnosti pekel ji nepřemohou), ale nikdy ne smrtelnými.
A v každé době bude plná slávy Boží, a neomylným zvěstovatelem božího zjevení.

quote:
Pôvodne poslal GMK
Tie rady, ich princip , fungovanie a stanovy.

Když už něco takového tvrdíš, tak aspoň uveď co je na nich pohanského.
Slib čistoty?
Slib chudoby?
Slib poslušnosti?
Asi tu taky platí, že kdo nechce pochopit, prostě nepochopí.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 22 marec 2006 :  19:13:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

Pozri to je jednoduche Ty proste pouzivas pri svojich uvahach jednu chybu Dejinne suvislosti vidis ocami dneska

Nie, nerobim tutop chybu. Dokonca ani netvrdim, ze to, co RKC spravila vtedy bolo zle, prave naopak, bolo to dobre a respektujem to. Ale potom si priznaj, ze RKC je nositelkou moci.

Otazka vsak potom znie - nepatrilo by sa, aby sa RKC moci vzdala, podobne ako Tyrani, ked sa kriza prekonala?

quote:
Co chces ? Obvinovat Cirkev , ked sa papezi postavili na obranu Europy pred napriklad Turkami zatial co protestanske kniezata s nimi paktovali ?

Nie, to nechcem. Prave naopak. Ale ako som povedal - potom si treba priznat, ze je RKC mocenskou strukturou.

quote:
Posobenie sedmohradskych protestanskych kniezat , ktore v snahe o ziskanie uhorskeho tronu sto rokov viedli krvave stavovske povstania , to nebola samozrejme protestanska snaha o moc.

Ale ano, bola. Ale kniezata sa netvaria ako Kristova nevesta a Telo Kristove a to vsetko.

Vlkodlak

Odoslaný - 22 marec 2006 :  19:35:21  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Amigo, chybou je i to, ze casto sa pad zapadorimskej rise vnima ako vec momentu - teda povie sa, ze vtedy este bola - a potom uz nie. Ako na hodinach dejepisu na zakladnej skole. Jeden den sa uci o Rime, druhy sa ide na dalsiu latku ...
Problem je komplexnejsi, rozpad zapadorimskej rise zacina uz pred padom posledneho cisara, kde vpliv na chod rise bol u poslednych cisarov diskutabilny. Germani postupne obsadzovali dolezite posty a ked povieme ze vladcom rimskych vojsk bol german, teda prislusnik narodov, ktore v minulosti predstavovali pre Rim hrozbu a proti ktorym bojoval tak to je uz co povedat. Podobne i po pade posledneho cisara struktury z rimskych cias pretrvali starocia. Novi vladcovia, v drvivej vacsine germanskeho povodu nemali skusenosti s administrativnou spravou a preto vo velkom preberali system chodu statu po rimanoch. Kto chel videl, kto nie, ale i v predchadzajucej diskusii bolo spomenute ze 1-2 storocia po tom, co bol zapadorimsky cisar minulostou, vydavali sa edikty, udelovali sa urady a podobne.
Na margo cirkvy je dolezite spomenut, ze panovnici, i neskori cisari radi zdoraznovali, ze ich moc je im dana "zhora", ze je z titulu bozej vole. Ale toto by som rozoberal radsej v inom fore ...
Takisto treba spomenut, kedy Cirkev resp. jej privrzenci(za Theodosia ?) nicili anticke chramy co sa jej podla mna pravom vycita. Na druhej strane zasa Cirkev nam dochovala jazyk rimanov do dnesnych dni.
Ale zasa v otazke hodnot je Cirkev odlisna s Antikou. Znamy pripad Pavla v Aeropagu, kedy kazal pred antickymi filozofmi o "zivote po zivote", o askeze, o umucenom Kristovi o odopierani - teda konfrontoval svoj pohlad na svet s pohladom vtedajsich filozofov ... predpokladam, ze nemusim pokracovat v pribehu.
Tazko povedat. V niecom Cirkev nadviazala na antiku, v niecom antiku odvrhla.
Mozno by bola zaujimava debata o stredovekych krestanskych filozofoch vo vazbe na filozofie greckych filozofov. Cosi som z toho cital, ale v tejto debate by som bol asi skor posluchacom ...

amerika1

Odoslaný - 23 marec 2006 :  18:31:47  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Samozrejme , ze kriza Rimskej Rise zacala uz skor Staci si prestudovat Ceasarove Zapisky o vojne v Galii , a o Obcianskej vojne aby pochopil clovek , ze jednak zacal silniet vonkajsi tlak a jednak sa prehlbovala vnutorna kriza Rise , ktora mala mnoho pricin

amerika1

Odoslaný - 23 marec 2006 :  18:50:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Pôvodne poslal amerika1

Pozri to je jednoduche Ty proste pouzivas pri svojich uvahach jednu chybu Dejinne suvislosti vidis ocami dneska
--------------------------------------------------------------------------------

Nie, nerobim tutop chybu. Dokonca ani netvrdim, ze to, co RKC spravila vtedy bolo zle, prave naopak, bolo to dobre a respektujem to. Ale potom si priznaj, ze RKC je nositelkou moci.

Otazka vsak potom znie - nepatrilo by sa, aby sa RKC moci vzdala, podobne ako Tyrani, ked sa kriza prekonala?

To , co ty myslis pod pojmom moc ma dve roviny
1 . Kristus je jediny kral neba a zeme Toto Cirkev nemoze nevyznavat Pretoze je toto tvrdenie pravdive , tak potom sa Cirkev musi usilovat aby zakony boli prisposobene tomu , co ona vyznava Napriklad Nezabijes Od toho nemoze ustupit , pretoze by na nu platilo
beda , keby som Evanjelium nehlasal

2 , predpokladajme , ze by sa vzdala ovplyvnovania , alebo smerovania verejneho zivota Co by ju nahradilo Bezbrehy liberalizmus Heslo Rob , co chces ! Moralne vakuum . Co ? To nie je otazka mocenskeho ustupu , to je otazka vzdania sa vyznavania viery

Ked je americky prezident , az na Kenedyho vynimku vzdy protestant , tak preco nespajas jeho snahu o formovanie sveta z usilim protestantizmu po svetovlade ? Preco sa to snazite spajat len s katolicizmom ! Kolko zapasili americky katolici o rovnopravnost ? Co bol nemecky Kulturkamf , francuzska revolucia , udalosti v Mexiku a pod . Ake su mocenske pomery a postavenie protestantizmu v krajinach , kde protestanti tvoria vacsinu . Pred 50 - timi rokmi este v korunovacnej prisahe anglickeho krala boli klauzuly urazajuce katolikov
To samozrejme neboli mocenske snahy , vsak ? Ked je protestansky knaz Karasek poslancom ceskeho parlamentu tak to ani nemoze byt zmienky o mocenskych snahach protestantizmu ze ? Skusil by do tych poslaneckych lavic zasadnut katolicky knaz . To by ste si zgustli . Ked v povojnovom Slovensku protestantmi vedena Demohraticka strana mala podiel na moci to neboli mocenske snahy slovenskeho protestantizmu ? Ked sa zucastnovali protestanti na verejnom a politickom zivote Slovenskeho statu , tak oni nic oni muzikanti , ze ? To vsetko katolici ! My sme predsa vcas premanevrovali a domanevrovali sme to tam , ze sme Slovensko hodili do pazeraka zlocinneho bolsevizmu . Ale ani za to vy nemozete To nie vy . Vy muzikanti , ze To nech sa katolici vzdaju prava hovorit do vsetkeho ! len otvoria usta a uz po nich dostanu vzdy pouzitim fraz o moci .
Ono je to tak ! Ked sa poukazuje na trebars tkz . presovske jatky tak vy vzdy Oni zomreli lebo boli protestanti Figu borovu , zomreli lebo vyvolavali protistatne vzbury Ale dnes sa to prezentuje ako obete nabozenskej neznasanlivosti , co nie je pravda .
Vystupil so zbranou v ruke naco ? Aby sirili Evanjelium , alebo aby ziskali moc ? Ale z vasej strany je vsetko dovolene , ze ?

amerika1

Odoslaný - 23 marec 2006 :  18:59:01  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Co chces ? Obvinovat Cirkev , ked sa papezi postavili na obranu Europy pred napriklad Turkami zatial co protestanske kniezata s nimi paktovali ?

Nie, to nechcem. Prave naopak. Ale ako som povedal - potom si treba priznat, ze je RKC mocenskou strukturou.

Rovnako ako je mocenskou strukturou protestantizmus , ktory sa vtieral do priazne tureckeho sultana A neoblbnes nikoho tym , ze to boli kniezata a nie duchovni . Prave preto , ze to boli kniezata , lebo platilo . Koho uzemie , toho nabozenstvo . Takze protestansky duchovny sa aj o zem mohol hodit a ziskat na svoju stranu kdekoho mimo kniezata a nemalo to vplyv na politicku realitu , ale stacilo ziskat knieza a slo o dalekosiahle dosledky . Co nam to tu chces nahovorit , ze nevieme kde je sever ?

Marcelllooo

Odoslaný - 24 marec 2006 :  07:38:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1
Rovnako ako je mocenskou strukturou protestantizmus , ktory sa vtieral do priazne tureckeho sultana

Ano.

quote:
A neoblbnes nikoho tym , ze to boli kniezata a nie duchovni . Prave preto , ze to boli kniezata , lebo platilo . Koho uzemie , toho nabozenstvo .

Ano.

quote:
Takze protestansky duchovny sa aj o zem mohol hodit a ziskat na svoju stranu kdekoho mimo kniezata a nemalo to vplyv na politicku realitu , ale stacilo ziskat knieza a slo o dalekosiahle dosledky.

Co je dokaz ze mocenskou strukturou boli kniezata (cize svetska moc) a nie evanjelicka duchovna stgruktura.

Ak aj jedinci takehoto vyznania chceli mat realny politicky vplyv, museli si ho presadit cez svetske mocenske struktury a nie inak.

V pripade RKC bola ona sama mocenskou strukturou.

amerika1

Odoslaný - 24 marec 2006 :  13:51:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Takze GMK podla teba protestanski duchovni nikdy nemali vplyv ani ucast na politickom zivote a jeho formovani ?

A ani to nemas pravdu . Lebo napriklad Kalvin zalozil a bol predstavitelom teokratickeho protestantizmu a americki protestanti detto . A co anglicky protestantizmus s deklarovenim , ze anglicky kral je hlavou anglikanskej Cirkvi . Aj tu si este nepriznas omyl ? Velky omyl - velkeho GMK

Strana: z 4 Previous Topic: Co je spravodlivost Téma Next Topic: nech zije GMK  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06