Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Kresťania a svet
 Kresťania a spoločnosť
 Príkazy svätých otcov
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: K VECI: Sigmund Freud vs. Jacques Maritain o...... Téma Next Topic: Europska politika a krestanstvo
Strana: z 3

carolus

Stav: offline

Odoslaný - 20 december 2011 :  12:34:12  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
niečo zo stredovekých cirkevných písomností:
(Zdroj: Pramene k dejinám Veľkej Moravy – Peter Ratkoš, SAV 1964)

Príkazy svätých otcov
Ustanovenia o pokání previnilcov

Jedno z nich:

42. Ak niekto je zadusené zviera, alebo hovädziu krv, nevediac ako (hovädo) zahynulo, alebo obetné zviera a nie je bedárom, dvadsať týždňov nech sa postí. Ak vedomky jedol, dva roky nech sa postí.

Z toho je jasné, že jesť zadusené alebo krv, bolo/je pre kresťanov hriech.
A teraz otázka: bolo to niekedy cirkvou zrušené/zmenené (nejaký koncil, bula?), alebo sa na to len zabudlo? - čo by znamenalo, že hriech je to aj naďalej.

?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 91  ~  Člen od: 16 december 2011  ~  Posledná návšteva: 20 marec 2013 Upozorniť moderátora 

carolus

Odoslaný - 20 december 2011 :  12:39:07  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
A pre zaujímavosť z toho zoznamu hriechov ešte vyberám, ak niekto z nedbalosti nedal pokrstiť dieťa a ono umrelo, má ťažký hriech s veľmi prísnym pokáním:

39. Ak niekomu umrie dieťa pre lenivosť nekrstené, tri roky nech sa kaja o chlebe a vode.

Pokánie s tak prísnym pôstom - len o chlebe a vode a niekoľko rokov, to sa v iných prípadoch dáva len za tie najťažšie hriechy. Z toho sa mi naznačuje, že ak rodičia zanedbajú krst dieťaťa a ak ono umrie, majú smrteľný hriech. Tak sa mi ale zdá, že dnes to už nikto príliš za hriech nepokladá. Bola v tom nejaká zmena? Prosím, kedy a kde? Spôsoby pokánia podliehajú zmenám, ale hriech by mal zostať hriechom, myslím. Či nie?

Ďalej podľa prísnosti pokánia sa medzi ťažké hriechy radí aj obriezka a akékoľvek mrzačenie tela:

19. Ak si niekto naschvál zo svojho tela ureže, tri roky nech sa pokaja o chlebe a vode.

(Toto by si mali prečítať kresťania z USA, kde je obriezka veľmi populárna, asi z dôvodu židovskej loby)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 91  ~  Člen od: 16 december 2011  ~  Posledná návšteva: 20 marec 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 20 december 2011 :  21:15:54  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
neviem, dnes uz asi nie je take prisne pokanie za hriechy, ked je mozne ziskat odpustky
aj ked na tychto prikladoch pekne vidiet, ake velke zlo je pachat hriech

k tomu krsteniu deti...dnes na jednej strane sa nedba na to, aby boli deti cim skor pokrstene ani zo strany knazov, na druhej strane tym detom, ktore nemali sancu sa ani narodit sa preukazuje ovela vacsi zaujem...nech sa nikto nepohorsuje, ale nepaci sa mi, ze sa zanedbava vecny zivot tych, ktori mali sancu narodit sa...ma niekto skusenost s tym, ze knaz trval na krstnej priprave este pred porodom, aby sa po narodeni mohlo dieta cim skor slavnostne pokrstit?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 21 december 2011 :  08:16:59  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
...na druhej strane tym detom, ktore nemali sancu sa ani narodit sa preukazuje ovela vacsi zaujem...nech sa nikto nepohorsuje, ale nepaci sa mi, ze sa zanedbava vecny zivot tych, ktori mali sancu narodit sa...
Pôvodne zaslal janka - 20 december 2011 :  21:15:54

dobre tomu chapem? je mozne krstit nenarodenych ludi? ak ano od akeho obdobia? a ako by vypadal taky ukon?

povodny GUEST635

He will learn... no king rules forever...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

carolus

Odoslaný - 21 december 2011 :  12:57:49  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
Myslím si, že chápeš tomu zle. Nenarodených nie je možné krstiť, čo ja viem (na pokrstenie musí byť dieťa z brucha už von a musí byť nažive). Janka hovorí o tom, že cirkev sa veľmi zamerala aby sa nerobili potraty, a robia sa modlitby za takto zabité deti, čo je samozrejme správne, ale trošku zanedbáva spásu detí, ktoré sa narodia. Na dôležetosti krstu detí sa už toľko nebazíruje ako v minulosti, zavládla v tom mierna vlažnosť.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 91  ~  Člen od: 16 december 2011  ~  Posledná návšteva: 20 marec 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 21 december 2011 :  13:15:19  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
Myslím si, že chápeš tomu zle. Nenarodených nie je možné krstiť, čo ja viem (na pokrstenie musí byť dieťa z brucha už von a musí byť nažive). Janka hovorí o tom, že cirkev sa veľmi zamerala aby sa nerobili potraty, a robia sa modlitby za takto zabité deti, čo je samozrejme správne, ale trošku zanedbáva spásu detí, ktoré sa narodia. Na dôležetosti krstu detí sa už toľko nebazíruje ako v minulosti, zavládla v tom mierna vlažnosť.

Pôvodne zaslal carolus - 21 december 2011 :  12:57:49

ok

osobne si neviem predstavit ako by mohli umoznit krstit dieta, ktore sa prave narodilo a potrebuje okamzitu zdravotnu starostlivost - ktory lekar by si dovolil rizkovat zivot pacienta len kvoli tomu, ze ho niekto pokrsti...

povodny GUEST635

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2291  ~  Člen od: 16 november 2010  ~  Posledná návšteva: 04 február 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 21 december 2011 :  13:39:32  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
osobne si neviem predstavit ako by mohli umoznit krstit dieta, ktore sa prave narodilo a potrebuje okamzitu zdravotnu starostlivost - ktory lekar by si dovolil rizkovat zivot pacienta len kvoli tomu, ze ho niekto pokrsti...

okamzita zdravotna starostlivost moze prebiehat spolu s krstom, lebo v nebezpecenstve smrti, ked uz nie je cas moze krstit aj lekar, ci iny obycajny clovek, nemusi tam byt farar. Az ked dieta vyzije, potom treba krst zopakovat, ak umrie, krst obycajnym clovekom plati.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest636

Odoslaný - 21 december 2011 :  14:47:08  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:
okamzita zdravotna starostlivost moze prebiehat spolu s krstom, lebo v nebezpecenstve smrti, ked uz nie je cas moze krstit aj lekar, ci iny obycajny clovek, nemusi tam byt farar. Az ked dieta vyzije, potom treba krst zopakovat, ak umrie, krst obycajnym clovekom plati.

Pôvodne zaslal radar - 21 december 2011 :  13:39:32

to uz je privela aby cudzi clovek niekoho krstil, navela sa da este prezriet ked o to poziadaju rodicia, ale v tomto pripade by o to neziadal nik

ja osobne vnimam krstenie novorodencov negativne (neopodstatnene a nesplnajuce zakladne poziadavky od krsteneho) a davam to do rovnosti s prijmanim na VS bez skusok- treba nabrat co najviac studentov aby skola dostala peniaze za plnenie kvot, ved aj tak 80% s nich studium nedokonci

povodny GUEST635

Mato

Odoslaný - 21 december 2011 :  14:51:52  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
ked uz nie je cas moze krstit aj lekar, ci iny obycajny clovek, nemusi tam byt farar. Az ked dieta vyzije, potom treba krst zopakovat, ak umrie, krst obycajnym clovekom plati.

Pôvodne zaslal radar - 21 december 2011 :  13:39:32

Radar, to hadam nemyslite vazne. Krst plati, ci dieta umrie alebo nie a opakovat sa NESMIE. Jedine keby existovala pochybnost, ci bolo dieta platne pokrstene tak vtedy je mozne znovu pokrstit ale len PODMIENECNE.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 21 december 2011 :  15:12:41  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
citácia:
Jedine keby existovala pochybnost, ci bolo dieta platne pokrstene tak vtedy je mozne znovu pokrstit ale len PODMIENECNE.

vdaka za opravu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 21 december 2011 :  19:24:36  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov

citácia:
ja osobne vnimam krstenie novorodencov negativne (neopodstatnene a nesplnajuce zakladne poziadavky od krsteneho) a davam to do rovnosti s prijmanim na VS bez skusok- treba nabrat co najviac studentov aby skola dostala peniaze za plnenie kvot, ved aj tak 80% s nich studium nedokonci

Pozri sa, ked male dieta bojuje o zivot, lebo je tazko chore, nikto sa nepyta, ci sa ma alebo nema operovat, ak je pravdepodobnost, ze sa tym zachrani.
Krst zase otvara nebo,clovek si tym tiez zachrani zivot, ten vecny na druhom svete, preto veriaci rodicia davaju krstit novorodencov,lebo bez krstu sa nikto nedostane do neba./mimochodom okrem riadneho krstu existuje aj krst tuzby a krst krvi, /
.Avsak teoreticky povedane, ak sa novorodenec nebude chciet dostat do neba, Boh ho rozhodne nutit nebude. Cize kazdy clovek si moze vybrat, ci chce alebo nechce ist do neba, a kludne aj pokrsteny clovek moze skoncit v pekle ak chce.

Robel

Odoslaný - 21 december 2011 :  20:01:46  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
citácia:
niečo zo stredovekých cirkevných písomností:
(Zdroj: Pramene k dejinám Veľkej Moravy – Peter Ratkoš, SAV 1964)

Príkazy svätých otcov
Ustanovenia o pokání previnilcov

Jedno z nich:

42. Ak niekto je zadusené zviera, alebo hovädziu krv, nevediac ako (hovädo) zahynulo, alebo obetné zviera a nie je bedárom, dvadsať týždňov nech sa postí. Ak vedomky jedol, dva roky nech sa postí.

Z toho je jasné, že jesť zadusené alebo krv, bolo/je pre kresťanov hriech.
A teraz otázka: bolo to niekedy cirkvou zrušené/zmenené (nejaký koncil, bula?), alebo sa na to len zabudlo? - čo by znamenalo, že hriech je to aj naďalej.

?

Pôvodne zaslal carolus - 20 december 2011 :  12:34:12

Florentský koncil na svojom 11. zasadnutí (r. 1442).

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

carolus

Odoslaný - 21 december 2011 :  22:55:38  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov

No sláva. Milujem Vás drahý brat Robel. Ale ešte prosím, bol by som vám veľmi vďačný ak by ste z toho dal sem aj citát alebo odkaz. Rád by som videl ako sa to tam píše.

carolus

Odoslaný - 21 december 2011 :  23:41:11  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
citácia:

to uz je privela aby cudzi clovek niekoho krstil

Pôvodne zaslal guest636 - 21 december 2011 :  14:47:08

Pre teba priveľa. Pre nás kresťanská povinnosť (v prípade núdze).

To sú zasa tie základy z náboženstva, o ktorých som už inde hovoril, že by mali aj deti ateistov chodiť na hodiny náboženstva aby tie základy poznali, kresťanstvo je súčasť kultúry našej krajiny. Je potrebné aby ste v tom boli trochu zorientovaní. Lebo inak nám často ani len nerozumiete o čom hovoríme, rovnako potom nemôžete ani plne chápať staršiu literatúru, ktorá je kresťanským myslením a vnímaním presiaknutá. Takže sú z vás kultúrni "neandertálci". A to, čo bolo ešte pre vašich starých otcov úplne samozrejmé, sú pre vás len stále nové a nové prekvapenia, keď sa o nich niekto náhodne zmieni, a toho si Ty až ukážkový príklad.

guest636

Odoslaný - 22 december 2011 :  07:14:41  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

Pre teba priveľa. Pre nás kresťanská povinnosť (v prípade núdze).

To sú zasa tie základy z náboženstva, o ktorých som už inde hovoril, že by mali aj deti ateistov chodiť na hodiny náboženstva aby tie základy poznali, kresťanstvo je súčasť kultúry našej krajiny. Je potrebné aby ste v tom boli trochu zorientovaní. Lebo inak nám často ani len nerozumiete o čom hovoríme, rovnako potom nemôžete ani plne chápať staršiu literatúru, ktorá je kresťanským myslením a vnímaním presiaknutá. Takže sú z vás kultúrni "neandertálci". A to, čo bolo ešte pre vašich starých otcov úplne samozrejmé, sú pre vás len stále nové a nové prekvapenia, keď sa o nich niekto náhodne zmieni, a toho si Ty až ukážkový príklad.

Pôvodne zaslal carolus - 21 december 2011 :  23:41:11

ja osobne by som zaviedol hodiny logiky pre krestanov, lebo 90% z nich o logickych klamoch nic nevie alebo ich priamo zneuziva

vytrhol si z kontextu plus si nepochopil co som napisal

o tom, ze krstit by som mohol v pripade nutnosti a ja, viem uz velmi davno; no taketo krstenie ja povazujem za hrube porusenie slobodnej vole; napr keby som mal ja dieta, a niekto by sa ho snazil pokrstit, tak by som mu v tom zabranil ak by som mal prilezitost

povodny GUEST635

guest636

Odoslaný - 22 december 2011 :  07:30:02  Zobraziť profil  Pridať guest636 do zoznamu priateľov
citácia:

Pozri sa, ked male dieta bojuje o zivot, lebo je tazko chore, nikto sa nepyta, ci sa ma alebo nema operovat, ak je pravdepodobnost, ze sa tym zachrani.
Krst zase otvara nebo,clovek si tym tiez zachrani zivot, ten vecny na druhom svete, preto veriaci rodicia davaju krstit novorodencov,lebo bez krstu sa nikto nedostane do neba.

Pôvodne zaslal radar - 21 december 2011 :  19:24:36

vsimni si na mierne nedodrzanie tvojej analogie, ktore ale v konecnom dosledku sposobuje, ze cela tvoja snaha vysla navnivoc

pri rozhodnuti ci vykonat operaciu predpokladas, ze prebehne na zaklade pravdepodobnosti uspechu - cize mozem sa rozhodnut, ze operovat nebudem, napr ak je poskodenie/ochorenie novorodenca nezlucitelne s zivotom

ale pri krste uz pravdepodobnost odmietas - dala by si krstit bez ohladu na to, ci danny clovek ma sancu na spasu alebo nie - a to ty nemozes vediet, alebo mi prezrad za akych okolnosti by si nekrstila?

povodny GUEST635

carolus

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:12:06  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
citácia:

si nepochopil co som napisal

o tom, ze krstit by som mohol v pripade nutnosti a ja, viem uz velmi davno; no taketo krstenie ja povazujem za hrube porusenie slobodnej vole; napr keby som mal ja dieta, a niekto by sa ho snazil pokrstit, tak by som mu v tom zabranil ak by som mal prilezitost

Pôvodne zaslal guest636 - 22 december 2011 :  07:14:41

Pochopil som to, bez obáv. Rozumel som, že si to takto myslel. A rovnako platí, čo som napísal.
Ak by som mal ja pri sebe cudzie dieťa, a vedel by som že je ešte nekrstené, a videl by som že umiere, tak by som ho porkstil, ak by sa dalo, hoci by som aj vedel, že otecko s tým nesúhlasí.

Aj keď tomu neveríš, čo ak náhodou je to pravda? Aspoň pripustiť si tú možnosť - náhodou. Ak by to nebola pravda, tým že ho pokrstíme, nijako mu tým neublížime. Ale ak je to pravda, a zabránime v krste, tak mu ublížime veľmi.

Čital som o prípadoch že za socializmu aj komounisti - stranícki funkcionári, ktorí húževnato presadzovali ateisticku ideológiu, si tajne dávali krstiť deti, práve preto, že čo ak náhodou Boh predsa len existuje? Povedali si, že ak to pravda nie je, krst mu neuškodí, a ak náhodou je, aspoň toto mať na svedomí nebudú, že svojmu dieťaťu zabránili v spáse.

lubomir

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:15:05  Zobraziť profil  Pridať lubomir do zoznamu priateľov
Za dieťa je zodpovedný rodič. To znamená, že ak ho chce dať rodič pokrstiť, tak ho pokrstí a z kresťanského hľadiska je to teda OK, pretože rodičia majú úmysel ho vychovávať ako kresťana.

Ale pokiaľ sú rodičia povedzme ateisti a nemajú úmysel vychovávať dieťa ako Kresťana potom z kresťanského hľadiska je ten krst neplatný, pretože kto dal a neho záruku ?

Toto mám od jedného kresťana, zaoberal som sa tým dávnejšie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 381  ~  Člen od: 14 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 14 máj 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

carolus

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:35:11  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
citácia:

a nemajú úmysel vychovávať dieťa ako Kresťana potom z kresťanského hľadiska je ten krst neplatný

Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 :  12:15:05

Nie, krst platný je. Pokial ten čo krstil, vykonal to právoplatne a mal úmysel krstiť, platný je.

citácia:
pretože kto dal a neho záruku ?

Krstní rodičia. Aj keď to neberú vážne a nestarajú sa o výchovu - čo je u nás už zvykom, ale krst platný aj tak je. A aj keď dieťa nebude vychovávané vo viere, ak by náhodou zomrelo ako nemluvňa, bude spasené, vďaka tomu krstu.
Potom keď vyrastie a začne páchať aj veľké hriechy, tak krst mu bol možno naozaj zbytočný. Ale keďže nevieme či náhodou nezomrie v detstve, je správne ten krst spraviť. Takže v takýchto prípadoch je to aspoň poistka pre prípad že by zomrelo v čase ranného detstva, čo sa občas stáva.

lubomir

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:40:28  Zobraziť profil  Pridať lubomir do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

a nemajú úmysel vychovávať dieťa ako Kresťana potom z kresťanského hľadiska je ten krst neplatný

Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 :  12:15:05

To je nezmysel, krst platný je. Pokial ten čo krstil, vykonal to právoplatne a mal úmysel krstiť.

citácia:
pretože kto dal a neho záruku ?

Krstní rodičia. Aj keď to neberú vážne a nestarajú sa o výchovu - čo je u nás už zvykom, ale krst platný aj tak je. A aj keď dieťa nebude vychovávané vo viere, ak by náhodou zomrelo ako nemluvňa, bude spasené, vďaka tomu krstu.
Potom keď vyrastie a začne páchať aj veľké hriechy, tak krst mu bol možno naozaj zbytočný. Ale keďže nevieme či náhodou nezomrie v detstve, je správne ten krst spraviť. Takže v takýchto prípadoch je to aspoň poistka pre prípad že by zomrelo v čase ranného detstva, čo sa občas stáva.

Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 :  12:35:11

Lenže rodičia si to v niektorých prípadoch neželajú.
A práve preto je potrebný súhlas rodiča. A keď rodičia súhlas nedajú, tým pádom ani nebude dieťa vychovávané ako kresťan v prípade prežtia.

www.bosy.org/sviatosti/krst_podmienky.rtf

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 381  ~  Člen od: 14 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 14 máj 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

lubomir

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:41:54  Zobraziť profil  Pridať lubomir do zoznamu priateľov
každý človek môže zomrieť hocikedy.
Bol by podľa teba krst platný aj vtedy, keby napríklad učiteľ v škole pokrstil zdravé deti , pretože čo ak onedlho zomrú ???

carolus

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:44:30  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov

Ano. Ak tie deti ešte neboli pokrstené a ak to spraví právoplatne s úmyslom krstiť, tak jednoznačne áno, sú to platné krsty.

lubomir

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:45:46  Zobraziť profil  Pridať lubomir do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
každý človek môže zomrieť hocikedy.
Bol by podľa teba krst platný aj vtedy, keby napríklad učiteľ v škole pokrstil deti , pretože čo ak onedlho zomrú ???

Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 :  12:41:54

Ak tie deti ešte neboli pokrstené a ak to spraví právoplatne s úmyslom krstiť, tak jednoznačne áno, sú to platné krsty.

Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 :  12:44:30

Ideš proti KKC.

carolus

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:54:22  Zobraziť profil  Pridať carolus do zoznamu priateľov
citácia:

Ideš proti KKC.

Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 :  12:45:46

Kde? Dokáž!

Samozrejme laik by mal krst vykonávať len v stave núdze, že je tam vážny predpoklad, že tie deti za chvíľu zomrú. Napríklad vo voje by tam vtrhla nepriateľská armáda a učiteľovi by oznámili, že o polhodinu všetky tie deti postrieľajú, a myslia to vážne, to je situácia na krst ešte nepokrstených, inak by to mal vykonávať len kňaz.

Robel

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:58:19  Zobraziť profil  Pridať Robel do zoznamu priateľov
[Svätá Rímska Cirkev] pevne verí, vyznáva a učí, že “každý Boží tvor je dobrý a že nič sa nemá odmietať, ak sa prijíma s vďakyvzdaním” [1 Tim 4:4], pretože podľa Pánovho slova [Mt 15:11], “nie to, čo vchádza do úst, poškvrňuje človeka”, a tvrdí, že rozdiel medzi čistým a nečistým pokrmom v Mojžišovom zákone náleží k obradným predpisom, ktoré pominuli a stratili svoju účinnosť s príchodom evanjelia.

Vyhlasuje tiež, že apoštolský zákaz zdržiavať sa “od toho, čo bolo obetované modlám a od krvi a od uduseného” [Sk 15:29], bolo vhodné v tej dobe, keď jedna cirkev povstávala zo židov a pohanov, ktorí predtým žili podľa rôznych obradov a obyčajov, aby aj pohania zachovávali niektoré veci spoločne so židmi a aby bola poskytnutá zámienka k zhromaždeniu sa v jednom Božom kulte a jednej viere a aby sa odstránil dôvod k nezhodám; pretože podľa starého zvyku sa krv a udusené židom zdali ohavné a mohli by si myslieť, že sa pohania vracajú k modlárstvu, keby jedli obetovaný pokrm. Ale keď je kresťanské náboženstvo rozhlásené natoľko, že sa v ňom nevyskytuje žiaden telesný žid, ale sa všetci pridali k cirkvi jednotne praktizujúc tie isté obrady evanjelia a veriac, že “čistému sú všetky veci čisté” [Tit 1:15], s pominutím dôvodu pre tento apoštolský zákaz, pominula aj jeho platnosť.

Preto vyhlasuje, že žiadny druh pokrmu, ktorý ľudská spoločnosť uznáva, sa nemá zavrhovať a vôbec nikto, ani muž ani žena, by nemal robiť rozdiel medzi zvieratmi bez ohľadu na to, ako zomreli; hoci pre zdravie tela, z dôvodu cvičenia sa v cnostiach a kvôli obvyklej a cirkevnej disciplíne mnohých vecí, ktoré nie sú zakázané, sa treba zriecť, pretože podľa apoštola, “všetko je dovolené, ale nie všetko osoží.” [1 Kor 6:12, 10:22]

(Florentský koncil, Cantate Domino, ex cathedra, 1442)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 968  ~  Člen od: 11 august 2011  ~  Posledná návšteva: 30 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

lubomir

Odoslaný - 22 december 2011 :  12:58:31  Zobraziť profil  Pridať lubomir do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Ideš proti KKC.

Pôvodne zaslal lubomir - 22 december 2011 :  12:45:46

Kde?

Samozrejme laik by mal krst vykonávať len v stave núdze, že je tam vážny predpoklad, že tie deti za chvíľu zomrú. Napríklad vo voje by tam vtrhla nepriateľská armáda a učiteľovi by oznámili, že o polhodinu všetky tie deti postrieľajú, a myslia to vážne, to je situácia na krst ešte nepokrstených, inak by to mal vykonávať len kňaz.

Pôvodne zaslal carolus - 22 december 2011 :  12:54:22

Ja netvrdím že krstiť môže len kňaz !
Krstiť môžeš iba deti kresťanských rodičov, možno ešte v prípade ak je pravdepodobnosť, že tí rodičia sú kresťanskí. Predstav si, že tvoj sused bude ateista alebo moslim a jeho dieťa bude v ohrození života. Pokrstil by si ho ? Ak áno, ideš proti vôli rodiča a KKC.

Strana: z 3 Previous Topic: K VECI: Sigmund Freud vs. Jacques Maritain o...... Téma Next Topic: Europska politika a krestanstvo  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06