Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Tradiční a ich pohľady
 Ostatné témy
 Pekelná debata
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: O co vlastne ide v diskusiach tradicni vs. Téma Next Topic: Apokalypsa v Japonsku
Strana: z 3

Robel

Stav: offline

Odoslaný - 01 marec 2012 :  12:06:24  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Šeol je peklo a duša bez milosti posväcujúcej v čase smrti tela ide priamo tam.
Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  11:29:32

Šeol nie je peklo, ale podsvetie (hádes).

Pôvodne zaslal Guliver - 01 marec 2012 :  11:52:00

Peklo je možné označiť aj ako šeol, ríšu mŕtvych. Každopádne, do pekla idú duše bez milosti posväcujúcej okamžite po smrti tela.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 01 marec 2012 :  12:33:11  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Peklo je možné označiť aj ako šeol, ríšu mŕtvych. Každopádne, do pekla idú duše bez milosti posväcujúcej okamžite po smrti tela.
Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  12:06:24

Peklo a šeol sú dve rôzne miesta. Ježiš v podobenstve o boháčovi a lazarovi hovorí, že boháč bol v Hádese - grécky ekvivalent hebrejského Še'ol. Hebrejská Biblia popisuje Še'ol ako zhromaždisko duší (Nefeš), ľudí, ktorí zomreli a je jedno či boli spravodliví, alebo nie.

Kniha žalmov
16:10 Lebo nenecháš moju dušu v podsvetí a nedovolíš, aby tvoj svätý videl porušenie.
49:15 Ako ovce sa ženú do priepasti a smrť je ich pastierom. Padajú strmhlav do hrobu, ich zjav sa pominie: podsvetie im bude príbytkom.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 730  ~  Člen od: 13 marec 2009  ~  Posledná návšteva: 13 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Robel

Odoslaný - 01 marec 2012 :  12:42:05  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  12:06:24

Peklo a šeol sú dve rôzne miesta. Ježiš v podobenstve o boháčovi a lazarovi hovorí, že boháč bol v Hádese - grécky ekvivalent hebrejského Še'ol. Hebrejská Biblia popisuje Še'ol ako zhromaždisko duší (Nefeš), ľudí, ktorí zomreli a je jedno či boli spravodliví, alebo nie.

Kniha žalmov
16:10 Lebo nenecháš moju dušu v podsvetí a nedovolíš, aby tvoj svätý videl porušenie.
49:15 Ako ovce sa ženú do priepasti a smrť je ich pastierom. Padajú strmhlav do hrobu, ich zjav sa pominie: podsvetie im bude príbytkom.

Pôvodne zaslal Guliver - 01 marec 2012 :  12:33:11

Šeol, Hádes, KC podľa kontextu prekladá ako peklo, napr. v podobenstve o Lazarovi a boháčovi. Podstatné je, že do pekla idú nespasení okamžite po smrti, a jankou citovaný katechizmus má pravdu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 01 marec 2012 :  12:54:08  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Šeol, Hádes, KC podľa kontextu prekladá ako peklo, napr. v podobenstve o Lazarovi a boháčovi. Podstatné je, že do pekla idú nespasení okamžite po smrti, a jankou citovaný katechizmus má pravdu.

Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  12:42:05

Ale to nie je pravda - citáty ktoré som sem dal sú z katolíckeho prekladu. A okrem toho napr. aj : Kniha zjavenia 20:14 Potom boli smrť a podsvetie zvrhnuté do ohnivého jazera.

Všade je tam použité slovo podsvetie nie peklo.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 730  ~  Člen od: 13 marec 2009  ~  Posledná návšteva: 13 február 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Robel

Odoslaný - 01 marec 2012 :  13:04:13  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  12:42:05

Ale to nie je pravda - citáty ktoré som sem dal sú z katolíckeho prekladu. A okrem toho napr. aj : Kniha zjavenia 20:14 Potom boli smrť a podsvetie zvrhnuté do ohnivého jazera.

Všade je tam použité slovo podsvetie nie peklo.

Pôvodne zaslal Guliver - 01 marec 2012 :  12:54:08

Vulgáta používa slovo "infernum" (peklo) napr. v Mt 11:23, 16:18 a Lk 10:15. Šak som napísal, že Hádes alebo Gehenna sa podľa kontextu prekladajú ako peklo.

Guliver

Odoslaný - 01 marec 2012 :  13:55:19  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Vulgáta používa slovo "infernum" (peklo) napr. v Mt 11:23, 16:18 a Lk 10:15. Šak som napísal, že Hádes alebo Gehenna sa podľa kontextu prekladajú ako peklo.

Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  13:04:13

Citáty ktoré som sem dal neobsahujú slovo peklo. Ešte raz:

Kniha zjavenia
20:14 Potom boli smrť a podsvetie zvrhnuté do ohnivého jazera.
Kniha žalmov

Alebo je to zlý preklad a má tam byť toto?

Kniha žalmov
16:10 Lebo nenecháš moju dušu v pekle a nedovolíš, aby tvoj svätý videl porušenie.
49:15 Ako ovce sa ženú do priepasti a smrť je ich pastierom. Padajú strmhlav do hrobu, ich zjav sa pominie: peklo im bude príbytkom.
Kniha zjavenia
20:14 Potom boli smrť a peklo zvrhnuté do ohnivého jazera.

Robel

Odoslaný - 01 marec 2012 :  14:10:32  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  13:04:13

Citáty ktoré som sem dal neobsahujú slovo peklo. Ešte raz:

Kniha zjavenia
Kniha žalmov

Alebo je to zlý preklad a má tam byť toto?

Kniha žalmov
16:10 Lebo nenecháš moju dušu v pekle a nedovolíš, aby tvoj svätý videl porušenie.
49:15 Ako ovce sa ženú do priepasti a smrť je ich pastierom. Padajú strmhlav do hrobu, ich zjav sa pominie: peklo im bude príbytkom.
Kniha zjavenia
20:14 Potom boli smrť a peklo zvrhnuté do ohnivého jazera.

Pôvodne zaslal Guliver - 01 marec 2012 :  13:55:19

OK, nič to ale nemeni na tom, že Hades alebo Šeol sa niekedy prekladaju ako peklo, a najmä nie je pravdivé vaše tvrdenie, že po smrti nejdú nespasení ihneď do pekla.

janka

Odoslaný - 01 marec 2012 :  14:11:57  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

149. Ktoré duše prídu do pekla?
Do pekla prídu duše, ktoré opustili telo v stave smrteľného hriechu.

Pôvodne zaslal janka - 01 marec 2012 :  08:37:08

Ale tak toto snáď nie...

Pôvodne zaslal Ambrobene - 01 marec 2012 :  10:12:23

povedzte, ze si robite len srandu...

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mak

Odoslaný - 01 marec 2012 :  14:28:33  Zobraziť profil  Pridať mak do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
citácia:

149. Ktoré duše prídu do pekla?
Do pekla prídu duše, ktoré opustili telo v stave smrteľného hriechu.

Pôvodne zaslal janka - 01 marec 2012 :  08:37:08

Ale tak toto snáď nie...

Pôvodne zaslal Ambrobene - 01 marec 2012 :  10:12:23

povedzte, ze si robite len srandu...

Pôvodne zaslal janka - 01 marec 2012 :  14:11:57

áno je to tak ako je v čl149, ale nikto nevie kto a v akom stve opustil tento svet. Kažý má šancu v okamihu smrti si vzbudiť dokonalu lútosť. A Boh je milosrdný, nekonečne milosrdný. Preto o nikom nemôžeme s istotou povedať že je zatratený

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 606  ~  Člen od: 28 október 2011  ~  Posledná návšteva: 05 apríl 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 01 marec 2012 :  14:33:41  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
OK, nič to ale nemeni na tom, že Hades alebo Šeol sa niekedy prekladaju ako peklo, a najmä nie je pravdivé vaše tvrdenie, že po smrti nejdú nespasení ihneď do pekla.

Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  14:10:32

Poďme na to najprv logicky: ak sme sa dohodli, že Še'ol=Hádes=podsvetie sú v citátoch, ktoré som sem dal použité správne, tak to musí znamenať, že podsvetie existuje a má nejakú funkciu. Akú?

Robel

Odoslaný - 01 marec 2012 :  14:53:16  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  14:10:32

Poďme na to najprv logicky: ak sme sa dohodli, že Še'ol=Hádes=podsvetie sú v citátoch, ktoré som sem dal použité správne, tak to musí znamenať, že podsvetie existuje a má nejakú funkciu. Akú?

Pôvodne zaslal Guliver - 01 marec 2012 :  14:33:41

Podsvetie pred Kristom bolo dvojaké: 1. miesto, kde duše spravodlivých očakávali otvorenie neba, čo urobil až Kristus;
2. peklo, miesto prebývania padlých anjelov a zatratených duší.

Dnes má duša tri možnosti: peklo, nebo alebo očistec, čo je prechodné miesto.

Guliver

Odoslaný - 01 marec 2012 :  15:13:00  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Podsvetie pred Kristom bolo dvojaké: 1. miesto, kde duše spravodlivých očakávali otvorenie neba, čo urobil až Kristus;

Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  14:53:16

Na základa čoho to tvrdíte? Ja čítam:
Kniha zjavenia
Ako sa môže podsvetie stotožňovať s peklom, keď je do neho zvrhnuté?

Robel

Odoslaný - 01 marec 2012 :  15:54:31  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  14:53:16

Na základa čoho to tvrdíte? Ja čítam:
Kniha zjavenia
Ako sa môže podsvetie stotožňovať s peklom, keď je do neho zvrhnuté?

Pôvodne zaslal Guliver - 01 marec 2012 :  15:13:00

Na základe náuky Cirkvi, ktorá je jedinou kompetentnou autoritou na výklad Písma.

Guliver

Odoslaný - 01 marec 2012 :  16:21:51  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Na základe náuky Cirkvi, ktorá je jedinou kompetentnou autoritou na výklad Písma.

Pôvodne zaslal Robel - 01 marec 2012 :  15:54:31

Táto formulka vám má zabezpečiť, že máte vždy pravdu?

zmurka

Odoslaný - 01 marec 2012 :  20:53:33  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
citácia:
Debata o pekle je v dnesnom case potrebna hlavne z toho dovodu , ze sa popiera existencia pekla
A po druhe nevsimete si , ze dnesny clovek stratil strach zo zatratenia ?
A po tretie existencia pekla , moznost vecneho zatratenia , diabla a padlych anjelov je pravdou viery , a preto je debata o tychto otazkach legitimna
Myslim , ze toto su vazne dovody na tuto temu diskutovat
Pôvodne zaslal amerika1 - 29 február 2012 :  14:57:42

Hmm - bázeň Božia je počiatkom múdrosti. To ale neznamená - bázeň=strach...

Alebo tiež - poznanie len negatívnych skutočností nemusí viesť k pozitívnemu obratu.
Podobne ako - samé zákazy nemusia priviesť človeka k dodržiavaniu príkazov.

T.j. - nie je pozitívny pohľad silnejším impulzom ku zmene?
Nie je napr. diskusia o reálnom živote a prežívaní osožnejšia pre správne nasmerovanie sa k večnosti - oproti rozoberaniu iba katastrofálnych následkov rozhodnutia sa pre hriech?

Život je veľký dar - nepremrhajme ho

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 01 marec 2012 :  22:11:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Zmurka sme v case postu Vies kolko postnych kazni , so zameranim na zatratenie a peklo ,obratilo nesmrtelnych dusi k pokaniu ?

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ambrobene

Odoslaný - 02 marec 2012 :  07:36:56  Zobraziť profil  Pridať Ambrobene do zoznamu priateľov
Riešite tu debiliny, šeoly, nefeše, to predsa nikoho nezaujíma...

K tomu ťažkému hriechu- nemôže to tak byť... a viete prečo?

Lebo ja sa snažím žiť celý život dobre a neviem čo a môže sa stať, že raz padnem. A čo ak ma vtedy prejde auto a umrem? Chceš mi povedať, že keď celý život žijem dobre, len raz zhrešim ťažkym hriechom a náhodou potom umrem, tak idem do pekla hej?

A napríklad Hitler čo celý život robil toľko zla- vraždy a neviem čo všetko, tak by mu stačilo keby pred smrťou pristupil k sviatosti a neba má isté hej? Toto neni spravodlivosť už len z ľudského hľadiska, nieto ešte z pohľadu dokonalej božej spravodlivosti

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 175  ~  Člen od: 28 august 2011  ~  Posledná návšteva: 06 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 02 marec 2012 :  08:53:47  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ambrobene - neviem, ci chcete iba provokovat,a lebo v tom mate skutocne taky gulas.

Jeden smrtelny hriech staci na to, aby dusa sla do zatratenia.

Ak cely zivot zijeme cnostne a pracujeme na sebe, je malo pravdepodobne, ze upadneme do tazkeho hriechu a ked sa to aj stane, mame velku sancu vzbudit si dokonalu lutost, ktora staci na odpustenie.

A naopak, kto cely zivot zije v hriechu je malo pravdepodobne, ze bude v okamihu smrti lutovat a ze bude schopny dokonalej lutosti (hoci 100% sa to vylucit neda).

Co sa tyka otazky okolo Hitlera, tak ak by platne prijal sviatost zmierenia (so vsetkym, co sa k jej platnemu prijatiu vyzaduje) tak ano, isiel by neba. Ale aj tu plati to co som pisal vyssie o predchadzajucom zivote.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 02 marec 2012 :  09:12:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
citácia:

K tomu ťažkému hriechu- nemôže to tak byť... a viete prečo?

Lebo ja sa snažím žiť celý život dobre a neviem čo a môže sa stať, že raz padnem. A čo ak ma vtedy prejde auto a umrem? Chceš mi povedať, že keď celý život žijem dobre, len raz zhrešim ťažkym hriechom a náhodou potom umrem, tak idem do pekla hej?

A napríklad Hitler čo celý život robil toľko zla- vraždy a neviem čo všetko, tak by mu stačilo keby pred smrťou pristupil k sviatosti a neba má isté hej? Toto neni spravodlivosť už len z ľudského hľadiska, nieto ešte z pohľadu dokonalej božej spravodlivosti

Pôvodne zaslal Ambrobene - 02 marec 2012 :  07:36:56

Mt 20,1 -16

Co sa tyka toho auta a umierania . Problemom je , ze dnesny clovek nahlu , bezbolestnu smrt povazuje za pozahnanie a zela si ju Generacie katolikov sa denne modlili " Od nahlej smrti , ochranuj nas , Pane" Priam sa triasli hrozou z moznosti nahlej , necakanej smrti . Dnesny clovek sa uz nahlej smrti nielenze neboji , ale povazuje ju za " pozehnanie" a chce ju

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 02 marec 2012 :  09:57:05  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Pôvodne zaslal Ambrobene - 02 marec 2012 :  07:36:56

Zaujímavé, teba nezaujíma čomu vlastne veríš?

citácia:
Jeden smrtelny hriech staci na to, aby dusa sla do zatratenia
Viete o niekom kto je s istotou zatratený?
A koho je viac: spasených alebo zatratených - v globále zo všetkých ľudí?

Ambrobene

Odoslaný - 02 marec 2012 :  10:41:37  Zobraziť profil  Pridať Ambrobene do zoznamu priateľov
Ja verím niečomu, k čomu nepotrebujem hebrejske židovske a grecke vyrazy... presne o tom som hovoril, keď som vravel, že v katechizme sa nič nedozviem, lebo tam používajú také a ešte horšie slova... chapeš?

Mato, nechcel som provokovať... čo sa týka pravdepodobnosti a nepravdepodobnosti, tak si myslím, že to je jedno. Môže sa to stať každému. Či chce, alebo nechce.

Narážal som na to, že či si nás Boh všíma len v hodine smrti... či mu nezáleží na tom, ako sme sa správali celý život???

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 175  ~  Člen od: 28 august 2011  ~  Posledná návšteva: 06 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Guliver

Odoslaný - 02 marec 2012 :  11:01:44  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Ja verím niečomu, k čomu nepotrebujem hebrejske židovske a grecke vyrazy... presne o tom som hovoril, keď som vravel, že v katechizme sa nič nedozviem, lebo tam používajú také a ešte horšie slova... chapeš?
Pôvodne zaslal Ambrobene - 02 marec 2012 :  10:41:37

A čo je zdrojom tvojej viery? Odkiaľ to vieš?

Ambrobene

Odoslaný - 02 marec 2012 :  11:04:02  Zobraziť profil  Pridať Ambrobene do zoznamu priateľov
Čo odkial viem?

Guliver

Odoslaný - 02 marec 2012 :  11:19:23  Zobraziť profil  Pridať Guliver do zoznamu priateľov
citácia:
Čo odkial viem?
Pôvodne zaslal Ambrobene - 02 marec 2012 :  11:04:02

Odkiaľ vieš čo veríš?
citácia:
Ja verím niečomu, k čomu nepotrebujem hebrejske židovske a grecke vyrazy...

Ambrobene

Odoslaný - 02 marec 2012 :  11:29:41  Zobraziť profil  Pridať Ambrobene do zoznamu priateľov
Od rodičov, kňazov, laikov a rehoľníkov... a biblie

Strana: z 3 Previous Topic: O co vlastne ide v diskusiach tradicni vs. Téma Next Topic: Apokalypsa v Japonsku  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06