|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 15:31:42
|
quote: Pôvodne poslal veritas To naozaj na toto fórum chodia všetci nekatolíci sveta...? Katolíci, kde ste?
Nie vsetci, iba Ti, ktory si chcu dokazat svoju pravdu a zakryt svoju vlastnu neistotu. Vacsina skutocne veriacich katolikov (teda nie papierovych pri scitani ludu) ma ine starosti, ake riesit problemy neistych protestantov. A ja sa k nim coskoro pridam, lebo som uz znacne unaveny a duchovne ma to tu ubija a nici. Badam na sebe sklz k zlym vlastnostiam ako podrazdenost, neprimerane rakcie, co je jasnym znakom zleho tu na fore.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 15:33:08
|
Sancta veritas! |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
Počet príspevkov: 2806 ~
Člen od: 11 august 2004 ~
Posledná návšteva: 22 február 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 15:34:23
|
Ja zatiaľ neodídem, hoc' aj mňa to ničí... Ale aj upevňuje v pravde, že KC je tá jediná a pravá... |
2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22 Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 20:09:56
|
quote: Nie vsetci, iba Ti, ktory si chcu dokazat svoju pravdu a zakryt svoju vlastnu neistotu. Vacsina skutocne veriacich katolikov (teda nie papierovych pri scitani ludu) ma ine starosti, ake riesit problemy neistych protestantov.
quote: Sancta veritas!
aha, takze takto to v skutocnosti. Ked to pridam k tym vyjadreniam o nepriatelovi a zle, tak mi jednoznacne vychadza co si o nas "nekatolikoch" myslite. Fajn, kde ma nechcu, tam sa nepcham. Majte sa na tomto fore pekne. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 jún 2005 : 20:17:04
|
quote: ...Vacsina skutocne veriacich katolikov (teda nie papierovych pri scitani ludu)...
...verim na skutocne veriacich katolikov, zaujali ma prave "papierovy", ozaj preco? |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 jún 2005 : 08:49:52
|
Lajos, takže sa domnievaš, že nemáme s Maťom pravdu?
Koľko nekatolíkov tu je, čo prišli a skôr, ako začali "kydať" na KC, najprv napísali nejaký príbeh, či zážitok s Bohom, či svedectvo? Som si na 98% istý, že všetci nekatolíci, čo sem došli najprv sa vyriadili proti KC... (a veľká väčšina nekatolíkov nenapísala žiadny zážitok s Bohom a len prispieva do sekcie hádky. Keby sme zrušili tú sekciu, asi by bolo po probléme...)
No o katolíkoch viem a môžem aj menovať, že sa zapojili kvôli iným dôvodom...
Koľkí z katolíkov začali prví útočiť na protestantov? Koľkí z protestantov začali prví útočiť na KC tu na tomto fóre? (že by 99%?)
Ak ja, priatelia, reagujem na nekatolíkov, tak len vždy v rámci toho, že chcem vysvetliť pojmy a náuku KC - a tak poopraviť bludné a nesprávne pochopené katolícke učenie od nekatolíkov.
Takže: pozrite si databázu fóra a s rukou na srdci si odpovedzme na otázku: Kto na tomto katolíckom fóre začínal vždy ako prvý s otázkami KC verzus nonKC? Nie, že by bolo zakázané položiť otázku - ale kto začal vyrývavým spôsobom? KC alebo nonKC?
Čakám na odpovede... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 jún 2005 : 10:36:22
|
quote: Pôvodne poslal Mato
quote: Pôvodne poslal veritas To naozaj na toto fórum chodia všetci nekatolíci sveta...? Katolíci, kde ste?
A ja sa k nim coskoro pridam, lebo som uz znacne unaveny a duchovne ma to tu ubija a nici. Badam na sebe sklz k zlym vlastnostiam ako podrazdenost, neprimerane rakcie, co je jasnym znakom zleho tu na fore.
Mato to je zivot . Z fora mozes odist , ale ako odist zo zivota ? Utiahnut sa niekam ? Mozno , aj tak sa da . Ale ked zijes vo svete , tak to prinasa urcite starosti a problemy , pred ktorymi sa neuteka , ale bojuje s nimi . A kazdy boj , aj duchovny prinasa tazkosti |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 23 jún 2005 : 12:51:02
|
quote: Pôvodne poslal Lajos aha, takze takto to v skutocnosti. Ked to pridam k tym vyjadreniam o nepriatelovi a zle, tak mi jednoznacne vychadza co si o nas "nekatolikoch" myslite. Fajn, kde ma nechcu, tam sa nepcham. Majte sa na tomto fore pekne.
Lajos, Ty si skutocne velmi vztahovacny. Prave Ty jediny, ktory pochopil, ze tade cesta nevedie sem prestanes prispievat. Nuz co, zivotne paradoxy Ale aj tak sa pridavam k veritasovej otazke, mam dovod na zaklade prispevkov na totmo fore mysliet si nieco ine? |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 jún 2005 : 14:17:47
|
Keby sme zrušili tú sekciu, asi by bolo po probléme...) Som za.... Ak ja, priatelia, reagujem na nekatolíkov, tak len vždy v rámci toho, že chcem vysvetliť pojmy a náuku KC - a tak poopraviť bludné a nesprávne pochopené katolícke učenie od nekatolíkov. To robíme aj my, len opačne... Ako inak si však vyjasniť veci?
|
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 jún 2005 : 14:25:28
|
quote: To robíme aj my, len opačne...
Len kto prvý... quote: Ako inak si však vyjasniť veci?
A čo takto sa spoločne modliť? Zdieľať sa o Bohu.
Veď keď ja napíšem nejaké svedectvo, kde spomeniem napr. anjela strážneho alebo Pannu Máriu (normálne sa to až bojím písať. A to som na katolíckom fóre!!!) namiesto toho, aby sme s všetci tešili, aké úžastné spoločenstvo Boh pre nás pripravil a aké rôznorodé cesty vedú k Pánovi, dostane sa mi výčitiek, že som modloslužobník, černokňažník...
Ak spomeniem, ako mi Boh skrze moju vieru zastavil cez Sviatosť Oltárnu krvácanie, tak ihneď som vyznavač kultu slnka, ihneď spadám pod "bielu mágiu"... Netešíte sa spolu so mnou, že Boh ma uzdravil...
A takto by sa dalo pokračovať...
Ako rád by som sa spolu s bratmi nekatolíkmi tešil z ich svedectva... No je tu nejaké? Naopak, sú tu samé útoky, ktoré, ak nechcem aby tu prerástli cez hlavu, musím obhajovať...
Cítim sa ako v dávnych časoch, keď cirkevní otcovia museli vymýšať apologické reči, proti pohanom...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 jún 2005 : 15:01:09
|
Veď keď ja napíšem nejaké svedectvo, kde spomeniem napr. anjela strážneho alebo Pannu Máriu (normálne sa to až bojím písať. A to som na katolíckom fóre!!!) namiesto toho, aby sme s všetci tešili, aké úžastné spoločenstvo Boh pre nás pripravil a aké rôznorodé cesty vedú k Pánovi, dostane sa mi výčitiek, že som modloslužobník, černokňažník... Jeden moj priatel mi dal raz jeden dar - knizku. Hoci, ked si ju citam, spomeniem si na neho, nejdem tak daleko, aby som teraz vymyslal vselibarsjake obrady. Aby som teraz vymyslel symbol kniha ako znak nasho priatelstva. Asi vies co chcem povedat. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 jún 2005 : 15:10:58
|
Áno obyčajného človeka stačí mať v úcte obyčajným (rozumej normálnym) spôsobom.
Ak sa však bavíme o Kristovi ako o Všemohúcom Bohu, tak aj úcta a láska má byť mimoriadna. Podobne je to aj s ľuďmi, ktorí už tu na zemi sa priblížili k dokonalosti a svojimi čnosťami dokázali, že sú svätí... Im ja osobne vzdávam väčšiu úctu ako ľuďom čnostne slabším...
Čím je niekto vyššie, tým väčšia úcta mu patrí. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 jún 2005 : 09:07:38
|
A čo takto sa spoločne modliť? Zdieľať sa o Bohu. Áno, som za, len pri tých našich vyjasňovačkách to moc nestíham. Rodina, cirkev, priatelia, práca.. a teraz po nociach dejiny , no čo povedala som, tak idem...
Veď keď ja napíšem nejaké svedectvo, kde spomeniem napr. anjela strážneho alebo Pannu Máriu (normálne sa to až bojím písať. A to som na katolíckom fóre!!!) ... Veritas, ale nečuduj sa. Proste nám to nedá, /no možno by sme to mali prehliadať/, keď mi to nepotrebujeme a všetko je pre nás Kristus.
Ako rád by som sa spolu s bratmi nekatolíkmi tešil z ich svedectva... No je tu nejaké? Naopak, sú tu samé útoky, ktoré, ak nechcem aby tu prerástli cez hlavu, musím obhajovať... Haha, len či by si sa tešil?,..nič v zlom , možno niekedy stihnem
Cítim sa ako v dávnych časoch, keď cirkevní otcovia museli vymýšať apologické reči, proti pohanom... fíha
Čím je niekto vyššie, tým väčšia úcta mu patrí. Som za úctu, ale nie hierarchickú - viď verše 1Ko 12 22 Ba čo viac, údy tela, ktoré sa zdajú slabšie, sú nevyhnutne potrebné. 23 A údy tela ktoré pokladáme za menej ušľachtilé, zaodievame s väčšou úctou a naše nečestné údy majú tým väčšiu česť, 24 kým naše čestné nič také nepotrebujú. Boh telo vyvážil tak, že slabšiemu údu dal väčšiu česť 25 aby nebola v tele rztržka, ale aby sa údy rovnako starali jeden o druhý.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 jún 2005 : 09:17:43
|
Aniko, verše sú pekné ;) Ale píše sa tam "väčšiu úctu"... ;)
A existuej nejaká iná ako hierarchická úcta?
K prezintovi SR musím mať inú úctu, ako k učiteľovi a inú ako ku kamarátovi... atď.
Dejiny: Používaj viacero (veľmi veľa) rôznych zdrojov. Len tak získaš väčšiu objektivitu... (A skús, hoci to možno bude pre Teba náročné, použiť aj katolícke aj nekatolícke pramene. Ale s otvorenou mysľou. Ja sa o to snažím - mám dva hlavné zdroje: KC a EV)...
A modlím sa za Teba A teším sa na Tvoje zážitky s Pánom Bohom... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 jún 2005 : 15:00:18
|
Ale píše sa tam "väčšiu úctu"... ;) To hej, ale ku komu? "Boh pomiešal telo a ustrojil tak, že tomu, ktorému sa nedostáva, dal hojnešiu česť"
Rim 12,10 Milujte sa navzájom bratskou láskou, predbiehajte sa vzájomne v úctivosti Ef. 5,21 a podriaďujte sa jedni druhým v bázni pred Kristom
K prezintovi SR musím mať inú úctu, ako k učiteľovi a inú ako ku kamarátovi... atď. Podľa čoho to mám súdiť? Mám ctiť napr. kazateľa viac ako staručkú babičku vdovu?
A skús, hoci to možno bude pre Teba náročné, použiť aj katolícke aj nekatolícke pramene. Nemám RKC, ale vy mi iste z nich niečo budete citovať, to akokeby som ich už mala
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2005 : 12:30:08
|
veritas ahoj, preco povazujes Jezisa za vsemohuceho boha? Vychadza to z viery krestanov v trojjedinu podstatu boha? Ano? A moja druha otazka: povazujes Jezisa za dokonaleho cloveka? Dokonaleho vo vyzname slova: lepsi uz nemoze byt? Dakujem |
Počet príspevkov: 177 ~
Člen od: 25 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 07 január 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2005 : 14:15:54
|
To je zaujimave ? Nikomu z vas sa nechce z druhym diskutovat a stale diskutujete ! Tak mlcte a myslite si svoje a hotovo . |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2005 : 12:59:05
|
Kto je Sedembolestná Panna Mária a prečo je 7-bolestná? /Kto a prečo - sem sa mi to, podľa nadpisu témy hodilo dať./
Keďže v jednom nemenovanom zelenom diskusnom fóre nevedeli (aj napriek nadmernému inteligenčnému priemeru a neobmedzenému pripojeniu k sieti internet - a google)) prísť na dôvod, prečo existuje titul Sedembolestná Panna Mária a prečo práve číslo 7 (a nie napr. 8) a prečo je patrónkou Slovenska, môžme práve v tomto fóre poskytnúť vysvetlenie aj pre širší okruh návštevníkov.
Tak najskôr treba poznamenať, že číslo, sedem je v biblickej terminológii chápané ako číslo plnosti. T.j. Mára prežívala mnoho bolestí, za svojho syna. Toľko, koľko člôvek len dokáže zniesť tak, aby ešte aj zmyslu utrpenia chápal. Katolícka vierouka, pre lepšie pochopenie ale aj preto, aby mal človek aj určitú predstavu, poukazuje aj priamo (viditeľne) na konkrétne bolesti, ktoré Pana Mária musela vo svojom živote prežiť: - Simeonovo proroctvo - útek do Egypta - stratu dvanásťročného Ježiša v chráme - stretnutie na Krížovej ceste - utrpenie pod Krížom - mŕtveho Ježiša v náručí Matky - uloženie Ježiša do hrobu.
Naostatok treba poznamenať, že Slovenský národ, mal Sedembolestnú Pannu Máriu vo veľkej úcte (čo možno podoprieť neodškriepiteľnými historickými faktami - stačí, keď sa pozrieme na počty chrámov, ktoré sú zasvätené Márii ale aj iné dôverihodné písomné dokumenty).
Slováci prosili Matku Pána o ochranu a pomoc v trápení. Koniec koncov toto obrátenie sa ľudí k Márii prinieslo aj svoje ovocie - nestratili sme - ako krajina - v histórii vieru v Boha.
Na túto mimoriadnu úctu k Sedembolestnej Panne Márii zareagoval aj Pápež Pavol VI. a šaštínsky mariánsky chrám v roku 1964 poctil titulom "basilica minor" (menšia bazilika*) a v roku 1966 vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska u Boha. (podčiarknutie platí pre nakatolíkov, aby bolo čo-to jasné...)
Preto naša národná svätyna, bazilika minor v Šaštíne, je zasvätená Sedembolestnej Panne Márii, ako vďaka za Slovenského národa za pomoc a orodovanie u Pána Boha.
A ešte na záver exaktný dodatok: Bolestná Panna Mária (Bolestná matka, Dolorosa mater) je Kristova matka pod krížom (niekedy s mečom /alebo 7 mečami/ vniknutými do srdca, pričom meč predstavuje jednu zo spomínaných bolestí /múk/) - inak povedané aj Panna Mária Sedembolestná.
* Nie je cieľom tu zatiaľ vysvetľovať, čo to je titul chrámu a ako sa chrámy rozdeľujú. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|