Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Kňazi vypovedali poslušnosť slovenským biskupom
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Dobré skutky Téma Next Topic: Čo si myslíte o droge marihuane?
Strana: z 4

Azuritko

Stav: offline

Odoslaný - 23 január 2010 :  00:00:16  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
citácia:
Reakcia v bode 3) ukazuje aký v ľuďoch vládne zmätok pod tlakom všelijakých protichodných názorov. Veď pre heterosexuálov platia veľmi jednoduché a všetkými uznávané pravidlá a nik ich nerozporuje. Pritom ak sa tie isté pravidlá majú uplatniť na homosexuálov tak je v tom akási nejasnosť. Každý sex mimo manželstva je smrteľným hriechom. Homosexuáli žiadne manželstva mať nemôžu. Tak v čom je problém to otvorene pomenovať, že všetky homosexuálne aktivity sú smrteľným hriechom?

Pôvodne zaslal Samuel - 22 január 2010 :  20:37:06

Teraz neviem presne kde, ale ak sa nemýlim, tak v niektorých častiach Mojžišovej reči sa hovorí, že ani len ženské šaty si muž nemá obliekať a sex s rovnakým pohlavím takisto.
Každopádne je to trochu inak. Každý človek má rovnaké práva. Homosexuál, sa vzdáva týchto práv ktoré má, a chce práva iné. A nevidím dôvod prečo by ich mal dostať. Nech robí ohavnosti doma s kým chce. Ale prečo by mal ešte uzatvárať manželský zväzok (ktorý patrí výhradne mužovi a žene), keď to nemá žiadny význam pri homosexuáloch.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rmvn

Odoslaný - 23 január 2010 :  03:28:46  Zobraziť profil  Pridať rmvn do zoznamu priateľov
Drahé Božie Deti - bratia a sestry - v Božej Rodine (Ef 2,19) v Rodine Matky všetkých národov. Pokoj s Vami.

Najskôr sa chcem poďakovať "juja" za príspevky od "Ján Duda" ako aj ostatným za úprimné príspevky.

Týmto príspevkom by som chcel dať Vám na povedomie, danú situáciu kňazov v akom stave sa nachádzajú, ale zároveň Vás požiadať o vzájomnú spoluprácu. Zaujímalo by ma, či viete v akom druhu exkomunikácie sa kňazi nachádzajú, keďže podľa masmédii to nie je jasné. Podľa "Jána Dudu" : Exkomunikácia je jedna, ale s dvojakými následkami. 1. následok je tzv. "Latae sententiae" a 2. "ferendae sententiae". V 1. je exkomunikácia automatická bez akéhokoľvek vyjadrenia, keď sa niekto dopustí ťažkého hriechu, za ktorý sa udeľuje tento trest a vyhlásenie biskupom, daného človeka pozbavuje príjmania Sviatosti a kňazov suspenduje z ich verejnej kňazskej služby. V 2. prípade sa písomne - dekrétom, daný človek oficiálne vylučuje z Cirkvi.

Ako vieme, biskupi sa písomne vyjadrili, že daní kňazi sú exkomunikovaní, ale kedže nie je známe, či je to ustanovené dekrétom , čiže 2. prípad "ferendae sententiae", zaujímalo by ma, či viete : ako je to presne ?! Pýtam sa: "Nachádzajú sa kňazi v exkomunikácii v 1."Latae sententiae" alebo 2."ferendae sententiae" ???

Tiež by som chcel pripomenúť, že ak by boli exkomunikovaní v 2.prípade musel by tomu predchádzať súdny proces, ktorý by mal za následok konečný rozsudok, ale ešte aj ten by nemusel byť rozsudenou vecou, pretože podľa kanonického práva ak by sa odvolali - čo aj urobili - na vyšší tribunál alebo by neboli prítomnní, tak exkomunikácia podľa "ferendae sententiae" by nemusela byť konečným vyjadrením (porov. Kódex kan.práva / KKP).

Kán. 1622 / “ROZSUDOK MÁ CHYBU iba vyliečiteľnej nulity, ak : …. 6. BOL VYNESENÝ PROTI STRÁNKE zákonne NEPRÍTOMNEJ podľa kán. 1593/2.

Kán. 1645 / 1. “Proti ROZSUDKU, ktorý sa stal ROZSÚDENOU VECOU, stojí navrátenie do pôvodného stavu, len keď je celkom zrejmá jeho nespravodlivosť.”

2. “Avšak nespravodlivosť sa považuje za celkom zrejmú ak : …. 4. bol očividne zanedbaný predpis nie čisto PROCESUÁLNEHO ZÁKONA;”

Vážení a ctení ... drahé Božie Deti - bratia a sestry - v Božej Rodine, ďakujem Vám za vaše odpovede ako aj každý dobrý príspevok. Taktommôžeme obohatiť svoje poznanie a správne rozlišovať danú situáciu. God bless you +

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 361  ~  Člen od: 12 december 2009  ~  Posledná návšteva: 25 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 24 január 2010 :  17:42:36  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
hm...no, ale my tu nie sme znalcami cirkevného práva, takže na takéto otázky si neviem či niekto trúfne. Povedala by som, že ako veriaci sme tiež viazaní poslušnosťou a teda veríme, že Mons. Zvolenský vie, čo robí. Inak jeho rozhovor s redaktorkou KN si možno prečítať aj v dnešných katolíckych novinách (KN 3/2010)

podľa vyhlásenia biskupov, ktorí skonštatovali, že mladí kňazi neodvolali, čo písali, tak biskupi konštatovali daný stava vyhlásili, že títo upadli do trestu exkomunikácie latae sentenciae v zmysle kán. 1364 KKP (KN 3/2010, s. 3 - Podpora pre oboch arcibiskupov, zdroj - TK KBS):

"Kán. 1364 - § 1. Apostata, heretik alebo schizmatik upadá do exkomunikácie na základe rozsudku už vyneseného pri zachovaní predpisu kán. 194, § 1, bod 2; klerik môže byť okrem toho potrestaný trestami, o ktorých sa hovorí v kán. 1336, § 1, bod 1, 2 a 3.
§ 2. Ak to dlhotrvajúca vzdorovitosť alebo veľkosť pohoršenia vyžaduje, môžu sa pridať aj iné tresty, nevynímajúc prepustenie z klerického stavu."

Kán. 194 - § 1. Samým právom sa z cirkevného úradu odvoláva:
1. kto stratil klerický stav;
2. kto verejne odpadol od katolíckej viery alebo od spoločenstva Cirkvi;
3. klerik, ktorý sa pokúsil uzavrieť hoci len občianske manželstvo.
§ 2. Odvolanie, o ktorom sa hovorí v bode 2 a 3, možno vymáhať iba vtedy, keď je zrejmé z vyhlásenia kompetentnej vrchnosti.

Kán. 1336 - § 1. Odpykávacie tresty, ktoré môžu postihnúť páchateľa deliktu buď natrvalo, alebo na určitý čas, alebo na nevymedzený čas, okrem iných, ktoré prípadne stanovil zákon, sú tieto:
1. zákaz alebo príkaz pobytu na určitom mieste alebo území;
2. odňatie moci, úradu, úlohy, práva, privilégia, splnomocnenia, milosti, titulu, odznaku, hoci len čestného;
3. zákaz vykonávať to, čo sa uvádza v bode 2, alebo zákaz vykonávať to na určitom mieste alebo mimo určitého miesta; tieto zákazy nie sú nikdy pod trestom nulity;
4. preloženie na iný úrad z trestu;
5. prepustenie z klerického stavu.
§ 2. Odpykávacie tresty na základe vyneseného rozsudku môžu byť len tie, ktoré sa uvádzajú v § 1, bod 3.

ostatné kánony sú - http://www.kbs.sk/?cid=1117700045

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Samuel

Odoslaný - 24 január 2010 :  20:02:58  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
Milá Judith píšeš všeobecne známe pravdy. Kresťanstvo je však personalistické, čiže každý je zodpovedný sám za seba a nemôže sa skryť za katechizmus a všeobecné pravdy definované v KC.
Dnes, na každého z nás vplývajú masmédiá a celková atmosféra v spoločnosti, kde sa na kresťanstvo priamo neútočí ako za komunizmu, ale dezinformačnými kampaňami sa útočí na Krista, rodinu, a obsah jednotlivých právd definovaných v kresťanstve. Preto je oveľa dôležitejšie, ako kedykoľvek predtým, aby z úst najmä duchovných otcov, ale aj ostatných, ktorí chcú pomôcť k vyjasneniu názorov, odznelo jednoznačne ku každej závažnej otázke "áno-áno", alebo "nie-nie".

Mne nerobí problém povedať, že som presvedčený, že Ježiš Kristus skutočne zomrel za naše hriechy, vstal z mŕtvych a že iba cez neho je reálna tak ako každého, tak aj moja spása.
Rovnako nemám problém povedať, že homosexuálne aktivity sú ohavnosťami a smrteľnými hriechmi.
Rovnako som presvedčený, že špekulatívne teórie intelektuálov, ako je aj historicko-kritická teológia, ku ktorej má výhrady aj súčasný sv. otec Benedikt XVI., je treba odsúdiť, lebo intelektuálne mudrovanie tohoto typu neprinieslo nikdy nič dobrého veriacemu ľudu.
Rovnako som presvedčený, že nie je možné spolupracovať na spáse ľudstva s predstaviteľmi náboženstiev, ktoré odmietajú trojjediného Boha a spasiteľské dielo Ježiša Krista, ako Božieho syna. Ak by sme to pripustili tak by aj misijné úsilie tisícov, ba dodnes možno už miliónov misionárov znehodnotili.
Taktiež mi nerobí problém odsúdiť všetky praktiky spojené s mágiou a všelijakými aj skrytými formami podozrivých nábožensky motivovaných rituálov, či už ide o indiánske, ázijské, africké a iné, ktoré nemajú nič spoločné s kresťanstvom.
Taktiež mi je jasné, že všetky slobodomurárske spolky, ktoré pracujú ako tajné organizácie treba jednoznačné odsúdiť. Kto to myslí čestne nemusí sa skrývať. Členstvo v nich je nezlučiteľné s členstvom v KC.

Myslím si, že nebolo v poriadku, aby mladí kňazi vystupovali ultimatívne. Nikto nemá právo niekomu poslať dotazník a oznámiť mu, že keď do určitého dátumu neodpovie, tak je vylúčený z KC.
Na druhej strane otázky, ktoré nastolili sú veľmi vážne a ja by som k nim vedel pripojiť mnoho ďalších, na ktoré treba odpovedať jednoznačne.
Ide totiž o to, že v súčasnom dezinformačnom chaose potrebuje každý kresťan pevné body hlásané súčasnými osobnosťami, aby sa o ne mohol v riešení problémov svojho života oprieť. Iste základom je sv.písmo, katechizmus, ale mimoriadne dôležité sú tiež verejné vyjadrenia duchovných otcov a osobností, ktoré sa hlásia ku kresťanstvu. Aj mlčanie môže byť pre kresťanstvo veľmi škodlivé, lebo ako sa hovorí "kto mlčí-ten svedčí".

Na záver dovoľ milá Judith malú opovážlivosť. Rád by som poznal tiež Tvoje osobné postoje k jednotlivým otázkam a nie citáty z cirkevných dokumentov.

S úctou k iným názorom

Samuel

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 463  ~  Člen od: 22 január 2010  ~  Posledná návšteva: 12 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rmvn

Odoslaný - 25 január 2010 :  02:27:15  Zobraziť profil  Pridať rmvn do zoznamu priateľov
Drahé Božie Deti - bratia a sestry - v Božej Rodine (Ef 2,19) v Rodine Matky všetkých národov. Pokoj s Vami.

Ďakujem za vaše príspevky "Judith" a "Samuel". Z toho všetkého môžeme vyrozumieť, že biskup Zvolenský vyhlásil exkomunikáciu novokňazov, podľa cirkevného učenia "latae sententiae", čo znamená, že ich vyhlásil za heretikov a zároveň ich suspendoval z verejnej účasti na vysluhovaní sviatostí, ale to neznamená, že sami nemôžu vysluhovať sviatosti v súkromí, pretože to by bolo vlastné oficiálnemu vylúčeniu z Cirkvi. A to je len v tom prípade, keď je dekrétom vyhlásená exkomunikácia typu "ferendae sententiae".

K tomuto vyjadreniu biskupa došlo na základe nátlaku zo strany novokňazov, ako aj z povinnosti voči všetkým veriacim, ale keďže sa novoknazi odvolali na vyjadrenie pápeža, nemôžno toto vyjadrenie vnímať za uzavretú záležitosť.
Podľa cirkevného práva by novokňazi mohli žiadať viac ako len verejné ospravedlnenie, ak sa dokáže, že vyjadrenie biskupa bolo vyhlásené predčasne, kedže sa novoknazi odvolali na pápeža a bez jeho vyjadrenia sa biskup vyjadril oficiálne. Ale to ponechávame na pápeža.

Treba si uvedomiť, že ak po konečnom vyjadrení dôjde k spoločnému "kompromisu", pričom sa zruší daná exkomunikácia, ukáže sa, že bola vyhlásená predčasne a dokonca neoprávnene. My sa len môžeme domievať ako bude konečné vyjadrenie, ale skutočnosť je taká, že novoknazi trvajú na jednote a vyjadrení pápeža, takže nemôžeme ich odsudzovať ako právoplatne exkomunikovaných.

Ak sú biskupom exkomunikovaní typom "latae sententiae", potom sa obe strany obvinili tým istým typom. Ak by boli naozaj biskupi v takom stave, ľudia môžu len konštatovať alebo sa vyjadrovať o nich takto oprávnene, ale nie vyhlasovať úradne. To je vlastné len biskupom, podľa práva a povinnosti. Ale povinnosť biskupov je (v tak závažnej veci), aby postupovali s istotou a to v spolupráci s Rímskou kúriou resp.pápežom(a nie len na základe úsudku miestnych duchovných ).

Ako vieme, b. Mons. Zvolenský bol síce určený do funkcie "najvyššieho sudcu", avšak to neznamená, že môže sa v takých veciach vyjadrovať bez súhlasu vyššej kompetencie (Rímska kúria a pápež). Práve preto, že je v takej funkcii, vyžaduje sa, aby spolupracoval s vyššou vrchnosťou.

Ale kedže k takej spolupráci nedošlo, tak je celá kauza nedokončená a našou úlohou je k tomu napomôcť svojimi modlitbami ako aj väčšou informovanosťou o danej kauze. Preto prosím naďalej o viac informácií a tiež o neochvejnú vieru v Božiu pomoc, až dokoca. Nech nám v tom pomáha orodovanie Matky všetkých národov - stolica múdrosti - a požehnanie všemohúceho Boha Otca i Syna i Ducha Svätého +

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 361  ~  Člen od: 12 december 2009  ~  Posledná návšteva: 25 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 25 január 2010 :  11:56:00  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:

Je možné sa bratríčkovať s inovercami aj keď sú proti trojjedinému Bohu a Ježišovi Kristovi ako 2.Božskej osobe?

Pôvodne zaslal Samuel - 22 január 2010 :  16:23:55

mna toto zaujalo v suvislosti s Janom XXIIIa jeho encyklikou Ad Cathedram Petri kde nekatolikov nazval oddelenymi bratmi a synmi, ide tiez o bludne herezy papeza?, ci len Samuel si mysli ze to bratrickovanie je naozaj nepatricne?

ale, tiez by ma zaujmalo preco tato encyklika sa neuvadza pri dokumentoch papezov na strankach Kbs, nie kazdy si ju moze precitat na strankach Vatikanu

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Samuel

Odoslaný - 25 január 2010 :  15:24:47  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
Neviem prečo ťa tak štve to, že s každým sa človek nemôže bratríčkovať. Odhliadni na chvíľu od tématiky kresťan - inoverec.
Ty sa s každým koho stretneš na ulici debatuješ, objímaš, zabávaš sa a pod. Nie je to tak, že sa bavíš iba s tými s ktorými máš nejaký vzťah (ste kamaráti, máte spoločné koníčky, a tomu pod.)?
Prečo zrazu chceš od kresťana, ktorý sa chce podieľať na Božom stvoriteľskom diele a pretvárať svet v Kristovom duchu, aby sa "bratríčkoval" (zjednodušene povedané) s tými, ktorí toto dielo búrajú? Už si videl staviteľa, ktorý tlieska tomu, čo mu vyťahuje tehly z múru, ktorý práve postavil?
Ak hovoril pápež o oddelených bratoch, určite išlo o takých, ktorí veria v Boha a Ježiša Krista a žijú podľa toho, ale nie sú členmi KC.
Neviem či by si ty pokladal cudzieho človeka za brata, keby ničil všetko to o čo sa Ty usiluješ. (U pokrvných príbuzných je to iné, lebo tých si nevyberáš. Aj u tých však platí, že aj keď sú ti rodina nemusia ti byť "blížny").
Sú ešte aj tzv."anonymní kresťania", ktorí síce sa oficiálne nehlásia ku kresťanstvu, ale celým svojim životom napĺňajú jeho ciele. S tými sa samozrejme dá "bratríčkovať".

Vďaka za Tvoje reakcie s úctou

Samuel

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 463  ~  Člen od: 22 január 2010  ~  Posledná návšteva: 12 október 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 25 január 2010 :  15:59:46  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
Neviem prečo ťa tak štve to, že s každým sa človek nemôže bratríčkovať. Odhliadni na chvíľu od tématiky kresťan - inoverec.
Ty sa s každým koho stretneš na ulici debatuješ, objímaš, zabávaš sa a pod. Nie je to tak, že sa bavíš iba s tými s ktorými máš nejaký vzťah (ste kamaráti, máte spoločné koníčky, a tomu pod.)?
Prečo zrazu chceš od kresťana, ktorý sa chce podieľať na Božom stvoriteľskom diele a pretvárať svet v Kristovom duchu, aby sa "bratríčkoval" (zjednodušene povedané) s tými, ktorí toto dielo búrajú? Už si videl staviteľa, ktorý tlieska tomu, čo mu vyťahuje tehly z múru, ktorý práve postavil?
Ak hovoril pápež o oddelených bratoch, určite išlo o takých, ktorí veria v Boha a Ježiša Krista a žijú podľa toho, ale nie sú členmi KC.
Neviem či by si ty pokladal cudzieho človeka za brata, keby ničil všetko to o čo sa Ty usiluješ. (U pokrvných príbuzných je to iné, lebo tých si nevyberáš. Aj u tých však platí, že aj keď sú ti rodina nemusia ti byť "blížny").
Sú ešte aj tzv."anonymní kresťania", ktorí síce sa oficiálne nehlásia ku kresťanstvu, ale celým svojim životom napĺňajú jeho ciele. S tými sa samozrejme dá "bratríčkovať".

Vďaka za Tvoje reakcie s úctou

Pôvodne zaslal Samuel - 25 január 2010 :  15:24:47

za 1, vobec ma to nestve

ja som tolerantny clovek na rozdiel od dakoho

trepes nezmysly, snazis sa byt papezskejsi ako sam papez, mam za to, ze papez ako viditelna hlava Cirkvi e jeho encykliky nieco asi znamenaju na rozdiel od tvojich fantazmagorii, najskor by si si mal s nich aj nieco precitat

keby to tak malo byt ako tvrdis, musel by som vyhodit celu svoju rodinu na ulicu, zena veriaca, deti, nejaky ti pribuzny, avobec nemam dojem ze by som nieco bural alebo oni mne

no ty a tebe podobny od Nitri by ste pomaly radi stavali nove hranice !

„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2129  ~  Člen od: 10 september 2009  ~  Posledná návšteva: 25 august 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Samuel

Odoslaný - 25 január 2010 :  18:53:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
Milý kresťanstvu naklonený ateista,

prekvapila ma tvoja agresivita a urážlivé slová. Ja som zvyknutý na vecnú argumentáciu. Urážky, posudzovanie, hádzanie do jedného vreca, to nemá nič spoločné s konštruktívnym dialógom.

Nerobím si patent na výklad katolíckej teológie som však celoživotný praktizujúci kresťan, niečo som o tom aj prečítal, o niektorých veciach ma poučili múdrejší a vzdelanejší a všeličo som zažil na vlastnej koži.

Z toho čo o sebe píšeš typujem, že ty si v skutočnosti kresťan (aj keď neviem z akých dôvodov to nechceš priznať). V tvojej rodine sú zrejme také vzťahy, že ste si navzájom blížny a ty ich zrejme v ich kresťanských aktivitách podporuješ.

Na druhej strane v kresťanstve sú veci usporiadané. Sú jasne zadefinované ako hodnoty, ich rebríček, tak aj vzťahy. Napr. pri narodení Ježiša Krista anjeli nehovorili pokoj všetkým ľuďom, ale "Pokoj ľuďom DOBREJ vôle". Nebola tam menovaná príslušnosť k žiadnemu náboženstvu, ale zadefinovaná kvalita ľudí. A tak je to v celom sv.písme.

Z toho, že všetci ľudia sú blížni a každý každému je brat, alebo sestra, tak tomu môže veriť tak dieťa v rannom detstve. Takto rozmýšľal možno Havel keď udelil amnestiu vrahom a zlodejom, ktorých vypustil z basy pretože keď je už tá sloboda, tak už budú dobrí. Po niekoľkých mesiacoch boli všetci naspäť, ale túto hlúposť si odnieslo tisíce nevinných ľudí.

Iste najdôležitejšie v kresťanstve je posolstvo lásky. Skutočný kresťan miluje každého, ale každého v inej kvalite. Boha ako svojho otca, blížneho ako seba samého, svojich bratov a sestry ako bratov a sestry, ostatných ľudí a aj nepriateľov. Každého teda v inej kvalite a s inými parametrami.

Ak som pre zjednodušenie povedal "bratríčkovať" mal som na mysli, že vo vzťahu k nepriateľom, alebo ľuďom, ktorí majú protikresťanské ciele nie je možné sa správať tak, aby z toho vzniklo, že vlastne každý sa iba hrá na nejakú inú koncepciu života a usporiadania sveta, ale že je to v podstate jedno.
Kresťania sa predsa nevrhajú opásaní bombami do autobusov, nevyvolávajú vojny, aby sa zmocnili surovín, nevraždia sa preto, že sú z iného kmeňa a nie sú ani nihilisti spoliehajúci sa na reinkarnáciu. Nevyvolali ani súčasnú krízu vo svete, ktorá je dôsledkom totálnej nemorálnosti najbohatších a najmocnejších ľudí globalizovaného sveta.
Preto naozaj sa kresťania nemôžu s takýmito "bratríčkovať" lebo potom to už nie sú ani kresťania.

Ak chcete mi odpísať, prosím vecné argumenty.

Ďakujem s úctou

Samuel

saxsax

Odoslaný - 25 január 2010 :  19:01:35  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:

Ak som pre zjednodušenie povedal "bratríčkovať" mal som na mysli, že vo vzťahu k nepriateľom, alebo ľuďom, ktorí majú protikresťanské ciele nie je možné sa správať tak, aby z toho vzniklo, že vlastne každý sa iba hrá na nejakú inú koncepciu života a usporiadania sveta, ale že je to v podstate jedno.
Kresťania sa predsa nevrhajú opásaní bombami do autobusov, nevyvolávajú vojny, aby sa zmocnili surovín, nevraždia sa preto, že sú z iného kmeňa a nie sú ani nihilisti spoliehajúci sa na reinkarnáciu. Nevyvolali ani súčasnú krízu vo svete, ktorá je dôsledkom totálnej nemorálnosti najbohatších a najmocnejších ľudí globalizovaného sveta.
Preto naozaj sa kresťania nemôžu s takýmito "bratríčkovať" lebo potom to už nie sú ani kresťania.

Ak chcete mi odpísať, prosím vecné argumenty.

Ďakujem s úctou

Pôvodne zaslal Samuel - 25 január 2010 :  18:53:24

Je možné sa bratríčkovať s inovercami aj keď sú proti trojjedinému Bohu a Ježišovi Kristovi ako 2.Božskej osobe?

tak si mal hned napisat ze myslis teroristov , pretoze uz sa s toho stava nieco celkom ine ako si napisal

zaujmave ze ty vies co asi papez pri tom myslel, ja ked som to cital a reakcie na to, docital som sa nieco celkom ine, skus sa tym trochu zaoberat, stoji to za to

Samuel

Odoslaný - 26 január 2010 :  12:09:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
Už som písal o "anonymnom kresťanovi, krorý svojimi skutkami preukazuje, že je v jednote s kresťanmi. Takže ma neskúšaj.

Aby si si vytvoril obraz o tom ako to myslím čo hovorím posielam Ti prekopírované evanjelium na dnešný deň.

Svate pismo na den

Marek 3, 31 - 35

Tu prišla jeho matka a jeho bratia. Zostali vonku a dali si ho zavolať.
Okolo neho sedel zástup. Povedali mu: „Vonku ťa hľadá tvoja matka, tvoji bratia
a tvoje sestry.“ On im odvetil: „Kto je moja matka a moji bratia?“ Rozhliadol
sa po tých, čo sedeli okolo neho, a povedal: „Hľa, moja matka a moji bratia.
Lebo kto plní Božiu vôľu, je môj brat i moja sestra i matka.“

email servis: http://www.tkkbs.sk/subscribe_rcc.php
(Svate pismo)

Prajem Ti pekný deň

Samuel

saxsax

Odoslaný - 28 január 2010 :  22:57:33  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
uz to nabera na obratkach ?zacina sa to zvrhavat, alebo ze by nieco bolo na tom pravdy ?

Linka odkazovala na clanok, ktory anonymne, hrubo primitivne osocuje slovenskych biskupov. Clanky tohto druhu (ani odkazy na ne) na tomto fore nemaju co hladat.
Admin

zacina to byt nechutne, o to viac, ze sa takto spravaju krestania co by nositelia tej pravej moralnej cistoty

tu musim poopravit svoj prispevok, nenarazam teraz na tych biskupov, ale na toho co stoji za tymto clankom, pretoze len clovek znaly tohto prostredia, ludi,( mnohe mena som cital prvy krat) musi byt asi krestan, zeby daktory tvrdy priaznivec muzikov od Nitry ?

spiscom

Odoslaný - 29 január 2010 :  21:22:19  Zobraziť profil  Pridať spiscom do zoznamu priateľov

Vadí vám, že Ján Pavol II pobozkal Korán, navštivil ho Dalajlama ?

Jn10,16
Mám aj iné ovce, ktoré nie sú z tohoto ovčinca. Aj tie musím priviesť a
budú počuť môj hlas; a bude jedno stádo a jeden pastier.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 198  ~  Člen od: 26 január 2010  ~  Posledná návšteva: 16 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ela

Odoslaný - 29 január 2010 :  21:28:51  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
vazeny pan saxsax, myslite si, ze ked pod ten humus, co ste do svojho prispevku skopirovali, dodatocne vpisete "tu musim poopravit svoj prispevok, nenarazam teraz na tych biskupov...", tak zakryjete svoj skutocny umysel, ved z kazdeho Vasho slova srsi zlomyselna radost, ze sa kope do katolickej cirkvi. Apropo, ten clanok, ci ako to nazvat, ste objavili ciste "nahodou" ze? Vobec "nebrusite" po internete a nehladate cielene a vytrvalo vsetko co by ste mohli pouzit ako negativne proti cirkvi? Cim sa lisite od toho cloveka, ktory nemal ani tu odvahu, aby sa pod svoj prispevok podpisal. akurat tym, ze ste dodatocne do svojho prispevku vpisali to, co uvazdam vyssie. Predstavujete sa ako "krestanstvu nakloneny ateista", ak ste skutocne nakloneny krestanstvu, tak hladajte a zaujimajte sa o ucenie, ktore katolicka cirkev hlasa a ktoreho poklad strazi. Aj napriek mnohym ludskym zlyhaniam, ktore poznacili a neraz v dejinach ,ľudskú tvar cirkvi, kedze cirkev tvoria ludia slabi a hriesni, pretrváva uz vyse 2 tis. rokov a bude az do konca vekov. Ci sa to niekomu paci, alebo nie. Ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

timylee

Odoslaný - 30 január 2010 :  00:23:45  Zobraziť profil  Pridať timylee do zoznamu priateľov
pani ,,ela,, nemyslim si ze sansax jednal takto ako ho vykreslujete, ze brusi na internete a hladal ten clanok je podla mnaa odpoved na temu ktorou sa toto forum zaobera uz dlhsi cas, vyhladal to lebo je to sucastou temi, mimo to v jeho prispevkoch som nezachitil nijaku skodradost a zadostucinenie s ,,,kopania,,, do katolickej cirkvi, to je len vas prvy dojem , vlozil sem odkaz na ten list ako predmet diskusie, to zeby brusil po internete a hladal odkazy na stranky ktore by zosmiesnili alebo sdiskreditovali katolicku cirkev je vas osobny nazor s ktorim ja nesuhlasim

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 656  ~  Člen od: 21 január 2010  ~  Posledná návšteva: 09 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 30 január 2010 :  18:44:57  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
presne tak, timylee,

a ELE mozem len dodat, ze dotycnemu som napisal, ze taky humus bez dokazov moze vyprodukovat len clovek s podobnym zameranim

a Ela poznate predsa, kto si bez viny, hod kamenom, viac na vasu adresu nemam co dodat

fakt to bolo nechutne a celkom dost som vahal ci vobec ten odkaz dat, spojil som to len s touto temou

Ela

Odoslaný - 30 január 2010 :  21:06:20  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
no, zda sa ze ste ma "prehlasovali" a ze verite v saxsax-ovu nevinnu, ak je to tak, ze som to ja zle pochopila, tak sa tymto ospravedlnujem.
Ale cast prispevku "zacina to byt nechutne, o to viac, ze sa takto spravaju krestania co by nositelia tej pravej moralnej cistoty,
hlavne bez toho uvedeneho dodatku sa da vysvetlit skor ako slova mierene na adresu v tom nechutnom prispevku uvedenych biskupov a knazov. Este ze je tam na konci to dovysvetlenie.
Ale ak ste, pan saxsax, poslali Vasu rozhorcenu reakciu a nazor tomu dotycnemu autorovi, tak sa ospravedlnujem este raz. Ela
P.S. toto forum je pomerne zname na internete a da sa k nemu velmi lahko "preklikat", neviem ako lahko sa dal najst ten nechutny pamtlet ale "vdaka" tomu, ze sa "dostal" aj na forum, mohlo si ho precitat ovela viac ludi a toto nechutne, ako aj sam uznavate, osocovanie dostalo vacsi priestor. Este ze admin zasiahol a link vymazal. Na krestanskej stranke kopírovanie a odkazovanie na taketo "prispevky" nema miesto.

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

saxsax

Odoslaný - 30 január 2010 :  21:17:15  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
citácia:
no, zda sa ze ste ma "prehlasovali" a ze verite v saxsax-ovu nevinnu, ak je to tak, ze som to ja zle pochopila, tak sa tymto ospravedlnujem.
Ale cast prispevku "zacina to byt nechutne, o to viac, ze sa takto spravaju krestania co by nositelia tej pravej moralnej cistoty,
hlavne bez toho uvedeneho dodatku sa da vysvetlit skor ako slova mierene na adresu v tom nechutnom prispevku uvedenych biskupov a knazov. Este ze je tam na konci to dovysvetlenie.
Ale ak ste, pan saxsax, poslali Vasu rozhorcenu reakciu a nazor tomu dotycnemu autorovi, tak sa ospravedlnujem este raz. Ela
P.S. toto forum je pomerne zname na internete a da sa k nemu velmi lahko "preklikat", neviem ako lahko sa dal najst ten nechutny pamtlet ale "vdaka" tomu, ze sa "dostal" aj na forum, mohlo si ho precitat ovela viac ludi a toto nechutne, ako aj sam uznavate, osocovanie dostalo vacsi priestor. Este ze admin zasiahol a link vymazal. Na krestanskej stranke kopírovanie a odkazovanie na taketo "prispevky" nema miesto.

Pôvodne zaslal Ela - 30 január 2010 :  21:06:20

suhlasim s vami Ela, mna to uz mrzi, ale bolo to naozaj len v navaznosti na tuto temu,

ale kriticky k tomu co sa mi nepozdava zostavam stale

Samuel

Odoslaný - 01 február 2010 :  18:34:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
spiscom

Citácia:

Vadí vám, že Ján Pavol II pobozkal Korán, navštivil ho Dalajlama ?

Jn10,16
Mám aj iné ovce, ktoré nie sú z tohoto ovčinca. Aj tie musím priviesť a
budú počuť môj hlas; a bude jedno stádo a jeden pastier.

Milý spiscom,

Nemyslíš snáď vážne, že keď chceme získať pre evanjeliové posolstvo Ježiša Krista inovercov, tak to začneme od ich najvyšších predstaviteľov tak, že im povieme, aby sa každý modlil k svojmu bohu a oni sa stanú súčasťou jedného stáda s jediným pastierom hlásaným našim evanjeliom. Tak to som ešte nepočul.

S pobavením, ale pritom s úctou k iným názorom

Samuel

saxsax

Odoslaný - 03 február 2010 :  00:06:20  Zobraziť profil  Pridať saxsax do zoznamu priateľov
od elektronov nazad k teme

aktualne : Vyzva knazom Slovenska

a Cirkevné tresty majú vyliečiť z nesprávneho postoja

Samuel

Odoslaný - 03 február 2010 :  19:27:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
Vážení diskutujúci,
neviem kde sa stratila diskusia, ktorá siahala až na piatu stranu, ale táto jednoznačne preukázala aký zmätok v názoroch ľudí môžu spôsobiť nejasné postoje autorít, resp. ich mlčanie.

Kristove učenie v sv.písme jednoznačne definuje aj postoje k "inovercom".

Stretnutie sv.otca Jána Pavla II. s predstaviteľmi iných náboženstiev malo za cieľ spoločne sa zasadiť za mier vo svete, čiže išlo o politický a nie vieroučný akt.

V žiadnom prípade nešlo o to, žeby pápež uznal, ako jeden z diskutujúcich povedal, že "jednotlivé náboženstva sú ako toky rôznych riek plynúcich do spoločného mora" . Argumentovať, že tým by sa naplnilo na zemi "jeden ovčínec a jeden pastier" môže vyplynúť iba z totálnej neznalosti sv.písma.

To je typická dezinformačná snaha vyznavačov "New Age", ktorí chcú vytvoriť jedno celosvetové náboženstvo, ako nejaký aglomerát všetkých náboženstiev.
Po prvé je to z kresťanského hľadiska absolútne neprijateľné a po druhé je to totálny nezmysel, ktorí by neprijali ani stúpenci iných náboženstiev.

Taký nezmysel sa môže narodiť iba v chorých modzgoch silných tohoto sveta, ktorí by chceli zneužiť náboženstvo pre naplnenie svojich mocenských záujmov. Ide zrejme o skrytých vyznavačov Marxa a Lenina, ktorí veria, že náboženstvo je "ópiom ľudstva" a že takéto nové náboženstvo by im pomohlo ešte viac ohlupovať ľudí, ako sa im to teraz darí manipuláciami cez masmédiá. (Viď. posledný podvod o očkovaní proti prasačej chrípke, na ktorom sa nabalili silní hráči ovládajúci WHO, médiá a farmaceutické firmy, o tých čo robili podvody v bankách a vyvolali celosvetovú hospodársku krízu je už aj škoda hovoriť).

Preto kresťania ak sa budú držať svojej viery budú podstatne odolnejší manipuláciám, ktorým sú dennodenne vystavení.

Ďakujem za pozornosť, ktorú ste mi venovali.

S úctou

Samuel

timylee

Odoslaný - 03 február 2010 :  21:46:27  Zobraziť profil  Pridať timylee do zoznamu priateľov
v tomto suhlasim so samuelom

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 656  ~  Člen od: 21 január 2010  ~  Posledná návšteva: 09 október 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Samuel

Odoslaný - 03 február 2010 :  21:55:02  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Samuel  Pridať Samuel do zoznamu priateľov
Vážení diskutujúci,

ako som zistil k téme vzťahu kresťanov k inovercom administrátori prehodili diskusiu do novej témy, ktorá má vlákno http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?whichpage=0,64&TOPIC_ID=2662#83694 .
Teda ak máte záujem pripojte sa k nám na novej téme.

Teším sa na ďalšiu diskusiu s Vami.

S úctou

Samuel

Strana: z 4 Previous Topic: Dobré skutky Téma Next Topic: Čo si myslíte o droge marihuane?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06