|
Odoslaný - 08 september 2005 : 12:24:42
|
Kedze mi vlcko nevie zabudnut ze som zamkol temy o Marii a poznavani Boha rozumom v ktorych sa rozoberalo vsetko mozne vratane stvorenia a sam nie je ochotny otvorit si takuto temu otovram ju tu pre neho.
Teda - trvalo stvorenie naozaj 6 dni? Je svet stary 8000 rokov ci miliony? Ako sa dostali vsetky zvierata do archy? Toto a vsetko k tomu pribuzne mozete rozoberat v tejto teme.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2005 : 12:59:51
|
GMK: V com je to diametralne odlisna situacia ? V prikazaniach mas striktne pravidla. Defacto zakonnik.
Genezis, cast o stvoreni je zasa pribeh, ktory vies, alebo nevies citat. Samozrejme, mozes sa drzat doslovne textu, ignorujuc stylisticke a vyrazove prostriedky, dostanes sa vsak do sporu so sucasnym poznanim. Potom mas 2 cesty. Alebo zakceptujes literarny styl tej doby a budes hladat myslienku, alebo spochybnis ludske poznanie. Gluto, co si budeme nahovarat, filozofovat ... Nakoniec ti nic ine neostane, iba ako Paly, ze vsetko vyzera inac ako to vskutocnosti je iba preto, ze to Stvoritel na nas naraficil. Ineho rozumneho vysvetlenia nieto. |
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2005 : 14:38:28
|
V com je to diametralne odlisna situacia ? V prikazaniach mas striktne pravidla. Defacto zakonnik. To sice ano, ale ked je spochybnena zakonodarna zlozka, co v tomto pripade je, nie si tymto zakonom viazany. Preco dodrziavat pravidla niekoho, kto ani nejestvuje?
Genezis, cast o stvoreni je zasa pribeh, ktory vies, alebo nevies citat. Pramen oboch casti je rovnaky: Mojizs, resp. Boh skrze Mojzisa. Spochybni jedno, spochybnis druhe.
A len tak mimochodom, argumentacia typu: musis vediet citat pribeh o stvoreni je na tri veci.
Samozrejme, mozes sa drzat doslovne textu, ignorujuc stylisticke a vyrazove prostriedky, dostanes sa vsak do sporu so sucasnym poznanim. S tym ja prolem nemam, ja si tento spor uvedomujem. A co? Problematickejsie je vsak riesenie tohoto problemu: • Verit Biblii na ukor dnesneho poznania • Verit dnesnemu poznaniu (ktore je mimochodom zalozene na materializme) na ukor Biblie • Nejake kompromisne riesnie.
Ty si si vybral tretiu moznost. No tu sa ti da vytknut ze mas dvoch panov, ze sedis na dvoch stolickach, ze si vlazny.
Potom mas 2 cesty. Alebo zakceptujes literarny styl tej doby a budes hladat myslienku, alebo spochybnis ludske poznanie. Gluto, co si budeme nahovarat, filozofovat ... Presne to robim: Spochybnujem platnost vela veci, co su vydavane za poznatky.
Nakoniec ti nic ine neostane, iba ako Paly, ze vsetko vyzera inac ako to vskutocnosti je iba preto, ze to Stvoritel na nas naraficil. Ineho rozumneho vysvetlenia nieto. No a? Otazka stale znie: Komu veris? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2005 : 15:59:40
|
V com je rozpor knihy Genesis so sucastnym poznanim ?
http://www.proglas.sk/Vajd_TE.htm |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2005 : 16:04:23
|
quote: Pôvodne poslal amerika1
V com je rozpor knihy Genesis so sucastnym poznanim ?
http://www.proglas.sk/Vajd_TE.htm
Napriklad v postupnosti vzniku jednotlivych objektov.
Pokusy o syntezu su kompromisnym riesenim, sedenim na dvoch stolickach, bytie vlaznym. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 08:37:58
|
gmk, aj mna to napadlo. a vies ake je riesenie jednoduche? Ku spase ti treba jedno - verit ze svet bol stvoreny. Nezalezi na poradi. K spase ti to nempomoze. K spase ti pomoze iba viera v dobreho Pana Boha. Ale vies ze duchovne vytvorenie cloveka prebieha podla Genezis? Teda ako si clovek postupne uvedomuje niektore veci? |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 09:07:02
|
gmk, aj mna to napadlo. No a ake riesenie problemu si si vybral? Ignoraciu problemu?
Ku spase ti treba jedno - verit ze svet bol stvoreny. Nezalezi na poradi. K spase ti to nempomoze. K spase ti pomoze iba viera v dobreho Pana Boha. To je sice pravda, ale to je uz uskok k tej ignoracii a kompromisom, ako som bol byval spominal.
Je to scestne a nespravne a zle.
Ked uz hovoris o viere v dobreho Pana Boha - veris aj Jeho slovu zjavibau skrze Mojzisa v Genezis? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 10:34:42
|
pardon zabudol, som aj milost Bozia je potrebna k spase.
no ano, len podstata je v com? ci Boh stvoril svet v tom poradi, alebo ci ho stvoril? Nechcem ignorovat problem. Ale ako neveriaci ti tu mozem zamavat evoluciou, ako veriaci Mojzisom. a kam sa dostaneme? Nikam.
Ako veriaci urcite by som mohol povedat, ano urcite to tak bolo. a bolo by to ako teraz neviem ci v evanjeliu alebo v listoch - venovanium sa minulosti alebo buducnosti zanedbavam pritomnost.
To sa tu uz mozme rozpravat o UFO.
Je dolezite poznamenat ze zidia mali ten isty pojem pre den, ale aj pre ine casove useky. cize ten pojem nemusel znamenat nutne den. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:16:49
|
pardon zabudol, som aj milost Bozia je potrebna k spase. A samozrejme nase rozhodnutie nechat sa spasit.
no ano, len podstata je v com? Ci verim Bohu alebo svetskemu poznaniu.
ci Boh stvoril svet v tom poradi, alebo ci ho stvoril? Lenze evolucionizmus je teoria zakladajuca sa na materializme a z principu vylucujuca Boha. A teda hocico nez kreacia je uz krysiacke kompromisnictvo.
Nechcem ignorovat problem. Ale ako neveriaci ti tu mozem zamavat evoluciou, ako veriaci Mojzisom. a kam sa dostaneme? Nikam. Ved samozrejme, lebo tu nie je priestor na kompromis a syntezu. Tu je priestor na rozhodnutie.
Ako veriaci urcite by som mohol povedat, ano urcite to tak bolo. a bolo by to ako teraz neviem ci v evanjeliu alebo v listoch - venovanium sa minulosti alebo buducnosti zanedbavam pritomnost. Ale ved ja netvrdim, ze na tomto ma byt doraz krestanstva a zivota krestana.
Je dolezite poznamenat ze zidia mali ten isty pojem pre den, ale aj pre ine casove useky. cize ten pojem nemusel znamenat nutne den. No a? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:17:51
|
Synteza medzi evoluciou a Zjavenim nie je mozna |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:21:38
|
Je dolezite poznamenat ze zidia mali ten isty pojem pre den, ale aj pre ine casove useky. cize ten pojem nemusel znamenat nutne den. No a?
Ze uz tu ako veriaci mozem koncit a zacat s teoriou - neviem ako sa vola - ktora dava do suvisu evoluciu a stvorenie. Ako veriaci som za stvorenie. Ako prirodovedec viem, ze ani teoria evolucie nie je o nicom. Ani evolucia by nemohla byt keby nebola kreacia. a tu je ten bod odkial sa treba pohnut. A ideme az do fyziky. Ze Boh stvoril svet. Dal mu urcite zakony, podla ktorych ma svet fungovat. a na zaklade tych zakonov(nie nutne fyzikalnych, hoci nie je nic bez fyziky) sa svet mohol vyvijat. A uz som tam kde ty hovoris, ze je to nezmysel. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:26:40
|
Synteza medzi evoluciou a Zjavenim nie je mozna
A predsa sa o nu mnohi snazia. A medzi nimi aj tunak z fora ludia. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:27:25
|
A Boh videl , ze je to dobre Naco sa ma vyvijat a zdokonalovat to , co Boh vyhlasil za dobre ? |
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:28:40
|
quote: Pôvodne poslal GMK
Synteza medzi evoluciou a Zjavenim nie je mozna
A predsa sa o nu mnohi snazia. A medzi nimi aj tunak z fora ludia.
Su pomyleny modernizmom |
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:30:53
|
quote: Pôvodne poslal alesko
Je dolezite poznamenat ze zidia mali ten isty pojem pre den, ale aj pre ine casove useky. cize ten pojem nemusel znamenat nutne den. No a?
Ze uz tu ako veriaci mozem koncit a zacat s teoriou - neviem ako sa vola - ktora dava do suvisu evoluciu a stvorenie. Ako veriaci som za stvorenie. Ako prirodovedec viem, ze ani teoria evolucie nie je o nicom. Ani evolucia by nemohla byt keby nebola kreacia. a tu je ten bod odkial sa treba pohnut. A ideme az do fyziky. Ze Boh stvoril svet. Dal mu urcite zakony, podla ktorych ma svet fungovat. a na zaklade tych zakonov(nie nutne fyzikalnych, hoci nie je nic bez fyziky) sa svet mohol vyvijat. A uz som tam kde ty hovoris, ze je to nezmysel.
Chlapce , chlapce , tvoje odvolavky na prirodovedu zabudaju na narusenost prirody nasledkom dedicneho hriechu . Toto evolucia neberie do uvahy , pretoze v nej pre dedicny hriech a vykupenie niet miesta . |
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:32:12
|
a ako dokaze niektore vyvinove vetvy niektorych zvierat, resp. rastlín. a ako to ze neustale vznikaju nove druhy(aj ked pod vplyvom cloveka), ktore su lepsie od svojich starsich predchodcov?
Mt 10 29 Nepredávajú sa dva vrabce za halier? A predsa ani jeden z nich nepadne na zem bez vedomia vášho Otca. 30 Vy však máte aj všetky vlasy na hlave spočítané
Nedeje sa ta kvazievolucia pod dohladom dobreho Pana Boha? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:34:09
|
quote: Pôvodne poslal amerika1 Chlapce , chlapce , tvoje odvolavky na prirodovedu zabudaju na narusenost prirody nasledkom dedicneho hriechu . Toto evolucia neberie do uvahy , pretoze v nej pre dedicny hriech a vykupenie niet miesta .
dobre som veriaci, prosim ta vysvetli. to mne akosi moc nevysvetlovali. a krestanske knihy ako take ktore som cital - vid reakcia vyssie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:35:52
|
Opat velky omyl To , co ty nazyvas vznikom noveho druhu nie je vznik noveho druhu , ale zviera vzniknute krizenim jedincov . Ibaze zabudas , ze je to krizenie je mozne len v ramci druhu . To jest pes sa moze skrizit len so psom , ale nikdy nie s mackou . Ziadny mackopes nevznikne . Jasne hranice . A to je plne v sulade s Genesis , ktora hovori , ze Boh stvoril rastliny a zvierata podla ich druhu . |
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 11:39:37
|
To , ze hlavnym znakom evolucie je boj o zivot , a ten boj o zivot nie je nic ine ako nasledok dedicneho hriechu , lebo zo Zjavenia vieme, ze smrt je nasledkom hriechu . Bez hriechu by nebolo smrti . Proste evolucia nie je mozna bez smrti , ale smrt nie je mozna bez hriechu , lebo je jej nasledkom . Tak aku syntezu by si urobil medzi evoluciou , ktora nutne potrebuje smrt a stvorenim Bohom , ktora smrt nepredpoklada . |
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 12:04:47
|
dobre, zle som sa vyjadril, ale odhadol si spravne, myslel som v ramci jedneho druhu.
cize poznamka evolucia by nebola bez kreacie(ako som to tvrdil a aj ty tvrdis) je vlastne nie syntezou, ale akymsi nadradenim kreacie nad evoluciu. fajn. cize ide skor o urcenie priority.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 12:11:52
|
Nie nekluckuj Evolucia predsa predpoklada vznik jedneho druhu z ineho druhu . Prechod od jednoduchych foriem k zlozitejsim . Ale vidime , ze su v stvoreni dane hranice , kedy je mozne krizenie v ramci druhu , ale nie je mozne mimo druhu . A teda nemoze vzniknut druh novy z ineho druhu . Takze nemoze vzniknut clovek z menej vyvinuteho druhu postupnym zdokonalovanim , lebo cloveka stvoril Boh , s telom a dusou . A ako si predstavujes , ze by sa vyvijala dusa ? Takze clovek je vzdy clovekom s telom a dusou a opica vzdy opicou . |
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 12:31:05
|
takze teraz zabudnem na slovo evolucia. cize taky vyvoj moze byt len vramci druhu. ok. cize postupne zdokonalovanie kreacia pripusta. co sa tyka cloveka, mohol tu byt tiez vyvoj ale iba z cloveka.
p.s. biologia mi nikdy nesla. cize pes ako taky nie je novy druh, hoci sa da povedat ze sa vyvinul z vlkov. a obidva psi i vlci sa dalej vyvijali samostatne. tak? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 14:06:27
|
p.s. biologia mi nikdy nesla. cize pes ako taky nie je novy druh, hoci sa da povedat ze sa vyvinul z vlkov. Zasak evolucia? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 14:33:23
|
nie gmk, otazka pre ameriku. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 14:36:48
|
quote: Pôvodne poslal alesko
nie gmk, otazka pre ameriku.
Lenze si do toho zasak zamontoval evoluciu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 september 2005 : 15:08:37
|
Nedeje sa ta kvazievolucia pod dohladom dobreho Pana Boha?
Nie je to len tak náhodou protirečenie??????!!!!!! |
Jedno kresťanstvo, jedna Cirkev, jeden Boh |
Krajina: Bhutan ~
Počet príspevkov: 94 ~
Člen od: 15 august 2005 ~
Posledná návšteva: 03 jún 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|