Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 KKC - drahy experiment... - bocna diskusia
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: uctievanie a chvála Téma Next Topic: manzelstvo so zidom.
Strana: z 6

Frederik

Stav: offline

Odoslaný - 17 júl 2011 :  15:49:26  Zobraziť profil  Pridať Frederik do zoznamu priateľov
Vynate z temy http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=2938&whichpage=2
Admin

citácia:
citácia:
Pozrite sa, vybavime to elegantne a bezozbytkovo.

Dam Vam par jednoduchych otazok z katechizmu, a Vy nam teda realne ukazete, "ako sa KKC spravne pouziva", ked nam ukazete, ze odpovede z KKC budu v sulade s ucenim a urovnou aspon maleho katechizmu nasich predkov.

Potom sa mozeme bavit o Vasich namietkach, v prvom rade o ich relevancii.

No a ci ste katolicka, mna nezaujima - tema je o zlach z KKC a jeho derivatoch, k tomu netreba mat nalepku katolicity na cele, lebo buchanie sa v prsia "som katolicka!" nijako neznamena, ze tym padom netrpite vsetkymi moznymi druhmi slepoty a fideizmu.
(Ze trpite, nam je jasne, len Vy o tom este neviete, ale nepredbiehajme.)

Pôvodne zaslal Rarach - 17 júl 2011 :  15:07:22

OK - tak teda elegantne
mna nemusíte preskúšavať - ja už svoju vieru mám :) - a nezmení ju nikto - ani vy, ani guest ani nikto!
a vy ste čo?? katolík??? ste kresťan?

btw - jediný, kto tu trpí, ste vy.

Pôvodne zaslal mortinia - 17 júl 2011 :  15:17:20

Wou-stare zname tahy-zas chce dakoho skusat. . . Takto sa to zacina vzdy. . . Nenechajte sa vyprovokovat-je to jeho typicky manipulatorsky tah. . . Mortinia-nie je katolik. . .

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 85  ~  Člen od: 04 január 2011  ~  Posledná návšteva: 11 august 2013 Upozorniť moderátora 

maaajo

Odoslaný - 17 júl 2011 :  16:05:31  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: maaajo  Pridať maaajo do zoznamu priateľov
A čo je zlé na pár jednoduchých otázkach z katechizmu? Aspoň sa môžeme všetci precvičiť

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 721  ~  Člen od: 25 marec 2011  ~  Posledná návšteva: 30 január 2021 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 17 júl 2011 :  16:29:46  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
Mortinia - skratka - aj Vy ste obycajny tlchuba a zbabelec.
Ked dojde na lamanie chcleba, stahnete chvost.
Klasika.
Iste sa necudujete, ze si mozem aj na Vasom pripade odfajknut dalsie potvrdenie hnileho ovocia KKC. Ci zbabelost je ovocim zdravym?

Ano trpim - Vas a Vam podobnych, venujuc Vam pozornost, ktora je zbytocna od sameho zaciatku.

Pôvodne zaslal Rarach - 17 júl 2011 :  15:40:36

myslite si o mne čo chcete :)
no - trpíte nás tu.. vyhovovalo by vám, keby tu teda nikto z kresťanov nebol a písali by ste si tu sám so sebou ? Ak nás tu trpíte, nemusíte!!! vôbec nie...

btw - neodpovedali ste:
teda ešte raz:
vy ste čo? ste kresťan? považujete sa za kresťana? ste katolík? - je tu predsa jednoduchá odpoved..

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 17 júl 2011 :  17:10:56  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
a.) S tlčhubami a zbabelcami sa nemam o com bavit.

b.) Som katolik jak repa.

(Vyberte si ad libitum)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 17 júl 2011 :  17:26:41  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:

(Vyberte si ad libitum)

Pôvodne zaslal Rarach - 17 júl 2011 :  17:10:56

Ad b) nemyslím si.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 997  ~  Člen od: 07 júl 2011  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 17 júl 2011 :  17:33:41  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:

(Vyberte si ad libitum)

Pôvodne zaslal Rarach - 17 júl 2011 :  17:10:56

EŠTE RAZ! - vyhovovalo by vám, keby tu teda nikto z kresťanov nebol a písali by ste si tu sám so sebou ?

Rafael

Odoslaný - 17 júl 2011 :  17:38:50  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Myslite si o mne, co chcete :) (copyright mortinia)

KKC nesie hnile ovocie, lebo samo je hnilym stromom zasadenym do prostredia, v ktorom plodi svoje dielo skazy.

Hnilym ovocim je aj to, ako sa notoricky a panicky boja obhajcovia KKC dokazat svoju vlastnu pravdu o udajnej dobrote KKC.

Derivaty KKC (vsetky tzv. katechizmy od KKC odvodene a na KKC sa odvolavajuce) nesu to iste chore ovocie, ako KKC. Katolik obhajujuci KKC a neschopny obhajobu podlozit, tot takzvany katolik, prinajlepsom zly resp. poblazneny katolik.

Najde sa tu niekto, kto uznava KKC za normotvorny a dokaze podstupit skusku z opravnenosti tohto jeho uznavania?

Contra factum non datur argumentum.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3722  ~  Člen od: 18 január 2008  ~  Posledná návšteva: 10 jún 2024 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 17 júl 2011 :  18:33:48  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Mortinia, ked sa tak vehementne zastavate KKC, znamena to, ze ho mate nastudovany a ste presvedcena o jeho uzitocnosti. Aky mate teda problem raz a navzdy ukazat rarachovi ze sa myli a "vytriet mu kocura" tym, ze mu bez problemov odpoviete s pouzitim KKC?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 17 júl 2011 :  19:48:13  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
citácia:
Mortinia, ked sa tak vehementne zastavate KKC, znamena to, ze ho mate nastudovany a ste presvedcena o jeho uzitocnosti. Aky mate teda problem raz a navzdy ukazat rarachovi ze sa myli a "vytriet mu kocura" tym, ze mu bez problemov odpoviete s pouzitim KKC?

Pôvodne zaslal Mato - 17 júl 2011 :  18:33:48

Nič v zlom Maťo, ale mám zato, že je zbytočné s rarachom sa naťahovať.
Ak prečíta jednu vetu 10 ludí, 10 ludí ju môže pochopiť inak... takže by to vzhľadom na okolnosti (príspevky raracha) nemalo by to vôbec zmysel.

Rafael

Odoslaný - 17 júl 2011 :  20:10:54  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
citácia:

mám zato, že je zbytočné s rarachom sa naťahovať.
Pôvodne zaslal mortinia - 17 júl 2011 :  19:48:13

Spravne.
Ste tak "konzistentna", ze aj konate podla toho, zeano.

citácia:
Ak prečíta jednu vetu 10 ludí, 10 ludí ju môže pochopiť inak...

To Vas naucil KKC?
Lebo tam je to tak, KKC je vystavany zo samych viaczmyslov.
Dalsie chore ovocie choreho stromu: kto obhajuje KKC, je naformatovany na taketo vo svojej podstate hlupe "argumenty" - akoby potencialne rozne pochopenie odpovedi bolo dovodom, preco nepodstupit skusku z KKC - sila...

citácia:
takže by to vzhľadom na okolnosti (príspevky raracha) nemalo by to vôbec zmysel.

Veru.
Z katechizmu tu pohorelo uz dost ludi, namatkovo Milan Peter, maeror, timylee, tornero, radar, dalej ludia z neverejneho fora, plus neratam zbabelcov co test nepodstupili (uz patri medzi nich aj mortinia) a tiez ludi, ktori dobrovolne priznali, ze nevedia (im cest za toto). A to hovorime iba o Krede, dalsie fora a v zivote, pohorencov jest neratanych ...

Reconquistador

Odoslaný - 17 júl 2011 :  20:42:04  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:

Velka vdaka za uprimnost.

Ano, s prekladmi boli velke problemy, a vlastne stale su. Videli sme citovane ukazky z originalu a potom v zneni v preklade, vid web, ktory obaja pozname a radsej ho tuna menovat nebudeme.

Mam na Vas otazku, ci ste vec domysleli dalej.

Co to asi tak znamena, ak poverene autority sprasia preklady a napravu robia az po upozorneni "zdola"?

Ak zlyhavaju tu, preco im verit ze nezlyhavaju aj inde (vsak su to ludia cinni v ideovych doktrinach, ktore pustaju potom uradnymi cestami do pastoracie!)?

Toto zodpovedane od Vas by ma docela zaujimalo.

P,S, lepsi dokaz nie neomylnosti KKC a jeho derivatov (kam patri aj YouCat) vlastne netreba ani hladat, poskytuju ho sami

Pôvodne zaslal Rarach - 17 júl 2011 :  14:47:36

Náročnú otázku kladiete. Kiežby nikdy katolíci nemuseli tak odpovedať, ako ja odpoviem, no nedá sa inak. Vidím v Cirkvi veľkú krízu. Ísť na omšu ku kňazovi, ktorého nepoznám s tým, že či na kázni vieroučné bludy nebude šíriť nie je nič príjemné a vedieť, že kázne mnohých kňazov nepovedia nič, pričom ľudia v ich chrámoch sú vo viere neznalý a tak je im naozaj čo povedať, je tiež smutné (a aj dnes sa mi to stalo - dlhá kázeň, prínos asi žiaden).

Celkovo môj postoj ešte nie je vo vzťahu ku kríze plne ustálený (však ešte som ani "Tomáška", najmä kvôli nedostatku času nedokončil, takže ani byť nemôže), no najbližšie mám zrejme k postoju FSSPX. V rámci mojich znalostí sa snažím všímať si záväznosť jednotlivých prehlásení a dokumentov, najmä tých problematických a zatiaľ mi autoritu pápeža nespochybňujú (toľko k postoju sedes vacans), no nerozumiem prečo a som nešťastný z toho, prečo nezakročí a neurobí nápravu. Predovšetkým hromadnými exkomunikáciami najliberálnejších kardinálov a biskupov. Viac s mojimi (dúfam, že len nateraz) slabými znalosťami nedokážem. (ak to znie zmätene, čo som napísal, znie to tak, ako to naozaj je).

PS: Moja odpoveď si možno žiada reakciu v štýle, či som nečítal viaceré, najmä sasulnikove príspevky, kde kritizuje súčasne prešľapy v Cirkvi. Isteže, čítal som ich, no nie som schopný na ne reagovať. Aspoň dnes ešte nie.

GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 17 júl 2011 :  21:15:46  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Dakujem,

rozumiem Vam velmi dobre.

Vsetka cest Vam a Vasej uprimnosti.

Veci zreju, a raz dozreju.

Podstatne je, nikdy nezradit svoje svedomie, a neprestat v skumani, overovani, preverovani a hladani tam, kde je to este neustalene, az kym vsetky kolieska a zubky do seba nezapadnu lepsie, jak v prazskom orloji.

Katolicke svedomie je o tom, a tu mame katolika v priamom prenose.

mortinia

Odoslaný - 17 júl 2011 :  21:44:19  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
Teraz neodpovedám rarachovi - teda prosím, aby ani rarach na tento príspevok nereagoval.
Osobne mám zato, že KKC nie je jediným prameňom kresťanského učenia. Je veľké množstvo literatúry, v ktorej sa píše či už o cirkevných dejiách, základoch kresťanstva, o základoch viery, o Božej láske a milosti .... je toho proste veľmi veľa - doslova na celoživotné štúdium.
Kresťan predsa za celý život neprečíta len jeden katechizmus a nič viac :) je to o neustálom vzdelávaní, stále sa naučíme niečo nové o svätých, stále sa presviedčame, aký je predsa len ten Boh milosrdný etc.. A TAK - prečo tak veľmi bojovať proti katechizmu??? veď v ňom nie je nič pohoršujúce, nič zlé, nič, čo by podnecovalo k nenávisti, nič, čo by odporovalo základom kresťanského učenia.. - ani v jednom vydaní som fakt nič také zlé nepostrehla..

Reconquistador

Odoslaný - 17 júl 2011 :  23:18:35  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
Podstatne je, nikdy nezradit svoje svedomie, a neprestat v skumani, overovani, preverovani a hladani tam, kde je to este neustalene, az kym vsetky kolieska a zubky do seba nezapadnu lepsie, jak v prazskom orloji.
Pôvodne zaslal Rarach - 17 júl 2011 :  21:15:46

Pod toto by som sa podpísal, hoci to vôbec nie je tak jednoduché, ako sa zdá. Rád by som ale dodal, že človek musí byť na to skúmanie a preverovanie dostatočne pripravený (vlastnou aktivitou), aby nenapáchal viac škody, než úžitku svojou zbrklosťou.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1877  ~  Člen od: 16 apríl 2010  ~  Posledná návšteva: 27 november 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 17 júl 2011 :  23:43:41  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:
Teraz neodpovedám rarachovi - teda prosím, aby ani rarach na tento príspevok nereagoval.

Práveže toto, čo je nižšie Vami napísané, jasne je odpoveďou na to, čo Rarach písal a preto jeho vylúčenie z debaty je z Vašej strany veľmi zvláštne a vyvoláva dojem zbabelstva. A vzhľadom k tomu, čo všetko tu napísal, sa dá tvrdiť:

1. Vaše tvrdenia sú argumentačne úplne zbytočné a v ničom nevyvracajú platnosť tvrdení Rarachových

2. Nemáte záujem o debatu s niekým, kto Vám bude oponovať. Potom ale nerozumiem, prečo vôbec vstupujete do diskusie?

citácia:
nič, čo by odporovalo základom kresťanského učenia..
Pôvodne zaslal mortinia - 17 júl 2011 :  21:44:19

1. Čo myslíte pod pojmom "Základy kresťanského učenia"?

2. Má právo byť niečo, čo je v katechizme, vôbec v rozpore s učením Cirkvi, v čo i len najdetailnejšom bode Jej učenia?

mortinia

Odoslaný - 18 júl 2011 :  00:43:51  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
Práveže toto, čo je nižšie Vami napísané, jasne je odpoveďou na to, čo Rarach písal a preto jeho vylúčenie z debaty je z Vašej strany veľmi zvláštne a vyvoláva dojem zbabelstva. A vzhľadom k tomu, čo všetko tu napísal, sa dá tvrdiť:

Reconquistador - nie, nie je to zvláštne - sám uviedol, že s tlčhubami sa baviť nebude, takže v poriadku, som vlastne rada :)

1. Vaše tvrdenia sú argumentačne úplne zbytočné a v ničom nevyvracajú platnosť tvrdení Rarachových

toto tu sa volá že "fórum", každý má právo vyjadriť sa, či nie?
Ja vôbec nemám v úmysle rarachovi niečo vyvracať - on už očividne svoju pravdu dávno má.

2. Nemáte záujem o debatu s niekým, kto Vám bude oponovať. Potom ale nerozumiem, prečo vôbec vstupujete do diskusie?

ooo, nie nie :) ja mám záujem o debatu :) Len niektoré veci nemôžem prehltnuť.. a ako som už uviedla - vstupujem do diskusie, lebo sme na fóre. nemôžem??????

1. Čo myslíte pod pojmom "Základy kresťanského učenia"?
Ja základmi rozumiem základné veci - také, ktorým pochopia aj deti. jednoducho vysvetlené náboženstvo - aj pre jednoduchých ludí.
tak teda - je KKC poburujúce???? nabáda vás konkrétne k niečomu zlému?

2. Má právo byť niečo, čo je v katechizme, vôbec v rozpore s učením Cirkvi, v čo i len najdetailnejšom bode Jej učenia?

:)samozrejme že nemá - a vy tam vidíte rozpor? ved tu pán rarach dal iba útržky, treba prečítať celú literatúru. Iba preto, že sa zmenilo pár slov, to neznamená, že je tam rozpor.

ešte raz sa teda pýtam - čo je na tom katechizme také velmi zlé?? je poburujúce? nabáda na zlé? prečo proti nemu tak velmi bojujete?

vyjadrila som iba svoj názor - na to mám právo.
pán rarach vám už podakoval za úprimnosť - tak vidím že si skvele rozumiete - prečo s touto otázkou neoslovíte s rarachom kompetentných?
vo vatikáne sú na všetko komisie - aj na literatúru, ak by komisia na vydávanie náboženskej literatúry zakročila (pričom by sa zistilo, že naozaj ste prisli na nejakú vážnu chybu), slovenský text katechizmu by sa tak musel zmeniť. možno by vám aj podakovali.. :)

Mato

Odoslaný - 18 júl 2011 :  09:10:59  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Osobne mám zato, že KKC nie je jediným prameňom kresťanského učenia. Je veľké množstvo literatúry, v ktorej sa píše či už o cirkevných dejiách, základoch kresťanstva, o základoch viery, o Božej láske a milosti .... je toho proste veľmi veľa - doslova na celoživotné štúdium.

Pôvodne zaslal mortinia - 17 júl 2011 :  21:44:19

Otazka znie, ci bez zvladnutia zakladov z katechizmu je mozne citat tieto ostatne spominane diela k uzitku, alebo to bude v lepsom pripade beletria, v horsom chaos.

citácia:
čo je na tom katechizme také velmi zlé??

Otazka skor znie opacne, co je na tom katechizme take dobre, ze stalo za to ho napisat?

Bez ohladu na to, co tu napisal rarach Vam poviem svoju osobnu skusenost. V istom stadiu svojho zivota som sa zacal intenzivnejsie zaujimat o to comu verim a kedze som si pamatal, ze existuje nieco ako katechizmus, z ktoreho ma skusali pred prvym sv. prijimanim logicky som sa k nemu chcel vratit. Mal som vsak len ten detsky a ten uz mi bol malo. Preto som sa velmi potesil, ked sa prave v tom case s velkym patosom uviedol do obehu tento novy KKC. S nadsenim som sa na neho vrhol a po par dnoch som ho odlozil do policky, lebo som zistil, ze vacsine tem tam popisanych nerozumiem. Hovorim si, asi mi chybaju zaklady, preto je to tak. (bolo to sice zvlastne, ved prave katechizmus by tieto zaklady mal davat, ale dobre).

Hladal som kade tade az som nasiel baltimorsky katechizmus, ktory mi konecne poskytol to, co som hladal. Po jeho zvladnuti si hovorim, podme teda spat na KKC, snad to teraz pojde lepsie a co som zistil - nezrozumitelne temy su dalej nezrozumitelne a tie o ktorych som si myslel, ze su celkom dobre sa ukazali ako plne balastu, ktory zahmlieva az uplne znejasnuje pointu. KKC je opat v policke a pada na neho prach.

Preto som bol celkom zvedavy, akoby ste s jeho pomocou dokazali odpovedat na zakladne otazky, no ale ked nechcete, nutit Vas nie je mozne. Ale aj odmietnutie je svojim sposobom odpoved, vzhladom na to, co som vyssie napisal.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Reconquistador

Odoslaný - 18 júl 2011 :  10:29:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Reconquistador  Pridať Reconquistador do zoznamu priateľov
citácia:

Reconquistador - nie, nie je to zvláštne - sám uviedol, že s tlčhubami sa baviť nebude, takže v poriadku, som vlastne rada :)

Aký mal potom úvod Vášho príspevku zmysel?

citácia:

toto tu sa volá že "fórum", každý má právo vyjadriť sa, či nie?
Ja vôbec nemám v úmysle rarachovi niečo vyvracať - on už očividne svoju pravdu dávno má.

ooo, nie nie :) ja mám záujem o debatu :) Len niektoré veci nemôžem prehltnuť.. a ako som už uviedla - vstupujem do diskusie, lebo sme na fóre. nemôžem??????

Isteže, aj Vy toto právo máte. Ale na čo zbytočne písať príspevky, ak ich obsahom má byť len vyjadrenie nesúhlasu s argumentáciou niekoho iného, bez zdôvodnenia, prečo by táto argumentácia mala byť nesprávna?

citácia:

Ja základmi rozumiem základné veci - také, ktorým pochopia aj deti. jednoducho vysvetlené náboženstvo - aj pre jednoduchých ludí.

:)samozrejme že nemá - a vy tam vidíte rozpor? ved tu pán rarach dal iba útržky, treba prečítať celú literatúru. Iba preto, že sa zmenilo pár slov, to neznamená, že je tam rozpor.

Tu s Vami súhlasím, že tam nič také nemá právo byť. Prečo ste ale teda predtým písali o tom, že tam nie je nič, čo by bolo v rozpore len so zákaldmi kresťanského učenia? Tu mi šlo najmä o preverenie si katolíckosti Vašich názorov, či vôbec má zmysel s Vami na túto tému debatovať. To, čo ste v týchto výrokoch napísali mi v odpovedaní úplne nebráni.

citácia:
ešte raz sa teda pýtam - čo je na tom katechizme také velmi zlé?? je poburujúce? nabáda na zlé?

Čo je na ňom zlé? To sa môžme dočítať v tom, čo napísal Rarach na prvých dvoch stranách diskusie. Dokazoval tam, že KKC je nezrozumiteľný a mnoho dôležitých vecí sa tam človek nedozvie a to dokonca aj takých, ktoré by sa dozvedieť z každého katechizmu mal. Potom niekto príde a propaguje KKC ako najlepší katechizmus. Čo urobí človek neznalý svojej vlastnej viery? Zoberie KKC do ruky a ide sa vzdelávať. A zistí, že to nejde - kľudne si môže povedať, že v Cirkvi zrejme Pravda nebude, keď sa ani z knihy pre absolútnych začiatočníkov nevyzná.

Osobne mám pocit, že problémy KKC sú najmä v tom, že jeho autori sa snažili byť až príliš citlivý a podať tému jemným spôsobom, aby moderného, precitliveného človeka neodradili svojou prísnosťou. A tak teraz človeku, ktorý k sebe chce byť prísny KKC nepomôže, lebo mu nestačí a k takému, čo k sebe byť prísny nechce nepomôže tiež, lebo je napísaný tak citlivo, že si nezrozumiteľné definície vysvetli po svojom, ako jemu vyhovujú.

citácia:
prečo proti nemu tak velmi bojujete?

Ja proti KKC nejak nebojujem. Ignorujem ho, študujem si Tomáškov katechizmus a keď tam nenájdem odpoveď, tak použijem Spiragov Ľudový Katechizmus.

mortinia

Odoslaný - 18 júl 2011 :  12:12:48  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
:) debatujte kludne dalej o efektívnosti, vhodnosti alebo dobrom preklade KKC ..

je to predsa iba kniha, ak niekoho z vás nabáda k tomu , aby iného zabil, aby inému niečo ukradol, aby zosmilnil etc... alebo ak sa tam píše, že Boh nie je len jeden, alebo že nie je spravodlivý sudca.... dajte mi vedieť :) potom už by islo o vážnu chybu a sama oslovím vatikánsku komisiu pre literatúru.

Rafael

Odoslaný - 18 júl 2011 :  20:45:04  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
Kto z uznavacov KKC nam ukaze v realnom verejnom prenose, ze KKC je ozaj hodny svojich doporuceni od JP2 a vysledku mnohorocnych prac najvacsich kapacit, ktore na nom pracovali,

tym,

ze mu mozem polozit zopar katechizmovych otazok?

Jak je mozne, ze je problem dostat sem k testiku inkorporovaneho katolika?
Vsak tu mali byt vsetky ruky hore!

P.S. Mozeme dat testik aj z YouCat - cital niekto?

Ela

Odoslaný - 18 júl 2011 :  22:38:40  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
Zdravim vsetkych, nakolko som na novy katechizmus pre mladych upozornila vlastne ja svojim prispevkom, tak chcem pridat do diskusie svoj nazor. Tento katechizmus som este necitala, na internete som nenasla aspon ukazku a tak si neviem vobec predstavit, ako z tej spleti nezrozumitelne "mnohovravne" podanych, zdlhavych vysvetleni jednotlivych Pravd Zjavenia chcu dosiahnut formu jednoduchych zrozumitelnych otazok a odpovedi...
Ten "velky KKC" mam odlozeny v kniznici a rovnako ako tu spomina mato, po niekolkych marnych pokusoch nieco z neho pochopit a , som ho odlozila. Nebyt pana raracha, ktory tu "vyrukoval" svojimi "provokacnymi" otazkami z "detskeho" katechizmu, tak by som nadalej zila "v blazenej" istote, ze to co obsahuje stary dobry katechizmus, ovladam, uz aj vzhladom na kvalitu a dlzku jeho vyucby na ZS...a hla, stacilo zopar otazok zo zakladov a uvedomila som si, ze sa tam uz votreli veru riadne medzery... a tak hybaj zase najprv k zakladom! Nastastie stary dobry, osuchany katechizmus z "roku Pana.." bol poruke. Lenze ako na tom budu deti, ktore ucia katechetky odchovane uz novym KKC, teda stylom ako to, zjavne nechtiac priznala tusim mortinia, ze kazdy si moze vysvetlit veci rozne... co by ale pri knihe akou by mal byt katechizmus predsa nemalo byt byt mozne.
Zaujala ma u mortinie este jedna veta: ...nič, čo by odporovalo základom kresťanského učenia.. . Zakladom krestanskeho, alebo krestansko-katolickeho?! Lebo mne ten KKC pripada skor ako ekumenicky katechizmus...
Na zaver len jedna "perlicka", ktora na prvy pohlad s touto temou nesuvisi, a pri ktorej sa mi velmi chce verit, ze islo iba o nepochopenie zo strany dietata, lebo inak by to bolo, aspon pre mna,dost "silne kafe". Hovorila mi jedna mamicka, ze jej dieta, pripravujuce sa na 1. sv. prijimanie si pisalo na listok hriechy a na druhy den, este pred spovedou ich malo odniest pani katechetke, aby si ich mohla precitat. Nuz ako "doplnok" k vyuke o spovednom tajomstve nic lepsie nemohla pani katechetka vymysliet. Ale ako hovorim, moze ist o chybne pochopenie zo strany dietata...
ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 19 júl 2011 :  20:38:44  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
ja som si tiez opravila nazor na KKC na zaklade tejto temy...citala som ho a nic som z neho nevedela...teraz citam "obycajny" a hadam sa na mna uz aj cosi lepi, aj ked zatial nic moc...viem, ze uz presiel dlhy cas od prvej vyzvy na test, ale furt si netrufam

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mortinia

Odoslaný - 19 júl 2011 :  21:20:30  Zobraziť profil  Pridať mortinia do zoznamu priateľov
Zaujala ma u mortinie este jedna veta: ...nič, čo by odporovalo základom kresťanského učenia.. . Zakladom krestanskeho, alebo krestansko-katolickeho?! Lebo mne ten KKC pripada skor ako ekumenicky katechizmus...

Elka, to je otázka na mna?
z vášho príspevku vyplýva, že ste katechizmus čítali - teda opýtam sa aj vás (hoci nerada odpovedám na otázku otázkou):

Poburuje vás v niečom KKC? nabáda vás na zlé? píše sa tam, že máte kradnúť, zosmilniť, že nemáte deň sviatočný svätiť? píše sa tam, že Boh nie je len jeden? Je niektoré vyjadrenie v danej literatúre proti základom kresťansko -katolíckeho učenia? (kresťanského, katolíckeho, keďže obsahuje v závere "motlitbu v kresťanskom živote"). Píše sa tam, že medzi Sedem darov Ducha svätého nepatrí múdrosť? ... atď
..Lebo ak áno, ako som napísala, ja sama oslovím s takouto prípadnou vadou vatikánsku komisiu pre náboženskú literatúru. Za svojim slovom si stojim.

baránok

Odoslaný - 20 júl 2011 :  17:20:18  Zobraziť profil  Pridať baránok do zoznamu priateľov
Ja si myslím, že spor zbytočne vyhrocujete.
Je KKC v rozpore trebárs s detským, či zjednodušeným katechizmom ?
Ak niekomu nevyhovuje KKC, nech číta detský, keď ho viac napĺňa.
Keď niekoho nenapĺňa detský, nech si číta KKC.
Nech si každý z nás k spaseniu nájde vlastnú cestu. Veď nik z nás nie je rovnaký.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 521  ~  Člen od: 26 apríl 2011  ~  Posledná návšteva: 16 december 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Rafael

Odoslaný - 20 júl 2011 :  17:28:24  Zobraziť profil  Pridať Rafael do zoznamu priateľov
baranok, pozyvam Vas na otestovanie z katechizmu.

Aby malo potom aj vahu, co tvrdite (teda ak sa ukaze, ze netvrdite nepravdu).

Ela

Odoslaný - 20 júl 2011 :  21:46:03  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
Mortiniocka, (to vzhladom na tu elku), znova opakujem tie moje dovody pre sklamanie z noveho KKC. Pre bezneho katolika nezrozumitelny, definicie rozvlacne, nejednoznacne, kazdy si moze vysvetlit vyznam podla svojho, ved to, nepriamo aj sama priznavate. Ak si pozriete starsie prispevky v tejto teme, tak som raz dala jeden priklad, myslim, ze to bolo o svateninach, uz si presne nepamatam a nechce sa mi to znova hladat, ale doslova som zacitovala zo stareho katechizmu a noveho KKC a tam bolo vidiet ten rozdiel, nakoniec skuste si sama zobrat hociktoru definiciu z oboch katechizmov a to co zo stareho Vam bude hned jasne z noveho si musite vydolovat, to prinajmensom. Preco tu poniektori reagujete tak hystericky na jeho kritiku? Ved sami musite uznat, ze nie je najstastnejsie spracovany, pre bezneho katolika takmer nepouzitelny katechizmus. A postavit otazku tak, ako ju kladiete Vy, ze kde je tam ze je mozne smilnit a pod., je prinajmensom detinske a zavadzajuce. Ak clovek niecomu nemoze pre styl a nejednoznacne podanu definiciu pochopit ako je to myslene, tak si moze za nejednoznacnost "dosadit" to, co mu najlepsie vyhovuje. a tu je to nebezpecenstvo ... ako mozu vyucovat katecheti deti z takehoto katechizmu, a to uz nehovorim o "animatoroch", ktori "pripravuju mladych na sviatost birmovania.... ale zjavne to Vas netrapi a budete sa tu nadalej tvarit, ze je super a ze Vy sa v nom dokonale orientujete a vsetko Vam je jasne... ela

P.S. tymto ja diskusiu na temu katechizmus z mojej strany koncim, svoj nazor som vyslovila, kazdy sme si tu povedali svoj a dalej je to uz len omielanie dokola toho isteho.

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 6 Previous Topic: uctievanie a chvála Téma Next Topic: manzelstvo so zidom.  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06