Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Šalamun a druhí...
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Kakas a jeho problem Téma Next Topic: papalašstvo
Strana: z 8

Pierre

Stav: offline

Odoslaný - 10 november 2008 :  15:35:32  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
volsung : Mec som mal od jedneho z CR, bol jednorucny s cepelou zhruba meter dlhou, ukovany nejakym remeselnikom, viditelne uz aj pouzity, a vraj by to mala byt napodobenina z nejakeho 14teho storocia. V minulosti ma ten historicky šerm trosicku okrajovo zaujal a lakal, a s dvoma kamosmi som sa i obcas trosku hravali na nejake tie sermovacky, a chcel som si pozhanat aj nejaku dalsiu vybavu k tomu, no az dokial sa mi ten mečík nezlomil, od vtedy som sa na to vsetko tak nejako vykaslal. Ale mozno sa k tomu este niekedy v buducnosti vratim, kto vie.. A veru, ked beriem do uvahy tie invektivne prejavy, tak to uz by bolo v minulosti asi ozaj na suboj. A ano, taketo riesenie sporu je pekne priame, jasne... Ale zial, dnes su aj najvulgarnejsie nadavky smerovane na osobu, s ktorou sa vedie rozhovor, skoro az beznym sposobom komunikacie... Keby sa v dnesnej dobe objavil nejaky clovek z minulosti, siel by asi po chvili rozhovoru prizabit skoro kazdeho, s kym by sa pustil do reci .

Zmurka:
Aaa Pierko sa nám tuším pasoval do funkcie "hovorcu" fóra (... nemôžeme - netúžime - nemáme - v minulosti sme to robili ...) Dal mu niekto "mandát" na takúto funkciu?

- K takejto funkcii predsa mandat nikto nemusi davat, ja podavam len informacie, a pokial sa nahodou v niecom mylilm, mozes ma skusit opravit, mila Žmurka. A inak, uz som ti to spomenul, ze mas meno presne ako jedna mačka od susedov?

Juja: Snad este predsa len zaregujem na tu tvoju kritiku. K tomu, ze som tu uz skoro s kazdym mal nejaky ten spor. Vies, mila Juja, keby si niektori miestni super teologovia racili precitat aspon detsky katechizmus, ked uz aj nic ine, hned by som tych natahovaciek s nimi mal o polovicu menej

K tym ziarovkam a ziarivkam, ze som poukazal na iste mozne nedostatky 2VK. V cirkvi niektore dokumenty mame dane ako neomylne a niektore ako omylne. Ze v ramci omylnych veci je mozny omyl, to cirkev sama hovori. A viz. v teme, kde som sa bavil s Radekom, mas tam list katolickych biskupov, ktori jednoznacne tvrdia, ze omyly tam aj naozaj su. A teda ked sa javi, ze nejaky omylny dokument trochu skripe s neomylnym ucenim cirkvi, je na mieste aspon ista opatrnost. Tvoje matafora je skor takato: Mame ziarivky ktore vydavaju svetlo, ale najde sa aj par takych, ktore nesvietia, robia skor opak, ty tvrdis ze svietia vsetky, ja hovorim ze nie, a tvrdi to aj vyssi klerus cirkvi. Mozno by si mala zvazit, ci uz nie je nacase vyjst z tej tvojej detskej viery, ze vsetko je bezchybne, do tej dospelej a vnimat to realne. Ani papez nie je neomylny vzdy, mame o tom predsa ucenie cirkvi, ze kedy a za akych okolnosti hovori neomylne.. Aj papez sa moze mylit, pokial to nepodava ako neomylne ucenie, alebo neopakuje co cirkev vzdy verila a ucila. Nie je teda prilis na mieste davat sa do takych krajnosti, ktore predvadzaju niektori aj na tomto fore, jedni maju slepu doveru vo vsetko a myslia si, ze ani v omylnych dokumentoch nie je omyl, je to vraj vzdy len nadstavba a hotovo (co je trosku aj tvoj pripad), a ini zasa do inej krajnosti, ze ked sa zda, ze sa napr. papez pomylil, hned koli tomu prestavaju uznavat papeza, tu su zasa ti nasi mili tradicionalni sedevakantisti. A problem trochu je, ze sa do tychto krajnosti radi davaju aj clenovia kleru.

K tomu, ze ja som k teologii len pričuchol. Ano, mila Juja, no ked si o nejakej konkretnej vecicke pozries nieco od autorov, ktori sa tou problematikou hlbsie zaoberali, a pripadne este aj viacerych, moze sa stat, ze o tej veci budes vediet viac nez drtiva vacsina knazov, ktorym sa to v seminari preslo par vetami a islo sa zasa na dalsie ucivo....

Ze tiez casto svoje vyroky ani nepodkladam. Mno, za prve trpim asi chronickou naivistickou predstavu o slusnych vedomostiach katolikov, ze ak sa mylia, je to len z dovodu pozabudnutia na iste zname veci, ktore inak ale ovladaju. A za druhe, nepamatam si uz co kde v ktorej knihe presne bolo a uz vobec nie, na ktorej strane. A teda hladanie podkladu pre kazdy moj vyrok mi zabera priserne vela casu, ze mi to ani nestoji za to, su to niekedy priam hodiny hladania. A to vies, nechce sa mi prilis obetovat svoj kratky zivot aurat pre lepsiu informovanost ludi z Kreda, ale mozes si povsimnut, ze z casu na cas to aj spravim, dam nejaky ten citatik.

Ferino:
Myslím, že táto téma natoľko odbočila od pôvodného problému, že je úplne zbytočné v nej pokračovať, takže ja tu končím

- Veru, asi uz idem skoncit i ja.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 10 november 2008 :  15:53:37  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
no čo už, pierre, Ty si priam neuveriteľný, zmákol si teologičku lepšie , ako drvivá väčšina kňazov - no, neuveriteľné a to tak dobre, že si ten, ktorý vie ohodnotiť, ktoré dokumenty, ecykliky atď., nevyhlásené za neomylné, sú teda jednoducho omylné a teda nepravdivé! To je logika! Tuším by som Ťa asi predsa len mala začať obdivovať!
Nie, že svietia všetky, ale nevietia všetky rovnako, niektoré aj žiaria! a sú pritom novšieho dáta, teda aj základ, hoci nemenný, sa ďalej rozvíja, pretože DS naďalej v Cirkvi pôsobí a dáva možnosť nové odhaliť, bez toho, aby to pôvodné stratilo na význame, vážnosti, cennosti a svietivosti, resp. žiarivosti. To sa týka aj napr. pastierskeho listu JPII. Mulieris Dignitatem, ai.
Čo sa pápežov týka, tak od posledných rozkolov, ktoré boli niekoľko storočí dozadu, sa odvtedy nepomýlil ani jeden pápež, ani jeden z nich nebol zmietnutý a to je podstatné. O to sa práve postarali tak biskupi a kardináli, Magistérium, a najmä samotní pápeži, ktorí sú naďalej viditeľnou hlavou Cirkvi. Ak niečo v dokumentoch škrípe, tak to je väčšinou problém nás ľudí, ktorým sa nechce niečo prijať, alebo si to idú inak vysvetľovať a nie dokumentov pápežov. Tí vedia, ako postupovať, učenie rozvíjať a obohacovať. Ale nie je jednoduchým, prijať to.
Podložiť niečo zdrojom, odkiaľ čerpám, nie je prejavom naivity v odborné vedomosti iných, ale bežnou praxou, že keď autor niečo tvrdí, tak doloží odkiaľ to má a presne cituje. Čas to zaberie, to áno, ale stojí to za to, minimálne i preto, že si to môžeme overiť a z kontextu vytrhnuté doplniť a lepšie argumnetovať!!

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 10 november 2008 :  17:09:28  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Juja:
Ty si priam neuveriteľný, zmákol si teologičku lepšie

- Mila Juja, zasa tam vidis nieco co tam nie je. Nehovorim ze ja ovladam teologiu lepsie, to vobec. Su mnohe veci, o ktorych viem len velmi malinko.
Precitaj si to pozornejsie a sleduj slova, ktore ti tu hovorim: Takze su iste veci, ktore ak si dokladne nastudujes, budes ich ovladat lepsie nez drtiva vacsina priemernych knazov, ktorym sa ta vec v seminari presla akurat zostrucnene a postupovalo sa zasa k dalsej nauke. Taka je pravda. Pokial sa chce s nejednou problematikou aj sam knaz hlbsie oboznamit, tiez si musi casto o tom sukromne povyhladavat viac.

sú teda jednoducho omylné a teda nepravdivé!

- Pozor, tym ze su dane ako omylne este neznamena, ze je tam omyl a nepravda, znamena to len, ze tam je ta moznost omylu a nepravdy.

ohodnotiť, ktoré dokumenty, ecykliky atď.,

- Zasa treba pozorne citat. Takze inak. Katolicki biskupi jednoznacne tvrdia, ze omyly tam aj naozaj su. A teda ked sa javi, ze nejaky omylny dokument trochu skripe s neomylnym ucenim cirkvi, je na mieste aspon ista opatrnost. A ak ti niekto k omylnemu dokumentu predklada dokazy, ze su tam iste nezrovnalosti, nie je nutne to zubami nechtami hajit, mozes kludne aj povedat: mno, ano, je mozne, ze je tam naozaj omyl...

Nie, že svietia všetky, ale nevietia všetky rovnako, niektoré aj žiaria!

- Ja som hovoril o svetle, ze vsetky ziarivky davaju svetlo.

pretože DS naďalej v Cirkvi pôsobí a dáva možnosť nové odhaliť, bez toho, aby to pôvodné stratil na význame, vážnosti, cennosti a svietivosti.

- A este aby to povodne aj nijako nestratilo na pravde a ucinnosti. Ale inak, mas to trochu nepresne, v principe v nasom uceni uz totiz nemoze byt nic nove.

odvtedy nepomýlil ani jeden pápež, ani jeden z nich nebol zmietnutý a to je podstatné.

- No pozor, nejaka oficialna zamietnutost by uz bola znamka zaruceneho omylu. Z tohto len vieme, ze nejaky omyl zatial nebol oficialne zamietnuty. Omyly v ramci omylnych dokumentov mozne stale su, a ako som sa uz zmienil, biskupi tvrdia, ze aj isto tam su.

Podložiť niečo zdrojom, odkiaľ čerpám, nie je prejavom naivity

- Velmi ta prosim, Jujka, ukaz mi kde hovorim, ze take nieco je prejav naivity.

Tuším by som Ťa asi predsa len mala začať obdivovať!

- A Ty ma este neobdivujes? A ja ze uz davno...

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 10 november 2008 :  17:38:17  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
omyly možné sú, ale nie v spomínaných dokumentoch a o tom to je, na čo poukazuje inde v inej téme rad-ek...
a či tam sú, od toho je zase ktosi iný/-í, aby to určil/-i, pretože vysvetľovať si učenie Cirkvi po svojom, to je vždy via ee, ako dobré...a preto si myslí, a nie som sama, že by si sa mal hamovať, alebo by Ťa mal zhamovať admin, keď nedáš na iných...

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 10 november 2008 :  19:24:56  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
omyly možné sú, ale nie v spomínaných dokumentoch

- Nie, omyli su rovnako mozne v spomenutych dokumentoch, kedze i tie dokumenty su omylne. A pokial vidime ze tam dokonca nieco i skripe, ista opatrnost je na mieste. A asi netreba pripominat, ze to skripanie vidia aj cirkevni odbornici.

pretože vysvetľovať si učenie Cirkvi po svojom, to je vždy via ee,

- V niektorych tych spomenutych dokumentoch ani inu moznost prilis nemame. Aj spomenuty Radek sa pokusil o nejake to vysvetlenie, ale to je tiez len jeho sukromny vyklad, cize zasa len po svojom...

a preto si myslí, a nie som sama, že by si sa mal hamovať

- Takze nemusim sa hamovat, za prve sukromne vyklady tu koluju aj ine, ako som prave spomenul, a za druhe, toto nie je neomylne ucenie cirkvi.

- A okrem toho, mne sa o tom ani prilis pisat nechce, mila Juja, ale ked si s tym zacala...

Pierre

Odoslaný - 26 november 2008 :  14:57:42  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Som si to tu este pozrel a uz sa mi tu ani moc nechce reagovat, no ale pre dobro Jujky aspon na nieco zareagujem...

Juja:
A tiež nevidím žiaden dôvod, aby si tu akurát Ty pritvrdzoval ...

- Velmi pekne ta prosim, Jujka, bud taka mila a uz mi nikdy viac podobne nepapuluj! Ja zasa nevidim dovod aby som akurat ja nepritvrdzoval. Vzdy sa snaz byt vecná a konkretna, a nie davat taketo podobne prazdne a drze reci. Take nieco si celkovo pre buducnost odpust, prosim!

Ti pamäť ako obvykle vynecháva ...

- Zial, Juja, toto je asi od teba len prazdna sprosta urazka. Namiesto predlozenia dokazu urazas. Aj sama vies, ze mas ten problem, ze vidis v texte veci, ktore tam nie su. Aj o kusok vyssie som ta dokonca vyslovene prosil aby si mi nieco ukazala, no kedze som samozrejme nikde nic takeho nenapisal, tak to pochopitelne ukazat ani nemozes. Ale toto samotne by sa ti aj lahko dalo odpustit, lenze Ty si k tomu vsetkemu este aj natolko nevychovana a skazena zena, ze namiesto pokorneho ospravedlnenia sa od teba skor dockavam prazdneho drzeho urazania... Pozri sa na takeho Yyynoo, tam vzadu sa normalne ospravedlnil za nieco podobne (cim ma milo prekvapil), a to je dokonca muz (cize tvrdsia vzdorovitejsia povaha). Velmi ta prosim, mila Jujka, snaz sa polepsit a nedavaj viac ziadne prazdne urazky!

Mam ta rad, len bud, prosim, dobra, mila Jujka.

Pierre

Odoslaný - 26 november 2008 :  15:09:02  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov

No a co sme hovorili o tej skazenosti zien, aj krestanskych zien, k tomu problemu by sa zisla samostatna teme, kde by sme to rozoberali, mno, mozno sa niekedy zalozi. Tu snad uz len k zaveru pridam taky drobny postreh. Takmer na kazdom ludovom prislovi je nejaka stipka pravdy. A u nas sa v roznych obmenach hovori aj toto jedno pekne stare prislovie: Daj zene slobudu, a spravis z nej kurvu. Mno, a veru nieco na tom asi ozaj bude, taki moslimovia si drzia zeny riadne na uzde, a je to vidiet, ich zeny sa spravaju mravnejsie a aj ked idu na tu ulicu skutocne sa az precizne zahalia... A aj u nas to bolo v minulosti podobne, len trochu menej prisne, dokial krestanski chlapi drzali svoje dcery a zeny viac na uzde, boli mravnejsie i obliekali sa slusnejsie, ale prislo do trendu im davat trochu vacsiu slobodu, no a zacalo sa to aj prejavovat, aj krestanske zeny sa v ramci svojej slobody zacali velmi nedostojne obliekat, ako nejake slapky, a neraz tak aj spravat. Dalo by sa teda mozno povedat, ze nesu za to urcitu zodpovednost aj tí chlapi, ze zacali byt velmi slabi a hriesne tolerantni. A tiez aj mnohi cirkevni predstavitelia, nasi duchovni otcovia, aj oni veru zacali byt od istej doby prehnane liberalni.

No vo svete uz vraj pomalicky zacinaju pribudat chrámy kde niekto povereny z farnosti stoji pri vchode, a ziadnu minisuknu ani inu prilisnu odhalenost tam uz jednoducho nevpusti. Nuz chvala Bohu za to. Len ono by to aj chcelo nejaku tu mravnostnu obnovu ludi, zien a aj muzov, aby aj tí krestanski muzi prestali byt tak hriesne tolerantni a slaboskí, a aby ako hlavy rodin vnimali tu svoju zodpovednost za ostatnych clenov rodiny, a teda na tie svoje dcery a manzelky aj trochu dohliadali. Aby napr. aj k tomu odevu vedeli jasne povedat aj svojim manzelkam: Miláčik, prosim ta, toto oblecenie si na ulicu neber, v tom si trosku privelmi odhalena, to si nechaj len po dome!

Ales

Odoslaný - 26 november 2008 :  15:22:42  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:

No a co sme hovorili o tej skazenosti zien, aj krestanskych zien, k tomu problemu by sa zisla samostatna teme,
Pôvodne zaslal Pierre - 26 november 2008 :  15:09:02

pierre a čo takto skazenosť mužov, a hlavne kresťanských mužov? prv než ukážeme na ženy, nemali by sme sa pozrieť najprv na seba? LEbo kto je bez vinz, ten môže prvý hádzať kameňom.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 26 november 2008 :  15:40:33  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Samozrejme aj na muzov mozeme .

A bez viny nie je nikto, ale nejaku tu kritiku dat moze a niekedy priam skoro musi. Smutne je, ze nasi duchovni otcovia prestali davat mravnostnu kritiku, prv to vraj bolo bezne, ze knaz ludi v kostole pri kazni aj tvrdo vykrical za nejake tie nemravnosti... Dnesni knazi uz asi rezignovali a kaslu na to.

Milan

Odoslaný - 26 november 2008 :  16:25:20  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
citácia:
Samozrejme aj na muzov mozeme .
... Dnesni knazi uz asi rezignovali a kaslu na to.
Pôvodne zaslal Pierre - 26 november 2008 :  15:40:33

... je to dobou, nech by len nieco skusil vykrikovat mladym v kostole!... na druhy den by tam nemal ani nohu ...

... suhlasim vsak i ked aj ako neverec, ze do chramu sa urcite nehodi chodit zene, ked sa prebera teda zena, oblecena pomaly ako slapka, ved je predsa i nejaky bonton, ze ani do divadla nejdes ako kdesi na diskoteku...

... na druhej strane, nechcel by som aby nase pekne slovenske zeny chodili v nejakych burkach ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 26 november 2008 :  19:53:16  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
veru veru a v celku niektorym krestanom vadia na nosenie aj tricka na ramienkach co este aj v historii bolo bezme nosit odhalene ramena

http://www.bagras.sk/

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 26 november 2008 :  19:59:34  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
och milan, nestraš..aj ked su niektore slovenky ktorym by to prospelo hentak chodiť

volsung, ked začneš dobodky chcieť žiť kresťansky tak potom pochopíš tie ramienka

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Milan

Odoslaný - 27 november 2008 :  09:31:30  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
citácia:
och milan, nestraš..aj ked su niektore slovenky ktorym by to prospelo hentak chodiť
Pôvodne zaslal alesko - 26 november 2008 :  19:59:34

........ ... veru, taku moznost musime tiez pripustit ... ale ... nebudme zas az taky zly na ne ... rovnako by sa nasli i muzi ... ale to by bolo potom coromoro ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 27 november 2008 :  10:57:44  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
alesko lenze ja mam pocit ze viacery krestania maju problemi v ovela zasadnejsich veciach nez su tricka na ramienka...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 27 november 2008 :  10:59:45  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
k druhej strane podla mna aj oblecenie je ovplivnovane klimou v zasade nemaly by potom vadit aj plavky? pokial je vnich zena na verejnej plazi?

Pierre

Odoslaný - 03 december 2008 :  14:16:03  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Bazény, pláže, kúpele... ja jasne, ze sa asi nebudu kupat celkom obleceni, take nieco by bolo trochu problematicke, no chodit zahaleny po verejnej ulici by uz predsa nemal byt pre nikoho ziaden problem. Dalej tiez verejna ulica nie je kupalisko, na ktore ide len ten, kto chce, po verejnej ulici ludia musia chodit vzdy, nie je ina moznost, nebudu predsa chodit po kanaloch, aj preto na verejnej ulicu sa patri zahalit.

Mno a fotka, ktoru dal Milan, zobrazuje ten tradicny odev moslimiek, k comu sa da pripomenut, ze je to plne OK, ale taka dosledna zahalenost uz nie je nevyhnutna.

Pierre

Odoslaný - 03 december 2008 :  14:42:46  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Mozeme si vsimnut a porovnat taky tradicny odev v krestanskej kulture. Ale nie kazda kultura a moda sa u nas v minulosti az tak plne nechavala ovplyvnovat krestanstvom, a to treba aj trochu brat do uvahy.

Myslim ze katolicke krestanstvo bolo najviac na vrchole asi v dobe Románskej a Gotickej. Stare pohanstvo uz bolo u nas definitivne zhasnute a krestanstvo vrcholilo. Romanske a goticke obdobie je take viac krestanske, je to obdobie rytierov a mnichov, ale na konci gotiky s nastupom baroka uz nastaval trochu upadok, nabozenstvo uz prestava byt tak v popredi. A gotiku povazujem asi aj za najkrajsiu celkovo, bolo to obdobie nie len krasnych rytierov, ale napr. stavali sa (a to aj z dnesneho pohladu) tie najnadhernejsie a najvznesenejsie katedraly... I Popredni ludia (slachta, vzdelanci, remeselni majstri...) boli vtedy este pomerne dost ovplyvneni krestanskym-katolickym nabozenstvom a je to i v gotickej kulture badat, krestanaske vnimanie vyzarovalo skoro zo vsetkeho, jednoducha ušlachtilost, štíhlost a vznešenost, to su fenomeny ktore vyzaruju z gotiky. I oblecenie vtedajsich ludi, aj tých poprednych (slachta) posobilo uslachtilo, nebolo prehnane vyčačkane (ako napr. v neskorsom baroku), to goticke proste posobilo velmi cisto uslachtilo a vznesene.

Takze pre porovnanie ako jednoznacne odev z krestanskej kultury by som zvolil z obdobia asi prave toho romanskeho a gotickeho, mno, a kedze gotika sa mi paci viac, vezmem teda za vzor goticky odev.

Zensky goticky odev to su dlhe priliehavejsie saty, v ktorych aj trochu vynika silueta postavy. Zena vacsinou v takych satach vyzera stíhlo a vznesene. Telo je skoro cele zahalene, a asi netreba ani uvadzat, ze vzdy je vidiet celu tvár a dalej niekedy sa to odhalenie rozsiruje v oblasti krku, su to vacsinou take umiernene vystrihy. A odev s nejakym tym uz pripadne i trosku vacsim vystrihom bol hlavne interierovy, cize po dome, pokial chcela zena v tomto ist na verejnu ulicu, vacsinou si brala plášt, ktory i ten vystrih trochu zakryl. Postupne na sklonku gotiky a naslednom prechode do baroka mozeme badat, ze sa na niektorych satach vystrihy zvacsuju natolko, ze to uz zacina byt aj kvapku povazlive, ale pokial je to len po dome a na ulicu sa berie plášt, tak je to este znesitelne.

A este sa mozeme zmienit aj o pokryvkach hlavy v gotike. Slobodne zeny na verejnej ulici nemusia mat šatku, casto mavaju na hlave len nejaku čelenku alebo venček. Vydate si uz na hlavu davaju bud šatku, závoj zakrývajuci vlasy alebo nejaky čepiec, čepce maju rozne tvary. Mne trosku vesely pripada ten Burgunsky cepiec, ktory ma kuželovitý tvar.

A goticky stýl sa u nas v niektorych zenskych satach zachoval viac menej dodnes, napr. niektore svadobne saty, alebo niektore tzv. večerne. Su to dlhe saty, trosku priliehavejsie vdaka comu aj trochu vidiet ten tvar postavy, zahaluju skoro cele telo len vacsinou v okoli krku maju nejaky ten vystrih, a zena v takych satach vyzera velmi dostojne a vznesene.

Pierre

Odoslaný - 03 december 2008 :  14:54:32  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov

No a teraz nejake ukazky klasickych gotickych zenskych odevov

Toto vyzera na nejake pasovanie rytiera, no vsimnime si tu zenu:

Pierre

Odoslaný - 03 december 2008 :  14:55:52  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Alebo tieto dievčata v historickych gotickych šatach:

Takze toto je zhruba taka ukazkova krestanska kultura zenskych odevov, mozeme vyssie porovnat s tym moslimskym odevom. Je to znacny rozdiel, krestanky su oblecene krajsie, a z pohladu krestanskej moralky i dostatocne slusne a dostojne.

Ales

Odoslaný - 03 december 2008 :  15:10:11  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
pierre nebolo by odveci ukazať aj vyvoj plaviek...

Pierre

Odoslaný - 03 december 2008 :  15:13:40  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
To by prave ze bolo trochu od veci. Plavky patria inde a je to o inom .

Ales

Odoslaný - 03 december 2008 :  16:16:24  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
no hejk ale tie starodavne boli predsa tiež o tom, čo tu hovoriš, na rozdiel od tých dnešných :) takže sme sa len trochen nepochopili.

Pierre

Odoslaný - 03 december 2008 :  17:00:13  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
V starych casoch bolo aj bezne ze sa ludia kupavali celkom nahí. Proste napr. dievcata pribehli k potoku, zhodili zo seba vsetko a sup do vody (a obcas chlapci niekde schovani v krikoch ich natesene pozorovali ). Do nejakych kupacich odevov by som teda nezachadzal. Kupanie je uz dost specificka zalezitost pre specificky dovod a miesto.

volsung

Odoslaný - 03 december 2008 :  21:29:39  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
mno drahy pier najprv ta upozornim na preklep vdobe romanskej bolo pohanstvo este stale velmi zive pad arkony je nar uznavanym medznikom padu pohanstva a zaciatku rkestanstva a to jest 1168, mno fu dvanaste storocie hm nespominajuc este cele narody ktore boli stale pohanske ako prusi litovci ... hm takze tolko k prvemu bodu tvojho prispevku dalej hm tvoj pokus oboznamit ma s kostymami bol mili ale vies ja sa zivim vyrobou replik historickych doplnkou a aj oblecenim hm ukazky ktore si ty poskytol su velmi povrchne ten prvy obrazok by mala byt guenevera a naky rytier nevym asi percival mno v kazdom pripade nehistoricke saty aj na zene a akos a divam aj na muzovy chyba mu napr presivanica hm bez nej je mu kruzkova zbroj an dve veci ata zena co ma na sebe je totalne nehistoricke vyzera ako naka fantasy galadriel hm ten druhy obrazok mno mile saty vysokej vrstvy vrcholneho stredoveku ale je vo vrchna vrstva keby si vydel spodne vrstvy rozparky na satch pomaly po zadok vystrihy ulahcujuce kojenie a pod hm asi by si zbadal ze nie len mi sme nemoralne obleceny a keby si vydel muzke kostymi obrovske prirodzenie zvyraznujuce nachujniky a pod hm v kazdom pripadee tvoje prezentovanie mody stredoveku bolo na urovni vychovneho koncertu pre zakladnu skolu hm mno a k plavkam ja a sestra mame zalubu v kostymoch sme si dali dokopy britov z burskych vojen paryk z 30 rokou min storocia a prave sa pustame obdobie pred a pocas prvej svetovej men sa sije letecka uniforma a jej vecerne saty a co je pre nasu vec s plavkami zajimave ze si delame aj letny ohoz na plaz mame pokupene kosyky a slamene podlozky a tedka sa siju plavky vlete ked pofotime pri mory mozem poslat ,este k tym moralne klesajucim obdobiam hm ak si vsiimnes obdobie kde klesa moralka je presne to kde sa svet netoci len kolo slachty a kedze sa od popredia dostavaju aj bezny ludia tak vstahy medzi ludmi a ani obliekanie nieje uz take strojene alebo zdrzanlive..

Ales

Odoslaný - 04 december 2008 :  08:04:45  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
V starych casoch bolo aj bezne ze sa ludia kupavali celkom nahí. Proste napr. dievcata pribehli k potoku, zhodili zo seba vsetko a sup do vody (a obcas chlapci niekde schovani v krikoch ich natesene pozorovali ). Do nejakych kupacich odevov by som teda nezachadzal. Kupanie je uz dost specificka zalezitost pre specificky dovod a miesto.

Pôvodne zaslal Pierre - 03 december 2008 :  17:00:13

pierre ok, to je samozrejme a suhlasim, ale myslel som na tie kupacie odevy zo začiatku 20. storočia

Strana: z 8 Previous Topic: Kakas a jeho problem Téma Next Topic: papalašstvo  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06