|
Odoslaný - 04 október 2005 : 08:20:39
|
Co to znamena milovat? aky je rozdiel milovat ludi(partnera) a v com je ine milovat dobreho Pana Boha?
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 október 2005 : 15:44:54
|
quote: Pôvodne poslal alesko
Co to znamena milovat? aky je rozdiel milovat ludi(partnera) a v com je ine milovat dobreho Pana Boha?
A to znamena milovat priatela, zenu, rodica, ucitelku, psika, jahodovy dzem, plavanie 200 metrov kraula? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2005 : 19:12:59
|
Taka jazykovedna otazka. Aky ma povod slovo milovat. Nie je to odvodene od "my love"? |
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2005 : 19:27:08
|
quote: Pôvodne poslal alg1
Taka jazykovedna otazka. Aky ma povod slovo milovat. Nie je to odvodene od "my love"?
Myslim, ze tuto otazku by si mal smerovat sem: http://www.juls.savba.sk/
Klikni na odkaz "jazykovedna poradna". |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2005 : 19:33:27
|
Milovat v tom pravom slova zmysle znamena aj obetovat sa. Ak milujem zenu, tak som kvoli nej ochotny upustit od svojich konickov, zmenit svoje navyky, pohlad na rozne veci, kvoli detom inak travit cas, odrieknut si mnohe veci, kvoli inemu cloveku sa miecoho vzdat... ak som tohoto neni schopny, tak potom nehovorim o laske. Jezis sa kvoli nam obetoval. |
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 06:54:48
|
dobre, a mozem milovat niekoho, kto mna nechce milovat? je to potom, lajos, to iste co si povedal? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 08:41:03
|
Môžeš a je to potom to isté /Lajošove/. Ale chce to odniekadiaľ zobrať silu. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 08:59:03
|
aniko, priznam sa ze nechapem. to znamena, ze mozem kohokolvek a kedykolvek milovat. to ale potom znamena aj milovat seba, nie? ale ja sa nemozem prisposobit vsetkym tym ludom. neviem vyhoviet dvom ludom naraz, nieto este viacerym. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 09:45:23
|
aniko, priznam sa ze nechapem. to znamena, ze mozem kohokolvek a kedykolvek milovat. to ale potom znamena aj milovat seba, nie? ale ja sa nemozem prisposobit vsetkym tym ludom. neviem vyhoviet dvom ludom naraz, nieto este viacerym.
Najme, ked su ich portreby v konflikte. Potom si musis vyberat: toho mam radseja pre toho to urobim a toho nemam radseja pre toho to nespravim. Na zaklade coho si taketo nieco povies?
A preto sa vraciame k povodnemu - laska je zdroj, ktorym uspokojujeme svoje (a inych) potreby. Laska je zaroven obmedzenym zdrojom, ktorym treba narabat efektivne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 10:53:53
|
laska nie je o uspokojovani potrieb. hoci laska nas naplna. ale dakujem naviedol si ma k jednej myslienke a porozmyslam nad nou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 11:36:26
|
laska nie je o uspokojovani potrieb. A o com teda?
hoci laska nas naplna. ale dakujem naviedol si ma k jednej myslienke a porozmyslam nad nou. Daj vediet proces aj vysledok tvojho myslienkoveho pochodu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 11:51:18
|
laska je o Bohu(rozpestri nebesia, roztrhni oblohu, nech kazdy vie JE TO TU O BOHU!) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 12:01:03
|
aniko, priznam sa ze nechapem. to znamena, ze mozem kohokolvek a kedykolvek milovat. to ale potom znamena aj milovat seba, nie? ale ja sa nemozem prisposobit vsetkym tym ludom. neviem vyhoviet dvom ludom naraz, nieto este viacerym.
Lenže to nie je láska - prispôsobovať sa všetkým ľuďom. To Boh ani nechce. Ty máš chcieť pre nich dobro. V konkrétnej životnej situácii musí byť len jedno správne-dobré-podmienené láskou-Božie východisko/riešenie. Niekedy je to aj - nevyhovenie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 13:16:42
|
laska je o Bohu(rozpestri nebesia, roztrhni oblohu, nech kazdy vie JE TO TU O BOHU!)
Akym sposobom je o Bohu tvoja priatelska laska ku GMKovi? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 13:17:42
|
Niekedy je to aj - nevyhovenie. Hej - podla tebou stanovenych priorit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 13:49:51
|
Hej - podla tebou stanovenych priorit. Hej - lenže pre kresťanov priority stanovuje Boh, podľa toho ich dávame do svojho života. Máme neustále hľadať čo je dobré. Ale iste koná každý podľa miery svojho poznania. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 14:40:58
|
quote: Pôvodne poslal Aniko
Hej - podla tebou stanovenych priorit. Hej - lenže pre kresťanov priority stanovuje Boh, podľa toho ich dávame do svojho života. Máme neustále hľadať čo je dobré. Ale iste koná každý podľa miery svojho poznania.
Ako lahko sa da vyhovoirt! A ako lahko sa da prezliect vlk do barancieho rucha! Svoje sebecke zaujmy a kriteria vydavat za stupen poznania dany Bohom. Nie si prva, na tomto fore, ca tak cini a tvrdi mi takyto bull****. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 14:51:43
|
problem je v tom GMk ze mame slobodnu volu. ja sa krstom nestanem dokonalym clovekom, ale iba clovekom ktory sa chce snazit o dokonalost. a to je pomylena predstava mnohych neveriacich. aj ked som krestanom, som clovekom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 14:58:09
|
Ako lahko sa da vyhovoirt! A ako lahko sa da prezliect vlk do barancieho rucha! Svoje sebecke zaujmy a kriteria vydavat za stupen poznania dany Bohom. Nie si prva, na tomto fore, ca tak cini a tvrdi mi takyto bull****. Ale! Tak potom aká je cesta a riešenie????? Ak nemám činiť podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, tak potom ako? Ty spochybňuješ všetko, podľa čoho potom žiješ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 15:08:58
|
problem je v tom GMk ze mame slobodnu volu. ja sa krstom nestanem dokonalym clovekom, ale iba clovekom ktory sa chce snazit o dokonalost. a to je pomylena predstava mnohych neveriacich. aj ked som krestanom, som clovekom.
Lenze podla toho, co hovoris to vychadza tak, ze tvoja snaha konci slovami a nie skutkami.
Lebo, keby si zasiel do dosledkov a svoju snahu by si premenil na ciny, nemohlo by sa stat, ze by si pre priatela z lasky nieco neurobil. Tak mi tu prestan tlacit kaleraby do hlavy, najme ked z vlastnej skusenosti viem, ze to ide. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2005 : 21:04:29
|
A to je na skutocnej laske to zaujimave... mozes milovat aj cloveka, ktory ti ublizil a nechce ta mat rad... mozes milovat aj nepriatela. A odkial na to silu? No dtial, odkial ju berieme a dostavame vsetci. Od Boha. Dokonca na manzelke milujem aj niektore jej zlozvyky. |
Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2005 : 07:13:47
|
lajos. zdielam podobny nazor. Moja laska k cloveku sa nema zakladat na tom ci mi robi dobre, ale ani na to ci mi pomozes, ked to potrebujem. je rozdiel laska a sebalaska. Milujte svojich nepriatelov - dalo by sa to keby sa to odvijalo len na tej pomoci v nudzi? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2005 : 07:52:29
|
Myslim, ze laska neni cit ale rozhodnutie. Nemozem milovat predsa podmienene. A nemoze mna niekto milovat, preto lebo... pretoze to je potom uz podmienena laska a teda vlastne obchod.... ty urobis toto a toto, budes sa dobre ucit, budes posluchat... inak ta nebudem mat rad/rada... to ale neni laska... a rodicia ktori takto vydieraju svoje deti pachaju na nich tu najhorisu krivdu... pretoze dieta si vsugeruje, ze bude milovane a bezvyhradne prijimane jedine, ak bude splnat kladene poziadavky... a taky clovek az vyrastie, moze potom toto preniest do vztahu s Bohom. Dlho som ani ja nemohol pochopit, ze laska Boha ku mne neni mnou podmienena... ze nic, ako sa zachovam a co vyvediem, nijako nezmeni vztah Boha ku mne a nic neuhasi Jeho lasku... Citova laska doplna predsa lasku vole... rozhodnutia sa milovat... ak by laska bola iba o cit a vzplanutie... tak co potom az to vychladne... a az sa zmenia podmienky... v Pisme sa pise ze laska nikdy nezanikne... aj proroctva zaniknu a jazyky zmlknu, ale nie laska... je teda laska podmienena niecim? |
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2005 : 08:23:08
|
patrik, keby len do vztahu s Bohom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2005 : 08:35:55
|
Moja laska k cloveku sa nema zakladat na tom ci mi robi dobre, ale ani na to ci mi pomozes, ked to potrebujem. Isteze nie. Ale laska sa takto prejavuje. Ak sa to neprejavuje takymto sposobom, nejde o lasku ani o vztah zalozeny na laske.
je rozdiel laska a sebalaska. Milujte svojich nepriatelov - dalo by sa to keby sa to odvijalo len na tej pomoci v nudzi? A zasa to beries zle: Pomoc sa odvija od lasky a nikto nikdy nepovedal, ze len pomoc. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2005 : 08:38:13
|
quote: Pôvodne poslal Patrik
Myslim, ze laska neni cit ale rozhodnutie. ... ak by laska bola iba o cit a vzplanutie... tak co potom az to vychladne... a az sa zmenia podmienky... v Pisme sa pise ze laska nikdy nezanikne... aj proroctva zaniknu a jazyky zmlknu, ale nie laska... je teda laska podmienena niecim?
A to rozhodnutie nie je nicim podmienene? Rozhodne je.
Samozrejme, ze laska je cit. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|