Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Komu (comu) vlastne verime?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Pavlove a vaderove  Téma Next Topic: Milovat
Strana: z 2

Mato

Stav: offline

Odoslaný - 14 október 2005 :  14:59:29  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Zaujimalo by ma, komu resp. comu vlastne prispievatelia tohto fora veria, lebo z mnohych prispevkov to vobec nie je jasne.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora 

Mato

Odoslaný - 14 október 2005 :  15:00:47  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Zacnem sebou:
---------------
Verím v jedného Boha,
Otca všemohúceho,
Stvoriteľa neba i zeme,
sveta viditeľného i neviditeľného.
Verím v jedného Pána Ježiša Krista,
jednorodeného Syna Božieho,
zrodeného z Otca pred všetkými vekmi;
Boha z Boha,
Svetlo zo Svetla,
pravého Boha z Boha pravého,
splodeného, nie stvoreného,
jednej podstaty s Otcom.
Skrze neho bolo všetko stvorené.
On pre nás ľudí a pre našu spásu
zostúpil z nebies.
A mocou Ducha Svätého
vzal si telo z Márie Panny
a stal sa človekom.
Za nás bol aj ukrižovaný
za vlády Poncia Piláta,
bol umučený
a pochovaný,
ale tretieho dňa vstal z mŕtvych
podľa Svätého písma.
A vstúpil do neba,
sedí po pravici Otca.
A zasa príde v sláve
súdiť živých i mŕtvych
a jeho kráľovstvu nebude konca.
Verím v Ducha Svätého,
Pána a Oživovateľa,
ktorý vychádza z Otca i Syna.
Jemu sa zároveň vzdáva
tá istá poklona a sláva
ako Otcovi a Synovi.
On hovoril ústami prorokov.
Verím v jednu, svätú,
katolicku, apoštolskú Cirkev.
Vyznávam jeden krst
na odpustenie hriechov
a očakávam vzkriesenie mŕtvych
a život budúceho veku.
-------------------------
A Vy?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 14 október 2005 :  15:19:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Presne v to isté. A každý deň to vyznávam slovami ale i skutkami.

P.S.
Niečo som tu mal napísané, no zmazal som to - nebudem tu zbytočne znervózňovať...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 16 október 2005 :  22:41:53  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Okrem mna a veritasa nikto iny nema jasno comu veri?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 17 október 2005 :  06:48:29  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Keď všetci dvaja, tak i ja sa pridám....

1. Verím, že Písma majú autoritu nad cirkvou. Každé písmo, vdýchnuté Bohom, je aj užitočné na vynaučovanie, karhanie, naprávanie, na výchovné káznenie v spravedlivosti (2 Tim 3:16). Zjavovaním pravdy odporúčame seba každému svedomiu ľudskému pred Bohom (2 Kor. 4:2).

2. Verím, že kresťan je ospravedlnený len raz a to vierou, pretože ospravedlnenie je trvalé Božie prehlásenie za spravodlivého (Rimanom 8:30). Ale tomu, kto nerobí skutkov, ale verí na toho, ktorý ospravedlňuje bezbožného, počíta sa jeho viera za spravedlivosť. (Rimanom 4:5).

3.Verím, že kresťan je znovuzrodený krstom Ducha. Lebo sme všetci pokrstení jedným Duchom do jedného tela (1 Kor 12:13). Bôh si vás vyvolil od počiatku cieľom spasenia v posvätení ducha a vo viere pravdy (2 Tes. 2:13).

4.Verím, že kresťan je spasený cez Božiu nezaslúženú milosť. Lebo ste milosťou spasení skrze vieru, a to nie zo seba, je to dar Boží, nie zo skutkov, aby sa niekto nechválil. (Ef. 2:8-9).

5.Verím, že kresťan môže začať konať dobré skutky až potom, čo bol spasený. Lebo sme jeho dielom, stvorení v Kristu Ježišovi nato, aby sme konali dobré skutky, ktoré Bôh vopred prihotovil, aby sme v nich chodili. (Ef. 2:10). Predtým, než človek príde k poznaniu Boha, sme všetci nečistí, všetky naše spravedlivosti sú ako ohyzdné rúcho (Iz. 64:6).

6.Verím, že kresťan je spasený na večnosť. V Kristovi, v ktorom aj vy počujúc slovo pravdy, evanjelium svojho spasenia, v ktorom aj, uveriac, zapečatení ste Svätým Duchom zasľúbenia, ktorý je závdavkom nášho dedičstva (Ef. 1:13-14).

7.Verím, že kresťan nemôže zachrániť sám seba. Je očisťovaný len krvou Ježiša. Krv Ježiša....očisťuje nás od každého hriechu. (1 Jána 1:7).

8.Verím, že kresťan sa stáva svätým, keď ho Duch pokrstí do Kristovho tela. A on dal jedných za....na zdokonaľovanie svätých ku dielu služby, na budovanie tela Kristovho. (Ef. 4:11-12).

9.Verím, že každý kresťan je kňaz. Ale vy ste vyvolený rod, kráľovské kňazstvo, svätý národ, ľud, určený byť Božím vlastníctvom, aby ste zvestovali cnosti toho, ktorý vás povolal zo tmy do svojho predivného svetla (1 Pet. 2:9).

10.Verím, že Pánova večera je na pamiatku. Toto robte na moju pamiatku (1 Kor. 11:24-25).

11.Verím, že kresťan prijíma Ježiša raz, duchovne a natrvalo, do svojho srdca. Ale všetkým, ktorí ho prijali, dal právo a moc stať sa deťmi Božími, tým, ktorí veria v jeho meno (Ján 1:12). Boh...si nás i zapečatil a dal závdavok Ducha do našich sŕdc. (2 Kor 1:22)

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 17 október 2005 :  18:00:36  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
A comu z toho co som napisal ja neveris? Kedze si uviedol komplet vlastne vyznanie viery? Preco hovoris Verim, ze krestan..., seba nepovazujes za krestana?

Marcelllooo

Odoslaný - 17 október 2005 :  20:13:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

A comu z toho co som napisal ja neveris? Kedze si uviedol komplet vlastne vyznanie viery? Preco hovoris Verim, ze krestan..., seba nepovazujes za krestana?

Neviem, ale sa mi zda, ze ty si uviedol osobne vyznanie, zatialco PavelBA sa snazil posobit nad vecou a normativne.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 18 október 2005 :  07:32:20  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
To , co uviedol Mato je 1 700 - rocne nicejsko - konstantinopolske vyznanie viery My katolici totiz to vyznavame vieru nasej Matky Cirkvi a nie nejake osobne bludarske vymysly .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 18 október 2005 :  09:02:05  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Mne sa paci ako pan americky vzdy nieco napise a este k tomu vlozi nejaky prvok propagandy. Pekne, zacinam sa priucat.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 18 október 2005 :  09:10:39  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
No ja celkom súhlasím aj s nikajským vyznaním aj s Pavelbom. Čo to značí? Kabátim?

Lajoš, to som zvedavá, čo začneš pridávať, keď už budeš priučený...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 18 október 2005 :  09:17:24  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
vies, aniko, je len jedna viera. To ze si ju mnohi inak vysvetluju, to uz je ich problem. Miluj a nasleduj Pana Jezisa. Tak ako vies, tak ako mozes. Drz sa ho. Zubami nechtami ale drz sa. Ale nezabudni ze podla evanjelia treba predovsetkym zit, nielen si ho citat a pocuvat.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 18 október 2005 :  09:25:55  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Nuz ked uz budem dostatocne priuceny od pavelba aj od pana americkeho, tak si vystruham sablonu na krestana a zacnem sudit, kto je a kto neni krestan, kto je uplne mimo a kto zodpoveda tej predstave. Jednoducho kto preleze sablonou tak je richtig. A budem sa citi ako KING, lebo mam vlastny patent. aspon tak mi pripada konanie niektorych ludi tu v diskusii. No a este k tomu stanovisku na ludi, co mi sablonou neprelezu pridam nieco ako: "ale nasa strana je dobra a vzdy je pripravena ta prijat a spravit z teba sablonoveho" - proste trocha propagandy.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 18 október 2005 :  09:52:38  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
Ale naspat k tomu comu verime. Stotoznujem sa s Nikajskym vyznanim, s tym ze pod slovom katolicky si predstavujem skutocne to slovo VSEOBECNY.

Ales

Odoslaný - 18 október 2005 :  09:57:38  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
lajos, katolicky=vseobecny

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 18 október 2005 :  10:09:08  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
hej, tato tema sa tu davnejsie uz riesila.

Ales

Odoslaný - 18 október 2005 :  10:13:11  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
dobre. to len na okraj. Preco potom ked sa modlime spolocne tu istu modlitbu(a myslim si ze aj otcenas mame spolocny, ak nie aj viacej toho), preco potom nie sme aj navonok jednotni?

p.s. tak ma napadla tema, neviem ci je vhodna do duchovneho zivota, ale mohla by byt tema Spolocna modlitba. boli by v nej modlitby, povedzme ako otcenas, ktore maju rovnaku podobu v roznych denominaciach.

veritas

Odoslaný - 18 október 2005 :  10:16:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
quote:
p.s. tak ma napadla tema, neviem ci je vhodna do duchovneho zivota, ale mohla by byt tema Spolocna modlitba. boli by v nej modlitby, povedzme ako otcenas, ktore maju rovnaku podobu v roznych denominaciach.

Aleško ale to to je tá strašná hrozba! Vždy v takýchto prípadoch sú v strate katolíci... My potom v takýchto prípadok zapierame mnohé pravdy, v ktoré veríme... žiaľ.
(A nehovoriac o tom, že si musíme dávať veliký pozor na slová, aby sme náhodou "neurazili" protestantského ducha, ktorý ako vieme, ihneď vyrukuje s krikom, aký sme modloslužobníci...)

A hovorím prevažne z vlastnej - osobnej, skúsenosti...

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 18 október 2005 :  10:22:26  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
To je velka pravda veritas. A ja mam skusenost, ze pri spolocnych modlitbach s protestantmi si musis davat pozor co povies, aby Ta okamzite neobvinili z modlosluzby

Ales

Odoslaný - 18 október 2005 :  10:24:36  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
tak dobre. ja som myslel ze okrem otcenasu a VerimvBoha mame aj nieco ine spolocne. Nechcel som sa s nimi modlit, ale ukazat ze su spolocne veci, ze kazdy z nas, hoci je to alebo ono, sa modlime tymi istymi slovami. Zato ja nemozem ze som taky modlosluzobnik.

Lajos

Odoslaný - 18 október 2005 :  11:06:40  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
quote:
preco potom nie sme aj navonok jednotni?
nemam problem sa o Bohu porozpravat s kym kolvek, bez toho aby som mu vykrikoval, ze robi veci inak ako ja, aj ked s mnohymi nesuhlasim. Poviem mu to, a ci to oberie je na nom. Ale preco nemozme byt jednotni... pre toto...
quote:
Vždy v takýchto prípadoch sú v strate katolíci...
pretoze vzdy si vsetci myslia, ze ten druhy ich ochudobnuje, ze je pre nich nebezpecenstvom (lebo hlasa bludy) a pod. To je dovod. Pretoze davame doraz na ucenie (nie ze by nebolo dolezite) a prax nam unika... vsetkym do jedneho. V praxi by to az taky problem nebol, pretoze tam ide o skutocnu lasku, nie ako o nej vieme hovorit, ale ako ju vieme dat.

Ales

Odoslaný - 18 október 2005 :  11:22:16  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
lajos, ak som krestan, malo by mi ist v prvom rade o prax. bez ohladu ci ECAv, RKC alebo KZ

Lajos

Odoslaný - 18 október 2005 :  11:42:02  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
no vidis ake lahke je zhodnut sa v zasadnej veci.

amerika1

Odoslaný - 18 október 2005 :  11:45:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Lajos

Ale naspat k tomu comu verime. Stotoznujem sa s Nikajskym vyznanim, s tym ze pod slovom katolicky si predstavujem skutocne to slovo VSEOBECNY.

Tak ako mozete mat istotu spasy ked pride sudit zivych i mrtvych ? Verim v Cirkev vseobecnu Takze ta Cirkev je aj ta co veri v realnu priotomnost Krista v Eucharistii , aj ta co tomu neveri Aj ta , co veri v posvatne knazstvo aj ta co tomu neveri , aj ta , co veri v odpustenie hriechov skrze moc udelenu knazom , aj ta , co tomu neveri Ale vsetko to pochadza od Ducha Svateho ? Aj jedna viera , aj druha ? Nie , niekde je podstatny rozdiel ! Vy totizto neverite tymto slovam :
Kto vás počúva, mňa počúva, a kto vami pohŕda, mnou pohŕda. Kto však pohŕda mnou, pohŕda tým, ktorý ma poslal." Lk 10 , 16

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 18 október 2005 :  11:47:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

lajos, ak som krestan, malo by mi ist v prvom rade o prax. bez ohladu ci ECAv, RKC alebo KZ

O aku prax ?

Lajos

Odoslaný - 18 október 2005 :  11:54:32  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
vseobecnost sa tu preberala. Myslim, ze lepsie bude ked si to spatne vyhladas, aby zasa nevnikala nekonecna diskusia.

amerika1

Odoslaný - 18 október 2005 :  12:14:38  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Ja viem ze sa preberala Sledujem nieco ine ! To , ze doslo k nahradeniu , alebo k povyseniu vztahu Clovek - clovek nad vztah Boh - clovek . Preto ta zhoda v praxi , ale nie v Pravde , ktora je od Boha

Strana: z 2 Previous Topic: Pavlove a vaderove  Téma Next Topic: Milovat  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06