Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Rimskokatolicka cirkev - pohanska.
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Co je spravodlivost Téma Next Topic: nech zije GMK
Strana: z 4

Marcelllooo

Stav: offline

Odoslaný - 17 marec 2006 :  21:53:47  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

Hej tak chod a osetri malomocneho Kolko penazi potrebujes ?

Pomerne vela. Pomoc druhym je velmi nakladna zalezitost. V takejto kategorii.

quote:
A o akej moci su staty s protestanskou vacsinou a ustavou zarucenym statnym nabozenstvom ?

O prerastani nabozenstva do statu a naopak. No a?

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 17 marec 2006 :  21:59:11  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal veritas

Pardón, skočím sem... Odpovedť sa dá. A amrerika to robí super!

Ako som povedal na inom mieste: To ze ma amerika sympatizantov je vizitka pre nich samotnych.

Chapem, ze sa statoznujes s tymi hlupostami, ktore tu amerika1 husti do kazdeho, ae co to meni na veci?

quote:
Ale GMK, pamätáš, ako sme sa v aute rozprávali o tom, že stačilo by rok štúdia na teológii a niektoré otázky by ani nevznikli... Ty si mi na to povedal: "stačil by mesiec..."

Ano - pamatam sa, ved to bolo tot v utorok, ci stredu. Co vsak neznaci, ze vsetky otzky su zle a nemiestne. A ze preto sa nebudeme pytat vobec. Alebo, ze budeme preto prehliadat skutocnost.

quote:
Na všetko čo si sa pýtal sa dá odpovedať. Ale... Padne to tu na úrodnú pôdu?

Tak, nech sa odpoveda. Neboj, padne to na urodnu podu. Co neznamena, ze prijme to, co mi amerika husti do hlavy.

quote:
Okrem toho, to, čo sa učí (z histórie) na kat. teológii sa učí aj na evanj. teológii... Takže tu je určitá istota v pravdivosť toho, ako sa Cirkev vyvíjala...

Ved to ani nespochybnujem. Len tvrdim, ze je to casto aj zle a nespravne.

quote:
RKC sa nepýši, že je držiteľom pravdy. Katolícka (všeobecná) cirkev skutočne je držiteľom plnosti poznania a aj prostriedkov, ako sa dostať k večnému životu (sviatosti)...

A zasa ta hra s vyznamom terminu 'katolicka'? Raz 'RKC', inokedy uz 'Katolicka cirkev'? Hovoris v tych vetach o tom istom subjekte?

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 17 marec 2006 :  22:14:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak
Gluto, je to velmi zjednodusene.

Tento nedostatok si uvedomujem. Nedaju sa vtesnat vedomosti niekolkych semestrov do jedneho kratuckeho clanku.

quote:
Napriklad za Theodoricha sedel pápez v base a ak sa dobre pamatam tam i zomrel. Nebyt invazie byzantincov ktovie ako by dopadla "zapadna" cirkev. Tym chcem povedat, ze ani po tvojej legalizacie krestanstva este RKC(vtedy cirkev nicejskeho vyznania) nemala na ruziach ustlane a i v samom srdci (byvaleho)rimskeho sveta bojovala o prezitie. Podobne i v Hispanii ci vo Vandalskej Afrike.

Ano - Ruziach zacal a mat ustlane az neskor, ked si svoju moc upevnila a zbezpecila i silou. Presne o tom hovorim, o prerastani do mocenskej sfery, co si mi potvrdil.

quote:
Alebo, ked Marek zakladal cirkev v Alexandrii, ci Pavol v Malej Ázii, ci ostatni apostoli, myslis, ze kopirovali rimske "sposoby" ?

Vidime, ze hej. Rimska organizacia bola tozi efektiovna v dosahovani svojich cielov. Bohuzial sa prebralo aj nieco viac, nez len ISO procedury.

quote:
Vies si predstavit Zidov(co by prvych krestanov) cakajucich na Mesiasa, aby prisli nejaki ohlasovatelia jeho prichodu a vnucovali im rimske sposoby ? Co pozname zidov z Pisma, hned by asi brali kamen do ruky ...

Ani Hitler hned vsetko nevytaral otvorene, co ma za lubom, inak by mu to nebolo vyslo. A ked sa to lud dozvedel, bolo uz neskoro...

quote:
Musis povedat v com je paralela. Zoberme od pociatku cisarstva. Gaius Julius -resp. jeho pravnuk Augustus a prvy papez Peter. V prvom prípade úrad súvisel so silou - vojskom, o Petrovi a jeho povereni mozno citat v Pisme. V prvom pripade je samo-deklaracia do funkcie, v druhom poverenie "zhora". Kde vidis paralelu ?

Gaius Iulius Caesar a Jezis Kristus, ako ti, co su idealom a aj nositelom mena pre svojich naslednikov. Obaja sa sa svojich 'postov' ujali sami a spontanne. Oni boli a su hlavou danej organizacie. Oni zacali s naslednictvom, ktore bolo dalej odovzdavane. Prvym, nebol totiz papez, ale Kristus.

quote:
Ked hovoris o hierarchii tak to mozno najst paralelu vsade. Podla tvojej optiky by som mohol povedat, ze paralela je i v skole, pretoze i tam je riaditel, zastupca, ucitelsky zbor, ziaci. Ale mna by nenapadlo povedat, ze je to prebrate z rimskej rise Cisar, senat,patricii, plebejci a pod ...

Vidis - a predsa je. Bez ohladu na to, c by ta to napadlo a ci nie. Ja za to nemozem, ze nie si taky rozhladeny a schopni si uvedomovoat veci do svojich dosledkov.

quote:
Je cirkev pohanska ked pouziva pohansky jazyk - teda ked sa misionar prihovara k neveracim v ich jazyku, ked s nimi pracuje zije, preziva ich starosti ?

Kto chce s vlkmi byt/zit, musi s nimi vyt/pit. Len infiltraciou sa daju dosiahnut marketingove ciele, ktore misionar plni. To ma za nasledok i tieto negativne neduhy: Ak chce aby asimilovani prijali krestanstvo za svoje, musi urobit ustupky a predat im ho v plastiku ich tradicii.

quote:
Je pohanska ked respektuje miestne zvyklosti ?

Ano, moze byt.

quote:
Tantamy mastili namiesto organu.

No a? Rovnako dobre poznam i choral, rockovu kapelu, ci vokalne trio. Co si tym chel povedat? Ze organ bol svojho casu moderny a s nevolou prijimany prvok do bohosluzieb?

quote:
Gluto a ci evanjelici nepouzivaju napriklad termin Svaty Peter ?

Nie.

quote:
Ste i vy modlosluzobnici ?

Niektori mozu byt.

quote:
Co je to prisny celibat a co by potom logicky mohol byt mierny celibat ?

Prisny a mierny celibat sa da analogicky odvodit od uplneho abstinentstva a prilezitostneho, tzv. spolocenskehp, pitia.

quote:
Bol taky Frantisek z Assisi, ktory chcel zit asketickym zivotom a odisiel do samoty, chudoby a odriekania vlastne modlosluzobnik ?

Nie z tohto dovodu.

Ine je vsak dodrzat celibat, lebo tak chcem, a ine ked ma k tomu niekto nuti, vsak?

quote:
A ako nazvat potom toho, co pred Bohom deklaruje prislub takeho asketickeho zivota a nakoniec si z neho(Boha) urobi prcu a siahne i po Mare i po fare.

Naco slubovat nieco, co nechcem splnit a vyzadovat takyto slub? Prave preto ECAV uoznuje manzelstva fararom a vysviacku i zenam.

Nejake dalsie pripomienky?

Vlkodlak

Odoslaný - 18 marec 2006 :  14:57:47  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Pôvodne poslal Vlkodlak
Gluto, je to velmi zjednodusene.

Tento nedostatok si uvedomujem. Nedaju sa vtesnat vedomosti niekolkych semestrov do jedneho kratuckeho clanku.

Gluto, pri vsetkej ucte, podla toho co tu prezentujes, a co si uz i viackrat prezentoval, nepresvedcis ma, ze z historie disponujes vedomostami zbieranzmi pocas viacerych semestrov.

A mimochodom, na margo svätých v ecav. Pozri vasu stranku, napr. http://www.ecav.sk/archiv/prednasky/1999/prednaska-1999-05-12-a.htm a skus hladat string sv. Pavol.
Takze ako, i ecav je pohanska ? Ci iba Gluto zasa kus pomudroval ?

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 18 marec 2006 :  18:35:20  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak
Gluto, pri vsetkej ucte, podla toho co tu prezentujes, a co si uz i viackrat prezentoval, nepresvedcis ma, ze z historie disponujes vedomostami zbieranzmi pocas viacerych semestrov.

Nemusim ta presviedcat a o to mi ani nejde: Nepotrebujem, tvopje uznanie a nie je pre mna nejak vyznamne. Na to su tu ine autority.

A tiez to, samozrejme, nic nemeni na tom, akymi vedomostami disponujem zbieranymi pocas niekolkych semestrov.

quote:
A mimochodom, na margo svätých v ecav. Pozri vasu stranku, napr. http://www.ecav.sk/archiv/prednasky/1999/prednaska-1999-05-12-a.htm a skus hladat string sv. Pavol.

Zasa sa zhadzujes? Ako koho chces takouto demagogiou ocarit? Skusas, ci sa niekto na nu chyti, alebo co?

Schvalne si daj vyhladat takyto string:
"sv. Pavol" site:www.ecav.sk

Co vidis? Ze string "sv. Pavol" sa nachadza len v dvoch dokumentoch, v tom inkriminovanom a dreuhom zo sympozia, kde boli aj katolicky bratia. To mi chces tvrdit, ze z takejto pocetnosti sa da odvodit nejaka signifikancia? Mi chces tvrdit, ze z vyskytu troch pripadov "sv. Pavol" naozaj usudzujes, ze ECAV nieco take ma? Preco to nie je tak aj v inych dokumentoch?

A co tak vyhladat na celej ECAV sajte tieto stringy:
• sv. Peter - 0
• svaty Peter - svaty Peter 2x, v oboch pripadoch nazov dediny
• svaty Pavol - 1x a to katolickym prispievatelom

Ozrejmi mi teda, co si chcel tymto svojim prispevkom dokazat a deklarovbat a prezentovat? Svoje prazdne pomudrovanie?

Vlkodlak

Odoslaný - 18 marec 2006 :  20:04:24  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Gluto, tym som chcel povedat iba to, ze z casu nacas, z rodinnych dovodov zavitam i do evanjelickeho kostola a viem, ze terminy ako sv. Peter a sv. Pavol sa pouzivaju casto. Samozrejme, poprel by si to a samozrejme, ze by som to nemohol nijako dokazat a tak som hladal takyto vyraz i na nejakom evanjelickom webe.

Ozaj, preco teda, ked svatci su podla teba ekvivalentom pohanskych bozstiev teda i vy hovorita na Petra sv. Peter, ci na Pavla sv. Pavol ? To iste som sa totizto pytal i ja svojho ujka evanjelika ktory takisto mudroval o RKC a o svatcoch. Mozeme potom porovant jeho i tvoju odpoved. Aspon uvidim, ako to s tou vieroukou, ci s vedenim Duchom svatym u evanjelickych bratov.

A na margo tvojich semestrov, Gluto tak sa nehnevaj ale prezentujes tu verejne svoju nevedomost. Teraz o ruziach kvintnuti RKC po pade Rima, ci prostoduchy pohlad na nositela kontinuity z antickym svetom, pricom si nezohladnil minimalne dva veci - to ze v polke rise netrebalo nijaku kontinuitu strazit, pretoze sa jednoducho neprerusila a na zapade zasa mozno hovorit o urcitych ambiciach cirkvy, ale z tvojich reci vidiet ze absolutne netusis o mieseni barbarskej rodiacej sa slachty a povodnej rimskej slachty najma z radov statkarov a o modnom kopirovani rimskych sposobov zbohatlikov z radov vodcov germanskych vojenskych druzin a o politickych ambiciach novych monarchov uzurpovat si nastupnictvo po Rime ..., minule si pisal o schizmach a zacal si od roku 1024 ...
Toto nie je forum o historii, preto asi nema vyznam vybijat sa tu v takych temach ...

... ale, Gluto, minule ma Amigo skusal a neviem ci som ho uspokojil, ale paci sa mi tato hra ...

Ked teda hovoris vztahovo o kontinuite antickeho sveta - rkc - pohanstvo. Na moju poznamku ze je to velmi zjednoduseny pohlad, si zacal cosi o semestroch ...

Dobre. Ako som povedal, nesuhlasim s tvojim zjednodusenym vykladom a preto Gluto, ked si taky borec, noze mi povedz co (v suvislosti s kontinuitou antiky po pade zapadorimskej rise) znamena termin comitatus ? Inac tento termin do znacnej miery vyvracia tvoju zjednodusenu teoriu, takze je v tejto debate klucovy. Mozes nacriet do semestrov a zotriet ma. Uz sa tesim.
Este technicka pripomienka, nepliest s terminom comites.
Ides Gluto ...
PS. Pomocka, mozes k nemu pridat do google este i slovicko Amal ...

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 18 marec 2006 :  23:36:29  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Google (a Zlate starnky) riesia kazdy problem a tak moze kazdy vyhlasit, ze ma za sebou seestre historie. V pripade poukazania na do oci bijuce nezrovnalosti, staci poznamenat, ze na nazore dotycneho upozornovatela nezalezi a moze si mysliet a tvrdit co chce.
Problem ale je, ze aj ked niektori jedinci ziju v predstave, ze len na ich nazore zalezi a ze len oni mozu mat pravdu, zalezi aj na nazore oponenta a sudny citatel uz vidi, ze tito jedinci maju viac silne reci, ako skutocne vedomosti.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 19 marec 2006 :  02:00:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Gluto, tym som chcel povedat iba to, ze z casu nacas, z rodinnych dovodov zavitam i do evanjelickeho kostola a viem, ze terminy ako sv. Peter a sv. Pavol sa pouzivaju casto.

Co mas ty z casu na cas, ja mam skoro kazdu nedelu. Nepamatam si, ze by sa takyto termin pouzival.

Kazdopadne, ponimanie terminu 'svaty' v ECAV je iny, ako ponimanie tohoto terminu v RKC.

quote:
Samozrejme, poprel by si to a samozrejme, ze by som to nemohol nijako dokazat a tak som hladal takyto vyraz i na nejakom evanjelickom webe.

A nasiel si prd. Jedna lastoviska leto nerobi. Ak by sa pouzival, ako ty hovoris 'casto', nemyslis, ze by bola zatva ovela hojnejsia?

quote:
Ozaj, preco teda, ked svatci su podla teba ekvivalentom pohanskych bozstiev teda i vy hovorita na Petra sv. Peter, ci na Pavla sv. Pavol ?

Vlcko, Vlcko, vynulujme counter skor ako dosiahol cisla 1000. Nazdavas sa, ze 1000x opakovana loz sa stane pravdou?

Nehovorime na Petra sv. Peter a na Pavla sv. Pavol - to si si proste vymyslel.

quote:
To iste som sa totizto pytal i ja svojho ujka evanjelika ktory takisto mudroval o RKC a o svatcoch. Mozeme potom porovant jeho i tvoju odpoved.

Nazdavam sa, ze v pripade tvojho uja mohlo ist o dedinu, kde sa RKC a ECAV osadenstvo navzajom premniesalo a tak niektori ECAV pouzili tento termin zo zotrvacnosti, ci preto, ze ho jednoducho 'pochytili'.

quote:
Aspon uvidim, ako to s tou vieroukou, ci s vedenim Duchom svatym u evanjelickych bratov.

Óóo_, dakuejm za starost, je to dobre, ba priam vynikajuce.

quote:
Toto nie je forum o historii, preto asi nema vyznam vybijat sa tu v takych temach ...

Spravne - nie je to historicke forum a preto, ako som uz povedal, pohlad je znacne zjednoduseny na zakladnu myslienku, ktoru by naozaj potrebovalo, pri snahe o plne a podrobne historocke pochopenie a opisanie, znacne rozvit.

Co nic nemeni na skutocnosti, ze mnou uvedene historicke fakty faktami vzdy aj boli.

quote:
Ked teda hovoris vztahovo o kontinuite antickeho sveta - rkc - pohanstvo. Na moju poznamku ze je to velmi zjednoduseny pohlad, si zacal cosi o semestroch ...

Na tvoju poznamku o zjednodusenosti som ti dal za pravdu - ze sa jedna o naozaj velmi zjednoduseny pohlad, tak, aby pri zachovani zakladnej a podstatnej myslienky sme abstrahovali od tu a teraz nepodstatnych historickych podrobnosti.

quote:
Inac tento termin do znacnej miery vyvracia tvoju zjednodusenu teoriu, takze je v tejto debate klucovy.

Dal som na tvoju radu a dal som termin comitatus a amal do Googlu. Vyhodilo mi to velmi vela zaujimavych clankov, pocnuc Posse Comitatus Act konciac terorizmom v Libanone. Nechapem sice relevanciu s diskutovanou temou, zrejme si vsak chcel byt irecito vtipny. Doprial som ti teda tento pocit sladkokyslej omacky.

Nechapem vsak, suvislost, ktoru sa snazis naznacit, medzi ozbrojenou skupinou, ci veducim okresu a premosteni staroveku a stredoveku skrze RKC. A uz vobec nechapem, suvis s libanonskym terorizmom a diskutovanou temou. Ak si naznacoval cosi o zupach ako spravnom zriadeni uzemia - budes musiet byt konkretnejsi.

Zrejme budes taky laskavy a nenechas si uist prilezitost historickej prednasky. Ak je to vsak obdobne ako s tvojim sv. Petrom v ECAV, nemusis sa uz viacej snazit - vyautoval si sa sam. To ako ked chcel Ing. Ivo 'Vlkodlak' Benda rozpravat seriozne s fyzikmi na temu Vesmirni lide. Do popuku.

Vlkodlak

Odoslaný - 19 marec 2006 :  09:43:23  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Vidis Gluto, toto su nastrahy nasich odbornych(googlovych debat) …

Theodorich Amal – Theodorich Velky bol jednym z najvyznamnejsich panovnikov rise, ktora vznikla bezprostredne na troskach antickeho Rima. Samozrejme, v inych castiach byvaleho imperia(jej zapadnej casti), Hispanii a Galii vznikli takisto rozne usporiadania germanskych kmenov, niekde uspesnejsie, inde zasa len ako vykrik do tmy … Ambiciou kazdeho schopnejsieho vodcu z radov Germanov bolo privlastnit si nastupnictvo po ”starom Rime” a z titulu toho mat vpliv i na dianie na uzemiach, ktore bezprostredn(vojensky) nemal pod kontrolou, preto sa casto pokusali o vpliv politicky. Ono Rim neskapal zo dna na den, ale administrativna struktura, aristokracia pod. Pretrvala I nadalej. Vplivni ludia ”novej moci” sa uchadzali, resp. rozhodovali obsadzovani uradov, ktore pretrvali i po pade Rima. Preto I napr. Theodorich Velky sa usiloval o potvrdenie jeho ”cisarskej”, alebo aspon nastupnickej ulohy Konstantinopolom. Ci sa mu to podarilo, ci nie mozno vidiet na zaklade jeho dalsieho osudu …
Comitatus – kralovsky dvor, mam na mysli u Theodoricha Velkeho(Amal). Na zaklade jeho fungovania mozeme vidiet, ako sa Theodorich snazil kontinuitu rimskeho sveta s “jeho” svetom o vztahoch medzi kralom(Theodorichom) a rimskou senatorskou aristokraciou. Nebudem tu rozpisovat specifika(toto je iny server), ale mozno povedat, ze comitatus si Theodorich pretvoril na nieco, na co rimanom predtym sluzil senat. Obsadzoval tam clenov nobility, ktori mu mohli pomahat spravovat jeho risu. Pri roznych upravach cinnosti comitatus Theodorich prebral prvky rimskej administrativy, pricom s pohyboval po tenkom ladem pretoze zaroven mussel urziavat “dobre” vztahy s povodnou rimskou aristokratickou nobilitou …

Guto, na priklade administrativneho usporiadania moci Theodoricha, na zaklade fungovania jeho dvora – comitatus, je dobre vidiet, ze hovorit o RKC ako o nositelke kontinuity antiky s dnesnym svetom je vyrazne zjednodusene – ba na hranici pravdivosti vyroku, pretoze samotni panovnici sa v prvom rade pokusali o to iste. Cirkev zohrala svoju ulohu najme pri kontinuite poznania, pretoze prevazne jej clenovia diponovali gramotnostou a mali prostriedky na to aby poznatky posytovali “dalsim” generaciam a tym sa vyrazne pricinila(Cirkev) o prekonanie a skratenie tzv. doby temna, ktora nastala po pade zapadorimskej rise. Hovorit o kontinutite v zmysle administrativnom ci mocenskom, ci o kontinuite hodnot je nepravdive a zavadzajuce.

PS. A co si chcel s tymi libanonskymi teroristami ?

Marcelllooo

Odoslaný - 19 marec 2006 :  11:21:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Vidis Gluto, toto su nastrahy nasich odbornych(googlovych debat) …

To preto, ze ty si si vybral za zdroj vedomosti Google, kym ja zas ine zdroje. Tym som chel len naplnit Biblicke "Kto mecom bojuje, mecom i zhynie".

quote:
Guto, na priklade administrativneho usporiadania moci Theodoricha, na zaklade fungovania jeho dvora – comitatus, je dobre vidiet, ze hovorit o RKC ako o nositelke kontinuity antiky s dnesnym svetom je vyrazne zjednodusene – ba na hranici pravdivosti vyroku, pretoze samotni panovnici sa v prvom rade pokusali o to iste.

Vlcko, vlcko, to ma tak, ked sa nahanas za vlastnym chvostom: pohryzies akurat sam seba.

Iste aj ty vies rozoznat medzi "snahou byt nastupcom niekoho" a "bytim nastupcom niekoho".

A hned nasleduje dalsia otazka, ktora s tvojim sice dlhym a zaujimavym lez bezpredmetnym historickym okienkom priamo suvisi: Prco boli krali a cisari pomazani cirkvou (jej predstavitelom)? Dovod je nielen ten, ze dotycny chcel byt pomazany v zmysle zidovskeho pomazania vyvolenych naslednikov. I ked este istu chvilu trvalo, kym sa vztahy vysporiadali a ustalili na novom equilibriu.

A ako si vysvetlit roky pretrvavajuci spor o dominanciu a spory o papezsky stolec, ked v jednom obdobi boi dokonca traja papezi?

Na zaver len poznamka, Theodorich Velky je znamy pod inym menom, pod rimskym Flavius Theodoricus. I ked Theodorich Amalsky, prezradzajuc tak jeho rod, nie je uplne nezname, hoci nezvycajne. Stale vsak nechapem ten comitatus.

quote:
I Cirkev zohrala svoju ulohu najme pri kontinuite poznania, pretoze prevazne jej clenovia diponovali gramotnostou a mali prostriedky na to aby poznatky posytovali “dalsim” generaciam a tym sa vyrazne pricinila(Cirkev) o prekonanie a skratenie tzv. doby temna, ktora nastala po pade zapadorimskej rise.

Ano, v tomto je zasluha RKC velmi nesmierna a uznavam ju a vzdavam vsetku cest.

Taktiez si dovolim podotknut, ze dobou temna boli cay medzi starovekom a stredopvekom a potom zase az novovek. Paradoxne.

quote:
Hovorit o kontinutite v zmysle administrativnom ci mocenskom, ci o kontinuite hodnot je nepravdive a zavadzajuce.

Nepravdive a zavadzajuce su akurat tvoje tvrdenia, ktore sa snazia vytvorit akusi sterilnu a nepravdivu predstavu o historii a jednom z jej akterov - RKC.

Podme pekne po poriadku. Najprv ako je to s tou mocou. Hodlam ti dokazat, ze RKC sa usilovala o moc a o to, aby bola uznmavanou mocenskou autoritou, ci v dobach minulych, ci uz v dobach sucasnych. Ato z celeho spektra pohnutok a cielov, particialnych, i globalnych. Jednou z hodnot, ktore RKC vyznava je evanjelizacia a sluzba Bohu a kazdodenne zitie Evanjelia, ked to zase zjednodusene poviem. To sa vsak da len tak, ze som autoritou, teda subjektom s mocou. A, samozrejme, ze s na tomto procese snazili nabalit karieristicky jednotlivci.

Ako hovori jedna bajka. Isiel diabol po Zemi a pozeral si vysledky a dielo prvych krestanov. Hovori: "Vyborne, pekne, naozaj dokonale! Tak a teraz to trosku zorganizujeme..."

Vlcko, a snad mi nechces zapierat nos medzi ocami. imska organizacia a pravo je prikladom a vzorom i po 2000 rokoch, je to niecop efktivne a 'dobre'. Preco by to teda nemala prevzat akurat RKC? A cuduj sa svete - ona to naozaj prebrala a preberala.

quote:
PS. A co si chcel s tymi libanonskymi teroristami ?

No len tolko, ze sem ma navigovala tvoja navigacia skrze Google a termin Amal. Skratka som ti naznacil, ze si sekol vedla. S GMKom, jeho hodnotenim a i svojimi trapnymi ftipkami. Rubal si vysoko a odtal si si konar pod sebou. Ako som uz na uvod povedal "Kto mecom bojuje, mecom i zhynie."

Vlkodlak

Odoslaný - 19 marec 2006 :  13:23:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Gluto, o com to prepanajana tocis ?

- Zamerne so polozil otazku, kde si oponent nemohol pomoct s google, pretoze problem bol prilis specificky. Mam skusenost, ze je tu plno google mudrlantov a tak som zamerne polozil otazku, kde sa s google pomoct nedalo a mohol diskutovat iba fanda(co je mozno moj pripad), resp. niekto, ako hovoris co disponuje tymi semestrami. Preveril som , ci google moze pomoct a ked som videl, ze odkazov je zalostne malo, supol som otazocku.

- Theodorich Amal bolo meno Theodoricha velkeho. Preco Amal je kazdemu, kto sa dostal do kontaktu s dejinami gotov jasne. Predpokladam ze i tebe, ked mas za sebou semestre.

- Theodoricha som pouzil ako priklad zamerne, pretoze
1. Bol prvym a najvyznamnejsim panovnikom, ktory sa pokusal obnovit zaslu slavu Rima - z toho som chcel oponovat o tej tvojej kontinuite s antikou
2. Nebol katolik a po prvotnom tolerovani krestanov nicejskeho vyznania ku koncu svojej vlady pristupil k ich prenasledovani a za neho papez(Jan ?) skoncil v base kde aj zomrel. Preto neobstoji argument o rkc ako mocenskej organizacii po legalizacii krestanstva Konstantinom milanskym ediktom. Naivne som predpokladal, ze sa zapojis do debaty, ale vidim, ze v tejto problematike evidentne tapes. Namiesto toho mi oponujes bajkami, ci libanonskymi teroristami.

Gluto nehnevaj sa, ale nechcem premarnit svoj zivot jalovymi debatami s tebou. Co som mal povedat(co som citil) som povedal, nebudem vsak viest monolog ...

Marcelllooo

Odoslaný - 19 marec 2006 :  22:29:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Trosku neskoro, ale predsa. Bol som s chalaniskami hrat na skolaku futbal, potom sme isli na kofolu do Puerta a este sme pofajcievali vo vyklenku pred branou. Ale uz som doma a tak sa ti venujem.

quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Gluto, o com to prepanajana tocis ?

O relevantnych historickych suvislostiach. Lenze o com tocis ty? Neustale sa snazis odviest pozornost od hlavnej temy niekam bokom.

Vysvetli mi, akym sposobom som mal preist od 'comitatus' k Theodoricovi? Najme ak vezmeme do uvahy skutpocnost, ze, ako sam priznavas, islo z tvojej strany o zakernu nastrahu.

quote:
- Zamerne so polozil otazku, kde si oponent nemohol pomoct s google, pretoze problem bol prilis specificky.

1. Ty nie si skusajuci a my nie sme ziaci.
2. Tvoj termin 'comitatus' bol zmatocny, lebo nijakym sposobom neviedol k osobe Theodoricusa Flavia.
3. Nahanal si svoj chvost, az si sa do neho silno zakusol.

quote:
- Theodorich Amal bolo meno Theodoricha velkeho. Preco Amal je kazdemu, kto sa dostal do kontaktu s dejinami gotov jasne. Predpokladam ze i tebe, ked mas za sebou semestre.

Ano je. To by si mozno vedel a nemusel by si klast zbytocne otazky a brblat zbytocne poznamky, keby si si pozorne precital moje prispevky.

quote:
- Theodoricha som pouzil ako priklad zamerne, pretoze
1. Bol prvym a najvyznamnejsim panovnikom, ktory sa pokusal obnovit zaslu slavu Rima - z toho som chcel oponovat o tej tvojej kontinuite s antikou

Ano - pokusil sa a neuspel, nakolko bol vazalom Byzancii. Bol kralom Gotov, ktorych spravoval gotskym pravom. Pod jeho pravomoc nespadali rimsky obcania, ktori boli spravovani pravom rimskym. Tato dichotomia, ako isto vies, bola sposobena prave tym vazalstvom Byzancii. Cize, napriek snahe, ziadne rimske cisarstvo sa nekonalo.

Cize o nijakej kontinuite nemoze byt ani reci, nakolko, goti nemali s Rimskou risou nic spolocne, takze nemohli v nicom pokracovat (mohli maximalne nadviazat na nieco), boli vazalmi Byzancii a tak sa tvoj argument rozpadol ako nase tela po smrti.

A teda si nist neukazal, aspon nie to, co si chcel.

quote:
2. Nebol katolik a po prvotnom tolerovani krestanov nicejskeho vyznania ku koncu svojej vlady pristupil k ich prenasledovani a za neho papez(Jan ?) skoncil v base kde aj zomrel. Preto neobstoji argument o rkc ako mocenskej organizacii po legalizacii krestanstva Konstantinom milanskym ediktom.

A RKC boa prenasledovana aj v CSSR medzi 1948 a 1989. No a? USA a ZSSR proti sebe bojovali, no a? Prave to, ze niekto vyvijal takuto cinnost svedci o mocenskej sile RKC. O jej faktickej moci. Do bezbranneho a bezvyznamneho elementa sa nikto navazat nebude, ze ano.

Skratka sa v danom obdobi nasiel nieko, kto sa pokusil s RKC skoncovat - prave preto, ze chcel to, co ona mala.

Kvoli comu inemu by to robil?

quote:
Naivne som predpokladal, ze sa zapojis do debaty, ale vidim, ze v tejto problematike evidentne tapes. Namiesto toho mi oponujes bajkami, ci libanonskymi teroristami.

Vlcko, zhadzujes sa este viacej, nez je nutne? Nechces si uchovat aspon tie zbytky sebaucty, ktore sa mozno u teba rezidualne nachadzali?

1. Tebe od zaciatku neslo o diskusiou, ale o kladenie zakernych nastrah a naslapnych min, ktore vsak GMK nielenze vyvaroval, ale i odminoval pole. Ty nie si ucitel a my nie sme ziaci. To by si sa inak musel volat a musel mat iny pristup. Ja tvoju hru hrat nemienim.
2. Treskol si zmatocne termin 'comitatus', ktory nijako neviedol k Theodoricovi - ako som si mal z prsta vycucat co mas v tej lebeni?
3. Na vyhladanie terminu "comitatus+amal" v Google si ma vyzval ty a ja som tvoju vyzvu splnil , vysledkom coho boli, okrem ineho, prave libanonski teroristi. Blbe dotazy dostavaju blbe odpovede.

quote:
Gluto nehnevaj sa, ale nechcem premarnit svoj zivot jalovymi debatami s tebou. Co som mal povedat(co som citil) som povedal, nebudem vsak viest monolog ...

Ale ved monolog vedies sam so sebou uz hodnu chvilu - o nic ine ti totiz ani neslo. Ale zmylil si sa. Premeskal si vsak jednu prilezitost, odist so ctou.

Vlkodlak

Odoslaný - 20 marec 2006 :  08:14:18  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Gluto, ty si srandista ...

Vysvetli mi, akym sposobom som mal preist od 'comitatus' k Theodoricovi? Najme ak vezmeme do uvahy skutpocnost, ze, ako sam priznavas, islo z tvojej strany o zakernu nastrahu
Samozrejme ze islo o nastrahu. Zamerne som volil otazku z temy, kde sa s google pomoct nedalo. Ale tuto temu si otvoril ty svojim mudrovanim. Uviedol som ti konkretny priklad, kde Cirkev vyse 100 rokov po legalizacii krestanstva v Rime, v samom srdci byvaleho imperia trpela a kde sa o kontinuitu s antikou(res.p so starovekym Rimom) usilovala nova germanska slachta a nie Cirkev. Jednoducho som na tvoje tvrdenia uviedol konmkretny priklad. Bez mudrovaciek, bez komentarov. Konkretny priklad. Uviedol som ti nazov "organu moci", ktory v mnohom kopiroval senat, uviedol som ti konkretneho panovnika, konkretne dejinne suvislosti.
Ty si z toho vycital libanonskych teroristov ...

Ano - pokusil sa a neuspel, nakolko bol vazalom Byzancii. Bol kralom Gotov, ktorych spravoval gotskym pravom.
Ty si vazalom svojich bludov, nie Theodorich Byzancie.
Co sa tyka toho gotskeho prava, je to opat vyrazne zjednodusenie. Germansky panovnici, ktori ustanovili svoje staty na troskach zapadorimskej rise ako sme uz uviedli vyssie, mali vyrazne ambicie uzurpovat si nastupnictvo po starom Rime. Jednym so sposobov akym sa to pokusali bola ich zakonodarna cinnost. Bezne vydavali tzv. breviare, ku ktorych autorstvu sa hlasili. Som v praci, teda daleko od svojej kniznice , ale mam tusenie, ak si dobre pamatam, ze aj Theodorich vydal podobny breviar. Samozrejme, breviare pisali byvali rimski ucenci, odbornici na pravo a defacto kopirovali rimsku legislativu s tym, ze do nej zakomponovali po intervencii gotskej strany specifika pre novu spolocnost. Cize hovorit o gotskom prave ako o comsi novom a odlisnom od rimskeho je opat vyrazne zjednodusene.

Vlcko, zhadzujes sa este viacej, nez je nutne? Nechces si uchovat aspon tie zbytky sebaucty, ktore sa mozno u teba rezidualne nachadzali?
Gluto, zhadzoval by som sa, keby som tu pisal bludy. Takto ma niekto predbehol ...

Marcelllooo

Odoslaný - 20 marec 2006 :  11:03:32  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak
Samozrejme ze islo o nastrahu.

Ako som povedal: nahanal si sa za vlastnym chvostom, az si sa do neho kusol. Ale to asi je tvojmu druhu vlastne.

quote:
Uviedol som ti konkretny priklad, kde Cirkev vyse 100 rokov po legalizacii krestanstva v Rime, v samom srdci byvaleho imperia trpela a kde sa o kontinuitu s antikou(res.p so starovekym Rimom) usilovala nova germanska slachta a nie Cirkev.

Znova ti zdoraznujem - usilovat sa mozes iba o nieco, co nemas. A snazis sa o to u toho, kto to ma. Ci po dobrotky, ci po zlotky a ci obchodom.

Cize si mi ukazal, ze Theodoricis a goti, ktori rimske nastupnictvo nemali sa on uchadzali a pri tej prilezitosti mali spadeno aj na RKC. Otazka znie preco? Jednym z dovodov moze moze byt to, ze RKC to proste mala a chceli ju o to pripravit. Nemala vtedy este take silne postavenie a spolu s dalsimi subjektami len hladala nove equilibrium. Nasla ho neskor.

quote:
Uviedol som ti nazov "organu moci", ktory v mnohom kopiroval senat, uviedol som ti konkretneho panovnika, konkretne dejinne suvislosti.

Ale kdeze. Uviedol si akurat tak 'comitatus', ktorym sa v samotnom rime oznacovala ozbrojena moc legii mimo Limes Romanum. Dalej sa tymto terminom oznacovala spravna jednotka, ekvivalent zupy. Dokonca sa tento termin pouzival aj za Rakusko-Uhorska. Niekde sa aj teraz pouziva termin komitetu a komisara. Podobne si neuviedol ani meno panovnika, len tak v poznamke si uviedol rod, z ktoreho pochadzal.

Stale vsak nevidim akym sposobom som mal preist k Theodorichovi a akym sposobom vlastne vyvracia to, co som tvrdil.

quote:
Ty si z toho vycital libanonskych teroristov ...

Hej - pocuvol som tvoju radu a otvoril som si Google, ze co mi to da. Ja za to nemozem, ze ma takto blbo navigujes. Dostavas len take odpovede, ako si pytas.

Popol na tvoju hlavu.

quote:

Ááa_, nejako ti zlyhavaju historicke vedomosti, co_?

quote:
Co sa tyka toho gotskeho prava, je to opat vyrazne zjednodusenie.

Ani nie. To je uz dost presne a konkretne.

quote:
Germansky panovnici, ktori ustanovili svoje staty na troskach zapadorimskej rise ako sme uz uviedli vyssie, mali vyrazne ambicie uzurpovat si nastupnictvo po starom Rime.

Znovu zdoraznujem "mali snahu uzurpovat". To znamena, ze ju chceli zobrat niekomu, kto ju skutocne mal. V tom case to bola Byzancia, ktora vyuzila Theodoricha na potlacenie barbarov v Italii, odmenou za co bolo Theodorichovi prave to, ze mohol byt kralom Gotov.

Je pravda, ze sa s nim fakticky jednalo ako so seberovnym, co sa vsak tykalo formalneho postavenia - bol vazal a len vdaka tomu bol tolerovany.

quote:
Cize hovorit o gotskom prave ako o comsi novom a odlisnom od rimskeho je opat vyrazne zjednodusene.

A zase necitas, co ti pisem? Nehovoril som o sposobe vzniku legislativy Gotskej, ale o jurisdikcii Gotov a Rimskych obcanov. Vsetci, s vynimkou Rimskych obcanov, spadali pod jurisdikciu Gotskeho prava, Rimsky obcania spadali pod jurisdikciu prava Rimskeho.

Takze si objednaj taxik, skoc do kniznice a dohladaj potrebne fakty a suvislosti.

quote:
Gluto, zhadzoval by som sa, keby som tu pisal bludy. Takto ma niekto predbehol ...

Vlcko, preco nechces vyuzit sancu odist aspon so vstycenou hlavou_?

Vlkodlak

Odoslaný - 20 marec 2006 :  11:48:54  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Gluto, pomaly budes vacsi srandista ako vader.

Cize si mi ukazal, ze Theodoricis a goti, ktori rimske nastupnictvo nemali sa on uchadzali a pri tej prilezitosti mali spadeno aj na RKC. Otazka znie preco? Jednym z dovodov moze moze byt to, ze RKC to proste mala a chceli ju o to pripravit. Nemala vtedy este take silne postavenie a spolu s dalsimi subjektami len hladala nove equilibrium. Nasla ho neskor.
Skoda, ze toto forum nepodporuje ikonku zalomenie s rukami.
Goti boli prevazne ariani, pretoze ich ku krestanstvu priviedol biskup Vulfila, ktory bol krestanom arianskeho vyznania. Povodne rimske obyvatelstvo bolo prevazne nicejskeho vyznania. Theodorich bol povodne ku RKC tolerantny, pretoze si to nechcel rozhadzat s Konstantinopolom a snazil sa aby ho vychodorimsky cisar teda byzantsky cisar bral zaroven, aby tak ako on bol panom nad vychodom, tak Theodorich bol panom nad zapadom. Dalsim dovodom bolo to, ze sa uchadzal o podporu domacej nobility z radov pozemkovej aristokracie. problem vsak nastal, ked sa v byzancii dostal k moci Justinian ktory snival o obnoveni rimskej rise a snazil sa presadit svoj vpliv i na zapade. Spor vyustil do dlhej vojny vedenej Justinianovym vojvodcom Belisarasom a ktory skoncil vyhladenim Ostrogotov ... Samozrejme, este predtym, ked Theodorich videl ze sa konfrontacii s Byzanciou nevyhne a ked zacal podozrievat domace obyvatelstvo zo sympatii k byzantincom, prestal s nabozenskou toleranciou a supol papeza Jana do basy.
Alebo to bolo tak ako si to napisal ty.

Ááa_, nejako ti zlyhavaju historicke vedomosti, co_?

Ako si prisiel na to, ze Theodorich bol vazalom Byzancie ? Vsak su jasne i pisomne doklady, ze sa Theodorich stavial naroven vychodorimskym cisarom. Ak bude zaujem(o com vsak jednak pochybujem a jednak rozmyslam ci to ma vyznam) mozem odcitovat z korespondecie medzi Theodorichom a vychodorimskym cisarom(meno si teraz z hlavy nepamatam), kde vidno, zo stylistiky i z pouzitych pomenovani, ze Theodorich sa povazoval za rovneho z imperatorom z Konstantinopola. Alebo vari mas dokazy o vazalskom chovani Theodorichovych ostrogotov ? Ak ano, sem s nimi.

Vsetci, s vynimkou Rimskych obcanov, spadali pod jurisdikciu Gotskeho prava, Rimsky obcania spadali pod jurisdikciu prava Rimskeho.
Odkial cerpas tuto informaciu ? Ako bolo teda ak sa dostal do sporu Got s Rimanom. Podla akeho prava ich rozsudili ?

Vlkodlak

Odoslaný - 20 marec 2006 :  13:13:45  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
nevladzem

Este cosi. Gluto pochybujem, ze si 5 min pred napisanim svojho prispevku tusil, ze zil nejaky Zenon, Odoakar, Belisar ...

Dokazat to nie je problem. Staci zasa dat otazocku, predtym preverit ci je google negativna a potom sa uz len bavit ... vid libanonski teroristi ...

veritas

Odoslaný - 20 marec 2006 :  13:30:29  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 20 marec 2006 :  14:12:39  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak
nevladzem

To viem velmi dobre od zaciatku. Preto som sa ta pytal, ci je naozaj nutne, aby si sa zhadzoval este viac. Rozhodol si sa, ze to naozaj nutne je...

quote:
Este cosi. Gluto pochybujem, ze si 5 min pred napisanim svojho prispevku tusil, ze zil nejaky Zenon, Odoakar, Belisar ...

To nie je Zenon, ale Zeno, povodnym menom Tarasicodissa alebo Trascalissaeus (*425 +491), byzantsky cisar od 9.2.474 do svojej smrti 9.2.491), vladol pod menom Imperator Caesar Flavius Zeno Augustus.

Odoakar (435–493), napoli este aj Hun, bol vodca Germanov. V roku 476 zvrhol Romula Augusta, posledneho zapadorimskeho cisara, a poslal ho do vyhnanstva. Dohodol sa s Byzanciou, ze bude vojvodca Italie (Dux Italiae). Cisar Zeno mu to garantoval aj ked nebol najvyssi panovnik. Julius Nepos, posledny legitimny zapadorimsky vladar bol Odoakarovym nadriadenym a vykonaval dohlad nad jeho mocou, neskor dokonca vo svojom mene vydal mince. Neskor sa vsak rozhodol pre svojvolu a tak uz spominany Zeno dohodol s Theodoricom, ze napadnu Odoakara, za co mu Zeno slubil uz spominanu funkciu miestodrzitela. Stalo sa. Neskor iny Byzantsky cisar ostrogotov zrusil z rovnakeho dovodu ako Odoakara - neposluchali Byzanciu. (To mas aj odpoved na to, ci boli alebo neboli vazalmi)

General Flavius Belisarius (505-565) bol jednym z najlepsich generalov Byzancie a jednym z najvacsich generalov ludstva vobec. Spolu s Justinianom boli najblizsie k znovuzrodeniu Starej Rimskej rise. Je porovnatelny s Alexandrom Velkym, Ci Juliom Cesarom, hoci nie je vseobecne taky znamy, mozno preto, ze byzanstkej historii nevenujeme dostatocnu pozornost. Bojoval proti Vandalom v Stredomori a v Afrike, kde tazil proti Kartagu, porazil Gelimera v bitk pri Desiatom milniku. Neskor vyhral aj bitku pri Tikamerone, cim donutil Gelimera s a vzdat a uzemie znovu pripadlo Rimskej risi, teda Byzancii. Obe bitky sa odohrali v roku 533. Neskor tiahol proti ostrogotom, dobyl Siciliu, Rim, ostrogotske hlavne mest Ravenu, porazil ich krala Witigea, napriek tomu, ze mu ponukali poziciu cisara Zapadnej rimskej rise(!). Odmietol a vpochodoval do mesta s ozbrojenou posadkou (! - tato sa napr. tiez volala comitatus). Neskor pomohol ochranit Byzanciu pred Perziou, aj ked vykupnym.

A je jedno, ze pochybujes, v rozhodujucich chvilach som dostatocne preukazal historicke vedomosti. Ty si v tej rozhodnej chvili naopak zlyhal.

Na co sa to hras?

quote:
Dokazat to nie je problem. Staci zasa dat otazocku, predtym preverit ci je google negativna a potom sa uz len bavit ... vid libanonski teroristi ...

Vlcko, vlcko, som rad, ze ti ostal ten smiech cez slzy. Aspon to beries sportovo.

Urobil si elementarnu chybu, ktoru urobili mnohi pred tebou a mnohi po tebe ju zopakuju - podcenil si GMKa - a doplatil si na to.

Poviem ti este male tajomstvo: skocil si mi na lep, a vliezol si mi do pasce. Posluchol som ta s Googlom, lebo som vedel, ze budes nazhaveny a vyuzil som tvoju jesitnost a pychu na to, aby som ta vmanevroval tam, kam som chcel. Spravne som totiz predpokladal, ze nebudes natolko predvidavy, ze v tom zbadas lest. Hoci ja som sa ti tym zaroven aj vysmieval do oci, ze ja som tu tvoju prehliadol. Pouc sa z toho.

Je to GMK, kto sa smeje naposledy ergo najsamdobrejsejsie.

Muahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!

Vlkodlak

Odoslaný - 20 marec 2006 :  18:10:25  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Gluto, Zeno a Zenon je jedna a ta ista osoba. Neviem s akymi maerialmi(webmi) pracujes, ale v ceskej literature sa bezne pouziva termin Zenon. Tento Termin som nasiel vo viacerich publikaciach – Gotove, Huni, Germani

Gluto povedz konkretny zdroj, skade mas, ze Zenon slubil Odoakarovi, ze za to ze ho Theodorich napadne, stane sa Theodorich miestodrzitelom. Bez vykrucania. Takto len tliachas teorie. Uved zdroj tvojich informacii,ktore ja spochybnujem.
Ja svoj zdroj v pohode oznacim > Dr. Peter Heatcher : Gotove. V mojich zdrojoch, v tomto konkretnom probleme(uchvatenie moci Theodorichom)vychadzajuc z prac Cassiodorovych dejin sa pise, ze nie ze Theodorich bol vazalom Konstantinopola, ale ze naopak, Theodorich plienil Balkan s vysledkom sikovnej diplomacie Zenona bolo, ze ho – Theodoricha postval pod prislubom urcitych vyhod proti Odoakarovi cim byzancia dosiahla ze namiesto dvoch nepriatelov, ktori ju ohrozovali sa tito mastili medzi sebou. Theodorich vsak dosiahol nakoniec to, ze sa zmocnil vlady a ustanovil sa panovnikom nad Italiou bez toho ci sa to Konstantinopolu pacilo, alebo nie. Mimochodom docital si sa na svojich weboch o tom, ze Zenon suhlasil v roku 478 s tym ze Byzancia bude vyplacat Theodorichovi vykupne 10 000 solidov rocne ? Trocha cudne vazalstvo, nemyslis ?

Pozrel som si i problem zakonodarstva. Takze Theodorich na rozdiel od Frankov, Burgondov a Vizigotov nevydal formalne vlastny pravny zakonnik, ale pridrziaval sa rimskeho prava. V pripade nutnosti poriesit aktualne problemy, postupoval ako rimsky uradnici a vydaval edikty. Je to logicke, Theodorich sa povazoval za nastupcu Rima a tak zachovaval “rimske sposoby”. Takze, ked si vyssie spominal gotske pravo, prosim uviest zdroje odkial si uviedol tuto skutocnost, resp. ako si dospel k tomuto zaveru.

Urobil si elementarnu chybu, ktoru urobili mnohi pred tebou a mnohi po tebe ju zopakuju - podcenil si GMKa - a doplatil si na to.
Gluto nie som vcerajsi. Ak by si nemal google ani by si nepipol. Ak sa mylim, uved zdroje, odkial cerpas informacie.

Marcelllooo

Odoslaný - 20 marec 2006 :  20:08:00  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Gluto, Zeno a Zenon je jedna a ta ista osoba. Neviem s akymi maerialmi(webmi) pracujes, ale v ceskej literature sa bezne pouziva termin Zenon. Tento Termin som nasiel vo viacerich publikaciach – Gotove, Huni, Germani

Dobre, dobre - volaj si ho Zenon, aj ked pod nim si ja predstavujem isteho Greka.

quote:
Gluto povedz konkretny zdroj, skade mas, ze Zenon slubil Odoakarovi, ze za to ze ho Theodorich napadne, stane sa Theodorich miestodrzitelom.

Ono to tak bolo ostatne prirodzene, hadam si nemyslis, ze nejakemu barbarovi da byzantsky cisar len tak titul krala a necha ho len tak uznaneho krala na uzemiach, ktore on povazuje za svoje. Co si z visne padol.

quote:
Takto len tliachas teorie. Uved zdroj tvojich informacii,ktore ja spochybnujem.

To kludne mozes. Na to vsak potrebujes ovela viac nez len kusanie si do vlastneho chvosta a jednu cesku knizocku.

Co sa tyka zdrojov, pozri posledny odstavec tohoto prispevku.

quote:
V mojich zdrojoch, v tomto konkretnom probleme(uchvatenie moci Theodorichom)vychadzajuc z prac Cassiodorovych dejin sa pise

To je zaujimave, Cassiodorus je zrejme dolezitym zdrojom pre toto obdobie. Ty si vsak zrejme vykladas historiu po svojom, inak nez gvacsina historikov. Uz vidim, ze problem neni ani tak v historickych udalostiach a v tvojich pramenoch, ako tvojej dibnej interpretacii.

quote:
Theodorich bol vazalom Konstantinopola, ale ze naopak, Theodorich plienil Balkan s vysledkom sikovnej diplomacie Zenona bolo, ze ho – Theodoricha postval pod prislubom urcitych vyhod proti Odoakarovi cim byzancia dosiahla ze namiesto dvoch nepriatelov, ktori ju ohrozovali sa tito mastili medzi sebou.

Hej a tym prislubom bolo miestodrzitelstvo Zapadnej rise. Preto mu dal titul foederati (spojenec).

quote:
Theodorich vsak dosiahol nakoniec to, ze sa zmocnil vlady a ustanovil sa panovnikom nad Italiou bez toho ci sa to Konstantinopolu pacilo, alebo nie.

Ale ved to bolo cely cas so suhlasom Byzancie, tak o com to tu stale sa snazis presvedcit?

quote:
Mimochodom docital si sa na svojich weboch o tom, ze Zenon suhlasil v roku 478 s tym ze Byzancia bude vyplacat Theodorichovi vykupne 10 000 solidov rocne ? Trocha cudne vazalstvo, nemyslis ?

Ty myslis to, ze uz v roku 472 sa rozhodol postvat dvochj ostrogotskych vodcov, zhodou okolnosti oboch Teodorikov - Velkeho a a Stroba proti sebe? Ano - vtedy im zaplatil, aby sa vyhol utoku na Byzanciu. Ale to nebol Teodorich este kralom GHotov a uz vobec nie Italie, to sa stalo az ovela neskor. Nesedi ti to teda casovo.

Ved to mal Teodorik Velky proti sebe rivala - prave Stroba, cize nemohol byt neobmedzenym vladcom nielen Talianska ale ani Gotov. To sa stalo az po tom, co Strobo sa pokusil revoltov zosadit Zena vyuzijuc jeho rodinnu krizu (Zenova Macocha postvala proti Illovi). V roku 481 Teodorich Strobo zomiera a az potom sa Teodorich stava kralom Gotov a Velkym.

Vtedy sa zacinaju aj trable na Balkane, kedy je Teodorich zdrojom ohrozenia. Vsetko sa vyriesi v roku 487, kedy sa s Teodorichom dohodli na spojenectve (foederati). Dohodli si podmienky a tak sa i stalo.

quote:
Pozrel som si i problem zakonodarstva. Takze Theodorich na rozdiel od Frankov, Burgondov a Vizigotov nevydal formalne vlastny pravny zakonnik, ale pridrziaval sa rimskeho prava.

Tak si si pozrel - pekne od teba.

quote:
V pripade nutnosti poriesit aktualne problemy, postupoval ako rimsky uradnici a vydaval edikty. Je to logicke, Theodorich sa povazoval za nastupcu Rima a tak zachovaval “rimske sposoby”. Takze, ked si vyssie spominal gotske pravo, prosim uviest zdroje odkial si uviedol tuto skutocnost, resp. ako si dospel k tomuto zaveru.

Gotske pravo: Prasvo Gotov, ktorymi sa spravuju Goti. Bars by aj vychadzalo z Rimskeho, tak ako vychadza Slovnske, ceske a kazde ine europske pravo z Rimskeho. Co je na tom take tazke?

quote:
Gluto nie som vcerajsi. Ak by si nemal google ani by si nepipol. Ak sa mylim, uved zdroje, odkial cerpas informacie.

Vlcko, Tlcko - nejak si nam skrotol, kde sa podela tvoja razancia sebavedomosti? Uz ani jeden smajlik? To ta musi strasne ruka svrbiet, co_? Mozno by som si pichol a mozno nie. To je vsak jedno. Dolezity je fakt, ze som svoje vedomosti preukazal v tom spravnom case.

Neprezradim ti ja zatial nic: este si ta vychutnam. Ale neboj, ak budes trpezlivy, dockas sa. Rozhodol som sa, ze budem s tebou hrat tvoju hru.

"Kto mecom bojuje, mecom i zhynie."
"Kto seje vietor, burku bude zat."

Vlkodlak

Odoslaný - 21 marec 2006 :  07:57:06  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Gluto, ako som predpokladal, neuvedies zdroje a opat prezentujes svoje teorie a neuvadzas na zaklade coho ich tvrdis. Odvolavas sa na logiku ci na nejaku imaginarnu vacsinu historikov.

Som presvedceny, ze iba horlivo googlujes a nie je to problem dokazat. Staci najst niektore tvoje tvrdenia, kde google ponuka menej odkazov. Napriklad, aby si nepovedal, ze ta skusam, zameram sa na tvoje prispevky, resp. na tvoje tvrdenia, predpokladam, ze vies o com hovoris ...

Minule(20 Mar 2006 : 14:12:39) si napr. uviedol: Odoakar (435–493), napoli este aj Hun, bol vodca Germanov.
Ako by si dokazal toto svoje tvrdenie, resp. na ake pramene sa odvolavas. Ktory historik uvadza tento Odoakarov povod a na zaklade coho sa usudzuje, ze Odoakar-ov povod mozno vztahovat ku Hunom ?

Preveril som google, asi si naozaj budes musiet vystacit iba so svojimi znalostami a mas sancu zaziarit, kedze ako hovoris, casto sa robi chyba, ze ta oponent podceni

Marcelllooo

Odoslaný - 21 marec 2006 :  08:42:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Gluto, ako som predpokladal, neuvedies zdroje a opat prezentujes svoje teorie a neuvadzas na zaklade coho ich tvrdis. Odvolavas sa na logiku ci na nejaku imaginarnu vacsinu historikov.

Vlcko, Tlcko naozaj ta svrbeli prsty, a naozaj musis byt teraz nasr..y, ze_?

Ale budem ta musiet sklamat. Teraz sa hra uz moja hra v mojej teme a ja urcujem pravidla.

quote:
Som presvedceny, ze iba horlivo googlujes a nie je to problem dokazat.

Kludne si bud presvedceny o com len chces, bars aj o nesmrtelnosti chrusta. To je tvoje minus a tvoj problem a nemienim sa nim zatazovat.

Ty si budes musiet vystacit s vedomim, ze GMK historiu naozaj ovlada a ma v spravny cas spravne vedomosti, ktore aj prezentuje.

quote:
Ako by si dokazal toto svoje tvrdenie, resp. na ake pramene sa odvolavas.

Prezradis mi uz konecne, akym sposobom vyvracia Theodorich moje povodne tvrdenia? A nejako si zabudol reagovat na tie pasaze, kde som ukazal nezrovnalosti v tvojich historickych vedomostiach, zoberme si len priklad poslednej tvoje namietky o vykupnom pre Theodoricha, ktore vsak bolo casovo niekde inde a teda sa netykalo diskutovanych vztahov.

quote:
Napriklad, aby si nepovedal, ze ta skusam, zameram sa na tvoje prispevky, resp. na tvoje tvrdenia, predpokladam, ze vies o com hovoris ...

Spravne - ty nie si ucitel a ja nie som ziak a nie si tu na to, aby si ma skusal a na to tu nie je ani tato tema. Tema tu nie je dokonca ani na historicke okienko, ktore by malo odvadzat pozoronost od povodnej temy niekam inam, o co sa usilovne, ale marne, snazis.

Preto ta upozornujem na obsah temy: RKC - pohanska. Mas moznost sa k tejto veci vyjadrit: ale vecne a k veci. Davam ti dokonca dostatocny priestor, aby si na zaklade historickych udalosi rozpadu Rimskej rise, vyvratil jednotlive tvrdenia z preambuly tejto temy. Ale je uz nutne, aby sme sa vratili k predmeu temy.

Urobme si preto malu sumarizaciu.

1. Ja som v preambule tvrdil, ze RKC je jedinym pojitkom Rimskej rise a stredoveku a ze je zaroven mocenskou autoritou.
2. Ty si oponoval osobnostou Theodoricha Velkeho a jeho snahou nastolit znovu Rimsku risu. Dozvedeli sme sa, ze tento ciel mal aj Justinian a s pomocou Belisariusa bol najblizsie k tomuto cielu. A ze boli zaroven posledni, co sa o to pokusali.

Aby sme v tejto diskusii pokrocili, prezrad mi uz konecne ako osoba Theodoricha a potazmo historicke udalosti daneho obdobia vyvracia tvrdenie, ze RKC je jedinym (mozme dodat aj suvislym) pojitkom Rimskej rise a Stredoveku, ze sa snazi nadviazat na jej organizaciu a moc.

Vlkodlak

Odoslaný - 21 marec 2006 :  09:02:18  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Ako som predpokladal. Kde konci google, konci i Gluto.

Marcelllooo

Odoslaný - 21 marec 2006 :  09:07:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Ako som predpokladal. Kde konci google, konci i Gluto.

Vlcko, Tlcko, musim ta znovu upozornit, ze sa vymykas ramcu predmetu temy. Zaroven ta musim znovu upozornit, ako si si iste vsimol, ze nemienim reagovat na tvoje osobne utoky a narazky, ktore uz vyznievju trapne a nedoveryhodne.

Znovu ta ziadam, aby si sa drzal temy a jej predmetu, ktorou je:
RKC - pohanska.

V ramci toho ti davam dostatocny priestor aby si na zaklade historickych udalosti vyvratil povodne tvrdenia z preambuly temy. Zaroven sa mas moznost, za predpokladu udrzania suvislosti s temou, vyjadrit k mojim namietkam, ktorymi som spochybnil tvoje nazory a interpretaciuhistorickych udalosti. Sumarizacia nasleduje (kvoli tebe opat) v dalsom odstavci.

Sumarizacia

1. Ja som v preambule tvrdil, ze RKC je jedinym pojitkom Rimskej rise a stredoveku a ze je zaroven mocenskou autoritou.
2. Ty si oponoval osobnostou Theodoricha Velkeho a jeho snahou nastolit znovu Rimsku risu. Dozvedeli sme sa, ze tento ciel mal aj Justinian a s pomocou Belisariusa bol najblizsie k tomuto cielu. A ze boli zaroven posledni, co sa o to pokusali.

Aby sme v tejto diskusii pokrocili, prezrad mi uz konecne ako osoba Theodoricha a potazmo historicke udalosti daneho obdobia vyvracia tvrdenie, ze RKC je jedinym (mozme dodat aj suvislym) pojitkom Rimskej rise a Stredoveku, ze sa snazi nadviazat na jej organizaciu a moc.

Ales

Odoslaný - 21 marec 2006 :  09:19:41  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
gmk, vykrucas sa. odpovedaj vlckovi na jeho otazku. mozno nesuvisi priamo s temou, ale pre dalsie pokracovanie je dolezite tvoje zodpovedanie.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 4 Previous Topic: Co je spravodlivost Téma Next Topic: nech zije GMK  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06