|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 14:00:03
|
citácia: Kym budem pokracovat, poprosil by som Vas o odpoved na fundamentalnu otazku - co si slubujete od prispievania do tohoto fora? citácia: No a tu je tá nespravodlivosť...anjeli si mohli proste vybrať hneď (odklon od Boha-padlí anjeli) a človek si to musí byť tu na Zemi a Boh mu všetko skalkuluje. To sa nemohol spýtať hneď aj nás ?
Mohol, ale neurobil to. Rovnako ako Vas mohol stvorit ako prvoka a nie cloveka ale neurobil to. citácia: Ale aj tak mi stále vŕta v hlave, že keď v nebi už nemôže mať žiadna duchovná bytosť slobodnú vôľu a teda zhrešiť, ako je možné, že anjeli tú slobodnú vôľu mali ?
Ako ste prisli na to, ze v nebi nemoze mat ziadna bytost slobodnu volu? citácia: Prečo si myslíš, že človek má dušu ? Čo majú potom mikroorganizmy ?
Najprv si dovolim poukazat na fakt, ze si nedokazem vybavit moment, kedy sme si potykali. Dalej si myslim, ze odpovedat na tuto otazku je trosku predcasne, lebo sa zda, ze mate zmatok v omnoho zakladnejsich veciach. Predovsetkym sa ale musim opat vratot k zasadnej otazke, co chcete dosiahnut kladenim takychto otazok. Pôvodne zaslal Mato - 29 júl 2010 : 13:18:51
Takže sa ospravedňujem za tykanie, ale pokiaľ viem, tak na fórach sa bežne tyká, ale pokiaľ Vám to vadí, tak prepáčte, budem Vám vykať, mne môžete tykať (som na to zvyknutý)
Chcete mi povedať, že keď sa dostanem do neba, tak tam budem mať slobodnú vôľu ? Ale čo je to potom za slobodnú vôľu, keď sa nemôžem rozhodnúť medzi dobrom a zlom ???
No človek je po fyzickej stránke úplne totožný s niektorými jedincami, teda najviac s cicavcami...
Ako isto všetci vieme, všetko sa muselo nejako vyvinúť, aj život na Zemi. A život je široký pojem. Živé sú aj mikroorganizmy, hmyz atď... Chcel by som teda vedieť, že keď má človek ducha, čo má mikroorganizmus, alebo hmyz, keď aj tie organizmy žijú.
Ja sa seriózne pýtam a hľadám odpoveď, ja osobne veľmi rád o takýchto veciach kecám, respektívne filozofujem :-) Neberte to nič v zlom . A keď si ešte budeme písať a náhodou Vám zatykám, tak mi to prepáčte, nebude to naschvál, ale je to sila zvyku. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 593 ~
Člen od: 27 júl 2010 ~
Posledná návšteva: 18 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 18:29:08
|
citácia: nic nie je nudnejsie ako byt dokonaly - bez moznosti napredovat dalej si si isty? nie je to nahodou tak, ze sa malo stat to co sa malo? ved keby sa iba mohlo stat, tak jeden z anjelov nemusel padnut a boh by nemal oponenta, ktory by spravil z ludi to co sa z nich stalo...teda bola to nahoda, alebo zamer? :) Pôvodne zaslal guest635 - 29 júl 2010 : 10:13:48
Zodpovedz si túto otázku sám pre seba uspokojivo, lebo ani ja a ani nikto ti ju zodpovedať nevie. A stejnak by si si ju zodpovedal sám, tak tu to máš aspom jednoduchšie
citácia: prvym znakom potreby je vola chciet (pocit nedostatku) - coho mam malo to chcem a to potrebujem..teda ako je to s tym protirecenim? Pôvodne zaslal guest635 - 29 júl 2010 : 10:13:48
Príliš žiješ pozemskými definíciami a vôbec nepremýšľaš rozsiahlejšie. Vieš, nemusíš si to doslova prekladať aby si mi mohol protirečiť. Ale skús si tam dať vhodnejšie slovo ak ťa napadá. Ale najvhodnejšie je asi vôľa. Je to jeho vôľa, ktorá nemusí mať príčinu potreby ani ničoho podobného. Ale zase sme v oblasti, kde nikto nevie priamu uspokojivú odpoveď pre ateistu. Takže zase raz si mysli čo ťa uspokojí. Viem že to máš rád
citácia: jasne je len to, ze je to tvoja viera a o tej sa da iba spekulovat, tak ako o kazdom inom svetonazore Pôvodne zaslal guest635 - 29 júl 2010 : 10:13:48
Áno. Ale ak niekto si hovorí, že verí, a toto napríklad nevedel, tak mu to môže mnohé objasniť. Preto to nebolo adresované tebe a nemá ti to ani čo dať asi.
citácia: len ci ekumena nie je nahodou len jedna velka fraza a poza, preco si to myslim? no preto ze cim dlhsie ta tvoja prava cirkev trva tym viac sa triesti Pôvodne zaslal guest635 - 29 júl 2010 : 10:13:48
Použil si bleskovu chybnú interpretáciu. Triešti nieje správny výraz. Lebo je zjavné, že ak je len jedna pravá, tak iná viera musí nutne vzniknúť buď úplne nezávisle od pravej, alebo obkukaním či oddelením sa od pravej. A keďže slobodná vôľa existuje, zabrániť "triešteniu" je nemožné a už sme sa vo svete o tom presvedčili. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 18:34:45
|
citácia: Prečo si myslíš, že človek má dušu ? Zober si to tak, že v minulosti ľudia nevedeli, kde to vlastne žijú a začali uctievať Slnko, dážď, atd...teda na to, na čo nepoznali odpoveď povedali, že za tým je Boh.... Ľudia v tej dobe nevedeli, akňo funguje ľudské telo, tak povedali, že "duch" a toto pretrváva dodnes. Ja ti môžem povedať, že človek je zložitá bytosť, ale sú to všetko len fyzikálno-chemické deje + nejaké elektrické impulzy. Čo majú potom mikroorganizmy ? Pôvodne zaslal blesk - 29 júl 2010 : 11:17:38
Ak si zodpovieš otázku, kde sa vzali fyzikálno chemické deje a elektrické impulzy, tak potom možno pochopíš, že bez prvotnej inteligentnej príčiny nemôže existovať nič z toho čo existuje, ale o stvorení sveta sme tu už viedli rozsiahle diskusie. To si skús vyhľadať. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 18:38:55
|
citácia: Chcete mi povedať, že keď sa dostanem do neba, tak tam budem mať slobodnú vôľu ? Ale čo je to potom za slobodnú vôľu, keď sa nemôžem rozhodnúť medzi dobrom a zlom ??? Pôvodne zaslal blesk - 29 júl 2010 : 14:00:03
Ty budeš chcieť to dobro. Už nebudeš chcieť zlo. Môžeš sa rozhodnúť pre zlo, ale už ho nebudeš chcieť. Aj preto existuje očistec, aby duša ktorá ešte váha nad zlom zatúžila iba po dobre. Inak nemá miesto v nebi. (samozrejme ak tomu dobre rozumiem, ale myslím, že takto by to malo fungovať. Ak niekto z katolíkov vidí omyl, opravte ma). |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 19:56:09
|
citácia: Ty budeš chcieť to dobro. Už nebudeš chcieť zlo. Môžeš sa rozhodnúť pre zlo, ale už ho nebudeš chcieť. Aj preto existuje očistec, aby duša ktorá ešte váha nad zlom zatúžila iba po dobre. Inak nemá miesto v nebi. (samozrejme ak tomu dobre rozumiem, ale myslím, že takto by to malo fungovať. Ak niekto z katolíkov vidí omyl, opravte ma). Pôvodne zaslal Azuritko - 29 júl 2010 : 18:38:55
Ale tuto som uz aj ja zvedavy na jednu vec Azuritko.
- naco potom musel zomriet Jezis na krizi, ked by sme si mohli sami za svoje hriechy vytrpiet v nejakom ocistci? Ci Boh jasne nepovedal aka je cesta do neba ?
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 20:35:44
|
citácia: citácia: Chcete mi povedať, že keď sa dostanem do neba, tak tam budem mať slobodnú vôľu ? Ale čo je to potom za slobodnú vôľu, keď sa nemôžem rozhodnúť medzi dobrom a zlom ??? Pôvodne zaslal blesk - 29 júl 2010 : 14:00:03 Ty budeš chcieť to dobro. Už nebudeš chcieť zlo. Môžeš sa rozhodnúť pre zlo, ale už ho nebudeš chcieť. Aj preto existuje očistec, aby duša ktorá ešte váha nad zlom zatúžila iba po dobre. Inak nemá miesto v nebi. (samozrejme ak tomu dobre rozumiem, ale myslím, že takto by to malo fungovať. Ak niekto z katolíkov vidí omyl, opravte ma). Pôvodne zaslal Azuritko - 29 júl 2010 : 18:38:55
Tak keď sa rozhodnem pre zlo, tak asi chcem, no nie ? však si protirečíš. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 20:55:44
|
citácia: Ale tuto som uz aj ja zvedavy na jednu vec Azuritko. - naco potom musel zomriet Jezis na krizi, ked by sme si mohli sami za svoje hriechy vytrpiet v nejakom ocistci? Ci Boh jasne nepovedal aka je cesta do neba ? Pôvodne zaslal saxsax - 29 júl 2010 : 19:56:09
No šak očistec je len pre duše, ktoré si zaslúžia nebo. Ale tie nemusia byť ešte úplne dokonalé pre nástup do neba. Hovorím to tak svojsky, ale dá sa to dúfam pochopiť |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 21:02:56
|
citácia: Tak keď sa rozhodnem pre zlo, tak asi chcem, no nie ? však si protirečíš. Pôvodne zaslal blesk - 29 júl 2010 : 20:35:44
Jednoducho sa už pre zlo nerozhodneš. Teraz som si ale nie istý, či sa hovorí o tom, či budeme mať slobodnú vôľu v nebi abo nie. Každopádne si viem predstaviť, že to je proste už iný rozmer, nadobudnutie nového poznania, kde už jednoducho ak aj bude slobodná vôľa, tak nikdy neskĺzne do zla, lebo to bude jednoducho úplný nezmysel a absolútne ale absolútne nič neprinesie urobiť to zlo. Ale toto viac menej špekulujem. Neviem ako o tom hovorí učenie. Jasné je, že je nebo, peklo, očistec (zastávka pred nebom). Duša človeka tam zažíva to, čo ešte oko nevidelo a ucho nepočulo. Takže tvrdiť, že ak tam existuje slobodná vôľa, že by si sa kľudne mohol rozhodnúť pre zlo je úplne odveci, lebo ani len netušíš, čo tam budeš chcieť... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 21:10:46
|
citácia: Jednoducho sa už pre zlo nerozhodneš. Teraz som si ale nie istý, či sa hovorí o tom, či budeme mať slobodnú vôľu v nebi abo nie. Každopádne si viem predstaviť, že to je proste už iný rozmer, nadobudnutie nového poznania, kde už jednoducho ak aj bude slobodná vôľa, tak nikdy neskĺzne do zla, lebo to bude jednoducho úplný nezmysel a absolútne ale absolútne nič neprinesie urobiť to zlo. Ale toto viac menej špekulujem. Neviem ako o tom hovorí učenie. Jasné je, že je nebo, peklo, očistec (zastávka pred nebom). Duša človeka tam zažíva to, čo ešte oko nevidelo a ucho nepočulo. Takže tvrdiť, že ak tam existuje slobodná vôľa, že by si sa kľudne mohol rozhodnúť pre zlo je úplne odveci, lebo ani len netušíš, čo tam budeš chcieť... Pôvodne zaslal Azuritko - 29 júl 2010 : 21:02:56
Nič v zlom, ale nezdá sa ti to rozprávkové ? Ale ako rešpektujem tvoj názor a nechcem ťa uraziť. Celý čas tu tvrdíte, že slobodná vôľa je výlučne len výber medzi dobrom a zlom, že Boh to inak nechcel nezariadil...ale teraz nemáte problém povedať opak .
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 21:59:13
|
citácia: Nič v zlom, ale nezdá sa ti to rozprávkové ? Ale ako rešpektujem tvoj názor a nechcem ťa uraziť. Celý čas tu tvrdíte, že slobodná vôľa je výlučne len výber medzi dobrom a zlom, že Boh to inak nechcel nezariadil...ale teraz nemáte problém povedať opak . Pôvodne zaslal blesk - 29 júl 2010 : 21:10:46
tiež nič v zlom, ale keď Boh raz dal človeku slobodnú vôľu, prečo by mu ju po jeho rozhodnutí sa či pre jedno, alebo druhé, mal opäť vziať? To by malo aký zmysel? Mohol by si potom človek uvedomovať napr. dôsledok svojho rozhodnutia, napr. prečo je zatratený v pekle? Toto nie je logické, nie? Ale ak už sa raz rozhodol tu na zemi pre +, či -, po smrti nesie dôsledok svojho rozhodnutia a to sa zdá byť, podľa Zjavení sv. apoštola Jána a podľa učenia Cirkvi, ktoré vychádza zo SZ a NZ, nemenné. |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 22:13:55
|
Sú tu položené viaceré otázky. Pokúsim sa na ne odpovedať.
Človek pred tým, než vstúpi do neba, musí byť definitívne rozhodnutý pre dobro. To znamená definitívne sa vzdáva možnosti spáchať zlo a je presvedčený, že spáchať zlo je ten najväčší nezmysel. V nebi má možnosť vyberať si medzi rôznymi dobrami. Teda slobodná vôľa ostáva.
Pokiaľ ide o očistec... Je to prechodný stav. Ide tam len duša, ktorá túži byť pod Božou vládou a nesúhlasí s čo len jedným ťažkým hriechom, ale ešte nie je schopná nedopúšťať sa ľahkých hriechov . (napr. hriechy nie celkom vedomé či nie celkom dobrovoľné) Je to prirodzený následok hriechov, nazývaný aj „dočasné tresty“.
Duša, ktorá nechce byť pod Božou vládou, má cestu do neba, samozrejme, uzavretú. A to znamená večné peklo.
A načo musel Ježiš zomrieť na kríži? Človek vlastnými silami nie je schopný žiť bez hriechu, a to aj v prípade, že po tom túži. Ježiš však ukazuje, že netreba sa báť žiť bez hriechu, aj keby bolo treba kvôli tomu extrémne trpieť či zomrieť. Lebo slávne vstal zmŕtvych a žije v blaženosti. A ten, kto v neho uveril, pozýva Ježiša do svojho života, aby ho naučil žiť tak, ako on.
|
Počet príspevkov: 286 ~
Člen od: 15 február 2010 ~
Posledná návšteva: 17 apríl 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 22:18:39
|
citácia: Takže sa ospravedňujem za tykanie, ale pokiaľ viem, tak na fórach sa bežne tyká, ale pokiaľ Vám to vadí, tak prepáčte, budem Vám vykať, mne môžete tykať (som na to zvyknutý)
V poriadku.
citácia: Chcete mi povedať, že keď sa dostanem do neba, tak tam budem mať slobodnú vôľu ? Ale čo je to potom za slobodnú vôľu, keď sa nemôžem rozhodnúť medzi dobrom a zlom ???
Ano budete tammat slobodnu volu. Skusim Vam to objasnit na analogii. Prestavte si, ze ste clovek co zabludil na pusti a uz ste takmer mrtvy od smadu, ked zrazu narazite na pramen krystalovo cistej, chladnej vody. Mate plnu slobodu zacat pit, alebo ju ignorovat a kracat dalej. Podobne je to aj v nebi, kde ostanete tvarou tvar dokonalej laske. Ostava Vam slobodna vola nepit, ale kto by to urobil?
citácia: Celý čas tu tvrdíte, že slobodná vôľa je výlučne len výber medzi dobrom a zlom, že Boh to inak nechcel nezariadil
To tu ale nikto netvrdi. My hovorime, ze prejavom slobodnej vole je moznost volit si zlo, rovnako ako moznost voli t si dobro. Ak sa niekto rozhodne pre dobro a odmietne zlo, vobec tym nestraca slobodnu volu, naopak, je to vyjadrenim jeho slobodnej volby. A len taky clovek, ktory voli dobro, moze spocinut v nebeskom kralovstve.
citácia: No človek je po fyzickej stránke úplne totožný s niektorými jedincami, teda najviac s cicavcami...
Tu ste sa asi nestastne vyjadrili. Clovek nie je uplne totozny so ziadnym inym zivocisnym druhom, dokonca ani jedinci jedneho druhu nie su uplne totozny. Skuste to nejako preformulovat, aby som pochopil, co vlastne chcete povedat.
citácia: Ako isto všetci vieme, všetko sa muselo nejako vyvinúť, aj život na Zemi.
Myslim, ze tu sa vsetci nezhodneme ani nahodou. My napriklad tvrdime, ze vsetko bolo stvorene Bohom aktom vole z nicoho.
citácia: A život je široký pojem. Živé sú aj mikroorganizmy, hmyz atď... Chcel by som teda vedieť, že keď má človek ducha, čo má mikroorganizmus, alebo hmyz, keď aj tie organizmy žijú.
Ked sa teda serizone pytate a ide Vam len o hladanie odpovedi, mozem teda skusit pokracovat. Je to trosku komplikovanejsia otazka, ktora by si vyzadovala niekolko stran, pokusim sa ju ale maximalne zjednodusit a v dalsej diskusii pripadne rozvinut.
Dovolim si pouzit Vasu terminologiu a povedat, ze vsetci sa zhodneme na tom, ze existuju tri typy stvorenych bytosti. Cisto duchovne (napr. anjeli), cisto materialne (zvierata) a clovek. Ten je vynimocny v tom, ze je kombinaciou duchovneho a materialneho.
Duchovne bytosti sa vyznacuju tym, ze vedia, miluju a maju moc. Pojmom Duch oznacujeme takuto cisto duchovnu bytost. Pojmom dusa, oznacujeme ozivujuci princip v kazdom zivom organizme (aj u toho mikroorganizmu, ci hmyzu) U cloveka je opat jedinecna situacia v tom, ze dusa je zaroven Duchom a Duch je zaroven dusou. Duch je nesmrtelny, dusa je smrtelna.
|
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 22:32:57
|
citácia: citácia: Ale tuto som uz aj ja zvedavy na jednu vec Azuritko. - naco potom musel zomriet Jezis na krizi, ked by sme si mohli sami za svoje hriechy vytrpiet v nejakom ocistci? Ci Boh jasne nepovedal aka je cesta do neba ? Pôvodne zaslal saxsax - 29 júl 2010 : 19:56:09 No šak očistec je len pre duše, ktoré si zaslúžia nebo. Ale tie nemusia byť ešte úplne dokonalé pre nástup do neba. Hovorím to tak svojsky, ale dá sa to dúfam pochopiť Pôvodne zaslal Azuritko - 29 júl 2010 : 20:55:44
nevadi mi ten tvoj svojsky vyklad, vzdy lepsie ako krkolomne poucky z katechizmu, no nenasiel som v tvojej odpovedi odpoved na moju otazku:
- naco potom trpel, zomrel Jezis na krizi ?
- ci to co Kristus urobil nebolo hotove? dokonane? Ci Jezis na krizi nezvolal : "DOKONANE JE ?
- a kde v biblii najdem odvolanie sa na ocistec ? vdaka
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 23:11:29
|
citácia: - naco potom trpel, zomrel Jezis na krizi ? - ci to co Kristus urobil nebolo hotove? dokonane? Ci Jezis na krizi nezvolal : "DOKONANE JE ? - a kde v biblii najdem odvolanie sa na ocistec ? vdaka Pôvodne zaslal saxsax - 29 júl 2010 : 22:32:57
No práveže som ju zodpovedal. Trpel preto, aby sme mi mohli žiť. Aby sme mali možnosť na večný život, ku ktorému sa niekedy dá dostať cez očistec a otázka očistca sa tu už niekde riešila a bolo tam aj pár citácií, vlastne aj v katechizme je to ak sa nemýlim, kde sa spomína, že sa človeku hriech voči Duchu Svätému neodpustí ani v tomto veku, ani v budúcom (ak si to dobre pamätám). A myslím, že ešte niekto dával viac citácií. Treba to nájsť. Len saxsax ak sa nemýlim, ty ešte nemáš doriešenú otázku existencie Boha. Prečo ťa potom zaujíma otázka očistca? Ale zase nič proti. Len mi to príde trošku zvláštne. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2010 : 23:14:06
|
citácia: Ano budete tammat slobodnu volu. Skusim Vam to objasnit na analogii. Prestavte si, ze ste clovek co zabludil na pusti a uz ste takmer mrtvy od smadu, ked zrazu narazite na pramen krystalovo cistej, chladnej vody. Mate plnu slobodu zacat pit, alebo ju ignorovat a kracat dalej. Podobne je to aj v nebi, kde ostanete tvarou tvar dokonalej laske. Ostava Vam slobodna vola nepit, ale kto by to urobil? Pôvodne zaslal Mato - 29 júl 2010 : 22:18:39
Už si to tuším Mato spomínal raz túto analógiu, a ja som na ňu zabudol. Vďaka, nevedel som to takto dobre vyjadriť |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 08:42:34
|
citácia: Už si to tuším Mato spomínal raz túto analógiu, a ja som na ňu zabudol. Vďaka, nevedel som to takto dobre vyjadriť Pôvodne zaslal Azuritko - 29 júl 2010 : 23:14:06 Hej, uz som ju komusi spominal. Ani ja by som to nevedel takto vyjadrit, su to slova C.S. Lewisa z knihy Velky rozvod (to je ten co napisal aj Letopisy narnie). |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 09:33:13
|
citácia: citácia: Takže sa ospravedňujem za tykanie, ale pokiaľ viem, tak na fórach sa bežne tyká, ale pokiaľ Vám to vadí, tak prepáčte, budem Vám vykať, mne môžete tykať (som na to zvyknutý)
V poriadku. citácia: Chcete mi povedať, že keď sa dostanem do neba, tak tam budem mať slobodnú vôľu ? Ale čo je to potom za slobodnú vôľu, keď sa nemôžem rozhodnúť medzi dobrom a zlom ???
Ano budete tammat slobodnu volu. Skusim Vam to objasnit na analogii. Prestavte si, ze ste clovek co zabludil na pusti a uz ste takmer mrtvy od smadu, ked zrazu narazite na pramen krystalovo cistej, chladnej vody. Mate plnu slobodu zacat pit, alebo ju ignorovat a kracat dalej. Podobne je to aj v nebi, kde ostanete tvarou tvar dokonalej laske. Ostava Vam slobodna vola nepit, ale kto by to urobil? citácia: Celý čas tu tvrdíte, že slobodná vôľa je výlučne len výber medzi dobrom a zlom, že Boh to inak nechcel nezariadil
To tu ale nikto netvrdi. My hovorime, ze prejavom slobodnej vole je moznost volit si zlo, rovnako ako moznost voli t si dobro. Ak sa niekto rozhodne pre dobro a odmietne zlo, vobec tym nestraca slobodnu volu, naopak, je to vyjadrenim jeho slobodnej volby. A len taky clovek, ktory voli dobro, moze spocinut v nebeskom kralovstve. citácia: No človek je po fyzickej stránke úplne totožný s niektorými jedincami, teda najviac s cicavcami...
Tu ste sa asi nestastne vyjadrili. Clovek nie je uplne totozny so ziadnym inym zivocisnym druhom, dokonca ani jedinci jedneho druhu nie su uplne totozny. Skuste to nejako preformulovat, aby som pochopil, co vlastne chcete povedat. citácia: Ako isto všetci vieme, všetko sa muselo nejako vyvinúť, aj život na Zemi.
Myslim, ze tu sa vsetci nezhodneme ani nahodou. My napriklad tvrdime, ze vsetko bolo stvorene Bohom aktom vole z nicoho. citácia: A život je široký pojem. Živé sú aj mikroorganizmy, hmyz atď... Chcel by som teda vedieť, že keď má človek ducha, čo má mikroorganizmus, alebo hmyz, keď aj tie organizmy žijú.
Ked sa teda serizone pytate a ide Vam len o hladanie odpovedi, mozem teda skusit pokracovat. Je to trosku komplikovanejsia otazka, ktora by si vyzadovala niekolko stran, pokusim sa ju ale maximalne zjednodusit a v dalsej diskusii pripadne rozvinut. Dovolim si pouzit Vasu terminologiu a povedat, ze vsetci sa zhodneme na tom, ze existuju tri typy stvorenych bytosti. Cisto duchovne (napr. anjeli), cisto materialne (zvierata) a clovek. Ten je vynimocny v tom, ze je kombinaciou duchovneho a materialneho. Duchovne bytosti sa vyznacuju tym, ze vedia, miluju a maju moc. Pojmom Duch oznacujeme takuto cisto duchovnu bytost. Pojmom dusa, oznacujeme ozivujuci princip v kazdom zivom organizme (aj u toho mikroorganizmu, ci hmyzu) U cloveka je opat jedinecna situacia v tom, ze dusa je zaroven Duchom a Duch je zaroven dusou. Duch je nesmrtelny, dusa je smrtelna. Pôvodne zaslal Mato - 29 júl 2010 : 22:18:39
Takže mi chcete povedať, že tam budem mať inú slobodnú vôľu, ako mali anjeli ? Anjeli sa mohli rozhodnúť len medzi dobrom a zlom a my sa budeme môcť rozhodnúť len medzi dobro a lepším dobrom (podopbne aj anjeli, ktorí zostali v nebi)?
Lebo na začiatku som polemizoval o tom, že Boh nás mohol (keďže je dokonalý) stvoriť aj lepšie, teda aby sme mali slobodnú vôľu a zároveň nepáchali zlo...teda keby nás tak stvorí, naša prirodzenosť by bola konať len dobro. Nemusel by teda zatratiť zlých ľudí.
Chcel som tým povedať, že po fyzickej stránke sme so suchozemskými cicavcami úplne totožní...napríklad rovnaké rozmnožovanie, lovenie, nosenie potomka v tele, dojčenie atď....
No a tu by som sa rád opýtal nejaké veci. Aký je Váš názor na evolúciu a aký je názor na evolúciu RKC, prípadne názor väčšiny teológov....samozrejme ak ste to tu niekde spomínali tak hoďte odkaz a keď neviete aký je oficiálny názor RKC, tak to nehľadajte, ja si to niekde zistim (nechcem Vás moc otravovať)
Chápem a teda mi chcete povedať, že moje telo by nemohlo fungovať bez ducha a duše ? A zvieracie telo by nemohlo fungovať bez duše ? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 15:10:47
|
citácia: citácia: - naco potom trpel, zomrel Jezis na krizi ? - ci to co Kristus urobil nebolo hotove? dokonane? Ci Jezis na krizi nezvolal : "DOKONANE JE ? - a kde v biblii najdem odvolanie sa na ocistec ? vdaka Pôvodne zaslal saxsax - 29 júl 2010 : 22:32:57 No práveže som ju zodpovedal. Trpel preto, aby sme mi mohli žiť. Aby sme mali možnosť na večný život, ku ktorému sa niekedy dá dostať cez očistec a otázka očistca sa tu už niekde riešila a bolo tam aj pár citácií, vlastne aj v katechizme je to ak sa nemýlim, kde sa spomína, že sa človeku hriech voči Duchu Svätému neodpustí ani v tomto veku, ani v budúcom (ak si to dobre pamätám). A myslím, že ešte niekto dával viac citácií. Treba to nájsť. Len saxsax ak sa nemýlim, ty ešte nemáš doriešenú otázku existencie Boha. Prečo ťa potom zaujíma otázka očistca? Ale zase nič proti. Len mi to príde trošku zvláštne. Pôvodne zaslal Azuritko - 29 júl 2010 : 23:11:29
Zacnem odzadu. Nikto okrem mna zatial nevie, ako to mam ja poriesene. To, ze niektore moje prispevky su niekedy ostro protirecive katolickemu uceniu este nic neznamena. Uprimne sa o tieto veci zaujmam a som vdacny kazdemu z vas za novy poznatok.
Nepotrebujem vysvetlit ocistec v ponimani katolickej viery, nemienim ho ani spochybnovat, napadat. Mne nerobi problem si mnohe veci o tom vyhladat i na anglicky pisanych strankach.
Ja potrebujem vysvetlit urcite rozpory na ktore narazam.
Ja som sa nepytal preco Jezis trpel a zomrel za nas. To mi je jasne. Rozpor mam, preco musi byt ocistec, preco Katolicizmus hovori, ze nestaci, ze Kristus trpel, ze musime aj my trpiet. Toto o ocistci podla mna uplne popiera dostatocnost a dokonalost Kristovej obeti na krizi.
Ci evanjelium nie je o tom, co Kristus urobil a nie o tom, co my mame urobit? Ci to co Kristus urobil nie je hotove, dokonane? pytam sa znova.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 15:52:57
|
citácia: Ja potrebujem vysvetlit urcite rozpory na ktore narazam. Ja som sa nepytal preco Jezis trpel a zomrel za nas. To mi je jasne. Rozpor mam, preco musi byt ocistec, preco Katolicizmus hovori, ze nestaci, ze Kristus trpel, ze musime aj my trpiet. Toto o ocistci podla mna uplne popiera dostatocnost a dokonalost Kristovej obeti na krizi. Ci evanjelium nie je o tom, co Kristus urobil a nie o tom, co my mame urobit? Ci to co Kristus urobil nie je hotove, dokonane? pytam sa znova. Pôvodne zaslal saxsax - 30 júl 2010 : 15:10:47
Myslím, že tie zdanlivé rozpory plynú práve z nepochopenia zmyslu Kristovej obety.Kristus totiž netrpel na zemi preto, aby sme na zemi nemuseli trpieť my. Rovnako evanjelium neobchádza to, čo máme robiť my, a nezaoberá sa len tým, čo urobil Kristus. Zmysel Kristovej obety je v dokonalej poslušnosti nebeskému Otcovi, v dokonalej spravodlivosti navzdory aj tým najhorším okolnostiam. Preto mučenícka smrť je dokonaním tejto poslušnosti, pretože viac poslúchať ako "na smrť" sa už nedá. Kristus bol takto dokonale poslušný ako človek, aby teraz mohol tejto dokonalej poslušnosti učiť aj nás. Kým takúto poslušnosť nedosiahneme, nemôžeme žiť v plnosti v Božom kráľovstve pod Božou vládou,lebo to skrátka pre svoju nedokonalosť nedokážeme. Kristus nás však svojimi schopnosťami učí dokonale poslúchať Boha a čo sa nenaučíme na zemi, v tom budeme pokračovať v očistci. |
Počet príspevkov: 749 ~
Člen od: 23 október 2009 ~
Posledná návšteva: 08 január 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 21:01:04
|
citácia: Takže mi chcete povedať, že tam budem mať inú slobodnú vôľu, ako mali anjeli ? Anjeli sa mohli rozhodnúť len medzi dobrom a zlom a my sa budeme môcť rozhodnúť len medzi dobro a lepším dobrom (podopbne aj anjeli, ktorí zostali v nebi)? Lebo na začiatku som polemizoval o tom, že Boh nás mohol (keďže je dokonalý) stvoriť aj lepšie, teda aby sme mali slobodnú vôľu a zároveň nepáchali zlo...teda keby nás tak stvorí, naša prirodzenosť by bola konať len dobro. Nemusel by teda zatratiť zlých ľudí. Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 09:33:13
Nie som si celkom istý, či rozumiem tvojej otázke, ale zdá sa mi, ako by si si predstavoval, že Boh stvoril anjelov priamo do neba a predsa sa tam mohli rozhodnúť pre zlo. Tak to ale nie je. Anjeli boli stvorení do stavu, v ktorom si mohli vybrať, či chcú byť navždy s Bohom, alebo navždy bez Boha. Presne túto možnosť dostali aj ľudia. To je možnosť voliť medzi dobrom a zlom, pretože dobro je všetko to, čo je v súlade s Bohom.
Niektorí anjeli sa definitívne rozhodli pre život bez Boha a keďže je to rozhodnutie definitívne, už sa nemôžu vrátiť. Rovnako tí, čo sa definitívne rozhodli pre Boha, už sa nemôžu rozhodnúť proti nemu. Boh toto definitívne rozhodnutie rešpektuje. O tých hovoríme, že žijú v plnosti v Božom kráľovstve pod Božou vládou a v tomto zmysle žijú v nebi. Táto možnosť rozhodnúť sa, ktorú nám Boh dal, je spravodlivá, pretože nie je nič dokonalé nútiť človeka, alebo anjela žiť pod Božou vládou, ak o to nestojí. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 21:07:07
|
citácia: citácia: Takže mi chcete povedať, že tam budem mať inú slobodnú vôľu, ako mali anjeli ? Anjeli sa mohli rozhodnúť len medzi dobrom a zlom a my sa budeme môcť rozhodnúť len medzi dobro a lepším dobrom (podopbne aj anjeli, ktorí zostali v nebi)? Lebo na začiatku som polemizoval o tom, že Boh nás mohol (keďže je dokonalý) stvoriť aj lepšie, teda aby sme mali slobodnú vôľu a zároveň nepáchali zlo...teda keby nás tak stvorí, naša prirodzenosť by bola konať len dobro. Nemusel by teda zatratiť zlých ľudí. Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 09:33:13 Nie som si celkom istý, či rozumiem tvojej otázke, ale zdá sa mi, ako by si si predstavoval, že Boh stvoril anjelov priamo do neba a predsa sa tam mohli rozhodnúť pre zlo. Tak to ale nie je. Anjeli boli stvorení do stavu, v ktorom si mohli vybrať, či chcú byť navždy s Bohom, alebo navždy bez Boha. Presne túto možnosť dostali aj ľudia. To je možnosť voliť medzi dobrom a zlom, pretože dobro je všetko to, čo je v súlade s Bohom. Niektorí anjeli sa definitívne rozhodli pre život bez Boha a keďže je to rozhodnutie definitívne, už sa nemôžu vrátiť. Rovnako tí, čo sa definitívne rozhodli pre Boha, už sa nemôžu rozhodnúť proti nemu. Boh toto definitívne rozhodnutie rešpektuje. O tých hovoríme, že žijú v plnosti v Božom kráľovstve pod Božou vládou a v tomto zmysle žijú v nebi. Táto možnosť rozhodnúť sa, ktorú nám Boh dal, je spravodlivá, pretože nie je nič dokonalé nútiť človeka, alebo anjela žiť pod Božou vládou, ak o to nestojí. Pôvodne zaslal Sendy - 30 júl 2010 : 21:01:04
Ja už vás chápem... ALE Keďže aj v nebi je slobodná vôľa (ako mi to Maťo vysvetlil, ten príklad o tom prameni) tak nás mohol hneď takých stvoriť a nemusel nikoho zatratiť. Pretože človek by nemal potrebu zhrešiť.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 21:16:01
|
citácia: Ja už vás chápem...len touto odpoveďou sa dá dostať zasa na začiatok... Keďže aj v nebi je slobodná vôľa (ako mi to Maťo vysvetlil, ten príklad o tom prameni) tak nás mohol hneď takých stvoriť a nemusel nikoho zatratiť. Pretože človek by nemal potrebu zhrešiť. Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 21:07:07
Obávam sa, že táto Lewisova analógia nevystihuje realitu úplne do detailov. Je pravda, že v nebi si bude človek užívať plnosť dobra a šťastia, ale berúc do úvahy Lewisovu analógiu, stále by tu ostávala možnosť, že sa človek predsa len nerozumne rozhodne pre akési domnelé "väčšie šťastie" bez Boha. Myslím, že presne to sa stalo neskôr padlým anjelom, keď boli stvorení a mali poznanie Boha ako najvyššieho šťastia a do podobného stavu boli stvorení aj ľudia, keď si užívali rajskú blaženosť a mali poznanie, že zdrojom tohoto všetkého je Boh. Napriek tomu sa rozhodli proti Bohu. V Božom kráľovstve už takéto rozhodnutie sa proti Bohu nebude už ani teoreticky možné, pretože tam človek vstúpi s definitívnym slobodným rozhodnutím voliť si vždy len dobro a Boh toto nezvratné rozhodnutie bude rešpektovať a neumožní inú možnosť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 21:32:47
|
citácia: citácia: Ja už vás chápem...len touto odpoveďou sa dá dostať zasa na začiatok... Keďže aj v nebi je slobodná vôľa (ako mi to Maťo vysvetlil, ten príklad o tom prameni) tak nás mohol hneď takých stvoriť a nemusel nikoho zatratiť. Pretože človek by nemal potrebu zhrešiť. Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 21:07:07 Obávam sa, že táto Lewisova analógia nevystihuje realitu úplne do detailov. Je pravda, že v nebi si bude človek užívať plnosť dobra a šťastia, ale berúc do úvahy Lewisovu analógiu, stále by tu ostávala možnosť, že sa človek predsa len nerozumne rozhodne pre akési domnelé "väčšie šťastie" bez Boha. Myslím, že presne to sa stalo neskôr padlým anjelom, keď boli stvorení a mali poznanie Boha ako najvyššieho šťastia a do podobného stavu boli stvorení aj ľudia, keď si užívali rajskú blaženosť a mali poznanie, že zdrojom tohoto všetkého je Boh. Napriek tomu sa rozhodli proti Bohu. V Božom kráľovstve už takéto rozhodnutie sa proti Bohu nebude už ani teoreticky možné, pretože tam človek vstúpi s definitívnym slobodným rozhodnutím voliť si vždy len dobro a Boh toto nezvratné rozhodnutie bude rešpektovať a neumožní inú možnosť. Pôvodne zaslal Sendy - 30 júl 2010 : 21:16:01
A teraz ma napadla bombastická otázka... My tu na zemi musíme len veriť (teda drvivá väčšina ľudí bez priameho zjavenia, alebo dôkazu) a tí anjeli VEDELI (nemuseli veriť) že ten Boh existuje..nie je to také nespravodlivé ? A nemyslíš si, že keď anjeli vedeli (respektívne mali omnoho väčší šajn), čo je to dokonalé šťastie (nemuseli ho hneď celkom pocítiť, keďže si vyberali medzi dobrom a zlom), tak je nelogické, aby si niektorí vybrali zlo ???
Alebo otázka z iného súdku... Nie je nespravodlivé, že Boh sa niektorým ľuďom zjavil (myslím po ukrižovaní) a tým pádom boli oslobodení od viery, keďže to videli ?? A nezdá s ti nelogické, aby Ježiš napríklad Tomášovi povedal "ver", keď v skutočnosti veriť už nemusel, keďže to videl ???
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 22:11:11
|
citácia: A teraz ma napadla bombastická otázka... My tu na zemi musíme len veriť (teda drvivá väčšina ľudí bez priameho zjavenia, alebo dôkazu) a tí anjeli VEDELI (nemuseli veriť) že ten Boh existuje..nie je to také nespravodlivé ? Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 21:32:47
V iných diskusiách na tomto fóre sme už vysvetľovali, že v náboženskom význame "veriť" neznamená tápať v neistote. Viera znamená vedieť na základe spoľahlivého svedectva. Povedzme, že anjeli i prví ľudia to mali jednoduchšie ako my. Aj my však máme rozum a vďaka nemu sa môžeme spoľahlivo dopátrať k tomu, čo je najrozumnejšie navždy si zvoliť. Okrem toho, tento stav, v ktorom sa nachádzame, nespôsobil Boh, ale prví ľudia. Boh spôsobil to, že aj v takomto stave nám dáva možnosť spoľahlivo ho spoznať.
citácia: A nemyslíš si, že keď anjeli vedeli (respektívne mali omnoho väčší šajn), čo je to dokonalé šťastie (nemuseli ho hneď celkom pocítiť, keďže si vyberali medzi dobrom a zlom), tak je nelogické, aby si niektorí vybrali zlo ??? Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 21:32:47
Bohužiaľ, skúsenosť sama ukazuje, že aj rozumom obdarené bytosti sa vedia správať nerozumne a nelogicky.
citácia: Nie je nespravodlivé, že Boh sa niektorým ľuďom zjavil (myslím po ukrižovaní) a tým pádom boli oslobodení od viery, keďže to videli ?? Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 21:32:47
Nespravodlivé by bolo, keby Boh neurobil niečo, čo bol povinný urobiť. Ale my ľudia si od Boha nemôžeme na nič nárokovať. On nám nie je nič dlžný. Všetko, čo nám dáva, je dar. A na dar neexistuje žiaden nárok, ani ten, že ak chce niekoho obdarovať, musí každého obdarovať rovnako. Len spomeniem to, čo vyššie. Každý človek sa rozumom môže dopátrať k tomu, že je pravda to, čo sa stalo v Jeruzaleme pred 2000 rokmi, alebo minimálne k tomu, že je ochotný prijať pravdu a neodporovať jej, ak ju spozná. A človek ju spozná; buď na zemi, alebo v okamihu smrti. Ak však poznanej pravde odporuje už počas života, s veľkou pravdepodobnosťou jej bude odporovať aj v okamihu smrti. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2010 : 23:12:38
|
citácia: citácia: A teraz ma napadla bombastická otázka... My tu na zemi musíme len veriť (teda drvivá väčšina ľudí bez priameho zjavenia, alebo dôkazu) a tí anjeli VEDELI (nemuseli veriť) že ten Boh existuje..nie je to také nespravodlivé ? Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 21:32:47 V iných diskusiách na tomto fóre sme už vysvetľovali, že v náboženskom význame "veriť" neznamená tápať v neistote. Viera znamená vedieť na základe spoľahlivého svedectva. Povedzme, že anjeli i prví ľudia to mali jednoduchšie ako my. Aj my však máme rozum a vďaka nemu sa môžeme spoľahlivo dopátrať k tomu, čo je najrozumnejšie navždy si zvoliť. Okrem toho, tento stav, v ktorom sa nachádzame, nespôsobil Boh, ale prví ľudia. Boh spôsobil to, že aj v takomto stave nám dáva možnosť spoľahlivo ho spoznať. citácia: A nemyslíš si, že keď anjeli vedeli (respektívne mali omnoho väčší šajn), čo je to dokonalé šťastie (nemuseli ho hneď celkom pocítiť, keďže si vyberali medzi dobrom a zlom), tak je nelogické, aby si niektorí vybrali zlo ??? Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 21:32:47 Bohužiaľ, skúsenosť sama ukazuje, že aj rozumom obdarené bytosti sa vedia správať nerozumne a nelogicky. citácia: Nie je nespravodlivé, že Boh sa niektorým ľuďom zjavil (myslím po ukrižovaní) a tým pádom boli oslobodení od viery, keďže to videli ?? Pôvodne zaslal blesk - 30 júl 2010 : 21:32:47 Nespravodlivé by bolo, keby Boh neurobil niečo, čo bol povinný urobiť. Ale my ľudia si od Boha nemôžeme na nič nárokovať. On nám nie je nič dlžný. Všetko, čo nám dáva, je dar. A na dar neexistuje žiaden nárok, ani ten, že ak chce niekoho obdarovať, musí každého obdarovať rovnako. Len spomeniem to, čo vyššie. Každý človek sa rozumom môže dopátrať k tomu, že je pravda to, čo sa stalo v Jeruzaleme pred 2000 rokmi, alebo minimálne k tomu, že je ochotný prijať pravdu a neodporovať jej, ak ju spozná. A človek ju spozná; buď na zemi, alebo v okamihu smrti. Ak však poznanej pravde odporuje už počas života, s veľkou pravdepodobnosťou jej bude odporovať aj v okamihu smrti. Pôvodne zaslal Sendy - 30 júl 2010 : 22:11:11
Áno, lenže oni toho Boha hneď videli a vedeli o čo ide. My tu žijeme v materiálnom, svete a náboženstvo je v podstate čisto kultúrna záležitosť. Keby tu mali vplyv moslimovia, alebo budhisti, tak dnes sa tu bijete o "inú pravdu" Anjeli nemali žiadne náboženstvo, videli Boha, nemali kultúru, zvyky atď....Čiže povedať, že anjeli to mali jednoduhšie ako my, je slabé slovo.
No lenže znova hovorím, nemôžeme teda porovnávať anjela a človeka. Človek musí veriť bez dôkazov, anjel to vie, lebo má dôkazy. Rozumná bytosť tu na Zemi je zasa široký pojem.. Iný rozum má domorodý Afričan v pralese a iný Slovák...čiže my sa správame možno nelogicky kvôli rozmanitému prostrediu. Anjeli niečo také, ako rozmanité prostredie nepoznajú a teda poznali hneď pravdu a videli Boha a doslova vedeli pocítiť pravé šťastie...
"Každý človek sa rozumom môže dopátrať k tomu, že je pravda to, čo sa stalo v Jeruzaleme pred 2000 rokmi" To hovoríš len preto, lebo si vyrastal v kresťanskom prostredí, respektívne krajine. Je to len naša kultúra. Vieš koľko inovercov si môže povedať podobné veci ? mne prekážajú najmä iné veci.. Biblia hovorí o stvorení v podstate priamo..teda že Boh utvoril človeka z "hliny" , vytvoril zvieratá atď... Lenže my máme dôkazy, že tu na Zemi prebiehala nejaká evolúcia. Čo urobila Cirkev ? Snaží sa spojiť nespojiteľné a snaží sa spojiť evolúciu a Bibliu... Podobne je to asi aj s duchom. Človek nepoznal, ako funguje ľudské telo, tak povedal za to môže duch... Ľudia nevedeli, prečo prší, tak povedali "Boh dažďa" Ľudia nevedeli, prečo vychádza Slnko, tak povedali "Boh Slnka" takto je to s x vecami. Človek je tvorivá bytosť a preto tvorí legendy, mýty, vytvára hodnoty atď... Vy tvrdíte, že ateisti idú proti prirodzenosti, a že teda neveria.. Áno, lenže vy si poviete, že niekto musel stvoriť toto všetko a teda že je to logické. Lenže keď začneme filozofovať o Bohu, tak časté odpovede sú " To sa opýtaj Boha", "To vie len Boh"..., "Božia vôľa" Teda tým pádom dávate najavo aj vy nelogickosť (myslím aj inovercov) a teda že niekde aj vaše argumenty sú nepochopiteľné.
Čo povieš na fakt, že pred vznikom vesmíru tu čas ani priestor nebol a teda nepochopíme pravú podstatu vzniku života ?? Čo aj "tam niekde ak to tak môžem nazvať" (za vesmírom) sú iné deje, ktoré sú logické a dokážu yvsvetliť mnohé veci bez zásahu Boha ???
Alebo nie je viera v Boha len evolučná záležitosť?? Pretože u niekoho je väčšia a u niekoho menšia ? Čo ak viera v Boha má z evolučného hľadiska len dodať odvahu v krízových a neznámych situáciách ???
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|