Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Veríte že Vassula Rydén dostáva posolstvá od P.Boh
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Postoj Cirkvi k Vassule Ryden Téma Next Topic: Exorcizmus
Strana: z 19

MartinP

Stav: offline

Odoslaný - 03 september 2013 :  12:04:33  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
Lucia, pokial ste skusali komentovat konkretnejsie vsetky vase namietky isli vedla a ukazali sa neopodstatnene.

Ked sa uchylujete iba k postojom bez argumentov, ako je ten predosly, to zas nesvedci o katolickej moralke.

Prosim vas, nedajte sa nicit, nie ste na svete aby ste boli obetou nactiutrhania a podobnych praktik, ktore su dielom zleho, nie Ducha Svateho.

Neupieram vam pravo neuverit a neprijat ale skuste veci skumat s odstupom, v pokoji a s Bozou pomocou, nie ako zaslepeny odporca, ved to skodi v prvom rade vam a inym tiez.

Zelam vam poznanie Bozej lasky. Ked ju mate v sebe nebude pre vas nemozne milovat aj tych, o ktorych si myslite, ze sa mylia.
Nech nik nie je pre vas hodny znevazovania a nech nik nie je pre vas nepriatelom, okrem zleho. Vsetci ostatni su tu aby boli spaseni, ved nedava Zivot na zatratenie a v najdeni Cesty Spasy si mozeme pomahat.
Pan Jezis s tymto umyslom zomieral a my si toto mozeme osvojit a priniest kazdemu.
Bez lasky, ziadne citacie nikdy nebudu Cesta do neba.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 641  ~  Člen od: 15 január 2008  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Elo

Odoslaný - 04 september 2013 :  06:38:03  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
citácia:
...tak nech pani "Bozia prorokyna" ide laskavo prikladom....kaze jednotu KC a ona je mimo ?!
...ci na nu to neplati ?.....jasne- co je dovolene bohovi nie je dovolene volovi....vsakano
Pôvodne zaslal Lucia - 02 september 2013 : 16:54:26
To nie je zasa tak jednoduché. A určite to chápu aj cirkevné autority KC, najmä pápeži. Napríklad aj brat Roger v Taize svojho času sa zamýšľal nad vstupom do KC, a navrhol to pápežovi Jánovi Pavlovi II. ten však uznal za lepšie, aby formálne zostal tam, kde je, a z tejto pozície môže účinnejšie vplývať na zjednocovanie kresťanov. Pápež pochopil, že nie forma, ale skutočnosť je dôležitá aj pre Pána. Nie formálna prítomnosť /ako mnohých katolíkov v KC, ktorí de facto svojím životm i názormi sú mimo.../, ale opravdivá prítomnosť /t.j. nie "podľa tela", ale /podľa ducha"/. Brat Roger bol v tomto zmysle katolíkom celým svojím srdcom, lebo veril všetko to, čo verí KC, rešpektoval jej vedenie a aj v tomto bol poslušný vedeniu KC, a tiež prijímal aj svatosť prijímania na katolícky spôsob.

Vassula je, myslím si, v analogickej situácii. Navyše, viem, že sám Pán Ježiš ju /podľa posolstiev/ chce mať ako určitú "ikonu" budúceho zjednotenia oboch cirkví, t.j. že ako pravoslávna formálne v skutočnosti má vieru KC /určite ešte vernejšie ako mnohí katolíci, ved verí všetky pravdy KC/, a teda v srdci už prežíva tú jednotu Cirkvi, ktorú Pán predpovedá, dokonca má aj katolíckeho spovedníka, katolíckeho duchovného vodcu. Na sv. prijímanie však chodí /určite s jeho dovolením/ tam, kde je prítomná: ak je tam pravoslávny kostol, tak tam, ak tam nie je, tak chodí do katolíckeho na sv. omšu.
Veď čo myslíte: akú máme mať predstavu o Bohu: že je nejaký byrokrat, ktorý sa na človeka pozerá len cez formálne dokumenty, - alebo ho vnímame ako opravdivého Otca plného pochopenia, ktorému viac ide o ducha, než o literu?... Ja na základe správania Pána ježiša podľa evanjelia vidím ten druhý obraz. Vy nie?...

citácia:
Inac, Pani Vassula aj ked na hlave bude stavat tak jej zboznovatelia jej budu tlieskat, lebo co ona povie to je svate a plati naveky.
Lucia, prepáčte, ale tu vidieť, aká ste vášnivá v tej zaujatosti voči nej /čo určite nie je ani kresťanské, ani katolícke.../. Pani Vassula si naopzaj nenárokuje nijaký kult svojej osoby. Ona bola - hlavne na samom začiatku - naozaj ako jedna neznalá, nič nechápajúca, obyčajná svetská žena, ktorá sa k tomu dostala ako "slepé kura k zrnu", nakoľko to ani nevyhľadávala, ani to pre ňu nebolo, ani nie je nijako výhodné, ba skôr naopak, len jej to strpčuje život /najmä ak stretáva hodne takých ľudí s takými postojmi, ako vy.../.

Ona naozaj nebola schopná nič vymyslieť, čo by malo nejaký zmysel, lebo nikdy neštudovala teológiu, nečítala náboženské knihy, nebola spisovateľkou. Bola obyčajnou tenistkou, amatérskou maliarkou a manekýnkou, žila úplne svetsky. Jej spisy nezačala rozmnožovať ona, ale ľudia, ktorí pochopili ich obsah a pod ich vplyvom sa menili, vracali k Bohu. Prvý kňaz, ktorý ju niekoľko mesiacov odmietal, prof. filozofie, James Fannan povedal, že keď sa konečne nechal uprosiť, aby sa dal do čítania jej prvých posolstiev, mal iba jedinú túžbu /podobnú vám/: chcel hľadať tam chyby a presvedčiť Vassulu, aby to nechala, lebo je to od diabla... No keď začal čítať, pochopil, že táto "žena, ktorá je v Bangladéži známa /ako tenistka, maliarka a manekýnka/ predsa nemôže byť zdrojom tej múdrosti", ktorú tam číta... Odkiaľ by ona bola schopná vytvoriť čosi také, že by to bolo v zhode s Písmom a tradíciou Cirkvi, bolo by to písané biblickým štýlom, teda hebrejský štýl, obrazný, prorocký štýl, božsky autoritatívne vyjadrovanie božských osôb v jej posolstvách /dokonca podobne ako SZ od samého začiatku sú aaj jej posolstvá písané bez interpunkcie, veľkých začiatočných písmen a pod. - odporúčam o tom tento článok na http://www.tlig.cz/seraphim.htm/. Tu to celé začalo, keď uverili ľudia, ktorí vedeli, o čom to je, že to nemôže byť od člvoeka, ako nemôže byť od človeka ani Evanjeliá.

Takže, milá sestra Lucia, upokojte sa, a buďte rozvážna, lebo ľudia okolo Vassuly vedia, že tu sa nejedná o nijaký kult Vassuly, ona je len "piate koleso u voza", ale tu ide o autentické posolstvá "zhora", ktoré aj ked zatiaľ nie sú uznané oficiálne /ako mnoho iných autentických zjavení čakalo roky - Cirkev vie, prečo/, nie je naozaj dobré prehrešovať sa nespravodlivo zámerným osočovaním a zaujatosťou voči tomu, za čo sa neskôr môžeme hanbiť... /ako sa hanbili tí, čo boli predtým proti pátrovi Piovi, don Boskovi, sv. Faustíne a pod./. Božie mlyny melú pomaly, ale iste"... Preto ja mám zásadu, že ak nie som si stopercentne istý o niečom, menej sa pomýlim, ak zostanem zdržanlivý, ako keď vehmentne budem útočiť... No to je môj /a iných/ názor, ktorý je možno anticipáciou /podľa mojej úprimnej viery/ budúceho rozhodnutie Cirkvi, ale nikomu ho nenatláčam, neodsudzujem nihoho, ak ho neprijme. Ja píšem iba ako reakciu na to, čo som sám tu nezačal, ale iba čítal...

Krajina: Russia  ~  Počet príspevkov: 370  ~  Člen od: 27 február 2013  ~  Posledná návšteva: 05 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lucia

Odoslaný - 04 september 2013 :  16:26:52  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
citácia:

To nie je zasa tak jednoduché. A určite to chápu aj cirkevné autority KC, najmä pápeži. Napríklad aj brat Roger v Taize svojho času sa zamýšľal nad vstupom do KC, a navrhol to pápežovi Jánovi Pavlovi II. ten však uznal za lepšie, aby formálne zostal tam, kde je, a z tejto pozície môže účinnejšie vplývať na zjednocovanie kresťanov. Pápež pochopil, že nie forma, ale skutočnosť je dôležitá aj pre Pána. Nie formálna prítomnosť /ako mnohých katolíkov v KC, ktorí de facto svojím životm i názormi sú mimo.../, ale opravdivá prítomnosť /t.j. nie "podľa tela", ale /podľa ducha"/. Brat Roger bol v tomto zmysle katolíkom celým svojím srdcom, lebo veril všetko to, čo verí KC, rešpektoval jej vedenie a aj v tomto bol poslušný vedeniu KC, a tiež prijímal aj svatosť prijímania na katolícky spôsob.

Vassula je, myslím si, v analogickej situácii. Navyše, viem, že sám Pán Ježiš ju /podľa posolstiev/ chce mať ako určitú "ikonu" budúceho zjednotenia oboch cirkví, t.j. že ako pravoslávna formálne v skutočnosti má vieru KC /určite ešte vernejšie ako mnohí katolíci, ved verí všetky pravdy KC/, a teda v srdci už prežíva tú jednotu Cirkvi, ktorú Pán predpovedá, dokonca má aj katolíckeho spovedníka, katolíckeho duchovného vodcu. Na sv. prijímanie však chodí /určite s jeho dovolením/ tam, kde je prítomná: ak je tam pravoslávny kostol, tak tam, ak tam nie je, tak chodí do katolíckeho na sv. omšu.
Veď čo myslíte: akú máme mať predstavu o Bohu: že je nejaký byrokrat, ktorý sa na človeka pozerá len cez formálne dokumenty, - alebo ho vnímame ako opravdivého Otca plného pochopenia, ktorému viac ide o ducha, než o literu?... Ja na základe správania Pána ježiša podľa evanjelia vidím ten druhý obraz. Vy nie?...

Pôvodne zaslal Elo - 04 september 2013 :  06:38:03

...knaz Elo nam vravi, ze je byrokraciou, formalnostou, menej ucinnym, nie je to podla ducha ale podla tela patrit do KC - mystickeho tela Kristovho.
....ak ostaneme mimo, podla vzoru brata Rogera a Vassuly, i podla rady papeza JP2 , tak mozme byt vernejsimi, uprimnejsimi,dokonalejsimi, svatejsimi,.....proste lepsimi katolikmi ....hlavne sa drzat ikony buduceho zjednotenia Vassuly...Pismo Svate a katechizmus mozme rovno vyhodit do kosa, vsak litery su mrtve...stacia Vassuline uprimne knihy

Elo cim dalej tym lepsie.

Katechizmus KC uci:

Které povinnosti máme k Církvi katolické?

K Církvi katolické máme tyto povinnosti: Máme k ní náležet, ji milovat, věřit čemu učí, konat co přikazuje a také ji šířit a hájit.

Může být spasen, kdo není v Církvi katolické vlastní vinou?

Kdo není v Církvi katolické vlastní vinou, těžce hřeší, a proto nemůže být spasen.

Církev katolická je samospasitelná. Slovo „samospasitelná“ neznamená: Bude zaručeně spasen každý, kdo náleží do Církve katolické, anebo zavržen, kdo žije mimo ní. Slovo „samospasitelná“ znamená: Nemůže být spasen, kdo se v Církvi nenalézá vlastní vinou. Tak je třeba rozumět větám:Nemůže Boha mít za Otce, kdo by neměl Církev za matku. (svatý Cyprián, biskup-mučedník, zemřel roku 258) „Kdo se odlučuje od Církve, odlučuje se od Krista.“ (IV. lateránský sněm, r. 1215)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lucia

Odoslaný - 04 september 2013 :  16:54:57  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
citácia:

Takže, milá sestra Lucia, upokojte sa....

Pôvodne zaslal Elo - 04 september 2013 :  06:38:03

.....ked nas prestanu knazi a papez ucit bludy , vtedy sa naisto upokojim

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1472  ~  Člen od: 22 december 2009  ~  Posledná návšteva: 14 júl 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Elo

Odoslaný - 05 september 2013 :  08:29:19  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
citácia:
.....ked nas prestanu knazi a papez ucit bludy , vtedy sa naisto upokojim
Pôvodne zaslal Lucia - 04 september 2013 :  16:54:57

Nezdá sa vám, Lucia, že svojim postojom sa tak trochu vyvyšujete aj nad pápeža, ked si dovolíte obviňovať ho z bludov? Kde sa berie u vás to sebavedomie?.... Myslíte si vari, že celá hĺbka skutočností ako je viera, teológia, Cirkev, jej právo a zákony, morálka a pod. sa dajú vtesnať do vášho malého jednoduchého katechizmu?...
Nemá vari pápež aj podľa vášho katechizmu moc nad Cirkvou, aby mohol v zložitých okolnosiach života /ktoré možno pozná podrobne len on/ rozhodnúť osobitne, hoci vám sa to nemusí páčiť?... Vari je vám aj sám pápež podriadený, že sa musí vždy a za každých okolností bez výnimky držať iba tej obmedzenej litery zákona podľa vašich úzkoprvýh a veľmi obmedzených predstáv /nepripomína vám to farizejov, ktorí posudzovali aj samého Pána Ježiša len podľa litery zákona a svojci predstáv?.../.

Naozaj si myslíte, že Pán Boh je byrokrat, ktorý vidí každého človeka a hodnotí ho len podľa toho, či je zapísaný v matrike KC? Myslíte si, že On /Boh/ nevidí, že "mnohí, ktorí sú "vonku", sú vlastne "vnútri"/Cirkvi/" a mnohí, ktorí sú "vnútri" sú vlastne "vonku"/mimo Cirkvi/? - to je citát významného svätca... Myslíte si, že pápež a kňazi nerozumia všetkým súvislostiam viery, Cirkvi, jej zákonov, ich chápania atd lepšie ako vy?... Prečo si stále namýšľate, že ste múdrejšia... ?...

Nemusíte odpovedať, len ako duchovný cítim povinnosť vás trochu pribrzdiť, lebo vidím, že máte veľký sklon rozmýšľať tak, ako to naznačujem v otázkach. Myslím, že povinnosťou katolíckeho laika nie je aby sa vynášal nad pápeža a kňazov KC /hoci môže sa kriticky k nim vyjadriť, ale - na správnom mieste a správnym spôsobom, čo tu nebolo vidieť.../ a neustále ich podroboval kritike podľa svojich kritérií, ale hlavne aby si skôr plnil svoje povinnosti kresťana katolíka. Okrem iného tam patrí aj úcta a rešpekt k cirkevnej vrchnosti, ktorú by nemal zhadzovať, najmä na verejnom fóre, kde sú inak veriaci a neveriaci, a prípadne môžu byť aj slabší vo viere, ktorých to môže pohoršovať /čo znamená nie vzbudiť rozhorčenie, ale dať zlý príklad k nasledovaniu.../.

Nezdá sa vám to, Lucia, kontraproduktívne, aby sme sa ako dvaja katolíci v istej Cirkvi takto dohadovali na pred mnohými, ktorí nie sú v KC /napr. sedevakantisti/? Nebolo by lepšie, aby sme spolu hájili našu Cirkev a jej predstavených voči tým, ktorí ich aj na tomto fére aj tak dosť kritizujú a zhadzujú?... Stojí vám to za to, Lucia, aby ste sa kvôli jednému, podľa mňa, celkove naozaj okrajovému a nevýznamnému problému /Vassuly, jej posolstiev/ dnešnej Cirkvi tak prudko a negatívne rozvášňovala?... Porozmýšľajte o tom, prosím, v kľude pred Bohom a skúste sa ho na to spýtať... Ja sa pomodlím, aby sme sa navzájom viac chápali, a hlavne aby sme chápali Božské Srdce Ježišovo, ktoré je iste plné lásky a pochopenia aj k vám, aj ku mne, aj ku každému, a iste si želá aj vzájomné pochopenie tých, ktorí ho uctievajú a sú Ním milovaní, a videli veci z Jeho perspektívy. Pán vám žehnaj.

P.S.: Milá sestra, obávam sa, že tieto vaše postoje nie sú z vašej hlavy, ale súvisia tak trochu aj s týmto fórom /ktorého atmosféra, zdá sa pomohla už viacerým skôr stratiť svoju katolícku vieru a príslušnosť ku KC vedenej pápežom Františkom, a uveriť v akúsi zvláštnu vraj "katolícku cirkev", ktorá nemá pápeža od čias 2VK, neuznáva ani tento koncil, ba ani súčasnú platnosť našich kňazov, či sviatostí a sv. omše.../ Zaiste viete, o čom hovorím...

Krajina: Russia  ~  Počet príspevkov: 370  ~  Člen od: 27 február 2013  ~  Posledná návšteva: 05 november 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lucia

Odoslaný - 05 september 2013 :  23:13:57  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
....pravda, najlepsia obrana je utok

Sklamali ste ma Elo a nielen vy.

Elo

Odoslaný - 06 september 2013 :  02:34:59  Zobraziť profil  Pridať Elo do zoznamu priateľov
citácia:
....pravda, najlepsia obrana je utok

Sklamali ste ma Elo a nielen vy.

Pôvodne zaslal Lucia - 05 september 2013 :  23:13:57

Milá Lucia, to ma naozaj mrzí, ak som vás sklamal, ale mnohé závisí od postoja a svoiich predstáv. Skúste však aj vy /čo som vám vlastne niekoľko-krát naznačoval/ trochu spochybniť svoju sebaistotu a položiť si otázku, či sa náhodou aj vy sa nemýlite... Ak pristupujete ku mne /aj ako ku kňazovi, ktorého kompetentnosť by ste predsa len aspoň trošička mali brať do úvahy.../ tak, že jedine vy môžete mať pravdu a ten, kto sa mýli, musí byť druhý, nech by to bol aj kňaz, či pápež, tak to nie je celkom kóšer, nemyslíte?... Veď máte vy, Lucia, vôbec nejaké teologické vzdelanie /okrem prečítania katechizmu a možno niekoľko životopisov/, zaoberali ste sa tak tými javmi, o ktorých sa tak vehementne hádate /Vassula, mystika, zjavenia proroctvá a pod./?... Nesvedčalo by vám skôr viac skromnosti vo svojich mienkach? /možno viac sa pýtať, aby ste sa viasc dozvedeli, a nie hneď vynášať súdy nad každým, kto nezdieľa vaše názory.../
A treba si tiež uvedomiť, že Cirkev bola zverená Petrovi a apoštolom, t.j. rímskemu pápežovi a biskupom, a kňazi sú v ich službe spravovania atď. akoby "predĺžené ruky". A každý, kto trochu sa vyzná v histórii Cirkvi, mal by priznať, že posledné storočia máme naozaj skvelých pápežov. Ak vy eše aj na nich ste schopná nachádzať závažné chyby, tak si to sotva možno vysvetliť inak, ako tak, že na vás vplýva atmosféra tohto fóra /t.j. názory tunajších sedevakantistov, ktorými ste nasiakli.../. To, že aj kňazi /ba niekedy aj biskupi/ sú ľudia, a robia chyby, to je mi jasné, lebo sú tiež len ľudia, ale treba rozlišovať a mať postoj viery aj voči ich úradu...

Mx

Odoslaný - 30 september 2013 :  12:46:30  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Chcel by som poznamenať, že
- keďže neviem podrobnosti prečo brat Roger nemohol vstúpiť do Katolíckej Cirkvi, nechcem súdiť JPII. Problém totiž môže byť aj v tom, že brat Roger nemusel mal správny úmysel. Mám s niečím takým osobnú skúsenosť. Dlhé roky som mal ťažké srdce na kňaza (už nebohého, preto som si to nemohol s ním vyjasniť), ktorý doporučil mojej mame, keď chcela konvertovať, aby ostala protestantkou. Časom, štúdiom katolíckej náuky a rozhovormi s mamou som pochopil. Ona chcela prestúpiť z ľudských ohľadov a ten kňaz použil veľmi taktný spôsob, ako ju odmietnuť. Niekedy ten ekumenizmus môže aj poslúžiť, aj keď ja by som preferoval povedať pravdu. Minimálne by som mal ja dnes situáciu ľahšiu. Dnes to vidím už úplne inak a preto som v takýchto veciach zdržanlivý.

- pokiaľ ide o akékoľvek zjavenia a proroctvá. Katolík im nemusí veriť a nikto sa na neho nesmie ani krivo pozrieť. Ak niekto vyvíja akýkoľvek nátlak na druhého, aby niečomu ako je Vassula, ... uveril, tak slúži svojmu pánovi. Pretože vyššie napísané platí aj pre Cirkvou uznané zjavenia.

- fascinuje ma, že títo vyznávači súčasných zjavení vôbec nebojujú za posolstvá z Fatimi, Lurd, La Sallete, ... A dokonca ani slová samotného Ježiša o falošných prorokoch, ktorých bude ako hadov v posledných časoch a o tom, že diabol sa bude snažiť zviesť aj vyvolených, ich nepohne k tomu, aby naštartovali jednu z kardinálnych čností - opatrnosť. Máme byť predsa jednoduchý a opatrný, nie prostoduchý a naivný.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

MartinP

Odoslaný - 30 september 2013 :  15:22:31  Zobraziť profil  Pridať MartinP do zoznamu priateľov
Mx, bol si opatrny v prvej casti tak ostan aj v poslednej.

Pokial ide o prorocke slova ci posolstva v Cirkvi, tych zdrojov je viac a viacere maju vyjadrenie cirkevnej autority, ine nemaju, to vsak neznamena, ze sa hociktore maju ignorovat alebo aktivne znevazovat a odmietat.
O zjaveniach v Lurdoch, La Salette a Fatime vyjadrenia mame. Tiez o zapiskoch Bosissovej, Kowalskej, Luisy Piccaretty, Jozefy Menendezovej.
O zjaveniach v Akite, Garabandale, Medzugorji a inych...napriklad aj tu spomenutej Thiare z Mexika, sa vyjadruju nedefinitivne prislusni biskupi.

Vsetko skumajte a dobreho sa drzte, stale plati...

Viaceri sa tu snazite nielen spochybnovat ale rovno odmietnut posolstva TLIG prijate cez Vassulu Ryden ako falosne a ju znevazit ako osobu.
To nie je vobec v sulade so skumanim vsetkeho.

Na zaver si obratil garde. Niektori z vas aktivne znevazujete lenze ty hlavou krutis nad tymi co napriklad tu trpezlivo ponukaju vysvetlenia na vase znevazovanie a napravaju vase omyly alebo priam zlovolne vyjadrenia (mino).

Tvrdis, ze nemozno vnucovat a mas pravdu, na obe strany. Nemozno nutit uverit ale nemozno sa ani dopustat ohovarania. Mozno vysvetlovat omyly? Priam sme povinni...

Netreba k vecnemu pristupu pribalovat aj spochybnovanie ludi, ktori prijimaju obsah posolstiev ale pritom sa drzia Pisma v slobode, ktoru mame. Ak skumame aj to co nedokazete prijat a pozname v tom pre seba poklad, nemusi to byt ani zdaleka lahkovazne prijatie.

Pan Jezis okrem ineho vystrihal pred sice vedecky presnym skumanim Jeho Slova ale duchovne uplne neuzitocnym sposobom.
Viaceri tu javia znamky duchovne neplodneho citania Slova, potom aj take zive Slovo akym je Pan vo svojich vyjadreniach, aj ked hovori cez roznych ludi, minaju a nie je im nanic iba na odvrhnutie k vlastnej skode.

Pan hovori, ze jeho ovce poznaju Jeho hlas a pojdu za Nim...
To je na zamyslenie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 641  ~  Člen od: 15 január 2008  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 01 október 2013 :  20:41:15  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
MartinP:

A toto je práve Tvoj omyl.
citácia:
Pokial ide o prorocke slova ci posolstva v Cirkvi, tych zdrojov je viac a viacere maju vyjadrenie cirkevnej autority, ine nemaju, to vsak neznamena, ze sa hociktore maju ignorovat alebo aktivne znevazovat a odmietat.

Je veľký rozdiel, či "posolstvo" má dobrozdanie alebo nemá. Ak nemá, tak by som MAL odmietať a ignorovať. Ak má dobrozdanie, tak stále ignorovať môžem a to beztrestne. Znevažovať samozrejme nemienim nikoho a nič.

Všetko skúmajte a dobrého sa držte? Komu to slovo bola adresované? Čo potrebujem na to, aby som vedel rozlišovať? Nie náhodou autoritu? Dostalo som ju od Krista ja, alebo? A keď ju dostala len hierarchia, ako sa k tomu teda ja mám postaviť? Môžem naozaj ja všetko skúmať?

Ak ma chce diabol okradnúť o spásu, nemôže mi ponúknuť pohár jedu. Urobí to tak, že do dobrého a kvalitného vína pridá kvapku, prípadne ich bude pridávať postupne a pravidelne. Podobne je možné použiť príklad s uvarením žaby. Dnes, v našich časoch sa nemienim nerozvážne vystavovať nebezpečenstvu, že v akomkoľvek posolstve nie je všetko v súlade z Božou pravdou. Stačí maličkosť nato, aby človek zišiel z cesty. Či mám to chápať, že falošný prorok je len ten, kto o sebe tvrdí, že je nový Kristus alebo že Kristus a Boh vôbec neexistuje?

Ja nepotrebujem žiadne vysvetlenia a objasnenia Vasuly. Žiadne súčasné zjavenie nemôže nič pridať k tomu, čo nás učil Kristus a čo nás učí cez KC. A preto môže všetky zjavenia ignorovať bez akejkoľvek újmy, ba naopak s istotou, že nezblúdim.

Na záver, ak teda ide o Vassulu či Medju, či čokoľvek iné, skôr než začnem skúmať obsah, pozerám sa na nosič. Moje zásadné otázky sú:
1. Je subjektom katolík?
2. Je poslušný autorite?
3. Je k "udalosti" oficiálne zamietavé stanovisko?

A podľa odpovedí sa zariadim.

Diabol je omnoho inteligentnejší a rozumnejší než ja a preto radšej ostanem ukrytý pod plášťom istoty Matky Cirkvi a nebudem chodiť niekam, kde ma môže ten revúci lev ľahko zožrať. Martin, dotiahnime teda tú čnosť opatrnosti do dôsledkov.

RKC

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1076  ~  Člen od: 01 február 2006  ~  Posledná návšteva: 19 júl 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 01 október 2013 :  21:04:47  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Mx,musi byt ten, co od Boha dostal nejake proroctvo katolik?Je toto kriterium dane ako zavazne?Da sa dolozit?
Moze Boh pouzit pre to,aby dal proroctvo ci varovanie niekoho kto nie je katolik?

Ja som presvedceny,ze ked pouzil Balamovu oslicu,tak kto sme my,aby sme kladli Bohu kriteria koho moze pouzit?

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 01 október 2013 :  22:03:26  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
citácia:
Mx,musi byt ten, co od Boha dostal nejake proroctvo katolik?Je toto kriterium dane ako zavazne?Da sa dolozit?
Moze Boh pouzit pre to,aby dal proroctvo ci varovanie niekoho kto nie je katolik?

Ja som presvedceny,ze ked pouzil Balamovu oslicu,tak kto sme my,aby sme kladli Bohu kriteria koho moze pouzit?

Pôvodne zaslal Zachariáš - 01 október 2013 :  21:04:47

Chápem, a samozrejme, napísal som moje kritériá, ktoré sú podmnožinou toho, čo môže Boh použiť. Pre mňa musí byť katolík a musí byť poslušný. Ale Cirkev Svätá ma učí, že ak neuverím žiadnemu zjaveniu okrem Zjavenia, tak sa mi nič nestane a Boh mi to nebude vyčítať. Rozumieme si? Balámova oslica bola pred tým, ako prišlo k plnosti Zjavenia, ale dobrý pokus. Možno stojí za povšimnutie, že si Boh zvyčajne vyberá jednoduchých ľudí, veľmi často deti, aby eliminoval skreslenie a zahanbil "múdrych".

RKC

Lucia

Odoslaný - 01 október 2013 :  23:33:12  Zobraziť profil  Pridať Lucia do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Zachariáš - 01 október 2013 :  21:04:47

Myslim si,ze je rozdiel niekoho jednorazovo pouzit a niekoho roky vyuzivat ako svojho hovorcu, nemyslite ?
Ako moze Pan Jezis pouzivat k poucovaniu a napominaniu katolikov niekoho kto nema Cirkev za matku ? Kto sa netuzi stat sucastou mystickeho tela Jezisa Krista ?

Mato

Odoslaný - 02 október 2013 :  06:06:14  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Chcel by som poznamenať, že
- keďže neviem podrobnosti prečo brat Roger nemohol vstúpiť do Katolíckej Cirkvi, nechcem súdiť JPII. Problém totiž môže byť aj v tom, že brat Roger nemusel mal správny úmysel. Mám s niečím takým osobnú skúsenosť. Dlhé roky som mal ťažké srdce na kňaza (už nebohého, preto som si to nemohol s ním vyjasniť), ktorý doporučil mojej mame, keď chcela konvertovať, aby ostala protestantkou. Časom, štúdiom katolíckej náuky a rozhovormi s mamou som pochopil. Ona chcela prestúpiť z ľudských ohľadov a ten kňaz použil veľmi taktný spôsob, ako ju odmietnuť. Niekedy ten ekumenizmus môže aj poslúžiť, aj keď ja by som preferoval povedať pravdu. Minimálne by som mal ja dnes situáciu ľahšiu. Dnes to vidím už úplne inak a preto som v takýchto veciach zdržanlivý.

Pôvodne zaslal Mx - 30 september 2013 :  12:46:30

V tejto uvahe je len jeden problem - brat Roger dostaval od JPII svate prijimanie...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 02 október 2013 :  07:13:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Lucia,ja Vassuline posolstva vnimam ako jej meditacie.
Ale mam vyhradu k tvrdeniu,ze nepatri k Cirkvi.
Prijima prave sviatosti od pravych knazov a biskupov v pravoslavnej cirkvi.Ako potom nemoze byt v Cirkvi?
Prave sviatosti predsa nemozu existovat mimo Cirkev.
Btw. zjavenie je ukoncene smrtou posledneho apostola a predsa Boh povzbudzuje svoj lud.Prostriedky,osoby a cas je v jeho moci.

Prichádzajte k Nemu,k živému kameňu,ktori ľudia síce zavrhli,ale pred Bohom je vyvolený a vzácny,a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu,do svätého kňazstva,aby ste prinášali duchovné obety,príjemné Bohu skrze Ježiša Krista.
1.Pt 2,4-5

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1345  ~  Člen od: 30 november 2009  ~  Posledná návšteva: 26 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 02 október 2013 :  09:33:59  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Mato:
brat Roger dostaval od JPII svate prijimanie
K tomuto neviem zaujať správny postoj. Ak to totiž dám do súvisu s faktom, že sa uznáva krst protestantov za platný (samozrejme za splnenia podmienok) a spojím si to s tým, že dnes vlastne ku konverzii na katolícku vieru stačí kresťanom ale nekatolíkom s platným krstom mať katolícku vieru, tak je možné, že Roger bol v skutočnosti už katolíkom. Mne tam síce ten formálny proces chýba (aspoň nejaké verejné vyznanie viery pred autoritou Cirkvi), neviem ako je to právne ošetrené. Ale toto je ďalšie možné vysvetlenie a kým neviem, ktoré je správne, tak to môžem brať nanajvýš ako kontroverzné. Samozrejme, že je tu možnosť aj hriechu zo strany JPII, ale kto som ja, aby som to mohol posúdiť.

Zachariáš:
Ja osobne neviem posúdiť, či je Vassula v poriadku, mám informácie, že neposlúcha svojich pravoslávnych nadriadených. Súkromné meditácie môže mať aj ujo Fico a preto ich príliš neriešim.

Tak veru, je ukončené a preto akékoľvek povzbudzovanie, ktoré sa podľa mňa zo zjavením nezhoduje, čo i len v maličkosti, alebo mi je len podozrivé, môžem (musím!) bez akýchkoľvek výčitiek odmietnuť a ignorovať. A ak si nie som istý, tak radšej môžem aj všetky, ktoré nemajú oficiálny punc pravosti. A pravda je taká, že ignorovať môžem aj tie s puncom. A tiež je pravda, že je bližšie čnosti opatrnosti to ignorovanie ako to vyhľadávanie. Kto v blate žije, nakoniec sa zašpiní.

RKC

Zachariáš

Odoslaný - 02 október 2013 :  10:02:56  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Mx,cistemu je vsetko ciste.Neviem ci porozumiete.

1.Pt 2,4-5

Mato

Odoslaný - 02 október 2013 :  16:21:43  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Mato:
brat Roger dostaval od JPII svate prijimanie
K tomuto neviem zaujať správny postoj. Ak to totiž dám do súvisu s faktom, že sa uznáva krst protestantov za platný (samozrejme za splnenia podmienok) a spojím si to s tým, že dnes vlastne ku konverzii na katolícku vieru stačí kresťanom ale nekatolíkom s platným krstom mať katolícku vieru, tak je možné, že Roger bol v skutočnosti už katolíkom. Mne tam síce ten formálny proces chýba (aspoň nejaké verejné vyznanie viery pred autoritou Cirkvi), neviem ako je to právne ošetrené. Ale toto je ďalšie možné vysvetlenie a kým neviem, ktoré je správne, tak to môžem brať nanajvýš ako kontroverzné. Samozrejme, že je tu možnosť aj hriechu zo strany JPII, ale kto som ja, aby som to mohol posúdiť.

Pôvodne zaslal Mx - 02 október 2013 :  09:33:59

Vasa uvaha bola postavena na tom, ze mozno by Roger nebol skutocnym katolikom, iba zo spolocenskych dovodov by chcel prestupita, preto mu papez, rovnako ako knaz Vasej mame, neodporucal vstupil do KC.
Ale sam pisete, ak mu daval prijimanie, vtedy musel byt katolikom a preto nedava ziadnu logiku, ze mu neodporucal vstupit do KC. Ak nebol katolikm, potom mu prijimanie bolo udelovane svatokradezne.
A ted se v tom vyznajte pane doktore...

Zacharias ma na vsetko samozrejme jednoduche jedovetne vysvetlenie - ako ze je v poriadku sluzit omse v mastali, ved Boh tak prisiel na svet, alebo Boh moze hovorit cez kohokolvek, ved hovoril cez oslicu a najnovsie, prijimat najsvatejsie telo a krv Kristovu moze kde kto, ved cistemu je vsetko ciste...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Koki

Odoslaný - 02 október 2013 :  18:19:45  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Ján Pavol Pavol II. bol zvláštny muž, robil aj veci ktorým bežný katolík nerozumie, napríklad v Assisi si uctil korán a protestantovi Rogerovi podával Eucharistiu. Čo teraz? Nič, súd patrí Bohu.

http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1460  ~  Člen od: 14 september 2013  ~  Posledná návšteva: 25 marec 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mx

Odoslaný - 02 október 2013 :  18:51:22  Zobraziť profil  Pridať Mx do zoznamu priateľov
Maťo, ja som tým chcel povedať, že nepoznám skutočné pohnútky a ani okolnosti a preto nemôžem o tom nič poriadne súdiť. A nevravím už o tom, že mi to ani neprináleží.

Medzi tými udalosťami bol nejaký časový odstup, možno, neviem, nesledoval som to.

Mimochodom, napísal som aj iné vysvetlenie. A existuje ešte ďalšie, že to vôbec nie je pravda. Možno mu povedal, že nemusí, lebo už katolíkom je, len pre ekumenizmus nech to nerozpráva. A možno to bolo celkom inak. Ja to neviem a preto to neriešim. Vieme, komu patria masmédiá a ako s obľubou informujú. V krajnom prípade ide o svätokrádež, ale to ja nemôžem posúdiť. Tak načo riešiť prípadné osobné pochybenia niekoho iného?

A ako to súvisí s Vassulou, ktorá je vraj v poriadku z pohľadu pravoslávia?

RKC

Koki

Odoslaný - 02 október 2013 :  19:20:44  Zobraziť profil  Pridať Koki do zoznamu priateľov
Cirkev učí, že bez platného sviatostného pokánia nemožno pristupovať k Eucharistii. Nikde som nezachytil informáciu že by brat Roger prijal v RKC aj nejaké iné sviatosti, okrem Eucharistie.
Ani z článku v Tkkbs nie je jasné, o akú vieru u brata Rogera vlastne išlo:

"Kardinál Jozef Ratzinger tomuto protestantovi pri zádušnej svätej omši za Jána Pavla II. podal sväté prijímanie. To vzbudilo svetovú pozornosť, nebolo však ničím novým, pretože brat Roger môže pri každej návšteve v Ríme prijať Eucharistiu, keďže u neho je isté, že zdieľa vieru katolíkov."

Zdroj: http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20050817019:

http://3.bp.blogspot.com/-MS5eDahIO_I/UmP7f9TWfgI/AAAAAAAABlI/0zivFGVFL1c/s1600/fanoa%25C3%25B1odelafe_cl.jpg

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1460  ~  Člen od: 14 september 2013  ~  Posledná návšteva: 25 marec 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Zachariáš

Odoslaný - 02 október 2013 :  19:43:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
Mato : ja som sa s Mx rozpraval o Vassule a nie omsiah v mastali.A o tom,ci je mozne nazvat prostredie,kde je viera v Svatu Trojicu,ucta k Panne Marii a kde sa vysluhuju prave sviatosti zablatenym?
Rimokatolicka cirkev ma stanovene pravidla kedy moze dovolit prijimat nekatolikovi.Ak ich nepoznate,tak naco o tom diskutujete.Ak ich poznate,potom ste podobne ako sesdevantisti alebo rozni lefebristi mudrejsi ako papez.
A ked sme uz o tom,vy zijete v predstavach,ktore ma prosty lud zo sedliackeho prostredia v nasich koncinach o tom ako vyzeralo miesto narodenia Pana?Mastal ako v Hornej Dolnej?

1.Pt 2,4-5

Mato

Odoslaný - 03 október 2013 :  06:08:17  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

A ako to súvisí s Vassulou, ktorá je vraj v poriadku z pohľadu pravoslávia?

Pôvodne zaslal Mx - 02 október 2013 :  18:51:22

S vassulou to suvisi tak, ze podla niektorych tu pritomnych je vlastne katolickou, len jej, podobne ako bratovi Rogerovi neodporucaju vstupit do KC...

citácia:
Maťo, ja som tým chcel povedať, že nepoznám skutočné pohnútky a ani okolnosti a preto nemôžem o tom nič poriadne súdiť. A nevravím už o tom, že mi to ani neprináleží

Toto je presne mantra dnesnej doby - nikto sa k nicomu nemoze vyjadrit, lebo nevidi do srdca... Ano do srdca vidi iba Boh, to mi ale nebrani nazvat kradez kradezou, hoci nepoznam pohnutky tejto kradze a aj nazvat svatokradez svatokradezou, ci klamstvo klamstvom. Pohnutky a polahcujuce okolnosti si bude riesit dotycny pred Sudcom...

Zachariáš

Odoslaný - 03 október 2013 :  06:59:11  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Zachariáš  Pridať Zachariáš do zoznamu priateľov
A ktoze sa to dopustil svatokradeze?
Dolozite to Mato?

1.Pt 2,4-5

Mato

Odoslaný - 03 október 2013 :  08:12:53  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ktoze sa dopustil kradeze ci klamstva Vas nezaujima? To nemusim dokladat?

Strana: z 19 Previous Topic: Postoj Cirkvi k Vassule Ryden Téma Next Topic: Exorcizmus  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06