|
Odoslaný - 15 október 2012 : 16:27:34
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2012 : 21:18:51
|
co takto
http://imgupload.sk/viewer.php?file=uzy66165sxjq3wlrd1i9.png
ten akoze dokaz neber vazne, len obycajne cvicenie ...
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 07:29:29
|
saxsax, ja myslím kresťanského Boha, nie boha filozofov, ten ma nezaujíma, nezaujíma ma aké klietky na neho povymýšľali skeptici a pod.(napr. Epikuros a pod.) Ale inak ako vtip je to celkom dobré, keby naozaj existoval boh filozofov, tak má presne ten problém ako naznačuje táto "klietka". Na kresťanského (presnejšie by som mal napísať Katolíckeho, a ešte presnejšie tradične katolíckeho hentie hlúposti vôbec neplatia) |
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 07:59:32
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:00:21
|
citácia: saxsax, ja myslím kresťanského Boha, nie boha filozofov, ten ma nezaujíma, nezaujíma ma aké klietky na neho povymýšľali skeptici a pod.(napr. Epikuros a pod.) Ale inak ako vtip je to celkom dobré, keby naozaj existoval boh filozofov, tak má presne ten problém ako naznačuje táto "klietka". Na kresťanského (presnejšie by som mal napísať Katolíckeho, a ešte presnejšie tradične katolíckeho hentie hlúposti vôbec neplatia) Pôvodne zaslal mino - 16 október 2012 : 07:29:29
Zjednodušene povedané, verím v Boha, aj keď mi dokázal že je nelogický a budem si stále tvrdiť svoje. |
Počet príspevkov: 381 ~
Člen od: 14 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 14 máj 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:05:04
|
Ja som to povedal jednoducho, nie zjednodušene. Práve ten "algoritmus" je hodne zjednodušený, až prostoduchý (čo je nakoniec aj boh filozofov) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:12:35
|
Práveže si myslím, že práve filozofovia alebo matematici môžu dokázať existenciu Boha. Tak ako Tomáš Akvinský. V minulosti sa to tak robilo. Môže to byť zaujímavé. Ale Boh je nekonečný, počiatok bez počiatku a nespráva sa ako iné čísla. |
Počet príspevkov: 325 ~
Člen od: 04 júl 2012 ~
Posledná návšteva: 24 november 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:23:18
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:33:32
|
Ešte pre lubomira, na Boha nepasuje kategória logický- nelogický, ale alogický (nadlogický), filozofi len potrebujú takto ho zavrieť do klietky logiky, aby tancoval ako oni pískajú, ale to našťastie nie je on. A to čo tu splieta giggi, áno Tomáš Akvinský... (a pred ním Aristoteles) ale to platí vo svete kde platia určité myšlienkové postupy, a tie sa od dôb uja Kanta zásadne zmenili.(v neprospech logiky) Preto je dnes možné vymýšľať aj také zjednodušenia ako ten algoritmus. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:33:57
|
citácia: Boh naozaj stvoril svet bez zla. Zlo prišlo na svet skrze Lucifera, padlého anjela. Boh dovolil, aby bolo zlo na svete, pretože každému dal slobodnú vôľu. Ak by každému nedal slobodnú vôľu, tak by nás nemiloval a boli by sme ako otroci. Ak by Boh zničil zlo, nemohli by sme si vybrať. Pôvodne zaslal giggi - 16 október 2012 : 07:59:32
co potom citacia z biblie Iz 45:7 v ktorej sa pise, ze boh je priamo zodpovedny za vznik nestastia, kalamity, zla, zlych veci (v zavislosti od prekladu)
som si vedomy, ze sa toto nikdy nepreklada/nevyklada ako vytvorenie hriechu, ale ako vytvorenie nasledku hriechu |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:38:04
|
a giggi , nepúšťajte sa do témy zla, mali by ste vedieť z knihy Jób, že Boh o advokátov istého druhu nestojí. Tým zas nahrávate bohu filozofov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:50:58
|
citácia: citácia: Boh naozaj stvoril svet bez zla. Zlo prišlo na svet skrze Lucifera, padlého anjela. Boh dovolil, aby bolo zlo na svete, pretože každému dal slobodnú vôľu. Ak by každému nedal slobodnú vôľu, tak by nás nemiloval a boli by sme ako otroci. Ak by Boh zničil zlo, nemohli by sme si vybrať. Pôvodne zaslal giggi - 16 október 2012 : 07:59:32 co potom citacia z biblie Iz 45:7 v ktorej sa pise, ze boh je priamo zodpovedny za vznik nestastia, kalamity, zla, zlych veci (v zavislosti od prekladu) som si vedomy, ze sa toto nikdy nepreklada/nevyklada ako vytvorenie hriechu, ale ako vytvorenie nasledku hriechu Pôvodne zaslal guest636 - 16 október 2012 : 08:33:57
Touto záhadnou výpovědí se chce jasně vyznat to, že Hospodin je svrchovaným Pánem lidských dějin. Právě On je nad každou událostí, ať už dobrou nebo zlou: všechno je pdřízeno jeho plánům. Jedná se tedy o určité zjednodušené vyjádření, jak je typické pro Starý zákon. Dnešním jazykem bychom spíše řekli, že Bůh zlo dopouští.
To jediné, čo viem na toto napísať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:51:31
|
citácia: Práveže si myslím, že práve filozofovia alebo matematici môžu dokázať existenciu Boha. Tak ako Tomáš Akvinský. Pôvodne zaslal giggi - 16 október 2012 : 08:12:35
matematika sa bohom nezaobera, teda ho nemoze dokazat
akvinsky sice poskytol 5 dokazov existencie boha, no uz v tej dobe bolo poukazane, ze su chybne, ci uz v sposobe dokazu (logicke chyby) alebo v predmete dokazu (ani jeden dokaz nie je mozne explicitne priradit na krestanskeho boha, jedine na nejakeho nespecifickeho univerzalneho boha) |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:54:16
|
citácia: a giggi , nepúšťajte sa do témy zla, mali by ste vedieť z knihy Jób, že Boh o advokátov istého druhu nestojí. Tým zas nahrávate bohu filozofov. Pôvodne zaslal mino - 16 október 2012 : 08:38:04
Ja si myslím, že Boh filozofov je ten istý ako Boh matematikov, ako Boh teológov, cestovateľov, záhradníkov. Všade sú stopy Boha a každý môže k nemu prísť z inej strany. Za predpokladu, že chce. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 08:56:02
|
giggi posledný krát, ak nebudete trvať na tajomstve termínov ako zlo, utrpenie, tak nahráte zas bohu filozofov,lebo ich základný trik je v tom, že práve s týmito termínmi operujú ako jasne logickými, potom im pasujú do tých ich pripečených (zjednodušených) algoritmov. tak bacha na vec a nerobte medvediu službu tam kde nie je potrebná, a inak samozrejme to čo píše guest vyššie je pravda. (ohľadne dôkazov Tomáša)
tak ok, dávajte všade jasné- JA SI MYSLÍM... nech je jasné že sa jedná o vaše názory. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 09:02:45
|
citácia: citácia: Práveže si myslím, že práve filozofovia alebo matematici môžu dokázať existenciu Boha. Tak ako Tomáš Akvinský. Pôvodne zaslal giggi - 16 október 2012 : 08:12:35 matematika sa bohom nezaobera, teda ho nemoze dokazat akvinsky sice poskytol 5 dokazov existencie boha, no uz v tej dobe bolo poukazane, ze su chybne, ci uz v sposobe dokazu (logicke chyby) alebo v predmete dokazu (ani jeden dokaz nie je mozne explicitne priradit na krestanskeho boha, jedine na nejakeho nespecifickeho univerzalneho boha) Pôvodne zaslal guest636 - 16 október 2012 : 08:51:31
Je škoda, že od čias sv. Tomáša Akvinského už takého filozofa nemáme. Na toto Vám nebudem vedieť tak skoro odpovedať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 09:43:54
|
citácia: giggi posledný krát, ak nebudete trvať na tajomstve termínov ako zlo, utrpenie, tak nahráte zas bohu filozofov,lebo ich základný trik je v tom, že práve s týmito termínmi operujú ako jasne logickými, potom im pasujú do tých ich pripečených (zjednodušených) algoritmov. tak bacha na vec a nerobte medvediu službu tam kde nie je potrebná, a inak samozrejme to čo píše guest vyššie je pravda. (ohľadne dôkazov Tomáša) tak ok, dávajte všade jasné- JA SI MYSLÍM... nech je jasné že sa jedná o vaše názory. Pôvodne zaslal mino - 16 október 2012 : 08:56:02
Pozrite, ja nie som filozof a nezamýšľam sa nad tajomstvami zla a utrpenia. Ale čítala som o Edite Steinovej a ju práve filozofia priviedla k viere. A nebola jediná. Preto si myslím, že je možné filozoficky dokázať existenciu Boha. A ona to aj vysvetlila, len tomu vôbec nerozumiem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 10:11:23
|
giggi, Steinová mohla sa obratiť iba preto, že narazila na Tomáša (znechutená fenomenológiou a existencializmom), lebo tu je vlastne problém, ak sa pustíte do debaty s niekým kto má logiku zúženú na presne vymedzené logické pojmy tak sa vám naozaj stane- vy o koze on o voze. Od čias Kanta je predsa metafyzika "zrušená" a "logikov" predsa len toto rušilo pri ich "logických" úvahách o Bohu. Tam mali ruky zviazané, ako je to "zrušené" tak môžu potiť presne to čo tu bolo ukázané v tom algoritme. Lev XIII jasne stanovil tomizmus ako Katolícku filozofiu, ja som sa preto vymedzil na tradičných, lebo viem, že oni sa toho aj držia, kdežto po prevrate z rokov 1962-65 už nie je jasné aká že to filozofia je filozofiou katolíckej cirkvi (kto čítal Rahnera tak to asi pochopil, čo asi nie je váš prípad), a samozrejme môžete oponovať že sa stále hlási k nej, ako inak. Rovnaký trik ako- ľudské osoby majú právo na náboženskú slobodu(o koze) a to ďalej po tej vete je o voze... a to platí aj v tomto- Tomizmus je...ale aj nie je...tak ja tu obhajujem len tradičný katolicizmus, ktorý má v tomto jasno. Nakoniec zadanie fóra je predsa práca niekoho, kto nie je hocikto, a preto tu čakám na výhrady voči nemu.
A ja som neriešil či sa zamýšľate nad zlom a utrpením len som vás vyzval, aby ste tieto pojmy nedovolili redukovať na logické pojmy, lebo potom diskutujete koza- voz. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 11:10:51
|
citácia: Je škoda, že od čias sv. Tomáša Akvinského už takého filozofa nemáme. Pôvodne zaslal giggi - 16 október 2012 : 09:02:45
volas po filozofovi, ktory zosmoli nejake chabe filozoficke dokazy-nedokazy o existencii boha? naco by bol krestanom taky filozof, na este vacsie zosmiesnenie? |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 11:12:56
|
citácia: Touto záhadnou výpovědí se chce jasně vyznat to, že Hospodin je svrchovaným Pánem lidských dějin. Právě On je nad každou událostí, ať už dobrou nebo zlou: všechno je pdřízeno jeho plánům. Jedná se tedy o určité zjednodušené vyjádření, jak je typické pro Starý zákon. Dnešním jazykem bychom spíše řekli, že Bůh zlo dopouští. To jediné, čo viem na toto napísať. Pôvodne zaslal giggi - 16 október 2012 : 08:50:58
inymi slovami: co teolog to iny vyklad, a co ina doba a iny jazyk to iny vyklad? |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 11:30:19
|
citácia: citácia: Touto záhadnou výpovědí se chce jasně vyznat to, že Hospodin je svrchovaným Pánem lidských dějin. Právě On je nad každou událostí, ať už dobrou nebo zlou: všechno je pdřízeno jeho plánům. Jedná se tedy o určité zjednodušené vyjádření, jak je typické pro Starý zákon. Dnešním jazykem bychom spíše řekli, že Bůh zlo dopouští. To jediné, čo viem na toto napísať. Pôvodne zaslal giggi - 16 október 2012 : 08:50:58 inymi slovami: co teolog to iny vyklad, a co ina doba a iny jazyk to iny vyklad? Pôvodne zaslal guest636 - 16 október 2012 : 11:12:56
Vy máte iný výklad? Aký? Žiadne záväzné stanovisko som k tomuto nenašla. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 11:45:29
|
giggi varoval som vás, spejete k tomu, že budete riešiť nejaký kameň a to či ho Boh dokáže stvoriť a zdvihnúť a pod. duchaplné hlúposti, navlas podobné nejakému letiacemu šípu a nejakej korytnačke... nedáte si povedať, ale možno pád na hubu vás prebudí. A inak filozofov po Tomášovi je ešte x, náuka sa volá tomizmus, nie tomášizmus, kresťanská filozofia nie je dielom jedného filozofa. To je výsada "filozofií" všelijakých potentátov ateizmu, čo "filozof" to iný ateizmus, a pritom čert ako diabol. Radšej, keď už teda si to naštudujte, potom nebudete strácať čas s diskusiami, ktoré nikam nevedú (a ani nemajú). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 13:09:21
|
citácia: Vy máte iný výklad? Aký? Žiadne záväzné stanovisko som k tomuto nenašla. Pôvodne zaslal giggi - 16 október 2012 : 11:30:19
vykladov mozem najst stovky ak budem chciet; len tak zbezne napr tu: http://bible.cc/isaiah/45-7.htm
co je to "zavazne stanovisko"? stanovisko vatikanu? nie je ziadne? tomu sa mi nechce verit, ze vatikan nema oficialny vyklad tych versov |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 13:18:50
|
citácia: To je výsada "filozofií" všelijakých potentátov ateizmu, čo "filozof" to iný ateizmus, a pritom čert ako diabol. Pôvodne zaslal mino - 16 október 2012 : 11:45:29
ateizmus je mozne rozdelit na implicitny a explicitny; explicitny sa deli na silny a slaby - ziaden iny ateizmus neexistuje
rozhodne "druhov" ateizmu je radovo menej ako roznych krestanskych denominacii |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 13:53:58
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2012 : 16:09:36
|
citácia: s týmto súhlasím až na to, že tá hromada protestantských denominácií sa dá skutočne rátať ako 1. (bez ohľadu na to, že sa medzi sebou hryzú) Pôvodne zaslal mino - 16 október 2012 : 13:53:58
napr len rimskokatolickych cirkvi je 23; 1 zapadna a 22 vychodnych |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|