Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 človek rovnocenný zvieratám
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Ako to bolo s Máriou ďalej Téma Next Topic: Otázky a odpovede
Strana: z 12

dostojevskij

Stav: offline

Odoslaný - 11 jún 2012 :  21:48:29  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
citácia:

- v plnej pokore? toto hovorí asi za všetko, týmto prajem veľa šťastia v živote.. raz ťa to ego zožere a budeš veľmi nešťastná... a lieky neužívam. nie, ani keď idem od bolesti hlavy umreť. chémiu do seba pchať nebudem.

Pokora je v prvom rade pravda ;)
Toto nie je ego, to je pravda.

To ťa asi ešte ništ nebolelo poriadne. Vyčkaj času, príde staroba, choroba a potom budeš hrdina.

Pôvodne zaslal mon - 11 jún 2012 :  21:41:48

To je celkom odvážne vyhlásenie :) je to relatívne kto alebo čo je viac. z pohľadu planéty a prírody je "viac" obyčajná včela alebo riasa. z pohľadu kravy je teliatko viac ako ty. pokora je vedomie že nie som viac ako iní - pre mňa. človek je tvor ktorý keby zanikol bolo by to pre planétu len dobré. takže sme viac? za ďalšie, dlhé storočia ľudia žili aj bez liekov (viem že o dosť viac aj umierali), dnes následkom zdravotníctva sme premnožení, ničíme čo môžeme a považujeme to za našu výhru.. v dnešku už sú aj iné spôsoby testovania ako na zvieratách, okrem iného o väčšine liekov si myslím že viac škodia ako pomáhajú. možno keby sme jedli normálne jedlo, dýchali normálny vzduch, a žili normálny život nebolo by toľko liekov ani treba..

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 448  ~  Člen od: 09 jún 2012  ~  Posledná návšteva: 08 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mon

Odoslaný - 11 jún 2012 :  21:57:24  Zobraziť profil  Pridať mon do zoznamu priateľov
je to relatívne kto alebo čo je viac. z pohľadu planéty a prírody je "viac" obyčajná včela alebo riasa.

Ak je tvoj svetonázor realtivita, tak OK. Mne Boh vo svojom Slove hovorí, že som viac.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 119  ~  Člen od: 11 september 2011  ~  Posledná návšteva: 24 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

dostojevskij

Odoslaný - 11 jún 2012 :  22:01:34  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
citácia:
je to relatívne kto alebo čo je viac. z pohľadu planéty a prírody je "viac" obyčajná včela alebo riasa.

Ak je tvoj svetonázor realtivita, tak OK. Mne Boh vo svojom Slove hovorí, že som viac.

Pôvodne zaslal mon - 11 jún 2012 :  21:57:24

to je na tomto náboženstve to úplne najhoršie :) práve z tejto domnienky plynie všetko peklo na zemi... keby sa chcelo konečne budhizmu rozšíriť sa do sveta, bolo by tu krajšie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 448  ~  Člen od: 09 jún 2012  ~  Posledná návšteva: 08 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 12 jún 2012 :  07:10:29  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

príjemný život pre tela? ok. tak v prvom rade by malo mať možnosť pohybu a pasenia sa. (normálne teľatá nenechaju pásť sa, pretože im zabraňujú prijímať železo, kvoli "spravnej" farbe mäsa, teda bledej) malo by mať podstieľku, čerstvu vodu, možnosť žiť s inými svojho druhu, možnosť rôznych stimulov zvonka. /vo veľkochove je teliatko zatvorene v klietke na drevenej podlahe bez slamy, krmene tekutou stravou. dava sa mu minimum vody, aby jedlo čo najviac tejto stravy. väčšinou sú teliatka potme až 22 hodín kvoli utlmujucemu účinku, svetlo rozrušuje). predátor síce nedbá o pohodlie, ale zviera dlhé mesiace neväzní a netýra. iba ho loví. uvedomujem si že v prírode to býva takisto drsné, stačí vidieť loviť hyenu. napriek tomu sa nejedná o premyslené týranie, ale o jednorazový lov zvieraťa. ja nie som žiadny terorista ktorý za svoje presvedčenie bude ľuďom tlačiť že zabíjajú živé stvorenia, ktoré majú bratov a sestry... pokiaľ ich zabijú rýchlo a postarajú sa o ich dobrý život.. nepýtala som sa ani tak na tvoj svetonázor ako na čokoľvek, čo povyšuješ nad seba a nejaký svoj záujem. možno by si potom chápal prečo ten súcit...

Pôvodne zaslal dostojevskij - 11 jún 2012 :  20:12:11

podla mojich informacii chovanie teliat v EU v "krabiciach" ze uz relativne dlho zakazane
http://www.independent.co.uk/news/europe-plan-for-ban-on-veal-crates-1525606.html
cize tvoj narek je adresovany...?
predator "iba" lovi svoju korist? vies ako zabijaju psovite selmy velku korist? vies ako uci napr gepard lovit svoje mladata? vies co je to surplus killing? pocula si uz nieco o parazitoidoch? (nemylit si s parazitmi); pri diskutovani si nenechavam zatemnit usudok niecim tak subjektivnym a zneuzitelnim ako je sucit

povodny GUEST635

He will learn... no king rules forever...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 12 jún 2012 :  07:25:50  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

To je celkom odvážne vyhlásenie :) je to relatívne kto alebo čo je viac. z pohľadu planéty a prírody je "viac" obyčajná včela alebo riasa. z pohľadu kravy je teliatko viac ako ty. pokora je vedomie že nie som viac ako iní - pre mňa. človek je tvor ktorý keby zanikol bolo by to pre planétu len dobré. takže sme viac?
Pôvodne zaslal dostojevskij - 11 jún 2012 : 21:48:29

behold...tvoj pohlad na miesto a vyznam cloveka na tejto planete je skoro na 100% rovnaky ako moj; no obavam sa, ze pohnutky a dosledky z toho su uplne odlisne, ty pravdepodobne uznavas nejaku formu "descendu" na formu zitia pred technologickym rozmachom cloveka a zaujatia nejakeho "urceneho" miesta pre cloveka v prirode; ja naopak podporujem "transcedenciu" cloveka za pomoci technologie nad/za jeho "prirodzene" miesto na tejto planete, co je ale v dosledku evolucneho pojatia veci logicke a nevyhnutne, no kedze evolucia je pomala, treba jej pomoct za pomoci vedy

citácia:

...za ďalšie, dlhé storočia ľudia žili aj bez liekov (viem že o dosť viac aj umierali), dnes následkom zdravotníctva sme premnožení, ničíme čo môžeme a považujeme to za našu výhru.. v dnešku už sú aj iné spôsoby testovania ako na zvieratách, okrem iného o väčšine liekov si myslím že viac škodia ako pomáhajú. možno keby sme jedli normálne jedlo, dýchali normálny vzduch, a žili normálny život nebolo by toľko liekov ani treba..

Pôvodne zaslal dostojevskij - 11 jún 2012 :  21:48:29

suhlasim s tebou, ale ked je moznost vyliecit to, kvoli comu by clovek v minulosti umrel, tak preco nie? len tak pre zaujimavost, spomen mi nejake lieky, ktore viac skodia nez pomahaju, a tiez spomen nejake lieky, ktore naopak pomahaju...co s tymi, ktori sa narodia s nejakou telesnou vadou? ci uz metabolickou alebo mechanickou...ti si tiez mozu za svoj stav, kvoli nespravnej zivotosprave?

povodny GUEST635

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

dostojevskij

Odoslaný - 12 jún 2012 :  09:00:24  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

príjemný život pre tela? ok. tak v prvom rade by malo mať možnosť pohybu a pasenia sa. (normálne teľatá nenechaju pásť sa, pretože im zabraňujú prijímať železo, kvoli "spravnej" farbe mäsa, teda bledej) malo by mať podstieľku, čerstvu vodu, možnosť žiť s inými svojho druhu, možnosť rôznych stimulov zvonka. /vo veľkochove je teliatko zatvorene v klietke na drevenej podlahe bez slamy, krmene tekutou stravou. dava sa mu minimum vody, aby jedlo čo najviac tejto stravy. väčšinou sú teliatka potme až 22 hodín kvoli utlmujucemu účinku, svetlo rozrušuje). predátor síce nedbá o pohodlie, ale zviera dlhé mesiace neväzní a netýra. iba ho loví. uvedomujem si že v prírode to býva takisto drsné, stačí vidieť loviť hyenu. napriek tomu sa nejedná o premyslené týranie, ale o jednorazový lov zvieraťa. ja nie som žiadny terorista ktorý za svoje presvedčenie bude ľuďom tlačiť že zabíjajú živé stvorenia, ktoré majú bratov a sestry... pokiaľ ich zabijú rýchlo a postarajú sa o ich dobrý život.. nepýtala som sa ani tak na tvoj svetonázor ako na čokoľvek, čo povyšuješ nad seba a nejaký svoj záujem. možno by si potom chápal prečo ten súcit...

Pôvodne zaslal dostojevskij - 11 jún 2012 :  20:12:11

podla mojich informacii chovanie teliat v EU v "krabiciach" ze uz relativne dlho zakazane
http://www.independent.co.uk/news/europe-plan-for-ban-on-veal-crates-1525606.html
cize tvoj narek je adresovany...?
predator "iba" lovi svoju korist? vies ako zabijaju psovite selmy velku korist? vies ako uci napr gepard lovit svoje mladata? vies co je to surplus killing? pocula si uz nieco o parazitoidoch? (nemylit si s parazitmi); pri diskutovani si nenechavam zatemnit usudok niecim tak subjektivnym a zneuzitelnim ako je sucit

Pôvodne zaslal guest636 - 12 jún 2012 :  07:10:29

videl si tie chovy na vlastné oči? vieš o tom že už dlhé roky mal byť zakázaný klietkový chov sliepok na vajcia a až tento rok to muselo byť nakazované opäť so všetkou platnosťou? (som zvedavá dokedy sa ešte tieto vajcia budú predávať) ty ale stále hovoríš o zabíjaní. áno viem ako učí gepard. určite neučí mladé tak že zviera na dlhé mesiace niekam zavrie a odopiera mu takmer všetky prirodzené potreby. zviera prinesie, mladé sa učia, naháňajú ho, zvieratko je v stave ako myš pri mačke... no potom príde matka a uštedrí mu ranu z milosti, nenechá mladé hrať sa s antilopou alebo čím polroka predsa... mimochodom, keby to aj gepard robil, dajme tomu že by nejakým spôsobom dokázal chovať si antilopy v mpríšerných podmienkach- tým pádom je to ospravedlniteľné pre nás? ak sa chceme potom takto porovnávať s prírodou, tak potom necháme samcov zabíjať mladé bez postihu (mužov naše deti). napriek tomu že sme absolútne tupý druh, predsa len sa vyznačujeme empatiou /aspoň tí čo majú to "šťastie"/ a teda je od nás ľudské a morálne ušetriť utrpenia každú živú bytosť..

dostojevskij

Odoslaný - 12 jún 2012 :  09:10:41  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov

behold...tvoj pohlad na miesto a vyznam cloveka na tejto planete je skoro na 100% rovnaky ako moj; no obavam sa, ze pohnutky a dosledky z toho su uplne odlisne, ty pravdepodobne uznavas nejaku formu "descendu" na formu zitia pred technologickym rozmachom cloveka a zaujatia nejakeho "urceneho" miesta pre cloveka v prirode; ja naopak podporujem "transcedenciu" cloveka za pomoci technologie nad/za jeho "prirodzene" miesto na tejto planete, co je ale v dosledku evolucneho pojatia veci logicke a nevyhnutne, no kedze evolucia je pomala, treba jej pomoct za pomoci vedy

suhlasim s tebou, ale ked je moznost vyliecit to, kvoli comu by clovek v minulosti umrel, tak preco nie? len tak pre zaujimavost, spomen mi nejake lieky, ktore viac skodia nez pomahaju, a tiez spomen nejake lieky, ktore naopak pomahaju...co s tymi, ktori sa narodia s nejakou telesnou vadou? ci uz metabolickou alebo mechanickou...ti si tiez mozu za svoj stav, kvoli nespravnej zivotosprave?

Pôvodne zaslal guest636 - 12 jún 2012 :  07:25:50

[/quote]

:) presne tak, vystihol si to. mám podobného kamaráta s ktorým sa na túto tému vždy pohádam, lebo je presne taký "antropo progresívny" ako ty.. samozrejme, niektoré lieky pomáhajú a ja nebudem zase ako jehovista že keď mi bude umierať decko zaryto odmietnem dať mu liek.. určite nie. pokiaľ sú však iné možnosti výskumu (a väčšinou sú) mali by sa použiť tie. je mi však cudzie toto utilitaristicke uvažovanie typu že tisice zajacov zachrania milion ľudských životov.. a považovať to za "dobré".. najlepšie keby nič také nebolo. okrem toho tebe nevadí čo tu po nás zostáva z toho nášho "transcendovania"? čo to vlastne znamená? presah našej prirodzenosti kam? je to ešte evolúcia potom? je skvelé keď za pomoci vedy vymyslíme atómovú bombu? je úžasné aké máme možnosti ale stojí to za to? stojí nám za to že vieme vyliečiť isté choroby, keď voči celku to má extrémne negatívny dopad (ľudská populácia a jej nárast) a tak či tak si to neskôr vyžerieme? /my možno nie, ale naše deti určite. ak sa vôbec odvážim nejaké na tento svet priviesť.../ a ktoré lieky maju negatívny dopad? stačí si pozrieť príbalový letáčik k hociktorému. nepríde mi normálne že nejaký liek na bolesť hlavy môže pôsobiť depresie, únavu, vyrážky, problémy s tráviacim traktom a podobne.

mon

Odoslaný - 12 jún 2012 :  09:50:49  Zobraziť profil  Pridať mon do zoznamu priateľov
nepríde mi normálne že nejaký liek na bolesť hlavy môže pôsobiť depresie, únavu, vyrážky, problémy s tráviacim traktom a podobne.

Každý liek má svoj pomer cost/benefit. Môžeš si naštudovať farmakoninetiku a -dynamiku a mnohé pochopíš. Jasné, nepoznáme všetky mechanizmy vzniku každého vedľ. účinku, ale mnohé poznáme.

Len jemne sa dotknem napr problémov s tráviacim - napr také atb - pozri sa na význam slova atb a dostatočne to hovorí, prečo sú problémy s tráviacim.
Určite prežijem radšej pár dní pri s tým, že ma bude brucho bolieť keď budem brať penicilín na angínu ako pchať so seba len niečo proti bolesti hrdla a potom si "užívať" neskoré následky angíny (pošk. obličiek, kĺbov, srdca).
Ukáž mi prosím jeden liek, kde prevažuje cost nad benefitom.

(ale samozrejme uznávam, že kopec ľudí si pokazí telo nadmerných užívaním liekov - ale to už je problém v hlave človeka, nie v lieku...)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 119  ~  Člen od: 11 september 2011  ~  Posledná návšteva: 24 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mon

Odoslaný - 12 jún 2012 :  09:56:27  Zobraziť profil  Pridať mon do zoznamu priateľov
pokiaľ sú však iné možnosti výskumu (a väčšinou sú) mali by sa použiť tie.

Jasné, že sú a pri výskume KAŽDÉHO lieku sa používajú. Ale samotné nestačia pre pustenie lieku do obehu. Žiaden technický model živého nenahradí reálny organizmus v spôsobe reagovania na nejakú látku.

Ono to zďaleka nefunguje tak, že sa vymyslí nejaká látka a šupne sa hneď stovkám myší - šak uvidíme, čo to spraví, to nie. Zvieracie modely nasledujú až po prvých skúškách mimo organizmu.

dostojevskij

Odoslaný - 12 jún 2012 :  10:02:47  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
citácia:
nepríde mi normálne že nejaký liek na bolesť hlavy môže pôsobiť depresie, únavu, vyrážky, problémy s tráviacim traktom a podobne.

Každý liek má svoj pomer cost/benefit. Môžeš si naštudovať farmakoninetiku a -dynamiku a mnohé pochopíš. Jasné, nepoznáme všetky mechanizmy vzniku každého vedľ. účinku, ale mnohé poznáme.

Len jemne sa dotknem napr problémov s tráviacim - napr také atb - pozri sa na význam slova atb a dostatočne to hovorí, prečo sú problémy s tráviacim.
Určite prežijem radšej pár dní pri s tým, že ma bude brucho bolieť keď budem brať penicilín na angínu ako pchať so seba len niečo proti bolesti hrdla a potom si "užívať" neskoré následky angíny (pošk. obličiek, kĺbov, srdca).
Ukáž mi prosím jeden liek, kde prevažuje cost nad benefitom.

(ale samozrejme uznávam, že kopec ľudí si pokazí telo nadmerných užívaním liekov - ale to už je problém v hlave človeka, nie v lieku...)

Pôvodne zaslal mon - 12 jún 2012 :  09:50:49

Ja napríklad zdravotné problémy mám- žiadne lieky mi nepomohli. odkedy sa snažím zdravo jesť, nejesť lieky atď - je mi lepšie. prevažná časť zdravotných problémov pochádza práve z vecí ktoré sme si už pokazili, lieky sú potom už len na potlačenie príznakov. samozrejme že nejakú leukémiu nebudem liečiť šalviovým čajom, to nie. vravím skôr o bežných liekoch ktoré do seba ľudia pchajú len aby sa čo najskôr cítili lepšie. keďže nie som farmaceut nemám odsledované ktoré lieky po akom čase ako pôsobia. je skôr mojou domnienkou že väčšina liekov je len o biznise a o ochote ľudí ich brať aj keď nemusia. /stačila mi brigáda vo farmaceutickej spoločnosti, kde mi lekárka povedala že "mali by sme robiť viac reklamy na túto vakcínu, pretože ľudia sa jej sťažovali na zlé ohlasy a účinky" - výborný lekársky prístup. taktiež sa mi páčila vakcína ktorá normálne bola od 15 rokov a zrazu sme inforomovali lekárov že "indikácie sa zmenili, vakcína už je od 9 rokov". samozrejme že za tým môže byť nejaké "lekárske vysvetlenie", v tomto sa riadim len sedliackym rozumom, a niečo mi vraví, že to asi nie je uplne normálne...takisto je choré očkovať sa proti chrípke alebo desiť každý rok ľudí novou a novou pandémiou, aby sa dali "zaočkovať". možno moje nepriateľstvo k liekom preháňam, no radšej budem paranoidná ako obeť priemyslu ktorému musí veľmi záležať na ľudskom zdraví, keď vypustí na trh vakcínu o ktorej mi vlastná doktorka povie že by ju v živote svojmu decku nedala...

dostojevskij

Odoslaný - 12 jún 2012 :  10:04:09  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
[quote]pokiaľ sú však iné možnosti výskumu (a väčšinou sú) mali by sa použiť tie.

Jasné, že sú a pri výskume KAŽDÉHO lieku sa používajú. Ale samotné nestačia pre pustenie lieku do obehu. Žiaden technický model živého nenahradí reálny organizmus v spôsobe reagovania na nejakú látku.

- ja by som povedala, že testovacích vzoriek sú plné basy ;) a nemuseli by to odskákať nevinní

guest636

Odoslaný - 12 jún 2012 :  11:54:22  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

videl si tie chovy na vlastné oči? vieš o tom že už dlhé roky mal byť zakázaný klietkový chov sliepok na vajcia a až tento rok to muselo byť nakazované opäť so všetkou platnosťou? (som zvedavá dokedy sa ešte tieto vajcia budú predávať)
Pôvodne zaslal dostojevskij - 12 jún 2012 : 09:00:24

nevidel a to uz nie je podstatne; to uz nie je moj ani tvoj problem, ze niekto nedodrziava zakony, to sa uz musi riesit nie zakonodarnou mocou (zakon existuje) ale vykonnou (zakon sa nevynucuje)

citácia:

ty ale stále hovoríš o zabíjaní. áno viem ako učí gepard....

...napriek tomu že sme absolútne tupý druh, predsa len sa vyznačujeme empatiou /aspoň tí čo majú to "šťastie"/ a teda je od nás ľudské a morálne ušetriť utrpenia každú živú bytosť..

Pôvodne zaslal dostojevskij - 12 jún 2012 :  09:00:24

geparda si odbila kvoli kraktodobemu efektu; co tak nejaka paraziticka osa, ktora ochromi pavuka, ktoreho zaziva zozerie potomstvo osy? to je tiez kratkodobe? co tak fuzonozka, ktora vykastruje a chemicky zmeni spravanie kraba, tak aby sa staral o jej potomstvo?

co je ludske a moralne je subjektivne...nieco si spominala o budhizme, pokial viem tato filozofia (ci jej varianty) odsudzuje nicenie vsetkych zivich bytosti, nie len tych, ktore je mozne si asociovat s utrpenim (maju velke smutne oci ako bambi), ako sa teda vyrovnas s tym ak ta oznacim za pokrytca, lebo odsudujes utrpenie teliat pri chove, ale bez problemov zjes chlieb, na pripravu ktoreho bolo zabitych upalenim miliony kvasiniek?

povodny GUEST635

dostojevskij

Odoslaný - 12 jún 2012 :  12:12:01  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov

nevidel a to uz nie je podstatne; to uz nie je moj ani tvoj problem, ze niekto nedodrziava zakony, to sa uz musi riesit nie zakonodarnou mocou (zakon existuje) ale vykonnou (zakon sa nevynucuje)

geparda si odbila kvoli kraktodobemu efektu; co tak nejaka paraziticka osa, ktora ochromi pavuka, ktoreho zaziva zozerie potomstvo osy? to je tiez kratkodobe? co tak fuzonozka, ktora vykastruje a chemicky zmeni spravanie kraba, tak aby sa staral o jej potomstvo?

co je ludske a moralne je subjektivne...nieco si spominala o budhizme, pokial viem tato filozofia (ci jej varianty) odsudzuje nicenie vsetkych zivich bytosti, nie len tych, ktore je mozne si asociovat s utrpenim (maju velke smutne oci ako bambi), ako sa teda vyrovnas s tym ak ta oznacim za pokrytca, lebo odsudujes utrpenie teliat pri chove, ale bez problemov zjes chlieb, na pripravu ktoreho bolo zabitych upalenim miliony kvasiniek?

Pôvodne zaslal guest636 - 12 jún 2012 :  11:54:22

[/quote]

ja sa ale nespolieham na nejaku vykonnu a zakonodarnu moc. keby sme tak robili vždy vyzeralo by to asi dosť zle na svete nemyslíš? alebo máš pocit že kompetentní a "zákonodarci" sú natoľko schopní že stačí nechať iniciatívu na nich? necháš suseda biť decko, lebo jeho problém že nedodržiava "zákon"? alebo že ho ešte stále nezobrali policajti, vykonávatelia moci? je to proste na nich všetko? a s tymi kvasinkami.. z biologie nemam diplom, ale tiež si nemyslím že by plesne kvasinky a pod mali nejakú nervovú sústavu. ale ak chceš a rozmýšľaš v tomto duchu, nemôžeš ani ty odsúdiť vraždu dieťaťa lebo ty sám požieraš chleba.. stále sa snažíš zo mňa urobiť presne ten typ ktorý nie som. väčšina ľudí miluje delfíny, pandičky, mačiatka a psíkov práve kvôli ich veľkým očiam a mimike. z toho istého dôvodu sú im ľahostajné sliepky /žiadna mimika, nič čo by nám pripomínalo príbuzné črty, náš súcit je teda menší/ - takže s tým na mňa nechoď. stále opakujem že si pokojne dám sliepku či rybu, ktoré mali normálny život a boli zabité rýchlo. tu máš aj odpoveď na kvasinky. keby som bola tento typ extrémistu tak naozaj musím pred sebou zametať a dýchať cez rúšku aby som ani náhodou nezabila nič živé. okrem toho sa starám o záhradu čiže tam by zvíťazili vošky a slimáky. tak už kašli na kvasinky a skús sa na to pozrieť z pohľadu prirodzenosti. vadí mi chov v neprirodzených podmienkach, ok? nič viac. tu máš aj odpoveď na tvoje parazitické osy /inak, k tomu som už vlastne povedala svoje- je to v prírode. keby som si mala brať príklad z prírody vždy tak kradnem, klamem, bijem sa, zabíjam. si uvedom že sme ľudia, žijeme v spoločnosti a očakáva sa od nás viac ako od osy alebo pavúka, u ktorých nemožno hovoriť o "dobrom a zlom", o morálke. z tvojho názoru mám dojem že ty vlastne morálku ako takú vôbec neuznávaš

guest636

Odoslaný - 12 jún 2012 :  13:19:39  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

:) presne tak, vystihol si to. mám podobného kamaráta s ktorým sa na túto tému vždy pohádam, lebo je presne taký "antropo progresívny" ako ty.. samozrejme, niektoré lieky pomáhajú a ja nebudem zase ako jehovista že keď mi bude umierať decko zaryto odmietnem dať mu liek.. určite nie. pokiaľ sú však iné možnosti výskumu (a väčšinou sú) mali by sa použiť tie. je mi však cudzie toto utilitaristicke uvažovanie typu že tisice zajacov zachrania milion ľudských životov.. a považovať to za "dobré".. najlepšie keby nič také nebolo.
Pôvodne zaslal dostojevskij - 12 jún 2012 : 09:10:41

tento myslienkovy smer/skola sa nazyva transhumanizmus a momentale s prichodom novych technologii zaziva rozmach
spomen akykolvek liek, ktory liek nepomaha...uz z definice lieku, je zrejme, ze taka latka, kotra nepomaha, nemoze byt liekom; uz bolo pisane, ze experimentalna faza pri vyvoji lieciva je dolezita a zdlhava a nezaobide sa bez skusobneho organizmu, ako len nechces verbovat ludskych dorovolnikov, kotri by radi umreli v prospech vedeckeho pokroku

citácia:

okrem toho tebe nevadí čo tu po nás zostáva z toho nášho "transcendovania"? čo to vlastne znamená? presah našej prirodzenosti kam? je to ešte evolúcia potom? je skvelé keď za pomoci vedy vymyslíme atómovú bombu? je úžasné aké máme možnosti ale stojí to za to? stojí nám za to že vieme vyliečiť isté choroby, keď voči celku to má extrémne negatívny dopad (ľudská populácia a jej nárast) a tak či tak si to neskôr vyžerieme? /my možno nie, ale naše deti určite. ak sa vôbec odvážim nejaké na tento svet priviesť.../
Pôvodne zaslal dostojevskij - 12 jún 2012 : 09:10:41

ked sa rube les, tak lietaju triesky; nemaj obavy o to, co po nas ostane, tato planeta nas bez problemov prezije; ano stoji to zato, dokonca aj atomova bomba stoji zato, pretoze vedlajsie produkty pri vyvoji tychto zariadeni maju obrovsky pozitivny dopad na spolocnost v mnohych smeroch (radiologia, radioterapeutika, energetika...) plus paradoxne prispeli k rozvoju mieru (doktrina MAD); choroba (infekcna) je prejav zivota inych organizmov- tie tiez chcu zit, ak im v otm zabranime, tak budu snazit prisposobit sa

citácia:

a ktoré lieky maju negatívny dopad? stačí si pozrieť príbalový letáčik k hociktorému. nepríde mi normálne že nejaký liek na bolesť hlavy môže pôsobiť depresie, únavu, vyrážky, problémy s tráviacim traktom a podobne.
Pôvodne zaslal dostojevskij - 12 jún 2012 :  09:10:41

kazdy liek ma vedlajsie ucinky, to je prorodzene, lebo skoro ziadna droga neposobi len ja jednu telesnu funkciu (resp aj keby posobila, tak tato funkcia moze mat vplyv na ine funkcie v tele); me to prave pride uplne normalne, ked sa zamyslim nad mechanizmom bolesti a jeho navaznostou na nervovu sustavu

povodny GUEST635

dostojevskij

Odoslaný - 12 jún 2012 :  13:41:14  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov

ked sa rube les, tak lietaju triesky; nemaj obavy o to, co po nas ostane, tato planeta nas bez problemov prezije; ano stoji to zato, dokonca aj atomova bomba stoji zato, pretoze vedlajsie produkty pri vyvoji tychto zariadeni maju obrovsky pozitivny dopad na spolocnost v mnohych smeroch (radiologia, radioterapeutika, energetika...) plus paradoxne prispeli k rozvoju mieru (doktrina MAD); choroba (infekcna) je prejav zivota inych organizmov- tie tiez chcu zit, ak im v otm zabranime, tak budu snazit prisposobit sa

ja sa nebojím že by planéta "neprežila", na to nie sme ani my takí machri aby sa život aj po nás nevzchopil. ale ak sa tak zaujímaš o prírodu ako sa zaujímaš musí ti byť jasné ako veľmi znečisťujeme vodu, pôdu a vzduch. takisto si asi postrehol že za posledných 150 rokov z veľa druhov ostal strašne malý počet, koľkým tvorom hrozí vyhynutie. takisto teda vieš ako to je v prírode poprepájané a že ak narušíš v systéme stavebný diel, odrazí sa to inde. ak vyrúbeš les, budeš mať potopu. ak bereme medvedom lesy, medvede su potom "premnožené", atď. vieš si vôbec predstaviť ako bude planéta schopná fungovať po ďalších 200 rokoch takéhoto tempa "vývoja" (pre mňa úpadku) aký dávame od priemyselnej revolúcie? pre mňa je záujem o prírodu predsa o tomto - aby sme ju zachovávali takú, aká je. nie aby sme naším "pokrokom" dosiahli jej zničenie. čo z toho že náš druh bude prosperovať keď ostatné nie? kým si neuvedomíme že žijeme a neprežijeme bez celku, bude zle. takže ak by som si mala vybrať či v prospech tohto prírodného celku má ľudstvo vymrieť, som jednoznačne za. kresťania s týmto súhlasiť nebudú lebo majú problém prijať smrť a prirodzenosť, choroby a všetko okolo. (pre mňa je toto náboženstvom falošnej útechy - nechcem sa nikoho dotknúť) keby všetci ľudia boli uzrozumení s tým že nás raz aj tak zožerú červy, nevymýšľali by kraviny...

guest636

Odoslaný - 12 jún 2012 :  13:41:14  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

ja sa ale nespolieham na nejaku vykonnu a zakonodarnu moc. keby sme tak robili vždy vyzeralo by to asi dosť zle na svete nemyslíš? alebo máš pocit že kompetentní a "zákonodarci" sú natoľko schopní že stačí nechať iniciatívu na nich? necháš suseda biť decko, lebo jeho problém že nedodržiava "zákon"? alebo že ho ešte stále nezobrali policajti, vykonávatelia moci? je to proste na nich všetko?
Pôvodne zaslal dostojevskij - 12 jún 2012 : 12:12:01

znova toto nie je chyba systemu alebo principu, ale ludi a ich pohodlnosti/korumpovatelnosti, nie som humanista ani ludomil aby manieco take trapilo hlavne ak ide o problem, ktory sa ma netyka/ktory nepovaujem za podstatny

citácia:

a s tymi kvasinkami.. z biologie nemam diplom, ale tiež si nemyslím že by plesne kvasinky a pod mali nejakú nervovú sústavu. ale ak chceš a rozmýšľaš v tomto duchu, nemôžeš ani ty odsúdiť vraždu dieťaťa lebo ty sám požieraš chleba.. stále sa snažíš zo mňa urobiť presne ten typ ktorý nie som. väčšina ľudí miluje delfíny, pandičky, mačiatka a psíkov práve kvôli ich veľkým očiam a mimike. z toho istého dôvodu sú im ľahostajné sliepky /žiadna mimika, nič čo by nám pripomínalo príbuzné črty, náš súcit je teda menší/ - takže s tým na mňa nechoď. stále opakujem že si pokojne dám sliepku či rybu, ktoré mali normálny život a boli zabité rýchlo. tu máš aj odpoveď na kvasinky. keby som bola tento typ extrémistu tak naozaj musím pred sebou zametať a dýchať cez rúšku aby som ani náhodou nezabila nič živé. okrem toho sa starám o záhradu čiže tam by zvíťazili vošky a slimáky. tak už kašli na kvasinky a skús sa na to pozrieť z pohľadu prirodzenosti. vadí mi chov v neprirodzených podmienkach, ok? nič viac. tu máš aj odpoveď na tvoje parazitické osy /inak, k tomu som už vlastne povedala svoje- je to v prírode. keby som si mala brať príklad z prírody vždy tak kradnem, klamem, bijem sa, zabíjam. si uvedom že sme ľudia, žijeme v spoločnosti a očakáva sa od nás viac ako od osy alebo pavúka, u ktorých nemožno hovoriť o "dobrom a zlom", o morálke. z tvojho názoru mám dojem že ty vlastne morálku ako takú vôbec neuznávaš
Pôvodne zaslal dostojevskij - 12 jún 2012 :  12:12:01

tu ide vyhradne o princip - ze nie je vsetko ciernobiele, ze aj tvoj svetonazor je objektivne napadnutelny tym ze nie si "extremista" - ze nemas dosledne nastavene hranice (ohanas sa absenciou nervovou sustavy pri kvasinkach, ale pri pavukovi ta to uz nezaujima, a keby sme sa zacali bavit o potratoch a ja by som argumentovat neschopnostou embrya citit bolest, tak som na 100% presvedceny, ze by si protestovala);
mas pocit, ze ludia sa spravaju nehumanne k zvieratam pretoze od "nas" ocakavas viac, a co mam ja ocakavat napr od simpanza, ktory je vysoko inteligentny a pozna koncept dobreho a zleho cinu, no napriek tomu je schopny chytit, zabit a zjest ludske dieta, mam ho sudit? ak ano preco? ak nie preco? definuj moralku a dovod jej existencie, potom mozem povedat, ci ju uznavam alebo nie

povodny GUEST635

dostojevskij

Odoslaný - 12 jún 2012 :  13:58:21  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov

znova toto nie je chyba systemu alebo principu, ale ludi a ich pohodlnosti/korumpovatelnosti, nie som humanista ani ludomil aby manieco take trapilo hlavne ak ide o problem, ktory sa ma netyka/ktory nepovaujem za podstatny

tu ide vyhradne o princip - ze nie je vsetko ciernobiele, ze aj tvoj svetonazor je objektivne napadnutelny tym ze nie si "extremista" - ze nemas dosledne nastavene hranice (ohanas sa absenciou nervovou sustavy pri kvasinkach, ale pri pavukovi ta to uz nezaujima, a keby sme sa zacali bavit o potratoch a ja by som argumentovat neschopnostou embrya citit bolest, tak som na 100% presvedceny, ze by si protestovala);
mas pocit, ze ludia sa spravaju nehumanne k zvieratam pretoze od "nas" ocakavas viac, a co mam ja ocakavat napr od simpanza, ktory je vysoko inteligentny a pozna koncept dobreho a zleho cinu, no napriek tomu je schopny chytit, zabit a zjest ludske dieta, mam ho sudit? ak ano preco? ak nie preco? definuj moralku a dovod jej existencie, potom mozem povedat, ci ju uznavam alebo nie

Pôvodne zaslal guest636 - 12 jún 2012 :  13:41:14

[/quote]

Vidíš to, mýliš sa. neschopnosť embrya cítiť bolesť by bol pre mňa dostatočný dôvod pre potrat. radšej sa nenarodiť ako sa narodiť nechcený či retardovaný. možno ako budúca matka zemním názor, ale naozaj mi ide primárne o bolesť. tým proti potratom by som radila obehať detské domovy alebo vyraziť do indických ulíc kde žobrú matky s polomŕtvymi deťmi v ruke.. nedávam si ani za cieľ mať nejaké hranice dôsledne nastavené, neviem prečo sa vždy od človeka očakáva že by mal byť vo všetkom konzistentný. niektoré veci sú záležitosťou chápania a iné citu. ja môžem vedieť rozumom, že bobor je rovnocenný môjmu kamarátovi /životy oboch/, ale vyberiem si zachrániť kamaráta, skôr ako bobra.. to je ale osobný záujem. tým si neprotirečím, ak poviem že sme aj tak všetci na jednej lodi..
ale s tým bitým dieťaťom si ma celkom pobavil :D teraz rozmýšľam či si dostal ako malý málo lásky a teraz nemieniš nikomu súcit dať, ak si ho nedostal, alebo si chodil na filozofickú.. netuším nakoľko šimpanz pozná koncept dobrého a zlého činu, viem však že vedia seriozne vraždiť (čo sa čudujeme, keď máme spoločných predkov). súdiť ho nebudem, pretože morálku vnímam ako ľudskú záležitosť. dôvodom jej existencie je v prvom rade spolunažívanie a v druhom schopnosť empatie a lásky či obete za "vyššie ciele". aj zviera je schopné lásky, ale len človek je schopný žiť mimo rámec nejakých prírodných daností, teda s nejakým iným životným cieľom. ty zoberieš pravdepodobne to prvé, a tu snáď nebudeš mať námietky. alebo by si radšej žil v spoločnosti ktorá neuznáva žiadne normy správania?

guest636

Odoslaný - 12 jún 2012 :  14:12:38  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

ja sa nebojím že by planéta "neprežila", na to nie sme ani my takí machri aby sa život aj po nás nevzchopil. ale ak sa tak zaujímaš o prírodu ako sa zaujímaš musí ti byť jasné ako veľmi znečisťujeme vodu, pôdu a vzduch. takisto si asi postrehol že za posledných 150 rokov z veľa druhov ostal strašne malý počet, koľkým tvorom hrozí vyhynutie. takisto teda vieš ako to je v prírode poprepájané a že ak narušíš v systéme stavebný diel, odrazí sa to inde. ak vyrúbeš les, budeš mať potopu. ak bereme medvedom lesy, medvede su potom "premnožené", atď. vieš si vôbec predstaviť ako bude planéta schopná fungovať po ďalších 200 rokoch takéhoto tempa "vývoja" (pre mňa úpadku) aký dávame od priemyselnej revolúcie? pre mňa je záujem o prírodu predsa o tomto - aby sme ju zachovávali takú, aká je. nie aby sme naším "pokrokom" dosiahli jej zničenie. čo z toho že náš druh bude prosperovať keď ostatné nie? kým si neuvedomíme že žijeme a neprežijeme bez celku, bude zle. takže ak by som si mala vybrať či v prospech tohto prírodného celku má ľudstvo vymrieť, som jednoznačne za. kresťania s týmto súhlasiť nebudú lebo majú problém prijať smrť a prirodzenosť, choroby a všetko okolo. (pre mňa je toto náboženstvom falošnej útechy - nechcem sa nikoho dotknúť) keby všetci ľudia boli uzrozumení s tým že nás raz aj tak zožerú červy, nevymýšľali by kraviny...
Pôvodne zaslal dostojevskij - 12 jún 2012 :  13:41:14

zaujimam sa o prirodu, ale nie z ekologickeho hladiska; od vzniku zivota uz niekolkokrat viac nez 98% vsetkych druhov vyhynulo, preto nevidim dovod preco sa znepokojovat nad vymretim par dalsich (specialne, ak ide pre ekologiu nepodstatne druhy); povedzme, ze si znicime biosferu o 200 rokov, no a co? vyhynieme, no evolucia bude pokracovat aj bez ludi, v tomto ja problem nevidim pretoze 200 rokov ci 2000 alebo 20 000 je priliz malo v porovnani veku tejto planete; pre mna zaujem o prirodu predstavuje uspesne napodobnenie mechanizmov v nej posobiacich (napr fotosyntezu), lenze moderna doba trva zatial este priliz kratko, len nejakych 150 rokov, no aj tak sme dosiahli obrovskeho pokroku, vies si predstvat kde sa dostaneme o 1500 rokov? a dovolim si tvrdit, ze ak sa neznicime v nasledujucych par storociach a dosiahneme technologicku singularitu, tak potom nas u osud tejto planety trapit nebude, lebo si doslova budeme moct vytvorit vlastnu a smrt uz pre nas prirodzenostou nebude

povodny GUEST635

mon

Odoslaný - 12 jún 2012 :  16:23:53  Zobraziť profil  Pridať mon do zoznamu priateľov
kresťania s týmto súhlasiť nebudú lebo majú problém prijať smrť a prirodzenosť, choroby a všetko okolo. (pre mňa je toto náboženstvom falošnej útechy - nechcem sa nikoho dotknúť) keby všetci ľudia boli uzrozumení s tým že nás raz aj tak zožerú červy, nevymýšľali by kraviny...

toto je čo za nezmyselnú zmes slov?? :D

dostojevskij

Odoslaný - 13 jún 2012 :  09:02:25  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
[quote] kresťania s týmto súhlasiť nebudú lebo majú problém prijať smrť a prirodzenosť, choroby a všetko okolo. (pre mňa je toto náboženstvom falošnej útechy - nechcem sa nikoho dotknúť) keby všetci ľudia boli uzrozumení s tým že nás raz aj tak zožerú červy, nevymýšľali by kraviny...

toto je čo za nezmyselnú zmes slov?? :D

treba vysvetlenie? no že s kresťanov ktorých som stretla, som nabrala dojem že poväčšinou sú to slabí ľudia čo potrebujú nejakú falošnú útechu, barličku do života. jeden pánko vysvetľoval ako sa ako malý strašne bál smrti, a potom ho "boh upokojil" a začal veriť.. aká náhoda.. ľudia nie sú veľmi stavaní na to zmieriť sa s tým že život nemá nejaký zvláštny zmysel ani cieľ, a že smrť je jednoducho smrť, a že dobré ani zlé skutky nikoho "tam hore" nezaujímajú.. teda podľa mňa. ale ak sa mýlim, môžem byť len rada ;) všetkým by sa nám taká predstava páčila..

saxsax

Odoslaný - 13 jún 2012 :  13:53:40  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
upokojenie sa zo stavom, ze po smrti ho caka iny zivot ?
somariny

este som nevidel stastneho krestana, ze zomiera a ze sa tak konecne docka posmrtneho zivota kdesi vo vyfabulovanom raji

este som nezazil na pohrebe, zeby sa pribuzny spokojne vytesovali s toho, ze ich najblizsi konecne dosiahne tu vytuzenu metu posmrtneho zivota a spokojne sa preto rehotali

ale su predsa len spolocenstva kde sa prave toto deje a na pohrebe sa zabavaju, no krestania su to urcite neni

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

dostojevskij

Odoslaný - 13 jún 2012 :  15:24:39  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov

hm, tak potom majú asi slabú vieru alebo čo :)

Mato

Odoslaný - 13 jún 2012 :  16:53:36  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

ale naše deti určite. ak sa vôbec odvážim nejaké na tento svet priviesť...

Pôvodne zaslal dostojevskij - 12 jún 2012 :  09:10:41

V zaujme tych deti dufam, ze kym nedospejete, tak sa neodvazite.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

dostojevskij

Odoslaný - 13 jún 2012 :  17:00:17  Zobraziť profil  Pridať dostojevskij do zoznamu priateľov
Mato,

keď už ste chceli niečo napísať mohlo to mať aspoň nejakú argumentačnú silu alebo význam... lebo pri debate o ľudskom zaobchádzaní so zvieratami sa zmôcť len na ironický komentár a pripomienku preležanín babky nie je ani bohvieako bystré ani dospelé. Takisto potom zbytočne reagovať tým kto bude či nebude mať deti .. neuráža ma to ale od "kresťana" predsa len čakám menej trápny prístup

mon

Odoslaný - 14 jún 2012 :  00:14:24  Zobraziť profil  Pridať mon do zoznamu priateľov

treba vysvetlenie? no že s kresťanov ktorých som stretla, som nabrala dojem že poväčšinou sú to slabí ľudia čo potrebujú nejakú falošnú útechu, barličku do života. jeden pánko vysvetľoval ako sa ako malý strašne bál smrti, a potom ho "boh upokojil" a začal veriť.. aká náhoda.. ľudia nie sú veľmi stavaní na to zmieriť sa s tým že život nemá nejaký zvláštny zmysel ani cieľ, a že smrť je jednoducho smrť, a že dobré ani zlé skutky nikoho "tam hore" nezaujímajú.. teda podľa mňa. ale ak sa mýlim, môžem byť len rada ;) všetkým by sa nám taká predstava páčila..

za to už nemôžem, akých kresťanov si stretla. takto to generalizovať je nie veľmi objektívny ukazovateľ. prípad od prípadu. a s koľkými si otvorene a priamo hovorila o ich pohľade o smrti? či si taký macher, že vieš len zvonku zhodnotiť?

nepovažujem sa za padavku, či slabú a viera teda nie je pre mňa barlička, aby som sa nezrútila pri myšlienke na smrť.
existencia Boha dáva zmysel tomu, čím žijem.
vďaka Nemu vidím ďalej ako po múr cintorína.
to, že kresťan vo viere nájde a dostane túto nádej je snáď prejavom slabosti? a čo je hrdinské? dívať sa na svoj cieľ v čiernej zemi?

a saxsax - koľko že to zomierajúcich si videl? mnohí zomierajúci kresťania zomierajú s radosťou a pokojom.
(čo však nevylučuje, že je v nich aj strach - lebo v smrti idú za limity svojho doterajšieho zmyslového poznania, je normálne mať z toho obavy.)
mnoho ľudí, ktorí pracujú so zomierajúcimi ti potvrdí veľký rozdiel medzi zomieraním človeka, ktorého cieľ je v zemi a človeka, ktorého nádej siaha za hrob.

a prečo sa teda kresťan plače na pohrebe?
tak, ako si niekto poplače, keď sa lúči na dlhú cestu - nie je to preto, že si myslí, že sa už nikdy so svojimi domácimi neuvidí, ale jednoducho mu budú chýbať.
smútok je normálny a ľudský. je úplne normálne prežívať ho (a teda aj dať najavo slzami). či snáď kresťan nemôže?
plačom ešte nedávam najavo beznádej a nevieru v život po smrti.

bola som na viacerých pohreboch kresťanov, kde rodina a blízki sú tiež kresťania (nehovorím o tých nedeľných folklórnych) - a okrem smútku tam bola hlboká nádej.
obrad kresťanského pohrebu je plný nádeje (nehovorím o istých piesnach z jks:) ).

Strana: z 12 Previous Topic: Ako to bolo s Máriou ďalej Téma Next Topic: Otázky a odpovede  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06