|
Odoslaný - 24 marec 2006 : 14:42:20
|
quote: Pôvodne poslal amerika1
Takze GMK podla teba protestanski duchovni nikdy nemali vplyv ani ucast na politickom zivote a jeho formovani ?
Mali, vzdy to ale museli robit formou lobingu, nemali priamy nastroj moci.
quote: A ani to nemas pravdu . Lebo napriklad Kalvin zalozil a bol predstavitelom teokratickeho protestantizmu a americki protestanti detto . A co anglicky protestantizmus s deklarovenim , ze anglicky kral je hlavou anglikanskej Cirkvi .
Aspon vidis, kolko problemov je pri nespravnej kategorizacii. Ked do jednej kategorie zahrnies vsetko, co existuje, okrem jedneho prvku.
Tito, co si vymenoval, tak ti hej. Mnohi zase nie. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2006 : 14:49:17
|
Ved ani mnohi katolici nie Napriklad v Nemecku za Bismarca . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2006 : 14:51:01
|
quote: -------------------------------------------------------------------------------- Pôvodne poslal amerika1
Takze GMK podla teba protestanski duchovni nikdy nemali vplyv ani ucast na politickom zivote a jeho formovani ? --------------------------------------------------------------------------------
Mali, vzdy to ale museli robit formou lobingu, nemali priamy nastroj moci.
Aj keby ide len o otazku formy nie obsahu
|
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2006 : 14:54:46
|
quote: Pôvodne poslal amerika1 Mali, vzdy to ale museli robit formou lobingu, nemali priamy nastroj moci.[/blue]
Aj keby ide len o otazku formy nie obsahu
Nie celkom. Ak chcel nejaky ECAV nieco dosiahnut mocensky, ci uz sam alebo v spolupraci s inym, bola to jeho osobna iniciativa a nemala s evanjelictvom a s ostatnymi evanjelikmi nic co do cinenia.
Naopak RKC, ktora je pravnickou osobou a subjektom vztahov, ku ktorej mate vsetci ucast, je sama mocenskym organom a ako taky aj nesie aj zodpovednost, o ktorej vravi, ze je pripravena niest. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2006 : 14:57:01
|
Ale to nie je nic ine ako pilatovske umyvanie ruk ! |
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2006 : 15:03:10
|
Ale to nie je nic ine ako pilatovske umyvanie ruk !
Nie celkom a nie je to dobra paralela. Ak by sme chceli brat Pilata: bolo to skor farizejske politikarcenie a lobovanie - hoci to Boh ani Pismo neucili a nekazali. Skratka farizeji a zakonnici chceli konat na svoju vlastnu past mimo ramec, ktory im bol Bohom zvereny a tak aj konali. Nemozno teraz za to vinit Boha a vraviet, ze si Pilatovsky umyva ruky, ci hej? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2006 : 16:02:10
|
gmk, odbocujes od temy.
vies, mnoho katolickych knazov dosiahlo od svetskych mocenskych struktur milosrdenstvo a milost, zhovievavost v tazkych veciach. je to len otazka osobnej angazovanosti - bud som knaz a snazim sa o to duchovne presadenie aj ked viem, ze dane knieza ma obesi, alebo preco potom som knazom? Ak jednoducho kapitulujem, uz to je polcesta do pekla. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 marec 2006 : 21:42:35
|
Naopak RKC, ktora je pravnickou osobou a subjektom vztahov, ku ktorej mate vsetci ucast, je sama mocenskym organom a ako taky aj nesie aj zodpovednost, o ktorej vravi, ze je pripravena niest.
ECAV nie je pravnickou osobou a subjektom vztahov ? |
|
|
|
Odoslaný - 25 marec 2006 : 23:42:42
|
Naopak RKC, ktora je pravnickou osobou a subjektom vztahov, ku ktorej mate vsetci ucast, je sama mocenskym organom a ako taky aj nesie aj zodpovednost, o ktorej vravi, ze je pripravena niest.
ECAV nie je pravnickou osobou a subjektom vztahov ?
Nie. Nie v takom rozsahu ako RKC. To ako by si porovnaval OZ a s.r.o. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 marec 2006 : 11:21:33
|
Tak ano , alebo nie ? Ano , ale nie v takom rozsahu ? ECAV nevstupuje do rokovania s vladou ? Nepobera prispevky na cinnost zo statneho rozpoctu ? Jedine co nie je , tak nie je subjektom medzinarodneho prava na rozdiel od RKC Inak nic , ziadny rozdiel . |
|
|
|
Odoslaný - 26 marec 2006 : 17:24:25
|
quote: Pôvodne poslal amerika1 Tak ano , alebo nie ? Ano , ale nie v takom rozsahu ?
Ano aj nie. Je pravnickou osobou ale nie takeho typu ako RKC.
Pre pochopenie. Pravnickych osob mas hned niekolko typov: obchodne spolocnosti - akciova - s. r. o. - komanditna - v.o.s stat cirkvi obcianske zdruzenia organizacie zo zakona
ECAV je cirkvou v zmysle vnutrostatneho pravo, co sa tyka sucastnosti. Ked hovorime o minulosti, co sme aj hovorili, tak nebola pravnickou osobou v case, o ktorom sa rozpravalo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 marec 2006 : 10:27:18
|
quote: Pôvodne poslal GMK Naopak RKC, ktora je pravnickou osobou a subjektom vztahov, ku ktorej mate vsetci ucast, je sama mocenskym organom a ako taky aj nesie aj zodpovednost, o ktorej vravi, ze je pripravena niest.
Uniká mi souvislost s obviněním RKC z pohanství. Já myslím, že je každému jasné, že farnosti (i další celky) RKC jsou právnickými osobami a že Vatikán je jako stát také v mezinárodních právních vztazích. Můžeme se třeba bavit o tom, ve kterých případech to církevní představitelé někdy zneužili. Ale je na zodpovědnosti biskupů a papeže, jakým způsobem řídí jim svěřenou církev. Jestli je to v souladu s Božím zákonem. Co je proti Božímu zákonu v tom, pokud církev při šíření evangelia využívá mezinárodní právo i ostatní běžné právní vztahy? Nevidím v tom nic pohanského.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 27 marec 2006 : 12:10:52
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek Co je proti Božímu zákonu v tom, pokud církev při šíření evangelia využívá mezinárodní právo i ostatní běžné právní vztahy?
Prave to zneuzivanie, ktore je zahladene slovkom "posmyknutie jednotlivca". |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 marec 2006 : 12:27:38
|
gmk, ale posmykla sa cirkev alebo jednotlivec. viem ze logicky vyplyva - chybny sektor - chybna disketa. ale tu sa to neda uplatnit, pretoze cirkev nie je spolocenstvom dokonalych ludi, ale ludi snaziacich sa o dokonalost. Tu ide skor o to ci cirkev menila svoj nazor. Zmenila? nie. Zmenil sa ten clovek - tiez nie. Ale zlyhanie nie je chybou systemu - dokonca bolo to programatorom osetrene uz na zaciatku(Chod a uz viac nehres, pridu mnohi ...) a f-cie ako v buducnosti predchadzat boli nainstalovane uz v listoch sv. Pavla. Ale je to chybou cirkvi ze ja ako clovek sa rozhodnem proti Bohu? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 marec 2006 : 12:55:13
|
quote: Pôvodne poslal GMK
quote: Pôvodne poslal rad.ek Co je proti Božímu zákonu v tom, pokud církev při šíření evangelia využívá mezinárodní právo i ostatní běžné právní vztahy?
Prave to zneuzivanie, ktore je zahladene slovkom "posmyknutie jednotlivca".
Ano, i představitelé církve hřeší. Všichni kdo jsou v kterékoli církvi hřeší. Pokud se to zneužití stane v případě mezinárodního (či jiného) práva, není tím církev pohanská, ale členové se nedrží učení církve.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 27 marec 2006 : 13:11:14
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Nanestastie sa opat potvrdzuje, dojem ktory som ziskal. Pokial ide o filozofovanie a vytvaranie uzasnych nicim nepodlozenych teorii, je GMK nedostizny. Pokial dostane konkretnu otazku, tak sa to snazi zase len obkecat, cim ziska cas na googlovanie. Ak google nic nehadze (ako v tomto pripade) treba zasa len viac kecat, pripadne vyhlasit, ze toto je GMKova hra a tema, ako by sa tym nieco vysvetlovalo. Nastastie vsak "lud" nie je tak hlupy, ako GMK predpoklada a dozaduje sa aj niecoho konkretnejsieho. Pridavam svoj vox...
.......hej,.......staci si pripomenut termin googlovy vzdelanec, mnohymi tu ironicky sa opakujuci.......ale kto sa tu neodvolava na mnohe nespocetne odkazy...? |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 07:36:19
|
Pre pochopenie. Pravnickych osob mas hned niekolko typov: obchodne spolocnosti - akciova - s. r. o. - komanditna - v.o.s
Len mi unika pointa , ktora z nich je lepsia , alebo horsia . Ked RKC tym ze sa vnutornou strukturou a vonkajsim prejavom lisi od protestantizmu tak je pohanska ? Alebo GMK proste tara , lebo nevie ako z toho von |
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 08:03:40
|
Mna by amigo zasa zaujimalo napr. ci taka s.r.o. je viac pohanska ako a.s. Co ty na to ? |
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 08:25:44
|
zalezi na tom com sa zaobera |
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 14:10:22
|
gmk, vedel by si ukazat spolocentsvo bez nejakej "tajnej" alebo viditelnej hierarchie, ktora by sa nezborila? a uspesne odolava a rozrastala sa, bez toho aby potrebovala hierarchiu? odpovedz. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 14:27:56
|
quote: Pôvodne poslal alesko
gmk, vedel by si ukazat spolocentsvo bez nejakej "tajnej" alebo viditelnej hierarchie, ktora by sa nezborila? a uspesne odolava a rozrastala sa, bez toho aby potrebovala hierarchiu? odpovedz.
Otazka je mozno trosku nespravne formulovna. Nejde totiz o to, ci nejaka hoerarchia, ta je nutnost, mozeme tento termin nahradit aj synonymom 'struktura', ci 'usporiadanie'.
Otazka znie na kvalitativnu oblast tejto 'struktury', ci 'usporiadanosti'. Ako ma tato struktura a usporiadanost a vztahy v nej vyzerat.
Velmi podobne ako mas so spravou spolocnosti. Otazka neznie, ci mat nejake statne utvary, tie su nevyhnutnou sucastou usporiadania spolocnosti. Otazka znie aky stat s akou legislativou a teda strukturou je optimalny. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 marec 2006 : 14:44:05
|
otazka teda znie: vies uviest priklad na spolocestvo ludi, kde by existovali bez nejakej organizacnej struktury tak aby obstali alebo sa jemne rozrastli? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|