Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Godelov dôkaz Boha |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 23:08:51
|
Takže k téme. Ak tomu dobre rozumiem, tak Godel sa snažil odstrániť, problém, ktorý má ontologický dôkaz. Je to presne tá slabina, ktorú napadol hneď Gaunilo, aj Tomáš Akvinský a samozrejme vo veľkom štýle Kant. Godel odstránil ten problém, že oponentov nenapadajú hlúposti ako rozprávkový ostrov či 100 toliarov. Išiel presne na koreň veci a snaží sa ukázať odlišnosť pojmu Boha od všetkých iných pojmov. Mne osobne, keď si skombinujem Tomášove cesty a Ontologický dôkaz, tak mi to stačí. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 10:11:57
|
Avsak proti Tomasovym cestam mate vyhrady, tak ako ich mozete pouzit do "skombinovania"?
V podani od Pecku:
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 11:41:11
|
guest citácia: napr len rimskokatolickych cirkvi je 23; 1 zapadna a 22 vychodnych
Avsak rimskokatolicka cirkev je len jedna, v tom zmysle, ze vsetky tie vychodne cirkvi, ktore patria k nam, vyznavaju to iste ucenie a uznavaju papeza. Kym protestantskych spolocenstiev je okolo 30 000 a stale pribudaju, a kazda sa lisi ucenim, niektore aj v kardinalnych otazkach, napr. krstu, ci Eucharistie,atd. A to je zasadny rozdiel medzi katolickou cirkvou a protestantmi. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 11:53:17
|
radar- áno, tak je, nechcel som už na to odpovedať, lebo je to jasné, že to prirovnanie nie je správne
Rarach- tak Tomáš či Aristoteles dokážu existenciu Niekoho, ale jasné nie je jedine to či to je Alah, či Šiva či kto. Ale je tam istota, že Niekto tam je. Takže keď aj potom idem k ontologickému dôkazu, tak už neriešim tú odlišnosť bytie Prvého Hýbateľa od čohokoľvek (aj od toho bájneho ostrova), ale už mi je jasné že To nad čo nie je možné myslieť nič väčšie sa nehodí ani na bájny ostrov ani na 100 toliarov. Godel to vlastne akoby spojil, lebo on sa hneď vrhol na božskú entitu a vydelil ju od iného. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 13:12:04
|
Rarach- tak Tomáš či Aristoteles dokážu existenciu Niekoho, ale jasné nie je jedine to či to je Alah, či Šiva či kto. Ale je tam istota, že Niekto tam je
Aristoteles nemohol dokazat Boha Jezisa Krista , lebo nemal Zjavenie Dokazoval na zaklade prirodzeneho rozumu Tomas ho dokazal , lebo zjavenie mal Aristotelovse dokazy vychadzajuce z prirodzeneho rozumu zasadil do Zjavenia Napriklad dokazy, preco su v Bohu tri osoby a preco nemozu byt styri, alebo dve, alebo jedna Alebo tomu treba rozumiet ako latentny utok na tomizmus?
|
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 13:15:20
|
amen tma, do témy prenikol satanov dym... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 13:15:45
|
hlupak vzdy odpovie ako hlupak Iba totalne zmagoreny obcesista dokaze tvrdit, ze najvacsi krestanky myslitel nedokazoval existenciu Boha Jezisa Krista por Ef 1,17 |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 14:54:43
|
citácia: citácia: giggi posledný krát, ak nebudete trvať na tajomstve termínov ako zlo, utrpenie, tak nahráte zas bohu filozofov,lebo ich základný trik je v tom, že práve s týmito termínmi operujú ako jasne logickými, potom im pasujú do tých ich pripečených (zjednodušených) algoritmov. tak bacha na vec a nerobte medvediu službu tam kde nie je potrebná, a inak samozrejme to čo píše guest vyššie je pravda. (ohľadne dôkazov Tomáša) tak ok, dávajte všade jasné- JA SI MYSLÍM... nech je jasné že sa jedná o vaše názory. Pôvodne zaslal mino - 16 október 2012 : 08:56:02 Pozrite, ja nie som filozof a nezamýšľam sa nad tajomstvami zla a utrpenia. Ale čítala som o Edite Steinovej a ju práve filozofia priviedla k viere. A nebola jediná. Preto si myslím, že je možné filozoficky dokázať existenciu Boha. A ona to aj vysvetlila, len tomu vôbec nerozumiem. Pôvodne zaslal giggi - 16 október 2012 : 09:43:54
študovala som filozofiu 5 rokov a k ničomu takému sme sa nedopracovali... ale áno našli sa aj takí špekulanti čo filozoficky dokazovali aj pegasa.. |
Počet príspevkov: 448 ~
Člen od: 09 jún 2012 ~
Posledná návšteva: 08 október 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 16:11:24
|
tu je dost dobra argumentacia o akvinskeho dokazoch, je potrebne mat aspon matnu predstavu o fyzike, napr co je to horenie, newtonove pohybove zakony, intercialne a neinercialne suradnicove sustavy...
http://adam.humanisti.sk/?p=67#prvy |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 16:14:39
|
zaujímavé, máme tu Godela a stále sa tu ťahá Akvinský, mne osobne stačí, jeho kritiku poznám, ale stále tu nevidím niečo proti Godelovi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 16:16:49
|
citácia: Avsak rimskokatolicka cirkev je len jedna, v tom zmysle, ze vsetky tie vychodne cirkvi, ktore patria k nam, vyznavaju to iste ucenie a uznavaju papeza. Kym protestantskych spolocenstiev je okolo 30 000 a stale pribudaju, a kazda sa lisi ucenim, niektore aj v kardinalnych otazkach, napr. krstu, ci Eucharistie,atd. A to je zasadny rozdiel medzi katolickou cirkvou a protestantmi. Pôvodne zaslal radar - 17 október 2012 : 11:41:11
viem o tom
to nic nemeni na veci, ze krestanskych cirkvi je nespocetne vela, ovela viac ako "roznych ateizmov" ktore spominal mino |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 16:49:55
|
citácia: zaujímavé, máme tu Godela a stále sa tu ťahá Akvinský, mne osobne stačí, jeho kritiku poznám, ale stále tu nevidím niečo proti Godelovi. Pôvodne zaslal mino - 17 október 2012 : 16:14:39
godelov dokaz nehovori nic o počte "bozskych existencii", pomocou jeho dokazu je mozne dojst aj k viacerym bohom
godel nedefinoval co je to "bozska existencia" jedine povedal, ze je to existencia, ktora ma iba "pozitivne" vlastnosti (a mnohe vlastnosti, ktore si pripisovane bohu su navzajom nekompatibilne)
takisto neexistuje ziaden logicky mechanizmus, ktory by stotoznil danu "bozsku existenciu" s krestanskym bohom |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 17:30:09
|
citácia: to nic nemeni na veci, ze krestanskych cirkvi je nespocetne vela, ovela viac ako "roznych ateizmov" ktore spominal mino Katolicka cirkev je len jedna, protestantske cirkvi ma nezaujimaju a co sa tyka ateistov, mne osobne sa zda, aspon podla mojich skusenosti,ze skoro kazdy ateista akoby vyznaval iny ateizmus, podla toho, ako to unho vzniklo. A ked sa s ateistami clovek zacne hlbsie rozpravat, vacsinou su za tym polopravdy a klamstva o Bohu a cirkvi, ci nejake konkretne skusenosti s knazmi. Alebo potom je tam nejaka nerest a typ povahy, ktora si mysli, ze ked zvoli ateizmus bude v klude a svedomie ho nebude trapit.Alebo nespracovanie utrpenia. Alebo su aj moralni ateisti, ale boja sa obratit a pri vedeckych debatach uhnu, ak podvedome pocitia, ze by to smerovalo k Bohu a to som vymenovala naozaj iba niekolko typov ateistov.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 17:38:33
|
citácia: citácia: to nic nemeni na veci, ze krestanskych cirkvi je nespocetne vela, ovela viac ako "roznych ateizmov" ktore spominal mino Katolicka cirkev je len jedna, protestantske cirkvi ma nezaujimaju a co sa tyka ateistov, mne osobne sa zda, aspon podla mojich skusenosti,ze skoro kazdy ateista akoby vyznaval iny ateizmus, podla toho, ako to unho vzniklo. A ked sa s ateistami clovek zacne hlbsie rozpravat, vacsinou su za tym polopravdy a klamstva o Bohu a cirkvi, ci nejake konkretne skusenosti s knazmi. Alebo potom je tam nejaka nerest a typ povahy, ktora si mysli, ze ked zvoli ateizmus bude v klude a svedomie ho nebude trapit.Alebo nespracovanie utrpenia. Alebo su aj moralni ateisti, ale boja sa obratit a pri vedeckych debatach uhnu, ak podvedome pocitia, ze by to smerovalo k Bohu a to som vymenovala naozaj iba niekolko typov ateistov. Pôvodne zaslal radar - 17 október 2012 : 17:30:09
radar ateista je človek ktorý neverí v boha. bodka. nemôžeš ich deliť na ateistov čo majú radi paradajky, ateistov čo radi surfujú a ateistov ktorí sedia v base |
Počet príspevkov: 448 ~
Člen od: 09 jún 2012 ~
Posledná návšteva: 08 október 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 17:46:40
|
citácia: radar ateista je človek ktorý neverí v boha. bodka. nemôžeš ich deliť na ateistov čo majú radi paradajky, ateistov čo radi surfujú a ateistov ktorí sedia v base samozrejme,ze nie, clovek sa nestane ateistom preto,lebo ma rad paradajky, ci rad surfuje, atd. ja rozoberam uplne iny typ motivov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 17:58:15
|
citácia: citácia: zaujímavé, máme tu Godela a stále sa tu ťahá Akvinský, mne osobne stačí, jeho kritiku poznám, ale stále tu nevidím niečo proti Godelovi. Pôvodne zaslal mino - 17 október 2012 : 16:14:39 godelov dokaz nehovori nic o počte "bozskych existencii", pomocou jeho dokazu je mozne dojst aj k viacerym bohom godel nedefinoval co je to "bozska existencia" jedine povedal, ze je to existencia, ktora ma iba "pozitivne" vlastnosti (a mnohe vlastnosti, ktore si pripisovane bohu su navzajom nekompatibilne) takisto neexistuje ziaden logicky mechanizmus, ktory by stotoznil danu "bozsku existenciu" s krestanskym bohom Pôvodne zaslal guest636 - 17 október 2012 : 16:49:55
na toto je škoda odpovedať, kto tvrdí, že Godel dokázal existenciu kresťanského Boha, lba ten boh filozofov zrejme nijaký dôkaz nepotrebuje, keďže je to ich konštrukt, aby si mohli "dokázať" akí sú "logickí". To by ma inak zaujímalo- ako vtip- kto rozhodol ktoré vlastnosti sú nekompatibilné (ak sú to náhodou určití´"filozofi" a dokázali to na tom svojom "bohu" vtip bude o to vtipnejší) ?A za to povšimnutie si evidentnej veci s mnohými bohmi to beriem, však nakoniec aj dôkaz tak stojí- existuje aspoň jedna...(môže byť aj viac) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 19:44:18
|
citácia: To by ma inak zaujímalo- ako vtip- kto rozhodol ktoré vlastnosti sú nekompatibilné (ak sú to náhodou určití´"filozofi" a dokázali to na tom svojom "bohu" vtip bude o to vtipnejší) Pôvodne zaslal mino - 17 október 2012 : 17:58:15
moze byt boh omniprezentny, ked cast ludi bude po smrti odlucenych od boha?
moze byt boh omnibenevolentny, ak ti sice dava slobodnu volu verit ci neverit v neho, no s dodatkom, ze ak neveris, tak budes naveky zatrateny (pripadne naveky zniceny), cize ponuka vecny zivot (dar) pod hrozbou znicenia, ak ponuku neprijmem (uz si na narodeniny niekomu daroval darcek pod hrozbou, ze ho zabijes ak ho neprijme?)
omniscientny a moralne perfektny boh nemal dovod vytvorit nedokonale a nemoralne bytosti (ludi)
slobodna vola nie je kompatibilna s omniscientnym bohom - boh musi poznat kazde mozne rozhodnutie ludi v buducnosti, a ak sa clovek moze rozhodnut iba s mnoziny (aj ked povedzme ze nekonecnej) rozhodnuti, o ktorych boh vie, tak ide len o zdanlivu slobodnu volu (pretoze clovek sa nemoze vydat ziadnou inou cestou, nez ktoru uz boh pozna)
ja osobne si myslim, ze godelom dokazany boh by bol pre cloveka nepoznatelny a nepochopitelny, bol by to iba neosobny filozoficko matematicky konstrukt absolutne odlisny od ziveho milujuceho boha krestanov |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2012 : 20:02:31
|
To množstvo viet sa hodí ako uliate na tzv. boha filozofov, takže to riešiť ani nejdem a veriaci nech si pozrú do akej biedy to speje keď človek určuje čo áno, čo nie a nech sa tešia, že s bohom filozofov nemajú nič spoločné.
Tá posledná veta už potom je jasná, čo sa babe chcelo, to sa babe prisnilo.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 október 2012 : 09:13:43
|
citácia: Tá posledná veta už potom je jasná, čo sa babe chcelo, to sa babe prisnilo. Pôvodne zaslal mino - 17 október 2012 : 20:02:31
ok uz len jedna otazka - ako pretavis "boha" ktoreho chcel dokazat godel, do podoby krestanskeho boha? |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 október 2012 : 09:22:52
|
O tom som tu vlastne otvoril diskusiu, ale zatiaľ sme sa tam nedostali, samozrejme že to potrebuje vieru, ale takéto dôkazy sú potrebné dnes, keď sa vlastne tvrdí, že nič neexistuje. Beriem tieto dôkazy ako štartovaciu čiaru. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 október 2012 : 11:07:58
|
citácia: O tom som tu vlastne otvoril diskusiu, ale zatiaľ sme sa tam nedostali, samozrejme že to potrebuje vieru, ale takéto dôkazy sú potrebné dnes, keď sa vlastne tvrdí, že nič neexistuje. Beriem tieto dôkazy ako štartovaciu čiaru. Pôvodne zaslal mino - 18 október 2012 : 09:22:52
jasne, akykolvek dokaz za kazdu cenu toto ?
co by to bola za viera, keby sa dala dokazat? Nevravelo by sa tomu uz potom poznatok ?
existuje predsa ovela jednoduchsie riesenie, nech Boh dokaze ze existuje
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 október 2012 : 11:32:58
|
saxsax off topic, evidentne Godel vychádza z toho, že Boh svoj "dôkaz" podal stvorením, Godel to len preložil, a som mu vďačný, bezpochyby to dôkaz existencie je, čo si tam už každý dá je jeho vec (trebárs aj toho pegasa čo tu pripomenul nejaký prispatý jedinec), závisí to od toho či naplní presne tie predpoklady, ktoré Godel dal. Takže saxsax, budíček, diskusia už je inde a nie v dokázaní existencie. A ten vtip "dôkaz za každú cenu" beriem, nakoniec je zrejme Godel asi dosť málo kompetentný, však? A na také tvrdenie by som si dal bacha. A je mi jasné že "stredovekého tmára" Akvinského by ste si podali, ale na tohoto si to veľmi dobre rozmyslite. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 október 2012 : 11:42:38
|
si vtipny, najme tym, ze zhanas ci potrebujes nejaky dokaz o existencii Boha, ty ako veriaci, je jasne len jedno v tvojom pripade, ze ho potrebujes tak si sam neisty ...
a Godel ?
ten clovek bol paranoik, zil v strachu ze ho chce niekto otravit, prestaval jest, az zomrel z na vahe pod 40 kg ... to je logika uznavaneho matematika ?
obcas si najdi nieco zo zahranicnych zdrojov, nie len na chris net.sk
Or maybe not. There's no doubt that Gödel was a brilliant man - he was a good friend of Albert Einstein's, who admired him greatly. It is also thought that, during his life, he had certain religious and mystical convictions. However, he specifically held the proof back during his lifetime because he didn't wish it to be taken as 'his proof that God exists'. He, in fact, didn't want people to think he believed in God at all. He was clear that the entire proof was simply an exercise in modal logic, derived from a certain set of assumptions. Those assumptions can be questioned. For example, Gödel's definition of God didn't have anything to do with the behavior of a deity, it was just a variation on St. Anselm's 'greatest imaginable being'. In other words, it was an axiom specifically chosen for both a vague sense of religion and the ability to make the rest of the proof work. If someone defined God differently - the being that made the world in seven days, for example - then the proof no longer applies. There have plenty of atheist thinkers knocking down the proof. And plenty of theist thinkers expanding on it.
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 október 2012 : 11:53:40
|
saxsax týmto sa nebudem vôbec zaoberať, ak to má byť niečo čo akože má vyvrátiť ten dôkaz, tak pre mňa je to strata času. Ten dôkaz je matematický, to znamená, že ho je možné kritizovať a spochybňovať v tomto, ad hominem patrí na smetisko.
Takže sa pokúsim zhrnúť ako diskusia ide: Katolíci majú jasne definovanú dogmu o tom, že Boha je možné poznať, to samotné (jasne vymedzené hranice)je indikátor, že pokiaľ niekto vôbec spochybňuje existenciu tak jednoducho tam nediskutovať, nemá to zmysel. Katolíkom doporučujem držať sa naozaj tomizmu, ako niečoho čo je kompletný korpus filozofie v tom, že logiku si odtiaľ nevytrhnem a idem s ňou do sveta. Tie moderné "logiky" už nepočítajú s metafyzikou (pomútený ujo Kant im ju zobral) tak je jasné že budú vždy len operovať s pojmom boha filozofov, a ten nemá s kresťanským Bohom nič spoločné. A Godelov dôkaz existencie (píšem dôkaz, nie "dôkaz") nádherne ukazuje veľkosť logiky a zároveň jej jasné hranice. Naozaj nádherne poskytuje tú štartovaciu čiaru pre hľadanie ( mimochodom pegasus nespĺňa predpoklady toho dôkazu, takže niekto zbytočne dral gate v "škole"). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 október 2012 : 12:05:11
|
rovnaka strata casu je teda i pre mna diskutovat s tebou na temu Godel a jeho dokaz ...
prijemny den
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|