Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Priatelsky pokec |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2005 : 19:57:13
|
To: Juja
Pekný príspevok. Ďakujem (za seba) za Vašu úprimnosť. Som približne Váš ročník a Boha som našiel až dosť neskoro. http://www.krestan-ba.wz.cz/ Kliknite na "svedectvo".
O to viac obdivujem ľudí, ktorí to mali v minulosti ťažké na tomto svete pri poznaní života s Pánom... o to väčšia bude asi ich odmena v nebi.
Prajem Vám veľa požehnania, veľa pokoja v živote a veľa síl do písania príspevkov. Boh Vám žehnaj.
|
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2005 : 23:04:46
|
Milý Pavelba, myslím, že priatelia Vás tu oslovujú Pali, tak snáď môžem aj ja. Presne ste vo svojom svedectve vystihli - formálni kresťania, ale Vy, vy - všetci i ja, my dokopy nechceme byť len formálnymi kresťanmi, však?! Väčšinou formálni kresťania našli - aj sa tak často správajú, aj často proklamujú - ja mám svojho Boha (teda, aby som zas nekritizovala) a skončili s hľadaním. Preto im stačí x-tý počet modlitieb, patričný počet omší a pod. (Zas aby som nezatracovala, tých, čo svoje modtlidby smerujú k Bohu úprimne - to sa však potom odzkadlí aj v ich živote). Ale život naokolo mňa, mojich rodičov, starých rodičov - a to chodili často do kostola, i modlili sa a pod., napriek tomu ich, môj život mi neustále ukazujú, že neformálny kresťan je ten, ktorý neustále hľadá Boha a to vo všetkom a keď Ho nájde a pochopí v čom/ v kom všetkom sa skrýva, onemie úžasom! Ked si vskutku pospomínam na čo i len nedávne udalosti v mojom živote, tak vždy zostanem užasnutá, keď pochopím od čoho ma ochránil a ešte väčšmi, keď zisťujem, že zase ďalšie udalosti musím pochopiť a hľadať Ho v nich. To je tá neustála práca na sebe, na vťahu k Bohu = nič nie je hotové, On stále pokračuje, stále ma núti hľadať Ho a - čo je dôležité - aj Ho nachádzať. Preto toľké otázky všetkých, čo hľadajú. Ak hľadajú, On im určite dá vždy toľko potrebného času, aby dozreli a pochopili Jeho lásku. Teda vidíte, toto by som ešte pred rokom takto nenapísala, verte mi! A ďakujem Vám, Pali, za požehnanie, dobre mi padlo.Dobrú noc! |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2005 : 23:21:57
|
P.S.: Ak náhodou ešte niekto nespí, odkazujem - pozrite sa aspoň von oknom, vonku nádherne svieti mesiac a hviezdy a ako ten mrazivý vzduch voní! Všetkým želám pokojnú dobrú noc! |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 01:34:32
|
Pozrel som sa a u nas je mierne pod mrakom ale trosku presvita aj mesiac |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 04:58:57
|
Cit: že neformálny kresťan je ten, ktorý neustále hľadá Boha a to vo všetkom a keď Ho nájde a pochopí v čom/ v kom všetkom sa skrýva, onemie úžasom!
/Presne tak! Hľadaj za vším Boha, ži s Bohom, ži s Pánom. Viete tých príkladov je bezpočet. Život s Bohom nie je iba modlitba pred jedlom, spaním, a v kostole či v zbore, život s Bohom je okrem modlitieb aj poznávanie Jeho vôle vo svojom vlastnom živote a podriadovanie sa jej,i v každodenných maličkostiach. Ja napr. za ním "chodím" aj s úplnymi maličkosťami... napr. čo napísať Juje? Domnievam sa, že pokiaľ sa Jeho ako Otca pýtame i na "jasné banality", tak ako sa nás pýtajú naše deti, keď sú malé, Boh je len rád. Ide o dôveru (vieru)./
/Nie vždy sa mi to podriaďovanie v živote darí, som ako dieťa, niekedy si chcem urobiť po svojom. Ako to dopadne, viete si predstaviť. Niekedy ten otcovský pohlavok bolí menej, niekedy viac, ale vždy si uvedomím, že je správny a vychováva ma./ Nuž čo, sme len ľudia....
Pozrel som von oknom, mrazivo... a to o pár minút idem do práce... Pekný požehnaný deň všetkým prajem.
PS. Ak by Vám to nevadilo, tykajte mi, tak ako je to na tomto fóre zvykom medzi bratmi a sestrami. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 07:10:43
|
Dobré ráno všetkým! Síce by som ešte rada spala, ale ... Smozrej, Pali, prijímam ponuku od TEBA a len krátko pridám, čo i Ty vieš, ked napráva Otec - Boh, aj keď to bolí, ale vedie to k životu - i večnému. Keď tak robí nepriateľ - diabol, možno to hneď tak nebolí, ale v konečnom dôsledku to zabíja - prevažne dušu. Majte sa všetci a príjemný deň! |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 21:46:27
|
Maťo, zdravím, na príjemný pokec sa teším. A večerná obloha (ako som sa vracala so stretnutia mladých v račanskej čajovni u Veritasa) - tá obloha je opäť krásna - hviezdičky, mesiačik, mrázik - no hotová romantika. Pozdravujem aj Paliho a ostatných a prechádzam na iné fórum, a síce, tam, kde sa treba prihlásiť na stretnutie. Teda, ak ma prijmete! Takže zatiaľ! |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 21:54:54
|
quote: Pôvodne poslal juja
P.S.: Ak náhodou ešte niekto nespí, odkazujem - pozrite sa aspoň von oknom, vonku nádherne svieti mesiac a hviezdy a ako ten mrazivý vzduch voní! Všetkým želám pokojnú dobrú noc!
Co tam po mesiaci, ale Mars krasne vidno! Dobru noc. |
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 22:41:43
|
Dobrú noc, alg.1, aj mars je pekný - len neviem, kde je. Pali, neviem to ešte tak vykliknúť, ako ostatní. Chcem len povedať, že možno to bude v tom, že akosi stále hovoríme o podriaďovaní sa Bohu. Ja mám tú skúsenosť so sebou, že na toto podstatné meno nedobre počujem a preto s ním mám problém. Môj veľmi dobrý priateľ - kňaz, mi povedal, všetko je "len" o tom, aby čl. robil "len" to, čo od neho chce Boh. A toto stačí "len" prijať, akceptovať a zrazu sa s tým stotožní. A s čím sa stotožníš, prijmeš to, už Ťa to viac nepodriaďuje. Pretože Boh nechce palcom pokory k zemi pritlačeného nešťastníka, ale bez nátlaku vyrovnaného veriaceho, aj keď s chybami, ale vedomého si tých chýb. "Len" tak sa ich bude snažiť naprávať, lebo "len" vtedy sa ich zbaví, keď ich prijme, akceptuje, prosto ich uzná, že ich má. A chápeš, preo je len v úvodzovkách, lebo tento bravúrny kúsok je ťažký, ale - oslobodzujúci! Dúfam, že som sa vydrila zrozumiteľne. Hoj! |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 22:44:02
|
...že vydrila! vyjadrila! |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 23:11:05
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2005 : 23:46:42
|
Ďakujem, alg1. Je to krásne! A mám inšpiráciu, čo navštíviť raz v Brne. Astronómia je úžasná, síce mnohému nerozumiem, ale vesmír je úchvatné dielo Božie. Na televíznom kanály Spektrum, bežali nádherné dokumentárne filmy o vesmíre, tým nový teóriám, idúcim až za veľký tresk síce nerozumiem, ale nemo a s úžasom som to sledovala. Nadôvažok mám ešte ďalší zážitok - tu neďaleko brechajúce líšky, hm - hneď som si spomenula na malého princa, tam sa mi práve veľmi páči poviedka o líške a priateľstve. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 00:04:22
|
bla bla bla... Na televíznom kanály Spektrum, bežali nádherné dokumentárne filmy o vesmíre, tým nový teóriám, idúcim až za veľký tresk síce nerozumiem, ale nemo a s úžasom som to sledovala... bla bla bla
No tie teorie su sice pekne ale su to len teorie, ako napriklad ta superextraspecial strunova od Briana Greena a jeho elegantom vesmire /pre inspiraciu: http://www.physics.rutgers.edu/~motl/brian/obsah.html /... ale nejdu za velky tresk ale pred velky tresk a aj tak nikto nevie co bolo pred velkym treskom a preco vlastne treskol. Ake je pismeno pred pismenom A?
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 08:17:45
|
Vesmír, teda svet, je úžasne stvorený. Ľudia sa domnievajú, že Boha niet, preto toľko teórií o vzniku vesmíru. Celkom som sa minule so ženou nasmial, keď nejaký mudrlant tvrdil, že na marse príde k zmenám a bude z nej tak isto obývateľná planéta ako je naša Zem. Zabudol na umiestnenie našej Zeme. Ak by bola bližšie alebo ďalej od slnka, nikdy by tu život neexistoval. Náhoda? Na náhody neverím. Správne Paťo napísal, jedná sa vždy z pohľadu "vedcov" o teórie. Dokázať nemôžu prakticky nič. Prajem všetkým pekný, pokojný a požehnaný deň. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 08:48:47
|
Dobré ráno! Ďakujem, Patrik za informácie, prečítam si určite, keď sa vrátim. Myslím si, bežný laik, ako aj ja som, sa v tých teoriách, za ktorými sú hory matematických vypočtov, nevyzná. No ja určite nie, takže len si spomínam (z tých doku. filmov)na čosi, ako nekonečné lineárne svety, práve tie struny v tom majú mať okosi prsty. A dokonca sú možno až 2(?!) a nejako sa vlnia a narážajú do seba a tak mohlo dôjsť k tomu tresku. No hovorím, teda píšem, že vôbec tomuto nerozumiem a ani si netrúfam pýtať vysvetlenie - kvôli sebe. Neviem, či som to vôbec dobre tu napísala. Koniec-koncov sú to skôr hypotézy, než teórie, ale tiež ma tieto veci ohúrili. No ktohovie, Pali, možno tí beťári tiež Boha hľadajú, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá. Každý má svoju vlastnú cestu, koho a čo popritom objaví...a kým zistí, že to tak je , alebo nie je, pre človeka je to celoživotná púť. "Čisté vínko" dostane, až keď prejde za hranicu svojho bytia pozemského. Hojte! |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 09:04:25
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Vesmír, teda svet, je úžasne stvorený. Ľudia sa domnievajú, že Boha niet, preto toľko teórií o vzniku vesmíru. Celkom som sa minule so ženou nasmial, keď nejaký mudrlant tvrdil, že na marse príde k zmenám a bude z nej tak isto obývateľná planéta ako je naša Zem. Zabudol na umiestnenie našej Zeme. Ak by bola bližšie alebo ďalej od slnka, nikdy by tu život neexistoval. Náhoda? Na náhody neverím. Správne Paťo napísal, jedná sa vždy z pohľadu "vedcov" o teórie. Dokázať nemôžu prakticky nič. Prajem všetkým pekný, pokojný a požehnaný deň.
Tomu sa vravi pohlad bohateho (zijuceho v prepychu, v urodnej krajine). Ak sa niekto narodi v urodnej krajine, tak sa mu cely svet zda byt urodny, pokym nespozna ladovu pust antarktidu, ci pieskovu pust saharu alebo obrovske oceany. Podobne je to s vesmirom. Ludom na Zemi sa zda byt zivot prirodzeny. Ale nie je to velmi "inteligentny design". Kusok od nas na Mesiaci, Marse ci Venusi je to uplne inak (nehovoriac o Slnku...). A ked sa pozrie trosku dalej, ake brutalne podmienky panuju v "odlahlych svetoch", odddelenych "kozmickou pustatitou", tak neviem co si pomysli... Samozrejme podmienky pri supermasivnych ciernych dierach, alebo vybuchujucich supernovach (hypernovach) su extrem, ale aj tak povazovat tento vesmir za "inteligente navrhnuty" mi pripada dost prehnane. |
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 09:22:48
|
Dobré ráno! Ďakujem, Patrik za informácie, prečítam si určite, keď sa vrátim. Myslím si, bežný laik, ako aj ja som, sa v tých teoriách, za ktorými sú hory matematických vypočtov, nevyzná. No ja určite nie, takže len si spomínam (z tých doku. filmov)na čosi, ako nekonečné lineárne svety, práve tie struny v tom majú mať okosi prsty. A dokonca sú možno až 2(?!) a nejako sa vlnia a narážajú do seba a tak mohlo dôjsť k tomu tresku. No hovorím, teda píšem, že vôbec tomuto nerozumiem a ani si netrúfam pýtať vysvetlenie - kvôli sebe. Neviem, či som to vôbec dobre tu napísala. Koniec-koncov sú to skôr hypotézy, než teórie, ale tiež ma tieto veci ohúrili. No ktohovie, Pali, možno tí beťári tiež Boha hľadajú, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá. Každý má svoju vlastnú cestu, koho a čo popritom objaví...a kým zistí, že to tak je , alebo nie je, pre človeka je to celoživotná púť. "Čisté vínko" dostane, až keď prejde za hranicu svojho bytia pozemského. Hojte!
Tie teorie nie su az tak zlozite, ked im chapu ludia. Prislusnici pomerne hlupeho zivocisneho druhu (,ktory vedie vojny genocidy a pod.), ktoremu pochopenie pomernej jednoduchych modelov dlho trva. Schopnost pocitat do 1000 nie je pre nas druh prirodzena (vid. tzv. "primitivne" kultury), dokonca to trva zopar rokov pokym sa to dieta nauci v skole (samozrejme pisem vseobecne, a aj o sebe). A co tzv. vysokoskolska matematimatika? Chvilu trva pokym students sa nauci celkom prirodzene pojmy napr. relacia ekvivalencie a rozklad (myslienka je jednoducho prekvapivo detska - napr. stotoznim si auta od vyrobcu skoda a budem ich povazovat za jeden druh aut (hodim ich do jedneho vreca), stotoznujem v rozvrhu viacero pondelkov a narabam z nimi ako z jednym "pondelkom" - stotoznim si ich a pod.), limita postupnosti (da sa to predstavit, ako aproximacia postupnosti, az na konecny pocet prvych clenov, stacionarnou postupnostou z danou epsilonovou presnostou), diferencial (linearizacia), urcity integral (jedna sa v podstate o prikladanie stvorcekovych papierikov a spocitavanie; vcelku prirodzena myslienka ked ratam plochu, tak si ju trosku osekam a odhadnem, ak chcem presnejsie, tak to jemnejsie osekam (zostanu mi mensie zvysky), resp. naopak nieco pridam, aby som to vedel zratat...), izomorfne algebry (tie co z algebraickeho hladiska maju uplne rovnaku vnutornu strukturu, lisia sa nanajvys len premenovanim svojich prvkov; akoby mali rovnaky idendikt, podobne ako jednovajecne dvojcata), varieta (v podstate ide o nieco co sa sprava odobne ako sa sprava povrchy Zeme - ked sa po Zemi plavi lodka z cestovatelom, tak tomu cestovatelovi sa lokalne zda ako plocha, ale vie ze globalne je akosi zakrivena na povrch gule, a preto nepouziva jednu plochu mapu alebo viacero prekryvajucich sa - atlas) atd. Mna to napriklad udivuje, ze kolko rokov som stravil studiom jednoduchych veci (8r.ZS...) , pokym som ich nepochopil (nielen ja, a preto ludsky rod nepovazujem za velmi inteligentny). |
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 10:24:32
|
quote: Dobré ráno! Ďakujem, Patrik za informácie, prečítam si určite, keď sa vrátim. Myslím si, bežný laik, ako aj ja som, sa v tých teoriách, za ktorými sú hory matematických vypočtov, nevyzná. No ja určite nie, takže len si spomínam (z tých doku. filmov)na čosi, ako nekonečné lineárne svety, práve tie struny v tom majú mať okosi prsty. A dokonca sú možno až 2(?!) a nejako sa vlnia a narážajú do seba a tak mohlo dôjsť k tomu tresku.
Ahoj Juja... celateoria superstrun je dost postavena na nicom.. iba na teorii ze nas casoprietor mal v plancokov case 11 rozmerov a 7 z nich sa zrutilo samo do seba... a tak ich hladaju strunovej teorii. Co sa tyka velkeho tresku bezne sa predpoklada ze nastal ako fluktuacia vakua,ale nase vnimanie je tu v koncoch... kedze neexistoval cas ani priestor pred nim nema zmysel o tom vlastne hovorit... ako keby chcel mravec pochopit derivacie... Co je vsak smutne na vyskume vesmiru je to, ze program SETI /Search ExtraTerrestrial Intelligence - haldanie mimozemskych civilizacii/ si rocne vyziada okolo 20 miliard dolarov z dani ludi... a zatial su tu krajiny, na tejto zemi, kde ini ludia umieraju hladom... tu neni nieco v poriadku... |
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 10:44:09
|
Ja by som na SETI tych 20mld. daval. Nie je to uplne plytvanie, aj ked vysledky su mizive. V prvom rade sa treba zamerat obrovsky rozpocet ozbrojenych sil USA. Naviac tym trpiacim z 3. sveta by mohli pomoct aj dobrovolnici (a este viac, nez ignorantske vlady; ale moment ved aj jednotlivci su prevazne ignoranti). Otazne je aj ,ako pomoct. Lebo nalievat peniaze nie je sposob. Ale ani obcas sem - tam poslat polnu tieznemocnicu. K tomu sa jedna o obrovsku masu ludi, ktori dost casto navzajom bojuju a sami sebe skodia... Naviac vacsinu penazi si chceme nechat pre seba, ved aj my mame problemy... A ako sa k tomu stavia RKC, vypracovava nejaky obrovsky plan? Da Vatikan zo svojich rezerv podstatnu cast, ako by to spravil Kristus? Alebo radsej si peniazky pekne necha? |
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 11:19:27
|
quote: Pôvodne poslal alg1
Ja by som na SETI tych 20mld. daval. Nie je to uplne plytvanie, aj ked vysledky su mizive. V prvom rade sa treba zamerat obrovsky rozpocet ozbrojenych sil USA. Naviac tym trpiacim z 3. sveta by mohli pomoct aj dobrovolnici (a este viac, nez ignorantske vlady; ale moment ved aj jednotlivci su prevazne ignoranti). Otazne je aj ,ako pomoct. Lebo nalievat peniaze nie je sposob. Ale ani obcas sem - tam poslat polnu tieznemocnicu. K tomu sa jedna o obrovsku masu ludi, ktori dost casto navzajom bojuju a sami sebe skodia... Naviac vacsinu penazi si chceme nechat pre seba, ved aj my mame problemy... A ako sa k tomu stavia RKC, vypracovava nejaky obrovsky plan? Da Vatikan zo svojich rezerv podstatnu cast, ako by to spravil Kristus? Alebo radsej si peniazky pekne necha?
WARNING! WARNING! WARNING! Melicious object detected!
Administrator alert sent... |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 11:31:19
|
Konstruktivne a vtipne, cely ty. Ozaj preco posielas vystrahu? Len za to, ze kladiem otazky? Ty ma spiclujes a donasas? |
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 12:15:53
|
Lebo neprestajne vyryvas a pises hluposti. Ani len netusis, kolko penazi posiela Cirkev rocne na chudobnych, preto taketo keci vyvolavaju alert. Dufam, ze seda eminencia zakroci a zrusi Ti pristup uplne, kedze si nepoucitelny. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 12:18:34
|
Nerozoznas otazku od oznamovacej vety? Preco si myslis ze vyryvam? Ako by GMK povedali - bojujes zo svojimi predstavami (ze vyryvam a pod.). P.S. Pristup mam uz davno zruseny (Poro). |
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 13:49:07
|
quote: Pôvodne poslal alg1
Konstruktivne a vtipne, cely ty. Ozaj preco posielas vystrahu? Len za to, ze kladiem otazky? Ty ma spiclujes a donasas?
Kolko posiela? Kolko ma k dispozici? Co znemana zmienka o nebrani si ani palice? |
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 16:12:52
|
Pleties si pojmy z dojmami Je rozdiel ak jednotlivec , ktory ide hlasat Krista sa ma zverit do Bozich ruk , co napokon miísionari robili a medzi urcitym socialnym programom . ktory potrebuje zdroje Ak su tieto zdroje k dispozicii napriklad u bohatych , tak v rozumnej miere maju byt solidarny z chudobnymi , chorymi , ci inak neschopnami zarobit si kazdodenny chlieb Podciarkujem v rozumnej miere , skor sa snazit zmenit situaciu , ako naucit niekoho spoliehat sa na charitu . Pretoze mnohi si potom Evanjelium vysvetluju ako socialny program bolsevizmu , kde je vizia vsetkym rovnako , co nie je v zmysle ani v Duchu Evanjelia . A tak misionar ohlasujuci Krista sa ma sice spoliehat na Boziu pomoc , ale akonahle sa situacia zmeni k lepsiemu ma pravo ako sluzobnik oltara z oltara zit . Alebo podla teba maju knazi chodit ako trhani a vozit sa na dostavnikoch , len preto aby sa urobilo zadost takym hlupakom ako si ty , ktory nechapu elementarne veci z Pisma |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2005 : 18:28:54
|
quote: Pôvodne poslal amerika1 Alebo podla teba maju knazi chodit ako trhani a vozit sa na dostavnikoch , len preto aby sa urobilo zadost takym hlupakom ako si ty , ktory nechapu elementarne veci z Pisma
Nechcel som to napisat az takto, ale ano, mas pravdu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|