|
Odoslaný - 27 október 2004 : 16:50:57
|
Mato ma poziadal, aby som pre sprehladnenie fora vytvorila k mojmu problemu novu temu. Nazov temy je len pracovny :), moze sa v pohode zmenit, len som uz dnes z prace taka vystavena, ze ma nic nenapada. V podstate je toto forum pre mna nova zalezitost a netusim, ake tu funguju pravidla, tak dufam, ze nic nepokazim, ked len prekopirujem v podstate uz to, co som napisala v inej teme.
Ahojte. Neviem, ci pisem do spravnej temy, ale netusim, kam by som sa mohla so svojim problemom zaradit. Vlastne ani nehladam riesenie svojho problemu, skor niekoho nazor. V minulosti som bola myslim ze dost silne veriaca, ale prisli velmi zle chvile, privela uderov v priebehu velmi kratkeho casu, a ked som uz nechapala, ako sa moze vsetko v zivote tak rychlo zosypat, dala som to za vinu vasmu Bohu. Bolo by to dlhe rozpravanie, jednoducho nahodou som sa dostala do kontaktu s jednym knazom, ktory bol velmi mily, vobec ma neodsudzoval za veci, ktore som zo zufalstva postvarala a zacali sme sa stretavat. Zo zaciatku pre to, lebo mi chcel pomoct, ale teraz to uz nie je iba o tom. Zatial je to uplne ciste pekne priatelstvo, ale ja som zistila, ze v nom uz nevidim knaza, ale muza. Paci sa mi, ze si s nim mozem pohovorit uplne o vsetkom, ked chceme, tak filozofujeme, ked chceme, tak sa doberame, alebo na vsetko hundreme, jednoducho si s nim velmi dobre rozumiem a vyslovene mi to nepovedal, ale z jeho spravania a z jeho pohladov mam tiez pocit, ze to zaslo niekam inam. Zatial sa tvarim, ze sa nic nedeje, ja skutocne mu nechcem zasiahnut do jeho sposobu zivota, ale predsa sa len s tou myslienkou pohravam, ja som jednoducho este nestretla niekoho, s kym by mi bolo tak dobre, nedokazem zatrhnut nase stretavania, ale cim castejsie sa vidame, tym hlbsie city k nemu pocitujem a bojim sa, ze si navzajom ublizime. Ja sa poznam, velmi tazko sa zalubim, ale ked sa tak stane, tak je to uplne nadoraz a dlho sa z toho spamatavam, velmi dlho. Co su to za hlupe zakony, ako moze byt laska k Bohu alternativou lasky k zene, ved tieto dve veci sa absolutne nevylucuju. Viem, ze ako katolici (aj ja som sice katolicka, ale uz asi len na papieri) budete urcite proti tomu, co robim, ale aj robime, lebo nie som v tom sama a urcite nebudem s nimi suhlasit, lebo laska nie je zlo a preto nemoze byt hriech, ale chcem fakt uprimne poznat vas nazor, chcem vediet, ako to vidia skutocne veriaci, ktori svoju vieru aktivne a dufam, ze aj uprimne praktizuju. Aj ked mam svoj nazor, to este neznamena, ze ma ine nazory nezaujimaju, a ze si ich nevazim, aj ked sa nezhoduju s mojimi.dakujem
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2004 : 17:06:43
|
Este chcem reagovat na DonMartina. Vas v seminari ucili, ze 80 percent dievcat je buchnutych do kaplana :)) ale aky je zakladny subor, dievcata v SR, dievcata vo farnosti, dievcata aktivne sa podielajucich na aktivitach? V absolutnych cislach moze byt 80 percent predstavovat napr. len traja ludia :) Ale teraz vazne, uz nemam sestnast a davno som vyrastla z podobnych platonickych lasok. Jednoducho som len stretla cloveka, ktoreho si velmi vazim, je mi s nim velmi dobre, a posledne, co by som chcela, je skomplikovat mu zivot. Ja citim z jeho strany obrovsky zmatok, ale ziadnym sposobom ho nechcem ovplyvnovat, lebo bolo by to samozrejme v moj prospech. Ale zatial nic proti tomu nerobi. Ak len trosku naznaci, ze to zachadza daleko a ze to nechce, ja budem prva, ktora zmizne z jeho zivota. Ale pokial to neurobi, nedokazem sa ho len tak sama vzdat v prospech nejakej institucie, a je mi uplne jedno, kto a kolki ma odsudia. Uz som to spomenula, ze vlastne neriesim nieco, ja viem, co chcem, a ratam aj s tym, ak sa to nepodari, len chcem poznat aj nazor inych ludi, a hlavne tych, ktori maju omnoho kladnejsi vztah ku katolickej cirkvi ako ja. A este reakcia na GMK, asi som si uz vyjasnila, co vlastne chcem, jeho nechcem preto, ze je knaz a teda niekto, koho nemozem mat. Z moralneho hladiska mam zenatych kolegov, ktorych nemozem mat a netuzim po nich, mam priatela homosexuala, ktoreho by som tiez nikdy nemohla mat a netuzim po nom, ja chcem jednoducho jeho ako konkretneho realneho hmatatelneho cloveka, ja nie som zamilovana do nejakej predstavy alebo dramatickej situacie. Jednoducho to necham na neho... |
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2004 : 17:41:30
|
Uvedomili ste si niekedy, aka mocna je ruka, ktora hybe koliskou? Ta hybe celym svetom. Knaz a zena, alebo reholnik a zena. Frantisek mal duchovnu sestru Klaru, Benetikt mal Scholastiku, Frantisek Assisky Janu de Chantal, Jan Pavol II. ma Vandu Poltavsku... zeny, ktore v mnohom pozitivnom ovplyvnili svatcov. Pohlad muza a zeny na rozne veci je iny, a tak tieto krasne spojenia vytvorili mnoztvo dobra pre celu Cirkev. Keby sa sustredili iba na jeden rozmer ludstva, tak by z toho nebolo nic. Isli dalej, prekonali svoje pudy, prevysili prirodzene zakony a duchovne boli ovela plodnejsi.
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2004 : 19:28:48
|
To, čo napisal DonMartino je jeden pohľad a samozrejme s ním súhlasím. Druhý nájdeš v Biblii v prvom liste Timoteovi 1 a 3 kapitola, v prvom liste Korintanom 11 kapitola, a v súvise s tým i v prvom Tim, druhá kap. Prajem veľa múdrosti pri čítaní Božieho slova.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2004 : 22:00:28
|
Ahoj Nera, dovol mi prosim ta napisat svoj nazor. Zalubenost este nie je laska. Zalubenost opanta hlavu a zmysly ale ake to je ked clovek vytriezve? Skutocna laska ostava, ale ak si v tej zalubenosti spravila zly krok, potom je to tvrde zistenie, ze si padla do hriechu. Viem Ta pochopit, ale skus to brat aj s inej stranky - Boh toho knaza povolava pre urcite poslanie a Teba urcite tiez. Ak by sa mali vase zivoty spojit, on by sa knazom nestal. Tym, ze sa spolu stretavate ste si vzajomnym pokusenim. Zena je slabou strankou muza. Kebyze chce byt na teba tvrdy razom by Ti svojim postojom dal vediet, ze sa k nemu nemas tymto sposobom utiekat./nechci to zazit/ Azda chce byt taktny a jemnocitne s tebou naraba. Vies vlastne presne co si on o vasom vztahu mysli? |
Počet príspevkov: 638 ~
Člen od: 03 január 2004 ~
Posledná návšteva: 17 júl 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2004 : 22:40:21
|
quote: Nera:Ale pokial to neurobi, nedokazem sa ho len tak sama vzdat v prospech nejakej institucie, a je mi uplne jedno, kto a kolki ma odsudia.
K tomu co si napisala sa chcem spytat jedno. Ako sa pozeras na vztah zeny a vydateho muza s detmi? Povedzme, ze muz preziva krizu manzelstva, ktoru by pravdepodobne dokazal prekonat, ale v tom stretne zenu, s ktorou si rozumie omnoho lepsie ako s manzelkou (alebo sa mu to aspon tak javi v case tej krizy). Ale tej novej zene je s nim tiez dobre a aj ked vie, ze muz ma silne zavazky voci svojej manzelke a detom, povie si, ze sa ho sama nevzda v prospech nejakej inej rodiny, nech odide on, ak chce. A je jej jedno co si o nej kto mysli. Kona ta zena podla Teba spravne? |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2004 : 06:29:08
|
Ahoj, nera, je Ti to poviem inak. Mozno ten knaz naozaj prestava odolavat pokuseniam, a mozno nie, a je to len Tvoj pocit. Ste spolu casto a je Vam spolu fajn, co takto sa ho nato spytat priamo? Otvorene? Vy baby viete byt priame, presli ste spolu mnoho tem, nemyslim si, zeby si ho privelmi zaskocila. Mozno Ti neodpovie hned, ale mozno ma on o Tebe uplne ine pocity, ako si myslis Ty. Takto aj on bude vediet, akym smerom sa ubera Tvoje zmyslanie a potom je to na nom, ako sa zariadi. Takze priamu otazku povazujem za ferove riesenie Tvojej dilemy... (pavelba, vies, RKC knaz sa neriadi "IBA" Pismom...) |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2004 : 07:22:16
|
Miska napisala: quote: Zena je slabou strankou muza.
Tak s tym zasadne nesuhlasim, zena je jedna polovicka a muz druha. Spolu s muzom sa doplnaju a tvoria "jednu bytost" (ak teda hovorime o plnom a uprimnom vztahu medzi nimi). Tak isto by si mohla napisat, ze muz je slobou strankou zeny. |
Počet príspevkov: 2570 ~
Člen od: 29 február 2004 ~
Posledná návšteva: 16 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2004 : 07:26:20
|
lajos, kto Ta skor obmakci, dokaze ziskat zmenu Tvojho rozhodnutia? zena, ci muz? Ja si otvorene priznam, ze zena, tak isto viem, ze ak napr. potrebujeme nieco vybavit od uradnicky, vacsie sance mam ja, ako moja milovana... Je to proste fakt a pocitam, ze toto mala Miska na mysli, nie, zeby zena muza zoslabovala. To urcite nie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2004 : 07:52:12
|
To: Mirecnr
quote: (pavelba, vies, RKC knaz sa neriadi "IBA" Pismom...)
Ale mal by. Keď sa nebudem na cestách riadiť danými príkazmi a pravidlami, skôr či neskôr spôsobím katastrofu. Keď sa pri varení nebudem držať receptu, návodu, bude to síce niečo podobné sviečkovej, ale bude to sviečková "ala" pavel, a nie originalna sviečková.. ;-). A ak do nej pridám aj niečo nechutné, / v dobrej viere, že ju vylepším/ pokazím ju celú. |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2004 : 11:04:02
|
Ja si myslim (ale mozno sa mylim) ze mirec tym, ze knaz sa neriadi "IBA" pismom, chcel povedat, ze aj knaz je len clovek, ktory robi chyby... |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2004 : 11:35:43
|
hej, kto z nas je bez chyby? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2004 : 19:43:16
|
Lajos, mas pravdu, v manzelstve to tak plati. Ale myslela som to tak, muzska prirodzenost bola dana tak, aby muz hladal zenu...a zena muza lahsie obmakci. Cize tak ako to napisal Mirecnr. |
Počet príspevkov: 638 ~
Člen od: 03 január 2004 ~
Posledná návšteva: 17 júl 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 október 2004 : 20:55:07
|
To co nas obmakci je vsak otazka velkosti nasej viery. Ak je viera mala sme az prilis telesni, to je pravda. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2004 : 05:25:58
|
quote: Pôvodne poslal Lajos
To co nas obmakci je vsak otazka velkosti nasej viery. Ak je viera mala sme az prilis telesni, to je pravda.
Tu mas Lajos velku pravdu... zalezi, aka je v cloveku viera. Ak len ako obal, posobiaca navonok..nema velku "trvanlivost". Ak vsak clovek svoju vieru zije a snazi sa s nou stotoznit... vie mu viera vela pomoct prave pri pokuseniach. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 október 2004 : 14:26:54
|
|
|
Odoslaný - 31 október 2004 : 19:01:20
|
Mirecnr, napisal si ze viera nam pomaha... Ja si vsak myslim, ze viera je to na zaklade coho vlastne "existujeme", teda vobec mame silu zit. Jezis povedal: "Veru, hovorím vám: Ak budete mať vieru ako horčičné zrnko a poviete tomuto vrchu: "Prejdi odtiaľto ta!" - prejde. A nič vám nebude nemožné." Preco Jezis na Zemi nezhresil, nespravil ani jeden jediny hriech. Nie preto, ze by bol Boh, na zemi predsa ho diabol pokusal ako kazdeho ineho cloveka a mozno este viac (na pusti), ale pre jeho vieru v Boha, pretoze On vedel, kto je jeho Otec - preto si myslim, ze viera sa predstierat neda. Da sa predstierat "zboznost" a "naboznost" ale vieru predstierat nemozno. Tu bud clovek ma, alebo nema. Tak sa pytam, preco my ludia tolko hresime? Pretoze nasa viera nieje ani ako to horcicne zrnko |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 október 2004 : 21:52:29
|