Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Nejaké otázky....
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Sterilizácia sexuálnych zločincov Téma Next Topic: Premnožená krajina
Strana: z 4

blesk

Stav: offline

Odoslaný - 28 júl 2010 :  14:06:47  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
Takže mám zopár otázok, na ktoré mi zatiaľ nikto nezodpovedal. Sú veľmi rôznorodé.

Je všeobecne známe, že v posmrtnom raji je len dobro a teda ani zlá myšlienka tam nemá miesto. Ako mi ale vysvetlíte, že zároveň nemá kresťanstvo problém povedať, že Boh stvoril anjelov a nejakí z nich sa od Boha odpútali a teda v podstate zhrešili??? Neprotirečí si v tomto Biblia a Kresťanstvo celkovo ?

Keď kresťania tvrdia, že Boh je dokonalý, tak prečo nás nestvoril od prírody iba dobrých a pritom nám nezobral našu slobodnú vôľu ? Samozrejme, je to nelogické, ale hovoríte, že Boh je dokonalý a môže urobiť čokoľvek.

Keď kresťanstvo hovorí, že Boh je dokonalý, tak teda prečo nás potrebuje ku svojmu šťastiu ??? Prečo potrebuje nás červov ?
Nie je to protirečenie ? Aby niekto dokonalý nás potreboval ku šťastiu ?

Naozaj si myslíte, že etika je stála vec ? Myslíte si, že sa nevyvíja ? nechcem tým povedať, že človek si tvorí etické normy, ale že prostredie nám tie etické normy formuje. Naozaj si myslíte, že aj v minulosti boli tieto isté etické normy a že v budúcnosti budú takéto isté ?

Čo urobí Boh, keď Kresťantvo zanikne ? Nehovorte mi, že nezanikne...všetko tu na Zemi zanikne...čo urobí Boh, keď bude vidieť, že Kresťanstvo padlo ? Napriklad môže prísť globálna katastrofa a ľudí na zemi môže zostať napríklad len 5000
Bude sa dať žiť podľa kresťanstva, alebo respektívne bude niekto žiť podľa kresťanského učenia ?

Nezdá sa vám, že snaha Cirkvi o zjednotenie kresťanov je hádzanie hrachu na stenu ??? Nie je náhodou úplne prirodzené, že keď vznikne nejaká ideológia, alebo nejaká vec a začnú sa od toho odvíjať ďaľšie ideológie, poprípade veci ? veď to je úplne prirodzené. Veď o tom je príroda...všetko sa oddeľuje a mieša...či už ide o rasy, jazyky,. či ideológie a náboženstvá...

A zároveň by som sa vás chcel spýtať, aký máte názor a hlavne, vyjadrenie Cirkvi na tento dokument (ja som vyjadrenie nevedel nájsť) Zeigeist:Duch doby...je mi jasné, že sú to len konšpirácie a všetko (či už ide o oficiálnu propagandu, alebo len konšpirácie) slúži na ovplyvňovanie verejnej mienky...ale aj tak, bez vetra sa lístok nepohne...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 593  ~  Člen od: 27 júl 2010  ~  Posledná návšteva: 18 február 2011 Upozorniť moderátora 

Mato

Odoslaný - 28 júl 2010 :  15:05:29  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Takže mám zopár otázok, na ktoré mi zatiaľ nikto nezodpovedal.

Koho ste sa pytali?

citácia:

Keď kresťania tvrdia, že Boh je dokonalý, tak prečo nás nestvoril od prírody iba dobrých a pritom nám nezobral našu slobodnú vôľu ? Samozrejme, je to nelogické, ale hovoríte, že Boh je dokonalý a môže urobiť čokoľvek.

Pretoze je to nezmysel. Podobne ako sa pytat, ci moze Boh stvorit kamen, ktory nedokaze zdvihnut.

citácia:

Keď kresťanstvo hovorí, že Boh je dokonalý, tak teda prečo nás potrebuje ku svojmu šťastiu ??? Prečo potrebuje nás červov ?

Protirecenim by to bolo vtedy, keby to niekto tvrdil. Avsak krestania nikde nikdy netvrdili, ze Boh nas potrebuje a uz vobec nie ku svojmu stastiu.
Boh je duchovna a osobna bytost, nekonecna (v zmysle dokonala) v inteligencii, voli a v kazdej vlastnosti, absolutne jedoduchy (v zmysle z nicoho sa neskladajuci, nedelitelny), nemenny, dokonale stastny v Sebe a so Sebou a nekonecne nadradeny vsetkemu. Co z toho vyplyva? Boh nas nepotrebuje, neexistuje absolutne nic co by sme mu mohli dat, co by nemal, ci potreboval.

citácia:

Naozaj si myslíte, že etika je stála vec ? Myslíte si, že sa nevyvíja ? nechcem tým povedať, že človek si tvorí etické normy, ale že prostredie nám tie etické normy formuje. Naozaj si myslíte, že aj v minulosti boli tieto isté etické normy a že v budúcnosti budú takéto isté ?

Ak pod etikou rozumiete normy spravania urcovane ludmi, tak tie sa samozrejme vyvyjaju a menia. Ak pod etikou chapete Bozie normy zalozene na Pravde, tak tie su samozrejme nemenne, lebo pravda je pravdou vzdy. Ci vcera, ci dnes, ci zajtra.

citácia:

Čo urobí Boh, keď Kresťantvo zanikne ? Nehovorte mi, že nezanikne... všetko tu na Zemi zanikne...

Predsa oddeli dobrych od zlych. Dobri s nim spocinu v nebeskom kralovstve a zli skoncia vo vacnom ohni. Vola sa to vseobecny sud a nastane na konci sveta, teda v okamihu ako Vy pisetet, ked vsetko na Zemi zanikne...

citácia:

Nezdá sa vám, že snaha Cirkvi o zjednotenie kresťanov je hádzanie hrachu na stenu ??? Nie je náhodou úplne prirodzené, že keď vznikne nejaká ideológia, alebo nejaká vec a začnú sa od toho odvíjať ďaľšie ideológie, poprípade veci ?

Ak vznikne ludska ideologia, tak ta je samozrejme nedokonala a je prirodzene ze sa bude vyvijat, ci sa z nej nieco bude odvijat. Avsak Boh je dokonaly a jeho slovo je len pravda. Ako sme uz vyssie pisali, pravda ostava pravdou vzdy a cokolvek sa od nej odstiepi uz nie je plnou pravdou, ale len jej pokrivenym obrazom, ci uplnou nepravdou.
Preto je zjednotenie krestanov v Pravde absolutne logicke. Na nestastie pycha rozumu, ktory sa naradzuje nad Bozi sposbuje chaos, na ktory asi narazate.

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

blesk

Odoslaný - 28 júl 2010 :  15:26:09  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Takže mám zopár otázok, na ktoré mi zatiaľ nikto nezodpovedal.

Koho ste sa pytali?

citácia:

Pretoze je to nezmysel. Podobne ako sa pytat, ci moze Boh stvorit kamen, ktory nedokaze zdvihnut.

citácia:

Protirecenim by to bolo vtedy, keby to niekto tvrdil. Avsak krestania nikde nikdy netvrdili, ze Boh nas potrebuje a uz vobec nie ku svojmu stastiu.
Boh je duchovna a osobna bytost, nekonecna (v zmysle dokonala) v inteligencii, voli a v kazdej vlastnosti, absolutne jedoduchy (v zmysle z nicoho sa neskladajuci, nedelitelny), nemenny, dokonale stastny v Sebe a so Sebou a nekonecne nadradeny vsetkemu. Co z toho vyplyva? Boh nas nepotrebuje, neexistuje absolutne nic co by sme mu mohli dat, co by nemal, ci potreboval.

citácia:

Ak pod etikou rozumiete normy spravania urcovane ludmi, tak tie sa samozrejme vyvyjaju a menia. Ak pod etikou chapete Bozie normy zalozene na Pravde, tak tie su samozrejme nemenne, lebo pravda je pravdou vzdy. Ci vcera, ci dnes, ci zajtra.

citácia:

Čo urobí Boh, keď Kresťantvo zanikne ? Nehovorte mi, že nezanikne... všetko tu na Zemi zanikne...

Predsa oddeli dobrych od zlych. Dobri s nim spocinu v nebeskom kralovstve a zli skoncia vo vacnom ohni. Vola sa to vseobecny sud a nastane na konci sveta, teda v okamihu ako Vy pisetet, ked vsetko na Zemi zanikne...

citácia:

Nezdá sa vám, že snaha Cirkvi o zjednotenie kresťanov je hádzanie hrachu na stenu ??? Nie je náhodou úplne prirodzené, že keď vznikne nejaká ideológia, alebo nejaká vec a začnú sa od toho odvíjať ďaľšie ideológie, poprípade veci ?

Ak vznikne ludska ideologia, tak ta je samozrejme nedokonala a je prirodzene ze sa bude vyvijat, ci sa z nej nieco bude odvijat. Avsak Boh je dokonaly a jeho slovo je len pravda. Ako sme uz vyssie pisali, pravda ostava pravdou vzdy a cokolvek sa od nej odstiepi uz nie je plnou pravdou, ale len jej pokrivenym obrazom, ci uplnou nepravdou.
Preto je zjednotenie krestanov v Pravde absolutne logicke. Na nestastie pycha rozumu, ktory sa naradzuje nad Bozi sposbuje chaos, na ktory asi narazate.

Pôvodne zaslal Mato - 28 júl 2010 :  15:05:29

Pýtal som sa kresťanov a dostal som vyhýbavé odpovede.

Prečo by to mal byť nezmysel ? Prečo Boh, ktorý je dokonalý a má nás nekonečne rád by mal dopustiť, že pôjdeme do zatratenia ? Chápem, že niekto povie, že to je trest..ale prečo by nás mal trestať, keď to by to dokázal urobiť rafinovanejšie ?

Tak tu znie otázka, prečo nás teda stvoril, keď nás nepotrebuje ?
Alebo prečo keď je boh sebestačný a dokonalý, potrebuje na pomoc anjelov ?

Práveže jedná sa aj o desatoro...tieto normy v minulosti neplatili...v Starom Zákone sa predsa veselo zabíjalo, dokonca aj zajatci, no nie ?
Alebo nemyslíš si náhodou, že pri nejakej globálnej katastrofe sa proste etika zmení ?

A pri tejto odpovedi si použil demagógiu..napísal som, že všetko raz zanikne, ale nikde som nenapísal, že naraz.

Neprotirečíš si náhodou ? Napíšeš, že všetko nedokonalé sa štiepi a zároveň napíšeš, že kresťanstvo je dokonalé, hoci sa štiepi ?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 593  ~  Člen od: 27 júl 2010  ~  Posledná návšteva: 18 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 28 júl 2010 :  15:57:04  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
citácia:

Je všeobecne známe, že v posmrtnom raji je len dobro a teda ani zlá myšlienka tam nemá miesto. Ako mi ale vysvetlíte, že zároveň nemá kresťanstvo problém povedať, že Boh stvoril anjelov a nejakí z nich sa od Boha odpútali a teda v podstate zhrešili??? Neprotirečí si v tomto Biblia a Kresťanstvo celkovo ?

Čo urobí Boh, keď Kresťantvo zanikne ? Nehovorte mi, že nezanikne...všetko tu na Zemi zanikne...čo urobí Boh, keď bude vidieť, že Kresťanstvo padlo ? Napriklad môže prísť globálna katastrofa a ľudí na zemi môže zostať napríklad len 5000
Bude sa dať žiť podľa kresťanstva, alebo respektívne bude niekto žiť podľa kresťanského učenia ?
Nezdá sa vám, že snaha Cirkvi o zjednotenie kresťanov je hádzanie hrachu na stenu ??? Nie je náhodou úplne prirodzené, že keď vznikne nejaká ideológia, alebo nejaká vec a začnú sa od toho odvíjať ďaľšie ideológie, poprípade veci ? veď to je úplne prirodzené. Veď o tom je príroda...všetko sa oddeľuje a mieša...či už ide o rasy, jazyky,. či ideológie a náboženstvá...

A zároveň by som sa vás chcel spýtať, aký máte názor a hlavne, vyjadrenie Cirkvi na tento dokument (ja som vyjadrenie nevedel nájsť) Zeitgeist: Duch doby...je mi jasné, že sú to len konšpirácie a všetko (či už ide o oficiálnu propagandu, alebo len konšpirácie) slúži na ovplyvňovanie verejnej mienky...ale aj tak, bez vetra sa lístok nepohne...
Pôvodne zaslal blesk - 28 júl 2010 : 14:06:47

1)
http://www.knazi.sk/svati/anjeli.php
http://www.frantiskani.sk/kazatel/svati/0929.htm
Neodporuje si to, pretože anjeli boli stvorení ako slobodné duchovné bytosti, slúžiace Bohu. Niektorí sa ale (vraj v rámci skúšky) obrátili proti Bohu a odmietli Ho. Viac vo vyššie uvedených linkoch. Teda raj nie je miestom, kde by sa popierala slobodná vôľa a rozhodnutie danej bytosti. No a od tohoto sa to všetko odvíja Rozdiel oproti pozemšťanom je, že tieto bytosti nemajú telo, sú duchovnej podstaty a teda v priamom spoločenstve s Bohom.

2) Stvoril nás dokonalých, čo dokazuje, že SME a sme slobodní a máme vlastnú vôľu, ktorú On rešpektuje, v tom je Jeho dokonalosť, pretože sa nepotrebuje báť z nášho rozhodnutia, má obavu o nás kvôli nášmu rozhodnutiu sa.
3) Nepotrebuje nás, CHCE nás. Boh, ako trojjedinná bytosť žije ako Trojica osôb - Boh Otec, Boh Syn a Boh Duch Svätý. Nikto Ho nevytvoril, On bol vždy. Keby ho niekto vytvoril, tak ten niekto by bol tvorca, alebo stvoriteľ všetkého. Boh žil vždy ako trojica, spoločenstvo, čiže, nebol ani sám.
4) Etika sa vyvíja, najmä ak ju vytvára človek iba na základe vlastnej myšlienkovej inšpirácie a skúseností osobných i spoločných. Najlepšie sa vyvíja, ak svoj základ berie z Dekalógu – 10-tich prikázaní.
http://www.katechizmus.sk/?action=register®k=717
http://www.katechizmus.sk/?action=register®k=716
5) ono sám trojjediný Boh dával znamenia cez prorokov a Jánove Zjavenia, že čo všetko sa stane ak všetko padne pri druhom Ježišovom príchode no a potom asi nastane posledný súd. To sa On bude pýtať nás všetkých, prečo sme neverili, takže asi to sa stane, keď všetko padne ;)
6) No ak všetko padne, tak už asi nebude bežať život tak, ako dovtedy. Ak by Ti malo ísť len o zánik kresťanstva, tak v tejto „kauze“ máme boží prísľub, že Cirkev ani pekelné brány nepremôžu. Ak ale budem vychádzať z takej situácie, že ktosi vynivočí všetkých kresťanov, tak to sa isto raz dozvedia nasledujúce generácie, pretože nič nie je tak skryté, aby sa neprezvedelo. A Boh isto nájde cestu, ako sa „prejaví“. Veď ani samotné kresťanstvo vždy nebolo...
7) Či je táto snaha o zjednotenie hádzaním hrachu o stenu je vecou názoru – my veríme, že nie. Cirkev sa sama v sebe isto rozvíja, pretože ju vedie Duch Svätý, ktorý ju neustále živí/oživuje, teda inšpiruje. Tie odpadnutia, ktoré mali za následok odštiepenie sa a vznik tzv. nových, či iných cirkví, siekt atď. sú dielom človeka. Cirkev totiž síce nie je prírodou, ale dielom Ježiša Krista, ale ak použijem Tvoje podobenstvo o odlučovaní a miešaní prírody, tak napr. "odlučujúce sa" listy od kmeňovej rastliny, či stromu, nemajú miazgu, odpadnú a zahynú. A aj pri miešaní musí byť jasné, čo je životne podstatné a čo nie.
8) http://redemptoristi.sk/modules.php?name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=1964
osobne ten dokufilm nepoznám

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rudy

Odoslaný - 28 júl 2010 :  17:11:59  Zobraziť profil  Pridať rudy do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal blesk - 28 júl 2010 : 15:26:09

Myslím, že sú to predovšetkým správne odpovede.
citácia:

Prečo by to mal byť nezmysel ? Prečo Boh, ktorý je dokonalý a má nás nekonečne rád by mal dopustiť, že pôjdeme do zatratenia ? Chápem, že niekto povie, že to je trest..ale prečo by nás mal trestať, keď to by to dokázal urobiť rafinovanejšie ?
Najprv prečo nám nevzal slobodnú vôľu... No predsa to by sme už neboli ľuďmi. Iba nejaké inteligentné stroje. Neschopné prežívať šťastie.
A prečo milosrdný Boh dopustí zatratenie? Pretože je „džentlmen“ a nevrúti sa do srdca človeka, keď ten o to nestojí.

citácia:

Stvoril nás z lásky. Aby nám mohol preukázať dobro.
Prečo potrebuje anjelov? Nepotrebuje. Ale môže si poslúžiť aj anjelmi. Mimochodom... Kto stvoril anjelov?

citácia:

Práveže jedná sa aj o desatoro...tieto normy v minulosti neplatili...v Starom Zákone sa predsa veselo zabíjalo, dokonca aj zajatci, no nie ?

Boh nezjavil všetky morálne pravidlá naraz. Kristus radikálne dvíha latku mravnosti.(pozri Mt 5,17-48) Starý zákon je len prípravou pre Nový zákon, ktorý má definitívnu platnosť.
citácia:

Alebo nemyslíš si náhodou, že pri nejakej globálnej katastrofe sa proste etika zmení ?

Ľudské chápanie etiky sa, samozrejme, môže meniť... Ale Kristus nám dal morálku, ktorá je definitívna a ktorá sa neomylne uchováva v učení Katolíckej cirkvi.
citácia:

A pri tejto odpovedi si použil demagógiu..napísal som, že všetko raz zanikne, ale nikde som nenapísal, že naraz.

Nemyslím, že Maťova odpoveď je demagogická. Niečo zanikne skôr, niečo neskôr. Kým ale bude svet, Cirkev nezanikne. Kristus to prisľúbil. (Mt 28,20)
citácia:

Neprotirečíš si náhodou ? Napíšeš, že všetko nedokonalé sa štiepi a zároveň napíšeš, že kresťanstvo je dokonalé, hoci sa štiepi ?

Pôvodne zaslal blesk - 28 júl 2010 :  15:26:09

Katolícka náuka je dokonalá. Oddeľujú sa od nej nedokonalí ľudia a vymýšľajú si svoje náuky. Viď protestantizmus. Odkedy sa Luther oddelil od Katolíckej Cirkvi, môžeme sledovať u protestantov neustály štiepny proces.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 286  ~  Člen od: 15 február 2010  ~  Posledná návšteva: 17 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Sandy

Odoslaný - 28 júl 2010 :  17:43:31  Zobraziť profil  Pridať Sandy do zoznamu priateľov
citácia:

Anjeli boli stvoreni ako duchovne bytosti so slobodnou volou. Ti, co odmietli plnit Boziu volu tam uz nie su prave preto, ze v Nebi je len dobro a zla myslienka tam nema miesto.
citácia:

Stvoril nas dokonalych, lenze pri prvej skuske sme zneuzili slobodnu volu, ktoru nam dal. Boh je dokonaly, preto nerobi hluposti, ake by mnohi po nom chceli.
citácia:

Nepotrebuje nas. Chce nas, lebo Laska sa tuzi o seba delit.
citácia:

Dekalog je nadcasovy, ostatne si prisposobujeme podla toho, co sa nam prave hodi.
citácia:

Krestanstvo nezanikne globalnou katastrofou. Asi sledujes privela katastrofickych trhakov. Co by bolo, keby bolo. Dajme tomu, ze by sa hypoteticky stalo, ako pises. Tych 5000 zivych by dakovalo Bohu, ze prezili, vsetci do jedneho by sa stali krestanmi, to je pravdepodobnejsie, ako vsetky ostatne spekulacie.
citácia:

Ludske diela su pominutelne, Bozie pretrvaju. Hadzanie hrachu o stenu je delenie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 56  ~  Člen od: 24 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 01 december 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

blesk

Odoslaný - 28 júl 2010 :  19:20:42  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Myslím, že sú to predovšetkým správne odpovede.
citácia:

Najprv prečo nám nevzal slobodnú vôľu... No predsa to by sme už neboli ľuďmi. Iba nejaké inteligentné stroje. Neschopné prežívať šťastie.
A prečo milosrdný Boh dopustí zatratenie? Pretože je „džentlmen“ a nevrúti sa do srdca človeka, keď ten o to nestojí.

citácia:

Stvoril nás z lásky. Aby nám mohol preukázať dobro.
Prečo potrebuje anjelov? Nepotrebuje. Ale môže si poslúžiť aj anjelmi. Mimochodom... Kto stvoril anjelov?

citácia:

Boh nezjavil všetky morálne pravidlá naraz. Kristus radikálne dvíha latku mravnosti.(pozri Mt 5,17-48) Starý zákon je len prípravou pre Nový zákon, ktorý má definitívnu platnosť.
citácia:

Ľudské chápanie etiky sa, samozrejme, môže meniť... Ale Kristus nám dal morálku, ktorá je definitívna a ktorá sa neomylne uchováva v učení Katolíckej cirkvi.
citácia:

Nemyslím, že Maťova odpoveď je demagogická. Niečo zanikne skôr, niečo neskôr. Kým ale bude svet, Cirkev nezanikne. Kristus to prisľúbil. (Mt 28,20)
citácia:

Pôvodne zaslal blesk - 28 júl 2010 :  15:26:09

Katolícka náuka je dokonalá. Oddeľujú sa od nej nedokonalí ľudia a vymýšľajú si svoje náuky. Viď protestantizmus. Odkedy sa Luther oddelil od Katolíckej Cirkvi, môžeme sledovať u protestantov neustály štiepny proces.

Pôvodne zaslal rudy - 28 júl 2010 :  17:11:59

Ale nechápeš, že keď je niekto dokonalý, tak nám nemusí zobrať slobodnú vôľu, ale zároveň nás vytvorí takých, aby sme konali len dobro ?

Ale načo by on stvoril nejakých červov ? K čomu ? To nedáva zmysel.

Veď áno, potvrdil si to, čo som tvrdil...tie normy neplatili vždy...ale nesúhlasím s tým, že budú platiť vždy...tá latka sa buď ešte zdvihne, alebo padne, pretože to závisí od prostredia.

Ako nemôže zaniknúť, keď zaniká ? Prisťahovalci, cudzie kultúry atď...

Súhlasím s tým, že kresťanská náuka je fajn...ale nikdy nebude platiť stále, pretože všetko sa mení...a ako som už napísal, buď padneme, alebo pôjdeme ešte vyššie. Všelijaké kultúry pred nami si mysleli, že budú stále a ako dopadli ???

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 593  ~  Člen od: 27 júl 2010  ~  Posledná návšteva: 18 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

blesk

Odoslaný - 28 júl 2010 :  19:21:57  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Anjeli boli stvoreni ako duchovne bytosti so slobodnou volou. Ti, co odmietli plnit Boziu volu tam uz nie su prave preto, ze v Nebi je len dobro a zla myslienka tam nema miesto.
citácia:

Stvoril nas dokonalych, lenze pri prvej skuske sme zneuzili slobodnu volu, ktoru nam dal. Boh je dokonaly, preto nerobi hluposti, ake by mnohi po nom chceli.
citácia:

Nepotrebuje nas. Chce nas, lebo Laska sa tuzi o seba delit.
citácia:

Dekalog je nadcasovy, ostatne si prisposobujeme podla toho, co sa nam prave hodi.
citácia:

Krestanstvo nezanikne globalnou katastrofou. Asi sledujes privela katastrofickych trhakov. Co by bolo, keby bolo. Dajme tomu, ze by sa hypoteticky stalo, ako pises. Tych 5000 zivych by dakovalo Bohu, ze prezili, vsetci do jedneho by sa stali krestanmi, to je pravdepodobnejsie, ako vsetky ostatne spekulacie.
citácia:

Ludske diela su pominutelne, Bozie pretrvaju. Hadzanie hrachu o stenu je delenie.

Pôvodne zaslal Sandy - 28 júl 2010 :  17:43:31

Opýtam sa ťa len jedno...naozaj si myslíš, že bol Adam a Eva ?

Mato

Odoslaný - 28 júl 2010 :  21:29:02  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Pretoze ak existuje slobodna vola, musi existovat aj moznost robit zlo. Ak neexistuje tato moznost, nemozeme hovorit o slobodnej voli. Do zatratenia sa odsudzuju ludia sami svojim odmietnutim spasy. Boh toto rozhodnutie respektuje, lebo respektuje slobodnu volu.

citácia:

Ano tuto otazku som cakal, je to logickym pokracovanim tej predchadzajucej. Je to na dlhu teologicku diskusiu, ale myslim si, ze odpoved mozeme pokojne zredukovat do jednej vety: Stvoril nas preto, lebo vedel, ze sa nam to bude pacit. Tym ze nas stvoril absolutne nic neziskal. Ale my sme ziskali ohromne vela. Znamena to, ze uz nie sme nicim, ale sme niecim, so vsetkymi moznostami zivota a rastu a stastia, namiesto nicoty neexistencie.
Inymi slovami Boh vedel, ze je mozne stvorit bytosti, ktorym sa existenica bude pacit a tak im ju daroval.

O anjeloch plati to iste co o nas. Boh ich nepotrebuje, neexistuje nic, co by mu nizsie bytosti mohli poskytnut.

citácia:

Desatoro plati aj dnes, co sa na nom podla Vas zmenilo? Ani globalna katastrofa nemoze zmenit poriadok ustanoveny Bohom a z tohto poriadku potom vychadza aj krestanska "etika"

citácia:

V com je prosim Vas demagogia? Pyali ste sa, co urobi Boh ked vsetko zanikne. Dostali ste odpoved. To ci to zanikne postupne, alebo odrazu vobec nie je podstatne. Inymi slovami konkretny mechanizmus konca sveta je irelevantny, dolezite je, co z toho pre nas vyplyva.

citácia:

Pozor, stiepia sa nedokonali ludia, ktori si Boziu pravdu prekrucaju podla svojich potrieb a pocitov. Avsak Bozia pravda tu stale ostava neomylne chranena a odovzdavana Katolickou Cirkvou, bez ohladu na to, co robi okolity svet.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

blesk

Odoslaný - 28 júl 2010 :  21:37:08  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Pretoze ak existuje slobodna vola, musi existovat aj moznost robit zlo. Ak neexistuje tato moznost, nemozeme hovorit o slobodnej voli. Do zatratenia sa odsudzuju ludia sami svojim odmietnutim spasy. Boh toto rozhodnutie respektuje, lebo respektuje slobodnu volu.

citácia:

Ano tuto otazku som cakal, je to logickym pokracovanim tej predchadzajucej. Je to na dlhu teologicku diskusiu, ale myslim si, ze odpoved mozeme pokojne zredukovat do jednej vety: Stvoril nas preto, lebo vedel, ze sa nam to bude pacit. Tym ze nas stvoril absolutne nic neziskal. Ale my sme ziskali ohromne vela. Znamena to, ze uz nie sme nicim, ale sme niecim, so vsetkymi moznostami zivota a rastu a stastia, namiesto nicoty neexistencie.
Inymi slovami Boh vedel, ze je mozne stvorit bytosti, ktorym sa existenica bude pacit a tak im ju daroval.

O anjeloch plati to iste co o nas. Boh ich nepotrebuje, neexistuje nic, co by mu nizsie bytosti mohli poskytnut.

citácia:

Desatoro plati aj dnes, co sa na nom podla Vas zmenilo? Ani globalna katastrofa nemoze zmenit poriadok ustanoveny Bohom a z tohto poriadku potom vychadza aj krestanska "etika"

citácia:

V com je prosim Vas demagogia? Pyali ste sa, co urobi Boh ked vsetko zanikne. Dostali ste odpoved. To ci to zanikne postupne, alebo odrazu vobec nie je podstatne. Inymi slovami konkretny mechanizmus konca sveta je irelevantny, dolezite je, co z toho pre nas vyplyva.

citácia:

Pozor, stiepia sa nedokonali ludia, ktori si Boziu pravdu prekrucaju podla svojich potrieb a pocitov. Avsak Bozia pravda tu stale ostava neomylne chranena a odovzdavana Katolickou Cirkvou, bez ohladu na to, co robi okolity svet.

Pôvodne zaslal Mato - 28 júl 2010 :  21:29:02

K tomuto sa už nebudem vyjadrovať, lebo nikam nedospejeme, ale skús mi odpovedať na 1 vec.

Keď Cirkev tvrdí, že každý človek má nejaký cieľ a nejaký význam, tak by som rád vedel, aký cieľ a význam má spontánne potratený párdňový plod.
(súhlasím s ochranou života od počatia)

juja

Odoslaný - 28 júl 2010 :  21:39:51  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
citácia:

Ale nechápeš, že keď je niekto dokonalý, tak nám nemusí zobrať slobodnú vôľu, ale zároveň nás vytvorí takých, aby sme konali len dobro ?

Veď áno, potvrdil si to, čo som tvrdil...tie normy neplatili vždy...ale nesúhlasím s tým, že budú platiť vždy...tá latka sa buď ešte zdvihne, alebo padne, pretože to závisí od prostredia.

Súhlasím s tým, že kresťanská náuka je fajn...ale nikdy nebude platiť stále, pretože všetko sa mení...a ako som už napísal, buď padneme, alebo pôjdeme ešte vyššie. Všelijaké kultúry pred nami si mysleli, že budú stále a ako dopadli ???

Pôvodne zaslal blesk - 28 júl 2010 :  19:20:42

1. nebola by to obmedzená dokonalosť toho tvora, ktorý by nevedel rozlišovať dobro od zla a nedokázal by sa sám pre dobro rozhodnúť, pretože je to logické, lebo mu to nebolo dané? Myslím to logické myslenie s následným vôľovým rozhodnutím sa. Veď toto je podstata dokonalosti, nie? Týmto Boh takpovediac stvoril človeka na svoj obraz!
2. nuž práve, On nestvoril červov, ale KTO a ČO ich "spotvoruje" na červov - použijúc Tvoj slovník - pokúšanie diabla a slabosť človečej viery Bohu, človek prosto Bohu neverí a následne si vytvára falošné obrazy o Ňom, až nakoniec ani v Boha neverí, alebo sa Mu chce vyrovnať napr. aj tým, že dokáže jeho neexistenciu, i tým, že verí v neexistenciu Zlého a relativizáciou všetkých hodnôt, ako aj samotného hriechu a jeho podstaty, či dobra i iných hodnôt.
3.-4. a s tým následne súvisí i neustále narastajúca túžba po láske, dobre, istote vzťahov, dokonca i samotnom Bohu, napriek tomu, že si všetky tieto hodnoty človek znevažuje, o to viac mu chýbajú. A to je i hnacím motorom/motiváciou ľudskej túžby a hľadania a teda i vnútorného nepokoja. Táto ľudská túžba po láske neustále hľadá svoje naplnenie, až ju napokon nachádza v Bohu, lebo On je láska, lenže táto láska nie je zameraná len na vlastné dobré pocity...
citácia:

Keď Cirkev tvrdí, že každý človek má nejaký cieľ a nejaký význam, tak by som rád vedel, aký cieľ a význam má spontánne potratený párdňový plod.

Pôvodne zaslal blesk - 28 júl 2010 :  21:37:08

to vie iba Boh, On život dáva a On ho aj berie. Človek život dostáva ako dar, nevie si ho sám dať, ani nikomu inému, druhému tento život iba kradne, či ničí, ak mu ho vyhasí... zmyslom je teda vôľa Božia, ktorá je rovnako tak oprávnená, ako aj tá Tvoja i s následkami a cieľom je asi naučiť človeka dôverujúcej pokore z lásky, že Boh je Ten, Ktorý napokon rozhoduje, lebo je Pánom a preto On vie prečo...

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 28 júl 2010 :  21:40:41  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

K tomuto sa už nebudem vyjadrovať, lebo nikam nedospejeme, ale skús mi odpovedať na 1 vec.

Tak moment. Prisli ste sem hladat odpovede, alebo co je vlastne zmyslom Vasho posobenia na tomto fore?

rudy

Odoslaný - 28 júl 2010 :  22:40:40  Zobraziť profil  Pridať rudy do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal blesk - 28 júl 2010 :  19:20:42

Ak by sme nutne konali dobro, mohli by sme byť slobodní? Môže Boh stvoriť guľatú kocku?

Opakujem. Stvoril ľudí z lásky. Aby nám preukázal dobro. To dáva zmysel.

Čítal si ten odkaz na evanjelium (Mt 5, 17-48)? Je tam napr. aj táto veta: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú. Vieš si predstaviť latku mravnosti ešte vyššie, než toto? Ja nie. A to, že latka padne nižšie, to je jasné. Mnohí ľudia si stavajú túto latku príliš nízko...

Niekde zaniká, niekde vzniká. Sú aj kresťanskí prisťahovalci, kultúry. Ľudia kresťanstvo opúšťajú, ale aj prijímajú...

Možno s tým nebudeš súhlasiť, ale kresťanstvo nie je len nejaká kultúra. Je to spôsob, ako opäť nájsť stratený raj. A k pravdivosti kresťanstva sa dá rozumom dopátrať.

Vyššie si napísal, že všetko raz zanikne. Teraz sa spýtam ja. Nie si Ty materialista?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 286  ~  Člen od: 15 február 2010  ~  Posledná návšteva: 17 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 29 júl 2010 :  00:16:51  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:

Má význam nadobudnutia existencie. Má cieľ napĺňať svoju započatú budúcnosť.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 29 júl 2010 :  00:20:16  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Opýtam sa ťa len jedno...naozaj si myslíš, že bol Adam a Eva ?

Pôvodne zaslal blesk - 28 júl 2010 :  19:21:57

Ťažko definovať existenciu Adama a Evi, keďže kniha Genezis je hlavne obrazom, a nie vedeckým opisom skutočnosti.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 29 júl 2010 :  00:54:51  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:

V podmienkach sveta, ktoré Boh stvoril, to urobil veľmi rozumne. Na zemi máme plnohodnotnú slobodnú vôľu. No človek musí prísť do neba dokonalý. Jeho duša musí byť v nebi bez hriechu. Takže Boh vlastne robí to na čo sa pýtaš. Ale aby sa to uskutočnilo, je to potrebné urobiť cez plnohodnotnú slobodnú vôľu, ktorá sa stane dokonalou až v nebi, keď už budeme vedieť, že chceme iba dobro sami od seba. A anjeli dostali plnohodnotnú slobodnú vôľu v nebi, preto sa mohlo stať to čo sa stalo.

citácia:

Ako ostatný písali, Boh nás chce. Je to jeho vôľa, nie potreba. Takže žiadne protirečenie.

citácia:

Etické normy tvorené človekom sú každým rokom iné. Samozrejme, že aj iné budú. Dá sa to v reálnom čase krásne pozorovať. No Božie normy sú nemenné a už 2000 rokov správne fungujú. Jedine ak vznikne niečo, čo nieje priamo definované, tak sa to musí na základe existujúcich Božích noriem vyhodnotiť. Ale NIKDY nenastáva zmena pôvodnej Božej normy.

citácia:

Cirkev ani pekelné brány nepremôžu. Ak by sa už ale schyľovalo k nejakému úpadku sveta, a existovalo by už len pár spravodlivých, tak to by bola zaručene apokalypsa. Ale to sú len špekulácie. Jasné je, že pravá Cirkev sa udrží až do konca sveta.

citácia:

Existuje len jedna pravda a teda len jedna pravá Cirkev. No je jasné, že človek v svojej povahe chce presadiť svoj názor. A ak sa odlišuje aj od pravdy, no je pre neho pohodlnejší, tak sa aj oddelí. No v momentálnej situácii existencie množstva Cirkví, je niekedy pochopiteľné, že nie všetci veria skutočnej pravde, lebo ju nepoznajú. Preto je potrebné hľadať jednotu, cez ktorú sa môže každý ľahšie dostať k pravde. No aj pri zjednocovaní nieje miesto na kompromisy. Určité otázky sú proste jednoznačné, a ak ich druhá strana nechce akceptovať, je ťažko vytvoriť jednotu. Celkovo je to veľmi zložitá otázka a pri slobodnej vôli asi ťažko môže niekedy nastať skutočná jednota kresťanov. Ale aj tak treba robiť všetko preto, aby bola.

citácia:
A zároveň by som sa vás chcel spýtať, aký máte názor a hlavne, vyjadrenie Cirkvi na tento dokument (ja som vyjadrenie nevedel nájsť) Zeigeist:Duch doby...je mi jasné, že sú to len konšpirácie a všetko (či už ide o oficiálnu propagandu, alebo len konšpirácie) slúži na ovplyvňovanie verejnej mienky...ale aj tak, bez vetra sa lístok nepohne...

Pôvodne zaslal blesk - 28 júl 2010 :  14:06:47

Ak to popiera nejakú pravdu v Cirkvi, tak jednoznačne blbosť. Ale neviem o čo ide, takže priamo sa vyjadriť neviem.

Rímskokatolík

guest635

Odoslaný - 29 júl 2010 :  10:13:48  Zobraziť profil  Pridať guest635 do zoznamu priateľov
citácia:
Na zemi máme plnohodnotnú slobodnú vôľu. No človek musí prísť do neba dokonalý.....dostali plnohodnotnú slobodnú vôľu v nebi, preto sa mohlo stať to čo sa stalo.
Pôvodne zaslal Azuritko - 29 júl 2010 : 00:54:51

nic nie je nudnejsie ako byt dokonaly - bez moznosti napredovat dalej

si si isty? nie je to nahodou tak, ze sa malo stat to co sa malo? ved keby sa iba mohlo stat, tak jeden z anjelov nemusel padnut a boh by nemal oponenta, ktory by spravil z ludi to co sa z nich stalo...teda bola to nahoda, alebo zamer? :)

citácia:

Ako ostatný písali, Boh nás chce. Je to jeho vôľa, nie potreba. Takže žiadne protirečenie.

prvym znakom potreby je vola chciet (pocit nedostatku) - coho mam malo to chcem a to potrebujem..teda ako je to s tym protirecenim?

citácia:
Ale to sú len špekulácie. Jasné je, že pravá Cirkev sa udrží až do konca sveta.

jasne je len to, ze je to tvoja viera a o tej sa da iba spekulovat, tak ako o kazdom inom svetonazore

citácia:
Celkovo je to veľmi zložitá otázka a pri slobodnej vôli asi ťažko môže niekedy nastať skutočná jednota kresťanov. Ale aj tak treba robiť všetko preto, aby bola.

len ci ekumena nie je nahodou len jedna velka fraza a poza, preco si to myslim? no preto ze cim dlhsie ta tvoja prava cirkev trva tym viac sa triesti

V živote je len jedna posledná minúta...a to je minúta pred smrťou!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 451  ~  Člen od: 16 december 2009  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

guest635

Odoslaný - 29 júl 2010 :  10:21:45  Zobraziť profil  Pridať guest635 do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal Mato - 28 júl 2010 : 21:29:02

nebudem sa ti pliest do diskusie (aj ked uz ocividne skoncila), ale toto mi neda

nuz ale mne sa nezda ze sa ludom pacia vsetky aspekty ich zivota, a podla biblie je stvoritel iba jeden, teda stvorit tie aspekty mohol iba boh

boh nic neziskal tym ze nas stvoril? ale ziskal, ziskal to najdolezitejsie co nemal - uctievacov - tych co vypovedaju o jeho existencii, lebo keby neboli, on by sa nemal s kym podelit o fakte jeho existencie, a v istom zmysle by neexistoval

taky dar si nechaj, ktory sa neda beztrestne vratit spat!

V živote je len jedna posledná minúta...a to je minúta pred smrťou!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 451  ~  Člen od: 16 december 2009  ~  Posledná návšteva: 29 júl 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

slovenka

Odoslaný - 29 júl 2010 :  10:29:45  Zobraziť profil  Pridať slovenka do zoznamu priateľov
citácia:

boh nic neziskal tym ze nas stvoril? ale ziskal, ziskal to najdolezitejsie co nemal - uctievacov - tych co vypovedaju o jeho existencii, lebo keby neboli, on by sa nemal s kym podelit o fakte jeho existencie, a v istom zmysle by neexistoval

Pôvodne zaslal guest635 - 29 júl 2010 :  10:21:45

Boh nepotrebuje uctievačov, je šťastný sám v sebe, lebo v Bohu sú tri osoby.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 346  ~  Člen od: 07 máj 2010  ~  Posledná návšteva: 25 máj 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

blesk

Odoslaný - 29 júl 2010 :  11:06:55  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:

citácia:

Boh nepotrebuje uctievačov, je šťastný sám v sebe, lebo v Bohu sú tri osoby.

Pôvodne zaslal slovenka - 29 júl 2010 :  10:29:45

Takže tu potom môžeme zasa položiť pôvodnú otázku.

blesk

Odoslaný - 29 júl 2010 :  11:17:38  Zobraziť profil  Pridať blesk do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

citácia:

citácia:

citácia:

citácia:

Pôvodne zaslal Mato - 28 júl 2010 :  21:29:02

No a tu je tá nespravodlivosť...anjeli si mohli proste vybrať hneď (odklon od Boha-padlí anjeli) a človek si to musí byť tu na Zemi a Boh mu všetko skalkuluje. To sa nemohol spýtať hneď aj nás ?

Ale aj tak mi stále vŕta v hlave, že keď v nebi už nemôže mať žiadna duchovná bytosť slobodnú vôľu a teda zhrešiť, ako je možné, že anjeli tú slobodnú vôľu mali ?

Prečo si myslíš, že človek má dušu ? Zober si to tak, že v minulosti ľudia nevedeli, kde to vlastne žijú a začali uctievať Slnko, dážď, atd...teda na to, na čo nepoznali odpoveď povedali, že za tým je Boh....
Ľudia v tej dobe nevedeli, akňo funguje ľudské telo, tak povedali, že "duch" a toto pretrváva dodnes. Ja ti môžem povedať, že človek je zložitá bytosť, ale sú to všetko len fyzikálno-chemické deje + nejaké elektrické impulzy.
Čo majú potom mikroorganizmy ?

Mato

Odoslaný - 29 júl 2010 :  13:09:52  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

nebudem sa ti pliest do diskusie (aj ked uz ocividne skoncila), ale toto mi neda
...
ziskal to najdolezitejsie co nemal - uctievacov - tych co vypovedaju o jeho existencii

Tak sa do nej prosim neplette. Ako uz bolo niekolkokrat vyssie spomenute, Boh neoptrebuje od nizsisch bytoti absolutne nic, teda ani uctievanie.

saxsax

Odoslaný - 29 júl 2010 :  13:15:11  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

...
ziskal to najdolezitejsie co nemal - uctievacov - tych co vypovedaju o jeho existencii

Tak sa do nej prosim neplette. Ako uz bolo niekolkokrat vyssie spomenute, Boh neoptrebuje od nizsisch bytoti absolutne nic, teda ani uctievanie.

Pôvodne zaslal Mato - 29 júl 2010 :  13:09:52

to sa mysli vazne ? to v biblii v niektorych pasazach si robia potom srandu ci ako???

Ex 3,12

2Kr 17,28

napr.

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 29 júl 2010 :  13:18:51  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Kym budem pokracovat, poprosil by som Vas o odpoved na fundamentalnu otazku - co si slubujete od prispievania do tohoto fora?

citácia:

No a tu je tá nespravodlivosť...anjeli si mohli proste vybrať hneď (odklon od Boha-padlí anjeli) a človek si to musí byť tu na Zemi a Boh mu všetko skalkuluje. To sa nemohol spýtať hneď aj nás ?

Mohol, ale neurobil to. Rovnako ako Vas mohol stvorit ako prvoka a nie cloveka ale neurobil to.

citácia:

Ale aj tak mi stále vŕta v hlave, že keď v nebi už nemôže mať žiadna duchovná bytosť slobodnú vôľu a teda zhrešiť, ako je možné, že anjeli tú slobodnú vôľu mali ?

Ako ste prisli na to, ze v nebi nemoze mat ziadna bytost slobodnu volu?

citácia:

Prečo si myslíš, že človek má dušu ?
Čo majú potom mikroorganizmy ?

Najprv si dovolim poukazat na fakt, ze si nedokazem vybavit moment, kedy sme si potykali.

Dalej si myslim, ze odpovedat na tuto otazku je trosku predcasne, lebo sa zda, ze mate zmatok v omnoho zakladnejsich veciach.

Predovsetkym sa ale musim opat vratot k zasadnej otazke, co chcete dosiahnut kladenim takychto otazok.

Mato

Odoslaný - 29 júl 2010 :  13:23:37  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

to sa mysli vazne ? to v biblii v niektorych pasazach si robia potom srandu ci ako???

Ex 3,12

2Kr 17,28

napr.

Pôvodne zaslal saxsax - 29 júl 2010 :  13:15:11

Mohol by som aj Vas opat poprosit, aby ste sa nezucastnovali diskusii ku ktorym nemate co povedat? Je to pre obe strany zbytocna strata casu. Dam Vam ale predsa male voditko - rozdiel medzi tym, ked niekto nieco potrebuje a nieco vyzaduje...

saxsax

Odoslaný - 29 júl 2010 :  13:25:39  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:

Ex 3,12

2Kr 17,28

napr.

Pôvodne zaslal saxsax - 29 júl 2010 :  13:15:11

Mohol by som aj Vas opat poprosit, aby ste sa nezucastnovali diskusii ku ktorym nemate co povedat? Je to pre obe strany zbytocna strata casu. Dam Vam ale predsa male voditko - rozdiel medzi tym, ked niekto nieco potrebuje a nieco vyzaduje...

Pôvodne zaslal Mato - 29 júl 2010 :  13:23:37

ale co?

takze ked sa vyhraza za uctievanie inych bohov nez jemu, lebo je ziarlivy to je co, vtip v slove bozom?

Dt 5,9

klasicky, prekrucate ako vam pasuje

sme na fore alebo na nejakom cenzurovanom postkomunistickom stranickom zjazde ?

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 4 Previous Topic: Sterilizácia sexuálnych zločincov Téma Next Topic: Premnožená krajina  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06