|
Odoslaný - 20 február 2011 : 15:44:46
|
Zdravím vás všetkých, toto fórum pozorujem asi 2 mesiace a nedalo mi to, tak som sa sem zaregistroval.
Zaujíma ma 1 vec. Stále sa tu oháňate tým, že kresťanstvo je to správne náboženstvo a že ho riadi Boh. Mňa by zaujímalo, že potom prečo človek, ktorý vyrastá mimo kresťanského sveta nepríde rozumom na tú vašu správnu morálku a potrebuje na to misionárov. Predsa ak tvrdíte, že sa na to dá prísť rozumom, prečo zatiaľ žiadny domorodec ani polyteista na tú vašu morálku, ktorá je údajne v nás nepríde rozumom ? Prečo Moslimovia vychovajú Moslimov a Budhisti Budhistov ? Myslíte si, že žiaden inoverec nerozmýšľal úprimne nad svojou vierou ? Prečo zatiaľ badateľná časť Moslimov, alebo Budhistov neprešla na Kresťanstvo ?
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 159 ~
Člen od: 20 február 2011 ~
Posledná návšteva: 08 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 16:14:32
|
pretoze Boh vacsinou siri krestanstvo pomocou ludi, a v moslimskych krajinach a v budhistickych krajinach je vacsinou zakazane sirit krestanstvo. No a preco na to napr. nepridu na moslimskych teologickych fakultach?Je s tym spojeny strach z konverzie, taki ludia su odsudeni na smrt.Bez krestanov to nepojde.A u nas sa ateisti nezamyslaju velmi, lebo nie je az taka tuzba po pravde. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 16:17:38
|
citácia: pretoze Boh vacsinou siri krestanstvo pomocou ludi, a v moslimskych krajinach a v budhistickych krajinach je vacsinou zakazane sirit krestanstvo. No a preco na to napr. nepridu na moslimskych teologickych fakultach?Je s tym spojeny strach z konverzie, taki ludia su odsudeni na smrt.Bez krestanov to nepojde.A u nas sa ateisti nezamyslaju velmi, lebo nie je az taka tuzba po pravde. Pôvodne zaslal radar - 20 február 2011 : 16:14:32 Lenže vytvrdíte, že existuje len 1 správna morálka a že na kresťanstvo sa dá prísť rozumom.
Nemyslíš si, že pokiaľ by ich to nejako oslovilo, tak by už dávno urobili prevrat ?
Ty si myslíš, že ateisti nerozmýšľajú úprimne ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 17:42:44
|
Na všetky články kresťanskej viery sa nedá prísť čírou rozumovou dedukciou. Rozumom sa dá prísť na určité základné náboženské fakty. Pomocou nich sa dajú vytvoriť kritériá, podľa ktorých sa dá zhodnotiť a rozoznať, ktoré náboženstvo je určite falošné, a ktoré sa do kritérií zdravého rozumu vojde.
Z toho vyplýva, že na to, aby niekto mohol zistiť, že kresťanstvo je pravdivé, je potrebné, aby sa s kresťanstvom oboznámil a potom zhodnotil, či je alebo nie je v súlade so zdravým rozumom, prípadne či má medzi náboženstvami rozumnú alternatívu. Kým sa niekto s kresťanstvom neoboznámi, môže prísť len na niektoré základné pravdy, ktoré ak prijme, disponujú ho k tomu, aby raz mohol prijať plnú pravdu.
A čo sa týka úprimného rozmýšľania ateistov, alebo inovercov, to nie je len otázka logických alebo vedeckých argumentov, ale aj otázka ochoty priznať si životný omyl a fakt, že mnoho rokov života dotyčný zasvätil úplne nezmyselným a nesprávnym aktivitám. To, o čo sa snažil a za čo bojoval, sa ukáže ako nesprávne. Je to ako zrútenie sa podstaty doterajšieho života. Na to nemá každý odvahu a tak sa radšej presviedča, že je pravda to, čo by si prial, aby pravda bola. Toto nie je problematika len náboženskej diskusie, ale je to problém v každej oblasti ľudského života. Novoty v osobnom, spoločenskom alebo aj vedeckom živote sa veľmi ťažko presadzujú, pretože narážajú na stenu zaužívaného spôsobu života. |
Počet príspevkov: 749 ~
Člen od: 23 október 2009 ~
Posledná návšteva: 08 január 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 17:48:23
|
citácia: Na všetky články kresťanskej viery sa nedá prísť čírou rozumovou dedukciou. Rozumom sa dá prísť na určité základné náboženské fakty. Pomocou nich sa dajú vytvoriť kritériá, podľa ktorých sa dá zhodnotiť a rozoznať, ktoré náboženstvo je určite falošné, a ktoré sa do kritérií zdravého rozumu vojde. Z toho vyplýva, že na to, aby niekto mohol zistiť, že kresťanstvo je pravdivé, je potrebné, aby sa s kresťanstvom oboznámil a potom zhodnotil, či je alebo nie je v súlade so zdravým rozumom, prípadne či má medzi náboženstvami rozumnú alternatívu. Kým sa niekto s kresťanstvom neoboznámi, môže prísť len na niektoré základné pravdy, ktoré ak prijme, disponujú ho k tomu, aby raz mohol prijať plnú pravdu. A čo sa týka úprimného rozmýšľania ateistov, alebo inovercov, to nie je len otázka logických alebo vedeckých argumentov, ale aj otázka ochoty priznať si životný omyl a fakt, že mnoho rokov života dotyčný zasvätil úplne nezmyselným a nesprávnym aktivitám. To, o čo sa snažil a za čo bojoval, sa ukáže ako nesprávne. Je to ako zrútenie sa podstaty doterajšieho života. Na to nemá každý odvahu a tak sa radšej presviedča, že je pravda to, čo by si prial, aby pravda bola. Toto nie je problematika len náboženskej diskusie, ale je to problém v každej oblasti ľudského života. Novoty v osobnom, spoločenskom alebo aj vedeckom živote sa veľmi ťažko presadzujú, pretože narážajú na stenu zaužívaného spôsobu života. Pôvodne zaslal Sendy - 20 február 2011 : 17:42:44
No ja som myslel skôr na desatoro. Prečo niektorí inoverci, teraz je jedno či polyteistickí, alebo monoteistickí , ktorí ho porušujú, ale v rámci ich viery rozumom neprídu na to, že to tak nemá byť ?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 17:52:43
|
V prvom rade aj domorodci sa dostávajú k túžbe po niečom ako je Boh. Neviem ako chceš aby hneď vyznávali správnu morálku keď aj nám ju musel doniesť Ježiš? A ty si snáď myslíš, že ukradnúť chudobnému posledný chleba je aj správne aj nesprávne? Neviem čo sa ti nevidí na tom, že jediná správna morálka existovať musí? Čo to znamená úprimne rozmýšľať nad vierou? Záleží na tom, čo daný človek o viere vie, a ako pristupuje k týmto znalostiam a k novým informáciám. A príkladov "úprimnej" snahy nájsť čokoľvek proti Cirkvi či proti existencii Boha si si tu mohol prečítať kopec. Ani len snahu pochopiť niektoré veci som tu od neveriacich nevidel. Vždy to je len snaha poprieť tie určité veci a nezaoberať sa objektívne ich logickosťou či funkciou v rámci komplexnosti celej veci. Ty si počínaš podobne. Tvoja otázka nemá za cieľ spoznať vieru, ale ju poprieť. Považuješ to za "úprimnú" snahu? |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 17:57:01
|
citácia: V prvom rade aj domorodci sa dostávajú k túžbe po niečom ako je Boh. Neviem ako chceš aby hneď vyznávali správnu morálku keď aj nám ju musel doniesť Ježiš? A ty si snáď myslíš, že ukradnúť chudobnému posledný chleba je aj správne aj nesprávne? Neviem čo sa ti nevidí na tom, že jediná správna morálka existovať musí? Čo to znamená úprimne rozmýšľať nad vierou? Záleží na tom, čo daný človek o viere vie, a ako pristupuje k týmto znalostiam a k novým informáciám. A príkladov "úprimnej" snahy nájsť čokoľvek proti Cirkvi či proti existencii Boha si si tu mohol prečítať kopec. Ani len snahu pochopiť niektoré veci som tu od neveriacich nevidel. Vždy to je len snaha poprieť tie určité veci a nezaoberať sa objektívne ich logickosťou či funkciou v rámci komplexnosti celej veci. Ty si počínaš podobne. Tvoja otázka nemá za cieľ spoznať vieru, ale ju poprieť. Považuješ to za "úprimnú" snahu? Pôvodne zaslal Azuritko - 20 február 2011 : 17:52:43
No ja osobne hľadám pravdu.
Samozrejme, že domorodci túžia po Bohu, však majú svoje náboženstvá. Ale mňa zaujíma to, že prečo na kresťanské etické normy neprídu rozumom. je jasné, že na organizáciu Cirkvi, dogmy a nejaké vyhlásenia Cirkevi nemajú šancu prísť.
Ja ti položím tiež otázku. Ty si myslíš, že ty sa nesnažíš popierať veci, ktoré tu oni vypisujú?
No pre nejaké etnické skupiny to je morálne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:05:23
|
citácia: No ja som myslel skôr na desatoro. Prečo niektorí inoverci, teraz je jedno či polyteistickí, alebo monoteistickí , ktorí ho porušujú, ale v rámci ich viery rozumom neprídu na to, že to tak nemá byť ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 17:48:23
Desatoro (ako prirodzený zákon) je jasný vo svojej podstate každému človeku. To, či sa podľa neho ľudia správajú, je úplne iná záležitosť. Človek nie vždy robí to, o čom vie, že by robiť mal. Samozrejme, že toto prirodzené prvotné vedomie "desatora" sa dá nesprávnou výchovou alebo vlastným sebapresviedčaním otupiť, rovnako ako človek môže nesprávnym zaobchádzaním s očami prísť o zrak. A tak ako slepota neznamená neexistenciu slnka, tak otupenie svedomia neznamená neexistenciu desatora.
V zásade však stačí, že človek si uvedomuje, že nejaký záväzný morálny zákon existuje (hoci nevie presne do detailov aký). A to si uvedomuje každý, kto je svojprávny. Už toto samo osebe je pevné východisko, z ktorého vyplýva nevyhnutnosť náboženstva a v konečnom dôsledku kresťanstva, ktoré tento morálny zákon vysvetľuje do detailov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:09:27
|
citácia: citácia: No ja som myslel skôr na desatoro. Prečo niektorí inoverci, teraz je jedno či polyteistickí, alebo monoteistickí , ktorí ho porušujú, ale v rámci ich viery rozumom neprídu na to, že to tak nemá byť ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 17:48:23 Desatoro (ako prirodzený zákon) je jasný vo svojej podstate každému človeku. To, či sa podľa neho ľudia správajú, je úplne iná záležitosť. Človek nie vždy robí to, o čom vie, že by robiť mal. Samozrejme, že toto prirodzené prvotné vedomie "desatora" sa dá nesprávnou výchovou alebo vlastným sebapresviedčaním otupiť, rovnako ako človek môže nesprávnym zaobchádzaním s očami prísť o zrak. A tak ako slepota neznamená neexistenciu slnka, tak otupenie svedomia neznamená neexistenciu desatora. Pôvodne zaslal Sendy - 20 február 2011 : 18:05:23
Takže mi tým chceš povedať, že všetky domorodé kmene, a aj inoverci (teda väčšina populácie sveta) je po duchovnej stránke slepá ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:16:53
|
citácia: citácia: citácia: No ja som myslel skôr na desatoro. Prečo niektorí inoverci, teraz je jedno či polyteistickí, alebo monoteistickí , ktorí ho porušujú, ale v rámci ich viery rozumom neprídu na to, že to tak nemá byť ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 17:48:23 Desatoro (ako prirodzený zákon) je jasný vo svojej podstate každému človeku. To, či sa podľa neho ľudia správajú, je úplne iná záležitosť. Človek nie vždy robí to, o čom vie, že by robiť mal. Samozrejme, že toto prirodzené prvotné vedomie "desatora" sa dá nesprávnou výchovou alebo vlastným sebapresviedčaním otupiť, rovnako ako človek môže nesprávnym zaobchádzaním s očami prísť o zrak. A tak ako slepota neznamená neexistenciu slnka, tak otupenie svedomia neznamená neexistenciu desatora. Pôvodne zaslal Sendy - 20 február 2011 : 18:05:23 Takže mi tým chceš povedať, že všetky domorodé kmene, a aj inoverci (teda väčšina populácie sveta) je po duchovnej stránke slepá ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:09:27
Ja osobne nemám až takú nízku mienku o "populácii". Na jednej strane je fakt, že rôzne náboženské tradície pravú morálku prekrúcajú, čím otupujú svojim prívržencom svedomie. To je empirický fakt, ak prijmeš, že nejaká absolútna morálka existuje. Nemôžu mať totiž všetci správnu interpretáciu morálky, keď sa vo svojich interpretáciách rozchádzajú. To dá rozum. V tom spočíva tá "slepota" populácie.
Nie je to však až tak beznádejné(ako som doplnil do predošlého príspevku). V zásade stačí, že človek si uvedomuje, že nejaký záväzný morálny zákon existuje (hoci nevie presne do detailov aký). A to si uvedomuje každý, kto je svojprávny (takže až taká slepota to nie je). Už toto samo osebe je pevné východisko, z ktorého vyplýva nevyhnutnosť náboženstva a v konečnom dôsledku kresťanstva, ktoré tento morálny zákon vysvetľuje do detailov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:21:10
|
citácia: citácia: citácia: citácia: No ja som myslel skôr na desatoro. Prečo niektorí inoverci, teraz je jedno či polyteistickí, alebo monoteistickí , ktorí ho porušujú, ale v rámci ich viery rozumom neprídu na to, že to tak nemá byť ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 17:48:23 Desatoro (ako prirodzený zákon) je jasný vo svojej podstate každému človeku. To, či sa podľa neho ľudia správajú, je úplne iná záležitosť. Človek nie vždy robí to, o čom vie, že by robiť mal. Samozrejme, že toto prirodzené prvotné vedomie "desatora" sa dá nesprávnou výchovou alebo vlastným sebapresviedčaním otupiť, rovnako ako človek môže nesprávnym zaobchádzaním s očami prísť o zrak. A tak ako slepota neznamená neexistenciu slnka, tak otupenie svedomia neznamená neexistenciu desatora. Pôvodne zaslal Sendy - 20 február 2011 : 18:05:23 Takže mi tým chceš povedať, že všetky domorodé kmene, a aj inoverci (teda väčšina populácie sveta) je po duchovnej stránke slepá ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:09:27 Ja osobne nemám až takú nízku mienku o "populácii". Na jednej strane je fakt, že rôzne náboženské tradície pravú morálku prekrúcajú, čím otupujú svojim prívržencom svedomie. To je empirický fakt, ak prijmeš, že nejaká absolútna morálka existuje. Nemôžu mať totiž všetci správnu interpretáciu morálky, keď sa vo svojich interpretáciách rozchádzajú. To dá rozum. V tom spočíva tá "slepota" populácie. Nie je to však až tak beznádejné(ako som doplnil do predošlého príspevku). V zásade stačí, že človek si uvedomuje, že nejaký záväzný morálny zákon existuje (hoci nevie presne do detailov aký). A to si uvedomuje každý, kto je svojprávny (takže až taká slepota to nie je). Už toto samo osebe je pevné východisko, z ktorého vyplýva nevyhnutnosť náboženstva a v konečnom dôsledku kresťanstva, ktoré tento morálny zákon vysvetľuje do detailov. Pôvodne zaslal Sendy - 20 február 2011 : 18:16:53
Tu znie otázka, čo je to morálka a prečo by mala byť jedna, keď veľmi veľa rokov sa menila. Na tú morálku vplýva mnoho faktorov.
Zober si len takú polygamiu. Tak, kde sa to praktizuje je to úplne v pohode a nikto sa nad tým nepohoršuje. Teda z domáceho obyvateľstva. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:23:53
|
citácia: Tu znie otázka, čo je to morálka a prečo by mala byť jedna, keď veľmi veľa rokov sa menila. Na tú morálku vplýva mnoho faktorov. Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:21:10
Na morálku nevplývajú žiadne faktory. Faktory vplývajú jedine na správanie sa ľudí. Nemení sa morálka, ale to, ako sa ľudia správajú. Inak povedané, mení sa to, ako sa ľudia správajú a nie to, ako by sa správať mali. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:26:51
|
citácia: citácia: Tu znie otázka, čo je to morálka a prečo by mala byť jedna, keď veľmi veľa rokov sa menila. Na tú morálku vplýva mnoho faktorov. Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:21:10 Na morálku nevplývajú žiadne faktory. Faktory vplývajú jedine na správanie sa ľudí. Nemení sa morálka, ale to, ako sa ľudia správajú. Inak povedané, mení sa to, ako sa ľudia správajú a nie to, ako by sa správať mali. Pôvodne zaslal Sendy - 20 február 2011 : 18:23:53
Takže od stvorenia ľudstva tu bola 1 morálka a tá je tu dodnes ?
No to nie je pravda. Tieto normy sa vždy menili a aj v dnešnej dobe sú rozdiely medzi etnickými skupinami. Tým ľuďom nevyčíta svedomie to, čo vyčíta dajme tomu tebe, oni berú napríklad takú polygamiu úplne samozrejmú a nikto sa nad tým nepozastavuje. Podľa čoho iného chceš odvodzovať, že tvoja morálka je správna ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:27:18
|
citácia: Zober si len takú polygamiu. Tak, kde sa to praktizuje je to úplne v pohode a nikto sa nad tým nepohoršuje. Teda z domáceho obyvateľstva. Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:21:10
Problematika morálky nie je v tom, či sa niekde polygamia praktizuje, alebo nie. Morálka je o tom, či by sa polygamia praktizovať mala. To, či sa niekde praktizuje, je meniteľná vec, to, či by sa praktizovať mala, to je stabilná záležitosť a to je morálka. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:29:53
|
citácia: citácia: Zober si len takú polygamiu. Tak, kde sa to praktizuje je to úplne v pohode a nikto sa nad tým nepohoršuje. Teda z domáceho obyvateľstva. Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:21:10 Problematika morálky nie je v tom, či sa niekde polygamia praktizuje, alebo nie. Morálka je o tom, či by sa polygamia praktizovať mala. To, či sa niekde praktizuje, je meniteľná vec, to, či by sa praktizovať mala, to je stabilná záležitosť a to je morálka. Pôvodne zaslal Sendy - 20 február 2011 : 18:27:18
No ale oni to zas berú z iného uhla pohľadu a navyše svedomie im to nevyčíta. Prečo by sa nemala praktizovať ? Ako by si im to odôvodnil ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:36:25
|
citácia: Takže od stvorenia ľudstva tu bola 1 morálka a tá je tu dodnes ? No to nie je pravda. Tieto normy sa vždy menili a aj v dnešnej dobe sú rozdiely medzi etnickými skupinami. Tým ľuďom nevyčíta svedomie to, čo vyčíta dajme tomu tebe, oni berú napríklad takú polygamiu úplne samozrejmú a nikto sa nad tým nepozastavuje. Podľa čoho iného chceš odvodzovať, že tvoja morálka je správna ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:26:51
Už som tu naznačil ten podstatný rozdiel a omyl, ktorého sa často dopúšťajú ľudia diskutujúci o morálke. Ak chceš o morálke zmysluplne diskutvať, musíš začať poctivo rozlišovať medzi tým, ako sa ľudia správajú, a tým, ako by sa správať mali. Z pozorovania správania sa ľudí existenciu morálky nemôžeš odvodiť. Môžeš vidieť len to, ako sa správajú (teda to, či žijú v polygamii alebo v monogamii a podobne), ale nemôžeš vidieť to, ako by sa správať mali.
Mení sa teda to, ako sa ľudia správajú, prípadne to, čo považujú za správne. Nemení sa však to, čo by za správne považovať mali a podľa čoho by sa mali správať. To je absolútne nevyhnutné rozlíšenie, ak má diskusia dávať zmysel.
K správnemu spoznaniu morálky do detailov vedie dlhá cesta, na začiatku ktorej stojí fakt, že nejaká záväzná morálka nezávislá od doby, kultúry a spoločenstva existuje a následne z toho faktu vedie rozumová úvaha až k potvrdeniu pravosti náboženstva, ktoré túto morálku interpretuje do správnych detailov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:38:10
|
citácia: citácia: Takže od stvorenia ľudstva tu bola 1 morálka a tá je tu dodnes ? No to nie je pravda. Tieto normy sa vždy menili a aj v dnešnej dobe sú rozdiely medzi etnickými skupinami. Tým ľuďom nevyčíta svedomie to, čo vyčíta dajme tomu tebe, oni berú napríklad takú polygamiu úplne samozrejmú a nikto sa nad tým nepozastavuje. Podľa čoho iného chceš odvodzovať, že tvoja morálka je správna ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:26:51 Už som tu naznačil ten podstatný rozdiel a omyl, ktorého sa často dopúšťajú ľudia diskutujúci o morálke. Ak chceš o morálke zmysluplne diskutvať, musíš začať poctivo rozlišovať medzi tým, ako sa ľudia správajú, a tým, ako by sa správať mali. Z pozorovania správania sa ľudí existenciu morálky nemôžeš odvodiť. Môžeš vidieť len to, ako sa správajú (teda to, či žijú v polygamii alebo v monogamii a podobne), ale nemôžeš vidieť to, ako by sa správať mali. Mení sa teda to, ako sa ľudia správajú, prípadne to, čo považujú za správne. Nemení sa však to, čo by za správne považovať mali a podľa čoho by sa mali správať. To je absolútne nevyhnutné rozlíšenie, ak má diskusia dávať zmysel. K správnemu spoznaniu morálky do detailov vedia dlhá cesta, na začiatku ktorej stojí fakt, že nejaká záväzná morálka nezávislá od doby, kultúry a spoločenstva existuje a následne z toho faktu vedie rozumová úvaha až k potvrdeniu pravosti náboženstva, ktoré túto morálku interpretuje do správnych detailov. Pôvodne zaslal Sendy - 20 február 2011 : 18:36:25
Hm. Ale prečo by mala byť akurát tvoja morálka stála ? Dá sa to vôbec dokázať ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:39:03
|
citácia: No ale oni to zas berú z iného uhla pohľadu a navyše svedomie im to nevyčíta. Prečo by sa nemala praktizovať ? Ako by si im to odôvodnil ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:29:53
To, že im to svedomie nevyčíta, je irelevantné. Súvisí to jednak s formovaním svedomia a tiež s tým, že problematika polygamie nie je až natoľko zrejmá, ako niektoré iné morálne zásady, preto hovorím, že na detailne spoznanie správnej morálky je nevyhnutné nájsť náboženstvo, ktoré morálku interpretuje správne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 18:41:36
|
citácia: Hm. Ale prečo by mala byť akurát tvoja morálka stála ? Dá sa to vôbec dokázať ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:38:10
Na tomto stupni diskusie som schopný ti len zopakovať, že k správnemu spoznaniu morálky do detailov vedie dlhá cesta, na začiatku ktorej stojí fakt, že nejaká záväzná morálka nezávislá od doby, kultúry a spoločenstva existuje a následne z toho faktu vedie logická rozumová dedukcia až k potvrdeniu pravosti náboženstva, ktoré túto morálku interpretuje do správnych detailov. Ja som presvedčený o správnosti tejto morálky, lebo som si touto dlhou cestou prešiel. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 19:29:55
|
perunko, pokusim sa ti to vysvetlit takto, kupis si pocitac, mas tam zakladne operacne programy ( desatoro, existencia vyzsej moci, existencia osudu ) a niektore si musis stiehnut ty alebo sa upgraduju automaticky ( krst, sviatosti, katechizmus, svata trojica, odpustenie hriechov, spasenie, zmrtvychvstanie, sudny den)
kazdy clovek ma zaklady, upgrade je uz na volbe jednotlivca a jeho tuzbe po pravde
( napriklad su ludia operujuci len zo zakladnym windowsom a balickom, no o vela sa ukracuju, no stahovanie aktualizacii sa da nastavit a je nepovinne, podobne to mas s krestanstvom )
mozno to nie je prave najstastnejsia analogia, no kedze to studujem na strednej skole som z toho trochu zblbnuty |
Počet príspevkov: 656 ~
Člen od: 21 január 2010 ~
Posledná návšteva: 09 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 19:49:06
|
citácia: citácia: No ale oni to zas berú z iného uhla pohľadu a navyše svedomie im to nevyčíta. Prečo by sa nemala praktizovať ? Ako by si im to odôvodnil ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 18:29:53 To, že im to svedomie nevyčíta, je irelevantné. Súvisí to jednak s formovaním svedomia a tiež s tým, že problematika polygamie nie je až natoľko zrejmá, ako niektoré iné morálne zásady, preto hovorím, že na detailne spoznanie správnej morálky je nevyhnutné nájsť náboženstvo, ktoré morálku interpretuje správne. Pôvodne zaslal Sendy - 20 február 2011 : 18:39:03
Podľa čoho usudzuješ, že akurát tvoje náboženstvo prezentuje morálku správne ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 19:50:54
|
PRE SENDY: Prečo by mala existovať nejaká nezáväzná od doby ? Však to odôvodni. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 19:55:07
|
citácia: perunko, pokusim sa ti to vysvetlit takto, kupis si pocitac, mas tam zakladne operacne programy ( desatoro, existencia vyzsej moci, existencia osudu ) a niektore si musis stiehnut ty alebo sa upgraduju automaticky ( krst, sviatosti, katechizmus, svata trojica, odpustenie hriechov, spasenie, zmrtvychvstanie, sudny den) kazdy clovek ma zaklady, upgrade je uz na volbe jednotlivca a jeho tuzbe po pravde ( napriklad su ludia operujuci len zo zakladnym windowsom a balickom, no o vela sa ukracuju, no stahovanie aktualizacii sa da nastavit a je nepovinne, podobne to mas s krestanstvom ) mozno to nie je prave najstastnejsia analogia, no kedze to studujem na strednej skole som z toho trochu zblbnuty Pôvodne zaslal timylee - 20 február 2011 : 19:29:55
Túžba po pravde...no z toho mi vychádza, že kresťanskú pravdu poznajú len tí, čo v nej boli vychovávaní. Inoverci si myslia, že majú tiež pravdu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 20:04:36
|
ak chces so mnou diskutovat tak mi nevkladaj do ust nezmysli ok?
vravim TUZBU po pravde, nie ty co v nej boli vychovavany, ja som vyrastal v cisto ateistickej rodine ( takmer ) a dennodenne som vnimal negativny postoj rodicov k cirkvi, a predsa verim,
to co tu vravis su nezmysli, tuzba po pravde znamena hladat odpovede, skepticky zhodnocovat a byt pripraveny uznat omyl, ( mne trvalo roky kym som sa dopracoval k Jezisovi a odpovedal na jeho volanie, a stale moja viera nie je 100%, stale zvyknem pochybovat, no cim dalej tym menej. nikto nezacal verit zo dna na den) |
Počet príspevkov: 656 ~
Člen od: 21 január 2010 ~
Posledná návšteva: 09 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 20:08:13
|
citácia: ak chces so mnou diskutovat tak mi nevkladaj do ust nezmysli ok? vravim TUZBU po pravde, nie ty co v nej boli vychovavany, ja som vyrastal v cisto ateistickej rodine ( takmer ) a dennodenne som vnimal negativny postoj rodicov k cirkvi, a predsa verim, to co tu vravis su nezmysli, tuzba po pravde znamena hladat odpovede, skepticky zhodnocovat a byt pripraveny uznat omyl, ( mne trvalo roky kym som sa dopracoval k Jezisovi a odpovedal na jeho volanie, a stale moja viera nie je 100%, stale zvyknem pochybovat, no cim dalej tym menej. nikto nezacal verit zo dna na den) Pôvodne zaslal timylee - 20 február 2011 : 20:04:36
Ale veď v pohodička, niajk som ťa nechcel uraziť.
Ja len toľko, že nie je náhoda, že si sa stal práve Kresťanom, keďže si vyrastal v krajine, kde je kresťanstvo najrozšírenejšie. Ruku na srdce. Bol by si Kresťanom aj v krajine, kde je Islam, alebo Budhizmus ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 február 2011 : 20:28:15
|
citácia: Podľa čoho usudzuješ, že akurát tvoje náboženstvo prezentuje morálku správne ? Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 19:49:06 To je logický záver práve tej dlhej cesty, o ktorej ti píšem. V konečnom dôsledku sa kresťanstvo ukazuje ako náboženstvo, ktoré nemá zmysluplnú alternatívu.
citácia: PRE SENDY: Prečo by mala existovať nejaká nezáväzná od doby ? Však to odôvodni. Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 19:50:54
Vychádzam z toho, čo ľudia evidentne vnímajú. Ak sa rozprávaš či už s ateistami, alebo inovercami, s úplnou samozrejmosťou tvrdia, že napríklad Cirkev sa správala nemorálne, pretože upaľovala ľudí, prenasledovala kacírov, potláčala vedu, obmedzovala slobodu slova a názoru, odsúdila Galilea, upálila Husa a čo ja viem čo ešte. Nechcem tu vysvetľovať, či to Cirkev robila a v akom zmysle to treba interpretovať. Podstatné je, že ani ateistov ani len nenapadne, že to vlastne bolo v poriadku, bolo to chvályhodné a príkladné, lebo to bolo v súlade s morálkou vtedajšej doby. Rovnako nikoho nenapadne, že Hitlerove koncentračné tábory boli dobré, pretože to bolo v súlade s morálkou, ktorá patrila k dobe a kultúre Tretej ríše. Ak chceš povedať, že vtedy sa páchala nespravodlivosť, znamená to, že vtedajšie správanie porovnávaš s nejakou stabilnou normou, ktorá sa tiahne ponad kultúry a doby. Len tak môžeš povedať, že naša kultúra je spravodlivejšia, ako bola nejaká iná, alebo že v minulosti sa diali nespravodlivosti. Len tak môžeš napríklad tvrdiť, že v Severnej Kórei vládne zločinecký režim, pričom režim v demokratických krajinách je spravodlivejší. A len tak môžeš tvrdiť, že ani v našej krajine a v našej dobe sa ľudia nesprávajú úplne morálne.
Druhým dôvodom sú rôzne náboženské morálne či právne predpisy, ktoré sa zachovali z rôznych dôb a kultúr. Na jednej strane si možno všimnúť, že v detailoch sa rozchádzajú, na druhej strane v podstatných morálnych zásadách existuje nápadná zhoda, takže v základe možno pozorovať zhodu vo vedomí ľudí, ako by sa správať mali.
citácia: Túžba po pravde...no z toho mi vychádza, že kresťanskú pravdu poznajú len tí, čo v nej boli vychovávaní. Inoverci si myslia, že majú tiež pravdu. Pôvodne zaslal perunko - 20 február 2011 : 19:55:07
Kresťanskú pravdu naozaj poznajú len tí, ktorí v nej boli vychovaní, alebo ktorým bola ohlásená. To, čo si inoverci myslia, nie je podstatné. Podstatné je to, či tá ich viera je v súlade s rozumom, alebo nie. Každý inoverec, ktorý poctivo premýšľa, dôjde k poznaniu, že v jeho náboženstve čosi nie je v poriadku. Nevie síce, ako vyzerá pravé náboženstvo, kým sa s kresťanstvom nezoznámi, predsa však je v moci jeho prirodzeného rozumu dôjsť k poznaniu, že jeho náboženstvo tým pravým nie je.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|