|
Odoslaný - 25 jún 2005 : 11:13:40
|
Ahoj, toto je moj prvy prispevok na tomto fore. Vcera som po troch dnoch ukoncil pobyt na fore p.Adama, z dovodu slovneho lyncovania, pre mnou vyjadrene nazory. Dufam, ze sa zucastnim na podnetnej diskusii, ludi slusnych a s uprimnou snahou dopatrat sa pravdivych odpovedi na otazky, ktore nam poklada nase doterajsie osobne poznanie. Nie som prislusnikom ziadnej sekty. Nie som ani to, co sa vseobecne mysli pod pojmom: nabozensky veriaci. Ako kazdy clovek som vsak veriaci v to, co je obsahom mojho poznania. Snazim sa ucit na chybach(vlastnych, ci chybach inych), ale radsej som, ked mozem chybam usudku predchadzat. To je dovod, pre ktory sa zucastnujem debat s ludmi dobreho umyslu. Pretoze sa pripajam z internetovej kaviarne, prosim o zhovievavost voci mojim pripadnym preklepom, ci dlhsiemu intervalu odpovedi. Pretoze vychadzam zo zasady, ze diskutovat mozno len o veciach nadefinovanych(t.j.ujasnenych,t.j."A" by malo byt "A" aj pre mna, aj pre Vas) - moja prva otazka, s ktorou sa obraciam na ucastnikov tohto fora znie: KTO, alebo CO je BOH? Pre upresnenie uvadzam: zaujimam sa o podobu BOHA veriacich krestanov. Dakujem
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 177 ~
Člen od: 25 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 07 január 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2005 : 12:47:16
|
vitaj gonadom...podla mna je fajn, ze zijes tak, ze sa ucis z vlastnych i cudzich chyb...nie kazdy je taky mudry...mozes my ale vysvetlit , co si myslel tym predchadzat chybam ususdku?...asi nie som prilis filozoficky typ a nepochopila som to...dakujem aj ja za odpoved mno a k tvojej otazke...pre mna je Boh osoba...citi, mysli a kona samostatne...kedysi som najprv v Boha verila len preto, ze som k tomu bola vedena, ale nevnimala ako osobu, potom som Ho popierala, ale neskor som pocitovala, ze musi predsa nieco byt...tak som verila v nejaku energiu, silu, ktora je okolo, ale i vo mne...a az ked som spoznala Boha spoznala som, ze je to osoba...preto mozem mat s Nim vztah...naplnajuce vztahy v zivote mame len s osobami...ked mame vztah k neosobe, je to len jednostranny "vztah" a to z nasej strany a takyto nas nenaplna, pretoze sa nemoze rozvijat a hladame zas inde a v niecom inom |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2005 : 13:53:09
|
Ahoj Janka, si moja prva prispievajuca, preto si budem Tvoje meno nadosmrti pamatat. Pokial si mozem prv, nez na nieco, resp niekoho zareagujem, upresnit na to,resp.nan svoj usudok. Rad tak ucinim, pretoze mi to umozni zareagovat presnejsie(vo vyzname lepsie). A v tom je ten progres. S chybnym usudkom sa robia nespravne zavery. K Tvojej odpovedi(mal by som skor pouzit slovo - uprimne vyznanie), aky je Tvoj vztah k bohu - mam upresnujucu otazku, ak dovolis: pod OSOBOU chapem,napr.gramaticku kategoriu(napr.3os.,mn.c), resp.fyzicky existujuceho nositela tohto oznacenia(konkretneho ludskeho jedinca). Koniec koncov, aj v pripade gramat.kategorie ide tiez o oznacenie nejakeho fyz.existujuceho jedinca,ci veci. Pod OSOBNOSTOU chapem ducha(nie vo vyzname spiritistickom, ale vo vyzname: prejav(spravanie, nesuce znaky inteligentneho rozhodovania)fyzickeho nositela,napr.ludskeho jedinca). Ako vidis, ja rozlisujem medzi prejavom fyzicky existujuceho nositela, a medzi tzv.spiritistickym chapanim ducha, ktory nepotrebuje podla autorov takejto definicie, fyzickeho nositela,,t.j.dokaze existovat aj bez hmotneho tela. Co mas Ty na mysli? Osobu, alebo osobnost? A ked osobnost, potom aku: ma hmotne telo, alebo nema? Podla biblie stvoril boh cloveka na svoj obraz, teda boh vyzera ako clovek(myslim vzhladom)? Pises, ze si boha spoznala, napis mi prosim, ako vyzera? Dakujem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2005 : 14:47:57
|
je mi ctou, ze si ma budes pamatat hm, tvoj styl pisania je dost odlisny od mojho, by si si zrejme lepsie rozumel s intelektualnou vrstvou tu na fore...ale budem reagovat... z toho tvojho rozdelenia, ak som to spravne pochopila, Boh je potom osobnost...alebo...prejav myslenia, citenia a konania ma podla teba kto?...osoba alebo osobnost?...takto ta hadam skor pochopim tiez by som vysvetlila pojem poznat...v biblii sa pouziva vo vyzname (a ja som ho tiez pouzila v tomto vyzname), ze je mi niekto blizky a mam s nim vztah...urcite mas naj kamosa-ku, ktory vie o tebe ovela viac ako iny, je ti blizky, podobne aj ty jemu...nejde o fyzicke poznanie, ako ked niekoho spoznas na ulici, ale o poznanie toho aky je, ako sa prejavuje, sprava... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2005 : 15:39:40
|
Nazor, ktory zastavam v danej oblasti vyzera takto: OSOBA je nositel OSOBNOSTI(pokial nehovorime o nasimulovanej OSOBNOSTI - napr.pocitacovym programom. Vtedy by nositelom bol hardware pocitaca - nie OSOBA). Schopnost mysliet(analyzovat vstupne udaje, a nasledne na vysledok analyzy zvolit viac,ci menej optimalne riesenie), pocity - chapeme vacsinou ako prejavy, ktore charakterizuju osobnost(presnejsie konkretne reakcie spominanych kategorii - na konkretnu situaciu: napr.plac po predchadzajucom udere, smutok po strate blizkeho).Pri ludskych jedincoch,kde OSOBA je nositelom OSOBNOSTI, je myslenie a aj citenie ovplyvnovane stavom OSOBY (napr.poskodene zdravie, ci zavislost od cloveka, ktory prave umrel, atd.) Dakujem za objasnenie toho, co si myslela slovom: poznat. Ja pod slovom POZNANIE chapem: mnozinu informacii o vsetkych predmetoch a udalostiach(a ich vzajomnych vztahoch), s ktorymi sa konkretny jedinec stretol. Chapem, ale ze Tvoj vztah k bohu je doverny - respektujem. Uznavam, ze cosi take ako absolutna sloboda neexistuje. Spravanie vsetkeho, co bolo doteraz vo vesmire vytvorene podlieha istym pravidlam. Aj kamen vedla cesty im podlieha: neroztiahne jednoho dna kridla a neodleti o kusok dalej. Ctim si realnu pokoru(rozumej mi: nie mysticku, ale schopnost pochopit dolezitost pravidiel, a ich dodrziavania). Samozrejme, aby sme nepodlahli demagogiam - je dobre, ked sa ta pokora v nas prejavuje aj schopnostou byt otvoreny k novym otazkam. Lebo odmietanie cudzieho, len preto, ze to je cudzie, a my jediny mame vsetko NAJ - to nie je prejav pokorneho cloveka. Dnes uz asi nestihnem napisat dalsiu odpoved, ozvem sa asi az po vikende, tak ahoj. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 12:19:54
|
joj pises na mna prilis zlozito ale myslim, ze sme sa doteraz pochopili...zhrniem:cize k osobe patri aj osobnost...a skutocne poznanie vyplyva z osobnej skusenosti...moze byt?
tesi ma tvoj nazor, ktory zastavas k otvorenosti k inym nazorom...ale aby mal vyznam, je potrebne aby to, co ocakavas od inych, si ocakaval aj od seba...mno ale vypada to, ze k sebe mas taky postoj a to, ze si to spomenul malo byt urcene mne...a hovorim ti, ze s tebou suhlasim v tomto...
hadam mozem teda prejst k otazke toho, ze sme stvoreny na Bozi obraz...takze moja uvaha:tym nie je myslene akoze mame dve ruky, nohy atd...to by bolo asi prilis jednoduche...dve ruky a nohy maju napr. aj opice...Boh sam o sebe hovori, ze je Laska...cize mne z toho vychadza, ze sme stvoreny na obraz Lasky...ale neviem ti povedat ako presne taka laska vyzera...toto je aj pre mna zahada...ale ked sa to tak vezme, tak kludne moze mat aj tie dve ruky, nohy, hlavu, telo... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 19:52:43
|
Ahoj Janka, predsa len som sa dostal k netu aj dnes. Ja mam, ako kazdy clovek nejaku tu nectnost. Ale nepocuvat nazory inych, to medzi ne nepatri. Naopak, len ten kto je otvoreny k slovam inych, ma z coho vyberat. Niekedy sa stane,ze aj ked druha strana nehovori rovnakym stylom, citlivy posluchac medzi riadkami vnima harmoniu - prameniacu z duse cloveka, ktory k nemu prehovara, byt aj kritickym tonom. Ak mas rada rodicov, "prepacis" im aj ich kritiku. A nieco podobne, je to aj voci tzv.cudzim ludom, ak mas rada ludi vo vseobecnosti. Precital som si niektore Tvoje prispevky na ine diskusne temy. Predpokladam z nich, ze si nabozensky veriaca. Ja nie som to, co sa bezne mysli pod tymto slovnym spojenim. No napriek tomu, ako je to(ked je clovek uprimny a otvoreny),ked stretnes niekoho z inej krajiny - rada sa dozvies nieco o jeho zvyklostiach, o jeho vsednych radostiach aj starostiach. Niekto na tychto strankach uviedol,ze preco by si ludia nemohli rozumiet, aj ked je jeden nab.veriaci a druhy nie. Ja si myslim, ze mohli, v pripade, ze pred nazormi davam prednost tomu, co citim z hlasu na druhej strane - ludsky a citlivy pristup. Aj keby som prehral boj s takymto superom, nebal by som sa o svoj osud, lebo by som veril "v jeho kridla motyli"(prepac, to som len prave pocuval v rozhlase piesen od Anety Langerovej. Ale ten text a jej prednes je naozaj oslovujuci). Nechodim do kostola, a nepodavam si ruky so susedom po omsi, ale pre mna je takato rozprava podanim ruky. Rozumies mi? No, aby som Ti len nemazal medove motuzi popod nos, viem byt dost nekompromisny argumentator - ale nie neferovy. Ferovost si vazim zo vsetkych ludskych vlastnosti najviac. Pokial ide o Boha, pokial ide o Jezisa, moj nazor je takyto: mna nezaujimaju archeolog.dokazy toho, ci naozaj zil clovek takych skutkov, ako su opisane v novom zakone. Zaujima ma posolstvo,ktore z jeho pribehu vyplyva pre ludi,ktory pridu po nom a budu sa s touto(byt len neexistujucou, ak neexistoval - to ja vobec teraz neriesim)jeho zivotnou putou zoznamovat. Zastavam nazor, ze PRAVDA nepotrebuje cerveny koberec, ze na PRAVDU nemaju patent len ludia vzdelany, ci inak privilegovany. Naopak, na dne spolocnosti, ked v biednych podmienkach zijuci clovek sa s Tebou podeli o to posledne, tam mozes najst zdroj pravdy. Myslim, ze to viedlo Jezisa(este raz zopakujem, netvrdim tym, ze zil - len rozoberam myslienkovy postup postavy opisanej v knihe=Biblii.) k obrateniu svojej pozornosti k chudobnym a poslednym vo svojej krajine. Lebo u tychto ludi najdes POKORU. A na to, aby si sa stala ziakom, musis mat tuto prevelmi dolezitu vlastnost. Chapat, ze nic nie je samozrejme, ze nemozes ujedat z kolaca, ked si ho nepiekla. Ze si sa narodila do urcitych pravidiel a tie nie su samoucelne - pretoze ich nevymyslel clovek( ten ma schopnost, ci nectnost zakony,ktore sam vymysli - obracat na svoj individualny prospech). Tie pravidla Ti umoznia zit. Radovat sa a aj ako Ty si uviedla - mat rad. Clovek by nemal chciet byt BOHOROVNY! Mozno si teraz povies: nenapisal si o par riadkov vyzsie, ze nie si naboz.veriaci? No, ako maly chlapec som casto chodil na sv.prijimania. Neskor som cca.ako 11 rocny absolvoval birmovku. Neskorsie som este vela krat navstivil rozne kostoly, ale poviem uprimne: z dovodu obdivu vytvarnych diel - milujem obrazy. Videl som mnoho negativnych prejavov predstavitelov cirkvi, a videl som mnoho pokrytectva ludi chodiacich v nedelu na nasom malom Slovensku do kostola. Povies si obohrana pesnicka, ale nie tak celkom. Ja si nevytvaram nazor na zaklade cudzich pesniciek, pouzivam vlastnu hlavu.Preto sa mi nikdy nestalo, aby som odsudil celu nabozensku vieru ako taku. Som VS vzdelany clovek, a pre riesenie otazok pouzivam korektne postupy t.j.argumentaciu. Nestacia mi uderne frazy krcmoveho typu:"vsetko je spatne"atp. Preto diskutujem. Preto vzdy, ked nove rano vstavam som pripraveny zacat diskusiu nanovo. Mne nejde o to dokazat si vlastnu pravdu. Ja hladam pravdu. A to znaci, ze kazdy novy nazor, s ktorym sa stretnem beriem vazne. Mohol by byt pravdivy, pokial sa pocas diskusie neukaze nieco ine. Ahoj |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 20:59:26
|
gonadom, dakujem za tvoju otvorenost a uprimnost...ja sa tak rozpisovat nejdem ako ty...nie som tak ukecana mas naozaj nazory, s ktorymi sa stotoznujem...nedala som si, ale vobec otazku ci nie si nabozensky veriaci...asi preto, ze neviem presne, co tym myslis...ale asi to, ze patrim k nejakemu nabozenstvu...ale aj tak by som si ju nedala...totiz ako si sam povedal a s cim sa stotoznujem...nehladim na cloveka ako na prislusnika niecoho a nepriradujem mu urcite nazvem to vlastnosti...kazdy je iny a zodpovedny sam za seba a svoje konanie...a netvrdim, ze slusny ludia su len medzi nabozenskymi veriacimi...ehm neviem ci vypadam tak, ze sa nebavim s nikym inym ako s veriacimi...ale pravdou je, ze v mojom okoli je mnoho neveriacich alebo veriacich...ale nie nabozensky, ako si to ty nazval...a s nimi zijem...su mi priatelmi...velmi si vazim, ze ma pre vieru neodsudzujes a primas taku aka som... este mi neda moja zvedavost(zenska), preco ta lyncovali na tom fore...ja to forum nepoznam...inak asi budem mat teraz pristup na net len asi do stredy...este uvidim, ci ostanem totiz na leto tu v ba alebo nie...pekny den |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 21:36:06
|
Na uvedenom fore som polozil tu istu otazku, ako na tomto: KTO, ALEBO CO JE BOH?Na par odpovedi som zareagoval. Jednou z nich bol diskutujuci, podla ktoreho on doporucuje diskusiu s nabozensky veriacimi len za ucelom pozorovania a skumania nakolko tito ludia by sa mali stat predmetom odborov typu: psychiatria, psychologia(pokladal ma za nabozensky veriaceho - nakolko som polozil taku otazku). Jeho veta znela v tomto duchu: nezabudni, ze pre nas si len objektom na pozorovanie a vyzkum - nie debatu. Ostatny sa bud pridali, alebo nereagovali. Autor stranok nejaky pan Adam(vedec - fyzik - podla jeho tvrdenia)napriek mojej opakovanej vyzve, ze to uz je na hrane so zakonom - nereagoval. Zahral mrtveho chrobaka. Nezareagoval ani na moju argumentaciu proti jeho prispevku. Hoci z toho, ako sa obcas zapaja do diskusie,je vidiet ze ju sleduje.Mam take tusenie,ze si na uvedenej stranke vychovava dorast(taka mala sukromna nazorova sekticka na tom nasom malom Slovensku). Diskutujucich,ktory mu polozia neprijemne protiargumenty -tich sa zbavuje tim najlegitimnejsim sposobom - bez vlastnych reakcii si pocka na to, kym Ta prestane bavit klast mu otazky a odides z tohto fora. A ak by to nestacilo, ma tam svojich vernych(ktory si to vobec neuvedomuju, ale su nim nazorovo a aj sposobom argumentacie ovplyvneni)a ty Ti daju na vedomie,ze pre nich si podriadeny objekt=objekt pozorovania. Resp.ze si provokater. Ver mi, klasicka argumentacia: tvrdenie + argument tam nezaberaju. Inak, viac sa k tomu nechcem vracat.Zapamatam si tento priklad do buducnosti a poucim sa z toho. Inak aj ja teraz nebudem dostupny na nete - stahujem sa. Ale verim, ze si najdem cas coskoro. Dufam, ze budes mat takuto moznost aj ty. Ahoj |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 22:46:13
|
aha...(to aha plati pre to vysvetlenie slovneho lyncovania)... hm, tak potom neviem, kedy najblizsie pokecame, ak sa budes stahovat dlhsie ako do stredy...drzim palce teda pri hladani odpovedi na tvoje otazky... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 22:59:01
|
Milý priateľu.
To ako reagovali vzdelaní ľudia na Boha a Tvoje otázky je príkladom, ktorý nie je jediným určujúcim.
Skús sa opýtať na tejto stránke: http://petov.szm.sk/faith-s.htm
Ide o veriaceho človeka, kresťana, vysoko uznávaného odborníka v oblasti geofyziky po celom svete, ktorý Ti určite rád zodpovie každú otázku.
Ak sa chceš pýtať naďalej i ja sa rád zapojím do diskusie... |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 23:04:55
|
diik pavel, ze si sa gonadoma ujal...staraj sa pekne o neho |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2005 : 23:14:12
|
Šak som už vidzel, že každý na neho kašle, /okrem Tebja/ a nemám toľko drzosti v sebe, aby som ho presmeroval na tomto fóre na http://www.milosh.sk/phorum/index.php
A tak navrhujem diskusiu tu na blumentáli....
Hahahaha |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 00:02:11
|
hm nemyslim, ze na neho niekto kasle...jednoducho som bola prva, kto zacal debatit a ostatni a aj ty ste sa nezapojili urcite zo slusnosti, ked sme mali debatu rozbehnutu |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 07:49:15
|
Cit: hm nemyslim, ze na neho niekto kasle...
Sorry, prestrelil som... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 08:48:23
|
gonadom, vitaj. Vazim si Tvoju snahu o hladanie pravdy a vedz, ze nie si jediny. Vo svojej diskusii sa budes snazit pouzivat argumenty, ale...vies, ako sa vravi, radsej raz zazit ako 100x pocut/čítať. Ak zazijes pritomnost Boha vo svojom zivote, velmi tazko to dokazes opisat slovami, presvedcovat o tom niekoho, kto to nezazil. Viem vsak jedno, ak je Tvoje srdce naozaj uprimne otvorene, Boh sa Ti da spoznat, a ja Ti to uprimne zelam. |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 09:21:28
|
quote: Pôvodne poslal pavelba
Cit: hm nemyslim, ze na neho niekto kasle...
Sorry, prestrelil som...
si mal rozbujarenu naladu ked si to pisal zrejme...a ja taku vaznejsiu...preto take male nepochopenie nas oboch pre seba |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 09:22:55
|
Cit: Mne nejde o to dokazat si vlastnu pravdu. Ja hladam pravdu.
Priateľu, som rád že hľadáš. Ak sa zamyslíš, kde by mohla byť čistá pravda, vyjde Ti, že logicky u toho kto tou pravdou je a kto ňou oplýva. Poznám iba jediného takého a tým je Boh. Ak teraz napíšem, pýtaj sa v prvom rade Boha, povieš si... fráza. No nie je to tak. Ja sám som Boha našiel, až keď som uveril a prosil Ho aby mi ukázal cestu, aby ma viedol... /viď osobné svedectvo http://www.krestan-ba.wz.cz/svedectvo.html
Najlepším spôsobom ako poznať kto je Boh, je začať skrze NZ a s otázkami sa obracať priamo na Neho. Funguje to, ver. Samozrejme, že budú prichádzať ďaľšie a daľšie otázky o ktorých môžeme spoločne diskutovať. Správne však napísal Mirecnr, ak raz zažiješ dotyk Boha, kontakt s tým, že zasiahne do Tvojho života a Ty budeš 100% vedieť, že to bol On, je to pocit a zážitok, ktorý sa opísať nedá a nenahradí ho nič.
Boh je, a k človeku pristupuje individuálne. Uvedom si, že medzi Ním a Tebou nestojí nikto. Žiadne náboženstvo, vedúci sekty, či kňaz, pastor a pod. Si iba Ty a On. Tu mám na mysli vieru, nie samotný život kresťana v spoločenstve kresťanov. A raz, tak ako každý, budeš pred Ním stáť osobne, zoči voči. Ak Ti položí otázku typu:" Ja som obetoval Svojho Syna, aby Ty si mohol žiť, mať večný život.. ako si s touto skutočnosťou naložil počas svojho života"? Čo by si mu odpovedal? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:04:55
|
Celkom fajn a suhlasim. Teda az na dve vyhrady:
Uvedom si, že medzi Ním a Tebou nestojí nikto. Žiadne náboženstvo, vedúci sekty, či kňaz, pastor a pod. A neodpustime si zabrdanie...
A raz, tak ako každý, budeš pred Ním stáť osobne, zoči voči. Ak Ti položí otázku typu:" Ja som obetoval Svojho Syna, aby Ty si mohol žiť, mať večný život.. ako si s touto skutočnosťou naložil počas svojho života"? Čo by si mu odpovedal? A co takto: Ja som si to neziadal. Ani na tento svet som sa nepytal. Je to Jeho zodpovednost a povinnost sa o mna postarat. A ci je to inak? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:09:00
|
quote: Pôvodne poslal gonadom
Ahoj, toto je moj prvy prispevok na tomto fore. Vcera som po troch dnoch ukoncil pobyt na fore p.Adama, z dovodu slovneho lyncovania, pre mnou vyjadrene nazory. Dufam, ze sa zucastnim na podnetnej diskusii, ludi slusnych a s uprimnou snahou dopatrat sa pravdivych odpovedi na otazky, ktore nam poklada nase doterajsie osobne poznanie. Nie som prislusnikom ziadnej sekty. Nie som ani to, co sa vseobecne mysli pod pojmom: nabozensky veriaci. Ako kazdy clovek som vsak veriaci v to, co je obsahom mojho poznania. Snazim sa ucit na chybach(vlastnych, ci chybach inych), ale radsej som, ked mozem chybam usudku predchadzat. To je dovod, pre ktory sa zucastnujem debat s ludmi dobreho umyslu. Pretoze sa pripajam z internetovej kaviarne, prosim o zhovievavost voci mojim pripadnym preklepom, ci dlhsiemu intervalu odpovedi. Pretoze vychadzam zo zasady, ze diskutovat mozno len o veciach nadefinovanych(t.j.ujasnenych,t.j."A" by malo byt "A" aj pre mna, aj pre Vas) - moja prva otazka, s ktorou sa obraciam na ucastnikov tohto fora znie: KTO, alebo CO je BOH? Pre upresnenie uvadzam: zaujimam sa o podobu BOHA veriacich krestanov. Dakujem
TO GONADOM: Hej, suhlasim s tym komentarom Adamovej stranky, co laa nevyrovnanych jedincov.
Avsak, podla mna si sklzol do jednej z pasci: Definovat Boha je nepatricne - tazko ohranicit a vymedzit nieco, co nas a tento Svet prekracuje. Tazko popises 4D vektor v 3D priestore. Asi aj preto odpovedal a predstavil sa Boh (este v SZ) ako: SOM TEN, KTORY JE (tu pre teba).
Obsahuje to hned obe dimenzie: nadpriestorovost ako i lasku k nam. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:25:29
|
quote: Pôvodne poslal GMK
A co takto: Ja som si to neziadal. Ani na tento svet som sa nepytal. Je to Jeho zodpovednost a povinnost sa o mna postarat. A ci je to inak?
preco by to mala byt Jeho povinnost...co ak On jednoducho chce sa postarat? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:38:19
|
quote: Pôvodne poslal janka
quote: Pôvodne poslal GMK
A co takto: Ja som si to neziadal. Ani na tento svet som sa nepytal. Je to Jeho zodpovednost a povinnost sa o mna postarat. A ci je to inak?
preco by to mala byt Jeho povinnost...co ak On jednoducho chce sa postarat?
Ze sa chce postarat je fajn. No to nic nemeni na veci, ze je to jeho povinnost a zodpovednost. Ako je povinnost mojich rodicov sa o GMK postarat.
Ze nie kazdy to tak vidi je dolozene eXistenciou detskych domovov a jednorodicovskych rodin.
Preco by to tak byt nemalo??? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:39:31
|
Ahoj Janka, ahoj ostatni. Ako sa hovori: clovek mieni a boh meni. este budem nejake dva dni na starom mieste, takze sa ozyvam. Dakujem za Vase odpovede. Mimochodom Jani, ides na miesto kde nie je net?
Dzekujem Pavelba, že ši me privital tak šumne. Bars dluho som nečul nikeho rečovac. Teraz uz ale, aby nam aj ostatny rozumeli: ako uvadzam vyzsie, "spolocna rec" sa da najst v ludskom pristupe - zalozenom na respekte voci druhej strane, aj v pripade ze druha strana nema na vec rovnaky nazor ako my. Tesim sa na diskusiu, a dakujem za navrh nechodit inam(mozno na tu adresu niekedy skocim). Hovoris,ze boh je pravda. A ze v NZ treba zacat. Ja navrhujem: NZ + otvorene srdce. Co ty na to? Inak suhlasim s tym,ze boh k cloveku pristupuje individualne. Polozil si mi otazku,resp. co by som odpovedal,ak by sa ma boh priamo opytal:"Ja som obetoval svojho syna,..." moja odpoved by znela: "Moj zivot je moja odpoved" Ak smrt Jezisa mala vytrhnut ludi z nevedomosti, ak ich mala zobudit. Potom zobudila pocas dvoch tisicroci mnoho ludi. Aj vdaka tomu sa dostala az ku dnesnym dnom. A tak som sa k pribehu jeho zivota,dostal aj ja. Moja zivotna put sa v mnohom podoba jeho puti. V zivote sa riadim principom cestnosti, uprimnosti, lasky k ludom(vseobecne - nielen k blizkym,od ktorich je clovek zavisli a tak trochu ide o lasku k sebe), hoci ma velakrat zapredali, vymenili za kratkodoby osoh. Tolko krat som im odpustil. Tolko krat som znovu pripraveny dat kazdemu novemu znamemu - ten samy ludsky pristup. Lebo novi prichodzi nemozu za chyby starich odchadzajucich. To je fer. Ferovost povazujem za jednu z najpotrebnejsich vlastnosti ludi. Umoznuje nam nanovo zacinat, umoznuje nam odpustat ludom, ktori nas zranili - prostrednictvom ludi ktorich prave spoznavame.
Mirecnr. Dakujem za privitanie. A dufam, ze moja argumentacia a vysvetlenie vlastnych postojov Ta obohati natolko, ako mna Tvoje vlastne zazitky. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:44:27
|
oki povinnnost...a ked im same dieta nedovoli aby si tuto rodicovsku "povinnost" vykonavali?...ked si dieta povie, ze sa mi vychova rodicov nepaci, lebo nie je podla mojich predstav...aj ked rodicia sami najlepsie vedia,co je pre dieta naj...teraz nehovorim o nejakych extremoch u rodicov...ze sa nestaraju a tak...a vychova nie je len, ze rodicia mi dovolia co chcem ja...ale dokazu byt aj prisny...ich prisnost my vidime ako deti skor ako krivdu...ale ked dospejeme pochopime, ze urobili to naj co mohli...aspon u mna je to tak... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:49:57
|
oki povinnnost... Tak jest. Aj ked - zodpovednost to vystihuje najdobrejsie.
a ked im same dieta nedovoli aby si tuto rodicovsku "povinnost" vykonavali?... Zalezi od toho co a ako nedovoli ako i to, ze preco.
ked si dieta povie, ze sa mi vychova rodicov nepaci, lebo nie je podla mojich predstav...aj ked rodicia sami najlepsie vedia,co je pre dieta naj... Hlupost. Toto uz nie je o zodpovednosti a povinnosti sa starat, al;e presiahlo to do druheho eXtremu: Nutenie dietata do rodicovskych predstav. Kazdy clovek najdobrejsie sam vie, co je a co ni je spravne a pre neho dobre.
A dobrejsie ako najdobrejsie to uz vie len Boh.
teraz nehovorim o nejakych extremoch u rodicov... A ja zase ano.
ze sa nestaraju a tak...a vychova nie je len, ze rodicia mi dovolia co chcem ja...ale dokazu byt aj prisny...ich prisnost my vidime ako deti skor ako krivdu...ale ked dospejeme pochopime, ze urobili to naj co mohli...aspon u mna je to tak... Ako kedy a ako co. GMK hneva svojich rodicov a kaydeho okolo seba svojimi predstavami a spravanim. Hehehe. A predsa sa toci.
Suhlasim vsak, ze laska je nie len po voli robenie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 jún 2005 : 12:57:48
|
gonadom, si z vychodu? mno meni...praca mi na zatial nevysla, tak idem domov...je tam sice moznost ist na net...ale ked uz oddychovat tak poriadne
gmk, tak zostanme pri tom, ze obaja suhlasime s tym, ze laska nie je len robenie nam po volimodlim sa za teba |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|