|
Odoslaný - 25 apríl 2013 : 19:14:33
|
Rád by som založil svoju prvú tému a schválne tu vo filozofovaní, lebo sú tu aj ateisti a názory budú pestrejšie.
Takže ešte raz: Prečo má človek len 1 život ktorý môže mať nekonečne veľa osudov? Presnejšie povedané, prečo keď máme 1 život na to, aby sme dokázali čo je v nás, nerodíme sa do tých istých podmienok? Ako je potom možné zistiť rozdiel medzi jednotlivcami kto je hodný a kto nehodný?
|
Pri písaní svojich príspevkov vychádzam z metódy sofiologie ako aj z knihy Angelológia dejín. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 894 ~
Člen od: 12 apríl 2013 ~
Posledná návšteva: 19 august 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 apríl 2013 : 23:03:18
|
o to je to zaujimavejsie nie ? kazdy sme jedinecny a original
odporucam precitat knizky V Frankla na tuto temu (zidovsky psychiater ktory prezil koncentrak - inspiroval sa Bibliou) |
Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev. sv.Ignac z Loyoly |
Počet príspevkov: 1231 ~
Člen od: 06 november 2010 ~
Posledná návšteva: 01 máj 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 01:29:36
|
citácia: Rád by som založil svoju prvú tému a schválne tu vo filozofovaní, lebo sú tu aj ateisti a názory budú pestrejšie. Takže ešte raz: Prečo má človek len 1 život ktorý môže mať nekonečne veľa osudov? Presnejšie povedané, prečo keď máme 1 život na to, aby sme dokázali čo je v nás, nerodíme sa do tých istých podmienok? Ako je potom možné zistiť rozdiel medzi jednotlivcami kto je hodný a kto nehodný? Pôvodne zaslal Chodec - 25 apríl 2013 : 19:14:33
ved si si aj sam hned odpovedal
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 06:53:26
|
Práveže neodpovedal. Ano je to zaujímavejšie ale ako si predstavujete to rozhodovanie na záver? Podľa akých kritérií? Predstavte si Boha ako záhradníka ktorý hodí na zem za hrsť semien ktoré dokážu vyrasť iba raz a už viac nie. Každé toto semiačko milujete. Lenže pri rozsievaní sa stane, že každé padne na inú časť pôdy s inými kvalitami (prostredie,rodina,doba...) a stane sa, že niektoré z nich proste pod vplyvom nevyrastie, prípadne zmutuje a vyrastie z toho nejaké niečo úplne iné - bodliak alebo plevel. Ako je možné nájsť v tom spravodlivosť? V čom ju vidíte? Kto sa narodí v náboženstve ktoré nemá problém so zabíjanim neskôr zabije čím poruší prikázanie, iný sa narodí v kresťanskej viere a bojí sa zabitia ako čert svätenej vody kvôli hriechu. Kto je teda z nich dvoch hodný a kto nie? Takto by sme mohli v príkladoch pokračovať donekonečna. Snažím sa pochopiť hlavne ten koniec v rozhodnutí. Kladiem si otázku prečo by som ako Boh robil toto? Keď sadím papriky v skleníku snažím sa vytvoriť každej jednej dostatok priestoru, pod každou zahnojím pôdu rovnako, každú zalievam rovnako, každú podopriem rovnako. No na konci vidím ktorej sa podarilo plodiť a ktorá bola slabšia. Vtedy viem, že problém nebol na mojej strane ale na strane vlastností samotnej rastliny. Zo silnej papriky uchovám semena na ďalší rok. Teda tieto semena sú vyvolené dostať sa do záhradkárskeho neba :D a žiť ďalej. Ak by som semena hodil len tak do nepripravenej pôdy, skutočne by som sa dočkal veľkých rozdielov a mnohé by jednoducho nevyšli. Vtedy by ma asi nikto nepovažoval za dobrého záhradkára a papriky asi za toho, kto s nimi má dobré úmysli. Takže otázka ostáva, prečo jeden život a toľko možných osudov? Ako je možné zistiť kto je a kto nie je hodný keď sa všetci rodíme do úplne iných podmienok? |
Pri písaní svojich príspevkov vychádzam z metódy sofiologie ako aj z knihy Angelológia dejín. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 06:59:53
|
citácia: odporucam precitat knizky V Frankla na tuto temu (zidovsky psychiater ktory prezil koncentrak - inspiroval sa Bibliou) Pôvodne zaslal misojogi - 25 apríl 2013 : 23:03:18
Jeho dielo veľmi dobre poznám, učil ma jeho nasledovník. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 08:43:08
|
Myslím si, že Boh dá človeku pri vzniku (splodeni) duši také vlastnosti, povahu, schopnosti ktorými ma silu a možnosť zistiť Pravdu v tom prostredí v akom sa narodí. A myslim si, že ho aj celý život usmerňuje stará sa. Tak ako o všetko čo stvoril. No otázne je ako Ho prijímajú ľudia. Či sa viesť dajú alebo Ho úplne odmietajú. Neviem či je správna analógia so záhradou. Boh je určite dobrý záhradník a slabé semeníka sadi do pôdy v ktorej sú schopné vyrásť a do pôdy, ktorá je ťažká sadí silné semienka. No otázne je či sa da rastlina úplne prirovnať k človeku lebo rastlina rastie len tak ako má určené no človek má viac možnosti.
No podstatné je, že Boh je spravodlivý takže by nás ohľadne tohto nemalo nič trápiť.
Čo by nás malo trápiť je či my konáme v súlade so všetkým čo nám zjavil, čo nám dal. A na to by sme sa mali sústrediť najviac. |
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 15:36:56
|
citácia: No podstatné je, že Boh je spravodlivý takže by nás ohľadne tohto nemalo nič trápiť. Čo by nás malo trápiť je či my konáme v súlade so všetkým čo nám zjavil, čo nám dal. Pôvodne zaslal lila - 26 apríl 2013 : 08:43:08
Veď práve preto v tom hľadám tú spravodlivosť. Snažím sa ju nájsť a pochopiť rozumom, ktorý mi tiež dal.
Tebe to možno jasné je, ale mne to stále celkom jasné nieje, preto som založil diskusiu.
A samozrejme, že ten môj príklad je veľmi zjednodušený. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 15:57:58
|
Ja som nad tym premyslal a vyslo mi z toho, ze my vsetci v podstate mame rovnake sance pochopit to, ze tu nie sme pre seba, ale ze tu sme pre inych, ze tu sme tu pre Boha, pre ostatnych, pre to, aby sme sa navzajom ucili zit v laske, aby sme sa milovali, aby sme tu boli 1 pre druheho..., sancu toto vsetko pochopit v podstate maju vsetci ludia, aj ked to tak na 1. pohlad velmi nevyzera.
Preco? • ked sa dieta narodi, tak vsetky male deti vyzeraju rovnako - maju modre oci, su velmi roztomile, rozsievaju vsade lasku, su nadherne, vsetky tieto deti sa zo zaciatku spravaju takmer identicky, ked nie rovnako..., • kazdy 1 z nas ma svedomie - ak vieme o niecom, ze je to zle a urobime to, tak => boli sme pouceni o tom, co sa stane - je to ako na sude - vieme, ze ak urobite nieco nekale, bude to mat svoje nasledky, => dobrovolne sme sa rozhodli, => nase ciny, nase nasledky, • prostredie, rodicia, priatelia, kamarati, hudba, informacie(z roznych stran)... toto vsetko ma velmi velky vplyv na nas, v niektorych pripadoch väcsiu vinu za spravanie deti ponesu ti, ktori ich na to naviedli, v inych pripadoch väcsiu vinu ponesu deti samotne, lebo sami sa dobrovolne rozhodli pre to, preco sa rozhodli, a to prineislo svoje nasledky... => v Biblii je napisane, ze beda tomu, kto by zviedol co i len 1 cloveka, bolo by pre neho lepsie, ked by sa vobec nenarodil... => spravodlivost treba nechat na Boha, lebo On najlepsie vie, kto si co vsetko zasluzi, my by sme do ruk mali vziat milosrdenstvo, ale väcsinou to robime opacne a tohto zlozvyku je potrebne sa s Bozou pomocou zbavit - prostrednictvom modlitieb, odriekania... • V Biblii je tiez aj napisane, aby sme prosili a dostaneme. To, ze niekto vyrasta v uplne nehostinnom prostredi a vyrastie z neho kupodivu krotky baranok, je vysledkom modlitieb ludi k Bohu, aby sa zmiloval a aby sme nepremyslali spravodlivym zmyslanim, ale aby sme premyslali o laske, o milosrdenstve... a to ostatne pride hned za tym - za rozhodnutim milovat a nie nenavidiet.
=> Kazdy je zodpovedny nielen za svoj zivot, ale aj za zivoty inych.
Kto hlada pravdu, najde ju, ale najde ju len vtedy, ak ju najst naozaj chce, v opacnom pripade ju nenajde. To, ze sa ludia menia na milosrdnejsich, je vysledkom modlitieb ludi a to, ze sa niektori menia radsej na spravodlivych, ako na milosrdnych, je vysledkom toho, ze sa nemodlia ti ostatni.
Modlit sa ma zmysel. Ale väcsi zmysel to bude mat, ked to vsetko budeme robit s laskou, lebo sme boli povolani zit v laske a je len na nas, co urobime - ved mame slobodnu volu od Boha z lasky - lebo milovat sa bez slobodneho rozhodnutia neda, bez slobodneho rozohodnutia to uz nie je laska, ale obycajne plnenie prikazov, ktore v podstate nema cenu. |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
Počet príspevkov: 1456 ~
Člen od: 18 august 2012 ~
Posledná návšteva: 19 jún 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 16:29:42
|
Pekný príspevok, ale s niektorými vecami skôr nesúhlasim
1. Každý z nás má svedomie, ale počujeme ho všetci rovnako? Z toho vyplýva hneď ,,boli sme pouceni o tom, co sa stane - je to ako na sude - vieme, ze ak urobite nieco nekale, bude to mat svoje nasledky" Skutočne sa stretávam s ľuďmi ktorí si neuvedomujú, že konajú zlo a majú veľmi ďaleko k tomu pochopiť to. Ide hlavne o ľudí s nižšou inteligenciou.
2. ,,spravodlivost treba nechat na Boha, lebo On najlepsie vie, kto si co vsetko zasluzi" Ja nechcem brať spravodlivosť do svojich rúk, len sa tú Božiu snažím pochopiť vidieť to ako on, čo je na človeku ktorý kradne, pije, droguje, ubližuje ušľachtilé apod.
3. Tu skutočne nesúhlasím ,,ked sa dieta narodi, tak vsetky male deti vyzeraju rovnako - maju modre oci, su velmi roztomile, rozsievaju vsade lasku, su nadherne, vsetky tieto deti sa zo zaciatku spravaju takmer identicky, ked nie rovnako..." Čo tie, ktoré sa nenarodia; tie ktoré nemajú pri narodení zrak nie to ešte modré oči, nie sú nádherné ale narodia sa zdeformované, handycapované.
Aj po tomto príspevku som stále na začiatku ... Tak neviem, skúsi to ešte niekto so mnou? Vďaka.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 18:08:24
|
citácia: ...Ja nechcem brať spravodlivosť do svojich rúk, len sa tú Božiu snažím pochopiť vidieť to ako on, čo je na človeku ktorý kradne, pije, droguje, ubližuje ušľachtilé apod...
nic. A predsa ho Boh miluje. Preco? Lebo sancu zmenit sa ma kazdy. Bohu ide o to, aby bol kazdy 1 clovek uzdraveny od vsetkeho zleho na tele, dusi a na duchu.
A ti, ktori svoju sancu premrhali, tak nad tymi Boh smuti, lebo Ho mohli milovat, ale nestalo sa tak, lebo sa nezmenili - premrhali svoj sancu.
=> kazdy ma sancu zmenit sa. V televizii davnejsie ukazali zmenu cloveka - ktory vrazdil, zabijal, bol velmi zly a potom sa zmenil - pridal sa na Boziu stranu. Nebyt tych modlitieb, nestalo by sa tak. => treba sa modlit. Je to dolezite.
Boh je spravodlivy a milosrdny zaroven - napr. ak student dostane z nejakeho predmetu 5, tak ucitel z milosti mu ponukne moznost reparatu - stretnu sa v auguste a ked uz ani tam ten student nevyuzije sancu, tak potom ten ucitel bude musiet byt spravodlivy, a s velkou bolestou vykona rozsudok... Podobne sudi aj Boh - On chce, aby bol kazdy uzdraveny Nim, ale nevnucuje sa - mame slobodnu volu, ktoru On respektuje, a to, kde clovek skonci, rozhodne on sam.
=> nase skutky, nase nasledky - ci uz dobre alebo zle. => Boh dufa, ze sa zmenime, podsuva nam vsetko mozne do zivota, aby sme otvorili oci, niektori ich otvoria... A niektori nie - ale mohli by ich otvorit - ked by bolo viac modlitieb k Bohu - ti, ktori sa zmenili, tak sa zmenili s Bozou pomocou, Boh sa nikomu nevnucuje a respektuje nas, ale ak Ho niekto prosi o to, aby sa nad niekym On zmiloval, tak to z lasky k tomu prosiacemu urobi a viac pomoze bludiacemu otvorit oci. Bez tej modlitby by to Boh urobit nemohol, lebo to uz by bol zasah do Jeho spravodlivosti - uz by to nebolo spravodlive, ale vzhladom k tomu, ze prisli k Nemu modlitby, tak ich vypocul a zo svojej milosti sa zmiloval nad bludiacim.
=> netreba si hovorit, ze sme este stale na zaciatku, ze nic nechapeme... treba sa modlit - to je hlavne, to ostatne pride hned za tym, chce to len vieru, pokoru, lasku, nadej a trpezlivost. |
Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené; 10 lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. † |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 19:28:12
|
citácia: => netreba si hovorit, ze sme este stale na zaciatku, ze nic nechapeme... treba sa modlit - to je hlavne, to ostatne pride hned za tym, chce to len vieru, pokoru, lasku, nadej a trpezlivost. Pôvodne zaslal sinceretly - 26 apríl 2013 : 18:08:24
Viem o čo sa snažíš, ale presne takto by som túto diskusiu nerád skončil. Toto je univerzálna odpoveď na každú otázku ktorá by ma mohla ohľadom Boha trápiť. Vidíš a stále ostáva moja potreba neuspokojená. Spoznávať - porozumieť a vedieť. Takže si mi moc nepomohol aj keď si sa snažil a celkom dobrý pokus to bol.
Čakal som, že keď to je t v kolonke Filozofovanie, že pôjdeme hlbšie ... vlastne stále čakám.
BTW v tom čom som tu vypichol mi hovoríš nebyť pokorný a byť pokorný zároveň, alebo nepýtať sa ... to sa na mňa moc nehodí. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 20:02:50
|
citácia: ...alebo nepýtať sa ... to sa na mňa moc nehodí.
Odkedy som sa zacal viac modlit ako pytat, tak sa uz nemusim pytat, lebo Bohu doverujem, väcsinou skor, ako mi pride na um otazka, uz na nu viem odpoved - preco? Lebo su len 2 typy zmyslania - zmyslanie proti Bohu a zmyslanie s Bohom. Tretia moznost neexistuje. Clovek ma moznost slobodne si vybrat, ci bude Bohu z lasky sluzit.
Vsetka mudrost je v modlitbach. Ked som pocuval duchovne cvicenia, tak v nich bolo povedane, ze raz prisiel nejaky clovek za 1 autorom vela mudrych knih a hovoril mu, ake su tie knihy mudre a odkial berie tolko mudrosti... A ten autor tych knih mu odpovedal, ze tie mudrosti, ktore su napisane v tych knihach, tak to je nic v porovnani s 1 modlitbou. A mal pravdu. Lebo vsetka mudrost pochadza od Boha, a ten, kto sa modli, dostava milosti od Boha z lasky pre druhych - aby sa mohol plnohodnotnejsie odovzdat Bohu a milovat plnsie druhych.
Boh stvoril to, co stvoril, a stvoril to preto, aby sme sa navzajom ucili na prikladoch, aby sme sa ucili milovat, aby sme sa milovali navzajom... a toto vsetko clovek bez Bozej pomoci nedokaze.
=> V 1 modlitbe sa skryva toho viac ako vo vsetkych tych mudrych knihach. Treba sa modlit, lebo slovicko krestan v preklade znamena druhy Kristus, a kazdeho spravneho krestana by mala charakterizovat tato veta: ,,Uz nezijem ja, ale zije vo mne Kristus." To je nadherna veta, v takych ludoch, v ktorych zije Kristus, tak ti nepotrebuju mudre knihy, nepotrebuju ziadne mudrosti, potrebuju Boha, potrebuju viac davat ako prijimat, chcu davat lasku a zit pre inych a presne tak by sme sa mali zit my vsetci, => kto miluje, vie vsetko, aj ked nevie nic. To je vsetko. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 20:21:56
|
Že ty sa ma snažíš nahnevať však?
Ja nehovorím o žiadných knihach, pýtam sa na podmienky a ich význam a dôvod prečo nie sú pre všetkých rovnaké, keď má človek len 1 pokus. Snažím sa tu dopátrať k niečomu. A ty ma vyzývaš aby som sa vzdal mojej potreby poznávať. Ach jaj ... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 21:06:04
|
citácia: Že ty sa ma snažíš nahnevať však? Pôvodne zaslal Chodec - 26 apríl 2013 : 20:21:56 diskutovanie s nim je stratou casu a energie |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 21:08:06
|
Tak ty už s ním máš skúsenosti? Najprv sa zdal ako príjemný chlapík ale za tento pokus už neviem Oceňujem, že sa snažil ale točíme sa stále dokola ...
Tento príspevok od lila zatiaľ boduje u mňa najviac
Myslím si, že Boh dá človeku pri vzniku (splodeni) duši také vlastnosti, povahu, schopnosti ktorými ma silu a možnosť zistiť Pravdu v tom prostredí v akom sa narodí. A myslim si, že ho aj celý život usmerňuje stará sa.
Oceňujem, že vyjadrila svoj názor, neobtrela sa o prázdnu floskulu a začala slovom MYSLÍM.
Cez to všetko musím dodať, že naozaj pozorujem v niektorých rodinách, že sa v takej rodine narodí dieťa, ktoré nemá ani dostatok duševných ani fyzických síl zvládnuť náročnosť prostredia a jednoducho umrie. Takže ani toto nie je celkom pravdivá myšlienka. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 21:16:56
|
citácia: Rád by som založil svoju prvú tému a schválne tu vo filozofovaní, lebo sú tu aj ateisti a názory budú pestrejšie. Takže ešte raz: Prečo má človek len 1 život ktorý môže mať nekonečne veľa osudov? Presnejšie povedané, prečo keď máme 1 život na to, aby sme dokázali čo je v nás, nerodíme sa do tých istých podmienok? Ako je potom možné zistiť rozdiel medzi jednotlivcami kto je hodný a kto nehodný? Pôvodne zaslal Chodec - 25 apríl 2013 : 19:14:33 tazko cakat od ateistu nejaku pre teba zmysluplnejsiu odpoved, pretoze sa da povedat, ze co polozena otazka (na zaklade tvojho predpokladu), to nezmysel pre ateistu
neuznavam koncept osudu lebo to evokuje fatalizmus - czie budem iba sedeiet so zalozenymi ruakmi a vobec ma nemusi zaujimat co sa bude diat, lebo to odo mna nezavisi
odkedy musi mat clovek pocit/potrebu dokazovat (komu?) co je v nas?
a kto je hodny alebo nehodny COHO?
mimochodom moj osobny nazor na temu rozmanitost podmienok v ktorych zijeme je taky, ze keby neboli rozmanite (tie podmienky) tak by neexistovalo samotne bytie |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 21:25:59
|
citácia: tazko cakat od ateistu nejaku pre teba zmysluplnejsiu odpoved, pretoze sa da povedat, ze co polozena otazka (na zaklade tvojho predpokladu), to nezmysel pre ateistu neuznavam koncept osudu lebo to evokuje fatalizmus - czie budem iba sedeiet so zalozenymi ruakmi a vobec ma nemusi zaujimat co sa bude diat, lebo to odo mna nezavisi odkedy musi mat clovek pocit/potrebu dokazovat (komu?) co je v nas? a kto je hodny alebo nehodny COHO? mimochodom moj osobny nazor na temu rozmanitost podmienok v ktorych zijeme je taky, ze keby neboli rozmanite (tie podmienky) tak by neexistovalo samotne bytie Pôvodne zaslal guest636 - 26 apríl 2013 : 21:16:56
Po poriadku: 1. Máš úplnú pravdu, skôr som sa snažil povedať, že si rád vypočujem všetky názory a aj iné názory sú vítané.
2. Ok, ak sa človek rodí len 1 nie je možné pri narodení hovoriť o osude. No ak je človek strojcom vlastného osudu mal by začínať v bode 0 ako všetci ostatní a jeho príbeh by sa mal žitím rozvinúť. Lenže my sa rodíme do rôznych podmienok a musíme ich znášať. Prideľuje nám teda Boh osud?
3. Nerozumiem celkom tomu čo si myslel komu čo dokazovať. Myslel si Bohu? Na základe čoho nás teda Boh odmieňa nebom a peklom? A hneď pripojím aj tvoju ďalšiu otázku. Myslím hodný nehodný neba.
4. to posledné je pekná úvaha. Skutočne bytie existuje ako rozmanité. Takže sme zase na začiatku .... prečo 1 život a toľko osudov? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 21:44:36
|
citácia: 2. ,,spravodlivost treba nechat na Boha, lebo On najlepsie vie, kto si co vsetko zasluzi" Ja nechcem brať spravodlivosť do svojich rúk, len sa tú Božiu snažím pochopiť vidieť to ako on, čo je na človeku ktorý kradne, pije, droguje, ubližuje ušľachtilé apod. sv Tomas Akvnisky ma na to odpoved zhruba takuto: Boh dopusta zlo preto , lebo tym umoznuje aby sa dosiahlo este vacsie dobro i ked to ci sa dosiahne zalezi na konkretnych ludoch ako tu vyzvu prijmu ...
citácia: pýtam sa na podmienky a ich význam a dôvod prečo nie sú pre všetkých rovnaké, keď má človek len 1 pokus. Snažím sa tu dopátrať k niečomu. odpoved je v relativizacii: kto vela dostal vela sa od neho bude pozadovat a opacne ja sa zasa spytam opacne : preco chces pre vsetkych rovnaku startovaciu ciaru? Sme rozni a mame aj rozne podmienky pre zivot vonakjsie a aj rozne vnutorne schopnosti, zalezi na nas co s tym spravime .... podla too budeme posudzovani .... ako sme sa postavili voci vyzve ktoru nam dava zivot(a Ten ktory nam ho dal)
neviem ci som odpovedal dostatocne |
Aby sme vo všetkom dosiahli pravdu, musíme sa vždy pridržiavať zásady, že to, čo sa mne zdá bielym, budem pokladať za čierne, keď to hierarchická Cirkev tak rozhodne, pevne veriac, že medzi ženíchom Kristom, naším Pánom, a medzi jeho nevestou Cirkvou je ten istý Duch, a náš Pán, ktorý nám dal Desatoro prikázaní, riadi a spravuje aj našu svätú matku Cirkev. sv.Ignac z Loyoly |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 apríl 2013 : 23:20:34
|
citácia: citácia: No podstatné je, že Boh je spravodlivý takže by nás ohľadne tohto nemalo nič trápiť. Čo by nás malo trápiť je či my konáme v súlade so všetkým čo nám zjavil, čo nám dal. Pôvodne zaslal lila - 26 apríl 2013 : 08:43:08 Veď práve preto v tom hľadám tú spravodlivosť. Snažím sa ju nájsť a pochopiť rozumom, ktorý mi tiež dal. Tebe to možno jasné je, ale mne to stále celkom jasné nieje, preto som založil diskusiu. A samozrejme, že ten môj príklad je veľmi zjednodušený. Pôvodne zaslal Chodec - 26 apríl 2013 : 15:36:56
Ale ja som to nemyslela tak, čo dal jednotlivým ľuďom vlastnosti a tak. Myslela som to tak čo nám zjavil o sebe, o žití podľa desatora. A čo nám dal. Dal nám celého seba v eucharistií, v sviatostiach. Dal nám spásu. To sú priority. Ostatné sú už len sekundárne veci, ktorých úplnosť poznania môžeme vďaka viere tiež dosiahnuť. Určite je to zaujímavé poznať odpovede na takéto otázky, ale poznáš odpovede na tie dôležitejšie otázky? Nie je takéto filozofovanie mrhaním času na úkor poznania či naozaj žijem tak ako si to praje Boh? |
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2013 : 00:25:58
|
citácia: 2. Ok, ak sa človek rodí len 1 nie je možné pri narodení hovoriť o osude. No ak je človek strojcom vlastného osudu mal by začínať v bode 0 ako všetci ostatní a jeho príbeh by sa mal žitím rozvinúť. Lenže my sa rodíme do rôznych podmienok a musíme ich znášať. Prideľuje nám teda Boh osud? Pôvodne zaslal Chodec - 26 apríl 2013 : 21:25:59 preco by mal zacinat v bode 0 (co je to za bod?); pises, ze kazdy by mal mat moznost rozvinut svoj "pribeh" na zaklade ktoreho by bol bohom poslany do neba alebo do pekla, ale ak by mal kazdy rovaku vychodiskovu poziciu/podmienky, tak by aj jeho "vysledok" mal byt rovnaky - tak ako ked dostanes v matematike rovnake zadanie, podmienky, vzorec a vstupne hodnoty, tak sa vzdy dopracujes k rovnakemu vysledku
citácia: 4. to posledné je pekná úvaha. Skutočne bytie existuje ako rozmanité. Takže sme zase na začiatku .... prečo 1 život a toľko osudov? Pôvodne zaslal Chodec - 26 apríl 2013 : 21:25:59 ak by som veril v osud, tak by som povedal, ze prave preto, lebo je zivot rozmanity, pretoze existuje zmena na ktoru uzko nadvazuje pojem casu a ten je nevratny |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2013 : 07:35:34
|
Toľko príspevkov ... skúsim odpovedať po poriadku
Pre misojogi
citácia: sv Tomas Akvnisky ma na to odpoved zhruba takuto: Boh dopusta zlo preto , lebo tym umoznuje aby sa dosiahlo este vacsie dobro i ked to ci sa dosiahne zalezi na konkretnych ludoch ako tu vyzvu prijmu ... ja sa zasa spytam opacne : preco chces pre vsetkych rovnaku startovaciu ciaru? Sme rozni a mame aj rozne podmienky pre zivot vonakjsie a aj rozne vnutorne schopnosti, zalezi na nas co s tym spravime .... podla too budeme posudzovani .... ako sme sa postavili voci vyzve ktoru nam dava zivot(a Ten ktory nam ho dal) Pôvodne zaslal misojogi - 26 apríl 2013 : 21:44:36
1. Rozumiem tomu čo povedal Tomáš Akvinský, ale nie je to celkom to na čo sa pýtam. Nepýtam sa prečo dopúšťa zlo. Pýtam sa prečo nám Boh určuje osud VŽDY INÝ, často krát taký na ktorý nie sme vnútorne dostatočne vybavený. Keď sme každý v iných podmienkach, podľa čoho prichádza na konci k súdu. Môj príklad s paprikami je veľmi jednoduchý, aby bol lepší musel by som tam dopísať aj to, že niektoré papriky by zahynuli skôr, ako by priniesli plody. Podľa čoho by som teda vedel či sa oplatí ich zachrániť alebo nie?
2. Ja nechcem pre všetkých rovnakú štartovaciu čiaru. Zaujímam sa a hľadám na to odpoveď. Ak máme 1 život, prečo ho žije každý v tak odlišných podmienkach? Podľa čoho nás Boh súdi? Prečo sa nerodím každý do rovnakého a s rovnakým vybavením, neprežijeme život ktorý by sme si sami utvárali a ktorý potom bude posudzovaný podľa nejakého kritéria - rovnakého pre všetkých?
3. Sme pri narodení duševne rôzny? Netvorí nás Boh dokonalými? Teda rovnakými? Tu skôr s tebou nesúhlasím, lebo by som sa musel hneď sám seba pýtať Je to fér?
4. Dáva nám výzvu život alebo Boh? Ak Boh tak je to osud. Ak je to osud, tak prečo je rôzny a niekedy tak ťažký, že človek nemá šancu ani len 1 voči nemu zabojovať a ukázať čo v ňom je?
Pre liia
Myslela som to tak čo nám zjavil o sebe, o žití podľa desatora. A čo nám dal.
Ostatné sú už len sekundárne veci, ktorých úplnosť poznania môžeme vďaka viere tiež dosiahnuť. Určite je to zaujímavé poznať odpovede na takéto otázky, ale poznáš odpovede na tie dôležitejšie otázky? Nie je takéto filozofovanie mrhaním času na úkor poznania či naozaj žijem tak ako si to praje Boh?
1. Zjavil nám, že proste a bude vám dané. Ja prosím o odpoveď, dostatočne hlbokú a vysvetľujúcu, aby som veril, že je náš Boh spravodlivý. Sama píšeš, že je určite zaujímavé poznať odpoveď na takého otázky. A toto si myslím je dôležitá otázka, aspoň pre mňa a mám potrebu na ňu nájsť odpoveď. Keď pochopím zákon na ktorý sa tu snažím nájsť odpoveď tak potom to nie je mrhaním času, lebo ja a možno aj niekto iný kto si po nás prečíta, alebo aj vy prídeme k zisteniu, ktoré nám ešte viac potvrdí a ukáže aký je náš Boh veľký a múdry. A to je ďalší dôvod pre upevnenie viery, pre prehĺbenie pokory a úcty voči nemu. Keď pochopím ten zákon lepšie, budem lepšie rozumieť ako kráčať po ceste k nemu a moje kroky budú ďaleko pevnejšie a istejšie, pretože budem lepšie rozumieť tomu, čomu sa je nutné vyhnúť.
Pre Guesta
preco by mal zacinat v bode 0 (co je to za bod?); pises, ze kazdy by mal mat moznost rozvinut svoj "pribeh" na zaklade ktoreho by bol bohom poslany do neba alebo do pekla, ale ak by mal kazdy rovaku vychodiskovu poziciu/podmienky, tak by aj jeho "vysledok" mal byt rovnaky - tak ako ked dostanes v matematike rovnake zadanie, podmienky, vzorec a vstupne hodnoty, tak sa vzdy dopracujes k rovnakemu vysledku
1. Vôbec s tebou nesúhlasím, uplatňuješ tu matematiku nesprávnym spôsobom. Bod 0 som tak nazval schválne, možno som ho mal nazvať bodom 1. Lebo 0 je nič a 1 je niečo. A 1 je vždy len 1. Teda počiatočný stav, rovnaký pre všetkých. Ak nevytvoríš pre všetkých tie isté podmienky, podľa čoho zistíš rozdiely? Teraz k tej matematike. Vôbec neplatí, že ak budú mať všetci rovnký začiatok, bude na konci aj ich život mať rovnaký výsledok. Prečo to neplatí? Každy si môže zvoliť každý deň spôsob akým reaguje na realitu okolo seba a to vedie k dôsledkom, ktoré sa skôr či neskôr prejavia a vyvoláva to vlnu ďalších reakcií a dokola dokola. Aj u nás na hodine matematiky sa stalo, že učiteľ dal písomku, zadal príklad. A hádaj čo sa stalo, na ďalšej hodine rozdávala učiteľka jedničky až päťky. A pritom sme mali všetci rovnaký začiatok. Teda nedospeli sme k tomu istému záveru. Potom sama povedala aké kritérium na nás uplatnila. Keď našla iný výsledok ako mal byť, prešla si riešenie príkladu daného človeka, zistila kde sa človek pomýlil a potom v hlave ten príklad dopočitala od tej chyby. Ak už potom po chybe človek počial správne a došiel na základe tohto riešenia k záveru ku ktorému došla aj ona po prepočítaní s tou chybou, nedala mu plný počet bodov, ale o niečo menší. Tí čo mali úplne iné výsledky, ktoré nebolo možné overiť nedostali žiadne body. Na konci to spriemerovala a vyhodnotila. Takže bod 0 alebo 1 neznamená, že všetci budeme mať na konci rovnaké výsledky.
Takže otázka ostáva, prečo 1 život a toľko rôznych osudov?
Oceňujem Vašu snahu, konečne ideme hlbšie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2013 : 09:02:03
|
citácia: ..prečo 1 život a toľko rôznych osudov?
Co myslis pod pojmom osud? 1.) Myslis tym to, ze 1 zivot a tolko vela moznosti - moznosti vybrat si svoj osud? 2.) Alebo tym myslis toto - kazdy mame 1 zivot a kazdy ma iny osud - niekto sa narodi tam, niekto inde? 3.) Alebo tym myslis nieco ine? Ak ano, tak ked chces, napis to, co si myslis ty pod pojmom osud.
Ak tym pojmom osud myslis vetu 2.), tak: Pozri sa na hodnosti svätych anjelov - niekto musel mat taku funkciu, dalsi taku... Pozri sa na zvierata - niekto musel byt psom, niekto mackou... Teraz na ludi - niekto musel byt aj clovekom, a ked sa ludia plodia a mnozia, tak to ma za nasledok nove prirastky do rodin, => niekto sa predsa do tych rodin musel narodit, ked uz doslo k tomu, inak by to nebolo prirodzene - ludia by chceli mat deti, ale deti by sa nerodili - to by bolo neprirodzene, => niekto sa predsa musel narodit tam, a niekto zase inde...
A teraz to, kto sa na ake miesto narodi, urcuje Boh, ak chcu mat manzelia deti, tak po akte ocakavaju dieta, a to dieta im Boh prideli, aby to bolo prirodzene. Ak sa narodi dieta do krestanskej rodiny, Boh je stastny, ale ak sa narodi rodine, ktora je v zlom stave, tak je smutny, ale musi to byt, aby to bolo spravodlive - ked by Boh dopustal, aby sa deti rodili len do krestanskych rodin, bolo by to nespravodlive pre ostatne rodiny.
Vsetko to zlo, co je vo svete, Boh dopusta, a dopusta to preto, aby to bolo spravodlive, dopusta to s velkm smutkom, ale musi to byt - kazdy 1 z nas je zodpovedny nielen za svoj zivot, ale aj za zivoty inych, a ak niekto urobi nieco zle, ten druhy to moze zopakovat a potom to mozu urobit vsetci - a koho to je vina? Je to kvoli hriechom kazdeho jedneho z nas. Ked by neboli napr. homosexuali - tie ich ohavnosti, nemuseli by existovat pohlavne choroby, => kazdy 1 hriech ma svoje nasledky - aby to bolo spravodlive. A tak dalej.
A Boh je aj milosrdny - v skutocnosti si tych nasledkov zasluzime viac, ale z Bozej milosti ich mame menej, a odvdacenie? - Neustale staznosti adresovane Bohu... Namiesto tych volani o spravodlivost by sme mali volat o milosti a dakovat Bohu za vsetko, dokonca aj za to, co urobil zo svojej spravodlivosti, lebo existuju take situacie, v ktorych ked by Boh nebol spravodlivy, ten clovek by bol v este horsich problemoch, v akych je teraz... a vdaka za to vsetko? Vycitky ludi k Bohu.
Co uz. Ale Boh caka do poslednej chvile - na ospravedlnenie a olutovanie toho vsetkeho, na zmenu - byt na Bozej strane, na strane lasky k Bohu a k druhym. A bez modlitby sa to neda. Modlitba moze mat rozne formy.
A na zaver:
citácia: Že ty sa ma snažíš nahnevať však?
Nesnazim sa ta nahnevat, len som sa snazil ta usmernit, aby si isiel dobrym smerom podla Boha z lasky k Nemu. Myslenie ma 2 formy - bud zmyslanie proti Bohu alebo zmyslanie s Bohom, cize byt na Bozej strane z lasky k Nemu. Ak sa niekto pyta, je to v poriadku, ale akonahle za tym zacne byt nieco viac - nejake vycitky alebo nejake napadanie, uz sa to pomaly, ale isto zacne menit na zmyslanie proti Bohu, a to je velmi nebezpecne, => treba si na to s Bozou pomocou davat pozor. Je to dolezite. Len tolko som chcel napisat. Dufam, ze som vas tymto prispevkom nenahneval. A ak by som vas nahodou tymto prispevkom nahneval, tak by to znamenalo len jedine:
citácia: diskutovanie s nim je stratou casu a energie
v takomto pripade by bolo lepsie, ked by som prestal pisat do tejto temy, co by som aj urobil, ak by ste ma o to poziadali. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 apríl 2013 : 10:07:19
|
no nic... tato tema je pre mna nestravitelna - tazko rozumne diskutovat o niecom co uplne odporuje tomu co pozorujeme |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 apríl 2013 : 07:19:32
|
citácia: no nic... tato tema je pre mna nestravitelna - tazko rozumne diskutovat o niecom co uplne odporuje tomu co pozorujeme Pôvodne zaslal guest636 - 27 apríl 2013 : 10:07:19
Ďakujem ti teda za tvoje príspevky i keď nerozumiem čomu si čo odporuje. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 apríl 2013 : 07:36:55
|
skus preformulovat svoju otazku mozno lahsie najdes odpoved
niekedy odpoved clovek nenachadza len preto ze si zle naformuloval svoju otazku |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 apríl 2013 : 08:04:00
|
citácia: Ak tym pojmom osud myslis vetu 2.), tak:Pozri sa na hodnosti svätych anjelov - niekto musel mat taku funkciu, dalsi taku... Pozri sa na zvierata - niekto musel byt psom, niekto mackou... A teraz to, kto sa na ake miesto narodi, urcuje Boh, ak chcu mat manzelia deti, tak po akte ocakavaju dieta, a to dieta im Boh prideli, aby to bolo prirodzene. Ak sa narodi dieta do krestanskej rodiny, Boh je stastny, ale ak sa narodi rodine, ktora je v zlom stave, tak je smutny, ale musi to byt, aby to bolo spravodlive - ked by Boh dopustal, aby sa deti rodili len do krestanskych rodin, bolo by to nespravodlive pre ostatne rodiny. Nesnazim sa ta nahnevat, len som sa snazil ta usmernit, aby si isiel dobrym smerom podla Boha z lasky k Nemu. Myslenie ma 2 formy - bud zmyslanie proti Bohu alebo zmyslanie s Bohom, cize byt na Bozej strane z lasky k Nemu. Dufam, ze som vas tymto prispevkom nenahneval. ste ma o to poziadali. Pôvodne zaslal sinceretly - 27 apríl 2013 : 09:02:03
1. Je jasné, že tu máme čo dočinenia s osudom. Tým, ktorý nám vyberá Boh a tým, ktorý si tvoríme sami.
2. O anjeloch tu nediskutuj, miešaš hrušky s jablkami. Porovnávaš neporovnateľné.
3. Pes je vždy psom, mačka mačkou. Zviera si nemôže vyberať kým sa stane. Zviera sa nemôže narodiť v inej forme akú ma jeho druh.
4. Kto sa kam narodí určuje Boh tak prečo sa narodí dieťa (niekoľko detí) do sociálne slabšej rodiny, kde o Bohu ani nechyrovali a rodiny aj silno kresťanské niekedy nemôžu a ani nemajú dieťa? Čo taká India a vysoký počet narodených detí? Kde je spravodlivosť? Prečo takto?
5. Ani si ma nenahneval, ani neusmernil. Ja som ťa usmernil ... a vyzval argumentovať na báze rozumnosti.
6. Myslenie nemá 2 formy ... má ich určite viacej. Materialistické myslenie, idealistické myslenie, realizmus, racionalizmus atď. a v každom z týchto myslení sa môže rozhodnúť premýšľať o rôznych myšlienkach. Kam radíš myslenie o Bohu ktoré sa tu snažíme rozvíjať?
7. Opakujem nenahneval.
8. Požiadal som explicitne o diskusiu všetkých, nikoho som nevyhnal ani nevyženiem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|