|
Odoslaný - 07 máj 2005 : 11:37:19
|
Co sa tyka II.WW nic nie je take ako nam to bolo posuvane... Tak napr. Rusi sa nebranili spolu s Nameckom napadnut Polsko a tiez nie je tajomstvo, ze Stalin chystal vojnu tak isto ako Hitler. A co sa tyka Francuzska a Anglicka - urcite ti hovori nieco pojem "divna" vojna a tiez vies ako nereagovali (ani politicky, ked to este stacilo, bolo im to jednoducho pohodlnejsie) na porynie. Takze aj II sv. vojna bola iba vysledok toho, ze sa ignorovali zakladne principy a samozrejme porusovali prikazania (napr. reparacie pre Francuzov boli vyslovenym okradanim Nemecka, takze ani jedna strana to nemyslela spravodlivo, kazdy sa snazil urvat co najviac). Nejdem nikoho obhajovat, ale chyba bolo tam aj tam a keby sa ludia spravali podla prikazani, tak by to vyzeralo inak a myslis ze postoj, sak oni ich porusuju, tak aj my musime, to urcie nenapravi. Apropo, tie skazky o teroristoch si tu vymyslal ty. Ide mi len o to poukazat, ze mnohe veci su v skutocnosti ine, ako vyzeraju, resp. ako sa nam ich niekto snazi podsunut. Preto aj trest smrti, nakolko moze byt (a zarucene aj bude)zneuzity, resp. moze dojst aj k omylu, by mal byt zakazany. Ved keby uz len jeden clovek bol nesravodlivo odsudeny, tak to ma zmysel zakazat... alebo myslis, ze obetovat par nevinnych je z pohladu krestanstva normalne a podobny problem je aj so zabitim... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 máj 2005 : 12:03:17
|
Co sa tyka II.WW nic nie je take ako nam to bolo posuvane... Velmi spravne: Prave pristupom pomsty sa zlo znasobovalo, nabalovalo a vratilo a ako bumerang vsetkym.
Iste vies, co je to vendeta. Uvediem priklad na akom funguje: Dvaja typci bojuju o nejaku zensku a dojde k tomu, ze jeden zabije druheo. Brat zabiteho spravi pomstu, potom brat toho druheho zabiteho spravi vendeu, nakoniec sa vytvoria dva klany a vendeta pohlti celu spolocnost.
Apropo, tie skazky o teroristoch si tu vymyslal ty. Suhlas, s terroristami, ako i detmi a zenou prisiel semkaj Vlkodlak (aby posobil emotivne a tym manipuloval).
Co su to tie 'skazky'? Najprv som si myslel, ze je to preklep.
Ide mi len o to poukazat, ze mnohe veci su v skutocnosti ine, ako vyzeraju, resp. ako sa nam ich niekto snazi podsunut. Velmi spravne. Zdanie klame. Nie je vsetko zlato, co sa blysti, moze to byt aj zazltnuty staniol s rozjladajucim sa tukom z vyprazaneho rezna, co bol v nom dakedy ulozeny pre transport v autobuse so skolskym zajazdom volne pohodeny popri ceste.
Preto aj trest smrti, nakolko moze byt (a zarucene aj bude)zneuzity, resp. moze dojst aj k omylu, by mal byt zakazany. Nielen preto: hlavnym dovodom je, ze sa vyvolava zdanie, ze sa jedna o 'spravodlivy trest'. Toto je podstat problemu a jeho jadro. Trest smrti nemoze byt trestom, lebo trest je opatrenie smerujuce k: • naprave vinnika, • zmierneniu (ci odstraneniu) skody, • ochrane spolocnosti.
Trets smrti je len podvodne a klamne oznacenie pre pomstu. Pomstu zarucenu spolocnostou.
Keby si bol u Adama dost dlho, zistil by si ako vnimaju trest este dnesni ludia (co su vsak skor zvermi). Parafrazujem Zdena: "Ked mi niekto ublizi, napriklad pripravenim ma o niekoho, koho mam rad, tak chcem, aby trpel rovnako ako ja. Chcem sa pomstit. Tak si ziadam toto pravo od spolocnosti a ta mi ho do urcitej miery garantuje."
Ved keby uz len jeden clovek bol nesravodlivo odsudeny, tak to ma zmysel zakazat... Tato otazka je v tejto problematike az sekundarna.
Na tuto temu bol velmi zaujimavy film, nasli brutalne zavrazdenu zenu. Chytili recidivistu, ktory sa predtym dopustal nasilnych zlocinov (za ktore ho nechytili a ani ho z nich nepodozrievali). Ale tento konkretny nespachal.
Odsudili ho na smrt aj popravili.
Otazka na zamyslenie: Bol ten trest spravodlivy? Poznamka: Trest bol vykonany za nieco, co nespachal, aj ked spachal ine nasilne zlociny. Odpoved GMK: Nie, ten trest bol nespravodlivy, jednalo sa o pomstu pozostalych tej zeny.
alebo myslis, ze obetovat par nevinnych je z pohladu krestanstva normalne? Je jedno prislovie: Ked sa rube les, lietaju triesky. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 máj 2005 : 18:13:11
|
GMK, skazka je slovo prevzate z rustiny a nechapem tvoj zlozvyk stale komentovat niekoho a nieco, ci suhlasis, alebo nesuhlasis, jednoducho to okomentujes. Nemyslis, ze moj prispevok (a nielen moj, ze) by clovek pochopil aj bez tvojho komentara? (komentar je fajn, ale tvoje pitvajuce komentare su potrhane jek byvaly ZSSR) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 máj 2005 : 18:33:19
|
quote: Pôvodne poslal Lajos
GMK, skazka je slovo prevzate z rustiny a nechapem tvoj zlozvyk stale komentovat niekoho a nieco, ci suhlasis, alebo nesuhlasis, jednoducho to okomentujes. Nemyslis, ze moj prispevok (a nielen moj, ze) by clovek pochopil aj bez tvojho komentara? (komentar je fajn, ale tvoje pitvajuce komentare su potrhane jek byvaly ZSSR)
Ja tvoj prispevok nekomentujem, len rozsirujem, upresnujem a zvyraznujem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 máj 2005 : 18:36:22
|
daujem, a je to nutne, potrebne alebo ziaduce? Co tak sa spytat jeho autora |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 máj 2005 : 23:09:10
|
Dakujem, a je to nutne, potrebne alebo ziaduce? Nemas za co a je to nutne, potrebne a ziaduce.
Co tak sa spytat jeho autora? Neviem. Co sa ho mam spytat? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 09:14:21
|
Lajoš, ale teraz tu nerozoberáme príčiny a politické súvislosti okolo WWII. Bavíme sa tvojom absolútnom "nezabiješ". Tak teda ako ? Mali Rusi strieľať do Nemcov, keď na nich zautočili, či nemali ? Hrešili či neheršili ? Neuvažuj o hriechu ako o kolektívnej vine. Zober si toho prostého vojačika, s puškou ktorý sa postavil tvárou k nepriateľovi. |
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 09:42:23
|
Zober si toho prostého vojačika, s puškou ktorý sa postavil tvárou k nepriateľovi.
Podla zakona Kristovho strielat nemal.
Podla svetskeho zakona a podla zakona prirody strielat mal. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 12:48:27
|
GMK, nebol to Kristov zákon. Prikázanie nezabiješ doniesol Mojžiš ešte v Starom zákone. Lenže aj zo Starého zákona je známe, že samotní židia toto nedodržiavali a viedli vojenské výpravy, počas ktorých vraždili svojich nepriateľov a hlásali to ako vôľu Božiu.
Aj sám Kristus je rovnako rozporuplný - na jednej strane hlása, aby sa ľudia milovali navzájom, na strane druhej bičom vyháňa kupcov z chrámu, čo je dozaista prejav jeho lásky k nim.
Čo nám teda z toho vyplýva? Podľa Biblie môžu národy viesť vojny, lebo ak aj je niekde v nej napísané, že nemôžu, vzápätí na inom mieste si môžeme prečítať, že vlastne môžu a keďže miliarda ľudí na zemi sú kresťania, riadiaci sa Bibliou, nie je vôbec čudné, že v kresťanskej Európe vznikli dve svetové vojny. |
Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 13:24:13
|
GMK, nebol to Kristov zákon. Prikázanie nezabiješ doniesol Mojžiš ešte v Starom zákone. Ale bol. Kristov zakon je "nezabijes". Ze ho priniesol uz Mojzis je druha vec.
Lenže aj zo Starého zákona je známe, že samotní židia toto nedodržiavali a viedli vojenské výpravy, počas ktorých vraždili svojich nepriateľov a hlásali to ako vôľu Božiu. Ano. Jedno mozne vysvetlenie GMK uz priniesol.
Aj sám Kristus je rovnako rozporuplný - na jednej strane hlása, aby sa ľudia milovali navzájom, na strane druhej bičom vyháňa kupcov z chrámu, čo je dozaista prejav jeho lásky k nim. Pri vyhanani z chramu ide o prejav lasky k Bohu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 18:47:55
|
quote: Mali Rusi strieľať do Nemcov, keď na nich zautočili, či nemali ? Hrešili či neheršili ? Neuvažuj o hriechu ako o kolektívnej vine. Zober si toho prostého vojačika, s puškou ktorý sa postavil tvárou k nepriateľovi.
Sak to sa pytam, ked vsetci porusuju, mam aj ja |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 19:56:03
|
quote: Pôvodne poslal Morphee
GMK, nebol to Kristov zákon. Prikázanie nezabiješ doniesol Mojžiš ešte v Starom zákone. Lenže aj zo Starého zákona je známe, že samotní židia toto nedodržiavali a viedli vojenské výpravy, počas ktorých vraždili svojich nepriateľov a hlásali to ako vôľu Božiu.
Aj sám Kristus je rovnako rozporuplný - na jednej strane hlása, aby sa ľudia milovali navzájom, na strane druhej bičom vyháňa kupcov z chrámu, čo je dozaista prejav jeho lásky k nim.
Čo nám teda z toho vyplýva? Podľa Biblie môžu národy viesť vojny, lebo ak aj je niekde v nej napísané, že nemôžu, vzápätí na inom mieste si môžeme prečítať, že vlastne môžu a keďže miliarda ľudí na zemi sú kresťania, riadiaci sa Bibliou, nie je vôbec čudné, že v kresťanskej Európe vznikli dve svetové vojny.
no zbohom uz aj tu si ? |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 21:06:04
|
Lajoš: Sak to sa pytam, ked vsetci porusuju, mam aj ja
Morphee: Používaj vlastnú hlavu. Keď ruskí vojaci skočia do studne, skočíš za nimi? Ak máš zdravý rozum, nevstúpiš do armády a teda sa nevystavýš riziku, že by si musel voliť medzi smrťou svojou a životom tvojho nepriateľa, alebo smrťou svojho nepriateľa a svojim životom. |
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 21:45:31
|
Amerika1: no zbohom uz aj tu si ?
Morphee: Ste veľmi vtipný, pan americký. Bola som tu skôr než vy. Takže aké "už si aj tu?". Mimochodom, kde máte svoje dvojča Olivera I.? |
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 23:23:59
|
Morphee: Používaj vlastnú hlavu. Keď ruskí vojaci skočia do studne, skočíš za nimi? Ak máš zdravý rozum, nevstúpiš do armády a teda sa nevystavýš riziku, že by si musel voliť medzi smrťou svojou a životom tvojho nepriateľa, alebo smrťou svojho nepriateľa a svojim životom. To mas teda pravdu. A zaroven si nahrala a pripravila podu pre to, co GMK teraz povie.
Problem prikladu Lajosovho vsak tkvie v tom, ze ruski vojaci na vyber moc nemali: smrt alebo zabijat (videla si film Stalingrad, ci Nepriatel pred branami?).
Kedze vsak ten, co chce manipulovat s ludmi takymto sposobom nema dostatok prostriedkov, aby to dosiahol (a kvoli pohodlnosti a efektivnosti) je dobrejsie zabezpecit, aby clovek chcel. Ako to dosiahnes? Tak, ze ho presvedcis, ze je to dobre. A to sa da jedine tak, ze propagandisticky vytvoris alternativny moralny system, ktory podporis roznymi emotivnymi prvkami: vlastenectvo, narodna a vojenska hrdost a cest. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2005 : 23:25:23
|
Amerika1: no zbohom uz aj tu si ?
Morphee: Ste veľmi vtipný, pan americký. Bola som tu skôr než vy. Takže aké "už si aj tu?". Mimochodom, kde máte svoje dvojča Olivera I.?
GMK sa z Morphee tesi, ze je tu.
FYI: Morphee je katolicka (podla vlastneho niekdajsieho vyjadrenia). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 máj 2005 : 07:10:52
|
GMK: Kedze vsak ten, co chce manipulovat s ludmi takymto sposobom nema dostatok prostriedkov, aby to dosiahol (a kvoli pohodlnosti a efektivnosti) je dobrejsie zabezpecit, aby clovek chcel. Ako to dosiahnes? Tak, ze ho presvedcis, ze je to dobre. A to sa da jedine tak, ze propagandisticky vytvoris alternativny moralny system, ktory podporis roznymi emotivnymi prvkami: vlastenectvo, narodna a vojenska hrdost a cest.
Morphee: Áno to je pravda. V druhej svetovej vojne bolo ťažké zostať mimo (veľký tlak spoločnosti na jedincov, ktorý nemali chuť zabíjať nepriateľov národa). Tam sa rozhodovalo podľa svetského práva (ak nerátame Vatikán a Piusa, ktorý dokazoval niečo nenormálne) - oko za oko, zub za zub. Dnes je to však oveľa jednoduchšie. Vieme (aspoň ja viem), čo je a čo nie je správne. Vojna nikdy nie je správna, nech by propaganda hovorila hocičo, a to preto, lebo je vždy nespravodlivá (t.j. popri zločncoch, kvôli ktorým vojna vznikne trpia hlavne nevinní ľudia). A preto ja nikdy nebudem podporovať žiadnu vojnu. Iba ak vojnu, ktorú opísal Remarque v Na západe nič nové: politici znepriatelených štátov sa stretnú na bojisku v trenkách a za povzbudzovania svojho národa sa medzi sebou pobijú. Kto vyhrá, ten bude víťazom vojny. |
|
|
|
|
Odoslaný - 09 máj 2005 : 08:09:14
|
Skutočnosť však nikdy nieje tak romantická ako si tu modelujeme. Ľudia boli neraz konfrontovaní s útočníkom, ktorý nielenže chcel obmedziť ich slobodu, lež ich ohrozoval priamo na živote. Maslím, že príkdal druhej svetovej vojny je dobrý. Nemci mali v pláne vyhladiť celé národy, s niektorými začali, niektoré boli iba v pláne. Ja si zasa myslím, že bolo povinnosťou brániť spoločné hodnoty, rodiny, životy. Tam pre pacifizmus miesta nebolo. Pocit zodpovednosti, aj za svojích blízkych jednoducho zaväzoval na ozbrojený odpor. Možnosť voľby v takýchto situáciach neexistuje. |
|
|
|
Odoslaný - 09 máj 2005 : 09:45:51
|
Skutočnosť však nikdy nieje tak romantická ako si tu modelujeme. Nie je. Realita je kruta.
To vsak nic nemeni na veci, ze podla zakoa Kristovho nemas zabijat a nemas sa zucastnovat vojny, lebo sa spravas podla pravidla pomsty a rozmnozujes (multiplikacnym efektom - nelinearne) utrpenie.
Ľudia boli neraz konfrontovaní s útočníkom, ktorý nielenže chcel obmedziť ich slobodu, lež ich ohrozoval priamo na živote. Maslím, že príkdal druhej svetovej vojny je dobrý. Nemci mali v pláne vyhladiť celé národy, s niektorými začali, niektoré boli iba v pláne. Pripad je to dobry, lebo prave na nom sa da ilustrovat vsetko, co hovori Morphee a GMK.
Rusko bolo rovnaky agresor ako Nemecko, malo len tu smolu, ze Nemci ho zacali nicit skorej ako oni Nemcov.
Ja si zasa myslím, že bolo povinnosťou brániť spoločné hodnoty, rodiny, životy. A ze kto je naivny idealisticky romantik. Vo vojne neslo o ziadne idealy, o ziadne hodnoty, o ne islo az po vojne. 2SV bola o zaujmoch vladnucich elit velmoci. Tym islo len o vlastne zaujmy, kaslali na hodnoty, tvoj zivot a tvoju rodinu. Prave preto je vojna brutalny vybuch *****zmu.
Zabudni na spravodlivu vojnu. Tym si len niektori vojaci ospravedlnovali svoju ucast vo vojne a v zabijani.
Pocit zodpovednosti, aj za svojích blízkych jednoducho zaväzoval na ozbrojený odpor. Ja viem, ze takto si chces ospravedlnit svoju vinu, z hladiska krestanstva vsak neobstoji.
Možnosť voľby v takýchto situáciach neexistuje. Vzdy existuje volba. Ochota volit vsak nie nutne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 máj 2005 : 11:15:29
|
GMK: Vzdy existuje volba. Ochota volit vsak nie nutne.
Morphee: Aktuálny a ešte zatiaľ žijúci príklad z druhej svetovej vojny - Ratzinger. Radšej než by mal ostreľovať spojenecké lietadlá, dezertoval. Vo vojne ani raz nevystrelil. Stalin aj Hitler dezertérov strieľali. Považovalo sa to za zradu národa. Je v tomto momente absulútne jedno, na ktorej strane Ratzinger bojoval. Dôležité je, že postavil hodnoty, ktoré vyznával, nad hodnoty, ktoré sa mu snažili vnútiť. Propaganda ľudí ako on označovala za zbabelcov, no mne je jasné, že vzoprieť sa tlaku väčšiny a napriek hrozbe fyzickej likvidácie nevzdať sa svojho presvedčenia, o ktorom si človek myslí, že je správne, si vyžaduje oveľa viac odvahy, než vziať zbraň a pochodovať spolu s ostatnými. Ratzinger nechcel porušiť 5. Božie prikázanie, lebo to nepovažoval za správne a tak ho ani neporušil, hoci bola vojna. |
|
|
|
|
Odoslaný - 09 máj 2005 : 14:50:13
|
Nozaj nejde o to na ktorej strane kto bojuje, pretoze na oboch stranach sa zabija s rovnakou nenavistou. Kto ma o vojne nejake idealisticke predstavy je dost mimo. Preto sa este raz pytam, ci ked vsetci zabijaju (na oboch stranach), mam sa spolahnut na "spolocnu vinu" a zabijat tiez. Prosim hlavne teba amerika, ziadne skazky, iba nejaku logicku odpoved. Napr. Kristus mal ako syn Bozi obrovsku moc, a ked ho mucili, ked vedel ze On ma pravdu a pravo je na jeho strane, tak sa obetoval a este prosil o tych, ktori ho zabijali, aby im to nebolo ratane... tak ako teda. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 máj 2005 : 21:29:35
|
ake skazky Lajos to vy tu prezentujete nenormalny pacifizmuz Co to ma spolocne s krestanstvom neviem . Na take vyplody skoda slov |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 09 máj 2005 : 21:33:53
|
GMK: Vzdy existuje volba. Ochota volit vsak nie nutne.
Morphee: Aktuálny a ešte zatiaľ žijúci príklad z druhej svetovej vojny - Ratzinger. Radšej než by mal ostreľovať spojenecké lietadlá, dezertoval. Vo vojne ani raz nevystrelil. Stalin aj Hitler dezertérov strieľali. Považovalo sa to za zradu národa. Je v tomto momente absulútne jedno, na ktorej strane Ratzinger bojoval. Dôležité je, že postavil hodnoty, ktoré vyznával, nad hodnoty, ktoré sa mu snažili vnútiť. Propaganda ľudí ako on označovala za zbabelcov, no mne je jasné, že vzoprieť sa tlaku väčšiny a napriek hrozbe fyzickej likvidácie nevzdať sa svojho presvedčenia, o ktorom si človek myslí, že je správne, si vyžaduje oveľa viac odvahy, než vziať zbraň a pochodovať spolu s ostatnými. Ratzinger nechcel porušiť 5. Božie prikázanie, lebo to nepovažoval za správne a tak ho ani neporušil, hoci bola vojna.
Jasne to je velke hrdinstvo . Naco branit civilne obyvatelstvo pred spojeneckym bombardovanim .A ked spojenecke lietadla zbombardovali Drazdany , tak to bolo este vacsie A najvacsie bolo Hirosima Slava vitazom ! |
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2005 : 07:17:45
|
No to je sice pekne ze pritvrdzujes amerika, ale stale ziadna slusna odpovad na poju otazku, a preto ju zopakujem: "Preto sa este raz pytam, ci ked vsetci zabijaju (na oboch stranach), mam sa spolahnut na "spolocnu vinu" a zabijat tiez. Napr. Kristus mal ako syn Bozi obrovsku moc, a ked ho mucili, ked vedel ze On ma pravdu a pravo je na jeho strane, tak sa obetoval a este prosil o tych, ktori ho zabijali, aby im to nebolo ratane... tak ako teda." |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 máj 2005 : 12:24:58
|
ako jednotlivec mas nastavit druhu tvar Ale ako krestan ju nesmies nastavit vtedy ak ide o prava ineho . Preto Cirkev vzdy branila prava slabych proti mocnym pokial to bolo v sulade s urcitymi principmi , ale aj preto bola vzdy proti revolzuciam a nasilnym prevratom . Ale aj pravo na obranu , a pravo pouzit zbran na odrazenie utocnika Cirkev vzdy priznavala , a dokonca povazovala za pravo . Preto na cele krestanskej aliancie proti Turkom stal sam papez . Asi tolko . |
|
|
|
|
|
|