|
Odoslaný - 22 december 2011 : 13:07:32
|
citácia: citácia: citácia: Ideš proti KKC. Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 12:45:46 Kde? Samozrejme laik by mal krst vykonávať len v stave núdze, že je tam vážny predpoklad, že tie deti za chvíľu zomrú. Napríklad vo voje by tam vtrhla nepriateľská armáda a učiteľovi by oznámili, že o polhodinu všetky tie deti postrieľajú, a myslia to vážne, to je situácia na krst ešte nepokrstených, inak by to mal vykonávať len kňaz. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 12:54:22 Ja netvrdím že krstiť môže len kňaz ! Krstiť môžeš iba deti kresťanských rodičov, možno ešte v prípade ak je pravdepodobnosť, že tí rodičia sú kresťanskí. Predstav si, že tvoj sused bude ateista alebo moslim a jeho dieťa bude v ohrození života. Pokrstil by si ho ? Ak áno, ideš proti vôli rodiča a KKC. Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 12:58:31
Byt s ním niekde osamote a vidím že umiera, pokrstím. Idem proti vôli rodičov, ale nie proti Bohu, ani proti záujmom dieťaťa, a tiež nie proti KKC. To si ho buď zle vysvetľuješ alebo je trochu nedokonale napísaný, že tam neuviedli všetky možné aj výnimočné prípady, kedy sa môže a má krstiť.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 91 ~
Člen od: 16 december 2011 ~
Posledná návšteva: 20 marec 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 13:09:51
|
citácia: Aj keď tomu neveríš, čo ak náhodou je to pravda? Aspoň pripustiť si tú možnosť - náhodou. Ak by to nebola pravda, tým že ho pokrstíme, nijako mu tým neublížime. Ale ak je to pravda, a zabránime v krste, tak mu ublížime veľmi. Čital som o prípadoch že za socializmu aj komounisti - stranícki funkcionári, ktorí húževnato presadzovali ateisticku ideológiu, si tajne dávali krstiť deti, práve preto, že čo ak náhodou Boh predsa len existuje? Povedali si, že ak to pravda nie je, krst mu neuškodí, a ak náhodou je, aspoň toto mať na svedomí nebudú, že svojmu dieťaťu zabránili v spáse. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 12:12:06
ale samozrejme ze ja tuto moznost pripustam, no v tomto pripade uz ide o princip bud alebo - a v tomto pripade zadne vratka nie su moj styl; a mimochodom podla toho, co som cital o krsteni osud nepokrstenych deti co umreli, tiez nemusi byt az tak zly plus, ako som uz spominal, nie je uplne jednoznacne, ci je krst novorodencov platny (novorodenec z principu neveri a nemoze cinit pokanie)
ja nie som komunista a keby som sa narodil skor, tak by som komunistom nebol, to co opisujes je absurdna forma oportunizmu |
povodny GUEST635
He will learn... no king rules forever... |
Počet príspevkov: 2291 ~
Člen od: 16 november 2010 ~
Posledná návšteva: 04 február 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 13:13:30
|
citácia: citácia: citácia: citácia: Ideš proti KKC. Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 12:45:46 Kde? Samozrejme laik by mal krst vykonávať len v stave núdze, že je tam vážny predpoklad, že tie deti za chvíľu zomrú. Napríklad vo voje by tam vtrhla nepriateľská armáda a učiteľovi by oznámili, že o polhodinu všetky tie deti postrieľajú, a myslia to vážne, to je situácia na krst ešte nepokrstených, inak by to mal vykonávať len kňaz. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 12:54:22 Ja netvrdím že krstiť môže len kňaz ! Krstiť môžeš iba deti kresťanských rodičov, možno ešte v prípade ak je pravdepodobnosť, že tí rodičia sú kresťanskí. Predstav si, že tvoj sused bude ateista alebo moslim a jeho dieťa bude v ohrození života. Pokrstil by si ho ? Ak áno, ideš proti vôli rodiča a KKC. Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 12:58:31 Ano, byt s ním niekde osamote a vidím že umiera, pokrstím. Idem proti vôli rodičov, ale nie proti Bohu, ani proti záujmom dieťaťa, a tiež nie proti KKC. To si ho buď zle vysvetľuješ alebo je trochu nedokonale napísaný, že tam neuviedli všetky možné aj výnimočné prípady, kedy sa môže a má krstiť. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 13:07:32
Fajn, potom možno krstiť úplne právoplatne aj deti, ktoré nezomierajú aj za predpokladu, že rodič si to neželá, lebo na smrť treba byť pripravený stále. prečo nepripraviť všetky deti ? |
Počet príspevkov: 381 ~
Člen od: 14 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 14 máj 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 13:14:17
|
citácia: citácia: citácia: Ideš proti KKC. Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 12:45:46 Kde? Samozrejme laik by mal krst vykonávať len v stave núdze, že je tam vážny predpoklad, že tie deti za chvíľu zomrú. Napríklad vo voje by tam vtrhla nepriateľská armáda a učiteľovi by oznámili, že o polhodinu všetky tie deti postrieľajú, a myslia to vážne, to je situácia na krst ešte nepokrstených, inak by to mal vykonávať len kňaz. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 12:54:22 Ja netvrdím že krstiť môže len kňaz ! Krstiť môžeš iba deti kresťanských rodičov, možno ešte v prípade ak je pravdepodobnosť, že tí rodičia sú kresťanskí. Predstav si, že tvoj sused bude ateista alebo moslim a jeho dieťa bude v ohrození života. Pokrstil by si ho ? Ak áno, ideš proti vôli rodiča a KKC. Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 12:58:31
Pre mňa za mňa nech je rodič aj hlavný rabín, pokiaľ mám možnosť a dieťa je ťažko choré tak ho pokrstím a rodičia sa môžu aj rozkázať, tzv. listina práv a idiotské správanie rodičov je pre mňa menej dôležité ako spása nevinného dieťatka. Ideš len proti vôli rodiča, nie proti KKC týmto konaním.
PRIANIE RODIČOV JE V PRÍPADE PRAVDEPODOBNEJ SMRTI DIEŤAŤA NEPODSTATNÉ |
Počet príspevkov: 123 ~
Člen od: 21 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 20 december 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 13:15:32
|
citácia: citácia: citácia: citácia: Ideš proti KKC. Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 12:45:46 Kde? Samozrejme laik by mal krst vykonávať len v stave núdze, že je tam vážny predpoklad, že tie deti za chvíľu zomrú. Napríklad vo voje by tam vtrhla nepriateľská armáda a učiteľovi by oznámili, že o polhodinu všetky tie deti postrieľajú, a myslia to vážne, to je situácia na krst ešte nepokrstených, inak by to mal vykonávať len kňaz. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 12:54:22 Ja netvrdím že krstiť môže len kňaz ! Krstiť môžeš iba deti kresťanských rodičov, možno ešte v prípade ak je pravdepodobnosť, že tí rodičia sú kresťanskí. Predstav si, že tvoj sused bude ateista alebo moslim a jeho dieťa bude v ohrození života. Pokrstil by si ho ? Ak áno, ideš proti vôli rodiča a KKC. Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 12:58:31 Pre mňa za mňa nech je rodič aj hlavný rabín, pokiaľ mám možnosť a dieťa je ťažko choré tak ho pokrstím a rodičia sa môžu aj rozkázať, tzv. listina práv a idiotské správanie rodičov je pre mňa menej dôležité ako spása nevinného dieťatka. Ideš len proti vôli rodiča, nie proti KKC týmto konaním. PRIANIE RODIČOV JE V PRÍPADE PRAVDEPODOBNEJ SMRTI DIEŤAŤA NEPODSTATNÉ Pôvodne zaslal vultus - 22 december 2011 : 13:14:17
Predpokladám, že teraz behneš susedovi ateistovi do domu a násilím mu pokrstíš deti, pretože na smrť treba byť prirpavený v každej minúte. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 13:29:51
|
citácia: ale samozrejme ze ja tuto moznost pripustam, no v tomto pripade uz ide o princip bud alebo - a v tomto pripade zadne vratka nie su moj styl; Pôvodne zaslal guest636 - 22 december 2011 : 13:09:51 Potom nebuď taký príliš štýlový a v ohrození smrti pripusť dieťa ku krstu, ak je to omyl, tebe ani jemu to neuškodí, ak to pravda je, jemu to veľmi pomôže a možno trochu aj tebe (dobrý skutok, ak by si tomu ale zabránil, dopustil by si sa jedného z najtažších hriechov).
citácia: a mimochodom podla toho, co som cital o krsteni osud nepokrstenych deti co umreli, tiez nemusi byt az tak zly Pôvodne zaslal guest636 - 22 december 2011 : 13:09:51
Viem, teórie u moderného kléru sú robené cez veľmi rúžové okuliare, ale cirkevní otcovia z dávnych čias, a tí sú v časovej línii Ježišovi Kristovi bližšie, preto majú aj pre mňa vyššiu autoritu, píšu o týchto veciach kruté veci.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 13:37:36
|
citácia: [Svätá Rímska Cirkev] pevne verí, vyznáva a učí, že “každý Boží tvor je dobrý a že nič sa nemá odmietať, ak sa prijíma s vďakyvzdaním” [1 Tim 4:4], pretože podľa Pánovho slova [Mt 15:11], “nie to, čo vchádza do úst, poškvrňuje človeka”, a tvrdí, že rozdiel medzi čistým a nečistým pokrmom v Mojžišovom zákone náleží k obradným predpisom, ktoré pominuli a stratili svoju účinnosť s príchodom evanjelia. Vyhlasuje tiež, že apoštolský zákaz zdržiavať sa “od toho, čo bolo obetované modlám a od krvi a od uduseného” [Sk 15:29], bolo vhodné v tej dobe, keď jedna cirkev povstávala zo židov a pohanov, ktorí predtým žili podľa rôznych obradov a obyčajov, aby aj pohania zachovávali niektoré veci spoločne so židmi a aby bola poskytnutá zámienka k zhromaždeniu sa v jednom Božom kulte a jednej viere a aby sa odstránil dôvod k nezhodám; pretože podľa starého zvyku sa krv a udusené židom zdali ohavné a mohli by si myslieť, že sa pohania vracajú k modlárstvu, keby jedli obetovaný pokrm. Ale keď je kresťanské náboženstvo rozhlásené natoľko, že sa v ňom nevyskytuje žiaden telesný žid, ale sa všetci pridali k cirkvi jednotne praktizujúc tie isté obrady evanjelia a veriac, že “čistému sú všetky veci čisté” [Tit 1:15], s pominutím dôvodu pre tento apoštolský zákaz, pominula aj jeho platnosť. Preto vyhlasuje, že žiadny druh pokrmu, ktorý ľudská spoločnosť uznáva, sa nemá zavrhovať a vôbec nikto, ani muž ani žena, by nemal robiť rozdiel medzi zvieratmi bez ohľadu na to, ako zomreli; hoci pre zdravie tela, z dôvodu cvičenia sa v cnostiach a kvôli obvyklej a cirkevnej disciplíne mnohých vecí, ktoré nie sú zakázané, sa treba zriecť, pretože podľa apoštola, “všetko je dovolené, ale nie všetko osoží.” [1 Kor 6:12, 10:22] (Florentský koncil, Cantate Domino, ex cathedra, 1442) Pôvodne zaslal Robel - 22 december 2011 : 12:58:19
No paráda. Výborne. Je to jasné, tie staré predpisy o jedení sú naozaj zrušené. Veľmi pekne ďakujem.
************ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 13:52:13
|
citácia: Fajn, potom možno krstiť úplne právoplatne aj deti, ktoré nezomierajú aj za predpokladu, že rodič si to neželá, lebo na smrť treba byť pripravený stále. prečo nepripraviť všetky deti ? Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 13:13:30
Krst by bol aj v takom prípade platný, ale keďže ohrozenie života tam nie je, treba to nechať už na kňazov. A áno, bolo by lepšie byť pripravený stále, ale to už je na rodičoch. Keď dieťa neumiera, tak im do toho nezasahujem.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:09:38
|
citácia: nie je uplne jednoznacne, ci je krst novorodencov platny (novorodenec z principu neveri a nemoze cinit pokanie) Pôvodne zaslal guest636 - 22 december 2011 : 13:09:51
U katolíkov to jednoznačné je. Taký krst je platný. Ďalej novorodenec nemá žiadne osobné hriechy za ktoré by mal činiť pokánie, ničoho sa ešte nedopustil. Má iba dedičný hriech, a ten sa aj práve zmyje krstom. Preto v tomto smere novorodenec už nič iné nepotrebuje.
A ešte by som si dovolil tvrdiť opačnú teóriu, že novorodenec z princípu verí, ale ako dozrieva, zabudne, a po dosiahnutí užívania rozumu si musí tu vieru obnoviť a nájsť vlastnou vôľou, čo sa každému nepodarí. - Moja nepodložená teória.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:21:30
|
citácia: citácia: Fajn, potom možno krstiť úplne právoplatne aj deti, ktoré nezomierajú aj za predpokladu, že rodič si to neželá, lebo na smrť treba byť pripravený stále. prečo nepripraviť všetky deti ? Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 13:13:30 Krst by bol aj v takom prípade platný, ale keďže ohrozenie života tam nie je, treba to nechať už na kňazov. A áno, bolo by lepšie byť pripravený stále, ale to už je na rodičoch. Keď dieťa neumiera, tak im do toho nezasahujem. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 13:52:13
Ale ty nechápeš ? Susedove dieťa môže zajtra zomrieť a nepokrstené !!! S tým musíš voľačo urobiť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:28:58
|
Chápem. Ale ja by som o takom zásahu uvažoval len ak je predpoklad zajtrajšej smrti z nejakého dôvodu vysoko pravdepodobný, nie ak je to naopak.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:31:37
|
citácia: Chápem. Ale ja by som o takom zásahu uvažoval len ak je predpoklad zajtrajšej smrti z nejakého dôvodu vysoko pravdepodobný, nie ak je to naopak. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 14:28:58
Predpoklad je vždy. Aj to, že zomriem hneď. No a aj keď je ten predpoklad malý, tak za situácie, že ide o VEČNOSŤ by si podľa svojej logiky mal tie deti ihneď pokrstiť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:34:18
|
Pretože Ježiš by šiel hľadať aj 1 ovcu hoci by ich mal 99...zajtra isto zomrie nejaké dieťa. Prečo Cirkev nenariadi, aby všetci kresťania krstili deti ateistov a inovercov ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:38:57
|
Ano. Možno by to naozaj bolo správne. S násilnými krstami detí súhlasím |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:40:06
|
"A ešte by som si dovolil tvrdiť opačnú teóriu, že novorodenec z princípu verí, ale ako dozrieva, zabudne, a po dosiahnutí užívania rozumu si musí tu vieru obnoviť a nájsť vlastnou vôľou, čo sa každému nepodarí. - Moja nepodložená teória."
Omyl. Človek sa rodí ako ateista. Ako však dospieva, potrebuje si vysvetliť určité veci, a potom si vytvorí, alebo sa pridá k nejakému náboženstvu. Prípadne ho rodičia indoktrinujú. Ale hneď po narodení je to ateista |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:47:49
|
Omyl, neomyl, moju teóriu si zatial nevyvrátil , Dokáž mi že každé dieťa je ateista už pri narodení a že nemôže mať nejaké Bohom vnuknuté poznanie |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:51:22
|
citácia: Omyl, neomyl, moju teóriu si zatial nevyvrátil , Dokáž mi že každé dieťa je ateista už pri narodení a že nemôže mať nejaké Bohom vnuknuté poznanie Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 14:47:49
Vieš čo si myslím ? Že novorodenci rozprávajú, len ich ešte nikto nikdy nepočul rozprávať. Vyvráť moju teóriu.
Už si zistil aký logický nezmysel si napísal ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 14:59:13
|
- Uznávam ti tvoju teóriu za možnú
- Nie, nezistil. Dokáž mi to.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 16:24:53
|
citácia: Viem, teórie u moderného kléru sú robené cez veľmi rúžové okuliare, ale cirkevní otcovia z dávnych čias, a tí sú v časovej línii Ježišovi Kristovi bližšie, preto majú aj pre mňa vyššiu autoritu, píšu o týchto veciach kruté veci. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 13:29:51
aby sme sa rozumeli: http://www.ewtn.com/library/SCRIPTUR/INFANT.TXT |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 16:35:09
|
citácia: A ešte by som si dovolil tvrdiť opačnú teóriu, že novorodenec z princípu verí, ale ako dozrieva, zabudne, a po dosiahnutí užívania rozumu si musí tu vieru obnoviť a nájsť vlastnou vôľou, čo sa každému nepodarí. - Moja nepodložená teória. Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 : 14:09:38
tvoja teoria je chybna a to ani nebudem musiet dokazovat z vlastnych zdrojov ale z tvojich:
rimanom 10
11 Veď Písmo hovorí: "Nik, kto v neho verí, nebude zahanbený." 12 Niet rozdielu medzi Židom a Grékom, lebo ten istý je Pán všetkých, bohatý pre všetkých, ktorí ho vzývajú: 13 Lebo každý, kto bude vzývať Pánovo meno, bude spasený. 14 Ale ako budú vzývať toho, v ktorého neuverili? A ako uveria v toho, o ktorom nepočuli? A ako počujú bez kazateľa? 15 A ako budú kázať, ak nie sú poslaní? Ako je napísané: "Aké krásne sú nohy tých, čo hlásajú dobrú zvesť." 16 Lenže nie všetci poslúchli evanjelium. Aj Izaiáš hovorí: "Pane, kto uveril tomu, čo sme hlásali?" 17 Teda viera je z hlásania a hlásanie skrze Kristovo slovo.
este som nepocul o novorodencovi, ktory by hlasal ci vzyval kristovo slovo
a dalej:
hebrejom 11:
6 Bez viery je totiž nemožné páčiť sa Bohu. Lebo kto prichádza k Bohu, musí veriť, že je a že odmieňa tých, čo ho hľadajú.
mozes mi nejakym sposobom predviest, ze prave narodeny clovek veri ze existuje krestansky boh a veri ze boh odmiena tych, ktori ho hladaju? (ako moze prave narodeny clovek hladat boha bez toho, aby vobec o nom pocul?) |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 december 2011 : 21:02:22
|
citácia: Ale ty nechápeš ? Susedove dieťa môže zajtra zomrieť a nepokrstené !!! S tým musíš voľačo urobiť. Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 : 14:21:30 Nikoho nemožno pokrstiť proti jeho vôli. (C. 754, § 2.) Odhodené alebo nájdené deti nemajú sa pokrstiť podmienečne, iba vtedy, ak po náležitom skúmaní by bolo isté, že nie sú pokrstené. (C. 749.) Ináč na pokrstenie detí je potrebné povolenie rodičov, ktorí majú prirodzené právo nakladať so svojimi dietkami. Okrem toho nestačí deti iba pokrstiť, lež treba sa postarať aj o ich výchovu v tejže viere, čo bez povolenia rodičov nie je možné. Preto deti pohanov, heretikov a schizmatikov môžu sa pokrstiť len vtedy, a to aj proti vôli rodičov, ak sú v nebezpečenstve smrti, takže rozumne možno predvídať, že zomrú prv, ako by mohli rozum užívať. (C. 750, § 1.) Lebo vtedy rodičia beztak stratia deti, nebudú mať času vychovávať ich vo vlastnom blude, s druhej strany však treba sa postarať o ich večnú spásu. Ak deti nie sú v nebezpečenstve smrti, len vtedy môžu sa pokrstiť, ak aspoň jeden rodič alebo tútor súhlasí s krstom, alebo ak dieťa nemá ani otca, ani matku, ani starého otca, ani starú matku, ani tútora, alebo ak spomenutí stratili právo na dieťa, alebo to právo nemôžu nijakým spôsobom uplatňovať (sú vo vyhnanstve, v žalári atď.). Pravda, vo všetkých týchto prípadoch treba sa postarať o katolícku výchovu dieťaťa. (C. 750, § 2.) Ináč nemá smyslu dieťa iba pokrstiť a nechať ho bez katolíckej výchovy. |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 december 2011 : 13:12:40
|
guest636, čo si dal, stále nevyvracia moju teóriu: Dieťa pri narodení môže mať Bohom vnuknuté nejaké malé poznanie, že existuje Boh, na čo ale onedlho zabudne. Deti rýchlo zabúdajú.
Nemusí hľadať ani túžiť, ani hlásať, len mať určité malé vedomie o existencii takej bytosti.
Vieme, že sám sv. Pavol, od ktorého si vzal tie texty, dostal tie informácie o kresťanskom Bohu práve Božím vnuknutím, iba že u neho to bolo aj vo veľkom rozsahu a v dospelosti, keď ešte prenasledoval kresťanov. Čo nám dokazujem, že informácie o Bohu sa dajú získavať aj Božím vnuknutím. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 december 2011 : 13:25:54
|
citácia: Nikoho nemožno pokrstiť proti jeho vôli. (C. 754, § 2.) Odhodené alebo nájdené deti nemajú sa pokrstiť podmienečne, iba vtedy, ak po náležitom skúmaní by bolo isté, že nie sú pokrstené. (C. 749.) Pôvodne zaslal janka - 22 december 2011 : 21:02:22
janka - a to vy z čoho ste vychádzali? ja som otvorila moj CIC a tam sa nič také nepíše.. v mojom CIC sa v kán. 868 § 2 píše: "Dieťa katolíckych, ba aj nekatolíckych rodičov sa v nebezpečenstve smrti dovolene krstí aj proti vôli rodičov"
kán. 869 §1 - ak je pochybnosť, či niekto bol pokrstený alebo či bol krst platne udelený a pochybnosť aj po dôkladnom zisťovaní zostáva, krst sa mu uloží podmienečne. kán. 870 - Odložená alebo nájdené dieťa sa má pokrstiť, ak po starostlivom zisťovaní nie je jeho pokrstenie zrejmé.
dokonca - kán 871 - potratové plody, ak sú živé, sa majú podľa možnosti pokrstiť. |
Počet príspevkov: 997 ~
Člen od: 07 júl 2011 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 december 2011 : 15:25:41
|
citácia: guest636, čo si dal, stále nevyvracia moju teóriu: Dieťa pri narodení môže mať Bohom vnuknuté nejaké malé poznanie, že existuje Boh, na čo ale onedlho zabudne. Deti rýchlo zabúdajú. Nemusí hľadať ani túžiť, ani hlásať, len mať určité malé vedomie o existencii takej bytosti. Vieme, že sám sv. Pavol, od ktorého si vzal tie texty, dostal tie informácie o kresťanskom Bohu práve Božím vnuknutím, iba že u neho to bolo aj vo veľkom rozsahu a v dospelosti, keď ešte prenasledoval kresťanov. Čo nám dokazujem, že informácie o Bohu sa dajú získavať aj Božím vnuknutím. Pôvodne zaslal carolus - 29 december 2011 : 13:12:40
dokaz na nejakom priklade ze prave narodene dieta niekedy dostalo "nejake male bozie vnuknutie"
co je pravdepodobnejsie a jednoduchsie na vysvetlenie: to ze dieta sa narodi bez akychkolvek vedomosti o bohu a ziska ich az ucenim, alebo ze sa narodi s nejakymi vedomostami o bohu, ktore potom zabudne a neskor sa ich znova nauci
tvoja teoria nemoze byt teoriou, lebo sa nemozes opriet ani len o biblicke citaty ci tradiciu nie to este o dokazy (ktore su vyzadovane pri teorii)
a tie citaty, na ktore som poukazal, myslim si, ze hovoria jasne |
povodny GUEST635
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 január 2012 : 15:13:09
|
Takým dieťaťom, samozrejme podľa katolíckeho učenia, bol malý Ježiško. Ten sa už narodil s kompletným poznaním.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|