Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Postoj k pravdě
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Generálna otázka Téma Next Topic: Kam patrím?
Strana: z 7

Rex

Stav: offline

Odoslaný - 30 jún 2005 :  17:42:13  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Obavam sa ale, ze o Tvojich motivoch svedcia dostatocne Tvoje doterajsie prispevky a aj napriklad toto http://www.zh.cz/bible/Default.aspx?tabid=54

Hmmm, precital som si pozorne vacsinu z uvedeneho porvnania a musim konstatovat nasledovne (pripominam, ze som neznaboh a aj jednych (RKC) aj druhych (SJ) povazujem za nebezpecne sekty): SJ v tom maju aspon trochu poriadok a sedliackym rozumom (t.j. bez katolickych vytacok prekrucajucich co je jasne napisane) sa zda, ze RKC davno zisla z cesty, ktoru jej hlasa (podla nich) najsvatejsia kniha. Priznat to ale nevedia a tak sa uchyluju k uhybnym manevrom ako tu bolo mnohokrat predvedene (co vsak neznemena, ze jedni su lepsi ako druhi - obe su to povahou rovnake s.r.o. parazitujuce na ludoch)...

quote:
... ak ma byt jedinym Tvojim cielom prispievania tu na fore "hladanie pravdy" pre katolikov tak si sa rozhodol spravne neprispievat ...

Vari vam jednym aj druhym nejde najma o hladanie a najdenie pravdy (vid. niektore predchadzajuce prispevky a citacie z biblie)? Nie je to snad jedna z najdolezitejsich veci co clovek pocas zivota moze spravit? Alebo nas chce RKC vratit do stredoveku?

Rex

Počet príspevkov: 190  ~  Člen od: 17 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 29 september 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 30 jún 2005 :  17:51:31  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Teba konkretne chce.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 30 jún 2005 :  18:00:15  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Teba konkretne chce.

Ani nevies ako si ma potesil. Co by ste so mnou v tom stredoveku robili? Najskor asi podrobili vyhananiu diabla a nakoniec ocistili moju dusu v plamenoch...

Najhorsie na tom je, ze keby Vas k tomu pustili (co sa uz dufam nikdy nestane), tak by ste sa zamerali nielen na takych ako som ja, ale aj na tych, ktori sice v principe veria tomu istemu, ale nie uplne (vid. napr. rozne reformacne a protireformacne vojny, irski katolici vs. protestanti, papezske vojny a pod.) - a to vsetko v mene milostiveho Boha a jeho vecnej slavy...

Rex

Počet príspevkov: 190  ~  Člen od: 17 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 29 september 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 30 jún 2005 :  18:17:05  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex

quote:
Teba konkretne chce.

Ani nevies ako si ma potesil. Co by ste so mnou v tom stredoveku robili?

To som rad, aspon raz som Ti spravil radost. Ak Ta zaujima co s Tebou dalej v stredoveku, tak odpoved je nic, mne osobne by stacilo ze by si tam isiel a ostal tam. Nebol tam totiz internet...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 30 jún 2005 :  18:24:56  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Ak Ta zaujima co s Tebou dalej v stredoveku, tak odpoved je nic, mne osobne by stacilo ze by si tam isiel a ostal tam. Nebol tam totiz internet...

No to je pravda. Ale ak si poctivy k sebe aj inym veriacim, tak odpratat vsetkych neveriacich (a inak veriacich) niekam, kde nebudu klast neprijemne otazky nie je to co Vas posunie dopredu.

Rex

Mato

Odoslaný - 30 jún 2005 :  19:09:08  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
To je mozne, ze ma to priamo dopredu neposunie, ale aspon ma to nebude brzdit, cize v konecnom dosledku sa posun vpred predsa len zrychli.

Vlkodlak

Odoslaný - 30 jún 2005 :  21:23:25  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex
Alebo nas chce RKC vratit do stredoveku?

Rexo, povedz mne, tvorovi plachemu, ci by to bolo dobre alebo zle. Ako to, vratenie do stredoveku. Casto sa totizto hovori, ze uz nie je stredovek - pritakam, pretoze naozaj nie je, a podobne ...
Co to znamena vratit do stredoveku ? Posun k lepsiemu, ci horsiemu ?

Vies, je to taka otrepana fraza a ja sa bojim, ze nepoznam obsah tohto vyroku. Alebo sa to stupnuje ? Do staroveku je este horsie ? Ono, totizto, viem si predstavit situacie, v stredoveku, ktore by som rad okusil ... Co ja viem, napr. ticho. Bez radia, telky, aut ... Alebo, by som s Germanmi varil pivo, ladil kvalitu ...
Noze naznac, co ta tak desi na stredoveku.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 01 júl 2005 :  00:10:24  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
Ale velmi rad vysvetlim co som tym myslel, Vlkodlak:

Mal som samozrejme na mysli dobu temna kedy sa cirkevna moc spajala so svetskou a spolu udrziavali ludi v nevedomosti pre dosiahnutie svojich mocenskych a ekonomickych zamerov. Udrziavanie ludi v nevedomosti, cirkevne dane, mucenie a vrazdy nevinnych inkviziciou v mene Boha, intrigy, vyprovokovanie a ucast v nejednej vojne... Toho sa bojim - stredovekej krutovlady cirkvi bez zasad, s absolutnou mocou nad nevedomymi a zubozenymi davmi ktore ona sama pomahala v nevedomosti a biede udrziavat.

Nech to beriem ako beriem, byt obycajnym clovekom v stredoveku nebola ziadna slast. Samozrejme, byt sucastou slachty alebo kleru - no to je ine kafe. Bojim sa toho, ze cirkev (najma RKC) a rozne politicke reprezentacie jej zaujmov (najma KDH) sa znovu pokusaju nastolit a vnutit svoju vladu vsetkym obcanom tohto statu.

Rex

A propos Vlkodlak: s tym sklonovanim mojho mena opatrnejsie. Skus si otvorit latinsky slovnik a nazriet pod dane heslo.

Vlkodlak

Odoslaný - 01 júl 2005 :  08:28:02  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex

Ale velmi rad vysvetlim co som tym myslel, Vlkodlak:

Mal som samozrejme na mysli dobu temna kedy sa cirkevna moc spajala so svetskou a spolu udrziavali ludi v nevedomosti pre dosiahnutie svojich mocenskych a ekonomickych zamerov. Udrziavanie ludi v nevedomosti, cirkevne dane, mucenie a vrazdy nevinnych inkviziciou v mene Boha, intrigy, vyprovokovanie a ucast v nejednej vojne... Toho sa bojim - stredovekej krutovlady cirkvi bez zasad, s absolutnou mocou nad nevedomymi a zubozenymi davmi ktore ona sama pomahala v nevedomosti a biede udrziavat.
Nech to beriem ako beriem, byt obycajnym clovekom v stredoveku nebola ziadna slast. Samozrejme, byt sucastou slachty alebo kleru - no to je ine kafe. Bojim sa toho, ze cirkev (najma RKC) a rozne politicke reprezentacie jej zaujmov (najma KDH) sa znovu pokusaju nastolit a vnutit svoju vladu vsetkym obcanom tohto statu.

Neviem, moje vedomosti z tej oblasti su skromne. Ako to myslis s tou dobou temna ? Je to taky pojem, ktory je "in", len mam obavu, strach i nepokoj, ci si vobec dakto uvedomuje obsah tohto pojmu. Ak som dobre naznacil, vinis z temna Cirkev. Dobre. Ked zoberieme, stredovek zacina padom zapadorimskej rise. Kedy podla teba nastalo to temno ? Pokial viem, toto obdobie sa nazyva obdobim temna, pretoze po pade "supercivilizacie", ktorou nepochybne Rim bol, na jeho uzemi vznikaju "barbarske kralovstva", ktore sa kulturne nemohli rovnat inteligencii rimskych cias. Vandali, Ostrogoti, Visigoti, Alani, Longobardi, Burgundi, Kvadi, Alamani, Huni, Avari ... a nespocetny zastup dalsich narodov boli po kulturnej stranke daleko za kulturou "starej rise", o nejakych pisomnych pamiatkach(napr. Huni) ani nehovoriac ... Preto temno. Radiklany skok - z jednicky do nuly ... Je velky rozdiel medzi rimskymi kupelami, ci divadlom s dielami antickzch autorov a yivotom ludi napriklad vo frankskej pohranicnej pevnosti ... A mozno by si dokazal niekde v literature najst, kto v tej dobe zapalil svetielko, kto zacal pomaly zakladat univerzity, bol nositelom gramotnosti, pisal knihy, zachoval diela antickych autorov(prepisy) ...
Co si ty vlastne predstavujes pod terminom "Doba temna" a ake mas referencie na svoje tvrdenia ?

quote:

A propos Vlkodlak: s tym sklonovanim mojho mena opatrnejsie. Skus si otvorit latinsky slovnik a nazriet pod dane heslo.

Vidis, Rexo, a ja ku tebe po bratsky, ako tiez selme psovitej. Dlho uz zijes medzi ludmi ... horenos ...

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 01 júl 2005 :  09:45:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
no tu bolo myslene dobou temna zrejme neskory stredovek a zaciatok novoveku

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rex

Odoslaný - 01 júl 2005 :  09:52:50  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Vlkodlak napisal:
A mozno by si dokazal niekde v literature najst, kto v tej dobe zapalil svetielko ...

... myslis napriklad na hranici Giordana Bruna a inych nepohodlnych? Mimochodom, ten Giordano Bruno je uplne excelentnym prikladom katolickeho "postoja k pravde". Nebyt takych ako on, neviem, kde by sme dnes boli.

Ved ja som presen napisal, co zo stredoveku (najma vo vztahu k crkvi) som pokladal za temne (len Ty si si to akoby nevsimol, aj ked v mojom prispevku to bola nosna cast):

quote:
Rex napisal:

Myslim, ze teraz niekedy uvadza(la) STV2 starsi slovensky film "Kladivo na carodejnice" - velmi elegantny priklad "temneho stredoveku".

Rex

amerika1

Odoslaný - 01 júl 2005 :  10:06:16  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex

quote:
Vlkodlak napisal:
A mozno by si dokazal niekde v literature najst, kto v tej dobe zapalil svetielko ...

... myslis napriklad na hranici Giordana Bruna a inych nepohodlnych? Mimochodom, ten Giordano Bruno je uplne excelentnym prikladom katolickeho "postoja k pravde". Nebyt takych ako on, neviem, kde by sme dnes boli.

Ved ja som presen napisal, co zo stredoveku (najma vo vztahu k crkvi) som pokladal za temne (len Ty si si to akoby nevsimol, aj ked v mojom prispevku to bola nosna cast):

quote:
Rex napisal:

Myslim, ze teraz niekedy uvadza(la) STV2 starsi slovensky film "Kladivo na carodejnice" - velmi elegantny priklad "temneho stredoveku".

Rex

A preco Luther vystupoval proti carodejnictvu rovnako razantne , preco obvinujete Katolicku Cirkev , ked historicke dokumenty jednoznacne svedcia , ze procesov v protestanskych krajinach bolo takmer rovnake mnozstvo ? Preco Luther tak razantne vystupil proti sedliackemu povstaniu v Nemecku ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 01 júl 2005 :  10:07:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Rex

quote:
Vlkodlak napisal:

quote:
Rex napisal:

Rex

Zaco odsudila inkvizicia Giordana Bruna ?

Rex

Odoslaný - 01 júl 2005 :  11:00:46  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
Takze dve odpovede na otazky jednoho autora:

quote:
A preco Luther vystupoval proti carodejnictvu rovnako razantne , preco obvinujete Katolicku Cirkev , ked historicke dokumenty jednoznacne svedcia , ze procesov v protestanskych krajinach bolo takmer rovnake mnozstvo ? Preco Luther tak razantne vystupil proti sedliackemu povstaniu v Nemecku ?

Jednoducho poviem - neviem. Ani ma to nezaujima. Ako som uz povedal, z mojho pohladu su (ste) jedni ako druhi. Len akosi neviem najst nic o protestantskej inkvizicii (kvoli presnosti musim povedat, ze sa mi horko-tazko podarilo najst odkaz, kde tvrdia ze protestanti prenasledovali carodejnice rovnako intenzivne ako katolici, ktori si na to zriadili specialny organ). Ale elegantne si odbocil od temy uplne katolickym stylom - poukazal si, ze aj ini to robili, tak nas nechajte na pokoji. Toto mala byt diskusia o pravde a ja som si vybral Giordana Bruna ako priklad.

quote:
Zaco odsudila inkvizicia Giordana Bruna ?

Za herezu (vid. napr. http://galileo.rice.edu/chr/bruno.html) Kedze jeho spis zmizol, dnes sa uz presne nevie co bolo obsahom jeho obvineni okrem toho, ze to bola hereza. Nestaci to vari na ilustraciu toho co tu pisem?

Rex

Mato

Odoslaný - 01 júl 2005 :  12:41:56  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Mne je len cudne, ze sice nevies za co ho odsudili, ale zato s urcitostou vies ze to bolo zle a temne.
Takze odpoved znie, nie nestaci to.

Poznamka pod ciarou: internet je sice zdrojom obrovskeho mnozstva informacii, ale nenahradza seriozne vzdelanie. Inymi slovami Rex, google nenahradi Tvoj nedostatok vzdelania v historii a tak isto ho nenahradi film Kladivo na carodejnice, podobne ako Ti Rambo neda ziadne seriozne informacie o vojne vo Vietname. Sudny clovek nevyhlasi, ze vietnamci boli zakerni sadisticki sikmooki blazni a samozrejme ti zli, lebo to tak videl v Rambovi

Rex

Odoslaný - 01 júl 2005 :  13:29:46  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Mne je len cudne, ze sice nevies za co ho odsudili, ale zato s urcitostou vies ze to bolo zle a temne.
Takze odpoved znie, nie nestaci to.

No vidis a mne to staci viac ako dost. Byt odsudeny ako heretik je to, co som mal na mysli ked som hovoril o stredoveku. Ved co ineho je heretik ako clovek s inym (nepohodlnym) nazorom? Dostupne pro-katolicke zdroje uvadzaju, ze dovod procesu snad (katolicky zdrojom moc neverim) mal byt jeho priklon k panteizmu a podobnym srandickam (vid. napr. http://www.newadvent.org/cathen/03016a.htm) Ak toto stacilo aby ste cloveka upalili na hranici, tak sa naozaj bolo coho v stredoveku obavat. A mam pocit, ze podobne nalady u Vas panuju dodnes, len sa musite viac krotit. Predstavitelia RKC a KDH maju tendenciu vydavat ine nazory ako tie svoje za amoralne a zavrzeniahodne. Okrem toho su to prave oni co maju plne huby reci o "vyhrade svedomia" a jeho uplatnovani. Ich predchodcovia bohuzial mali zasadne odlisny pohlad na celu vec - Giordano Brunovo si vyhradu svedomia uplatnit nemohol...

quote:
Poznamka pod ciarou: internet je sice zdrojom obrovskeho mnozstva informacii, ale nenahradza seriozne vzdelanie...

To mas samozrejme pravdu. Bohuzial je to ale tak, ze podla vsetkych dostupnych nezaujatych(!) zdrojov spomenuty film (nie ten o Rambovi) velmi presne opisuje co sa v stredoveku dialo v suvislosti s inkviziciou. Ak RKC otvori svoje archivy a umozni seriozne studium jej cinnosti pocas spominaneho obdobia, mozno s prihlasim. Ale to skor peklo zmrzne...

Rex

Vlkodlak

Odoslaný - 01 júl 2005 :  15:15:23  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Rexo, prepac, ked poviem nejaku somarinu, predsa len, ja sa vam ludom nemozem rovnat ale ...

1. Ty si zacal o temno stredoveku ci o dobe temna. Ako priklad si uviedol G.Bruna. Ehmmm, ale ako moze byt G.Bruno prikladom na dobu temna - Stredovek, ked historici urcuju koniec stredoveku na rok 1453(dobytie Konstantinopoulu), resp. 1492(objavenie Ameriky) a G.Bruno bol poraveny roku 1600. Ci to pod dobou temna myslis skor novovek(osvietenstvo a renesanciu) ? Ja neviem ako to myslis, len mi tie roky nesedia.
Ja som ti vravel, ze kde kto hovori o dobe temna a pritom nepozna obsah tohto vyrazu ...

2. Naozaj by ma zaujimalo, ci vies za co bol popraveny G.Bruno(kedze ty sam si ho uviedol ako priklad) a este by ma zaujimal tvoj vyrok na adresu G.Bruna: Nebyt takych ako on, neviem, kde by sme dnes boli.. Priznavam - neviem. Neviem cim sa vo vedeckej obci preslavil G.Bruno, neviem co polozil na oltar vedy. Povedy mne, obmedzencovi - cim bol G.Bruno taky vynimocny.

PS. A nezabudni na otazku c. 1. Pocitam na labach, vsetkych styroch a stale mi vychadza 1600 viac ako 1500 ...

PS2. A na margo Archivov. Inkvizicia uy davno otvorila archivy a muchy tam pocut ... A tolko bolo kriku pred tym ...

Zbysek

Odoslaný - 01 júl 2005 :  15:19:49  Zobraziť profil  Pridať Zbysek do zoznamu priateľov
Pokusím se přeložit, o co se tu dle mého pochopení pokouší Rex.

Vydání člověka na smrt upálením jen proto, že má jiný názor na některé věci než klér, je v rozporu s křesťanskými zásadami. Takový člověk může být z církve nanejvýš vyloučen, a to je asi tak všechno. K tomu netřeba znát historii.

Počet príspevkov: 142  ~  Člen od: 27 január 2005  ~  Posledná návšteva: 16 január 2006 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 01 júl 2005 :  15:35:39  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Zbysku, je to diskutabilne.

V minulosti neprebiehali iba intelektualne debaty. Spravidla "vizionara" sprevadzala armada. Priklad od vas. Bratrici. Ci neboli iniciovani nabozenskymi nezhodami ? Ci hlasali iba bozie slovo ? Na vozoch mali prepisy Biblie, ci tam vozili zbrane ...
A teraz si uvedom, ze si nejaky slachtic, mas majetky a existuje realna hrozba, ze nejaky "horlivec" zbuntuje davy, ktore mu budu rabovat na jeho majetkoch. Spolocnost sa brani, existuje pravo, zakony. Verim, ze ty ako slachtic tej doby by si inkviziciu iba privital. Samozrejme, ak by si si nebrusil zuby na cirkevne majetky ...

Rex

Odoslaný - 01 júl 2005 :  16:13:51  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Zbysku, je to diskutabilne.

V minulosti neprebiehali iba intelektualne debaty. Spravidla "vizionara" sprevadzala armada. Priklad od vas. Bratrici. Ci neboli iniciovani nabozenskymi nezhodami ? Ci hlasali iba bozie slovo ? Na vozoch mali prepisy Biblie, ci tam vozili zbrane ...
A teraz si uvedom, ze si nejaky slachtic, mas majetky a existuje realna hrozba, ze nejaky "horlivec" zbuntuje davy, ktore mu budu rabovat na jeho majetkoch. Spolocnost sa brani, existuje pravo, zakony. Verim, ze ty ako slachtic tej doby by si inkviziciu iba privital. Samozrejme, ak by si si nebrusil zuby na cirkevne majetky ...

Ha - elegantny priklad katolickej demagogie a nenapadneho utekania od predmetu rozhovoru. Co napisal Zbysek diskutabilne nie je - cirkev upalovala ludi za ich nazory. Punktum. Nic viac, nic menej. Giordano Bruno nebol ani revolucionar, ani nikoho nehuckal na ziadne povstania ani nic podobne.

Este k tomu stredoveku. Uznavam, ze dejiny nie su mojou najsilnejsou strankou a podla oficialnej historie v dobe upalenia Bruna bol stredovek skonceny (co sa dejepisu tyka). Na druhu stranu inkvizicia vo svojich zabavkach pokracovala az do roku 1820 (http://www.newadvent.org/cathen/08026a.htm#IIB)! Toto je ten stredovek o ktorom som hovoril a mam obavy, ze popisane tendencie prevladaju dodnes.

Rex

P.S.: Este jedna vec k celemu Giordanovi Brunovi. Za Jana Pavla II sa RKC hlboko ospravedlnila (vid. http://en.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno). Keby Vas postoj k pravde bol aky ma byt, tak poviete - urobili sme chybu, ospravedlnili sme sa zanu a je nam to hlboko luto, bolo by to OK. Ale Vy sa vytacate a hladate cesticky ako to neurobit a ospravedlnit (vid. posledny Vlkodlakov prispevok).

Vlkodlak

Odoslaný - 01 júl 2005 :  16:20:20  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Rexo, je horuco nechce sa mi jalovo filozofovat ...

Uzavrime preto niektore temy, ktore sme si vysvetlili.

- o temnom stredoveku si dristal
- o G.Brunovi si dristal (nevies za co bol odsudeny, nevies cim bol vynimocny, akurat vies ze bol obetou temneho stredoveku, co ani nie je pravda)

Rexo, takze co nam este zostalo nevyjasnene ?

Rex

Odoslaný - 01 júl 2005 :  16:30:24  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
Ano sekol som sa s presnym historickym urcenim, pan ucitel. Aj to len pri konkretnom priklade ktory som si vybral. To nic nemeni na kontexte - este 300 rokov po skonceni stredoveku ste pouzivali stredoveke metody s ktorymi ste zacali 500 rokov pred popravou G.Bruna - pocas stredoveku.

Ak sa Ti zda, ze som o G.Brunovi dristal, tak si nic nepochopil. Uz to tu bolo napisane, nebudem sa opakovat. Skus si precitat znova, co som Vam na Brunovi vycital. Postavim to inac: ak by som dristal, preco Vas Svaty tato 400 rokov po jeho poprave oficialne "potvrdil chybu a hlboky zarmutok nad Brunovym odsudenim k smrti". Ak niekto drista, tak si to len Ty - chyba Ti pokora ktorou sa tak radi ohanate. Pokora priznat si chybu.

Rex

Vlkodlak

Odoslaný - 01 júl 2005 :  16:56:15  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
Rexo, pozri sa ako sa to cele zacalo. Najma tvoja poznamka o tom, ze chceme uvrhnut kohosi do stredoveku, strasil si dobou temna.

Kedze sa amatersky zaujimam o starovek a o ranny stredovek, viem co tento termin znamena a ver mi, nema nic spolocne s Cirkvou. Prave naopak, Cirkev pomohla preklenut dobu temna tym, ze ona spojite podporovala vzdelanost, zakladal univerzity, defacto Cirkev jedina disponovala gramotnostou. Vzdelani mnisi prepisovali diela antickych autorov, prepisovali uradne listiny a pod ...

A potom pride niekto, co pozeral Poslednu bosorku, ci co to si pozeral, nema sajnu o problematike, ale ide poucat. Taky hruby prejav, prepac za vyraz "hluposti" ma dokaze vytocit. Nikdy by som si nedovolil na nikoho zautocit bez toho, aby som danu problematiku nemal prestudovanu. Keby totizto vyslo najavo, ze som "vedle jak ta jedle", mozno by som sa od hanby skryl do mysej diery ...

To okolo toho, Bruno, Papez, KDH ci RKC ci co si spominal, to su len take zufale bonmoty. Nerad odbieham od temy, ty si ju nacal a nakoniec si si to aj zlizol ... Nabuduce - dvakrat meraj a raz rez.

Mato

Odoslaný - 01 júl 2005 :  17:19:55  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja "internetovycm vzdelancom" (nemam na mysli vlkodlaka ) davam do pozornosti dalsi internetovy zdroj vzdelania, knihu Ako Iri zachranili civilizaciu, par textov najdete tu

Rex

Odoslaný - 01 júl 2005 :  17:24:19  Zobraziť profil  Pridať Rex do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Vlkodlak

Rexo, pozri sa ako sa to cele zacalo. Najma tvoja poznamka o tom, ze chceme uvrhnut kohosi do stredoveku, strasil si dobou temna.

Tak len pre osviezenie Tvojej pamati (ked uz si to neviem dohladat o stranu spat):

quote:
Vlkodlak - 30 Jun 2005 : 21:23:25
Rexo, povedz mne, tvorovi plachemu, ci by to bolo dobre alebo zle. Ako to, vratenie do stredoveku. Casto sa totizto hovori, ze uz nie je stredovek - pritakam, pretoze naozaj nie je, a podobne ...
Co to znamena vratit do stredoveku ? Posun k lepsiemu, ci horsiemu ?

quote:
Rex - 01 Jul 2005 : 00:10:24

A teraz o zaliezani do mysej diery. Na Tvoju otazku, co zo stredoveku som mal na mysli, som odpovedal. A ta odpoved stale plati - skus spochybnit lubovolnu z uvedenych veci. Cela Tvoja argumentacia stoji na tom, ze ste Bruna upalili 100 ci kolko rokov po skonceni "dejepisneho" stredoveku. Vsetko com som vycital "stredoveku" sa pod Vasim vedenim dialo stovky rokov pred tym a aj stovky rokov po tom.

Ak to chces pocut, zaliezam do mysej diery kvoli chudakovi Brunovi, ktoreho ste nezavrazdili v stredoveku ale uz ako novoveki osvietenci (alebo co ste to akoze boli).

quote:
To okolo toho, Bruno, Papez, KDH ci RKC ci co si spominal, to su len take zufale bonmoty.

Zufaly musis byt asi Ty, pretoze jedine co si ako-tak dokazal spochybnit bola prislusnost roku upalenia Bruna do stredoveku. Na vsetko ostatne reagujes typickym sposobom - hlava do piesku...

Rex

Strana: z 7 Previous Topic: Generálna otázka Téma Next Topic: Kam patrím?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06